Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Συνέντευξη του Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη στον Ρ/Σ Real

05/10/2021
Συνέντευξη του Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη στον Ρ/Σ Real

Βασικά σημεία συνέντευξης του Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη στον Ρ/Σ Real και στους δημοσιογράφους Νίκο Χατζηνικολάου και Αντώνη Δελατόλα.

Για την αναθεώρηση του εντύπου εθελοντικής αιμοδοσίας που μέχρι σήμερα αποκλείει τους ομοφυλόφυλους.

Με σόκαρε όταν το διάβασα. Επειδή έχει συσταθεί μία Επιτροπή να επαναδιατυπώσει τα έγγραφα, έχω μία σαφή άποψη και ας κριθεί και αντιεπιστημονική.

Εάν η οποιαδήποτε εισήγηση είναι το συγκεκριμένο έντυπο να μην επαναδιατυπωθεί, θα το αναλάβω μόνος μου να επαναδιατυπωθεί. Θεωρώ ότι δεν μπορεί να υπάρχει στο νομικό μας πολιτισμό τέτοιας φύσεως έγγραφο, που στην πραγματικότητα στιγματίζει έναν άνθρωπο, στο αν θα δώσει ή αν δεν θα δώσει αίμα. Ενδεχομένως αυτό να ήταν λογικό τη δεκαετία του ’80 που είχαμε μία άγνωστη ασθένεια, η οποία είχε έξαρση σε μία κοινότητα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να το συζητάμε το 2021.

Άρα, θα περιμένω την επιστημονική εισήγηση. Όμως η απόφασή μου είναι ειλημμένη και αυτό το λέω, γιατί είναι και νομικό το θέμα. Δεν είναι αμιγές ιατρικό. Το συγκεκριμένο έντυπο θα αλλάξει είτε με εισήγηση, είτε χωρίς εισήγηση.

Για τα μέτρα

Ακόμα και τα περιοριστικά μέτρα που υπάρχουν στις «κόκκινες» περιοχές δεν είναι lockdown. Μπορεί οι πολίτες να έχουν περιορισμούς κινήσεων, στη μουσική, αλλά τα μέτρα αυτά δεν έχουν καμία σχέση με αυτό που είχαμε ζήσει.

Σε κάθε περίπτωση, αύριο θα γίνουν ανακοινώσεις. Δεν σας λέω κάτι παραπάνω, όχι επειδή είμαι κρυψίνους, αλλά επειδή αύριο συνεδριάζει και η Επιτροπή και αντιλαμβάνεστε ότι οι όποιες ανακοινώσεις θα γίνουν σε συνεννόηση και αφού μιλήσουμε με την Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων.

Η φιλοσοφία η οποία θέλουμε να ακολουθήσουμε είναι ότι από τη στιγμή που τώρα έχουμε εμβόλιο θα πρέπει, τουλάχιστον στο πλαίσιο που έχει να κάνει με δραστηριότητες μόνο εμβολιασμένων, να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στην κανονικότητα. Άρα οι ανακοινώσεις θα έχουν αυτή τη φιλοσοφία εφόσον εγκριθούν βέβαια και από την Επιτροπή.

Δεν χρειάζεται να διαχωρίσουμε τον κόσμο και να έχουμε εντάσεις. Αλλά, να σας πω, κι εγώ έπαιρνα συνεχώς παράπονα και το καταλαβαίνω, θέλω να είμαι ειλικρινής. Με έπαιρναν φίλοι μου, γνωστοί μου, συμφοιτητές μου από τη Θεσσαλονίκη και μου έλεγαν «δηλαδή εμείς που έχουμε εμβολιαστεί, για ποιο λόγο στους χώρους που είμαστε όλοι εμβολιασμένοι, να μην έχουμε ένα καθεστώς μεγαλύτερης ελευθερίας;».

Κατά την άποψή μου, λοιπόν, όχι τιμωρητικά, το ξεκαθαρίζω, όταν θα δοθεί η δυνατότητα στους εμβολιασμένους εκεί που βρίσκονται μόνοι τους να έχουν πολλά περισσότερα προνόμια, θα αποτελέσει και αυτό ένα κίνητρο, ειδικά στις νεότερες ηλικίες 18-30 που θέλουν να βγούν έξω, να ξαναζήσουν τη ζωή τους, να δουν ότι το εμβόλιο είναι η μοναδική, η βασική εναλλακτική την οποία έχουμε.

