Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου 2020

Παγκόσμια Ημέρα Ανοσολογίας

29/04/2013
Παγκόσμια Ημέρα Ανοσολογίας

Από το 2004 η Ευρωπαϊκή Ένωση Ανοσολογικών Εταιρειών (EFIS), καθιέρωσε τον εορτασμό της Ημέρας της Ανοσολογίας στις 29 Απριλίου με στόχο να ενημερώσει για το σημαντικό ρόλο που κατέχει η επιστήμη της Ανοσολογίας στη διαμόρφωση της υγείας στις σύγχρονες κοινωνίες.

Σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Ανοσολογίας, η Παγκόσμια Ημέρα Ανοσολογίας που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 29 Απριλίου σε συνεργασία με την EFIS (European Federation of Immunological Societies), έχει σκοπό να ενωθεί και να δυναμώσει η φωνή όλων των Ανοσολόγων του κόσμου προς το ευρύ κοινό, ώστε να προβληθεί η δυναμική που ασκεί η επιστήμη της Ανοσολογίας στην δημόσια υγεία και την ποιότητα της ζωής και να αυξηθεί με αυτόν τον τρόπο η επαγρύπνηση για την διατήρηση της επάρκειας του ανοσιακού συστήματος.

Η Ανοσολογία είναι θεμελιώδης κλάδος της Ιατρικής που ασχολείται με τους μηχανισμούς άμυνας του ανθρώπινου οργανισμού απέναντι σε κάποιον εξωτερικό βλαπτικό παράγοντα και τους τρόπους βελτίωσής τους. Το AIDS, οι ιογενείς ηπατίτιδες, η φυματίωση, ο καρκίνος, τα αυτοάνοσα νοσήματα, η αλλεργία, οι αποβολές, οι ανοσοανεπάρκειες, οι αιματολογικές δυσκρασίες, είναι μερικά από τα νοσήματα που εξαρτώνται σε ένα μεγάλο βαθμό από το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπινου οργανισμού. Σοβαρές λοιμώξεις, καρκίνος, συστηματικά ρευματικά νοσήματα και αλλεργίες προκύπτουν από ανεπάρκεια της άμυνας του οργανισμού ή αδυναμία επιτυχούς χειρισμού των καθημερινών βλαπτικών αιτίων που αντιμετωπίζει το ανοσιακό σύστημα. Οι εμβολιασμοί αποτελούν ενδεικτικό παράδειγμα επιτυχούς χειρισμού της ανοσιακής απόκρισης. Πολλά λοιμώδη νοσήματα, όπως η ευλογιά, η ερυθρά, η διφθερίτιδα, ο τέτανος και η πολιομυελίτιδα, δεν αποτελούν πλέον κίνδυνο για την Ευρώπη, λόγω επιτυχούς ανάπτυξης και χορήγησης των εμβολίων. Η μεταμόσχευση έγινε πραγματικότητα καθώς κατανοήθηκε η λειτουργία του ανοσιακού συστήματος που οδηγεί σε απόρριψη τα ξένα κύτταρα και με ποιους χειρισμούς καταστέλλεται η αντίδραση αυτή. Η Ελλάδα ενώνει και πάλι την φωνή της, μαζί με τις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες σ’ αυτή την εκστρατεία ενημέρωσης του ευρέος κοινού, ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων, για το ρόλο της ανοσολογίας στην ποιότητα ζωής του ανθρώπου, ένα ρόλο που δεν έχει γίνει ακόμη πλήρως κατανοητός και γνωστός από όλο τον κόσμο.

Η Ελληνική Εταιρεία Ανοσολογίας (ΕΕΑ), μέλος της EFIS, συμμετέχει επίσημα στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ανοσολογίας. Σας παραθέτουμε το Δελτίο Τύπου που εξέδωσε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ανοσολογίας:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το 2013 είναι η 8η χρονιά που η 29η Απριλίου γιορτάζεται διεθνώς ως η ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΑΝΟΣΟΛΟΓΙΑΣ, της επιστήμης που μελετά την ανοσία, δηλαδή την ικανότητα του οργανισμού να αντιδρά εναντίον κάθε «ξένου» (π.χ. μικρόβια, χημικά μόρια) ή μεταλλαγμένου «ίδιου» (καρκινικά, νεκρά κύτταρα), προκειμένου να διατηρηθεί η ομοιόστασή του και κατ’ επέκταση η υγεία.

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ανοσολογικών Εταιρειών (EFIS) για την ενημέρωση του Κοινού για τους μηχανισμούς άμυνας χρησιμοποιεί το βιβλίο “Your Amazing Immune System. How it protects your body”, το οποίο, δημιούργησε η Ιαπωνική Εταιρεία Ανοσολογίας και μετέφρασε στα Αγγλικά η EFIS.

Για το φετινό εορτασμό η Ελληνική Εταιρεία Ανοσολογίας καλεί το κοινό να γνωρίσει το Ανοσιακό Σύστημα μέσα από το site της Ελληνικής Εταιρείας Ανοσολογίας (www.helsim.gr), στο οποίο, υπάρχει σε ηλεκτρονική μορφή η Ελληνική μετάφραση του βιβλίου, με τίτλο «Το Καταπληκτικό Ανοσιακό σου Σύστημα»

Το εκλαϊκευμένο κείμενο και κυρίως οι παραστατικές εικόνες του βιβλίου, θα επιτρέψουν στον καθένα, από τα παιδιά του Δημοτικού μέχρι τους ενήλικες, να γνωρίσει το Ανοσιακό Σύστημα και τις λειτουργίες του, τους τρόπους που μας προστατεύει, την ποιότητα ζωής που μας εξασφαλίζει και τη φροντίδα που απαιτείται για τη διατήρηση και ενίσχυση της λειτουργικής του ακεραιότητας. Με την εύκολη αυτή πρόσβαση, θα γίνει επίσης κατανοητό πώς η γνώση των μηχανισμών της άμυνας του οργανισμού βοηθάει τους επιστήμονες να αναπτύσσουν αποτελεσματικά εμβόλια για όλο και περισσότερα λοιμώδη νοσήματα και να προσεγγίζουν όλο και περισσότερο την ανάπτυξη εμβολίων και την βελτίωση ανοσοθεραπειών για αυτοάνοσα νοσήματα, τις αλλεργίες και τον καρκίνο.

Ταυτόχρονα, φέτος η Ελληνική Εταιρεία Ανοσολογίας, σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία, δίνει στον εορτασμό μια κοινωνική διάσταση: την οδική ασφάλεια. Χρησιμοποιώντας το παράδειγμα της προστασίας που δίνει το καταπληκτικό Ανοσιακό Σύστημα προτρέπει να προφυλάσσουμε τον εαυτό μας στις οδικές μετακινήσεις φορώντας ζώνη ασφαλείας.

Διοικητικό Συμβούλιο

Ελληνικής Εταιρείας Ανοσολογίας