Παρασκευή, 26 Απριλίου 2024

Ομιλία Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, κ. Πέτρου Τατούλη στην ευρεία σύσκεψη για την Αναδιάταξη των Δυνάμεων του Ε.Σ.Υ.

26/05/2011

Να πω δυο κουβέντες, γιατί και ο χρόνος τρέχει και τα προβλήματα είναι αρκετά. Εγώ χαίρομαι ιδιαίτερα γιατί έχει ξεκινήσει αυτό το δύσκολο έργο, το έργο που θα έχει ουσιαστικά να διαμορφώσει μια πρόταση και μια ατζέντα θεμάτων, πάνω στο θέμα νοσοκομειακών μονάδων, κέντρων υγείας και της στελέχωσής τους, αλλά και της γενικότερης χρησιμότητας μέσα στο χώρο μας.

Αλλά θα ήθελα να κάνω, κ. Υπουργέ, δύο παρατηρήσεις. Η πρώτη παρατήρηση είναι ότι αυτό αποτελεί ένα υλικό πολύ χρήσιμο για την τελική επεξεργασία και πολύ καλά κάνατε και το θέσατε σε αυτή τη βάση.

Γιατί ακούγοντας λίγο τα στατιστικά δεδομένα και την έρευνα την επιμέρους που έγινε, θεωρώ ότι ουσιαστικά δεν μπορεί να στηρίξει αντικειμενικότητα στον τρόπο προσέγγισης των ζητημάτων και των προβλημάτων, που είναι γενικότερα προβλήματα ιατρικού ενδιαφέροντος, υγειονομικού ενδιαφέροντος και έχει να κάνει με την πολιτική διάσταση του θέματος.

Το δεύτερο που θέλω να παρατηρήσω, είναι ότι από τον καλλικρατικό νόμο είναι γνωστό ότι μετά από δύο χρόνια από τη στιγμή της έναρξης της λειτουργίας του νέου θεσμού, η εποπτεία και η ευθύνη των νοσοκομείων θα έρθει στις αιρετές περιφέρειες.

Δεν θέλω να ανοίξω την κουβέντα τώρα, θα το συζητήσουμε και η συνεργασία, επειδή Υπουργέ μου είμαι ένας άνθρωπος μαχόμενος στην υγεία και επειδή στη μεγάλη μου θητεία στα δημόσια πράγματα, έχω ασχοληθεί πάρα πολύ με τα θέματα αυτά, θεωρώ ότι ένα από τα σημαντικά πλεονεκτήματα του καλλικρατικού νόμου, είναι ακριβώς και αυτό το πράγμα.

Εδώ θα πρέπει να είμαστε, όμως, πάρα πολύ προσεκτικοί σε ένα θέμα. Οι γενικές πολιτικές στον τομέα της υγείας, ιδιαίτερα σε αυτή την επώδυνη στιγμή για τη χώρα μας, σαφέστατα έχουν να κάνουν με την ευθύνη του σχεδιασμού που είναι στην πολιτική ηγεσία, στο Υπουργείο.

Από εκεί και πέρα, όμως, η ευθύνη της οργάνωσης, όπως πολλές φορές μας λέγατε στο παρελθόν, θα πρέπει να είναι μια αποκεντρωμένη λογική και θα πρέπει ουσιαστικά να έρθει στα χέρια της αιρετής περιφέρειας, καθότι αποτελεί τη μεγαλύτερη νομιμοποιημένη πλέον, δημοκρατική λειτουργία στο επίπεδο της ευθύνης, στο ελληνικό κράτος.

Και επειδή η χημεία η δική σας και η δική μας είναι σε, θα έλεγα σε πολύ καλό επίπεδο, θεωρώ ότι επί των ημερών σας θα πρέπει να αρχίσει αυτή η διεργασία.

Θα πρέπει αυτός ο μεταβατικός χρόνος να είναι ένας ουσιώδης χρόνος, που θα διευκολύνει αυτή τη μετάβαση. Και εσείς μπορείτε να το κάνετε αυτό και εσείς και οι κ. Υφυπουργοί, γιατί έχετε τη δυνατότητα να το κάνετε αυτό.

Εκτιμώ ότι οποιοσδήποτε σχεδιασμός γίνει αυτή τη στιγμή σε οποιοδήποτε επίπεδο θα βρίσκεται σε conflict με το νόμο. Και αυτό θα πρέπει να προσεχτεί ιδιαιτέρως γιατί αντιλαμβάνομαι τη μεγάλη ευθύνη που έχετε.

