Δευτέρα, 20 Μαΐου 2024

Παρουσίαση των Σχεδίων για την ενίσχυση των Υγειονομικών Δομών στη νησιωτική χώρα και το άνοιγμα του Τουρισμού από τον Υπουργό Υγείας κ. Κικίλια, τον Υπουργό Τουρισμού κ. Θεοχάρη και τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο κ. Πέτσα

12/06/2020
Παρουσίαση των Σχεδίων για την ενίσχυση των Υγειονομικών Δομών  στη νησιωτική χώρα και το άνοιγμα του Τουρισμού από τον Υπουργό Υγείας κ. Κικίλια, τον Υπουργό Τουρισμού κ. Θεοχάρη και τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο κ. Πέτσα

Βασίλης Κικίλιας, Υπουργός Υγείας:
Ευχαριστώ πολύ, κ. Υπουργέ. Θα παρουσιάσω το Σχέδιο Υπηρεσιών Υγείας για τη νησιωτική χώρα. Το Σχέδιο αυτό αποτελείται από πρωτόκολλα της ενιαίας υγειονομικής κάλυψης των νησιών της χώρας. Ο στόχος μας είναι η Ελλάδα να παραμείνει υγειονομικά ασφαλής χώρα, ενόψει της τουριστικής περιόδου. Οι δράσεις που θα εφαρμόσουμε είναι η ενδυνάμωση των δομών υγείας μας με ανθρώπινο δυναμικό και Μέσα Ατομικής Προστασίας, η διασύνδεση των νησιωτικών δομών με νοσοκομεία COVID-19, η πρόσβαση σε έλεγχο ανίχνευσης του ιού (testing) και φυσικά η ενίσχυση του συστήματος διακομιδών.

Στο Σύστημα Υγείας έχουμε δεσμεύσει 446 απλές κλίνες νοσηλείας COVID-19. Στα νησιά -αν υπάρξει η ανάγκη- μπορεί να αυξηθούν άμεσα σε 694 κλίνες. Έχουμε επίσης δεσμεύσει, αυτή τη στιγμή, 19 κλίνες Μ.Ε.Θ. στα νησιά μας, που μπορεί να αυξηθούν άμεσα σε 79, αν χρειαστεί. Οι κλίνες Μ.Ε.Θ. και οι απλές κλίνες COVID-19, θέλω να ξεκαθαρίσω ότι θα χρησιμοποιηθούν μέχρι την εξασφάλιση της διακομιδής των ασθενών σε κέντρα αναφοράς.

Άρα, ο στόχος μας είναι, αν και εφόσον προκύψει κάποιο περιστατικό COVID, το οποίο χρήζει νοσηλείας, και ειδικά σε Μ.Ε.Θ., θα διακομιστεί άμεσα στα κέντρα αναφοράς με αεροδιακομιδή ή με πλωτά μέσα.

Σε ό,τι έχει να κάνει με το ιατρονοσηλευτικό μας προσωπικό, αποτυπώσαμε λεπτομερώς την υφιστάμενη κατάσταση σε όλες τις δομές. Ενισχύσαμε το επικουρικό προσωπικό στα νησιά μας. Ενισχύσαμε επίσης το προσωπικό με γιατρούς από τις υγειονομικές Περιφέρειες. Το Υπουργείο Τουρισμού προχώρησε -και τους ευχαριστούμε πολύ- σε συμβάσεις ξενοδοχειακών μονάδων με ιδιώτες ιατρούς. Κάναμε εκπαιδεύσεις και ασκήσεις ετοιμότητας και αν και εφόσον προκύψει και άλλη ανάγκη, τότε μπορούν συμβεβλημένοι γιατροί του ΕΟΠΥΥ να κάνουν κατ’ οίκον επισκέψεις. Έχουμε ενεργοποιήσει συμβάσεις με μπλοκάκι για 600 γιατρούς με 2.000 ευρώ αφορολόγητα, προκειμένου να συνδράμουν. Ενεργοποιήσαμε τις Περιφέρειες για παροχή καταλυμάτων και σίτιση. Και φυσικά, όλα τα Κέντρα Υγείας και όλες οι ιατρικές δομές, είναι στελεχωμένες και λειτουργούν 24 ώρες το εικοσιτετράωρο.

687 προσλήψεις επικουρικού προσωπικού έχουν ήδη γίνει στα νησιά, 72 είναι ιατροί, 615 οι νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό. Έχουμε ήδη εγκρίνει 1.100 προσλήψεις. Προφανώς, στις Υγειονομικές Περιφέρειες με περισσότερα νησιά, έχουν γίνει και παραπάνω προσλήψεις.

