Τετάρτη, 24 Ιουλίου 2024

Ανακοινώσεις από τον Υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, την Αν. Υπουργό Μίνα Γκάγκα και τον Πρόεδρο του ΕΟΔΥ Θεοκλή Ζαούτη

06/10/2021
Ανακοινώσεις από τον Υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, την Αν. Υπουργό Μίνα Γκάγκα και τον Πρόεδρο του ΕΟΔΥ Θεοκλή Ζαούτη

ΑΘ. ΠΛΕΥΡΗΣ: Στην πρώτη φάση της πανδημίας και μέχρι σήμερα, το βασικό στοιχείο το οποίο είχαμε για να την αντιμετωπίσουμε, ήταν η προστασία.

Μόλις ήρθε το εμβόλιο και άρχισε να εμβολιάζεται ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού, παράλληλα με τα μέτρα προστασίας, υπήρχε και η προστασία από το ίδιο το εμβόλιο.

Ο κορονοϊός δεν είναι κάτι άγνωστο. Είναι κάτι το οποίο αντιμετωπίζεται με το εμβόλιο, με τα μέτρα προστασίας και με τις θεραπείες οι οποίες υπάρχουν καθώς και τη γνώση και τεχνογνωσία που έχουμε σε καλύτερο βαθμό.

Με εισηγήσεις, οι οποίες έχουν γίνει από την πολιτική ηγεσία, συζητήθηκαν στην Επιτροπή και έχει εισηγηθεί η Επιτροπή τα αντίστοιχα δεδομένα, θα ήθελα ανακοινώσω τα ακόλουθα:

Πρώτο απ’ όλα. Η Επιτροπή είναι το επιστημονικό όργανο που γνωμοδοτεί στην πολιτική ηγεσία. Είναι το όργανο το οποίο το εμπιστευόμαστε και σεβόμαστε έναν προς έναν τους επιστήμονες που βρίσκονται σε αυτό το όργανο.

Δύο χρόνια τώρα έχουν δώσει έναν αγώνα αφιλοκερδώς με γνωμοδοτήσεις που κάνουν και μας βοηθούν να έχουμε τα μέτρα τα οποία κάθε φορά εισηγούμαστε.

Αυτό το όργανο είναι ο στενός μας συνεργάτης και παραμένει ως όργανο του Υπουργείου ως έχει. Από εκεί και πέρα, το συγκεκριμένο όργανο θα μας δίνει, όποτε του ζητούμε, τις γενικές κατευθύνσεις, για να μπορούμε να τοποθετούμαστε στα μέτρα.

Μία πρώτη διαφορά από τις προηγούμενα μέτρα που υπήρχαν, είναι ότι τα μέτρα που θα ανακοινωθούν σήμερα θα ισχύουν για 15 μέρες.

Εντός αυτών των 15 ημερών θα επικαιροποιηθούν, απλοποιηθούν και ομαλοποιηθούν όλοι οι περιορισμοί που υπάρχουν. Άρα, οι περιορισμοί που υπάρχουν κατά βάση υφίστανται και εντός 15 ημερών θα επανεξεταστούν στο σύνολό τους, σε διαφορετικές μορφές δραστηριότητας που υπάρχουν, ώστε να είναι απλοποιημένοι, απολύτως κατανοητοί και πλήρως ομαδοποιημένοι.

Σήμερα, αυτό το οποίο έχουμε να ανακοινώσουμε είναι ότι από εδώ και στο εξής, οι «κόκκινες» περιοχές θα έχουν τα χαρακτηριστικά της ενημέρωσης της επιδημιολογικής κατάστασης της χώρας και δεν επισύρουν επιπλέον μέτρα από αυτά που θα ισχύουν σε όλη την επικράτεια.

Εάν και εφόσον οποτεδήποτε χρειαστεί να έχουμε επιπλέον μέτρα, τότε θα ζητήσουμε την εισήγηση από την Επιτροπή. Αλλά αυτή τη στιγμή θέλουμε να ξέρουμε την επιδημιολογική κατάσταση της κάθε περιοχής, όχι για να έχουμε επιπλέον μέτρα, αλλά ο κάθε πολίτης να γνωρίζει πώς είναι η κατάσταση και αντίστοιχα η πολιτεία και στο κομμάτι που έχει να κάνει με τους ελέγχους μέσω των τεστ, αλλά και με την καλύτερη δυνατή προστασία ως προς την τήρηση των μέτρων, να βρίσκεται σε μία επαγρύπνηση.

Συνεπώς, οι «κόκκινες» περιοχές που θα ανακοινώνονται από εδώ και στο εξής δεν θα επισύρουν διαφορετική αντιμετώπιση ως προς τη λήψη των μέτρων.

