Τετάρτη, 17 Απριλίου 2024

Συνεδρίαση Εθνικού Συμβουλίου Δημόσιας Υγείας

03/02/2020
Συνεδρίαση Εθνικού Συμβουλίου Δημόσιας Υγείας

Υπό τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, πραγματοποιήθηκε σήμερα η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Δημόσιας Υγείας, στο πλαίσιο της προετοιμασίας και θωράκισης της χώρας για το νέο κορονοϊό.

Μετά τη συνεδρίαση που διήρκεσε πάνω από δύο ώρες, έγιναν δηλώσεις από τον Υπουργό Υγείας, τον Πρόεδρο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιο Εξαδάκτυλο και τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Υγείας για το νέο κορονοϊό, καθηγητή Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα.

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Το Εθνικό Συμβούλιο Δημόσιας Υγείας συνεδρίασε για πάνω από δύο ώρες, μελετώντας ενδελεχώς τα δεδομένα. Έχω να ανακοινώσω, πρώτον, τη σύσταση Διατομεακής Επιτροπής σε επίπεδο Γενικών Γραμματέων και Γενικών Διευθυντών των Υπουργείων, για τον καλύτερο συντονισμό.

Δεύτερον, την εξουσιοδότηση στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας έτσι ώστε να προβεί σε αυτές τις άμεσες προσλήψεις που χρειάζονται, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, για να ενισχύσει τα εργαστήρια, τα νοσοκομεία με γιατρούς, ειδικούς επιστήμονες, την task force, τις πύλες εισόδου της χώρας.

Και τρίτον, θα ήθελα να ζητήσω για μία ακόμη φορά, να υπάρχει υπεύθυνη ενημέρωση για ένα θέμα Δημόσιας Υγείας, το οποίο είναι ευαίσθητο και αφορά όλη την ελληνική κοινωνία.

Θα σας παρακαλούσα πάρα πολύ να ακούμε όλοι τους ειδικούς επιστήμονες, τους καθηγητές Πανεπιστημίου, τους ειδικούς λοιμωξιολόγους και αυτά τα οποία ανακοινώνουν που είναι τα βασικά πράγματα που έχουν να κάνουν πάντα με τους κανόνες υγιεινής, με τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνούμε με τον γιατρό μας, με τα νοσοκομεία της χώρας και τα νοσοκομεία αναφοράς και με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας.

Α. ΕΞΑΔΑΚΤΥΛΟΣ: Υπάρχει επάρκεια μέτρων για ένα πρόβλημα το οποίο δεν υπάρχει. Δεν έχουμε ασθενή στην Ελλάδα. Και κάνουμε τα πάντα έτσι ώστε αν τυχόν εμφανιστεί ασθενής, να αντιμετωπιστεί όπως πρέπει.

Ο κορονοϊός έχει μία πολύ χαμηλή θνητότητα και δεν θα πρέπει να υπάρχει πανικός. Οι πιθανότητες να έχει κανείς μια πολύ άσχημη κατάληξη από αυτόν, είναι πολύ μικρές – κοντά στο 98% με τα μέχρι σήμερα στοιχεία που έχουμε – και πιθανότατα να έχει και καλή κατάληξη.

Προτείνουμε στους ανθρώπους που έχουν ανησυχία για κάποιον ιδιαίτερο λόγο, να περιοριστούν στο σπίτι τους και να επικοινωνήσουν άμεσα με το γιατρό.

Οι γιατροί όλης της χώρας έχουν λεπτομερείς οδηγίες για το πώς να διαχειριστούν μία τέτοια περίπτωση και προσπάθεια όλων είναι να μην εμφανιστούν σοβαρά προβλήματα στη χώρα μας ή να μην εμφανιστούν και καθόλου προβλήματα.

Σ. ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Είναι ώρα για επιστημονικά δεδομένα και όχι για φόβο και φήμες. Είναι ώρα για αλληλεγγύη και όχι για στίγμα. Δεν έχει έρθει ο ιός ακόμα στη χώρα μας. Η πιθανότητα υπάρχει και ανάλογα με τα διεθνή επιστημονικά δεδομένα τα, υπάρχει επαγρύπνηση και είναι ήδη πάρα πολύ αυξημένη.

Αυτό που λέμε αυτές τις μέρες, είναι η επαγρύπνηση, η έγκαιρη αναγνώριση, ο εργαστηριακός έλεγχος και η απομόνωση ενός περιστατικού που θα πληροί τον ορισμό κρούσματος.

Είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτό. Ο ΕΟΔΥ κάθε μέρα δουλεύει σε αυτό το θέμα, σε συνεργασία με τις κεντρικές υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας.

Θεωρούμε την πιθανότητα να έρθει ένα κρούσμα τις επόμενες τρεις εβδομάδες ως υπαρκτή, με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα και για αυτό χρειάζεται επαγρύπνηση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επικαιροποιήθηκε το σχέδιο δράσης; Λαμβάνονται πιο αυστηρά μέτρα;

Σ. ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Επικαιροποιήθηκε το σχέδιο δράσης. Λαμβάνονται πραγματικά πιο αυστηρά μέτρα, ιδιαίτερα στις πύλες εισόδου της χώρας Αλλά ένα περιστατικό που έχει ένα χρόνο επώασης που μπορεί να φτάσει τις 10, τις 12, τις 14 μέρες, μπορεί να ξεφύγει από την πύλη εισόδου της χώρας και εκεί είναι αναγκαία η επικοινωνία με το γιατρό, όπως σας είπε ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και με τον ΕΟΔΥ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η επικαιροποίηση σε τι συνίσταται;

Σ. ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Συνίσταται σε μια αυξημένη ετοιμότητα και στις πύλες εισόδου της χώρας και στα νοσοκομεία και στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Όλοι μαζί συμμετέχουμε στην αντιμετώπιση αυτού του κοινού εχθρού.

Δεν έχει έρθει, δεν έχει περάσει τα σύνορά μας. Είναι διασυνοριακή απειλή. Την Πέμπτη το ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και για αυτό λέω, προσοχή στη διασπορά φημών. Δεν θέλουμε φήμες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εργαλεία έχουμε για να αντιμετωπίσουμε την απειλή;

Σ. ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Να πω κάτι. Έχουμε ελέγξει μέχρι τώρα 28 ψευτο-ύποπτα περιστατικά και ένα αληθινά ύποπτο. Κανένα δεν είχε τη νόσο.

Φωτογραφίες

Συνεδρίαση Εθνικού Συμβουλίου Δημόσιας Υγείας
Συνεδρίαση Εθνικού Συμβουλίου Δημόσιας Υγείας