Παρασκευή, 26 Απριλίου 2024

Eνημέρωση διαπιστευμένων συντακτών για το Εθνικό Σχέδιο Eμβολιαστικής Kάλυψης κατά της COVID-19, από την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και τον Γ.Γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους

23/08/2021
Eνημέρωση διαπιστευμένων συντακτών για το Εθνικό Σχέδιο Eμβολιαστικής Kάλυψης κατά της COVID-19, από την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και τον Γ.Γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Κυρίες και κύριοι, καλησπέρα σας από το Υπουργείο Υγείας. Ξεκινά η ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού από την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών κυρία Μαρία Θεοδωρίδου και το Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας κύριο Μάριο Θεμιστοκλέους.

Κυρία Θεοδωρίδου, έχετε το λόγο.

Μ. ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ: Ευχαριστώ, καλησπέρα σας. Το καλοκαίρι συνεχίζεται αν και οι διακοπές για πολλούς τελειώνουν. Πάντα, βέβαια, ο ερχομός του Σεπτέμβρη σηματοδοτεί στη ζωή μας μία ανασύνταξη δυνάμεων και νέους προγραμματισμούς.

Επιστροφή, λοιπόν, στην προσπάθεια όλοι να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά την επέλαση του κορονοϊού που συνεχίζει να μας εκπλήσσει και να μας απειλεί.

Αναμφισβήτητα η πολύ μεταδοτική παραλλαγή «Δέλτα» του ιού ανέτρεψε πολλές από τις επιστημονικές μας προβλέψεις και τις προσδοκίες μας.

Όμως θα πρέπει να θυμόμαστε, να μην το ξεχνάμε, ότι ο εμβολιασμός με δυο δόσεις παραμένει αποτελεσματικός για την πρόληψη της σοβαρής νόσου και την αποφυγή των θανάτων σε ποσοστό που ξεπερνά το 92%.

Αναντίρρητα, με την παραλλαγή «Δέλτα», φαίνεται ότι και οι εμβολιαζόμενοι είναι λιγότερο προστατευμένοι από την ήπια και μέτρια λοίμωξη, κολλάνε τον ιό και οι εμβολιασμένοι και η λοίμωξη δημιουργεί υψηλό ιικό φορτίο, έχει βραχύτερο χρόνο επώασης, όμως και πάλι στο σύνολο τα εμβολιασμένα άτομα έχουν κατά 65% μικρότερες πιθανότητες να μεταδώσουν τον ιό σε σχέση με τους ανεμβολίαστους.

Ανοσοποίηση, λοιπόν, με δυο δόσεις -ή μια για τα μονοδοσικά- των εμβολίων ήταν και παραμένει η αιχμή του δόρατος για το πρόγραμμα εμβολιασμού.

Η αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης αποτελεί την πιο αποτελεσματική μέθοδο μείωσης της εξάπλωσης της παραλλαγής «Δέλτα» και της προστασίας από σοβαρή νόσο των ευάλωτων ατόμων αλλά και ατυχώς και των ανεμβολίαστων ατόμων.

Η χορήγηση αναμνηστικής δόσης εμβολίου, η τρίτη δόση όπως λέγεται, στοχεύει καταρχάς στη «θωράκιση» των ατόμων που λόγω νόσου ή θεραπείας δεν μπόρεσαν να έχουν ικανοποιητική αντισωματική ανταπόκριση μετά από τους βασικούς εμβολιασμούς και παραμένουν ευάλωτοι στη λοίμωξη.

Ο άλλος στόχος της τρίτης δόσης είναι η υπενθύμιση στο ανοσιακό σύστημα, η επανενεργοποίηση της ανοσοανταπόκρισης, ούτως ώστε να δημιουργηθούν υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων και να αναπληρώσουν τη μείωση που έχει παρατηρηθεί με τις μελέτες των αντισωμάτων με την πάροδο του χρόνου.

