Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Διεθνής Ημέρα Ανοσολογίας

26/04/2012
Διεθνής Ημέρα Ανοσολογίας

Σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Ανοσολογίας, η Παγκόσμια Ημέρα Ανοσολογίας που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 29 Απριλίου σε συνεργασία με την EFIS (European Federation of Immunological Societies), έχει σκοπό να ενωθεί και να δυναμώσει η φωνή όλων των Ανοσολόγων του κόσμου προς το ευρύ κοινό, ώστε να προβληθεί η δυναμική που ασκεί η επιστήμη της Ανοσολογίας στην δημόσια υγεία και την ποιότητα της ζωής και να αυξηθεί με αυτόν τον τρόπο η επαγρύπνηση για την διατήρηση της επάρκειας του ανοσιακού συστήματος.

Σοβαρές λοιμώξεις, καρκίνος, συστηματικά ρευματικά νοσήματα και αλλεργίες προκύπτουν από ανεπάρκεια της άμυνας του οργανισμού ή αδυναμία επιτυχούς χειρισμού των καθημερινών βλαπτικών αιτίων που αντιμετωπίζει το ανοσιακό σύστημα.

Ο εμβολιασμός, μέγιστο επιτεύγματα της ιατρικής επιστήμης αποτελεί υπέροχο παράδειγμα επιτυχούς χειρισμού της ανοσιακής απόκρισης.

Λοιμώδη νοσήματα όπως η ευλογιά, η ερυθρά, η διφθερίτιδα, ο τέτανος και η πολιομυελίτιδα δεν αποτελούν πλέον κίνδυνο για τον κόσμο λόγω της επιτυχούς ανάπτυξης και χορήγησης των εμβολίων.

Η μεταμόσχευση έγινε πραγματικότητα καθώς κατανοήθηκε η λειτουργία του ανοσιακού συστήματος που οδηγεί σε απόρριψη τα ξένα κύτταρα και με ποιους χειρισμούς καταστέλλεται η αντίδραση αυτή.

Η Ελλάδα ενώνει και πάλι την φωνή της, μαζί με τις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες σ’ αυτή την εκστρατεία ενημέρωσης του ευρέος κοινού, ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων, για το ρόλο της ανοσολογίας στην ποιότητα ζωής του ανθρώπου, ένα ρόλο που δεν έχει γίνει ακόμη πλήρως κατανοητός και γνωστός από όλο τον κόσμο.

Σας επισυνάπτουμε την ειδική έκδοση «Το καταπληκτικό Ανοσιακό σου Σύστημα: Πώς προστατεύει το σώμα σου», ένα βιβλίο σχεδιασμένο για να σας βοηθήσει να καταλάβετε καλύτερα πως λειτουργεί το Ανοσιακό Σύστημα.

Επίσης, για όσους γνωρίζουν Αγγλικά, είναι διαθέσιμη στο διαδίκτυο και η παρουσίαση GET INSIDE YOUR IMMUNE SYSTEM THROUGH AMAZING PICTURES σε 2 μέρη: Το πρώτο ονομάζεται “Meet your bodyguards” και το δεύτερο “Recognize your enemies”. Και τα 2 μέρη μπορούν να βρεθούν στην διεύθυνση: http://www.inside-immunity.org/