Τρίτη, 23 Απριλίου 2024

Ομιλία Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στην πρώτη ευρεία σύσκεψη για την αναδιάταξη των μονάδων του Ε.Σ.Υ. (1η - 2η ΥΠε, πλην νήσων)

19/04/2011

Τρίτη, 19 Απριλίου 2011

Oμιλία Ανδρέα Λοβέρδου στη σύσκεψη για την αναδιάταξη του Ε.Σ.Υ.

Κυρίες και κύριοι, πριν μπούμε στην ημερήσια διάταξη αυτής της πολύ σημαντικής ημέρας που προ περίπου 15νθημέρου είχε καθοριστεί ως ημέρα έναρξης επί του συγκεκριμένου, του κοινωνικού διαλόγου για την ένωση των δυνάμεών μας στο χώρο της νοσοκομειακής υγείας, σας παρακαλώ πάρα πολύ να μου επιτρέψετε να κάνω δυο – τρεις ανακοινώσεις για άλλα θέματα.

Καταρχάς το μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και στενός μου συνεργάτης, ο κ. Δημήτρης Κωνσταντόπουλος νοσηλεύεται ακόμη στο νοσοκομείο «Γεώργιος Γεννηματάς» διότι τελικώς μετά τις εξετάσεις διαπιστώθηκε ότι έχει βλάβη το νεύρο της ακοής του. Υφίσταται συγκεκριμένη ιατρική – πώς θα το λέγαμε – διαχείριση, αγωγή και μέχρι αύριο δεν είναι βέβαιο αν θα βγει.

Ο έτερος σοβαρά τραυματισθείς, ο κ. Βαγγέλης Κολοβός, ο Γραμματέας της Νεολαίας του ΠΑΣΟΚ των Αγίων Αναργύρων, του έχουν σπάσει το ένα ζυγωματικό και οι γιατροί με τη δική τους αγωγή προσπαθούν να αποφευχθεί κάποια εγχείρηση, ή κάτι συναφές.

Νομίζω ότι επιβαρύνεται τόσο πολύ το συγκεκριμένο γεγονός που δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο. Πάντως οφείλω σ' αυτούς τους ανθρώπους που υποφέρουν τραυματισμένοι από εκείνη την απαράδεκτη συμπεριφορά, οφείλω να πω και δημοσίως συμπαράσταση, να μελετώ τα ονόματά τους γιατί ό, τι υπέστησαν το υπέστησαν επειδή κάποιοι άνθρωποι με τραμπούκικη συμπεριφορά έκαναν ό, τι έκαναν με την ευκαιρία μιας δικής μου ομιλίας.

Αισθάνομαι δηλαδή απέναντι στους ανθρώπους που έχουν τραυματιστεί και ακόμα τώρα Μεγάλη Εβδομάδα ταλαιπωρούνται, αισθάνομαι προσωπική αλληλεγγύη και κάτι περισσότερο δηλαδή, ότι για μένα τα υφίστανται όλα αυτά.

Δεύτερον. Κυρίες και κύριοι, χθες στη Θεσσαλονίκη με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΠΑΠ, τον κ. Γιάννη Σπανουδάκη ανακοινώσαμε στα γραφεία της 3ης και 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας, την αγορά - αποτέλεσμα δωρεάς του ΟΠΑΠ - γραμμικού επιταχυντή για το Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ.

Ο γραμμικός επιταχυντής, που θα στρατευθεί στη μάχη κατά του καρκίνου, θα είναι εγκατεστημένος το Νοέμβριο και θα λειτουργεί προσφέροντας πολύ - πολύ σοβαρές υπηρεσίες στους καρκινοπαθείς, στους ανθρώπους που μπορούν να ξεφύγουν από τον κίνδυνο και οφείλουμε να τους βοηθήσουμε.

Ευχαριστώ πάρα πολύ τον κ. Σπανουδάκη. Ευχαριστώ πάρα πολύ τον κ. Σπανουδάκη για την κίνησή του, γιατί ήταν μια κίνηση αποδοχής ενός δικού μου αιτήματος. Να μη δωρίζει πουθενά αν δεν έχει επιστολή από τον Διοικητή της Μονάδας, στην οποία δωρίζει ότι μπορεί χωρίς άλλο προσωπικό, ή χώρους να αξιοποιήσει τη συγκεκριμένη δωρεά και τον παρακάλεσα επίσης να μη σπάσει τα χρήματά του σε πολλές μικρές δωρεές, που συνήθως το κάνουν για λόγους καλύτερων εντυπώσεων σε διάφορες τοπικές κοινωνίες, να μαζέψει τα χρήματα των δωρεών, να κάνει μια μεγάλη δωρεά, η οποία να εξυπηρετεί τους ανθρώπους.

