Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού

01/11/2011
Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού

Από το 1996 στη χώρα μας έχει καθιερωθεί η πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου (1-7) ως Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού θηλασμού. Το θέμα της φετινής Εβδομάδας είναι: Μητρικός Θηλασμός : Μια Τρισδιάστατη Εμπειρία- Η Σημασία της Επικοινωνίας .

Οι γενικότεροι στόχοι της Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού είναι:

1. Η αναγνώριση των κινδύνων που εγκυμονεί, αλλά και των ευκαιριών που παρέχει η παγκοσμιοποίηση για τις πρακτικές του μητρικού θηλασμού.

2. Η εκμετάλλευση των δυνατοτήτων που προσφέρει η παγκόσμια επικοινωνία για την εκπαίδευση των ατόμων όσον αφορά στα πλεονεκτήματα του μητρικού θηλασμού και στα μειονεκτήματα της τεχνητής διατροφής.

3. Η προαγωγή και η λήψη δράσεων στα πλαίσια της Παγκόσμιας Στρατηγικής για τη διατροφή του νεογνού και του νηπίου.

4. Η αποτροπή της αποδυνάμωσης του Διεθνούς Κώδικα Εμπορίας Υποκατάστατων του Μητρικού Γάλακτος και υλοποίησης των σχετικών Αποφάσεων της Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας.

5. Η δράση για τη δημιουργία συμμαχιών με άλλα πολιτικά και κοινωνικά κινήματα που αγωνίζονται για παγκόσμια δικαιοσύνη, ειρήνη και υγεία για όλους.

6. Η σφαιρική αντίληψη των πραγμάτων και η τοπική δράση όλων των παραγόντων της οργανωμένης κοινωνίας για την προστασία, προαγωγή και υποστήριξη του Μητρικού Θηλασμού.

ΜΙΛΑ ΜΟΥ! ΜΗΤΡΙΚΟΣ ΘΗΛΑΣΜΟΣ ΜΙΑ ΤΡΙΣΔΙΑΣΤΑΤΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ

Όταν αναφερόμαστε στην υποστήριξη του θηλασμού έχουμε την τάση να βλέπουμε δυο διαστάσεις: τη χρονική (πριν την εγκυμοσύνη και μέχρι τον απογαλακτισμό) και την τοπική (στο σπίτι, στην κοινότητα, στο σύστημα υγείας, κτλ).

Αλλά καμιά από τις δυο δεν έχει μεγάλο αντίκτυπο χωρίς μια τρίτη διάσταση: την επικοινωνία! Η επικοινωνία είναι απαραίτητο κομμάτι της προστασίας, της προώθησης, και της υποστήριξης του θηλασμού.

Τι θέλουμε να καταφέρουμε φέτος;

  • Να ενθαρρύνουμε κοινότητες και υπηρεσίες υγείας να χρησιμοποιήσουν τα νέα τεχνολογικά μέσα έτσι ώστε οι πληροφορίες για το θηλασμό να φτάσουν σε μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων. Ταυτόχρονα, να τους ευαισθητοποιήσουμε για τις συγκρούσεις συμφερόντων που μπορεί να προκύψουν όταν φορείς που ωφελούνται από την πώληση ή διανομή προϊόντων τα οποία βρίσκονται κάτω από τον Κώδικα Εμπορίας Υποκατάστατων Μητρικού Γάλακτος προωθούν το Μητρικό Θηλασμό.
  • Να διευρύνουμε το πλαίσιο της υπεράσπισης του θηλασμού συμπεριλαμβάνοντας ομάδες που συνήθως συμμετέχουν λιγότερο (πχ. Νεολαία, άνδρες, σύμβουλοι οικογενειακού προγραμματισμού).
  • Να αναπτύξουμε και να αναβαθμίσουμε τις δεξιότητες επικοινωνίας στην εκπαίδευση για το θηλασμό και στην εκπαίδευση υγείας και να αναζητούμε την ενεργή συμμετοχή νέων ανθρώπων.
  • Μέσω της δικτύωσης, να δημιουργήσουμε και να ενισχύσουμε τη συνεργασία μεταξύ διαφόρων τομέων, έτσι ώστε οι πληροφορίες και τα σχόλια για το θηλασμό να μπορούν να είναι προσβάσιμα σε όλους και να δράσουν ενισχυτικά.
  • Να ενθαρρύνουμε την ύπαρξη ειδικών στο θηλασμό μεντόρων για νέους υποστηρικτές θηλασμού, όπως και έμπειρων στην επικοινωνία ατόμων γι αυτούς που τώρα κάνουν τα πρώτα βήματα στην εποχή της επικοινωνίας.
  • Να ερευνούμε, να υποστηρίζουμε, να αναγνωρίζουμε και να εφαρμόζουμε δημιουργικά καινοτόμες προσεγγίσεις επικοινωνίας και να παρέχουμε χώρο στους ανθρώπους για να αναπτύξουν τις δικές τους ιδέες.

