Κυριακή, 12 Μαΐου 2024

Συνέντευξη Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ

29/10/2021
Συνέντευξη Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ

Βασικά σημεία συνέντευξης του Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ και στους δημοσιογράφους Δημήτρη Οικονόμου και Μαρία Αναστασοπούλου.

Υποχρεωτικότητα εμβολιασμών

Επειδή είναι ωραία να ακούμε και ακούω από πολύ κόσμο να μιλάει για υποχρεωτικότητα: Περιμένω, όμως, να ακούσω και τι σημαίνει υποχρεωτικότητα. Γιατί αυτός που προτείνει να έχουμε υποχρεωτικό εμβολιασμό στους άνω των 60, πρέπει να μας πει: Εννοεί ότι θα πηγαίνουμε με τη σύριγγα και θα τον εμβολιάζουμε θέλει, δεν θέλει; Εννοεί ότι θα έρθουμε να του πούμε, ότι εσύ που δεν εμβολιάζεσαι άνω των 60 δεν θα παίρνεις τα άλλα φάρμακά σου; Σημαίνει ότι δεν θα τον βάζουμε μέσα στο νοσοκομείο αν αρρωστήσει;

Η Κυβέρνηση λειτουργεί με βάση τις Συνταγματικές ισορροπίες. Ξεκινήσαμε και βάλαμε υποχρεωτικότητα στους υγειονομικούς και κανένα κόμμα της αντιπολίτευσης δεν μας έχει στηρίξει. Σήμερα θα έρθουν έξω από το Υπουργείο, στις 11:00 να διαμαρτυρηθούν για να πάρουμε πίσω τις αναστολές.

Όπου δεν τίθεται θέμα ατομικής επιλογής, αλλά υπάρχει πραγματικά κίνδυνος της Δημόσιας Υγείας, όπως στους υγειονομικούς, εκεί βάζουμε υποχρεωτικότητα και βάζουμε και το σκληρό, αν θέλετε, μέτρο της αναστολής στην εργασία.

Πηγαίνοντας στο πλαίσιο της ατομικής, πλέον, επιλογής, δηλαδή ένας άνθρωπος 80 ετών και πάνω που ο ίδιος δεν θέλει να εμβολιαστεί, κατά βάση ο ίδιος κινδυνεύει.

Αυτή τη στιγμή, η Κυβέρνηση, με βάση τα δεδομένα τα οποία έχει, δεν σκέφτεται την επέκταση της υποχρεωτικότητας. Εάν αλλάξουν τα επιδημιολογικά στοιχεία και υπάρξουν κατηγορίες που Συνταγματικά θα είναι ανεκτό, θα το συζητήσουμε.

Ενδεχόμενο λήψης επιπλέον μέτρων

Δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξουν οριζόντια περιοριστικά μέτρα.

Δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξουν τοπικά lockdown και δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξουν περιορισμοί, δηλαδή 00:00-06:00 να μην κυκλοφορεί κάποιος που έχει εμβολιαστεί ή να μην μπορεί να πάει σε ένα μαγαζί.

Μπορεί να υπάρξουν περιορισμοί, αλλά θα αφορούν χώρους που συνυπάρχουν εμβολιασμένοι με ανεμβολίαστους.

Δεν θα ανοίξουμε κλειστούς χώρους για ανεμβολίαστους σε κομμάτι της εστίασης. Αυτό μπορώ να το πω από τώρα. Στους εξωτερικούς χώρους πάλι θα υπάρχουν τα τεστ. Από εκεί και πέρα, λοιπόν, παραπάνω περιορισμοί αυτής της φύσεως ενδεχομένως να μπουν στους κοινούς χώρους.

Συζητάμε με τους λοιμωξιολόγους. Ανά 15 μέρες που βγαίνει η ΚΥΑ, προηγείται η σύσκεψη των λοιμωξιολόγων.

Είναι ξεκάθαρο ότι οι Επιτροπές εισηγούνται, η Πολιτεία αποφασίζει. Όμως δεν έχουμε πάρει αποφάσεις κόντρα στη συζήτηση με την Επιτροπή. Οι αποφάσεις που έχουμε πάρει είναι σε συζήτηση και με προτάσεις της Επιτροπής Επιδημιολόγων.

Η Κυβέρνηση αυτή τη στιγμή αναφέρει- και εκεί δεν υπάρχει καμία διαφωνία- ότι εκεί που έχουμε αμιγείς χώρους για εμβολιασμένους, προφανώς οι ελευθερίες πρέπει να είναι πολύ μεγαλύτερες, γιατί αυτοί οι άνθρωποι κινδυνεύουν λιγότερο να νοσήσουν και να κινδυνεύσουν. Δεν πρόκειται για μέτρο τιμωρητικό για τους ανεμβολίαστους. Κάποια στιγμή πρέπει να καταλάβουμε ότι πλέον τα περιοριστικά μέτρα είναι για την προστασία των ανεμβολίαστων.

