Τετάρτη, 08 Μαΐου 2024

Συνέντευξη Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη στην ΕΡΤ1

10/09/2021
Συνέντευξη Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη στην ΕΡΤ1

Βασικά σημεία συνέντευξης του Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη στην ΕΡΤ1 και στην εκπομπή "Από τις Έξι" με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Κοτταρίδη και Γιάννη Πιτταρά.

Για πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμών:

Κοιτάμε ανά ΥΠΕ- και αυτή ήταν η εντολή που δώσαμε- να εξεταστούν όλες οι περιπτώσεις, ειδικά αυτές που έχουμε μετά την εφαρμογή ή την ψήφιση του μέτρου της υποχρεωτικότητας. Διότι τότε δημιουργήθηκε μία ελκυστική προσέγγιση σε κάποιον που ήθελε να προβεί σε μία τέτοια πράξη. Αυστηροποιούμε το πλαίσιο, ώστε ακόμα και για έναν στενό του φίλο ή ακόμα και επειδή θα υπάρχει κάποιο οικονομικό κίνητρο, το πλαίσιο να αποτρέψει αυτόν τον υπάλληλο να κάνει την όποια πράξη. Παράλληλα προσπαθούμε να ιχνηλατήσουμε όσο το δυνατόν γίνεται περισσότερο αυτές τις περιπτώσεις.

Πιστεύουμε, λοιπόν, ότι μετά την έκταση που πήρε το φαινόμενο δεν θα έχουμε νέες περιπτώσεις, γιατί πλέον γνωρίζουν άπαντες ότι είμαστε πλήρως οχυρωμένοι απέναντι σε αυτά τα φαινόμενα.

Για τις ποινές:

Οι ποινές πρώτα από όλα είναι στο Πειθαρχικό. Την απόλυση την αποφασίζει ένα Πειθαρχικό Συμβούλιο γιατί έτσι είναι η λειτουργία. Όταν πιάνεις κάποιον, κάνεις ΕΔΕ και περνάει Πειθαρχικό, γιατί ο καθένας έχει δικαίωμα να κριθεί από κάποιο Όργανο. Και προβλέπεται μια ποινή. Εάν δηλαδή κριθεί κάποιος ότι το έχει κάνει, η ποινή είναι η απόλυση. Άρα το πρώτο μέτρο το οποίο εφαρμόζεται είναι η απόλυση, η οποία όμως δεν γίνεται αμέσως.

Στην αρχή κάποιος μπαίνει σε διαθεσιμότητα, έρχεται το Πειθαρχικό και αν το Πειθαρχικό αποφανθεί ότι το έκανε, απολύεται.

Υπάρχουν οι ποινικές κυρώσεις που μπορεί να είναι από πλημμέλημα πλαστογραφίας ή απάτης. Αν όμως υπάρξει διασπορά της νόσου υπάρχουν αυστηρές διατάξεις που φτάνουν στο κακούργημα.

Εμείς προσθέσαμε το διοικητικό πρόστιμο.

Είναι πλέον πάρα πολύ αυστηρό το πλαίσιο των ποινών. Ωστόσο, πρέπει να έχεις έναν πλήρη μηχανισμό έτσι ώστε ακόμα και αυτούς που δεν θα τους αποτρέψουν οι αυστηρές ποινές, να έχεις τον τρόπο να τους βρίσκεις. Αυτό κάνουμε τώρα.

Για νέα μέτρα που θα ισχύσουν από την ερχόμενη Δευτέρα:

Υπάρχει ένας ολόκληρος σχεδιασμός, ιδιαίτερα όσο πηγαίνουμε σε πιο ψυχρό κλίμα και άρα η παρουσία του κόσμου σε κλειστούς χώρους θα είναι πιο έντονη. Θα υπάρξει εντατικοποίηση των μέτρων ώστε να μην έχουμε φαινόμενα συνωστισμού τα οποία θα διευκολύνουν ακόμα περισσότερο τη διασπορά του ιού στην κοινότητα.

Για τα μέτρα στα σχολεία:

Υπάρχει ένα πάρα πολύ προσεκτικό υγειονομικό και εκπαιδευτικό πρωτόκολλο για τη λειτουργία των σχολείων διότι η βασική προτεραιότητα της Κυβέρνησης είναι τα σχολεία να παραμείνουν ανοιχτά. Πώς θα το κάνουμε αυτό; Με τήρηση των μέτρων, με πάρα πολλά τεστ, με ακόμα περισσότερα τεστ όταν θα υπάρχει κρούσμα. Καταλαβαίνουμε τους φόβους των γονέων. Τι λέμε όμως; Ότι έχουμε φτιάξει ένα τέτοιο πρωτόκολλο που πρέπει να ξέρουν οι γονείς ότι και κρούσμα να υπάρξει μέσα στην τάξη, θα υπάρχει ιχνηλάτηση, έτσι ώστε να μπορούν με ασφάλεια να στείλουν το παιδί τους στο σχολείο την επόμενη μέρα.

Γνωρίζουμε ότι με το άνοιγμα των σχολείων θα υπάρχουν κρίσιμες ημερομηνίες που πρέπει να παρακολουθήσουμε για να δούμε κατά πόσο θα επηρεάσει αυτό το άνοιγμα την εξέλιξη της πανδημίας.

Ξέρουμε ότι η τηλεκπαίδευση δημιουργεί πάρα πολύ σοβαρό πρόβλημα και εκπαιδευτικό αλλά και στη ψυχική υγεία των παιδιών.

Για εμβολιασμό:

«Χτυπάμε το καμπανάκι» ότι άπαντες πρέπει να προσέχουν και να τηρούν τα μέτρα διότι ο ο καθένας έχει κίνδυνο να νοσήσει. Τι προσφέρει το εμβόλιο; Μειώνει τις πιθανότητες νόσησης, μειώνει τις πιθανότητες μετάδοσης και μειώνει δραστικότατα τις πιθανότητες η νόσηση να είναι σοβαρή.

Εάν λοιπόν είχαμε εμβολιαστεί όλοι θα είχαμε καταφέρει να έχουμε «τείχος ανοσίας» αλλά και να ακόμα μην είχαμε πιάσει το «τείχος ανοσίας», θα ξέραμε ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι πανίσχυρο γιατί δεν θα είχαμε πολύ σοβαρές νοσήσεις. Έτσι και ο εμβολιασμένος θα πρέπει να συμπεριφέρεται με ιδιαίτερη προσοχή, να τηρεί τα μέτρα και να μην αισθάνεται ότι ξαφνικά επειδή εμβολιάστηκε αυτό και μόνο αρκεί.