Εκεί, λοιπόν, πιστεύουμε ότι θα πετύχουμε κάποιους καλύτερους στόχους. Αλλά να συμφωνήσω σε κάτι που είπατε. Στην Ελλάδα υπάρχει και μία ιδεολογικοποίηση. Δεν λέω για αυτόν που φοβάται. Εμείς προσπαθούμε να πείσουμε αυτόν που φοβάται. Αλλά το ότι υπάρχει μία κατεύθυνση με πολιτικό πρόσημο ως προς τον αντιεμβολιασμό που βασίζεται στη συνωμοσιολογία, αυτό καταλαβαίνετε είναι μία διάσταση που μας προβληματίζει.

Για τον αριθμό των θανάτων από κορονοϊό

Αυτή τη στιγμή, αν δείτε τον πίνακα με τα στατιστικά στοιχεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά τους θανάτους ανά 1 εκατομμύριο πληθυσμού, είμαστε στη 19η θέση και πάνω από εμάς είναι η Γαλλία, η Πορτογαλία, το Βέλγιο, η Ιταλία, πάρα πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Στον δε παγκόσμιο χάρτη, είμαστε στην 48η θέση και πάνω από εμάς είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Με χαροποιεί αυτό; Σας το λέω, όχι. Και ένας άνθρωπος να πεθάνει που ενδεχομένως να μπορούσε να σωθεί με θλίβει.

Η πραγματικότητα η οποία είναι κυνική αλλά πρέπει να την πούμε, είναι ότι οι θάνατοι έχουν πλήρη σχέση με το ποσοστό εμβολιασμού. Και για αυτό το λόγο, όσο οι χώρες θα έχουν μεγαλύτερα ποσοστά εμβολιασμών από εμάς τους τελευταίους μήνες, αυτομάτως θα έχουν και λιγότερους θανάτους.

Για τους εμβολιασμούς

Το βασικό μήνυμα με το οποίο προσπαθούμε να πείσουμε και ας μας γίνει η όποια κριτική, είναι επί της αρχής όλοι μαζί να πούμε ότι το 90% των πολιτών που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ, προέρχεται από το 30% των ανεμβολίαστων. Η πανδημία πλήττει ιδιαιτέρως αυτούς τους ανθρώπους και τους κάνει ευάλωτους.

Εχθροί μας δεν είναι οι αντιεμβολιαστές ή οι αρνητές εμβολίων. Εχθρός μας είναι η πανδημία. Και στόχος μας είναι να πείσουμε ακόμα και τον πιο δύσπιστο να εμβολιαστεί.

Η Κυβέρνηση δεν τα κατάφερε μόνο στην πρώτη φάση της πανδημίας. Το ότι είχαμε τα εμβολιαστικά κέντρα και μπορούσε ο καθένας να κλείνει εμβόλιο, να πηγαίνει και σε δέκα λεπτά να εξυπηρετείται, να μην υπάρχει καθυστέρηση ήταν κάτι που θαύμασε όλη η Ευρώπη και αυτό έγινε στη δεύτερη και στην τρίτη φάση της πανδημίας.

Το θέμα είναι ότι πράγματι το ποσοστά μας στους εμβολιασμούς των ενηλίκων είναι στο 70% και στο συνολικό πληθυσμό είναι στο 60%. Είναι χαμηλότερο από αυτό το οποίο θα επιθυμούσαμε.

Εκεί χρειάζεται παραπάνω δουλειά. Και τι κάνουμε; Είπατε για τους μετανάστες, στους οποίους το ποσοστό εμβολιασμού είναι στο 20%. Την περασμένη Παρασκευή, ψηφίστηκε στη Βουλή η δυνατότητα να πάρουν εμβόλια οι ΜΚΟ. Γιατί, κακά τα ψέματα, οι μετανάστες θα αισθάνονται μεγαλύτερη οικειότητα να εμβολιαστούν στις ΜΚΟ απ’ ότι αν πάνε στις κρατικές δομές που στο μυαλό τους φαντάζονται ότι δεν θέλουν το καλό τους.

Δώσαμε τη δυνατότητα στους ανθρώπους, οι οποίοι βρίσκονται σε καθεστώς παρανομίας στη χώρα, να μη διώκονται όταν θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα του εμβολιασμού και στη διάρκεια που θα εμβολιάζονται.

