Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Συνέντευξη Υφυπουργού Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη στην εφημερίδα "Παραπολιτικά" και στον δημοσιογράφο Κώστα Παπαχλιμίντζο

01/02/2020
Συνέντευξη Υφυπουργού Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη στην εφημερίδα

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ανησυχεί η εξάπλωση του κορονοϊού; Ποια μέτρα έχει λάβει το Υπουργείο Υγείας και ποια σχεδιάζετε να λάβετε στη συνέχεια αν χρειαστεί;

Β. ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗΣ: Βρισκόμαστε σε πλήρη ετοιμότητα. Έχουν ήδη οριστεί και νοσοκομεία αναφοράς ανά την επικράτεια για να αντιμετωπίσουμε τυχόν περιστατικά. Έχουν δοθεί σαφείς οδηγίες τόσο από το Υπουργείο Υγείας, όσο και από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας και η συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία είναι συνεχής. Για παράδειγμα, έχουν εκδοθεί οδηγίες για δράσεις άμεσου εντοπισμού τυχόν κρουσμάτων στις πύλες εισόδου της χώρας, όπως είναι τα αεροδρόμια και τα λιμάνια και, τέλος, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας έχουν δοθεί οδηγίες για μέτρα προφύλαξης και προστασίας από τις ιώσεις στα σχολεία.

Ακολουθούμε τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Παρόλο που η κατάσταση έχει χαρακτηρισθεί από τον ΠΟΥ ως υψηλού κινδύνου, εντούτοις θεωρούμε ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να προκαλείται περισσότερη ανησυχία απ' ότι σε άλλες χώρες της Ε.Ε.

Εμείς οφείλουμε να μην εφησυχάζουμε στις προσπάθειές μας και ταυτόχρονα να καθησυχάζουμε τον κόσμο.

Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Εάν προκύψει κάποιο περιστατικό στη χώρα μας θα το αντιμετωπίσουμε με επιτυχία. Έχουμε εμπειρία από το παρελθόν στη διαχείριση ανάλογων περιπτώσεων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει μεγάλη έλλειψη φαρμάκων στην ελληνική αγορά και πού οφείλεται το φαινόμενο αυτό; Τι θα πράξετε για να καλυφθούν οι ελλείψεις αυτές;

Β. ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗΣ: Επιτρέψτε μου να τονίσω, κατ' αρχάς, ότι το φαινόμενο των ελλείψεων φαρμάκων είναι διαχρονικό. Οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, όπως, για παράδειγμα, σε προβλήματα στην παραγωγή ενός προϊόντος που προκαλεί παγκόσμια έλλειψη.

Οφείλουμε να καλύπτουμε τις θεραπευτικές ανάγκες των πολιτών. Παρεμβαίνουμε στην αγορά λαμβάνοντας μέτρα όπως η απαγόρευση στις εξαγωγές συγκεκριμένων προϊόντων, η έκτακτη εισαγωγή προϊόντων μέσω ΕΟΦ-ΙΦΕΤ και η αυστηρή παρακολούθηση της διακίνησης των προϊόντων στην ελληνική αγορά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι περιεχόμενο θα έχει η πρωτοβουλία που θα αναλάβετε για τον περιορισμό της κατανάλωσης αλκοόλ;

Β. ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗΣ: Παρόλο που η Ελλάδα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΟΟΣΑ, παρουσιάζει χαμηλότερα επίπεδα κατανάλωσης αλκοόλ σε σχέση με το μέσο όρο των κρατών μελών της ΕΕ, εντούτοις, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, η κατανάλωση αλκοόλ στους νέους ηλικίας 15 ετών και άνω, έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία δέκα χρόνια.

Ο περιορισμός της κατανάλωσης αλκοόλ είναι ζήτημα προστασίας της δημόσιας υγείας. Στο επικείμενο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας που αφορά στην πρόληψη, προστασία και προαγωγή της υγείας και ανάπτυξη των υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας προβλέπεται η άμεση εκπόνηση και εφαρμογή ενός Εθνικού Προγράμματος Αντιμετώπισης του Αλκοόλ για τον περιορισμό των παραγόντων κινδύνου από την έκθεση στο αλκοόλ.

