Σάββατο, 27 Ιουλίου 2024

Παγκόσμια Ημέρα Επιστιτισμού - Διατροφής - 16 Οκτωβρίου2021

12/10/2021
Παγκόσμια Ημέρα Επιστιτισμού - Διατροφής - 16 Οκτωβρίου2021

Ο FAO (Food and Agriculture Organization – Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας) του ΟΗΕ γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής (World Food Day) κάθε χρόνο στις 16 Οκτωβρίου για να τιμήσει την ίδρυση του Οργανισμού το 1945. Οι πολυάριθμες εκδηλώσεις και δραστηριότητες που διοργανώνονται με αφορμή την ημέρα αυτή, στοχεύουν στην παγκόσμια ευαισθητοποίηση και δράση αναφορικά με την ανάγκη για εξασφάλιση μιας υγιεινής διατροφής για όλους.
Το φετινό μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Επισιτισμού-Διατροφής είναι:
«Οι δράσεις μας είναι το μέλλον μας - Καλύτερη παραγωγή, καλύτερη διατροφή, καλύτερο περιβάλλον και καλύτερη ζωή»

  • Κάντε διατροφικές επιλογές σκεπτόμενοι τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των τροφίμων που καταναλώνετε. Επιλέξτε εποχικά και τοπικά προϊόντα και τρόφιμα που απαιτούν λιγότερο νερό ή άλλους φυσικούς πόρους για την παραγωγή τους, χρησιμοποιώντας βιώσιμες μεθόδους.
  • Υποστηρίξτε τους μικρούς παραγωγούς τροφίμων. Οι μικρές τοπικές αγροτικές αγορές συχνά προωθούν τις τοπικές ποικιλίες και τη βιοποικιλότητα και καθιστούν ορισμένα μοναδικά τρόφιμα και προϊόντα ευρύτερα διαθέσιμα.
    • Μάθετε πώς να διαβάζετε σωστά τις ετικέτες των τροφίμων για να επιλέξετε με σύνεση. Η ποικιλία τροφών, εκτός του ότι συμβάλει στην ισορροπημένη διατροφή, υποστηρίζει και τη βιοποικιλότητα.
    • Μειώστε τα απορρίμματα τροφίμων. Αποφύγετε τρόφιμα με υπερβολική συσκευασία. Αγοράστε μόνο ότι χρειάζεστε και χρησιμοποιήστε το όλο. Η απόρριψη τροφίμων συνεπάγεται σπατάλη νερού και ενέργειας.
    • Ανακυκλώστε όπως η φύση. Ξαναχρησιμοποιήσετε το νερό στο σπίτι (ποτίστε τα φυτά σας με νερό που μένει από το μαγείρεμα ή βρόχινο νερό), επιστρέψτε τα θρεπτικά συστατικά στο έδαφος (κομποστοποίηση ωμών ή μαγειρεμένων τροφών που δεν μπορείτε πλέον να φάτε).
    • Ντυθείτε βιώσιμα. Τα αγροδιατροφικά συστήματα δεν παράγουν μόνο τρόφιμα. Παράγουν ίνες όπως το βαμβάκι και το μαλλί. Πριν αγοράσετε ερευνήστε και υποστηρίξτε τη μόδα και τα εμπορικά σήματα που είναι κοινωνικά υπεύθυνα.