Μάλιστα, επειδή ο ιδιωτικός τομέας κινείται πιο γρήγορα και πιο σοβαρά, ένα μηχάνημα που προσφερόταν στο δημόσιο τομέα 5, ή 7 εκατομμύρια, αγοράστηκε με 3,5 και αγοράστηκε παρά τις προτάσεις και καλύτερης ποιότητας, με καλύτερες προδιαγραφές από αυτό το οποίο μας πρότειναν για 5, ή 7 κλπ.

Το νοσοκομείο αυτό, το ΑΧΕΠΑ, επειδή έχει καταλάβει τα μηνύματα των καιρών, μαζί με την παροχή υπηρεσιών υγείας δια αυτού του μηχανήματος που θα κάνει στους ασθενείς, στους Έλληνες, στις Ελληνίδες, επειδή είναι ένα νοσοκομείο το ΑΧΕΠΑ που προβάλλει το δικό του προφίλ εκτός συνόρων, θα προσπαθήσει να ελκύσει και ασθενείς από τα Βαλκάνια, φυσικά με τη νέα μέθοδο ως προς τους πολίτες άλλων χωρών λειτουργίας του Ε.Σ.Υ., την οποία μελετήσαμε την Παρασκευή το βράδυ εδώ.

Όλοι αυτοί δεν θα έρχονται έτσι τεχνηέντως δια των επειγόντων περιστατικών δωρεάν. Θα νοσηλεύονται καταβάλλοντας στο νοσοκομείο αυτά που αντιστοιχούν στο κόστος των συγκεκριμένων αγωγών που θα προκύψει από την ολοκλήρωση της κοστολόγησης και τιμολόγησης 10.000 ιατρικών πράξεων από το ΚΕΣΥ, του οποίου ηγείται ως προς το θέμα ο κ. Δατσέρης και που θα τελειώσει τις επόμενες εβδομάδες, τους επόμενους μήνες, πάντως πριν το καλοκαίρι.

Ταυτόχρονα, κυρίες και κύριοι, επισκέφθηκα το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, για δεύτερη φορά σε εφημερία, στη Θεσσαλονίκη και μάλιστα όχι την ώρα που είχα πάει την πρώτη φορά 10 το πρωί. Πήγα απόγευμα να το δω σε μια άλλη στιγμή του και η συζήτηση που έγινε εκεί έγινε με βάση μια πρόταση που έχουμε από τον Διοικητή της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας, τον κ. Μουσιώνη για την ολοήμερη λειτουργία, συγγνώμη, για την εφημερία όλων των νοσοκομείων Αθήνας – Θεσσαλονίκης μέσα από τη βελτίωση της λειτουργίας των τμημάτων επειγόντων περιστατικών.

Πήγα στα επείγοντα. Έκανα με τον επικεφαλής τη συζήτηση όπως την είχαμε εδώ σχολιάσει και νομίζω ότι η πρόταση αυτή έχει περιθώρια εφαρμογής. Άλλωστε ενημερώθηκα ότι έτσι συνέβαινε στο παρελθόν, δεν το ήξερα.

Κυρίες και κύριοι, προσπαθούμε, παλεύουμε ένα πρόγραμμα στο χώρο της υγείας το οποίο την περασμένη Παρασκευή το μεσημέρι έγινε κομμάτι του συνολικού μεσοπρόθεσμου σχεδίου που υιοθέτησε το Υπουργικό Συμβούλιο και σε λίγο θα αποτελέσει και αντικείμενο νόμου στην ολότητά του ως μεσοπρόθεσμο με τα υπόλοιπα κείμενα σχετικά και ήδη έχει τεθεί υπό την αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των άλλων.