Οι βασικοί άξονες εφαρμογής του παρόντος προγράμματος είναι οι ακόλουθοι:

α) Η εφαρμογή εκπαιδευτικών προγραμμάτων, κυρίως στα σχολεία, για τις βλαπτικές συνέπειες της έκθεσης στο αλκοόλ και της κατάχρησής του

β) Η εντατικοποίηση ελέγχων στα σημεία διάθεσης αλκοόλ, ιδίως ως προς κάθε πράξη παράνομης διάθεσης σε ανηλίκους

γ) Η επικαιροποίηση και η αυστηροποίηση των κυρώσεων για τις παραβάσεις, που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία

δ) Η ενίσχυση των κέντρων απεξάρτησης και η εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του πληθυσμού με έμφαση στους ανηλίκους, τους οδηγούς και τις εγκύους

ε) η διαμόρφωση δομών τηλεφωνικής υποστήριξης και επικοινωνίας ως προς την εξάρτηση από το αλκοόλ.

Η αντιμετώπιση της υπερβολικής χρήσης αλκοόλ αποτελεί μία μείζονα μεταρρύθμιση στον τομέα της Δημόσιας Υγείας, ίδιας σημασίας με την παρέμβασή μας στην απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πώς θα αλλάξει το σύστημα των εφημεριών για να μειωθεί η ταλαιπωρία των ασθενών σε πολλά νοσοκομεία της χώρας;

Β. ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗΣ: Πράγματι, θα αλλάξουμε το σύστημα εφημεριών, προκειμένου να μειώσουμε την ταλαιπωρία των ασθενών και να βελτιώσουμε τις παρεχόμενες υπηρεσίες. Οι αλλαγές αυτές εντάσσονται σε ένα συνολικότερο πλαίσιο αλλαγών, όπως είναι ένα ολοκληρωμένο σύστημα επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας, αυτόνομα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, κλινικά μονοπάτια και πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας που θα αντιμετωπίζει σωστά και άμεσα τα περιστατικά που δεν χρήζουν αντιμετώπισης στο νοσοκομείο. Επίσης, σχεδιάζουμε αλλαγές που αφορούν στη μετανοσοκομειακή φροντίδα όπως η διαχείριση των χρονίως πασχόντων και η κατ΄ οίκον νοσηλεία. Με άλλα λόγια, βελτιστοποιούμε το «ταξίδι» του ασθενή στο σύστημα υγείας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η ΠΟΕΔΗΝ κάνει λόγο για σημαντικές ελλείψεις στο προσωπικό των νοσοκομείων. Πόσες και ποιες προσλήψεις σχεδιάζετε και πότε εκτιμάτε ότι θα υλοποιηθούν;

Β. ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗΣ: Οι ελλείψεις σε πάσης φύσεως προσωπικό είναι δεδομένες. Τα τελευταία χρόνια το σύστημα Υγείας είναι αντιμέτωπο με ένα μεγάλο κύμα φυγής ανθρώπων, οι οποίοι συμπλήρωσαν τα συντάξιμα χρόνια τους. Απαιτείται νέο αίμα στο σύστημα και η υλοποίηση στρατηγικής ανάπτυξης ανθρωπίνων πόρων και διαμόρφωσης κουλτούρας, με στόχους τη διατήρηση και ενίσχυση υψηλού επιπέδου και ικανού μάνατζμεντ, καθώς και ειδικευμένου επιτελείου εργαζομένων.

Έχουμε καταγράψει την υφιστάμενη κατάσταση, ολοκληρώνουμε τις κρίσεις και προσλήψεις που είναι σε εκκρεμότητα και έχουμε προγραμματίσει τις απαραίτητες προσλήψεις για τα επόμενα έτη, προκειμένου να καλυφθούν τα κενά στο σύστημα και να διασφαλιστεί η επαρκής και ασφαλής παροχή υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες. Επιπλέον, με τη χρήση της τεχνολογίας πληροφορικής, επισπεύδουμε τις διαδικασίες κρίσεων ιατρών, ώστε να ολοκληρώνονται σε σύντομο χρονικό διάστημα και οι ιατροί να είναι άμεσα διαθέσιμοι στο Ε.Σ.Υ.