Σάββατο, 27 Ιουλίου 2024

Σύσταση Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού παιδιών και εφήβων 12-17 ετών

18/08/2021

Από τα επιστημονικά δεδομένα που είναι διαθέσιμα ως σήμερα για την ηλικιακή ομάδα 12-17 ετών ο κίνδυνος για σοβαρή νόσηση από λοίμωξη COVID-19 είναι μικρός αλλά υπαρκτός.

Στη χώρα μας, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Μητρώου ασθενών με COVID-19 από την έναρξη της πανδημίας και ως την 1/7/2021 νοσηλεύτηκαν 230 άτομα ηλικίας 12 ως 17 ετών.

Με βάση επιστημονικά στοιχεία στα οποία έχουν στηριχθεί συστάσεις και άλλων κρατών όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και πολλές Ευρωπαϊκές χώρες (12-16), η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών μετά από ανταλλαγή απόψεων συνέκλινε στη λήψη της απόφασης εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού των παιδιών και εφήβων ηλικίας 12-17 ετών. Τονίζεται ιδιαίτερα, εκτός της ατομικής προστασίας, η σημασία της απόφασης αυτής για την αποφυγή των επιδημικών εξάρσεων στα σχολεία -ώστε να μπορούν παιδιά και έφηβοι να παρακολουθήσουν απρόσκοπτα την εκπαιδευτική διαδικασία- καθώς και για την έμμεση προστασία των ατόμων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και δε μπορούν να εμβολιαστούν. Παράλληλα, επισημαίνεται το όφελος της δια ζώσης εκπαιδευτικής διαδικασίας καθώς και της επιστροφής των παιδιών στις εξωσχολικές τους δραστηριότητες (π.χ. αθλητισμός, λοιπές κοινωνικές δραστηριότητες) που είναι τόσο αναγκαίες για τη σωματική και ψυχική τους υγεία.

Το πλήρες κείμενο της σύστασης της Επιτροπής είναι διαθέσιμο στο συνημμένο αρχείο.