Να σας δώσω επίσης μερικά παραδείγματα διασύνδεσης κεντρικών νοσοκομείων και νοσοκομείων αναφοράς και δομών, από τις οποίες μετακινείται προσωπικό για την κάλυψη αναγκών κατά την τουριστική περίοδο. Παραδείγματος χάρη, το Τζάνειο με τη Σάμο, τη Σαντορίνη και την Τήνο, το Αττικόν με τη Νάξο, το Γενικό Κρατικό Νίκαιας με την Τήνο, τη Σάμο και τη Μήλο, το Νοσοκομείο Λιβαδειάς με τη Μήλο, το Θριάσιο με τη Σάμο. Είναι κάποια παραδείγματα, για να καταλάβετε πώς έχουμε διασυνδέσει και υιοθετήσει ουσιαστικά, από μεγάλες δομές υγείας της ενδοχώρας στις περιφερειακές δομές υγείας.

Επαναλαμβάνω ότι οι δομές που παρουσιάζονται είναι σε 24ωρη ετοιμότητα Περιλαμβάνει, προφανώς, όλα τα νησιά της χώρας και ανά ΥΠΕ, στη 2η ΥΠΕ, στην 4η ΥΠΕ, στην 5η ΥΠΕ και την 6η ΥΠΕ. Δεν θέλω να σας κουράσω. Με τους πίνακες θέλουμε να εξηγήσουμε ότι είναι διαρθρωμένο ακτινωτά το σύστημα των δομών υγείας του Ε.Σ.Υ. σε όλα τα νησιά μας.

Περνάμε στις Κινητές Ομάδες Υγείας. Είναι ένα πρόγραμμα ΕΣΠΑ που εφαρμόσαμε ήδη με πολύ μεγάλη επιτυχία -νομίζω- στην ενδοχώρα. Μια τεράστια ενίσχυση επιδημιολογικής επιτήρησης της COVID σε όλη την ελληνική Επικράτεια με τις ΚΟΜΥ και ενίσχυση της δυνατότητας διάγνωσης υπόπτων και πιθανών κρουσμάτων. Η στρατηγική μας έχει τρεις πυλώνες: Τη διεξαγωγή διαγνωστικών μοριακών test με σταδιακή Προσθήκη test αντισωμάτων, κυρίως στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και κλειστές δομές, (π.χ. γηροκομεία και φυλακές). Τη συλλογή στοιχείων για διενέργεια επιδημιολογικών μελετών και την ενίσχυση της ιχνηλάτησης. Μέχρι τις 9 Ιουνίου οι ΚΟΜΥ είχαν λάβει 32.481 δείγματα. Έχουμε ήδη κάνει 1.577 αποστολές σε 48 περιφερειακές ενότητες και φυσικά οι ΚΟΜΥ επεκτείνονται πλέον και στη νησιωτική χώρα. Έχουμε ήδη 9 ΚΟΜΥ σε Θάσο, Χανιά, Ρέθυμνο και Ηράκλειο και αναμένεται η συγκρότηση άλλων 106 σε άλλα νησιά, στα οποία θεωρούμε ότι αυτή η πρωτοβουλία είναι πάρα πολύ σημαντική.

Και βέβαια, σε συνδυασμό και με τις Κινητές Ομάδες Υγείας υπάρχουν και πλωτές Ομάδες Υγείας, που μπορούν να ενισχύσουν ακόμη πιο πολύ τη διάγνωση υπόπτων και πιθανών κρουσμάτων COVID-19 σε κατοίκους και τουρίστες με πιο άμεση και πιο γρήγορη πρόσβαση.

