Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

Πρακτικά συνέντευξης Τύπου για θέματα του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ).

08/12/2011

Γραφείο Τύπου

210 - 52.05.290-1

Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΛΟΒΕΡΔΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΓΙΑΝΝΗ ΜΙΧΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΦΕΤ ΑΡΗ ΜΟΥΣΙΩΝΗ ΔΙΟΙΚΗΤΗ 1ης και 3ης ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ (Υ.Π.ε.) ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΦΟΡΕΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (ΕΦΕΤ)

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Είχαμε εδώ μια συνάντηση με τον κ. Μπαρτζόπουλο και Προέδρους Ιατρικών Συλλόγων και επίσης έχουμε και την ανάγκη να μιλήσουμε με τον κ. Μίχα σήμερα ενώπιόν σας για πάρα πολύ σοβαρά θέματα που αφορούν στη διατροφή.

Επιτρέψτε μου να σας παρακαλέσω να μη με παρεξηγήσετε γιατί θα τελειώσουμε πολύ γρήγορα, πρέπει ν’ ανέβω για να προλάβω την εκδήλωση με τον κ. Παπούλια στο Μαρούσι, γι’ αυτό ξεκινάω, θα είμαι σχεδόν μονολεκτικός.

Πρώτον: Την άλλη Πέμπτη, σας προσκαλούμε στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου εκεί το Υπουργείο Υγείας με το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, θ’ ανακοινώσουν τα τελικά πεπραγμένα – δεδομένα που αφορούν στη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ, της Πρωτοβάθμιας Υγείας δηλαδή, από την 1η Ιανουαρίου του 2012.

Έχουν κλείσει όλες οι εκκρεμότητες, μα όλες οι εκκρεμότητες, διαχειριζόμαστε πρακτικά τις τελευταίες, χθες ήμαστε στο ΕΚΕΠΥ όπου στεγάζεται πια ο ΕΟΠΥΥ, μέχρι αργά το βράδυ, την άλλη Τρίτη θα ξαναείμαστε εκεί και τα δυο Υπουργεία, ώστε την 1η Ιανουαρίου όλα να είναι έτοιμα. Οι τελικές εξαγγελίες – ενημέρωση των τελικών πεπραγμένων – δεδομένων, θα γίνουν την άλλη Πέμπτη το μεσημέρι στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής όπου και τα δυο Υπουργεία εκεί, αντί συνεντεύξεως Τύπου, εκεί με τους πιο δύσπιστους που είναι οι Βουλευτές των άλλων κομμάτων, αλλά και του ΠΑΣΟΚ, θα συζητήσουμε μπροστά σας όλα αυτά τα θέματα που αφορούν τον ΕΟΠΥΥ.

Δεύτερον: Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας πω ότι η προσπάθεια για το πεδίο των μεταμοσχεύσεων έχει στεφθεί με απόλυτη επιτυχία. Ήδη, με το δεδομένο ότι ο ελληνικός πληθυσμός είναι κατά την απογραφή του 2011 η οποία θα καταστεί απολύτως επίσημη στο β’ εξάμηνο του έτους, τώρα δηλαδή, αλλά η οποία είναι εδώ και καιρό γνωστή, με τα δεδομένα του πληθυσμού της Ελλάδος, του μόνιμου πληθυσμού, των 10.787.000, έχουμε αυτή τη στιγμή μεταμοσχεύσεις που αγγίζουν το ποσοστό του 6,85%, δηλαδή ο στόχος του 7% που είχαμε βάλει για φέτος καλύφθηκε.

Και έχω πάρα πολύ καλά δεδομένα σε σχέση με τη συνεργασία μας με την Εκκλησία, μετά τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο που έλυσε τα προβλήματα ο Παναγιότατος Άνθιμος στη Θεσσαλονίκη, τρεις φορές έχει οργανώσει συνάντηση με τους ιερείς της Μητροπόλεώς του για να πάω να ενημερώσω.

Η τρίτη ήταν για την επόμενη εβδομάδα, δυστυχώς δεν μπορώ, μας κρατάνε πάρα πολλά θέματα στην Αθήνα, εν προκειμένω ο ΕΟΠΥΥ, αλλά από τη Βόρεια Ελλάδα, από τη Θεσσαλονίκη, θα κάνω το κλείσιμο της χρονιάς, μιας χρονιάς πάρα πολύ καρποφόρας σε ό, τι αφορά ένα θέμα ζωής και θανάτου, ένα θέμα που τόσο πολύ έχει απασχολήσει τον πλανήτη και που έπρεπε ν’ αρχίσει ν’ απασχολεί πάρα πολύ ζεστά και την Ελλάδα.

Χτες έγινε μια συζήτηση και επ' αυτού στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής με την ευκαιρία της προσκλήσεως εκεί του Ωνασείου και νομίζω ότι θα ήταν χρήσιμο για σας να δείτε τα πρακτικά της συνεδριάσεως αυτής όπου το Ωνάσειο ήταν εκεί και έδωσε εξηγήσεις -όχι πάντα ευχάριστες.

Τρίτον: Θέλω να συνεχίσω την ενημέρωση για το Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, το μεγάλο πρόβλημα του σκανδάλου που ξέρετε με τα ορθοπεδικά υλικά. Ξέρετε για την τιμωρία των γιατρών από το Κεντρικό Πειθαρχικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο, θέλω να σας πω, όμως, για κάτι που ο πολίτης ρωτάει και ενδιαφέρεται κυρίως, πέρα από τις τιμωρίες: Για την επιστροφή των χρημάτων, για τον καταλογισμό των χρημάτων.

Καταλογίστηκαν από το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας, 3 εκατομμύρια ευρώ τα οποία πρέπει να επιστραφούν από τους γιατρούς στα νοσοκομεία. Το 1 εκατομμύριο έχει καταλογισθεί ήδη κι έχει επιστραφεί από 6 εταιρείες, θα σας τα πει πιο αναλυτικά ο συνάδελφος και φίλος Άρης Μουσιώνης ο οποίος, να σας ενημερώσω, είναι πια Διοικητής και της Γ’ Υ.Πε.. Θα είναι μισές ημέρες την εβδομάδα εδώ, μισές ημέρες της εβδομάδας εκεί.

Με πάρα πολλή χαρά δέχθηκα τη θετική του απάντηση, γιατί εγώ του πρότεινα να πάει, ο Άρης είναι ένας πολύ στενός συνεργάτης και φίλος. Θα σας ενημερώσει περισσότερο για τα θέματα του καταλογισμού. Οι καταλογισμοί, όμως, που αφορούν στα θέματα των εταιρειών και τους γιατρούς, επειδή υπήρξαν αντιδράσεις εκ μέρους τους κατά το νόμο, δεν λέω το αντίθετο, τα ποσά καταλογίστηκαν μέσω των ΔΟΥ.

Και εις εξ αυτών, μέλος του ΣΕΥΥΠ, φεύγει από το ΣΕΥΥΠ με απόφασή μου. Δεν χρειάζεται να λέμε ονόματα, είχε κριθεί χωρίς να υπάρχει ο φάκελός του ο σχετικός ως Επιθεωρητής Υγείας, με απόφασή μου σήμερα τίθεται εκτός.

Πάμε σ’ ένα τελευταίο θέμα: Υπήρξαν σήμερα δημοσιεύματα για καθυστερήσεις του Υπουργείου Υγείας σε ό, τι αφορά την εφεδρεία και την πρόωρη συνταξιοδότηση. Δεν ξέρω γιατί υπήρξαν αυτά τα δημοσιεύματα στο βαθμό που εμείς έχουμε από χθες ενημερώσει ότι πέραν των 10 εφεδρειών, ή συνταξιοδοτήσεων που αφορούν στο Υπουργείο, τις οποίες υπέγραψα εγώ, ζήτησα να είμαι εγώ αυτός που θα υπογράψει, δεν ήθελα να μεταφερθεί η πολιτική ευθύνη σε κανέναν συνεργάτη, εννοώ Υφυπουργό, ή Γενικό Γραμματέα.

Από κει και πέρα έχουν ολοκληρωθεί και υπογραφεί 600 εφεδρείες, ή συνταξιοδοτήσεις από τα νοσοκομεία και 300 από τα προνοιακά ιδρύματα. Το 10% εξ αυτών είναι εφεδρείες, το 90% εξ αυτών είναι συνταξιοδοτήσεις.

