Δευτέρα, 22 Απριλίου 2024

Ομιλία της υφυπουργού Υγείας Ζωής Ράπτη στο Πανελλήνιο Επιστημονικό και Επαγγελματικό Νοσηλευτικό Συνέδριο της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος,13.05.2022

21/06/2022

Η Υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη απηύθυνε χαιρετισμό, ως εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού, στην Τελετή Έναρξης του 15ου Πανελλήνιου Επιστημονικού και Επαγγελματικού Νοσηλευτικού Συνεδρίου της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος, που πραγματοποιείται στα Χανιά.

Κατά τον χαιρετισμό της η Υφυπουργός εξήρε το έργο των νοσηλευτών, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Ειδικά κατά την περίοδο της πανδημίας, οι νοσηλευτές μας κατάφεραν να κρατήσουν το Ε.Σ.Υ. όρθιο, μένοντας πάντα δίπλα στους ασθενείς συμπολίτες μας.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η Υφυπουργός στις επιπτώσεις της πανδημίας στην Ψυχική Υγεία του νοσηλευτικού προσωπικού.

Συγκεκριμένα, με βάση τα αποτελέσματα έρευνας, που διενεργήθηκε μεταξύ 402 εργαζομένων στο ΠΓΝ Αττικόν και ανακοινώθηκαν στο Πανελλήνιο Συνέδριο Λοιμωξιολόγων, η επιδημία είχε σημαντικά επιζήμια επίδραση στην Ψυχική Υγεία των εργαζομένων στον τομέα της υγείας.

Οι γυναίκες νοσηλεύτριες, που βρίσκονται σε στενή επαφή με ασθενείς με COVID-19, επηρεάστηκαν ακόμη περισσότερο.

Με βάση την ίδια έρευνα, στους εργαζόμενους καταγράφηκαν, μεταξύ άλλων, υψηλά ποσοστά άγχους, της τάξης του 11%, κατάθλιψης, αϋπνίας και αγωνίας, που φτάνουν το 23%.

Παράλληλα, αντιμετώπισαν στιγματισμό από τις κοινότητές τους, καθώς οι οικείοι τους απέφευγαν την επαφή μαζί τους, από το φόβο της μετάδοσης του covid 19.

Υψηλά ποσοστά εμφανίζει και το φαινόμενο της «εξουθένωσης» στο υγειονομικό προσωπικό μας και συγκεκριμένα, η κόπωση φτάνει το 67,9% και η επαγγελματική εξουθένωση το 42,9%.

Στην ομιλία της η Υφυπουργός επεσήμανε:

«Η πανδημία επηρέασε ιδιαίτερα τους εργαζόμενους στον υγειονομικό τομέα, οι οποίοι καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της υγειονομικής κρίσης δώσατε μάχη για την προστασία της υγείας όλων μας. Δεν χωρά καμία αμφιβολία ότι το έργο το οποίο επιτελούν, είναι σημαντικό.

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας στηρίζεται πάνω στις επιστημονικές γνώσεις και στην μακροχρόνια κλινική εμπειρία τους, αρετές οι οποίες αναδείχθηκαν και αναγνωρίστηκαν από το κοινωνικό σύνολο ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της πανδημίας».

Η Υφυπουργός αναφέρθηκε στις δράσεις του Υπουργείου για την υποστήριξη του υγειονομικού προσωπικού.

Συγκεκριμένα:

"Υλοποιούμε το πρόγραμμα ψυχοκοινωνικής υποστήριξης «ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ ΣΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ» για τον γενικό πληθυσμό, για νοσηλευόμενους με covid-19 και τις οικογένειές τους, και κυρίως τους επαγγελματίες υγείας μέσα στα νοσοκομεία, με το οποίο παρέχουμε ψυχολογική υποστήριξη, μέσω τηλεσυμβουλευτικής. Συνολικά, μέσω του Προγράμματος, έχουν λάβει υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης πάνω από 12.000 άτομα.

Λειτουργούμε την Τηλεφωνική Γραμμή Υποστήριξης 10306 Γραμμή Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης 10306, η οποία έχει λάβει πάνω από 200.000 κλήσεις.

Ενισχύσαμε το ΕΣΥ, προκειμένου να αποσυμφορηθεί το υγειονομικό μας προσωπικό, με προσλήψεις ψυχιάτρων και νοσηλευτών και νομοθετήσαμε 215 θέσεις ειδικευόμενων νοσηλευτών ψυχικής υγείας, για την αναβάθμιση των υπηρεσιών νοσηλευτικής των ψυχικά ασθενών.

Προχωράμε στην περαιτέρω ενίσχυση της Δημόσιας Υγείας με την επικείμενη προκήρυξη 4.000 θέσεων μόνιμων νοσηλευτών.

Με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, προχωράμε στη δημιουργία δομών, δράσεων και προγραμμάτων, που έχουμε εντάξει για την ψυχική υγεία των εργαζομένων.

Συγκεκριμένα, προχωράμε στην ανάπτυξη 7 κέντρων ημέρας ειδικά για εργαζόμενους, προγραμμάτων επιμόρφωσης των ιατρών εργασίας, ως τμήμα της Πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, καθώς και προγραμμάτων για την παροχή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και ψυχοεκπαιδεύσης εργαζομένων και ανέργων.

Μότο μας είναι:

Να μην μείνει κανένας μόνος του, κανένας πίσω!"