Σάββατο, 16 Οκτωβρίου 2021

Συνέντευξη Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA

10/09/2021
Συνέντευξη Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA

Βασικά σημεία συνέντευξης του Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη στον κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Τ/Σ Mega και στους δημοσιογράφους Ράνια Τζίμα και Γιάννη Πρετεντέρη.

Το σύστημα είναι αρκετά έως πολύ ασφαλές και πραγματικά η λειτουργία του δεν έχει θέσει σε κίνδυνο το εμβολιαστικό πρόγραμμα, οπότε μιλάμε για συγκεκριμένες περιπτώσεις. Αυτό το αναφέρω γιατί είχε δοθεί η εικόνα στην αρχή, ειδικά στον Παλαμά, πως επειδή ήταν πολύ περισσότεροι οι εμβολιασμοί από τον πληθυσμό, ότι μπορεί να συνέβαινε κάτι άλλο. Δεν συμβαίνει. Είναι πάρα πολύ δύσκολο να παραβιαστεί το σύστημα. Στην πραγματικότητα παραβιάζεται με έναν και μοναδικό τρόπο, αν υπάρχει κάποιος επίορκος, ο οποίος έχει τους κωδικούς. Όμως χάρις στις «άμυνες» του συστήματος, μπορούμε να βρούμε αυτές τις περιπτώσεις. Κοιτάμε παντού. Όπου έχουμε καταγγελία. Αυτή τη στιγμή- τουλάχιστον από την πλευρά του Υπουργείου Υγείας- είμαι σε συνεχή επαφή με τους διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών, οπουδήποτε γίνεται η οποιαδήποτε καταγγελία.

Το ένα έχει να κάνει με κωδικούς, αν έχουν αλλάξει, που είναι πολύ λίγες οι περιπτώσεις. Το δεύτερο είναι λίγο πιο σύνθετο και το ψάχνουμε παραπάνω. Πρόκειται για άτομα τα οποία έχουν δηλώσει ότι έχουν νοσήσει και έχουν πιστοποιητικό νόσησης, όπου εξετάζουμε αν μετά την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού έχουν δηλωθεί χωρίς μοριακό έλεγχο και είναι μόνο με δήλωση rapid test. Αυτά τα δύο είναι τα βασικά φαινόμενα. Πρώτον, λοιπόν, κάνουμε ελέγχους εκεί που αναφέρονται ύποπτα περιστατικά και δεύτερον, αυστηροποιήσαμε το πλαίσιο. Διότι, θα το πω ευθέως, ένας άνθρωπος που το κάνει αυτό, μπορεί να το κάνει για τον εαυτό του, όταν, όμως, το κάνει ένας υπάλληλος για σειρά συγκεκριμένων ανθρώπων, όπως στην περίπτωση του Παλαμά, μας μπαίνουν υποψίες ότι ίσως υπάρχει και άλλο κίνητρο. Αυτό θα το κρίνει η Δικαιοσύνη.

Η ΕΔΕ οδηγεί σε απόλυση, εάν κριθεί ότι έχει γίνει αυτή η πράξη. Γιατί πολλές φορές, άκουσα «γιατί δεν λέτε απόλυση»; Την απόλυση την αποφασίζουν τα Πειθαρχικά. Αλλά για αυτές τις περιπτώσεις, η μοναδική ποινή που υπάρχει, αν το Πειθαρχικό σε κρίνει ένοχο, είναι η απόλυση. Επομένως αυτός που το διέπραξε κινδυνεύει να απολυθεί. Επιπλέον, βάλαμε να υπάρχει και 5.000 ευρώ διοικητικό πρόστιμο κατά περίπτωση και για να τιμωρήσουμε περισσότερο τον υπάλληλο αλλά και για να καλύψουμε τις περιπτώσεις των ιδιωτών γιατρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα εμβολιασμού. Συνεπώς είναι ένα αυστηρό πλαίσιο και για τους ιδιώτες ιατρούς.

Οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία αντιστοιχούν περίπου στο 5% του συνόλου των εργαζομένων. Όταν ξεκίνησε η υποχρεωτικότητα, οι εμβολιασμένοι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας ήταν στο 80% και τώρα έχουμε φτάσει στο 95%. Αυτό δείχνει ότι η υποχρεωτικότητα απέδωσε. Θέλω να είμαι απόλυτα ειλικρινής. Προφανώς όταν φεύγουν 5.500 εργαζόμενοι από τα νοσοκομεία θα δημιουργηθούν και κάποιες αρρυθμίες. Τις καλύπτουμε, όμως, με προσλήψεις και με μετακινήσεις. Επιπλέον, τα στοιχεία που έχουμε μας δείχνουν ότι εμβολιάζεται και τώρα κόσμος, που σημαίνει ότι αποδίδει το μέτρο της δεύτερης ευκαιρίας.

Σέβομαι τους ανθρώπους στο ΕΣΥ, που εδώ και δύο χρόνια δίνουν αγώνα και ας μη θέλουν να εμβολιαστούν. Εγώ τους σέβομαι. Δεν σέβομαι όμως αυτόν που προσπαθεί με παράνομη πράξη να δείξει ότι είναι εμβολιασμένος και να θέσει σε κίνδυνο την υγεία των άλλων.