Η στρατηγική μας είναι αυτή της συνεργασίας με Δήμους των μικρών νησιών για διενέργεια διαγνωστικών μοριακών test και test αντισωμάτων για την ανίχνευση της νόσου COVID σε ευπαθείς ομάδες. Και θέλω να τονίσω ότι με πολύ μεγάλη επιτυχία συνεργαζόμαστε με ΜΚΟ, που εθελοντικά προσφέρουν τις υπηρεσίες τους για τη μετακίνηση κλιμακίων του ΕΟΔΥ και μεταφορά δειγμάτων σε κυτία ασφαλείας. Ήδη έχουν γίνει δειγματοληψίες σε Μήλο, Κίμωλο, Σύκινο, Φολέγανδρο, Κουφονήσια, Ανάφη, Ρεβυθά, Σχοινούσα, Ηρακλειά, Δονούσα, Αμοργό, Κίναρο, Πάτμο, Αγαθονήσι, Αρκιούς, Λειψούς, Ψέριμο, Τήλο, Καστελόριζο και Χάλκη.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τη στρατηγική μας όσον αφορά το testing, ο σκοπός είναι η γρήγορη, αλλά και αξιόπιστη διάγνωση. Πρέπει λοιπόν, να μεταφέρουμε και να έχουμε και στη νησιωτική χώρα και στα ακριτικά μας νησιά τη δυνατότητα testing. Δύο μεγάλοι μοριακοί αναλυτές θα μεταφερθούν σε Σύρο τη Δευτέρα και στη Ρόδο την επόμενη Δευτέρα. Επίσης, έχουμε προσθήκη μικρών αναλυτών (PoC) σε συγκεκριμένα νησιά για τις έκτακτες καταστάσεις. Εφαρμόσαμε έναν ακτινωτό σχεδιασμό για τη μείωση των απαιτούμενων μεταφορών δειγμάτων. Η μεταφορά δειγμάτων γίνεται ούτως ή άλλως στην ενδοχώρα, στα κεντρικά εργαστήρια τα οποία έχουμε και η δυνατότητα testing είναι πολύ ισχυρή για τη χώρα.

Παρ’ όλα αυτά, για τις πολύ έκτακτες περιπτώσεις έχουμε αποφασίσει και αναπτύσσουμε έναν σχεδιασμό testing και στα νησιά μας. Η μεταφορά δειγμάτων σε συγκεκριμένα κέντρα και εργαστήρια, όπως είναι το ΕΚΕΑ, έχει να κάνει με μαζικές δειγματοληψίες. Η χρήση των Κινητών Ομάδων (ΚΟΜΥ) με στοχευμένες εξορμήσεις μπορεί να βοηθήσει επίσης και αυτή τη στρατηγική.

Άρα, υπάρχει ανάγκη για εκτέλεση ταχέων μοριακών εξετάσεων με αναλυτές τεχνολογίας Point of Care testing, γι’ αυτό και βάζουμε αυτούς τους μικρούς αναλυτές στα νησιά μας. Θα εξυπηρετήσει αυτό πραγματικές ιατρικές ανάγκες σε οξέα περιστατικά με συμπτώματα COVID-19.

Για παράδειγμα, ήμουν στη Λέρο και εξήγησα ότι τα συμβατικά περιστατικά τα οποία, ούτως ή άλλως στέλνονται από το νησί κεντρικά στο ΕΚΕΑ, θα συνεχίσουν να στέλνονται εκεί. Αν και εφόσον προκύψει, όμως, κάτι πολύ έκτακτο, μπορεί μέσα από το testing του αναλυτή στο νησί να δοθεί άμεση απάντηση στο αν είναι θετικό ή αρνητικό και να μπορέσει να χειρουργηθεί ένα περιστατικό εκεί. Αυτό θα εμπνεύσει ασφάλεια, τόσο στους τουρίστες μας, όσο και στους μόνιμους κατοίκους των νησιών μας.

Υπάρχουν ήδη μοριακοί αναλυτές μικροί εγκατεστημένοι στα νησιά σε Μυτιλήνη, Σάμο, Χίο, Κέρκυρα, Πάρο, Αντίπαρο, Σύρο, Νάξο, Σαντορίνη, Ρόδο, Κω, Λέρο και Κάλυμνο. Θα εγκατασταθούν επιπλέον μοριακοί αναλυτές, ώστε να καλυφθούν πάνω από 20 νησιά, με τη χωρική κατανομή εγκατάστασης να σχετίζεται με βάση τη στρατηγική μας, στην απόσταση μεταξύ των νησιών και στην αλληλοκάλυψη, στην απόσταση του κάθε νησιού από κεντρικό εργαστήριο, στον αναμενόμενο αριθμό τουριστών και στη γεωγραφική θέση του νησιού σε σχέση με τις υγειονομικές δομές.

Η εγκατάσταση των επιπλέον μικρών αναλυτών σχεδιάζεται σε Μύκονο, Ζάκυνθο, Κέρκυρα, Κύθηρα, Λήμνο, Σκιάθο, Κεφαλονιά, Κάρπαθο, Μήλο, Ικαρία, Σαντορίνη και Κω. Και όλα αυτά τα νησιά θα είναι ακτινωτά και συνδεδεμένα και μεταξύ τους και με τα κέντρα αναφοράς.