Είναι ένα γεγονός που βοηθάει στο να μην είναι εκτεθειμένοι σε κίνδυνο, άτομα τα οποία λόγω αδυναμίας χάνουν γρήγορα τα αντισώματά τους λόγω ηλικίας, ή άτομα που κινούνται σε χώρους εργασιακούς με αυξημένη έκθεση ή διαβιούν σε τόπους με αυξημένη έκθεση.

Την προηγούμενη Τρίτη, συνεδρίασαν από κοινού η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, και η Επιτροπή Αντιμετώπισης των Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας με στόχο την συζήτηση και την ανταλλαγή απόψεων πάνω στο θέμα της χορήγησης μιας αναμνηστικής δόσης εμβολίου.

Η τρίτη δόση των εμβολίων θα είναι mRNAεμβόλιο για τα άτομα που έχουνε λάβει δυο δόσεις mRNA βασικού εμβολιασμού και μια δόση mRNA εμβόλιο σε άτομα που έχουνε λάβει ως βασικό σχήμα εμβολιασμού δυο δόσεις εμβολίου Astra Zeneca ή μια δόση εμβολίου Johnson & Johnson.

Οι Επιτροπές έλαβαν υπ' όψιν τους την τρέχουσα βιβλιογραφία καθώς και τις απόψεις των επιστημονικών εταιρειών και προέβησαν στην σύσταση της αναμνηστικής δόσης που θα χορηγείται τέσσερις εβδομάδες μετά την δεύτερη δόση στις παρακάτω ομάδες ασθενών υψηλού κινδύνου.

Θα σας αναφέρω τις ομάδες των ατόμων που περιλαμβάνονται στα νοσήματα υψηλού κινδύνου.

Η πρώτη κατηγορία είναι άτομα με μεταμόσχευση. Μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ή μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων.

Άτομα σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση.

Άτομα με νεφρική ανεπάρκεια που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή περιτονεακήκάθαρση.

Καρκίνος υπό αγωγή.

Καρκίνος συμπαγούς οργάνου σε άτομα που υποβάλλονται σε θεραπεία και στην θεραπεία περιλαμβάνεται η χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, ανοσοθεραπεία ή άλλου τύπου θεραπεία.

Αιματολογικός καρκίνος κατά την τελευταία πενταετία.

Και η τελευταία μεγάλη κατηγορία είναι τα άτομα σε ανοσοκαταστολή στα οποία συμπεριλαμβάνονται ασθενείς με αντιφλεγμονώδη, αυτοάνοσα νοσήματα ή άλλα νοσήματα με ανοσοκαταστολή, που λαμβάνουν ειδικές ανοσοτροποποιητικές θεραπείες, όπως και άτομα με πρωτοπαθείς ανοσοανεπάρκειες ή άτομα με HIV λοίμωξη τα οποία έχουν CD4 κάτω από 200.

Για την μεγάλη αυτή κατηγορία των ανοσοκατεσταλμένων υπάρχει μία κοινή θέση όλων των εταιρειών για τα φάρμακα που προκαλούν αυτή την ανοσοανεπάρκεια. Yπάρχει, λοιπόν, ένας συγκεκριμένος κατάλογος με όλους τους θεραπευτικούς παράγοντες που χρησιμοποιούνται, απλώς ενδεικτικά να σας αναφέρω ότι σε αυτόν περιλαμβάνονται και τα άτομα που παίρνουν πρεδιζινολόνη, κορτιζόνη δηλαδή, άνω των 20mg ημερησίως για διάστημα μεγαλύτερο των 30 ημερών.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συγκεντρώνει και αναλύει δεδομένα από μελέτες από όλες τις ομάδες πληθυσμού και ιδιαίτερα των ομάδων με αυξημένο κίνδυνο λόγω ηλικίας, όπως προείπα, ή αυξημένης έκθεσης στον ιό, προκειμένου να δρομολογήσει, σε συνεργασία με το επιχειρησιακό σκέλος του προγράμματος για τους εμβολιασμούς, τη χορήγηση της αναμνηστικής δόσης σε κατηγορίες συνανθρώπων μας.