Εκεί υπάρχει το Υπουργείο Υγείας με συγκεκριμένο τρόπο και συγκεκριμένη αναφορά σε ό, τι αφορά καταρχάς τις δαπάνες του κεντρικού Υπουργείου και των νοσοκομείων. Ό, τι είχαμε πει σ' αυτή την αίθουσα προ κάποιων εβδομάδων έτσι και έγινε. Δηλαδή το δικό μας μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα είναι του 2011, για συγκράτηση δαπανών κατά 1 δισ. 300 εκατομμύρια ευρώ, συν 350 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο από το 2012.

Εγώ δέχθηκα και συνδιαμόρφωσα αυτή την πολιτική επιλογή και θα παλέψω όσο καιρό είμαι εδώ να την εφαρμόσω απαρέγκλιτα. Μάλιστα αύξησα κατά κάτι την πρόταση του Υπουργού Οικονομικών, από 0,4% του Ακαθάριστου Εγχωρίου Προϊόντος επιπλέον το έκανα 0,5% και θα πετύχουμε στο στόχο αυτό.

Δεύτερον, είμαστε αρμόδιοι για τα φάρμακα. Επίκεινται οι πρώτες μας αποφάσεις. Θα σας ενημερώσω με τον κ. Δημόπουλο πότε θα κάνουμε εγώ με τον κ. Τιμοσίδη τη σχετική συνέντευξη Τύπου και εν πάση περιπτώσει και εκεί προσθέτουμε σε αυτά που έχουμε αποφασίσει να περικόψουμε συν ένα 0,5%.

Κυρίες και κύριοι, αν αυτά δεν επιτευχθούν, αν σ' αυτούς που υπονομεύουν την προσπάθειά μας τους περάσει, αν η κυβέρνηση αυτή ανακόψει αυτή την προσπάθεια εξορθολογισμού του χώρου της υγείας, αν ο κ. Αηδόνης, ο κ. Τιμοσίδης και εγώ δε φανούμε στα μάτια των φορέων της υγείας, των ανθρώπων που δουλεύουν στα νοσοκομεία, ως επαρκείς και προσπαθήσουν να ανακόψουν την πορεία μας, αν αυτό το σχέδιο δεν προχωρήσει εν πάση περιπτώσει, η επόμενη λύση θα είναι οδυνηρή και δεν θα αφορά εξορθολογισμό του συστήματος αλλά αδυναμία πληρωμής τουλάχιστον του 40% των νοσοκομείων της χώρας.

Ή θα κάνουμε αυτά που είπαμε όπως τα είπαμε, στα χρονοδιαγράμματα που βάλαμε, με την προσοχή που είπαμε και με συνεννόηση όλων όσοι εργάζονται στο χώρο της υγείας, ή θα ανακοπεί αυτή μας η πορεία με οποιονδήποτε τρόπο βίαιο, ή άλλο και η επόμενη κίνηση αν χαθεί χρόνος θα είναι ένα 40% των νοσοκομείων της χώρας να μην μπορεί να πληρωθεί στις ανάγκες του.

Πρέπει όσοι με έναν τρόπο, να τον έλεγα απερίσκεπτο, αλλά και όσοι για λόγους δικών τους συμφερόντων με έναν τρόπο δόλιο προσπαθούν να σταματήσουν την απόπειρα εξορθολογισμού του δημόσιου συστήματος υγείας, τότε επισπεύδουν και επιταχύνουν το μοιραίο για τη δημόσια υγεία του τόπου, δηλαδή να μην μπορεί το κράτος να ανταπεξέλθει στις δαπάνες του 40% των δομών του συστήματος υγείας.

Χρειάζεται, λοιπόν, πάρα - πάρα πολύ προσοχή, χρειάζεται σύνεση, χρειάζεται περίσκεψη, χρειάζεται συνεννόηση για να προχωρήσουμε όπως πρέπει.

Κυρίες και κύριοι,

Ξεκινάμε σήμερα την επί του ειδικού συζήτηση για τις συνενώσεις, οφείλω την ανακοίνωση μιας απόφασης. Για τα όσα συνέβησαν στο Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα» την περασμένη εβδομάδα, σας ενημερώνω ότι η ΕΔΕ ολοκληρώθηκε, καθαρογράφηκε, υπεγράφη, μου εστάλη στο γραφείο μου στην Αριστοτέλους και μου την αποστέλλουν τώρα με συνεργάτη μου ταχυδρόμο εδώ.

Θα διακόψουμε όταν έρθει για 10 λεπτά, θα πάρουμε την απόφαση, αφού γίνουν οι πρώτες εισηγήσεις θα διακόψουμε για 10 λεπτά, θα ανεβούμε να πάρουμε την απόφαση και θα επιστρέψουμε να σας την ανακοινώσουμε και να συνεχίσουμε τις εργασίες μας.

Οι συνενώσεις εξαγγέλθηκαν. Ότι θα ξεκινήσει ο σχετικός διάλογος την 1η Απριλίου, έγινε, ήσασταν παρούσες και παρόντες, εξειδικεύτηκε η μέθοδος εκεί πως θα δουλέψουμε, τα είπα δεν θα τα ξαναπώ, και είπαμε ότι ξεκινάμε με την Αθήνα και τον Πειραιά, όπως οφείλαμε.

Πρώτα ξεκινάς από το κέντρο και μετά πας στην Περιφέρεια. Δεν πας ανάποδα. Και μάλιστα έλεγα από την Αθήνα και ειδικά από το κέντρο αυτής. Και είπαμε Μεγάλη Τρίτη Αθήνα και Μεγάλη Τετάρτη Πειραιά πλην νήσων, που θα πάνε μετά, ήταν ένας σχεδιασμός του κ. Πολύζου σωστός. Είπαμε μετά, όμως, με το Μιχάλη Τιμοσίδη «Γιατί Μεγάλη Τρίτη – Μεγάλη Τετάρτη;». Μεγάλη Τρίτη όλα. Όλη η Αθήνα και ο Πειραιάς και είμαστε σήμερα εδώ για να κάνουμε αυτό, ακούγοντας τις εισηγήσεις του κ. Λιαρόπουλου, του κ. Κυριόπουλου, του κ. Μόσιαλου, του κ. Μουσιώνη.

Θέλω να δώσω στη δημοσιότητα ένα καλό παράδειγμα, με το οποίο ήρθα σε επαφή το Σάββατο. Επισκέφθηκα για ένα ζήτημα που αφορά τον κ. Αηδόνη, δηλαδή την αρμοδιότητά του για τη διατροφή και την άθληση, το νομό Κιλκίς και εκεί ο νόμος αυτός έχει υποδομές υγείας. Οι διάφοροι των φημών είχαν κάνει τη δουλειά τους είχαν διασπείρει φήμες ότι κλείνω τα Νοσοκομεία τα γκρεμίζω, διώκω το προσωπικό, είχαν ετοιμάσει πορεία ότι θα κλείσω το Νοσοκομείο! Εν πάση περιπτώσει.

Μου παρουσίασαν όλοι οι φορείς και οι πολιτικοί εκπρόσωποι του νομού μια ομόφωνη πρόταση για κοινή Διοίκηση στις δυο νοσοκομειακές μονάδες, για συγχωνεύσεις κλινικών. Και τους είπα ότι παρ’ ότι τις αποφάσεις θα τις ανακοινώσω 1η Ιουλίου και θα τις ανακοινώσει ο Χρήστος, ο Μιχάλης και εγώ και κανένας άλλος, ήταν τόσο πολύ ελκυστική η μέθοδος της δουλειάς τους, δηλαδή κάθισαν μόνοι τους και έκαναν τη δουλειά μας, μόνοι τους. Που τους είπα ότι «Αυτό που λέτε, αναλαμβάνω την πολιτική ευθύνη και γίνεται δεκτό και μπράβο σας». Και ήταν πραγματικά παραδειγματικοί οι δυο Βουλευτές, ο Δήμαρχος, ο Αντιπεριφερειάρχης, οι Διοικητές των Νοσοκομείων, όλοι, δηλαδή λες «Βγάζω το καπέλο, συγχαίρω και μακάρι να το έκαναν κι άλλοι αυτό». Πάντως, έγινα αυτόπτης και αυτήκοος μάρτυς μιας πραγματικά εξαιρετικής προσπάθειας και θα έλεγα ότι αυτό που και οι τρεις μας συμβουλεύουμε στις περιοδείες μας, να το κάνουν κι άλλοι πράξη.

Αρκετά εισαγωγικά με συγχωρείτε πάρα πολύ γι' αυτή την εισαγωγή, κ. Λιαρόπουλε, έχετε τον λόγο.