Δεν υπάρχει πια το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας για συγκεκριμένες ώρες, ούτε το μέτρο ότι δεν θα μπορεί η ψυχαγωγία, η εστίαση να μην έχει μουσική. Όλα αυτά θα λειτουργούν κανονικά.

Επιπλέον, εχθρός μας είναι ο κορονοϊός. Όλοι πρέπει να προστατευτούν από τον κορονοϊό και προστασία είναι ο μεγαλύτερος εμβολιασμός.

Έχει φανεί ότι στις περιοχές στις οποίες υπάρχει μεγαλύτερο ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης, και τα κρούσματα είναι λιγότερα και τα περιστατικά που νοσούν είναι λιγότερα και ακόμα περισσότερο πολύ λιγότερα είναι τα περιστατικά της βαριάς νόσησης, όπως θα σας πει αναλυτικά και η αναπληρώτρια Υπουργός, η κυρία Γκάγκα.

Συνεπώς, το μήνυμα θα πρέπει να είναι σαφές είναι ότι πρέπει να εμβολιαστούμε. Για αυτό το λόγο, ο ΕΟΔΥ κινείται μαζί με το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας και το Υπουργείο, προκειμένου να πάμε στις περιοχές που έχουν την λιγότερη εμβολιαστική κάλυψη, προκειμένου να πείσουμε τον κόσμο να εμβολιαστεί.

Αντίστοιχα, έχει καταστεί σαφές ότι ο εμβολιασμένος και μεταδίδει δυσκολότερα και νοσεί δυσκολότερα και πολύ περισσότερο δεν παράγει μεγάλες νοσηλείες ή βαριές νοσηλείες.

Συνεπώς, στα πλαίσια της προστασίας όλων- και των εμβολιασμένων και των ανεμβολίαστων- θα υπάρχει πλήρης ελευθερία στην κατεύθυνση των χώρων όπου βρίσκονται μόνο εμβολιασμένοι.

Ξεκινάμε ήδη από τώρα αναφορικώς με την εστίαση. Στην εστίαση, όπου έχουμε πλήρως εμβολιασμένα άτομα, δηλαδή στους αμιγείς χώρους για εμβολιασμένους, δεν υπάρχει κανένας περιορισμός.

Θα μπορεί να υπάρχει κανονικά η διασκέδαση και η εστίαση. Θα τηρούνται τα μέτρα ατομικής προστασίας ως προς την αντισηψία, ενώ για το προσωπικό το οποίο εργάζεται θα υπάρχουν όλα τα μέτρα τα οποία προβλέπονται, δηλαδή και η χρήση μάσκας και η ατομική προστασία.

Στους χώρους, λοιπόν, διασκέδασης υπάρχει πλέον πλήρης ελευθερία σε όσους είναι εμβολιασμένοι και οι χώροι είναι αμιγώς εμβολιασμένοι, κλειστοί χώροι.

Αντιστοίχως στους ανοιχτούς χώρους, όσοι επιλέξουν να είναι μόνο για εμβολιασμένους θα ισχύουν τα αυτά μέτρα, δηλαδή θα έχουμε πλήρη λειτουργία.

Αυτό σημαίνει ότι θα είναι πάρα πολύ αυστηρό το πλαίσιο σε όσα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος έχουν άτομα εντός αυτών των χώρων, τα οποία είτε δεν είναι εμβολιασμένα είτε δεν έχουν πιστοποιητικό νόσησης.

Για τους άλλους χώρους που είναι μικτούς στη διασκέδαση, ισχύουν οι περιορισμοί ως έχουν, διότι σκοπός μας είναι να προστατεύσουμε τους εμβολιασμένους αλλά να προστατεύσουμε και τους ανεμβολίαστους οι οποίοι κινδυνεύουν πολύ περισσότερο.

Άρα οι περιορισμοί στους μικτούς χώρους ισχύουν ως έχουν. Όλοι οι άλλοι χώροι, μη εστίασης και διασκέδασης που είναι μόνο για εμβολιασμένους, στην παρούσα φάση θα έχουν τους περιορισμούς της χρήσης μάσκας και των αποστάσεων, όπως εκάστοτε έχουν ανακοινωθεί, καθώς όλα αυτά θα επαναξιολογηθούν στην απλοποίηση και ομαδοποίηση των μέτρων.

Στόχος μας είναι, μετά από όλο αυτό το χρονικό διάστημα της πανδημίας και με μια πίεση που έχει ο κόσμος, με τα υγειονομικά πρωτόκολλα που πρέπει να εφαρμόζονται, να δώσουμε τη δυνατότητα της μετάβασης. Σε πρώτη φάση να συνυπάρχουμε με τον κορονοϊό, να προστατευόμαστε αλλά να κερδίζουμε πίσω και τη ζωή μας και σε δεύτερη φάση να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε όλο αυτό το πρόγραμμα της ελευθερίας. Βασικό κριτήριο σε αυτό είναι η αύξηση των εμβολιασμών. Όσο αυξάνονται οι εμβολιασμοί είμαστε πεπεισμένοι ότι θα προστατευόμαστε συνολικά και ως άτομα και ως κοινωνία.

