Τρίτη, 07 Μαΐου 2024

24 Μαρτίου 2020: Παγκόσμια Ημέρα κατά της φυματίωσης

24/03/2020

Η 24η Μαρτίου είναι η παγκόσμια ημέρα για τον έλεγχο της φυματίωσης. Σαν σήμερα το 1882 ανακοινώθηκε από τον Dr Robert Koch η ανακάλυψη του βακίλου της φυματίωσης που άνοιξε το δρόμο για τη διάγνωση και τη θεραπεία αυτής. Η νόσος αυτή εξακολουθεί να έχει σοβαρές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο.

Κάθε μέρα παγκοσμίως, πάνω από 4.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από φυματίωση και περίπου 30.000 άνθρωποι διαγιγνώσκονται με τη νόσο αυτή. Από το 2000 συντονισμένες προσπάθειες σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν βοηθήσει στη θεραπεία 58 εκατομμύριων ανθρώπων. Είναι σημαντικό να εντείνουμε τις προσπάθειες για την εξάλειψη της, καθώς αποτελεί κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως από έναν και μόνο μολυσματικό παράγοντα.

Όπως επισημαίνει στο μήνυμά του με αφορμή τη σημερινή ημέρα ο Δ/ντης του Ειδικού Προγράμματος για την Έρευνα και την Εκπαίδευση στις Τροπικές Ασθένειες (TDR), κος John Reeder, καθώς η επιδημία εξαιτίας του ιού Covid-19 εξελίσσεται ραγδαία σε όλο τον κόσμο, είναι σημαντικό οι υπηρεσίες υγείας να διασφαλίζουν απρόσκοπτη θεραπεία και φροντίδα για τους ασθενείς που νοσούν τόσο από φυματίωση όσο κι από άλλες ασθένειες.

Σύμφωνα με τον Γενικό Δ/ντη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ( Π.Ο.Υ.) Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus: « Ο Covid-19 αναδεικνύει την ευαλωτότητα των ατόμων με πνευμονικές παθήσεις και αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα ».Με το σύνθημα «Ήρθε η ώρα να τερματίσουμε την φυματίωση! ( It's time to End TB!)», ο Π.Ο.Υ. καλεί τα κράτη –μέλη να επικεντρώσουν τον αγώνα τους στην επέκταση του προγράμματος πρόληψης και θεραπείας της νόσου σε όλες τις ομάδες πληθυσμού.