Αυτά είχα εγώ να πω, σας ευχαριστώ πάρα πολύ που με ακούσατε. Δίνω το λόγο στον αγαπητό φίλο και συνάδελφο, τον κ. Μίχα για να σας πει ορισμένα πράγματα για τον ΕΦΕΤ, που είναι και το κύριο θέμα της σημερινής μας συνάντησης.

Με τον κ. Μίχα έχουμε εργαστεί πάρα πολύ, έχουμε εργαστεί πολύ στενά, συνεργαζόμαστε από την πρώτη στιγμή χωρίς κανένα εμπόδιο και κανένα πρόβλημα. Πολλούς τους ξάφνιασε η συνύπαρξή μας, εμάς δε μας ξάφνιασε καθόλου, γιατί είχαμε από τον καιρό και των εντάσεων στο χώρο μας, τη δυνατότητα να μιλάμε μεταξύ μας σαν άνθρωποι, συνεπώς δεν είχαμε κανένα πρόβλημα να συνεργαστούμε.

Του δίνω το λόγο και τον ευχαριστώ για τη συνεργασία. Θα κλείσει ο κ. Μουσιώνης με ειδική αναφορά στο Ιπποκράτειο.

Γ. ΜΙΧΑΣ: Ευχαριστώ Υπουργέ. Θέλω κι εγώ να σας καλωσορίσω και να ευχαριστήσω για τη δυνατότητα που μου δίνετε, είναι η πρώτη μου συνέντευξη σαν Πρόεδρος του ΕΦΕΤ, δεν είναι η πρώτη μου επαφή βέβαια με το αντικείμενο γιατί όπως γνωρίζετε, τα 8 χρόνια που ήμουν στην Αυτοδιοίκηση, στη Νομαρχία Πειραιά, είχαμε κάνει μια τεράστια προσπάθεια.

Θέλω κατ' αρχήν να ευχαριστήσω τον κ. Υπουργό και να πω ότι μας συνδέουν πάρα πολλά. Ένα από αυτά βέβαια είναι και ο Ολυμπιακός. Αλλά δεν είναι αυτό το πιο σημαντικό. Να ευχαριστήσω πάρα πολύ για την εμπιστοσύνη του και την εμπιστοσύνη της πολιτικής ηγεσίας. Να πω ότι είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι και σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς για τους πολίτες καταναλωτές.

Να πω ότι είναι τρεις οι βασικοί λόγοι αυτής της συνέντευξης μαζί με τον Υπουργό. Ο πρώτος είναι για το κεφάλαιο που ονομάζεται «διατροφή», διαδραματίζει πρωτεύοντα ρόλο στην καθημερινότητα όλων μας. Ο δεύτερος λόγος είναι για ν’ αναδείξουμε και άλλες σπουδαίες αρμοδιότητες που υλοποιεί ο ΕΦΕΤ αλλά συνήθως μένουν στις κατασχέσεις ή στα πρόστιμα, και είναι λιγότερο γνωστές, είναι το κομμάτι της έρευνας, είναι το κομμάτι της κατάρτισης, το κομμάτι της υποστήριξης του κλάδου των τροφίμων και των ελληνικών παραγωγών και ο τρίτος λόγος είναι γιατί πρέπει να δώσουμε ένα μήνυμα προς όλους πρώτα προς τους Έλληνες καταναλωτές ότι αυτή η δύσκολη οικονομική κρίση που διανύει η χώρα μας και ολόκληρη η Ευρώπη και όχι μόνο δεν έχει αλλάξει καθόλου, δεν έχει παρεμποδίσει καθόλου την λειτουργία του ΕΦΕΤ το ρόλο του και αυτό οφείλεται κατ' αρχήν στους ίδιους τους εργαζόμενους.

Θέλω να πω ότι ήταν μια τεράστια έκπληξη για εμένα, υπηρέτησα οκτώ χρόνια στη Δημόσια Διοίκηση και στην Αυτοδιοίκηση, πηγαίνοντας στον ΕΦΕΤ -είναι κοντά μου κάποιοι Διευθυντές- αντίκρισα ένα εξαιρετικό επιστημονικό προσωπικό με πάρα πολύ σημαντικά προσόντα, μόνο να σας πω ότι οι περισσότεροι έχουν μεταπτυχιακά και διδακτορικά. Εμένα με ανάγκασαν να βάλω πιο ψηλά τον πήχη από ότι στην αρχή υπολόγιζα, όταν ξεκίνησα με την τοποθέτησή μου στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής μετά την πρόταση του κ. Λοβέρδου.

Θα ήθελα να στείλουμε ένα μήνυμα προς τους καταναλωτές ότι δεν θα πρέπει να ανησυχούν. Η δουλειά που πρέπει να γίνει γίνεται καλύτερα από ότι γινόταν και χτες και αυτό, όπως είπα, οφείλεται από τη μια στους εργαζόμενους και από την άλλη στην εμπιστοσύνη της πολιτικής ηγεσίας.

Επίσης πρέπει να ληφθεί ένα μήνυμα προς τις επιχειρήσεις τροφίμων και της λιανικής αλλά και τους παραγωγούς, ότι αν κάποιοι πιστεύουν ότι μέσα από τη δύσκολη αυτή συγκυρία είναι ευκαιρία για να μειώσουν την ποιότητα των τροφίμων, έχουν κάνει πάρα πολύ μεγάλο λάθος και θα σας το αποδείξω παρακάτω.

Το λέω αυτό, γιατί δυστυχώς το 2011 υπήρξε αύξηση της παραβατικότητας και μάλιστα πάρα πολύ σημαντική. Θα σας δώσω ορισμένα στοιχεία, ήδη σας έχουμε μοιράσει ένα ειδικό και θα σας δοθεί και με ηλεκτρονικό τρόπο για να μην φάω πάρα πολύ χρόνο έτσι ώστε αν υπάρχουν κάποιες απορίες ή ερωτήσεις να τις κάνετε.

Θέλω να περάσω επομένως στην παρουσία των στοιχείων, να σας πω ότι ο αριθμός των ελέγχων μέχρι σήμερα από 1/1/2011 είναι 7.720 πρόσθετο σε αυτό είναι περίπου 1.130 καταγγελίες όπου έχουν ερευνηθεί όλες. Κύριε Υπουργέ, η πρότασή σας υλοποιήθηκε σε σχέση με τον πενταψήφιο αριθμό που ήδη λειτουργεί από χτες, είναι το 11717 όπου μπορεί ο οποιοσδήποτε να καταθέσει την καταγγελία του, να καταθέσει την πρότασή του, να ζητήσει ενημέρωση και θα γίνεται από την αρμόδια Υπηρεσία. Σε αυτό το νούμερο με άδεια της αρμόδιας Επιτροπής καταγράφεται η συνομιλία και υπάρχει μία εξαιρετική Επιτροπή η οποία εξετάζει τις ανώνυμες καταγγελίες. Είναι πάρα πολύ σημαντικό εργαλείο και πιστεύω ότι θα μας βοηθήσει πάρα πολύ στο μέλλον.

Να πω ότι εκτιμάται ότι θα φτάσουμε περίπου στις 9.200 ελέγχους στο τέλος του χρόνου, είναι περίπου 12% πάνω από αυτό που είχαμε προβλέψει γιατί τέλος του χρόνου αρχές του 2012 θα έχετε ένα προγραμματισμό για τον επόμενο χρόνο τι αριθμό ελέγχων κάνουμε σε ολόκληρη την Ελλάδα και θα ήθελα να πω ότι ο αριθμός των ελέγχων αυτών είναι από την περσινή περίοδο 23% αυξημένος. Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που οι εργαζόμενοι έχουν υποστεί και μείωση των μισθών. Είναι πάρα πολύ σημαντικό και το λέω συνέχεια, γιατί είναι εργαλείο οι ίδιοι οι εργαζόμενοι.

Είχαμε 1.232 παραβάσεις, αφορούσαν 529 επιχειρήσεις. Οι συνηθέστερες παραβάσεις που οι ελεγκτές μας έχουν να κάνουν με την ποιότητα των τροφίμων και με τη μη καταλληλότητα αυτών των τροφίμων. Θα δείτε ένα μεγάλο κομμάτι που οφείλεται στη γενική υγιεινή είναι 630, 330 είναι μη ασφαλή τρόφιμα, έχει να κάνει με το HACCP δεν επιτρέπεται παραδείγματος χάριν μια πολύ μεγάλη επιχείρηση πολυεθνική ή ελληνική να έχει 600 ή 900 καταστήματα και να μην έχει HACCP. Δεν επιτρέπεται.

