Δευτέρα, 06 Μαΐου 2024

Συνέντευξη Τύπου ΥΥΚΑ για εκταμιεύσεις κατασκευαστικών έργων ΕΣΠΑ εντός του έτους 2011

02/03/2011
Υπουργός Υγείας

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

για εκταμιεύσεις κατασκευαστικών έργων ΕΣΠΑ

εντός του 2011

Αθήνα, 01/03/2011

Κυρίες και Κύριοι,

Ανακοινώνουμε σήμερα μία σειρά συγχρηματοδοτούμενων κατασκευαστικών έργων, έργων δηλαδή στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, των οποίων η δημοπράτηση θα γίνει εντός του Μαρτίου και του Απριλίου τρέχοντος έτους και η εγκατάσταση των εργολάβων έως τέλος του έτους. Πρόκειται για ενταγμένα έργα στο ΕΣΠΑ που επιτέλους ωρίμασαν, καθώς και για νέα αλλά απολύτως ώριμα έργα, δηλαδή για έργα με ολοκληρωμένες μελέτες. Το ύψος τους ανέρχεται στα 250 εκατομ. €.

Η σημερινή ανακοίνωση γίνεται για δύο λόγους.

Ο πρώτος αφορά την ενημέρωση των πολιτών για μια δράση της ελληνικής πολιτείας με έντονο κοινωνικό περιεχόμενο (υγεία), αλλά και με σοβαρό οικονομικό ενδιαφέρον, το οποίο αφορά τον ευρισκόμενο σε κρίση και μαστιζόμενο από ανεργία κατασκευαστικό τομέα.

Ο δεύτερος λόγος αφορά το άμεσο μέλλον: υπάρχουν ακόμη δυνατότητες για παρόμοια συγχρηματοδοτούμενα έργα ύψους 300 εκατομ. €. Υπάρχει και το σχετικό ενδιαφέρον σε όλους σχεδόν τους νομούς της χώρας, αλλά για διάφορους λόγους τα έργα δεν ¨ωριμάζουν¨. Υπάρχουν καθυστερήσεις. Από τη μια υπάρχει ενδιαφέρον από τις τοπικές κοινωνίες – εν μέσω μιας αγοράς που μαστίζεται από ανεργία και έλλειψη ρευστότητας- αλλά από την άλλη εντοπίζονται καθυστερήσεις που εμποδίζουν την ωρίμανση των έργων. Θέλουμε λοιπόν να παρωθήσουμε, με τη σημερινή μας κίνηση, και τους υπόλοιπους ενδιαφερόμενους να επισπεύσουν τις εργασίες τους για την ωρίμανση των έργων. Δεν είναι δυνατόν να μας πιέζουν να εντάξουμε ένα έργο στο ΕΣΠΑ και να το αφήνουν έξω από την προοπτική εφαρμογής, επειδή λείπουν οι μελέτες. Όσα έργα, λοιπόν, σήμερα δεν ανακοινώνονται, ενώ π.χ. έχει υπογραφεί η απόφαση για τη σκοπιμότητα της υλοποίησής τους, φυσικά και δεν απεντάσσονται από το ΕΣΠΑ. Τα κατηγοριοποιούμε στα ¨λοιπά έργα¨ και περιμένουμε την ωρίμανσή τους για να τα ανακοινώσουμε τον Απρίλιο ή τον Μάιο, ώστε να δημοπρατηθούν αμέσως. Ας βιαστούν λοιπόν οι αρμόδιοι, δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο.