Παρασκευή, 21 Φεβρουαρίου 2020

Γίνε εθελοντής αιμοδότης: Δώσε 10’ από τον χρόνο σου

27/08/2014
Καρδιά από αιμοδότες

Ο εθελοντισμός ήταν και είναι για χρόνια ο βασικός άξονας των ευρωπαϊκών ιδεωδών της δημοκρατίας, του συνυπολογισμού όλων των πολιτών και της ενεργού συμμετοχής αυτών στα κοινά.

Ειδικά η εθελοντική αιμοδοσία αποτελεί μια δράση που αναλαμβάνει κανείς με ελεύθερη βούληση, χωρίς να αποσκοπεί σε οικονομικά ή οποιαδήποτε άλλα οφέλη. Είναι απόρροια προσωπικής δέσμευσης του καθένα, ένα ισχυρό εργαλείο που μπορεί να επιφέρει θετικές κοινωνικές αλλαγές, ενώ παράλληλα αποτελεί ένα μέσο συμφιλίωσης και αναδιάρθρωσης διχασμένων κοινωνιών.

Ο εθελοντής αιμοδότης είναι αυτός που προσφέρει ανιδιοτελώς ένα μέρος του «εαυτού» του αλλά και τον ελεύθερο χρόνο του, ή τη γνώση του για χρήσιμες δράσεις προς όφελος άλλων χωρίς να περιμένει κανένα αντάλλαγμα. Από αυτή την πλευρά ο όρος εθελοντής ξεπερνάει τον όρο φιλάνθρωπος. Ο εθελοντής αιμοδότης είναι αυτός που αντιμετωπίζει τα άτομα στα οποία προσφέρει όχι με οίκτο, αλλά σαν άτομα ισότιμα τα οποία περνούν δυσκολίες και στα οποία μπορεί να προσφέρει.

Για τον Ευρωπαϊκό πολιτισμό αυτές οι απόψεις απετέλεσαν κομβικό σημείο και πάνω σε αυτές αναπτύχθηκαν τα συστήματα αιμοδοσίας όλων των Ευρωπαϊκών χωρών συμπεριλαμβανόμενου και του συστήματος αιμοδοσίας της χώρας μας. Η οργάνωση της αιμοδοσίας στην Ελλάδα έτσι όπως καθορίζεται από την κείμενη νομοθεσία, αλλά και τις σχετικές Ευρωπαϊκές οδηγίες, βασίζεται και στηρίζει το θεσμό της εθελοντικής, μη αμειβόμενης προσφοράς αίματος.

Ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες οι ανάγκες για αίμα είναι μεγαλύτερες. Σε αυτό το πλαίσιο στηρίζουμε και την προσπάθεια της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών (ΠΟΣΕΑ), έτσι όπως αυτή εκφράζεται μέσω της Λαμπαδηδρομίας της «Φλόγας Αγάπης» 2014, η οποία ξεκίνησε το ‘’ταξίδι’’ της στις 22 Αυγούστου 2014 από το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στην Αθήνα και αφού επισκεφθεί κάθε μέρος και γωνιά της Ελλάδος θα καταλήξει στις 3 Οκτωβρίου στην Πτολεμαΐδα. Στόχος μας είναι η αύξηση του αριθμού των τακτικών Εθελοντών Αιμοδοτών, προκειμένου η χώρα μας να καταστεί αυτάρκης σε αίμα.