Θα ήθελα, όμως, να επαναλάβω ότι η χορήγηση της τρίτης δόσης δεν πρέπει να αποπροσανατολίζει από τον κύριο στόχο που είναι ποιος; Ο βασικός εμβολιασμός όλων.

Επομένως μην αμελείτε και μην διστάζετε, στα εμβολιαστικά κέντρα σάς περιμένουν τα εμβόλια.

Ευχαριστώ.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Ευχαριστούμε, κυρία Θεοδωρίδου. Κύριε Θεμιστοκλέους, έχετε το λόγο.

Μ. ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ: Καλησπέρα σας. Σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί από το πρωί και μέχρι στιγμής 20.000 εμβολιασμοί και η μέρα αναμένεται να κλείσει γύρω στους 32.000 εμβολιασμούς.

Έως σήμερα, από την πρώτη μέρα που ξεκινήσαμε, έχουν πραγματοποιηθεί 11.160.000 εμβολιασμοί και περισσότεροι από 5.900.000 συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση που αντιστοιχεί σε ποσοστό 56,2% του γενικού πληθυσμού και 65,4% του ενήλικου πληθυσμού.

Περισσότεροι από 5.615.000 συμπολίτες μας έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους που αντιστοιχεί σε ποσοστό 53,5% επί του γενικού πληθυσμού και 62,7% επί του ενήλικου πληθυσμού.

Τα ραντεβού της εβδομάδας αυτής κυμαίνονται κατά μέσο όρο στις 20.000 και τις τελευταίες δέκα μέρες 96.000 συμπολίτες μας έχουν κλείσει νέο ραντεβού, δηλαδή ραντεβού για πρώτη δόση.

Στο πρόγραμμα κατ’ οίκον εμβολιασμού έχουν κάνει μέχρι στιγμής αίτηση 6.138 πολίτες και έχουν γίνει ήδη εμβολιασμοί σε 5.050 συμπολίτες μας.

Συνεχίζουν να εργάζονται τα κινητά συνεργεία στις απομακρυσμένες περιοχές. Έχουν ήδη διενεργηθεί περισσότεροι από 12.000 εμβολιασμοί και συνεχίζεται ο εμβολιασμός ειδικών κατηγοριών πληθυσμών όπως οι Ρομά, οι άστεγοι και οι μετανάστες.

Η Ελλάδα βρίσκεται στη μέση θέση των ευρωπαϊκών χωρών όσον αφορά τον ρυθμό ημερήσιων εμβολιασμών και την κατάταξη σχετικά με τα άτομα που έχουν κάνει τουλάχιστον μια δόση ή έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους.

Βλέποντας τη σύγκριση και με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωση- ειδικά με το ίδιο μέγεθος πληθυσμιακά και τη θέση, μεσογειακές χώρες- βλέπομε ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Μπορούμε να το αποδώσουμε ότι έχουμε μια μείωση της εμβολιαστικής κάλυψης τον τελευταίο μήνα λόγω του ότι ο Αύγουστος είναι παραδοσιακά μήνας διακοπών και καλούμε τώρα που τελειώνουν οι διακοπές, βρισκόμαστε στις τελευταίες μέρες των διακοπών, επιστρέφοντας να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα ατομικής προστασίας, να αποφύγουμε, ειδικά οι νέοι, να δούμε τους ευάλωτους συγγενείς μας, γονείς, παππούδες και γιαγιάδες, οι οποίοι έχουν κάποιο πρόβλημα υγείας, έτσι ώστε να τους προστατεύσουμε για κάποιες μέρες. Αλλά το σημαντικότερο είναι να επισπεύσουμε το ραντεβού για τον εμβολιασμό μας, όσοι είναι ανεμβολίαστοι ακόμη.

Σε όλη τη χώρα υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα ραντεβού και κάποιος μπορεί να κλείσει το ραντεβού του για εμβολιασμό σχεδόν σε όλες τις περιοχές της χώρας την ίδια μέρα, αυθημερόν δηλαδή.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Να περάσουμε σε ορισμένες ερωτήσεις.