Αυτό που είναι πάρα πολύ σημαντικό είναι ότι ο αριθμός των παραβάσεων είναι ο μεγαλύτερος της τελευταίας τριετίας και δυστυχώς δεν έχουν αυξηθεί μόνο οι παραβάσεις αλλά και το ποσοστό της παραβατικότητας. Το ποσοστό αυτό φέτος έχει ανέβει, πρόπερσι ήταν 10% και φέτος είναι 16%. Είναι πάρα πολύ σημαντικό, άλλοι το αποδίδουν στη βιωσιμότητα στη δυσκολία των επιχειρήσεων, εμείς έχουμε εντείνει τις προσπάθειές μας γιατί φοβόμαστε ότι αυτό μπορεί να λειτουργήσει αρνητικά για την ποιότητα των τροφίμων.

Και από τις παραβάσεις φαίνεται από την ποσότητα των κατασχεμένων προϊόντων και δεν εννοώ από τρίτες χώρες που σταματούν τα CK και επιστρέφονται έξω γιατί αυτός είναι πολύ μεγάλος αριθμός, εδώ μιλάμε όμως για 54,9 τόνους που έχουν κατασχεθεί σε καταστήματα λιανικής. Είναι πολύ μεγάλο ποσοστό, πάρα πολύ μεγάλο. Αυτό αφορά τα πάντα: λαχανικά, κρέατα, σοκολάτες, αλιεύματα, ό,τι έχει σχέση με τα τρόφιμα.

Διοικητικές κυρώσεις. Υπεβλήθησαν 487 πρόστιμα ύψους 3.813.000.000 θα προσπαθήσω να προλάβω μια ερώτησή σας. Όλοι ρωτάνε και οι πολίτες αλλά και εσείς που τους εκπροσωπείτε στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, «τα πληρώνουν;». Ναι τα πληρώνουν. Στον ΕΦΕΤ έχουμε καταθέσει το 55 με 60% για τα προηγούμενα χρόνια και πιστεύω ότι από 1/1/2012 μετά την αποδοχή της πρότασής μας και τις ευχαριστίες κ. Υπουργέ από όλο τον ΕΦΕΤ και όλους τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, ο κ. Υπουργός πέρασε σε νομοσχέδιο που είχε το Υπουργείο Υγείας, την αύξηση του ποσοστού…

Μια επιχείρηση για να προσφύγει όταν έχει κάποιο πρόστιμο, έπρεπε να καταβάλλει το 20% για να πάει δικαστικά. Τι σήμαινε αυτό; Σήμαινε 5 χρόνια για να βγει η τελική απόφαση, που σημαίνει και αθέμιτος ανταγωνισμός. Δηλαδή αυτοί που δεν ήταν παραβάτες, έχουν υποστεί αθέμιτο ανταγωνισμό, γι' αυτό και έγινε αποδεκτό από τον κ. Υπουργό. Τώρα πήγε 80%. Για να προσφύγει κάποιος προκαταβάλλει το 80% εάν κερδίσει τη δίκη, του επιστρέφονται τα χρήματα, αν τη χάσει επιστρέφει και το 20%. Είναι πάρα πολύ σημαντικό εργαλείο αυτό.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα και εννοώ πριν από λίγες μέρες με πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΦΕΤ και υπογραφή του Υπουργού στη μια περίπτωση και του Υφυπουργού στις άλλες περιπτώσεις, έχουν επιβληθεί σε μια πολυεθνική επιχείρηση μισό εκατομμύριο ευρώ. Είναι το μεγαλύτερο πρόστιμο που έχει επιβληθεί ποτέ. Είναι η Carrefour.

Λέω τα ονόματα κ. Υπουργέ εγώ διότι ο νόμος το επιτάσσει και η Κοινοτική Οδηγία. Ήδη τους ενημέρωσα μετά από την εντολή σας, συναντηθήκαμε και τους προειδοποιήσαμε ότι αν δεν αλλάξουν τα πράγματα -έχω συναντήσει και τους βιομήχανους και τις επιχειρήσεις καθεμιά, γιατί δεν έχουν συλλογικό φορέα οι μεγάλες αυτές εταιρείες- ότι από το Γενάρη εάν δεν έχουν HACCP, δεν έχουν τις βασικές παρατηρήσεις που έχει κάνει ο ΕΦΕΤ τις οποίες αποδέχτηκαν όλες στη συνάντησή μας, δεν έχουν κανένα σημείο να μας πουν ότι «δεν έκανε καλά τη δουλειά του», ή ότι «κάνουμε περισσότερους ελέγχους σε αυτή την επιχείρηση» ή ότι «είναι στοχευμένη αυτή η επιχείρηση και όχι κάποια άλλη».

Τους είπαμε ότι θα κλείνουν κατ' αρχήν για τρεις ημέρες συμβολικά και από εκεί και πέρα θα ακολουθήσουν το δύσκολο δρόμο. Είναι μια προειδοποίηση πάρα πολύ σημαντική, αλλά δεν γίνεται μια επιχείρηση η προκειμένη που είπα, μέσα σε 2,5 χρόνια να έχει 120 επιχειρήσεις και 2.300.000 πρόστιμο. Αν έδινε μόνο το τελευταίο πρόστιμο για HACCP είχε καλύψει και τις 900 επιχειρήσεις. Αυτό νομίζω ότι τα λέει όλα και σταματώ εδώ.

Έχουμε κλείσει δυο επιχειρήσεις και ακολουθεί μια τρίτη. Η μία αφορούσε μια επιχείρηση παραγωγής βουτύρου που την ελέγξαμε πέντε φορές και τις πέντε φορές μας έγραφε στα παλαιότερα των υποδημάτων, έχει κλείσει. Άλλη μία επιχείρηση η οποία δυστυχώς ήταν σε μια περιοχή που δεν θα θέλαμε να το κάνουμε, στην Ήπειρο, μια καινούργια επιχείρηση η οποία δεν έλαβε καθόλου υπόψη τις παρατηρήσεις μας και το νερό που παρήγαγε είχε βρωμιούχα ιόντα παραπάνω από όσο πρέπει. Αναγκαστήκαμε να την κλείσουμε μέχρι να διορθωθεί.

Κλείνει και μια επιχείρηση πάρα πολύ σύντομα στα νότια προάστια. Ένα, από τα καλύτερα εστιατόρια που πιθανά να έχουμε πάει όλοι μας τους καλούς καιρούς, που όμως σε τριπλό έλεγχο εξακολουθήσαμε και βρίσκαμε κατσαρίδες και είναι πάρα πολύ σημαντικό. Έχει το όνομα μέσα στο κείμενο, ό,τι λέει ο ΕΦΕΤ το λέει με το όνομα, τη διεύθυνση και το τηλέφωνό του. Μην ανησυχείτε.

Αυτό που θέλω να διευκρινίσω είναι ότι για μας δεν είναι ευχάριστη υπόθεση η επιβολή των προστίμων και το κλείσιμο των επιχειρήσεων σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς και για την απασχόληση.

Πάω στους εργαστηριακούς ελέγχους.

Έχουμε κάνει ένα σημαντικό κομμάτι 24 προγράμματα είναι που αφορούν σαλμονέλα, διοξίνες, ηπατίτιδα Α και τα λοιπά δεν θέλω να αναφέρω. Θέλω να σας πω ότι έχουμε εκτελέσει από τις 3.500 που είχαμε προγραμματίσει το 75% και θα ολοκληρώσουμε μέχρι τέλος του χρόνου, είναι περίπου 2.600 που έχουμε ολοκληρώσει. Το σημαντικό που βγαίνει από εδώ είναι ότι το πρόβλημα παρουσιάζεται στα εμφιαλωμένα νερά και σε ποσοστό 15% της παραβατικότητας και το άλλο είναι σε ανίχνευση αλλεργιογόνων ουσιών σε ποσοστό 12,5%. Θα δείτε και πίνακες μέσα που μπορείτε να βρείτε συγκεκριμένα πράγματα.

Έχουμε κάνει μια τεράστια προσπάθεια με το RΑSFF είναι το Σήμα
Έγκαιρης Προειδοποίησης από όλες τις χώρες της Ευρώπης και εδώ θέλω να πω κ. Υπουργέ ότι είμαστε περήφανοι σα χώρα και σαν ΕΦΕΤ γιατί ο ΕΦΕΤ η Ελλάδα επελέγη μέσα στις 6 χώρες από τις 27 που έχει το καινούργιο σύστημα iRASFF και είναι πάρα πολύ σημαντικό γιατί είμαστε το σημείο όπου ενημερώνουμε και ενημερωνόμαστε για οτιδήποτε συμβαίνει που έχει να κάνει με πιθανή διατροφική κρίση σε ολόκληρη την Ευρώπη. Και είναι πάρα πολύ σημαντικό.

