Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνού 31η Μαΐου 2019 - World No Tobacco Day 31 May 2019

23/05/2019
Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνού 31η Μαΐου 2019 - World No Tobacco Day  31 May 2019

Πάνω από το 40% όλων των θανάτων που σχετίζονται με τον καπνό προέρχονται από αθένειες του πνεύμονα, όπως ο καρκίνος, οι χρόνιες πνευμονικές παθήσεις και η φυματίωση.

Το 2017 ο καπνός σκότωσε 3,3 εκατομμύρια ενεργητικούς και παθητικους χρήστες από πνευμονικές παθήσεις:

1,5 εκατομμύρια άνθρωποι από χρόνιες παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος

1,2 εκατομμύρια θάνατοι από καρκίνο (τραχεία, βρόγχοι και πνεύμονες)

600.000 θάνατοι από αναπνευστικές λοιμώξεις και φυματίωση


Περισσότεροι από 60.000 παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών πεθαίνουν από λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού που προκαλούνται από τον παθητικό καπνό. Αυτά που επιζούν στην ενήλικη ζωή τους είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) αργότερα σε κάποιο στάδιο

Καρκίνος του πνεύμονα: Το κάπνισμα είναι η κύρια αιτία για καρκίνο του πνεύμονα, υπεύθυνο για τα δύο τρίτα των θανάτων από καρκίνο του πνεύμονα παγκοσμίως Η παθητική έκθεση στον οικιακό ή στο εργασιακό χώρο αυξάνει επίσης τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα. Η διακοπή του καπνού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ακόμα και στο μισό, έπειτα από 10 ετή διακοπή.


Χρόνιες αναπνευ
στικές παθήσεις: Το κάπνισμα είναι η κύρια αιτία Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ), ο κίνδυνος ανάπτυξης της οποίας είναι ιδιαίτερα υψηλός μεταξύ των ατόμων που αρχίζουν τη χρήση καπνού σε νεαρή ηλικία και των ατόμων που εκτίθενται σε παθητικό καπνό. Επιβραδύνει σημαντικά την ανάπτυξη του πνεύμονα, επιδεινώνει το άσθμα, το οποίο περιορίζει τη δραστηριότητα και συμβάλλει στην αναπηρία. Η διακοπή είναι η πιο αποτελεσματική και αξιόπιστη θεραπεία.

Σε όλη τη διάρκεια της ζωής: Τα βρέφη που είναι εκτεθειμένα ως έμβρυα σε τοξίνες καπνού, μέσω της ενεργητικής ή παθητικής έκθεσης της μητέρας στον καπνό, εμφανίζουν συχνά μειωμένη πνευμονική ανάπτυξη και λειτουργία. Τα μικρά παιδιά που εκτίθενται στον παθητικό καπνό κινδυνεύουν από την εμφάνιση και επιδείνωση άσθματος, πνευμονίας και βρογχίτιδας και συχνών λοιμώξεων του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος.

Φυματίωση: Η φυματίωση βλάπτει τους πνεύμονες, μειώνει τη λειτουργία τους, η οποία επιδεινώνεται περαιτέρω από τον κάπνό. Περίπου το ένα τέταρτο του παγκόσμιου πληθυσμού έχει λανθάνουσα φυματίωση, και είναι πιθανότερο να την εμφανίσουν ενεργά. Τα άτομα που καπνίζουν είναι δύο φορές πιο πιθανό να εμφανίσουν φυματίωση. Η ενεργός φυματίωση, η οποία εντείνεται από τις επιζήμιες επιπτώσεις στην υγεία των πνευμόνων από το κάπνισμα, αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο αναπηρίας και θανάτου από αναπνευστική ανεπάρκεια. Οι πάσχοντες θα πρέπει άμεσα να εγκαταλείψουν τη χρήση καπνού, ώστε να είναι αποτελεσματική η θεραπεία της φυματίωσης.

Ατμοσφαιρική ρύπανση: Ο καπνός αποτελεί ιδιαίτερα επικίνδυνη μορφή ατμοσφαιρικής ρύπανσης: περιέχει περισσότερα από 7.000 χημικά, 69 από τα οποία είναι αποδεδειγμένο ότι προκαλούν καρκίνο. Αν και ο καπνός μπορεί να είναι αόρατος και άοσμος, μπορεί να παραμείνει στον αέρα για έως και πέντε ώρες.

Οι χρήστες καπνού είναι επιτακτικό να λάβουν μέτρα προκειμένου να προστατέυσουν τους εαυτούς τους, τα βρέφη και τα παιδιά, τις εγκύους και τους χρόνια πάσχοντες από τις καταστροφικές επιπτώσεις στην υγεία τους.


Το μήνυμα του Π.Ο.Υ. για την 31η Μαϊου 2019 - Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνού