Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Παγκόσμια Μέρα κατά του Καρκίνου

10/02/2011
Παγκόσμια Μέρα κατά του Καρκίνου

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκτιμά ότι 84 εκατομμύρια άνθρωποι θα πεθάνουν από καρκίνο χωρίς κάποια παρέμβαση κατά την πενταετία 2005-2015. Κάθε χρόνο, ο καρκίνος σκοτώνει περισσότερους ανθρώπους από ότι το AIDS, η ελονοσία και η φυματίωση μαζί. Οι έρευνες δείχνουν ότι το 1/3 των θανάτων από καρκίνο δύναται να αποφευχθεί μέσω της πρόληψης και το άλλο 1/3 μέσω της έγκαιρης διάγνωσης και της θεραπευτικής αντιμετώπισης. Ωστόσο, το άχθος από τον καρκίνο συνεχώς αυξάνεται. Άμεση και επείγουσα δράση ενάντια στον καρκίνο απαιτείται.

Κάθε χρόνο στις 4 Φεβρουαρίου, ο ΠΟΥ υποστηρίζει την προσπάθεια της Διεθνούς Ένωσης ενάντια στον Καρκίνο (International Union against Cancer) για την προώθηση τρόπων για τη μείωση του άχθους από τον καρκίνο. Η πρόληψη του καρκίνου και η αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής των ογκολογικών ασθενών είναι βασικά θέματα, τα οποία επαναλαμβάνονται.

Η 4η Φεβρουαρίου 2011, Παγκόσμια Μέρα κατά του Καρκίνου, έχει ως στόχο την υπογραφή της Παγκόσμιας Δήλωσης Καρκίνου (World Cancer Declaration). Σκοπός της Διεθνούς Ένωσης ενάντια στον Καρκίνο είναι να συλλέξει 1 εκατ υπογραφές και να προχωρήσει σε άμεσες ενέργειες για τη μείωση του παγκόσμιου άχθους από τον καρκίνο μέχρι το 2020.