Επαφή, σύμπραξη, συνεργασία, συμπαράσταση: ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ.

Αυτές οι λέξεις εκφράζουν την ενέργεια και τη συνδυασμένη δύναμη της ανθρώπινης ανάπτυξης. Πριν 20 χρόνια στο κέντρο Innocenti μια ομάδα από επαγγελματίες υγείας και παγκόσμιους ηγέτες ένωσαν τις δυνάμεις τους για ένα σημαντικό στόχο: την υποστήριξη, την προώθηση και την προστασία του θηλασμού παγκοσμίως. Η Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού δημιουργήθηκε για να τιμήσει τη Διακήρυξη Ιηηοοεηΐί και από τότε έγινε ένα γεγονός το οποίο εορτάζεται κάθε χρόνο από χιλιάδες ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Στη σημερινή εποχή, το διαδίκτυο μας επιτρέπει να βρούμε εύκολα πληροφορίες για οτιδήποτε. Χρησιμοποιούμε μέσα κοινωνικής δικτύωσης για άμεση επικοινωνία με φίλους και συγγενής οι οποίοι μένουν χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά. Πλήθος πληροφοριών για το θηλασμό είναι διαθέσιμο μέσω των καναλιών αυτών. Αναμφισβήτητα ο θηλασμός παρέχει θρεπτικές ουσίες και πλήθος στοιχείων προληπτικής υγείας για τα βρέφη και τα μικρά παιδιά. Επίσης είναι μια από τις πιο βιώσιμες πρακτικές στον κόσμο. Ο θηλασμός είναι σημαντικός και για τις γυναίκες - βοηθά στην απώλεια βάρους μετά τη γέννα, προστατεύει από τον καρκίνο του μαστού και άλλες ασθένειες, και καθυστερεί την επαναφορά της εμμηνόρροιας και της ωορρηξίας. Παρόλα αυτά, σε πολλά μέρη του κόσμου είναι ακόμα ιδιαίτερα χαμηλά τα ποσοστά αποκλειστικού και συνεχιζόμενου θηλασμού. Γιατί υπάρχει αυτό το χάσμα ανάμεσα σ' αυτό που γνωρίζουμε όπ είναι σωστό και σ' αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα; Τι μπορούμε να κάνουμε γι' αυτό; Όπως τα συστατικά του ανθρώπινου γάλακτος, που σχηματίζουν ένα ζωτικό σύμπλεγμα από θρεπτικές ουσίες και ζωντανά κύτταρα, έτσι και η θετική και ευχάριστη αλληλεπίδραση μεταξύ ανθρώπων είναι ζωτική για τη φροντίδα και την υποστήριξη των μητέρων που θηλάζουν. Μέσα από αυτές τις αλληλεπιδράσεις, οι μητέρες μαθαίνουν πως δεν είναι μόνες! Τη στιγμή που τοπικές και εθνικές κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν αυξανόμενες ανισότητες στην πρόσβαση στην υγεία και οικονομικές εντάσεις στις κοινότητες τους, ο θηλασμός παραμένει μια αμετάβλητη αξία, η οποία παρέχει μια δίκαιη, βιώσιμη, και οικονομική απάντηση σε αυτά τα μείζονος σημασίας ζητήματα. Εκστρατείες όπως η "Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού", η "Υγιείς άνθρωποι 2020" στις ΗΠΑ, η "Εκστρατεία του ενός εκατομμυρίου" και άλλες πολιτικές υγείας σε άλλα κράτη ενημερώνουν τις μητέρες πως ΕΙΝΑΙ δυνατόν να θηλάσουν επιτυχώς!