Ας δούμε ποιες είναι οι δυνατότητές μας ανά Περιφέρεια. Για παράδειγμα, υπάρχει η δυνατότητα στην Περιφερειακή Ενότητα Σποράδων να διασυνδεθεί η Αλόννησος, η Σκόπελος με τη Σκιάθο και αεροπορικά με τα μεγάλα εργαστήρια αναφοράς, αν χρειαστεί, της Μακεδονίας, της Θεσσαλονίκης. Όπως, επίσης, η Σκύρος και η Εύβοια με την Αθήνα. Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης έχουμε διασυνδέσει τη Σαμοθράκη με την Αλεξανδρούπολη, τη Θάσο με την Καβάλα και ενδεχομένως και τη Θεσσαλονίκη αν χρειαστεί, όπως επίσης και τη Χαλκιδική - που αναμένουμε μεγάλο αριθμό τουριστών - και την Πιερία με τη Θεσσαλονίκη.

Στην περιφερειακή ενότητα Αττικής τα νησιά του Αργοσαρωνικού είναι συνδεδεμένα με πλωτά μέσα, καταρχάς, με την Αθήνα. Αλλά θα υπάρχει η δυνατότητα με τη βοήθεια και τη στήριξη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και για αερομεταφορά δειγμάτων και τα Κύθηρα αεροπορικώς με την Αθήνα. Στην περιφέρεια Βορείου Αιγαίου υπάρχει ήδη η δυνατότητα στη Λέσβο, στη Χίο και στη Σάμο και έτσι διασυνδέονται και τα υπόλοιπα νησιά. Για παράδειγμα, η Ικαρία μαζί τους και η Λήμνος μπορεί να διασυνδεθεί με την Αττική και την Αθήνα. Άρα ουσιαστικά, δίνουμε πολλαπλές δυνατότητες testing, ανάλογα με τον καιρό, ανάλογα με το έκτακτο του testing, ανάλογα με τη δυνατότητα η οποία υπάρχει και σε κοντινούς προορισμούς και σε πιο μακρινούς προορισμούς. Να πάμε και στην περιφέρεια Ιονίων Νήσων, βλέπετε πως η Λευκάδα είναι διασυνδεδεμένη και με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και με το Πανεπιστημιακό νοσοκομείο στο Ρίο, η Κεφαλονιά με την Ιθάκη, η Ζάκυνθος αεροπορικώς, οι Παξοί με την Κέρκυρα.

Περνάμε στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα. Τα Δωδεκάνησα είναι όλα διασυνδεδεμένα με τη Ρόδο. Θυμίζω ότι θα πάμε στη Ρόδο ένα μεγάλο μηχάνημα ισχυρής δυνατότητας testing, έτσι ώστε να διασυνδεθεί και με την Τήλο και με την Σύμη και με τη Χάλκη, το Καστελόριζο, την Κάρπαθο, την Κάσο, που όλα αυτά τα νησιά είναι διασυνδεδεμένα ούτως ή άλλως και με τα μεγάλα κέντρα αναφοράς και testing στην Αθήνα.

Στις Κυκλάδες υπάρχει η δυνατότητα testing τοπικά σε νησιά. Βλέπετε πως διασυνδέονται μεταξύ τους, όλα με το κεντρικό εργαστήριο της Σύρου και φυσικά όλα με τα μεγάλα εργαστήρια της Αττικής. Άρα, έχουμε πρώτη, δεύτερη και τρίτη επιλογή, στο testing, εάν και εφόσον χρειαστεί. Ευχόμαστε κι ελπίζουμε να είναι αχρείαστα όλα αυτά, αλλά πρέπει να προετοιμαζόμαστε για όλα.

Τέλος, στην Περιφερειακή ενότητα της Κρήτης υπάρχει ισχυρή δυνατότητα testing στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου. Θα επεκτείνουμε κι άλλο τις δυνατότητες και όλοι οι νομοί μπορούν να απευθύνονται εκεί.

Ποια η διαδικασία μεταφοράς για έλεγχο του δείγματος; Έχουμε λήψη δείγματος από τον ιατρό που πηγαίνει στο Νοσοκομείο, στο Κέντρο Υγείας, στο περιφερειακό ιατρείο ή από τον ιδιώτη ιατρό. Συλλογή και αποθήκευση των δειγμάτων, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΔΥ. Πρόσκληση για μεταφορά -υπάρχουν ήδη συμβάσεις, οι οποίες «τρέχουν»- σε κάθε νησί, Κέντρο Υγείας, Περιφερειακό Ιατρείο με ταχυμεταφορές για την ενδοχώρα. Παραλαβή από τον εξουσιοδοτημένο φορέα ανάδοχο και μεταφορά με προγραμματισμένη ώρα προς το αεροδρόμιο, αεροπλάνο ή το πλωτό μέσο. Παραλαβή από το αεροδρόμιο ή το πλωτό μέσο στον τόπο υποδοχής και τέλος παραλαβή από το φορέα υποδοχής, που είναι το εργαστήριο, με συμπληρωμένο το ειδικό έντυπο. Φιλοδοξία μας είναι εντός κάποιων ωρών να έχουμε απάντηση για το δείγμα.