Είστε ένας άνθρωπος με εξαιρετικό το αίσθημα της ευθύνης και θα ήθελα ιδιαιτέρως να υπάρξει μια αγαστή συνεργασία, για να διευκολυνθεί αυτή η μετάβαση η οποία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποστραφεί ό, τι και να γίνει.

Εκτιμώ ότι αυτός ο σχεδιασμός θα πρέπει να είναι λίγο πιο συντονισμένος. Υπό την έννοια ότι πρωτίστως χρειάζονται οι μεγάλες μεταβολές που χρειάζεται το σύστημα υγείας, είτε υπό την έννοια του δημόσιου τομέα, είτε υπό την έννοια του ιδιωτικού τομέα υγείας.

Θα ήθελα να κάνω την επισήμανση και να σας πω ότι τα μεγάλα κοινωνικά ζητήματα, τα μεγάλα προβλήματα κοινωνικής αλληλεγγύης, θα επέλθουν αν πολύ γρήγορα δεν αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, συνολικά το πρόβλημα πολιτικής της υγείας.

Γιατί η εκτίμησή μου είναι ότι το πρόβλημα δεν είναι πρόβλημα του δημοσίου τομέα της υγείας, κ. Υπουργέ. Το αντίστοιχο ίσως και σε χειρότερα και αυστηρά επιταχυνόμενο, το επιδεινούμενο στοιχείο της υγείας είναι στον ιδιωτικό τομέα.

Φανταστείτε, αν στα σημερινά οικονομικά προβλήματα της χώρας, επέλθει κάποια τέτοια εξέλιξη, η οποία ουσιαστικά θα είναι δυσμενής για όλη τη χώρα. Αυτές τις παρατηρήσεις ήθελα να κάνω.

Εκτιμώ πάρα πολύ ότι πλέον αρχίσαμε να μιλάμε επί του προβλήματος και αυτό το θεωρώ ότι είναι μια πολύ μεγάλη προσφορά. Και θέλω επίσης να σας επισημάνω και κάτι άλλο.

Το θέμα του ΕΣΠΑ. Εδώ, με αστοχίες που έγιναν απ’ όλες τις πλευρές, δεν ευθύνεστε εσείς, βέβαια, υπάρχει ένα μεγάλο ζήτημα. Το ΕΣΠΑ στον τομέα της υγείας θεωρώ ότι θα αποτελέσει μια πολύ μεγάλη πληγή.

Εκτιμώ ότι, ήδη μίλησα με τη συνεργάτιδά σας και θα κάνουμε κάποιες συναντήσεις πάνω σε αυτό το θέμα, αλλά αν αυτή τη στιγμή δεν επιβληθεί ένας θεσμός, μια δομή fast track για το χώρο της υλοποίησης του ΕΣΠΑ στον τομέα της υγείας, δυστυχώς εκεί θα έχουμε το μεγαλύτερο ζήτημα και το μεγάλο πρόβλημα.

Εκτιμώ ότι πολύ σύντομα θα βρεθούμε και από κοντά, να συζητήσουμε σε πολιτικό επίπεδο όλα αυτά τα προβλήματα. Παραμένω στις παρατηρήσεις μου, χαίρομαι για τη δουλειά που γίνεται και χαίρομαι ιδιαίτερα για την αιρετικότητα της δουλειάς που γίνεται.

Σημαίνει, ότι κάτι ταράζεται, ανεξάρτητα αν συμφωνούμε, ή δε συμφωνούμε με τον κ. Λιαρόπουλο, ή με το ένα θέμα, ή με το άλλο θέμα, σημασία έχει, όμως, ότι γίνεται μια συζήτηση η οποία, κατά τη γνώμη μου, για να έχει αποτέλεσμα θα πρέπει η διαβούλευση αυτή να είναι ανοιχτή, να είναι διαβούλευση, η οποία ουσιαστικά θα διαμορφώσει ένα συγκεκριμένο δια ταύτα, αλλά πάνω απ’ όλα σε ένα ρεαλιστικό επίπεδο.

Ότι η σημερινή κατάσταση της χώρας δεν συγχωράει ούτε πειραματισμούς, αλλά σε καμία περίπτωση δεν συγχωράει ατολμίες. Πρέπει όλοι μαζί να τολμήσουμε για να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των συμπολιτών μας, ιδιαίτερα εμείς οι πολιτικοί, οι οποίοι έχουμε και τη μεγάλη ευθύνη απέναντι στον τόπο και στους συμπολίτες μας και το χρωστάμε αυτό. Αυτές τις παρατηρήσεις ήθελα να κάνω, κ. Υπουργέ, και να μου επιτρέψετε.