Τα υπόλοιπα κομμάτια επειδή δεν είμαστε μόνον μηχανισμός ελέγχων και καταστολής και θα τα πω πάρα πολύ γρήγορα όπως σας είπε, ξεκίνησε και λειτουργεί το 11-717. Θα ήθελα να σας πω, ότι ξεκινούμε, έχουμε ενημερώσει την πολιτική ηγεσία και είναι στο στάδιο της διαβούλευσης με τις επιχειρήσεις, ξεκινούμε το «Διατροφικό Τειρεσία».

Τι είναι ο «Διατροφικός Τειρεσίας»; Είναι ένα σύστημα το οποίο μας βοηθάει να καταγράφουμε τις παραβάσεις όχι μόνο του ΕΦΕΤ, όλων των ελεγκτικών μηχανισμών. Θα δημιουργηθεί μια μαύρη Black List όπου θα ενημερώνεται ο πολίτης – καταναλωτής, αλλά παράλληλα και μία White List, υπάρχουν και επιχειρήσεις οι οποίες έχουν ελάχιστες παραβάσεις, δεν μπορούμε να τις βάλουμε όλες σε ένα τσουβάλι, δεν μπορούμε να τους αδικούμε, γιατί αποτελούν το μικρότερο ποσοστό.

Και παράλληλα αν γίνει αποδεκτό από τη Βουλή, εμείς ζητάμε αυτοί οι παραβάτες που έχουν πάνω από ένα πολύ μεγάλο αριθμό, δεν μιλώ για πέντε παραβάσεις, για δέκα, μιλώ για τριάντα και πάνω που έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία και δικαστικά να μην μπορούν να μετέχουν σε δημόσιους διαγωνισμούς.

Δεν μπορεί ένας ο οποίος έχει 100 παραβάσεις να είναι προμηθευτής νοσοκομείου, δημόσιου οργανισμού. Είναι πάρα πολύ σημαντικό και πιστεύουμε ότι πάρα πολύ σύντομα θα είναι πραγματικότητα. Έχουμε δημιουργήσει μια ολοκληρωμένη βάση δεδομένων, μπορώ να σας πω, ότι αν με πάρετε και ζητήσετε ενημέρωση τι ελέγξαμε χθες, που πήγαμε, τι ελέγχους κάναμε και τι αποτελέσματα είμαστε πια μέσα από το Internet κ. Υπουργέ ενήμεροι αυθημερόν.

Είναι πολύ σημαντικό και μιλώ για όλη την Ελλάδα, γιατί έχουμε οκτώ Περιφερειακές Διευθύνσεις. Επίσης σημαντικό είναι ότι στηρίζουμε την επιχειρηματικότητα, μετέχουμε σε όλα τα ευρωπαϊκά όργανα, η χώρα μας μέσω του ΕΦΕΤ, σε ότι αφορά την έκδοση εθνικών μέτρων που αφορά την παραγωγή, την εμπορία, την αναθεώρηση των άρθρων 88 έως 91 του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών, την έκδοση οδηγιών σε ότι αφορά το HACCP ολοκληρώσαμε τώρα και έχει εκδοθεί, είναι αναρτημένο στο δικτυακό τόπο του ΕΦΕΤ και αφορά οδηγό HACCP για τις γαλακτοκομικές επιχειρήσεις και κυρίως εδώ για τις μικρές που δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα.

Επίσης έχουμε κάνει μια προσπάθεια για την εκπαίδευση και των ελεγκτών που έχουν υπάρξει 140 προγράμματα που αφορούν και τις επιχειρήσεις με 58 εταιρείες και εκπαιδεύσαμε 2.785 εργαζόμενους αυτών των επιχειρήσεων. Είναι πάρα πολύ σημαντικό.

Επίσης κάνουμε μια τεράστια προσπάθεια σε ότι αφορά την ενημέρωση και την παρουσίαση των νέων κανονισμών που ισχύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το κάνουμε όχι μόνον για τους δικούς μας ανθρώπους, αλλά και για τις επιχειρήσεις.

Θα ήθελα να πω ότι έχουμε εγκρίνει 82 άδειες το 2011 για μεγάλες επιχειρήσεις και σε ότι αφορά με εντολή του Υπουργού για το ενιαίο σύστημα ελέγχων, είναι κάτι που συνήθως οι δημοσιογράφοι ρωτάνε, αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση μας έχει μεταξύ κίτρινης και κόκκινης κάρτας έχει να κάνει μ’ αυτό το δύσκολο θέμα των πολλών ελεγκτικών μηχανισμών που υπάρχουν στην Ελλάδα, από τη μία πόρτα μπαίνει ο ΕΦΕΤ, από την άλλη έβγαινε η Νομαρχία χθες, σήμερα η Περιφέρεια ή το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία, είναι στη διαδικασία νομοθετικής ρύθμισης, με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όπως σας είπα με εντολή του κ. Υπουργού έχουμε ολοκληρώσει και έχουμε συμφωνήσει, έχω υπογράψει εγώ και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου, ο κ. Κανελλόπουλος και ήδη έχει ολοκληρωθεί η νομοθετική παρουσία και πιστεύω ότι θα ολοκληρωθεί και το κυρωτικό πλαίσιο.

Κλείνω λέγοντας ότι παραδίδουμε μετά τη συνεργασία που έχουμε με το Γιάννη το Σγουρό, τον Πρόεδρο των Περιφερειών της Ελλάδος, θα παραδώσουμε από τα αυτοκίνητα τα οργανωμένα που έχει ο ΕΦΕΤ, 30 απ’ αυτά θα δοθούν δωρεάν στις περιφέρειες της χώρας.

Κλείνω ευχαριστώντας για το χρόνο που μου δώσατε, ότι την επόμενη εβδομάδα εφ’ όσον πάρω την έγκριση από τον Υπουργό θα παρουσιάσουμε μια μεγάλη έρευνα που κάναμε για το αλάτι με τα επιστημονικά στοιχεία που πρέπει και προς το τέλος του μήνα, μετά από εντολή του Υπουργού αν θυμάστε, είχε δώσει για τον Ασωπό μια εντολή να ελέγξουμε τα προϊόντα που παράγονται σ’ αυτή την περιοχή, έχουμε πάρει τα αποτελέσματα από το Γενικό Χημείο του κράτους και θα παρουσιάσουμε τα αποτελέσματα, θα παρουσιάσει ο Υπουργός ή όποιος άλλος ορίσει εκείνος, γιατί εκείνος είχε δώσει την εντολή και εμείς αυτό το θεωρούμε πάρα πολύ σημαντικό. Γιατί εκεί υπάρχει πρόβλημα και με τους πολίτες, αλλά και με τους παραγωγούς.

Θέλω να ευχαριστήσω πάρα πολύ και για ένα άλλο πράγμα. Ο ΕΦΕΤ ενισχύθηκε και είναι από τους λίγους δημόσιους οργανισμούς με 40 άτομα, 25 άτομα είναι με την υπογραφή σας από την ΕΤΑΤ, από μία επιχείρηση η οποία υπήρχε με μετατάξεις και οι άλλοι 14 ήταν από Ολυμπιακή συν 4 από το ΑΣΕΠ από παλιές αποφάσεις. Αυτό δείχνει ότι ενεργοποιείται η προσπάθεια έτσι ώστε να έχουμε εκείνο το μηχανισμό που χρειάζεται.

Ευχαριστώ πάρα πολύ, ζητάω συγνώμη που μάκρυνα πάρα πολύ.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Επιβεβλημένο ήταν, απλώς εγώ του δίνω ασφυκτικό πλαίσιο γιατί πρέπει να προλάβω τον κ. Παπούλια, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Υπουργείο Υγείας και την κα Διαμαντοπούλου που πάω τώρα. Θέλω, όμως, να μην φύγω χωρίς να έχω …

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει σήμερα δημοσκόπηση στο «ΠΟΝΤΙΚΙ» που σας φέρνει πρώτο στις προτιμήσεις ως Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Τι να πω, είναι μεγάλη μου τιμή όταν οι πολίτες στο πρόσωπό μου βλέπουν κάτι, αλλά οφείλω να θυμίσω στον καθένα και πρώτα απ’ όλα στον εαυτό μου ότι δεν έχουν ανοίξει οι διαδικασίες, ότι ο Πρόεδρος του Κινήματος, ο κ. Παπανδρέου δεν έχει ξεκινήσει τα σχετικά. Συνεπώς, κάθε τέτοια συζήτηση είναι εκτός.

