Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Παγκόσμια Ημέρα Εργοθεραπείας

23/10/2013
Παγκόσμια Ημέρα Εργοθεραπείας

Παγκόσμια Ημέρα Εργοθεραπείας

Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2013

Στις 27 Οκτωβρίου κάθε έτους εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Εργοθεραπείας. Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Εργοθεραπευτών (World Federation of Occupational Therapists), μέλος της οποίας είναι και ο Σύλλογος Ελλήνων Εργοθεραπευτών και η οποία εκπροσωπεί διεθνώς τους επαγγελματικούς Συλλόγους 80 χωρών, έχει ορίσει από το 2010 την ημέρα αυτή ως μια σημαντική ημερομηνία στο ημερολόγιο της Εργοθεραπείας, για την προώθηση, ενημέρωση, εξέλιξη και εορτασμό του επαγγέλματος σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Στην Ελλάδα οργανώνονται ειδικές δραστηριότητες για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Εργοθεραπείας όπως: παροχή δωρεάν εργοθεραπευτικών υπηρεσιών από συγκεκριμένους ιδιωτικούς φορείς, διαμοιρασμός ενημερωτικών φυλλαδίων και αφισών, ομιλίες σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, κτλ.

Τι είναι Εργοθεραπεία

  • Εργοθεραπεία είναι η επιστήμη και η τέχνη που παρέχει τη δυνατότητα σε ανθρώπους όλων των ηλικιών να εμπλακούν στη ζωή, μέσω του έργου.
  • Το ανθρώπινο έργο αφορά σε οτιδήποτε κάνει ένας άνθρωπος στην καθημερινή του ζωή (εργασία, προσωπική φροντίδα, ψυχαγωγία).
  • Η Εργοθεραπεία δίνει τη δυνατότητα στους ανθρώπους να συμμετέχουν στα καθημερινά έργα της ζωής, που έχουν νόημα για αυτούς, αξιοποιώντας στο μέγιστο τις δυνατότητες τους.
  • Η Εργοθεραπεία προωθεί την υγεία, την ευεξία, την κοινωνική ένταξη.
  • Στόχος της Εργοθεραπείας είναι ένα άτομο λειτουργικό, αυτόνομο και ικανό να πετύχει κάθε επιθυμητό στόχο.

Οι Εργοθεραπευτές πιστεύουν ότι

  • Το έργο δίνει νόημα στην ανθρώπινη ζωή, είναι καθοριστικός παράγοντας για την υγεία και την ευεξία, έχει θεραπευτικές δυνατότητες.
  • Η υγεία είναι πολύ περισσότερα από την απουσία ασθενειών, η ευεξία αφορά την ποιότητα ζωής.
  • Ο άνθρωπος έχει δικαίωμα στην επιλογή έργου και δικαίωμα στη συμμετοχή στην κοινωνία.

Οι Εργοθεραπευτές αναλαμβάνουν άτομα κάθε ηλικίας με σωματικές, νευρολογικές, ψυχικές, αναπτυξιακές, μαθησιακές ή/και συναισθηματικές διαταραχές, τα οποία λόγω των συνθηκών του περιβάλλοντος τους, αδυνατούν να συμμετέχουν στην καθημερινή ζωή, όπως επιθυμούν.

Αφού αξιολογήσουν την κατάσταση του ατόμου, θέτουν θεραπευτικούς στόχους ώστε να βοηθήσουν το άτομο να ανακτήσει, αναπτύξει ή/και να διατηρήσει τις δεξιότητές του, ώστε να είναι ανεξάρτητο και παραγωγικό, σε κάθε τομέα της καθημερινότητάς του, ή παρεμβαίνουν στο περιβάλλον ώστε να διευκολυνθεί η συμμετοχή τους.

Ο Εργοθεραπευτές εργάζονται σε: νοσοκομεία (γενικά, ορθοπεδικά, παιδιατρικά, ψυχιατρικά), σε γηροκομεία, σε κέντρα αποκατάστασης, κοινοτικής ψυχικής υγιεινής, αποτοξίνωσης, σωφρονιστικά καταστήματα, στην προεπαγγελματική εκπαίδευση και σε προστατευόμενα εργαστήρια, σε ειδικά σχολεία, νηπιαγωγεία και παιδικούς σταθμούς, σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και κατάρτισης, ως ελεύθεροι επαγγελματίες.

Οι Εργοθεραπευτές είναι εκπαιδευμένοι επαγγελματίες υγείας. Κατά τη διάρκεια των σπουδών τους, οι φοιτητές εκπαιδεύονται στο να κατανοήσουν τους πιθανούς σωματικούς περιορισμούς ενός τραυματισμού, της αναπηρίας, αλλά και τους ψυχο-κοινωνικούς παράγοντες που επηρεάζουν την ικανότητα ενός ατόμου να συμμετέχει στις δραστηριότητες που είναι σημαντικές για αυτό.

Ο Σύλλογος Ελλήνων Εργοθεραπευτών ιδρύθηκε το 1982, εκπροσωπεί όλους τους επαγγελματίες Εργοθεραπευτές που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και εκδίδει το τριμηνιαίο επιστημονικό περιοδικό ‘Εργοθεραπεία’.

(Επικοινωνία: τηλ. 210-3228979

URL: www.ergotherapists.gr, email: info@ergotherapists.gr )

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την Εργοθεραπεία; Πατήστε πάνω στη φράση που σας ενδιαφέρει:

Η Εργοθεραπεία με απλά λόγια

Η Εργοθεραπεία στην Ελλάδα

Σύλλογος Ελλήνων Εργοθεραπευτών (ΣΕΕ)

Θέλω να σπουδάσω Εργοθεραπεία

Πώς μπορώ και εγώ να προωθήσω την Παγκόσμια Ημέρα Εργοθεραπείας;