Κυριακή, 28 Φεβρουαρίου 2021

Περιστατικό δωρεάς οργάνων από Π.Γ.Ν. Ιωαννίνων.

10/11/2011
Πέμπτη, 10 Νοεμβρίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Τρεις νέες μεταμοσχεύσεις πραγματοποιήθηκαν χθες, αυξάνοντας έτσι τον αριθμό στον κατάλογο των μεταμοσχεύσεων, που από τον Ιούνιο ακολουθεί ανοδική πορεία.

Την Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011, πραγματοποιήθηκε Δωρεά Οργάνων από την Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (Μ.Ε.Θ.) του Π.Γ.Ν. Ιωαννίνων. Δότρια ήταν μία 55χρονη γυναίκα που κατέληξε από εγκεφαλική βλάβη.

’μεσα, ενημερώθηκε ο ΕΟΜ για την πιστοποίηση θανάτου και τη συναίνεση των συγγενών της εκλιπούσας στη Δωρεά των Οργάνων της προς μεταμόσχευση. Η διαδικασία ξεκίνησε το μεσημέρι της Τρίτης. Το περιστατικό συντονίστηκε από τον Τοπικό Συντονιστή και Επιμελητή της Μ.Ε.Θ., κ. Αθανάσιο Κιτσάκο, ο οποίος και πρότεινε τη δυνατότητα της δωρεάς οργάνων στους συγγενείς της γυναίκας, σε συνεργασία με την ιατρό κα Νατάσα Μωραΐτη.

Το χειρουργείο ξεκίνησε στις 22:30 την ίδια μέρα από την ομάδα λήψης του Π.Γ.Ν. Ιωαννίνων και στη συνέχεια προσήλθε και η ομάδα του Ιπποκρατείου Θεσσαλονίκης για το ηπατικό μόσχευμα.

Τα ληφθέντα όργανα μεταμοσχεύτηκαν επιτυχώς ως εξής:

Το ήπαρ σε γυναίκα 47 ετών στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης.
Ο ένας νεφρός, στα Ιωάννινα σε γυναίκα 53 ετών, η οποία υποβαλλόταν 3,5 χρόνια σε αιμοκάθαρση.
Ο δεύτερος νεφρός σε άντρα 56 ετών στο Λαϊκό, ο οποίος υποβαλλόταν επίσης 3,5 χρόνια σε αιμοκάθαρση.
Αξίζει να υπενθυμιστεί η σημαντική προσφορά της Μ.Ε.Θ. του Π.Γ.Ν. Ιωαννίνων στη Δωρεά Οργάνων καθώς και η υποστήριξη του Διευθυντή της Μονάδας, κ. Γεώργιου Νάκου και οι προσπάθειες ιατρών, προσωπικού και συντονιστών για την επιτυχή έκβαση των περιστατικών.


Για την κλινική μεταμοσχεύσεων νεφρού του Π.Γ.Ν. Ιωαννίνων, η μεταμόσχευση αυτή ήταν η πέμπτη κατά σειρά, που πραγματοποιείται από την έναρξη της λειτουργίας της Μονάδας Μεταμοσχεύσεων των Ιωαννίνων στην αρχή του 2011ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