Κυριακή, 19 Μαΐου 2024

Ανακοίνωση ΥΥΚΑ σχετικά με δημοσιεύματα εφημερίδων

24/09/2011

Γραφείο Τύπου

210 - 52.05.290-1

Σάββατο, 24 Σεπτεμβρίου 2011

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Σχετικά με τα σημερινά δημοσιεύματα των εφημερίδων «Κόσμος του Επενδυτή», «Ελεύθερος Τύπος» και «Δημοκρατία», το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης δηλώνει τα εξής:

  1. Όσον αφορά στο ρεπορτάζ του «Κόσμου του Επενδυτή»

Μηχανογράφηση νοσοκομείων:

Η μηχανογράφηση είναι μια διαδικασία σε εξέλιξη. Ορθώς αναφέρει ο κ. Νεγκής, ότι αναλυτική λογιστική δεν αποτελεί κτήμα των νοσοκομείων της χώρας, αλλά έχει παραλείψει να δει με προσοχή ότι οι στόχοι του μνημονίου είναι διαιρεμένοι σε βήματα ανά τρίμηνο έτους. Η αναλυτική λογιστική έχει συμπεριληφθεί στις υποχρεώσεις του τελευταίου τριμήνου του 2011 και έως τότε θα έχει εισαχθεί στα περισσότερα νοσοκομεία του ΕΣΥ, μαζί με την ανάπτυξη σειράς άλλων εφαρμογών μηχανογράφησης. Εξ ου και το μέτρο αναφέρεται ως «ολοκλήρωση της εισαγωγής» αναφερόμενο στη χρονική προθεσμία του Μαρτίου. Στη συνέχεια στο μνημόνιο περιγράφεται ως «επέκταση της μηχανογράφησης».

Συνένωση νοσοκομείων:

Το πρώτο βήμα αφορά τη διοικητική αναδιάρθρωση και αυτό έχει ολοκληρωθεί με το διορισμό 82 διοικήσεων έναντι 132. Οι νέες διοικήσεις έχουν αναλάβει τη σύνταξη των νέων οργανισμών των ιδρυμάτων εντός του Σεπτεμβρίου και έχουν εντολή για λειτουργική συνένωση των λειτουργιών των ιδρυμάτων αρχής γενομένης από τις διοικητικές και οικονομικές υπηρεσίες. Το επόμενο βήμα αφορά στη λειτουργική συνένωση των ιατρικών υπηρεσιών (κλινικές). Στην τρόικα κατέστη σαφές ότι ολοκληρώθηκε το σκέλος της διοικητικής ενοποίησης και παρουσιάστηκαν τα επόμενα βήματα.

Οικονομικά στοιχεία

Το υπουργείο κατέγραψε και παρουσίασε στην τρόικα τα πραγματικά στοιχεία επταμήνου τα οποία δείχνουν επιτευχθείσα μείωση κατά 12% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2010. Οι ομάδες εργασίας της τρόικα επιβεβαίωσαν αυτά τα στοιχεία και δέχτηκαν την προβολή στο έτος για μείωση των δαπανών εντός του στόχου των 300 εκατ. ευρώ. Σημειωτέον, ότι όταν τέθηκε ο στόχος, τον Δεκέμβριο του 2010, στα 300 εκατ. συμπεριλαμβανόταν και το όφελος (80 εκατ. ευρώ) από τις αλλαγές στη λειτουργία του Ο.Π.Α.Δ., ο οποίος όμως από τον Απρίλιο δεν καταγράφεται στο Υπουργείο Υγείας. Παρ’ όλα αυτά οι προβολές του οικονομικού οφέλους συνεχίζουν να κινούνται στην περιοχή των 300 εκατ. ευρώ και όχι των 220 εκατ. ευρώ. Θα πρέπει εδώ να ληφθούν υπ’ όψιν δύο εξαιρετικής βαρύτητας στοιχεία: πρώτον ότι τα νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ. δεν έδιναν οικονομικά στοιχεία με τη μορφή ισολογισμού επί τουλάχιστον μια πενταετία. Μέσα σε λίγους μήνες το κενό αυτό σχεδόν καλύφθηκε. Δεύτερον, την ίδια στιγμή που ο προμηθευτικός προϋπολογισμός μειώνεται κατά περίπου 20% από το 2009 στο 2011 το Ε.Σ.Υ. δύναται να παρέχει υπηρεσίες σε 30% περισσότερους πολίτες.

2. Αναφορικά με τα δημοσιεύματα περί απολύσεων («Χαριστική βολή στο ΕΣΥ με εργασιακή εφεδρεία» - «Ελεύθερος Τύπος» και «Διαψεύδει εφεδρεία και ετοιμάζει απολύσεις!» - «Δημοκρατία») δηλώνουμε ρητά και κατηγορηματικά, ότι η εργασιακή εφεδρεία δεν αφορά το προσωπικό του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Οποιαδήποτε αναφορά σε απολύσεις προσωπικού του Ε.Σ.Υ. καμία σχέση δεν έχει με την πραγματικότητα και εκ του πονηρού αποσκοπεί στη δημιουργία πανικού και αναστάτωσης των εργαζομένων του.