Εγώ όπως βλέπετε και σήμερα, όπως θα δείτε και την άλλη εβδομάδα έχουμε εδώ στο Υπουργείο τόσο βαρύ πρόγραμμα που δεν προλαβαίνουμε να σκεφτούμε οτιδήποτε άλλο και να βγούμε απ’ αυτό το δρόμο στον οποίο σήμερα είμαστε προσπαθώντας να βοηθήσουμε τον κ. Παπαδήμο, την Κυβέρνησή του και να ασχοληθούμε με άλλα πράγματα. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ πάντως που το επισημάνατε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, πότε θα ανοίξει πάλι το Παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο στο Παίδων «ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ»;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θα συμπεριλάβει το θέμα αυτό στην απάντησή του ο κ. Μουσιώνης. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ που το θέτετε, είδα ότι χθες έγινε μια συνέντευξη Τύπου των ιατρών υπό την αιγίδα της Ομοσπονδίας των Νοσοκομειακών Γιατρών, που θα επικοινωνήσω με τον κ. Βαρνάβα για να τον ρωτήσω γιατί έγινε αυτή.

Αποκαλύφθηκε και ο κ. Μουσιώνης έχει συνταρακτικά στοιχεία, ότι υπήρξε απόλυτο ψεύδος στην περίπτωση της δήθεν καταγγελίας ότι στο «ΩΝΑΣΕΙΟ» Καρδιοχειρουργικό Κέντρο που μεταφέρουμε δωρεάν τα παιδάκια που χρειάζονται τέτοιου είδους ιατρική περίθαλψη δεν υπήρξε ποτέ ζήτημα που σχετιζόταν με φακελάκια, ή δωροδοκία.

Ερευνάται τώρα από πλευράς νομικής, πειθαρχικής και ποινικής ποιοι κατέθεσαν τέτοιες μαρτυρίες ψευδείς για το «ΩΝΑΣΕΙΟ». Δεν γυρίζει πίσω η ιστορία αυτή, η απόφασή μας είναι αυστηρή γιατί αυτό απαιτούν οι περιστάσεις και θυμίζω, γιατί κάτι ειπώθηκε χθες, ότι όσα μου είχε διαμηνύσει ο κ. Μουσιώνης, αλλά και η Διοίκηση του Νοσοκομείου την οποία εμπιστεύομαι περί της ναρκώσεως ενός μικρού παιδιού, ενός βρέφους προκειμένου αυτό να εγχειριστεί, των διαπληκτισμών που έκαναν το παιδί να ξυπνήσει χωρίς να έχει γίνει η ιατρική πράξη, επαληθεύτηκαν από την Ένορκη Διοικητική Εξέταση. Τι άλλο εγώ έχω να πω.

Οι συνεντεύξεις Τύπου δεν αντικαθιστούν τις Ένορκες Διοικητικές Εξετάσεις. Άρα, αυτά από μένα. Δεν υπάρχει η παραμικρή έλλειψη σε ό, τι αφορά την παροχή των σχετικών υπηρεσιών υγείας. Ξέρετε ότι έχω σε εξέλιξη διαδικασίες για να αναπληρωθούν αυτοί οι οποίοι θα φύγουν από εκεί. Και τα πολλά περισσότερα θα σας τα πει ο κ. Μουσιώνης αμέσως μετά από μένα που αφορούν ό, τι πήγε να στηθεί σχετικά με το «ΩΝΑΣΕΙΟ».

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Διευκρινίσεις ήθελα με τον Επιθεωρητή που απομακρύνατε σήμερα …

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ρωτήστε τον κ. Μουσιώνη αμέσως μετά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μπορείτε, λοιπόν, ενδεικτικά να μας πείτε αν έχετε κάνει αλλαγές στον κανονισμό παροχών του ΕΟΠΥΥ δεδομένου ότι αυτά που είχαμε βρει νομίζω ότι αμφισβητήθηκαν από τον ίδιο τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ τον κ. Βουδούρη, έχουν γίνει αλλαγές στον κανονισμό;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εννοείτε τον Κανονισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι – ναι. Κάτι συγκεκριμένο που να ανατρέπει τα δεδομένα;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θα τα πούμε την άλλη εβδομάδα στη Βουλή, δεν έχω το χρόνο, πρέπει να φύγω. Δεν μπορώ κα Ευθυμιάδου να σας πω κάτι, γιατί δεν είμαι πρόχειρος, δηλαδή δεν τα έχω μπροστά μου, δεν έχω συμμετάσχει στη διαμόρφωση των ειδικών επιμέρους θεμάτων και συνεπώς δεν είμαι υποχρεωμένος να ξέρω.

Όμως, την άλλη Πέμπτη στη Βουλή επειδή το συζητήσαμε, σε κάθε μας συνεδρίαση συζητάμε το θέμα του Κανονισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, θα ενημερώσουμε τη Βουλή. Μένει να υπογραφεί και υπογράφεται αυτές τις μέρες η σύμβαση με τα Διαγνωστικά Κέντρα του ΕΟΠΥΥ. Γίνονται διορθώσεις και στις προηγούμενες συμβάσεις που έχουν υπογραφεί, συνεπώς όλα την άλλη Πέμπτη, δεν θέλω να κάνω το λάθος να πω κάποια ανακρίβεια σήμερα και να εκτεθώ χωρίς λόγο.

Ευχαριστώ πάρα πολύ. Κύριε Μίχα δεν σηκώνεστε. Κύριε Μουσιώνη κάνετε τώρα την επόμενη ενημέρωση, σας παρακαλώ πάρα πολύ δεν χρειάζεται να πείτε ονόματα, αλλά θα πείτε τι ακριβώς έχει συμβεί.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βλέπω τον πίνακα με την κατανομή των προστίμων ανά Περιφέρεια της χώρας και θέλω να ρωτήσω το εξής: Αυτή η κατανομή έχει να κάνει με την παραβατικότητα ή έχει να κάνει με την κατανομή του προσωπικού του ΕΦΕΤ; Γιατί είναι προφανές ότι στη Δυτική Ελλάδα με 12 πρόστιμα όταν στην Αττική έχουμε 165, μπορεί να έχει να κάνει και με το μειωμένο προσωπικό που έχουμε στη Δυτική Ελλάδα.

Γ. ΜΙΧΑΣ: Είναι καλή η ερώτηση. Είναι σε σχέση με αυτό που είπατε εσείς.

Κατ΄ αρχήν έχουμε τους δύο μεγάλους αστικούς χώρους, εννοώ Αττικής και Θεσσαλονίκης, δηλαδή Αθήνα Θεσσαλονίκη επιπλέον εκεί είναι και οι μεγαλύτερες Διευθύνσεις μας στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη. Δυστυχώς η Δυτική Ελλάδα είναι μια από τις μικρές, ενώ είναι μία πολύ μεγάλη περιοχή σε πληθυσμό, αλλά και σε έκταση. Αν σκεφτεί κανείς μόνο την Αιτωλοακαρνανία αντιλαμβάνεται περί τίνος πρόκειται.

Εκείνο που μπορεί να μας βοηθήσει σε αυτή την περίπτωση, επειδή δεν πετάμε στα σύννεφα και δεν προσδοκούμε ότι αύριο το πρωί θα έχουμε νέο προσωπικό εκτός από πιθανές μετατάξεις όπως αυτές που είπα, έχουμε κάνει μια συνεννόηση με το Γιάννη Σγουρό να υπάρξει συνεργασία των Περιφερειακών Αυτοδιοικήσεων στις 13 Περιφέρειες της χώρας, έτσι ώστε κομμάτι των αρμοδιοτήτων μας να υλοποιείται από εκείνους. Μόνο έτσι μπορεί να γίνει καλύτερη δουλειά σε αυτές τις περιοχές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό το δέχεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή;

Γ. ΜΙΧΑΣ: Ναι βεβαίως, βεβαίως. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκεί που έχει σοβαρό προβληματισμό και μένει να αλλάξει για να μην αλλάξει από την Κυβέρνηση είναι να μη μεταφερθούν επιπλέον αρμοδιότητες από τις Περιφέρειες στους Δήμους, διότι έτσι διαχέεται ακόμα περισσότερο και το προσωπικό και η αρμοδιότητα π.χ. των υγειονομικών ελέγχων και εκεί δημιουργείται πρόβλημα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να ρωτήσω κάτι κι εγώ για τον ΕΦΕΤ; Κύριε Μίχα, είπατε ότι εξαιτίας της κρίσης οι επιχειρήσεις έχουν προσπαθήσει κι έχουν μειώσει την ποιότητά τους στα προϊόντα εξ ου και η παραβατικότητα.