Γ.ΣΑΚΚΑΣ: Καλησπέρα. Θα ήθελα να ρωτήσω, κυρία Θεοδωρίδου, αναφέρατε ότι η τρίτη αναμνηστική δόση θα πρέπει να γίνεται 4 εβδομάδες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού δηλαδή μετά τη δεύτερη δόση.Κοινώς όσοι έχουν ήδη επειδή ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες έχουν ήδη εμβολιαστεί εδώ και αρκετούς μήνες πότε πρέπει να ξεκινήσει η διαδικασία της αναμνηστικής δόσης; Γιατί είπατε νομίζω αυτό είναι στο επιχειρησιακό κομμάτι.Δηλαδή πότε θα κληθούν, να πούμε και λίγο το τεχνικό. Θα κληθούν αυτοί οι άνθρωποι με κάποιο SMS, θα πρέπει μόνοι τους να κάνουν τη διαδικασία; Πώς θα γίνει η διαδικασία λοιπόν για την αναμνηστική δόση;

Μ. ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ: Για την διαδικασία θα σας τα πει ο κύριος Θεμιστοκλέους. Καταλαβαίνετε ότι αυτό το χρονικό όριο των 4 εβδομάδων ουσιαστικά είναι για αυτούς που τώρα μπαίνουν σε αυτή την κατηγορία.

Όλοι οι ανοσοκατεσταλμένοι οι οποίοι ήδη έχουν εμβολιαστεί μπορούν άμεσα να κάνουν το ραντεβού τους και να εμβολιαστούν.

Μ. ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ: Επιχειρησιακά θα γίνει με τον ίδιο τρόπο όπως έγιναν τα ραντεβού μέχρι στιγμής. Την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου θα είμαστε έτοιμοι, θα ανοίξει η πλατφόρμα και τα άτομα τα οποία θα μπορούν να κάνουν την τρίτη δόση με τον ΑΜΚΑ τους θα μπορούν να κλείνουν τα ραντεβού.

Γ. ΣΑΚΚΑΣ: Δηλαδή την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου θα μπορεί κάποιος να κλείσει για τρίτη δόση έτσι; Μην μπει κάποιος σήμερα ας πούμε, δεν θα έχει ανοίξει η πλατφόρμα.

Μ. ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ: Σε μια εβδομάδα από σήμερα. Την ακριβή μέρα που θα μπορεί να γίνει αυτό θα την ανακοινώσουμε μάλλον στην επόμενη ενημέρωση.

Σ. ΠΑΤΡΑΜΑΝΗ: Με αφορμή μια επώνυμη καταγγελία η ερώτηση. Από την πλευρά μιας οικογένειας στην περιοχή της Αχαΐας εκδηλώθηκε η πρόθεση να προσφύγουν στην Δικαιοσύνη εναντίον του οικογενειακού τους γιατρού επειδή τους απέτρεψε να εμβολιαστούν, με συνέπεια τρεις άνθρωποι, μέλη της ίδιας οικογένειας, να νοσηλεύονται στο νοσοκομείο με κορονοϊό. Κάποιοι σε σοβαρή κατάσταση. Επειδή όλοι μας καθημερινά είμαστε αποδέκτες ανάλογων πληροφοριών, αλλά όχι επώνυμων καταγγελιών, για την αντιεμβολιαστικήσυμπεριφορά κάποιων γιατρών, θα ήθελα να σας ρωτήσω αν έχει δεχθεί το Υπουργείο επώνυμες καταγγελίες ή αν σας έχουν πληροφορήσει Ιατρικοί Σύλλογοι για κάτι τέτοιο και αν τελικά μπορεί να υπάρξει μια θεσμική παρέμβαση, προκειμένου να αποτρέπεται αυτή η αντιεμβολιαστική συμπεριφορά των λειτουργών της Υγείας. Ένας γιατρός, δηλαδή, να υποδεικνύει σε αυτούς που τον ρωτάνε να εμβολιαστούν και να τους λέει, όχι.