Με αυτή, λοιπόν, την έννοια θέλουμε να δώσουμε το σαφές μήνυμα ότι εκεί που ο κίνδυνος είναι μικρότερος, που είναι στους εμβολιασμένους και για τους ίδιους να μη μεταδώσουν αλλά και για να νοσήσουν, οι ελευθερίες είναι τέτοιες που θα φτάνουν στο πλαίσιο της κανονικότητας.

Ελευθερίες όμως αποκτούν όλοι. Για αυτό το λόγο δεν θέλουμε να διατηρούμε περιορισμούς ως προς την κυκλοφορία. Όπου παραμένουν οι περιορισμοί είναι για να μας προστατεύσουν όλους. Και τους εμβολιασμένους αλλά και τους ανεμβολίαστους που κινδυνεύουν περισσότερο.

Σε όλο αυτό το πλαίσιο έχουμε προβεί και στις ενέργειες που χρειάζονται για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και για την καλή λειτουργία συνολικά όλων των δομών ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε οτιδήποτε χρειαστεί.

Πλέον, είμαστε στη διαδικασία να μπορούμε να πάρουμε τέτοια μέτρα ώστε να κερδίζουμε πίσω τη ζωή μας χωρίς να υπάρχει κίνδυνος για τη Δημόσια Υγεία.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ:

Ευχαριστούμε Υπουργέ. Ο λόγος στην κυρία Γκάγκα.

Μ.ΓΚΑΓΚΑ: Καλησπέρα και από εμένα. Νομίζω τις ανακοινώσεις τις έδωσε ήδη ο Υπουργός. Εγώ και πάλι θέλω να προτρέψω όλους τους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν, δηλαδή τα στοιχεία είναι ότι, όπως ανέφερε ήδη ο Υπουργός, όπου υπάρχει υψηλή εμβολιαστική κάλυψη έχουμε λίγες νοσηλείες, πολύ λίγη ανάγκη για Μονάδα.

Να σας δώσω στοιχεία από τη βόρεια Ελλάδα, από την 4η ΥΠΕ που είναι στο «κόκκινο», που έχει πολλά στοιχεία, έχουμε αυτή τη στιγμή 225 νοσηλευόμενους και 55 άτομα σε μονάδα, από τα 55 άτομα σε μονάδα τα 2 είναι εμβολιασμένα, όλοι οι άλλοι είναι ανεμβολίαστοι.

Είναι πάρα πολύ σημαντικό, λοιπόν. Πρέπει να το έχουμε υπόψη μας και να το καταλάβουμε.

Δεν θέλουμε να επιβάλλουμε τον εμβολιασμό σε κανέναν, αλλά θέλουμε πραγματικά να ζητήσουμε από όλους να εμβολιαστούν. Είναι ασφαλές, δεν έχει παρενέργειες. Η νόσος είναι σοβαρή, οδηγεί σε θάνατο συχνά.

Χάσαμε νεαρό παιδί τώρα στην Βόρεια Ελλάδα. Δεν θέλουμε να έχουμε τέτοιους θανάτους και είναι πάρα πολύ εύκολο να τους προλάβουμε με εμβολιασμό.

Δεν είναι ότι ο εμβολιασμός θα καλύψει 100% όλους τους ανθρώπους και δεν θα αρρωστήσει κανένας, αλλά σίγουρα η πιθανότητα να κάνει σοβαρή νόσο είναι 20 φορές χαμηλότερη, είναι πολύ λιγότεροι οι θάνατοι, είναι πολύ λιγότερη η ταλαιπωρία. Άρα αυτό είναι το σημαντικό μήνυμα που πρέπει να δώσουμε.

Το δεύτερο πράγμα που θέλω να πω είναι ότι πραγματικά έχει πιεστεί και το σύστημα υγείας πάρα πολύ, κοντά δύο χρόνια τώρα, και υπάρχει μία πίεση που είναι έντονη στη Βόρεια Ελλάδα.

Θα ήθελα από όλους μας να ζητήσω να προστατεύσουμε και το σύστημα υγείας, δηλαδή να είμαστε προσεχτικοί. Είναι πολύ δύσκολο και για όλους τους υγειονομικούς να αντιμετωπίζουν αυτά τα περιστατικά που «βαραίνουν» και μαζεύονται πάρα πολλά, όπως έγινε πέρσι στη Θεσσαλονίκη.