Με δεδομένο ότι η κρίση θα συνεχιστεί και το 2012 και ενδεχομένως να πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις, εσείς εκτός από τις κυρώσεις αυτές πως προτίθεστε να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα; Εκτός από ελέγχους και κυρίως εννοώ και με κάποια στρατηγική ανάπτυξης. Δηλαδή θα είναι μόνο ο Τειρεσίας ο διατροφικός ή υπάρχει κάποια άλλη σκέψη;

Γ. ΜΙΧΑΣ: Είπα ότι πιθανά να έχει δημιουργηθεί και να συνδυάζεται με την κρίση. Στοιχεία πάντως από τους ελέγχους που να αποδεικνύουν αυτό δεν υπάρχουν, έχουμε κάποια παραπάνω..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου)

Γ. ΜΙΧΑΣ: Το είπα, πάρα πολύ προσεκτικά το είπα και το ξαναλέω πάλι. Έχουμε στοιχεία ιδιαίτερα για ένα κομμάτι που λέγεται ιδιωτική ετικέτα, που έχει αρχίσει και αυξάνεται σε σημαντικό ποσοστό σε όλες τις επιχειρήσεις λιανικής πώλησης. Είχαμε το τελευταίο χρονικό διάστημα σημαντικές τέτοιες παραβάσεις, δεν είναι όμως τόσο μεγάλος ο αριθμός που να μας κάνουν να ανησυχούμε.

Ήδη κι επειδή δεν πιστεύουμε κι εμείς ότι μόνο με τον έλεγχο, μόνο με το πρόστιμο, μόνο με αυτή τη διαδικασία μπορεί να ξεπεραστεί αυτό το πρόβλημα, έχουμε ξεκινήσει έναν κύκλο όπως σας είπα πρώτα με τον ΣΕΒΤ το Σύνδεσμο Βιομηχανιών Τροφίμων με όλες τις επιχειρήσεις λιανικής εμπορίας.

Και μιλάω για τα μεγάλα σούπερ μάρκετ διότι αυτοί δεν έχουν συλλογικό φορέα, αλλά και με όσους έχουν συλλογικό φορέα και πραγματικά πιστεύω ότι εφόσον περάσει η αντίληψη ότι είναι πολύ λιγότερα τα χρήματα για να έχεις παραδείγματος χάρη HACCP σε κάποια επιχείρηση από το να εισπράξεις ένα πρόστιμο 100, 200 ή 300 χιλιάδων.

Πιστεύω δηλαδή ότι μέσα από τη συνεργασία θα μπορέσουμε να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα. Εμείς πάντως βάζουμε αρκετά ψηλά τον πήχη και των ελέγχων σε συνεργασία με τις Αυτοδιοικήσεις και σε συνεργασία με τους υπόλοιπους ελεγκτικούς φορείς.

Κύριε Μουσιώνη έχετε το λόγο.

Α. ΜΟΥΣΙΩΝΗΣ: Στα θέματα που ο Υπουργός σας παρέπεμψε σε μένα, θέλετε με κάποια σειρά να ξεκινήσω;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου) Αυτός τι ήταν, ήταν εμπλεκόμενος στο σκάνδαλο;

Α. ΜΟΥΣΙΩΝΗΣ: Ήταν γιατρός, ο οποίος είχε συμμετοχή στην οικονομική βλάβη την οποία έχει υποστεί κατά τα έτη 2008-2009, στα οποία και αναφερόταν ο συγκεκριμένος έλεγχος. Διαπιστώθηκε ότι ο φάκελος αυτός που αφορούσε και τον συγκεκριμένο γιατρό δεν είχε φτάσει στα καθ΄ ύλην αρμόδια όργανα και έφτασε και αποπέμφθηκε. Τέλος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου)

Α. ΜΟΥΣΙΩΝΗΣ: Δεν ήταν επιθεωρητής, ήταν να γίνει επιθεωρητής του «ΣΕΥΠ». Αυτό σε ότι αφορά το θέμα του συγκεκριμένου γιατρού, που επρόκειτο να γίνει επιθεωρητής του σώματος.

Σε ότι αφορά το Αγία Σοφία, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι στο πρόβλημα το οποίο είχε προκύψει την επίμαχη περίοδο εμείς οφείλαμε να κάνουμε δύο πράγματα. Το πρώτο να αντιμετωπίσουμε άμεσα τα προβλήματα που υπήρχαν σε εξέλιξη, δηλαδή τη λίστα με τα 34 παιδάκια τα οποία είχαν πρόβλημα παιδοκαρδιοχειρουργικό.

Σε λιγότερο από ενάμισι μήνα τα παιδάκια αυτά αντιμετωπίστηκαν, χειρουργήθηκαν στο Ωνάσειο στο τμήμα το παιδοκαρδιοχειρουργικό, άμεσα. Η λίστα αξιολογήθηκε για τα υπόλοιπα και βέβαια υπήρχε μία άλλη λίστα η οποία είδε το φως της δημοσιότητας, για την οποία εμείς διενεργούμε ΕΔΕ. Τι σημαίνει αυτό; Βρέθηκαν παιδιά σε αυτή τη λίστα, γονείς παιδιών σε αυτή τη λίστα, που είχαν χειρουργηθεί προ πολλού και για τα οποία ζητάμε να μας πουν γιατί είναι στη λίστα.

Ζητάμε επίσης τη βοήθεια του κ. Βαρνάβα, να μας πει τι στοιχεία έχει και μέσα από αυτή την ΕΔΕ η οποία θα είναι ταχύτατη και καθ' όλα άψογη κι εδώ θέλουμε και την παρουσία σας και τη συμμετοχή σας κι αν μπορούσε να γίνει αυτή η ΕΔΕ υπό το φως της δημοσιότητας θα ήταν ακόμη καλύτερα, για να μην κατηγορηθούμε ότι στήνουμε κατηγορίες ή ψάχνουμε για κατηγορούμενους.

Ένα πράγμα θα πω. Το πρώτο λοιπόν είναι ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα άμεσα. Το δεύτερο παράλληλα είναι η πρόσληψη κάτω από τις συγκεκριμένες συνθήκες που όλοι γνωρίζουμε άλλων τριών παιδοκαρδιοχειρουργών. Ο ένας ήδη έχει επιλεγεί και η διαδικασία αφορά άλλους δύο και προσπαθούμε να γίνει με τον πλέον γρήγορο τρόπο. Αυτό είναι για το παιδοκαρδιοχειρουργικό Αγία Σοφία.

Θέλετε να περάσω και στην τρίτη απάντηση;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου)

Α. ΜΟΥΣΙΩΝΗΣ: Μίλησα πολλές φορές για ένα περίσσευμα υποκρισίας.

Το παιδοκαρδιοχειρουργικό σας ενημερώνω ότι ήταν κλειστό ενάμισι δύο χρόνια τώρα. Τις προηγούμενες δύο-τρεις χρονιές ήταν κλειστό. Και τι εννοώ; Πήραμε φέτος 19/7/2011 ο Διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας ο κ. Οικονομίδης τη λίστα αναμονής και επικοινωνήσαμε με τους γονείς. Άλλοι συγκινήθηκαν, άλλοι ξαφνιάστηκαν, άλλοι μας έβρισαν, γιατί τους θυμηθήκαμε το νωρίτερο μετά από οχτώ μήνες.

Όταν μια μάνα έχει την επίσημη άποψη του γιατρού ότι το παιδί της έχει πρόβλημα και της τηλεφωνείς μετά από οχτώ μήνες το νωρίτερο, όπως αντιλαμβάνεστε γι΄ αυτή τη μάνα και το παιδί αυτό το κέντρο είναι κλειστό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για ποιο λόγο απαντήσατε μετά από οχτώ μήνες;

Α. ΜΟΥΣΙΩΝΗΣ: Δε φταίμε εμείς, η λίστα ήταν στα χέρια των γιατρών. Αυτή τη λίστα την πήραμε εμείς από τα χέρια των γιατρών και ενδιαφερθήκαμε οι ίδιοι, ως οφείλαμε. Γιατί αυτή η μάνα όταν μάθει ότι το παιδί της έχει πρόβλημα ή θα πάει σε κάποιο ιδιωτικό κέντρο ή θα πάει στο εξωτερικό, δε θα μείνει σε καμία περίπτωση με τα χέρια σταυρωμένα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου)

Α. ΜΟΥΣΙΩΝΗΣ: Ακριβώς, αυτή η λίστα αναμονής που δεν έπρεπε να υπάρχει αν λειτουργούσε σωστά το παιδοκαρδιοχειρουργικό κέντρο, εμείς πήγαμε και την καταργήσαμε. Τι εννοώ;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου)

Α. ΜΟΥΣΙΩΝΗΣ: Η Διοίκηση γνώριζε καιρό τώρα, πριν έρθω εγώ και αναλάβω, γνώριζε ότι υπήρχε ένα έλλειμμα συντονισμού και συνεργασίας μεταξύ των γιατρών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Μουσιώνη συγνώμη, οι γιατροί μιλάνε για υποστελέχωση και γι΄ αυτό το λόγο υπήρχε και η μεγάλη καθυστέρηση, διότι δεν υπήρχαν γιατροί.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για 50% μιλάνε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για 50% τον τελευταίο ενάμισι χρόνο, αυτό λένε.