Μ. ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ: Κατ’ αρχήν υπάρχουν τα θεσμικά όργανα και είναι αποτυπωμένη η διαδικασία που κάποιος πολίτης αν θέλει να καταγγείλει κάτι μπορεί να απευθυνθεί και στην Δικαιοσύνη, όπως στην περίπτωση που αναφέρατε.

Καλό θα ήτανε να το κάνουν αυτό. Αλλά και οι Ιατρικοί Σύλλογοι και εμείς, από την στιγμή που έχουμε μια καταγγελία, είμαστε υποχρεωμένοι να την διερευνήσουμε, όπως και το έχουμε κάνει.

Τα περιστατικά που έχουν φτάσει στο Υπουργείο Υγείας, που αφορούν κυρίως δημόσιες δομές, τα εμβολιαστικό κέντρα, αν θέλετε, ήταν εξαιρετικά μεμονωμένα. Πρέπει να το τονίσουμε αυτό. Είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις γιατρών που κινήθηκαν εκτός δεοντολογίας και εκτός οδηγιών της επιστήμης και σε όλες τις περιπτώσεις έχουν εφαρμοστεί τα μέτρα, έχουν τιμωρηθεί, έχει γίνει διαδικασία, η οποία απαιτείται σε τέτοιες περιπτώσεις.

Αντίστοιχες καταγγελίες έχουν γίνει ελάχιστες, γιατί το έχω ρωτήσει. Οι Ιατρικοί Σύλλογοι και εκεί εφαρμόζουν την πειθαρχική διαδικασία.

Σε κάθε περίπτωση, αυτή την στιγμή είμαστε δυο χρόνια σχεδόν, ενάμιση χρόνο μετά την έναρξη της πανδημίας, υπάρχουν οι επίσημες τοποθετήσεις των επιστημονικών οργάνων, άρα και ο κόσμος δεν θα πρέπει να είναι εύπιστος όταν ακούει διάφορες άλλες δοξασίες ή ο,τιδήποτε άλλο, κυρίως από επαγγελματίες υγείας.

Έχω ξανατοποθετηθεί από εδώ και έχω πει ότι οι ιατροί οφείλουν να ασκούν την ιατρική εντός συγκεκριμένων πλαισίων. Δεν είναι θέμα ελευθερίας έκφρασης. Υπάρχει συγκεκριμένο πλαίσιο που κάποιος γιατρός ή κάποιος επαγγελματίας υγείας οφείλει να εξασκεί την ιατρική του.

Αυτό ισχύει και για το εμβόλιο και για διάφορα άλλα θέματα επιστημονικά, όπου οφείλει να υπάγεται σε κανόνες.

Μ.. ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ: Καλησπέρα σας. Κυρία Θεοδωρίδου, ήθελα να σας ρωτήσω αν υπάρχουν δεδομένα για την αναγκαιότητα δεύτερης δόσης όσων έχουν κάνει το μονοδοσικό της Johnson & Johnson και αν ναι, πότε θα μπορούσαν να κάνουν δεύτερη δόση. Και κύριε Θεμιστοκλέους και για εσάς, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος το πρωί άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η υποχρεωτικότητα να επεκταθεί και σε άλλες ομάδες του πληθυσμού. Υπάρχει η πιθανότητα οι αυριανές ανακοινώσεις να αφορούν και στην υποχρεωτικότητα; Ευχαριστώ.

Μ. ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ: Όσον αφορά για το εμβόλιο Johnson & Johnson, ναι, ήδη υπάρχουν σε συστάσεις που συζητούνται στην Αμερική, η πιθανότητα να χρησιμοποιηθεί δεύτερη δόση και για τους εμβολιασθέντες με Johnson & Johnsonμε μία δόση, δηλαδή μία δεύτερη δόση Johnson & Johnson.