Άρα εμείς θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να υπάρχει προσωπικό στα νοσοκομεία, αλλά είναι πάρα πολύ σημαντικό να μην έχουμε αυτά τα πάρα πολλά κρούσματα που είχαμε πέρσι. Με αυτές τις συνθήκες, η παροχή ποιοτικής φροντίδας είναι πάντα δύσκολη.

Και επίσης πρέπει να θυμόμαστε ότι πέρα από τους αρρώστους που έχουν κορονοϊό, που φυσικά θα τους φροντίσουμε, έχουμε όλους τους άλλους ασθενείς, καρκινοπαθείς, αρρώστους που χρειάζονται μεταγγίσεις, τραυματίες, αρρώστους που κάνουν εγκεφαλικό ή έμφραγμα, που πρέπει επίσης να έχουν την πρόσβαση στο νοσοκομείο.

Όσο πιο πολύ προσέξουμε ο ένας τον άλλον, τόσο καλύτερα θα είναι.

Άρα ο στόχος μας είναι να πάρουμε πίσω τις ζωές μας, που φυσικά έχουμε περιορισμούς εδώ και δύο χρόνια, να προχωρήσουμε σιγά-σιγά προς την κανονικότητα, με ασφάλεια, προσέχοντας ο ένας τον άλλον.

Ευχαριστώ πολύ.

Θ. ΖΑΟΥΤΗΣ: Καλησπέρα και από μένα. Με αίσθημα τιμής και πλήρη συναίσθηση της ευθύνης, αποδέχθηκα την πρόταση του Υπουργού Υγείας να αναλάβω τη θέση του Προέδρου το ΕΟΔΥ και ευχαριστώ τον Υπουργό για την εμπιστοσύνη που μου έχει δείξει.

Ο ΕΟΔΥ, αλλά και γενικά η Δημόσια Υγεία, βρίσκονται σε ένα κρίσιμο κομβικό σημείο εξαιτίας των επιπτώσεων της πανδημίας που εκτείνονται σε παγκόσμια κλίμακα.

Γνωρίζω τις προκλήσεις που υπάρχουν μπροστά μας, αλλά είμαι αισιόδοξος ότι με στόχευση, συνέπεια και συνεργασία θα ανταποκριθούμε σε αυτές.

Άλλωστε η δουλειά που έγινε στον ΕΟΔΥ τα προηγούμενα δύο χρόνια, παρότι μέσα σε συνθήκες πρωτόγνωρες και δύσκολες, άλλαξε θετικά η προσέγγιση απέναντι στη Δημόσια Υγεία.

Δουλειά μας είναι τώρα να συνεχίσουμε αυτή τη σύγχρονη κατεύθυνση απαντώντας πιο άμεσα και αποτελεσματικά στις προκλήσεις, που όπως αποδεικνύουν στην πράξη, δεν είναι πάντα προβλέψιμες.

Προτεραιότητα του ΕΟΔΥ τον επόμενο καιρό θα είναι η διαχείριση και υποστήριξη της Δημόσιας Υγείας στην περίοδο της πανδημίας.

Μέσα σε αυτό, θα εστιάσουμε στην ενίσχυση της κουλτούρας εμβολιασμού. Όπως ακούσατε και από τον Υπουργό και την Αναπληρώτρια Υπουργό, είναι το βασικό όπλο που έχουμε αυτή τη στιγμή απέναντι στον κορονοϊό.

Πέρα από την Covid, θα εστιάσουμε στον περιορισμό των νοσοκομειακών λοιμώξεων και της μικροβιακής αντοχής.

Η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του ΕΟΔΥ, η έμφαση στην πρόληψη, η συνεργασία και ο διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς είναι βασικός και θα είναι βασικός πυλώνας της πολιτικής του ΕΟΔΥ.

Έχουμε τη γνώση, την εμπειρία, τη θέληση να φέρουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα προς όφελος όλων.

Θ. ΠΛΕΥΡΗΣ: Κωδικοποιημένα λοιπόν, και ευχαριστώ πολύ και την Αναπληρώτρια και τον κύριο Ζαούτη, τον νέο Πρόεδρο του ΕΟΔΥ. Οι «κόκκινες» περιοχές θα έχουν απλώς ενημερωτικό χαρακτήρα, χωρίς επιπλέον μέτρα. Η διασκέδαση στους χώρους που είναι αμιγώς για εμβολιασμένους, θα είναι ελεύθεροι.

Επανεξετάζεται όλο το καθεστώς των περιορισμών εντός 15 ημερών και η Υπουργική Απόφαση που θα εκδοθεί, θα έχει ισχύ από το Σάββατο και για 15 ημέρες.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ: Σας ευχαριστούμε. Καλό σας απόγευμα.

Φωτογραφίες

Ανακοινώσεις από τον Υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, την Αν. Υπουργό Μίνα Γκάγκα και τον Πρόεδρο του ΕΟΔΥ Θεοκλή Ζαούτη