Να περάσουμε στις διακομιδές. Θυμίζω ότι οι αεροδιακομιδές μπορούν να γίνουν για τα λοιμώδη νοσήματα μόνο με ειδικές κάψουλες. Είχαμε μόνο μία, αυτή ήταν η κατάσταση. Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω ότι παραλάβαμε άλλες οκτώ και θα έχουμε την επόμενη εβδομάδα επιπλέον δύο κάψουλες. Άρα, σύνολο έντεκα κάψουλες. Θα είναι περισσότερες από τα πτητικά μέσα. Υπάρχει η πρόνοια για όλους αυτούς που πιθανόν να χρειαστούν να διακομιστούν από ένα περιφερειακό σημείο, ένα νησί μας ή μια ακριτική περιοχή, σε ένα κεντρικό νοσοκομείο αναφοράς και να μπουν στην Μ.Ε.Θ.

Τα μέσα διακομιδών προφανώς είναι τα εναέρια, για τις εναέριες διακομιδές και οι πλωτές διακομιδές. Οι εναέριες εκτελούνται από αεροσκάφη και ελικόπτερα που διαχειρίζεται και διαθέτει η Πολεμική Αεροπορία μετά από αίτημα του ΕΚΑΒ προς το Γ.Ε.Α. ή εκμισθωμένα πτητικά μέσα από την Πολιτική Προστασία, που είναι πιστοποιημένα για την εκτέλεση των διακομιδών. Ευχαριστούμε πολύ την Πολεμική Αεροπορία, η οποία πολλά, πολλά χρόνια βοηθά και στηρίζει το ΕΚΑΒ σε διακομιδές, σε δύσκολες στιγμές καιρικά, στα τέσσερα άκρα της χώρας, στην ακριτική μας και νησιωτική περιοχή. Τονίζω ότι η νησιωτικότητα είναι για μας πλεονέκτημα και όχι μειονέκτημα. Επιπλέον ευχαριστούμε πολύ και την Πολιτική Προστασία, που θα στηρίξει και θα βοηθήσει αυτή την προσπάθεια. Με αυτή τη δυνατότητα που μας δίνεται με τον συνδυασμό των δύο, θα έχουμε μία υπεροπλία μέσων πτητικών, ελικοπτέρων και αεροσκαφών, προκειμένου να γίνονται διακομιδές αν κι εφόσον χρειαστούν.

Έχουμε όμως τη δυνατότητα και πλωτών διακομιδών, που εκτελούνται κανονικά από τα πλωτά μέσα του Λιμενικού Σώματος, είτε μέσα από ιδιώτες, όπως υποδεικνύεται από το Συντονιστικό Κέντρο του Λιμενικού Σώματος, μετά από αίτημα του ΕΚΑΒ. Υπάρχει πλήρης λίστα δυνατότητας πλωτών μέσων, αν κι εφόσον όλες αυτές χρειαστούν.

Η γεωγραφική κάλυψη είναι από το κέντρο επιχειρήσεων και βάση αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας στην Ελευσίνα, από τη βάση διακομιδών στη Σύρο για τις Κυκλάδες, από τη βάση διακομιδών της Ρόδου για τα Δωδεκάνησα, από τη βάση διακομιδών του Ακτίου για τη Δυτική Ελλάδα και το Ιόνιο και από τη βάση διακομιδών Θεσσαλονίκης για την Βόρεια Ελλάδα.

Κυρίες και κύριοι,

Όλα αυτά είναι βοηθητικά σε μια προσπάθεια που κάνουμε προφανώς να στηρίξουμε τον τουρισμό μας, να στηρίξουμε τα νησιά μας, να στηρίξουμε την οικονομία μας. Νομίζω ότι ο πρώτος κύκλος του κορονοϊού απέδειξε ότι συνολικά ως Κυβέρνηση, με τις οδηγίες του Πρωθυπουργού του Κυριάκου Μητσοτάκη μπορούμε να τα καταφέρουμε. Ευελπιστούμε αναλόγως και στον δεύτερο κύκλο. Σας ευχαριστώ.