Μ.. ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ: Δηλαδή να περιμένουν όσοι έχουν κάνει το μονοδοσικό τη δεύτερη δόση;

Μ. ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ: Καταρχάς, το Johnson & Johnson έχει γίνει σε ορισμένες πληθυσμιακές ομάδες, κυρίως γενικού πληθυσμού, επομένως όταν έρθει η σειρά, όταν έρθει ο χρόνος για τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού, τότε αυτό θα έχει ξεκαθαρίσει.

Μ. ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ: Να προσθέσω σε αυτό ότι ο πρώτος εμβολιασμός με Johnson & Johnson έγινε τέλος Μαΐου, άρα δεν μιλάμε για κάτι άμεσο. Ακόμα και να έρθει, αν κριθεί επιστημονικά μία δεύτερη δόση, φαντάζομαι δεν θα είναι έτσι σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, αυτό θα μας το καθορίσει η Επιτροπή.

Όσον αφορά την υποχρεωτικότητα, καταρχήν οι ανακοινώσεις θα είναι αύριο, δεν φαίνεται να ανοίγει θέμα πάντως επέκτασης της υποχρεωτικότητας αυτή τη στιγμή και σε άλλες επαγγελματικές ομάδες.

Ν. ΣΠΑΡΑΔΩΡΟΥ: Ευχαριστώ πολύ, καλησπέρα σας. Όπως μας ανακοινώσατε σήμερα, κυρία Θεοδωρίδου αλλά και ο κύριος Θεμιστοκλέους ο συνολικός πληθυσμός που έχει εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις ανέρχεται στο 62,7% μιλάμε για τον ενήλικο πληθυσμό. Πριν μερικές βδομάδες είχατε τονίσει με έμφαση ότι για να μπορέσουμε να τιθασεύσουμε το κύμα το πανδημικό πρέπει να έχουμε αγγίξει τουλάχιστον πλέον του 70% και μακάρι να μπορέσουμε να φτάσουμε το 80%. Φαίνεται ότι είμαστε πολύ πίσω στα νούμερα αυτά. Υπάρχουν σκέψεις για κάποια κίνητρα, κάποιες κινήσεις στρατηγικής σημασίας για να μπορέσουμε να πείσουμε και τους πιο δύσπιστους; Και μία δεύτερη ερώτηση, αν υπάρχει η δυνατότητα, ο Υπουργός Επενδύσεων και Ανάπτυξης, κύριος Γεωργιάδης, σήμερα ήταν πάρα πολύ σαφής στη θέση του περί υποχρεωτικότητας εμβολιασμών, λέγοντας ότι το χειμώνα οι ανεμβολίαστοι άνθρωποι δεν θα μπορούν απλά να κάνουν τίποτα.

Δεν θα μπορούν να συγχρωτίζονται με τους εμβολιασμένους, δεν θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε χώρους είτε διασκέδασης, είτε εστίασης κλπ. Θέλετε ένα σχόλιο επ΄ αυτού να έχουμε; Ευχαριστώ πολύ.

Μ. ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ: Εγώ να πω καταρχήν για αυτό το τείχος ανοσίας ότι από νωρίτερα, αλλά κυρίως με την εμφάνιση της παραλλαγής «Δέλτα», φάνηκε ότι αυτό το τείχος όλο μετακινείται προς τα πάνω και τελικά αποτελεί ένα στόχο που δύσκολα θα τον φτάσουμε. Όχι μόνο εμείς, μιλάωγια όλα τα κράτη.

Επομένως είναι καλό το να σκεφτόμαστε ότι χρειαζόμαστε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη και ευρύτερη εμβολιαστική κάλυψη αλλά να μην είμαστε προσηλωμένοι σε νούμερα.

Όσον αφορά την πειθώ για αυτούς που δεν έχουν ακόμη αποφασίσει να εμβολιαστούν, δεν έχει κανείς παρά να σκεφτεί πόσοι μήνες έχουν περάσει, πόσα έχουν λεχθεί από όλους, πόσες προτροπές έχουν γίνει για τον εμβολιασμό και δεν έχουν πειστεί.

