Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2024

Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας «Μια ζωή χαμόγελο»

20/03/2015

20 Μαρτίου 2015

Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας

«ΜΙΑ ΖΩΗ ΧΑΜΟΓΕΛΟ»

Η Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας γιορτάζεται διεθνώς κάθε χρόνο στις 20 Μαρτίου με σκοπό να γίνουν γνωστά τα οφέλη της διατήρησης μιας υγιούς στοματικής κοιλότητας και να προαχθεί σε παγκόσμιο επίπεδο η επίγνωση των ζητημάτων της στοματικής υγείας και της σημασίας που έχει η στοματική υγιεινή για όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας.

Το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Στοματικής Υγείας από την Παγκόσμια Οδοντιατρική Ομοσπονδία (FDI) είναι «Μια Ζωή Χαμόγελο!».

Με αφορμή τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα η Παγκόσμια Οδοντιατρική Ομοσπονδία επικεντρώνεται στην πρόληψη ώστε να επιτευχθεί ένα υγιές χαμόγελο από όλους!

Παγκοσμίως, οι νόσοι του στόματος προσβάλουν τους περισσότερους ενήλικες και έως και το 90% των παιδιών σχολικής ηλικίας και προκαλούν σημαντική επιβάρυνση στη γενική υγεία, και κύρια των ευπαθών ομάδων.

Η πρόληψη των νόσων του στόματος μπορεί να επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό μέσω:

  • του βουρτσίσματος των δοντιών με φθοριούχα οδοντόκρεμα δύο φορές την ημέρα
  • της χρήσης φθοριούχου στοματικού διαλύματος
  • της μάσησης τσίχλας χωρίς ζάχαρη μετά τα γεύματα, όταν βρισκόμαστε εκτός σπιτιού
  • της μείωσης της κατανάλωσης τροφών και ποτών που περιέχουν ζάχαρη
  • της μείωσης της υπερβολικής κατανάλωσης οινοπνεύματος
  • της διακοπής του καπνίσματος

Επιπρόσθετα, η Παγκόσμια Οδοντιατρική Ομοσπονδία υποστηρίζει τις κατευθυντήριες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τη μείωση της κατανάλωσης της ζάχαρης, βάσει των τεκμηρίων για τη σχέση της με την τερηδόνα των δοντιών και την παχυσαρκία, και συστήνει στον πληθυσμό, εκτός από τα παραπάνω, να συμβουλεύονται τον οδοντίατρο για τα καλύτερα μέσα πρόληψης των νόσων του στόματος.

Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Στοματικής Υγείας στη χώρα μας πραγματοποιείται με εκδηλώσεις και παρεμβάσεις της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας (Ε.Ο.Ο.) και των κατά τόπους Οδοντιατρικών Συλλόγων.