Α. ΜΟΥΣΙΩΝΗΣ: Αμέσως θα σας πω. Για τον αριθμό των τριών γιατρών και τον αντίστοιχο αριθμό χειρουργικών επεμβάσεων με το Ωνάσειο Παιδοκαρδιοχειρουργικό Τμήμα είναι σε πλήρη αναντιστοιχία. Είναι σε πλήρη αναντιστοιχία, έτσι; Κανείς δεν δικαιολογείται, δεν δικαιούται να χειρουργεί επί εντεκάμηνο λιγότερα από 60 περιστατικά, έλεος.

Όταν μετά από αίτημα των γιατρών οι δύο μέρες της εβδομάδος για χειρουργικές κλίνες, στο χειρουργείο δηλαδή τα χειρουργικά τραπέζια όπως συνηθίζουμε να λέμε πήγαν στις τρεις μέρες. Έπρεπε να έχουμε δηλαδή σύμφωνα με τις απαιτήσεις των γιατρών των παιδοκαρδιοχειρουργών τον τριπλάσιο αριθμό. Αυτός ο αριθμός όχι μόνο δεν επετεύχθη, αλλά ήταν ιδιαιτέρως χαμηλός.

Σε αυτή την κατάσταση, όπως πολύ σωστά επισημάνατε, οφείλαμε ως Διοίκηση να παρέμβουμε και να ζητήσουμε τη λίστα των γιατρών. Την πήραμε, την αξιολογήσαμε με το Ωνάσειο Παιδοκαρδιοχειρουργικό Τμήμα, με το οποίο σας ενημερώνω ότι από τις 15/7/2010 είχαμε συνάψει, πριν έρθω εγώ ως Διοικητής της 1ης ΥΠΕ, είχαν συνάψει η προηγούμενη Διοίκηση και της ΥΠΕ αλλά και του νοσοκομείου διαλειτουργική διασύνδεση για τα βαριά περιστατικά.

Αλλά αυτή τη φορά, επειδή το βαρύ είναι ιατρικό θέμα, αλλά για το γονιό είτε είναι μικρό, είτε είναι μεγάλο το πρόβλημα, είναι τεράστιο, για τον κάθε γονιό, εμείς πήραμε όλα τα παιδιά, προσέξτε, τα αντιμετωπίσαμε άμεσα. Και επίσης αναλάβαμε με τη δική μου παρουσία καθημερινά και στο Ωνάσειο και στο Παιδοκαρδιοχειρουργικό Τμήμα όλα τα έκτακτα και επείγοντα περιστατικά των νεογνών.

Το τρίτο που θέλω να σας πω, συγκάλεσα το Διοικητικό Συμβούλιο του Ωνασείου, κάλεσα όλη την ομάδα των γιατρών, κάλεσα τους διοικητικούς υπαλλήλους και τις Οικονομικές Υπηρεσίες μήπως έγινε κάποια έξτρα επιβάρυνση των γονιών, «αναβαθμίσεις» και τα άλλα σχετικά τρικ, όπως πολλοί εδώ μέσα καλά γνωρίζετε. Δε διαπιστώθηκε τίποτα και οφείλω να σας πω επίσης, ευχαριστώντας τους γιατρούς του Ωνασείου και το Ωνάσειο, φτάσαμε στο σημείο να ευχαριστούμε για το αυτονόητο δηλαδή, ότι και 7 παιδιά που είχαν πρόνοια οι γονείς, είχαν δηλαδή ασφάλεια πρόνοιας, άποροι, χειρουργήθηκαν κανονικότατα.

Ζητήσαμε και τα ένδικα μέσα, γιατί γράφτηκαν διάφορα, ότι εγώ εγκαλώ με ένδικα μέσα τους γονείς. Εγώ είπα: Εγκαλώ όσους διασπείρουν τέτοιου είδους ειδήσεις, χωρίς να τις διασταυρώσουν. Και αυτή τη φορά, εγώ εγκαλώ, καλώ αν θέλετε τους πάντες που έχουν στοιχεία, να μας τα δώσουν.

Όταν λέτε όταν δώσατε στον κ. Βενιζέλο 7.000 ευρώ ή 40.000 ευρώ, αυτά πρέπει να τ’ αποδεικνύετε. Για τους γιατρούς τους 7, επειδή υπάρχει μια αντίληψη ότι είμαστε αντιϊατρικοί και το Υπουργείο Υγείας κτλ., εμείς υπερασπιζόμαστε την τιμή και την υπόληψη και εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας και τις ευχαριστίες μας προς τους 7 γιατρούς του Ωνασείου οι οποίοι έκαναν άψογα τη δουλειά τους και δεν πήραν ούτε ένα ευρώ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι δυο γιατροί που είδα χτες στη συνέντευξη Τύπου της ΟΕΝΓΕ υπέδειξαν τρεις Διευθυντές Παιδοκαρδιοχειρουργούς, έναν του Ωνασείου, έναν του «Αγία Σοφία» και έναν του «Μητέρα» ως τα πρόσωπα κλειδιά γι’ αυτό που είχαν πει, για τη μετατροπή του Τμήματος σε «πρακτορείο υγειονομικού τουρισμού». Αυτά τα ονόματα, αυτά τα πρόσωπα που υπέδειξαν, ελέγχονται;

Α. ΜΟΥΣΙΩΝΗΣ: Ελέγχονται οι πάντες, σας διαβεβαιώ. Τώρα, πριν έρθω, είχα σύσκεψη με τη Νομική Υπηρεσία της Α’ ΥΠΕ και του Ωνασείου, για να ξεκινήσει η διαδικασία της ΕΔΕ. Κι εδώ καλούμε τους πάντες. Προσέξτε κάτι, όταν είπα, δε μπορείς να λες ότι οι γιατροί του Ωνασείου ζήτησαν φακελάκι 7 έως 40 χιλιάδες ευρώ…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άλλο σας ρώτησα.

Α. ΜΟΥΣΙΩΝΗΣ: Μιλάω μόνο γι’ αυτό..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συγνώμη, άλλο σας ρώτησα. Καταγγέλλουν τον κ. Κουρτέση, τον κ. Σαρρή και τον κ. Αζαρεάδη ότι είναι τα πρόσωπα κλειδιά για τη μετατροπή του Τμήματος σε «πρακτορείο υγειονομικού τουρισμού». Αυτά τα πρόσωπα ελέγχονται;

Α. ΜΟΥΣΙΩΝΗΣ: Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, αυτό το σπορ, του υγειονομικού τουρισμού, γινόταν μέχρι το 2009. Το ξέρετε πάρα πολύ καλά. Από κει η ιστορία βαίνει μειούμενη ως εξαλείψεως, δεν υπάρχει πλέον, όπως ξέρετε πάρα πολύ καλά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άλλο σας ρωτάω κ. Μουσιώνη. Κουρτέσης, Σαρρής και Αζαρεάδης, έχουν κληθεί σε ΕΔΕ;

Α. ΜΟΥΣΙΩΝΗΣ: Μα ο κ. Κουρτέσης..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εκτός από τον κ. Κουρτέση. Οι άλλοι δύο.

Α. ΜΟΥΣΙΩΝΗΣ: Θα καλέσουμε τους πάντες όσους και σε δημοσιεύματα τα ονόματά τους εμπλέκονται. Τους πάντες. Η ΕΔΕ που αφορά τη λειτουργία του κέντρου με τους γιατρούς, έχει ολοκληρωθεί. Αυτή η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί. Μιλάμε για μια νέα ΕΔΕ. Γιατί στα 234 ονόματα που υπογράφουν γονείς, βρέθηκαν παιδάκια, ασθενείς που έχουν χειρουργηθεί προ πολλού και τα οποία φέρονται ως ασκούμενοι πίεση προς το Παιδοκαρδιοχειρουργικό Τμήμα και προς την Α’ ΥΠΕ, προς εμάς δηλαδή, για να χειρουργηθούν. Θα τους καλέσουμε όλους αυτούς να μας πουν τι εννοούν όταν βάζουν το όνομά τους σ’ αυτή τη λίστα, τι ζητάνε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό το ακούσαμε κ. Μουσιώνη. Αυτό είναι για τις καταγγελίες…

Α. ΜΟΥΣΙΩΝΗΣ: Να σας ευχαριστήσω, να πω μια φράση μόνο γι’ αυτό που είπε ο Υπουργός, για το Ιπποκράτειο και μου έδωσε το οκέι, θα σας κάνω μια ενημέρωση, το οποίο είχε δημοσιευθεί σε κάποια εφημερίδα ως συνέντευξή μου πριν από ενάμισι δυο μήνες, ότι στοχεύουμε στη δημιουργία ενός Κέντρου Εργαστηριακών Εξετάσεων το οποίο θα είναι στα πρότυπα συγκεκριμένου Κέντρου στη Γερμανία συγκεκριμένα, το οποίο θα προσφέρει στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, με διαδικασίες εσωτερικής διασφάλισης ποιότητας, εννοώ εργαστηριακά, μικροβιολογικά, αιματολογικά, τα πάντα, αυξάνοντας την ποιότητα και τη δυνατότητα καλιμπραρίσματος.

Δηλαδή να ελέγχονται και τα μηχανήματα και τα αντιδραστήρια αλλά και η υπερπληθώρα εξετάσεων. Στην πατρίδα μας, στο ΙΚΑ συγκεκριμένα, αξίζει να σας το πω, για έναν ασθενή κατά μέσο έχουμε βγάλει για το 2010, 28,5 εξετάσεις. Εμείς λοιπόν θα πάμε με βάση τις ενδείξεις και με βάση τη διάγνωση αλλά και το αίτημα του κάθε γιατρού ενυπογράφοντος τις εξετάσεις που ζητάει, για ποια νόσο, για ποιον ασθενή, για ποιο λόγο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πού θα γίνει αυτό;

Α. ΜΟΥΣΙΩΝΗΣ: Στην Αθήνα. Ψάχνουμε για χώρο στο πιο προσβάσιμο και προσπελάσιμο για όλα τα νοσοκομεία κέντρο, όπως είναι κατά τα πρότυπα, το μεταφέρω, της Νυρεμβέργης. Αυτό σημαίνει ταχύτητα..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όλες οι εξετάσεις από τα νοσοκομεία θα πηγαίνουν στο Κέντρο;

Α. ΜΟΥΣΙΩΝΗΣ: Ακριβώς. Εκτός από βασικές εξετάσεις για επείγοντα περιστατικά στο κάθε νοσοκομείο, αυτές που είναι στα επείγοντα ή που χρειάζεται κάποιος γιατρός σε λίγα λεπτά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει πρόβλεψη να κατασκευαστεί αυτό το Κέντρο κ. Μουσιώνη;

Α. ΜΟΥΣΙΩΝΗΣ: Βεβαίως.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα κατασκευαστεί ή μιλάμε για συμφωνία;

Α. ΜΟΥΣΙΩΝΗΣ: Έχουμε χώρους αρκετούς όπως πολύ καλά γνωρίζετε, πάρα πολλά κτίρια αναξιοποίητα. Δεν είναι ανάγκη να κατασκευάσουμε, έχουμε χώρους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο εξοπλισμός, το προσωπικό;

Α. ΜΟΥΣΙΩΝΗΣ: Οφείλω να σας πω το εξής: Έχουμε μεγάλο νοσοκομείο, μη με ρωτήσετε ποιο, είναι πολλά, έχουμε μεγάλα νοσοκομεία στην 1η Υ.Πε., όπου έχει 3 Βιοχημικά Εργαστήρια που κάνουν την ίδια εξέταση με διαφορετικά μηχανήματα, διαφορετικά εργαστήρια και διαφορετικά αποτελέσματα. Γιατί ξέρετε, από εταιρεία, από αντιδραστήριο σε αντιδραστήριο, για την ίδια εξέταση, σου δίνει διαφορετικό αποτέλεσμα. Και υπάρχει μια Βαβέλ.. Δηλαδή στο ίδιο νοσοκομείο να μη μπορούν να συνεννοηθούν διαφορετικές κλινικές για το ίδιο θέμα.

Σαφέστατα μιλάμε για κρατικό φορέα του ΕΣΥ, οι γιατροί θα είναι γιατροί του ΕΣΥ, αυτοί που ήδη υπηρετούν, το καλύτερο δυνατό επίπεδο για να μπορούμε μέσα από αυτά, επαναλαμβάνω..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου)

Α. ΜΟΥΣΙΩΝΗΣ: Το χρονοδιάγραμμα είναι το επόμενο τρίμηνο-εξάμηνο το αργότερο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι θα κερδίσετε από αυτό;

Α. ΜΟΥΣΙΩΝΗΣ: Κατ' αρχήν θα κερδίσουμε τη δυνατότητα να διασφαλίσουμε με διαδικασίες εσωτερικού ποιοτικού ελέγχου το αποτέλεσμα της εξέτασης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου)

Α. ΜΟΥΣΙΩΝΗΣ: Το όφελος; Κάποιες δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Η μία πρόβλεψη, θέλω να σημειωθεί, για τον πρώτο χρόνο της λειτουργίας, στα 60 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό δεσμεύομαι, είναι προσωπική μου δέσμευση. Εκτίμηση αδρή βέβαια, μπορεί να είναι 62, μπορεί να είναι 57. Υπολογίζουμε γύρω στα 60 εκατομμύρια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου)

Α. ΜΟΥΣΙΩΝΗΣ: Δε θα κλείσει τίποτα, δε θ’ απολυθεί κανένας γιατρός, παραϊατρικό και λοιπό προσωπικό. Θ’ αξιοποιηθούν, επαναλαμβάνω, στα νοσοκομεία θα υπάρχουν τα εργαστήρια για να κάνουν τις βασικές εξετάσεις και επίσης να επεξεργάζονται τα αίματα πριν φύγουν για το Κέντρο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το ερώτημα είναι, γιατί μηδενικό κόστος; Όλα αυτά δε θα έχουν ένα κόστος;

Α. ΜΟΥΣΙΩΝΗΣ: Μα υπάρχουν ήδη..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου)

Α. ΜΟΥΣΙΩΝΗΣ: Πέρα από το κτιριακό, οι επισκευές, τα μηχανήματα υπάρχουν. Ξέρετε, είμαστε η μοναδική χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που έχει τα περισσότερα και τα πιο σύγχρονα μηχανήματα. Για μια εξέταση μόνο, κατά τη διαδικασία ελέγχου του αίματος, για τον ουρολογικό έλεγχο έχουμε -σημειώστε το νούμερο- 217 μηχανήματα. Είναι ο αριθμός ο ικανός και αναγκαίος για να καλύψει το 50% των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ευχαριστώ.

Γ. ΜΙΧΑΣ: Θα προσπαθήσουμε να στείλουμε σε ηλεκτρονική μορφή το υλικό αυτό σ’ εσάς, αν τυχόν σε κάποιον από αδυναμία δική μας δεν έρθει, στο efet.gr θα είναι αναρτημένο, ή αν δεν είναι τώρα.

Μια ερώτηση: Η παρουσίαση της έρευνας που κάνουμε είναι πάρα πολύ σημαντική για το αλάτι. Θέλετε να την κάνουμε εδώ ή θα θέλατε να επισκεφθείτε μια φορά και τον ΕΦΕΤ;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να έρθουμε στον ΕΦΕΤ.

Γ. ΜΙΧΑΣ: Είναι Κηφισίας 124, δε θέλω να σας ταλαιπωρήσω, γι’ αυτό το λέω. Θα τα πούμε την επόμενη εβδομάδα, επειδή την Πέμπτη έχει κάτι σημαντικό απ’ ό, τι άκουσα τώρα, μου είπε ο Υπουργός για την Πέμπτη, κάποια άλλη μέρα ή την επόμενη εβδομάδα ή τη μεθεπόμενη, θα σας καλέσουμε να έρθετε στον ΕΦΕΤ και μαζί με τον κ. Πανταβούκα θα παρουσιάσουμε την έρευνα εμείς από πλευράς ΕΦΕΤ και τις πρωτοβουλίες του Υπουργείου.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