Επομένως τα περιθώρια νομίζω ότι είναι μικρά για να πειστούν. Και η υποχρεωτικότηταπου έχει αρχίσει να εφαρμόζεται σε ορισμένους τομείς ήταν πάντα το μέτρο που ήταν το έσχατο για τον εμβολιασμό και έτσι είχε τοποθετηθεί και από την Επιτροπή της Δεοντολογίας και της Βιοηθικής.

Επομένως μακάρι με την ερώτησή σας κάποιοι να αναρωτηθούν αν έχουν κάνει το σωστό και αν είναι τόσο μεγάλη η απόφαση. Καθημερινά ο καθένας μας παίρνει πολλές σοβαρές αποφάσεις, να πάρει την απόφαση να εμβολιαστεί.

Μ. ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ: Να υπερθεματίσω και εγώ όσον αφορά το νούμερο το πού θα πρέπει να φτάσει η εμβολιαστική κάλυψη, αλλά ξέρετε κάνατε μια ερώτηση σχετικά με κίνητρα, το τι θα δώσουμε, αν θα γίνει υποχρεωτικό.

Η απάντηση είναι ότι αν χρειαστεί να αλλάξουμε κάτι ή να δώσουμε θα το δείτε στην πορεία. Η υποχρεωτικότητα είναι δεδομένο ότι δεν μπορεί να επεκταθεί σε πολύ μεγάλες ομάδες πληθυσμού, φαντάζομαι ειδικά αυτή τη στιγμή.

Απλώς καλό είναι να θυμίζουμε πάντα την ατομική ευθύνη. Είμαστε μετά από ενάμισι χρόνο, έχουν λεχθεί πάρα πολλά. Πλέον έχουν γίνει και 11, 12 εκατομμύρια εμβολιασμοί στη χώρα μας, δισεκατομμύρια εμβολιασμοί σε όλο τον κόσμο.

Ο FDA έδωσε σήμερα κανονική άδεια, ο ΕΜΑ την είχε δώσει από την πρώτη στιγμή την κανονική άδεια. Δεν υπάρχουν πολλά πράγματα να πούμε όσον αφορά το επιστημονικό πεδίο.

Υπάρχουν ορισμένες φορές, φωνές οι οποίες είναι απαράδεκτες επιστημονικά, έχω ξανατοποθετηθεί επάνω σε αυτό το συγκεκριμένο κομμάτι. Απλώς πριν να μιλήσουμε και να ρωτάμε συνεχώς για πειθώ, για κίνητρα, αν θα το κάνουμε υποχρεωτικό, θα πρέπει πλέον, είναι η ατομική ευθύνη του καθενός. Είναι δικαίωμα του καθενός. Εγώ το έχω βάλει από την πρώτη στιγμή σε αυτή τη φάση. Δικαίωμα του καθενός να εμβολιαστεί ή να μην εμβολιαστεί εκτός από τους υγειονομικούς και πολύ συγκεκριμένες κατηγορίες άλλων όπου η δική τους πράξη αφορά και την υγεία των υπολοίπων.

Στο δικαίωμά του αυτό θα πρέπει ο ίδιος να αναλογιστεί μετά από ενάμισι χρόνο αν θα πρέπει να εμβολιαστεί ή όχι.

Εγώ θα σας μεταφέρω αυτό που μας μεταφέρουν οι συνάδελφοι ιατροί από τα νοσοκομεία ή αυτό που βλέπομε και εμείς. Άτομα τα οποία δεν έχουν εμβολιαστεί, την κραυγή αγωνίας όταν εισέρχονται σε ένα νοσοκομείο να μιλήσουν με το γιατρό, να μιλήσουν με τον τάδε συνάδελφο τι θα γίνει και όλα αυτά.

Είναι ως ένα πολύ μεγάλο βαθμό δικαίωμα, το έχω ξαναπεί, και είναι ατομική ευθύνη του καθενός να εμβολιαστεί ή όχι.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Ευχαριστούμε πολύ.