Συνεργασία ΕΣΥ με ιδιωτικές κλινικές

Αυτό που μας ανησυχεί είναι όταν βλέπουμε αύξηση των νοσηλίων, διαφορά στο ισοζύγιο εισιτηρίων – εξιτηρίων και πίεση τις ΜΕΘ. Αυτό το βλέπουμε σε κάποιες περιοχές, όπως στη Β. Ελλάδα και γι’ αυτό, όπως είδατε, πήραμε μέτρα και βάζουμε και άλλες κλίνες στο σύστημα και ανοίγουμε και παραπάνω κλίνες. 1.300 κλίνες ΜΕΘ έχουμε αυτή τη στιγμή από τις 550 που παραλάβαμε από την προηγούμενη Κυβέρνηση.

Προσπαθούμε να διατηρούμε την ισορροπία μεταξύ covid και non covid περιστατικών σε αντίθεση με πέρυσι. Στη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα και τον Βόλο έχουμε πάρει κλίνες από τις ιδιωτικές κλινικές για Covid και non Covidπεριστατικά.

Θα τις αυξήσουμε και κάποια νοσοκομεία ενδεχομένως γίνουν μόνο για περιστατικά Covid.

Δεν επιτάσσουμε τις ιδιωτικές κλινικές, αλλά συνεργαζόμαστε. Αν χρειαστεί θα τις επιτάξουμε, είναι ξεκάθαρο, όπως θα επιτάξουμε και γιατρούς αν χρειαστεί. Εμείς δίνουμε κίνητρα στους γιατρούς να μπουν στο σύστημα. Αν χρειαστεί, έχουμε έτοιμο το σχέδιο. Δεν υπάρχει κανένας αιφνιδιασμός.

Αναμνηστική (τρίτη δόση) εμβολίου

Πρέπει να καταλάβουμε την αναγκαιότητα της τρίτης δόσης. Και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης συζητάμε οι Υπουργοί Υγείας- και στο τελευταίο Άτυπο Συμβούλιο το κάναμε- το κατά πόσο θα πρέπει να συνδυαστεί η τρίτη δόση με τον πλήρη εμβολιασμό. Αλλά και αυτό θα γίνει τον Δεκέμβριο.

Τα στοιχεία μας δείχνουν ότι μετά το εξάμηνο είναι αναμνηστική μεν η δόση, όπως την λέμε, δεν είναι υποχρεωτική, αλλά είναι πάρα πολύ κρίσιμη, διότι ενισχύει πολύ σημαντικά τον οργανισμό, ειδικά στους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας.

Έχει ανοίξει η πλατφόρμα για άνω των 50 και θα επεκταθεί και σε μικρότερες ηλικίες.

Ήδη γύρω στους 350.000 συμπολίτες μας έχουν κάνει χρήση. Το παρακολουθούμε συνέχεια. Στο κομμάτι του εμβολιασμού θα γίνουν και άλλες ενέργειες σε επίπεδο καμπάνιας. Δηλαδή, καθημερινά, θα δέχονται SMS όσοι δεν έχουνε εμβολιαστεί, για να τους τονίζουμε την αναγκαιότητα του εμβολιασμού.

Αυτό θα γίνεται μετά το εξάμηνο. Γιατί; Γιατί αυτή η δόση είναι πάρα πολύ κρίσιμη.

Θεραπείες για τη νόσο Covid

Η Κυβέρνηση ήδη έχει φέρει τροπολογία, έτσι ώστε να μπορεί να φέρνει φάρμακα ακόμα και αν βρίσκονται στο στάδιο της μη τελικής έγκρισης.

Αυτή τη στιγμή, έχουμε από τη μία πλευρά μονοκλωνικά που δεν έχουν πάρει τελική έγκριση. Η τελική τους έγκριση αναμένεται τον Νοέμβριο και ήδη είμαστε σε διαπραγματεύσεις.

Και μετά υπάρχουν, όπως έχετε ακούσει, τα χάπια τα οποία όμως δεν θα τα έχουμε άμεσα, αλλά από το 2022. Η Επιτροπή των Επιστημόνων έχει ορίσει τα κριτήρια για το ποιος θα παίρνει αυτές τις θεραπείες. Αυτές αφορούν τα πρώτα στάδια της νόσου και απευθύνονται στις ευπαθείς ομάδες.

Η τιμή τους ξεκινά από τα 700-800 ευρώ και φτάνει μέχρι τις 2.000 ευρώ για τα μονοκλωνικά. Είναι ακριβές θεραπείες.

Δεν έχει λογική να προτιμά κάποιος να περιμένει τις θεραπείες, οι οποίες, από τη στιγμή που δεν είναι ακόμα στο στάδιο της έγκρισης, έχουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο παρενεργειών από τα εμβόλια.