Με τόσους πολλούς τρόπους επικοινωνίας στα χέρια μας, τώρα είναι η τέλεια στιγμή να μοιραζόμαστε και να ενδυναμώνουμε. Η πρόκληση βρίσκεται στην εύρεση δημιουργικών και μεταδοτικών μηνυμάτων τα οποία εμπλέκουν και μη-παραδοσιακό κοινό, όπως τη νεολαία. Οι νέοι άνθρωποι έχουν πλήθος από ιδέες, ενέργεια και ενθουσιασμό, και παίζουν κρίσιμο ρόλο στη διαμόρφωση του μέλλοντος της κοινότητας τους. Μια μητέρα χρειάζεται υποστήριξη, άλλα αυτή η υποστήριξη πρέπει να προέρχεται από πολλαπλές πηγές και τομείς, και να περιέχει ορθά και αμετάβλητα μηνύματα. Το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού μας θυμίζει πως ο θηλασμός είναι μια εμπειρία τριών διαστάσεων - μια ευκαιρία να απλώνουμε το χέρι, μια επένδυση για ένα υγιείς μέλλον, και τελικά, ένας μοναδικός φακός μέσα από τον οποίο να δούμε τον κόσμο. Θυμηθείτε - για να έχουμε επιτυχία σε αυτή την εκστρατεία πρέπει να επικοινωνούμε. Εμείς είμαστε ο κόσμος και θέλουμε να ξέρουμε, γιατί ο θηλασμός είναι σημαντικός.

Φέτος σας ζητάμε να απλώσετε το χέρι σας μέσα από όλα τα κανάλια επικοινωνίας που είναι ανοικτά για την ενδυνάμωση κάθε γυναίκας και κάθε κοινότητας ώστε να πετύχουμε το άριστο αποτέλεσμα στο θηλασμό.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να έχουμε μια τρισδιάστατη εμπειρία; Να δραστηριοποιηθούμε και να γιορτάσουμε!

  • Συνδεθείτε με άλλους υποστηρικτές του θηλασμού με email, blog, Facebook, ή Twitter και ξεκινήστε να σχεδιάζετε!
  • Επικοινωνήστε με τοπικούς φορείς - εκπαιδευτικούς, φοιτητές, δημοσιογράφους, εκπρόσωπους τύπου και διοίκησης - και βοηθήστε τους να αποκτήσουν και να μοιραστούν ζωτικά μηνύματα, και να ευαισθητοποιήσουν την κοινότητα.
  • Ελάτε σε επαφή με τοπικούς φορείς υγείας (κέντρα υγείας, νοσοκομεία, κλινικές, ιατρικά κέντρα) και βοηθήστε στην υλοποίηση των προσπαθειών προσέγγισης εγκύων γυναικών και μητέρων που θηλάζουν, άλλα και στην κατάρτιση και εκπαίδευση των συμβούλων θηλασμού και γαλουχίας.
  • Γράψτε στον εργοδότη σας, στις τοπικές και στις εθνικές κυβερνήσεις, και ζητήστε τους να γίνουν χορηγοί σε εκδηλώσεις για την Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού. Εφόσον είναι αναγκαίο, ενημερώστε τους για τη σύγκρουση συμφερόντων που προκύπτει από τη λήψη χορηγιών ή άλλες μορφές συνεργασίας με τη βιομηχανία παραγωγής και διανομής υποκατάστατων μητρικού γάλακτος στο πλαίσιο του Κώδικα.
  • Διοργανώστε μια εκδήλωση όπου οι άνθρωποι θα μπορέσουν να μοιραστούν τις ιστορίες και τις εμπειρίες τους δημιουργικά - μια κοινή έκθεση τέχνης, βραδιά μονολόγου, διαγωνισμό βίντεο στο διαδίκτυο, φεστιβάλ ταινιών, παζάρι χειροτεχνιών, φόρουμ στο διαδίκτυο - δεν υπάρχει όριο στον τρόπο μετάδοσης!
  • Ενθαρρύνετε την εκπαίδευση για το θηλασμό στα σχολεία και στα πανεπιστήμια και συνεργαστείτε με άλλες κοινωνικές ομάδες για να τοποθετείτε τον θηλασμό στο επίκεντρο να φωτιστεί από διάφορες κατευθύνσεις.
  • Μιλήστε με τους ανθρώπους γύρω σας!

Το 1990, στην Συνάντηση Κορυφής για τα Παιδιά, οι εκπρόσωποι όλων των κρατών του κόσμου δεσμεύτηκαν να δραστηριοποιηθούν ενάντια στην τάση να αποφεύγεται ο Μητρικός Θηλασμός και να υποκαθίσταται από το βρεφικό γάλα του εμπορίου.

Φέτος, θα ενωθούμε για να γιορτάσουμε τις συλλογικές προσπάθειες σε όλο τον κόσμο για την προστασία, την υποστήριξη και την προώθηση του θηλασμού.