Δηλαδή, να ξέρει ο άλλος ότι αν πάει να εμβολιαστεί δεν κινδυνεύει να εκτελεστεί απόφαση απέναντί του. Είναι ρυθμίσεις οι οποίες δίνουν τη δυνατότητα να αυξήσουμε το ποσοστό εμβολιασμού σε αυτές τις ομάδες.

Το να μπαίναμε σε υποχρεωτικότητα, γιατί ακούστηκε και αυτό, φανταστείτε πως θα κρινόταν μία Κυβέρνηση αν έλεγε ότι μέσα στις δομές των προσφύγων και των μεταναστών κάνουμε υποχρεωτικό εμβολιασμό.

Δεν τους στέρησε κανείς τα εμβόλια. Καταλαβαίνετε, όμως, ότι αυτές οι ομάδες είναι πολύ πιο δύσκολο να πειστούν και για αυτόν τον λόγο ενεργοποιήσαμε παραπάνω τις ΜΚΟ.

Αντίστοιχα, ενεργοποιούμε τους ιδιώτες γιατρούς για τον γενικό πληθυσμό.

Για τα παιδικά πάρτι

Μέχρι στιγμής το εκπαιδευτικό και υγειονομικό πρωτόκολλο στα σχολεία έχει πετύχει, γιατί όπως βλέπετε πέρασε ο Σεπτέμβριος με ανοιχτά σχολεία και τα κρούσματα στα παιδιά είναι λιγότερα απ’ ότι ήταν τον Αύγουστο.

Αν και ήμασταν προετοιμασμένοι να επιδεινωθεί η κατάσταση, αυτό δεν το είδαμε να συμβαίνει. Αντιθέτως, είμαστε σε καλύτερη κατάσταση. Δεν εφησυχάζουμε όμως, γιατί λόγω του καιρού υπήρχε η δυνατότητα και τα πάρτι που λέτε, αλλά και τα ίδια τα σχολεία, να λειτουργούν με ανοιχτά παράθυρα.

Συνεπώς είμαστε σε επιφυλακή. Όμως, στο κομμάτι των παιδιών το πρόγραμμα έχει πετύχει.

Για την εμπλοκή των ιδιωτών ιατρών στην εμβολιαστική εκστρατεία

Η άποψή μας είναι ότι όσο ενεργοποιούνται περισσότεροι γιατροί, τόσο θα αυξάνονται οι εμβολιασμοί. Γιατί ό,τι και να πει ο Υπουργός, ότι και να πει ο κύριος Δελλατόλας και ο κύριος Χατζηνικολάου, στο τέλος της ημέρας ένας άνθρωπος σε αυτό το 30% των ενηλίκων που δεν έχει εμβολιαστεί ή οι γονείς που είναι εμβολιασμένοι και θέλουν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους και έχουν έναν προβληματισμό, θα ακούσουν το γιατρό τους.

Γι’ αυτό ενεργοποιήσαμε τις Ιατρικές και τις Παιδιατρικές Ενώσεις και τους δώσαμε εμβόλια.

Για την Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων

Εγώ σέβομαι απόλυτα την Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων και θεωρώ ότι αυτοί οι άνθρωποι μία διετία είναι το βασικό συμβουλευτικό όργανο της Πολιτείας. Οπότε δεν μου αρέσει, αν θέλετε, μία κριτική που γίνεται.

Πάντα είναι το βασικό συμβουλευτικό όργανο. Εγώ σας μιλώ ως Υπουργός. Δεν πρόκειται ποτέ να κρυφτώ πίσω από καμία Επιτροπή. Η άποψή μου είναι ότι οι αποφάσεις είναι πολιτικές, στο τέλος.

Δεν υπάρχει σενάριο για μείωση της σύνθεσής της Επιτροπής.

Αυτή τη στιγμή η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων λειτουργεί κανονικότατα. Επειδή το έχω ακούσει και αυτό και μάλιστα έχει βγει πάρα πολύ έντονα. Λειτουργεί κανονικά η Επιτροπή. Περιμένουμε τις εισηγήσεις της. Θέλουμε μία άλλη φιλοσοφία που θα παρουσιάσουμε αύριο.

Γενικότερα, περνώντας από το στάδιο του σκληρού πυρήνα της πανδημίας στην εποχή, όχι ότι έχει τελειώσει η πανδημία, προς Θεού, αλλά στην εποχή που πλέον έχουμε εργαλεία, έχουμε εμβόλιο, έχουμε καλύτερες θεραπείες, έχουμε γνώση του φαινομένου και άρα μπορούμε να συμβιώνουμε, να μπούμε στο στάδιο της συμβίωσης για να κερδίσουμε τις ζωές μας.

Αυτό λοιπόν θα γίνει σε συνεννόηση με την Επιτροπή που αύριο μάλιστα συνεδριάζει, προκειμένου να συζητήσουμε όλα αυτά τα θέματα και μετά να ανακοινώσουμε τις αποφάσεις που θα έχουν ληφθεί.

Για τον ΕΟΔΥ

Δεν ζήτησα εγώ παραίτηση. Ο κύριος Αρκουμανέας παραιτήθηκε και αναλαμβάνει ο κύριος Θεοκλής Ζαούτης, ο οποίος είναι ένας Καθηγητής πολύ υψηλού επιπέδου στην Αμερική.

Προφανέστατα η όλη διαχείριση της πανδημίας, οποία είναι μια επιτυχής διαχείριση από την πλευρά της ελληνικής Κυβέρνησης πιστώνεται και στον ΕΟΔΥ.

Ο κύριος Ζαούτης είναι μια επιλογή την οποία ως Υπουργός την πιστεύω πάρα πολύ. Εγώ τον έχω προτείνει τον κύριο Ζαούτη. Είναι απόφαση του Υπουργού ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ. Προφανώς Κυβέρνηση είμαστε, είμαστε σε συνεννόηση.

Ο κύριος Ζαούτης, είναι μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων και τον γνωρίζω από το 2016 όταν είχα την περιπέτεια της υγείας μου. Έχουμε κάνει έναν μεγάλο αγώνα με συνέδρια ήδη από τότε και ο ίδιος βρίσκεται σε ένα πρόγραμμα νοσοκομειακών λοιμώξεων διότι θέλω να τονίσω κάτι και αυτό να το κρατήσουμε στο μυαλό μας: Κάποια στιγμή θα πρέπει να βλέπουμε κατάματα το θέμα. Δεν αφορά την Covid, αφορά γενικότερα τη Δημόσια Υγεία. Δεν θέλω δηλαδή να υπάρξει κάποια παρεξήγηση και να συνδεθεί με την Covid. Γενικότερα στη Δημόσια Υγεία, δυστυχώς, η χώρα μας σταθερά την τελευταία δεκαετία είναι πρώτη αναλογικά σε νοσοκομειακές λοιμώξεις.

Αυτό κάποια στιγμή μετά την πανδημία, γιατί τώρα είναι η πανδημία το πρόβλημα, πρέπει να το συζητήσουμε. Το βίωσα και εγώ ο ίδιος. Το να έχεις και 3000 θανάτους κάθε χρόνο από νοσοκομειακή λοίμωξη δεν τιμά το δημόσιο σύστημα ούτε το ιδιωτικό. Δεν τιμά γενικώς τη Δημόσια Υγεία.

Άρα ο κύριος Ζαούτης, πέρα από το κομμάτι της διαχείρισης της πανδημίας ως Καθηγητής, είναι και μια απόφαση με το σκεπτικό ότι ότι την επόμενη μέρα θα πρέπει να δομηθούν αυτά τα πρωτόκολλα και να γίνουν αυτές οι αλλαγές έτσι ώστε η χώρα μας να μπει στον ευρωπαϊκό μέσο όρο και στις νοσοκομειακές λοιμώξεις.

Για την ποινή της ιατρού που κατηγορείται για πλαστογράφηση

Έχει κυκλοφορήσει στα sites ότι η υπάλληλος η οποία πιάσαμε να πλαστογραφεί, ότι έχει ένα χρόνο, της υπεβλήθη ποινή ένα χρόνο αργία και αντιδρούν πολλοί ότι είναι μικρή η ποινή.

Να εξηγήσω κάτι. Αυτή η αργία της επιβλήθηκε μέχρι να κριθεί από το Πειθαρχικό. Το Πειθαρχικό που συνεδριάζει θα αποφασίσει την απόλυσή της. Απλώς, μέχρι να συνεδριάσει το Πειθαρχικό, γίνεται μία πρώτη συνεδρίαση που λέει αν μπαίνει ή δεν μπαίνει σε αργία.