Καθώς τα ποσοστά του αποκλειστικού μητρικού θηλασμού συνεχίζουν να αυξάνονται παγκοσμίως, μπορεί κανείς να αναρωτηθεί - γιατί να συζητήσουμε για το θηλασμό; Δεν είναι μια φυσιολογική διαδικασία; Τι σχέση έχω εγώ με αυτό; Η δράση του φετινού εορτασμού είναι μια συνεργασία ανάμεσα σε μερικά από τα νεότερα πρόσωπα υπέρ του κινήματος του θηλασμού και σε βετεράνους.

Όλοι μας πορευόμαστε μέσα από τη δική μας συνέχεια του χώρου και του χρόνου, αλλά αυτό που καθιστά το ταξίδι μας τόσο ισχυρό είναι η 3η διάσταση, αυτή της επικοινωνίας. «Μίλα μου!»

Το τρισδιάστατο της παγκόσμια εβδομάδας θηλασμού μιλάει στον κάθε άνθρωπο. Αυτόν που προσφέρει φροντίδα (στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον), αυτόν που είναι αναπόσπαστο μέλος της κοινωνίας, αυτόν που είναι δέκτης και δωρητής της γνώσης και της υποστήριξης, αυτόν που ως νέος άνθρωπος σκέφτεται το θηλασμό για πρώτη φορά.

Κάθε ένας από μας διαδραματίζει διάφορους ρόλους και έχει το πιο ισχυρό εργαλείο που απαιτείται - μια φωνή να εξηγήσει στους άλλους γιατί ο θηλασμός είναι σημαντικός, όχι μόνο για την υγεία και την ευημερία, αλλά και για το περιβάλλον, για τα δικαιώματα των γυναικών και για την κοινωνική πρόοδο.

Ας ενισχύσουμε την εικόνα και τη γνώση μας για το μητρικό θηλασμό και ας επαναφέρουμε το διάλογο, κάνοντας τη φετινή Παγκόσμια Εβδομάδα Θηλασμού μια πραγματική τρισδιάστατη εμπειρία: μια ευκαιρία για ευαισθητοποίηση, μια επένδυση σε ένα υγιές μέλλον, και, τελικά, ένα ενωτικό πρίσμα, μέσω του οποίου θα δούμε τον κόσμο.

Θηλασμός - μια βιολογική λειτουργία, ένα ζήτημα δημόσιας υγείας που έχει αναθεωρηθεί ξανά και ξανά, ένας δεσμός μεταξύ της μητέρας και του παιδιού.

Ο θηλασμός υποστηρίζει κάθε έναν από τους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας και έχει μεγάλο αντίκτυπο στην μελλοντική ευημερία της κοινωνίας μας.

Πείνα και φτώχεια:

Το πρώτο βήμα για τη μείωση του υποσιτισμού των παιδιών είναι ο μέγιστος δυνατός αποκλειστικός θηλασμός από τη μητέρα, ο οποίος δίνει τη δυνατότητα για σωστή ανάπτυξη, καθώς και ο συμπληρωματικός θηλασμός μετά την εισαγωγή και άλλων τροφών στο διαιτολόγιο του βρέφους, ο οποίος ενισχύει την ποιότητα αυτής της μικτής διατροφής και συμβάλλει στην μείωση των δαπανών των νοικοκυριών, ειδικά σε πληγέντες οικονομίες.

Ισότητα των φύλων:

Τα παιδιά ξεκινούν τη ζωή τους ισότιμα μέσα από τον θηλασμό, ανεξαρτήτως του εισοδήματος της οικογένειας τους. Επιπλέον ο θηλασμός ενδυναμώνει τις γυναίκες επιτρέποντας τους να έχουν τον έλεγχο της αναπαραγωγικής τους ζωής και να νιώθουν ικανές και αυτάρκεις όσον αφορά τη διατροφή των βρεφών τους (χωρίς να δαπανούν χρήματα για υποκατάστατα μητρικού γάλακτος).

Μείωση της παιδικής θνησιμότητας:

Αν όλα τα βρέφη θήλαζαν αποκλειστικά για τους πρώτους 6 μήνες της ζωής τους, και μετά θήλαζαν συμπληρωματικά μέχρι τα δυο τους χρόνια ή και περισσότερο, το ποσοστό θνησιμότητας των παιδιών κάτω των 5 χρόνων, θα μειώνονταν κατά 13-20% σε παγκόσμιο επίπεδο.

Μητρική υγεία:

Ο κίνδυνος αιμορραγίας μετά τον τοκετό ελαττώνεται για τις μητέρες με την πρώιμη έναρξη του θηλασμού.
Ο θηλασμός επίσης προστατεύει από την αναιμία και την έλλειψη σιδήρου λόγω της γαλακτικής αμηνόρροιας, και μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών, καθώς και τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη.