Τετάρτη, 10 Αυγούστου 2022

Επίσκεψη Υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια στο ΓΝΑ "Γεννηματάς" - Δηλώσεις

05/03/2020
Επίσκεψη Υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια στο ΓΝΑ

Ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας επισκέφθηκε το ΓΝΑ «Γεννηματάς», το οποίο είναι ένα από τα νοσοκομεία όπου τοποθετούνται isolation boxes-ειδικά χωροθετημένα σημεία διαλογής/υποδοχής, για την ασφαλέστερη διαχείριση των υπόπτων κρουσμάτων του νέου κορονοϊού.

Θα τοποθετηθούν ακόμα 7 isolation boxes σε νοσοκομεία της χώρας που δεν διαθέτουν σημείο διαλογής εκτός του χώρου του νοσοκομείου. Τα νοσοκομεία αυτά είναι τα εξής: ΓΝΑ «Λαϊκό», ΓΝΝΘΑ «Η Σωτηρία», ΓΝΑ «Σισμανόγλειο», ΠΓΝ «Αττικόν», ΓΝ Νίκαιας «Άγιος Παντελεήμων», Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης και ΓΝ Καστοριάς.

Οι κινητές υγειονομικές μονάδες είναι προσφορά της εταιρείας INTRAKAT.

Μετά την επίσκεψη, πραγματοποιήθηκαν δηλώσεις:

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Είναι πάρα πολύ σημαντικό να στηρίζουμε τα νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας και αυτό κάνουμε από την πρώτη μέρα. Θα ήθελα να ευχαριστήσω την INTRAKAT για την ευγενική δωρεά των κινητών μονάδων αυτών, που είναι οι χώροι πρώτης υποδοχής πιθανών περιστατικών κορονοϊού στο νοσοκομείο «Γεννηματάς» και σε άλλα νοσοκομεία της χώρας και να πω ότι συμβάλλετε κι εσείς με αυτή την πρωτοβουλία σας στην προσπάθεια που γίνεται, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί ένα σημαντικό θέμα Δημόσιας Υγείας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και σας ευχαριστούμε γι’ αυτό εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης.

Δεύτερον, θα ήθελα να τονίσω για ακόμη μια φορά ότι συμπεριφορές ατομικής ευθύνης που δεν συνάδουν με τις οδηγίες των ειδικών, των επιστημόνων, επιδημιολόγων, λοιμωξιολόγων και τις αποφάσεις που έχει πάρει η Ελληνική Κυβέρνηση, μπορεί να αποβούν μοιραίες για συνανθρώπους μας που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Θέλω καθένας και καθεμία, με αφορμή αυτά που έγιναν από κάποιους σε καρναβάλια σε όλη τη χώρα και την εν γένει συμπεριφορά τους, να τα αναλογιστούν ξανά. Όλοι μας, ένας- ένας και μία-μία, οφείλουμε να σεβαστούμε ότι υπάρχουν συνάνθρωποί μας οι οποίοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και τους οποίους πρέπει να φροντίσουμε και να προσέξουμε.

Ας αναλογιστεί ο καθένας λοιπόν που έχει στην οικογένειά του τον παππού του, τη γιαγιά του, που έχει ανθρώπους οι οποίοι είναι ανοσοκατασταλμένοι, που έχουν ενδεχομένως μεταμοσχευθεί ή έχουν χρόνια προβλήματα, ότι αυτοί πρέπει να στηριχθούν πρώτοι απ’ όλους. Άρα, κανόνες υγιεινής, για τα χέρια μας και την προσωπική υγιεινή, για τους ανθρώπους αυτούς και τις ευπαθείς ομάδες να μείνουν σπίτι τους, να προσέξουν τον εαυτό τους, να αποφύγουν στενές επαφές με άλλους συμπολίτες μας ή με άλλες οικογένειες που μπορεί να είναι κρυωμένοι, να είναι άρρωστοι, να έχουν βήχα, να έχουν πυρετό.

Εάν και εφόσον υπάρχει κάποιος που αισθάνεται ότι νοσεί από τον ιό της γρίπης, του κορονοϊού ή ό,τιδήποτε άλλο, να μείνει σπίτι του. Να μην τρέχει όλος ο κόσμος στα νοσοκομεία, να μιλήσει με τους ειδικούς του ΕΟΔΥ, να μιλήσει με τον οικογενειακό του γιατρό, με τους παθολόγους, να μιλήσει τηλεφωνικά με τις Υγειονομικές Περιφέρειες, τα νοσοκομεία μας, τους εξαιρετικούς γιατρούς που έχουμε και στο νοσοκομείο «Γεννηματάς» και παντού. Να φέρει μάσκες ατομικής προστασίας μόνο αν νοσεί.

Θα ήθελα να παρακαλέσω για ακόμη μια φορά όλους τους συμπολίτες μας σε όλη τη χώρα, να τηρήσουμε τους κανόνες και τις οδηγίες που μας δίνουν οι επιδημιολόγοι, οι λοιμωξιολόγοι, αυτοί οι οποίοι έχουν χειριστεί και άλλες τέτοιες κρίσεις Δημόσιας Υγείας στο παρελθόν και χειρίζονται και αυτή. Να έχουμε εμπιστοσύνη σε αυτούς.

Επαναλαμβάνω, δεν υπάρχει κανένας λόγος πανικού, αλλά δεν υπάρχει και εφησυχασμός. Για ακόμη μια φορά, σήμερα, εδώ, από το «Γεννηματάς» θέλω να ευχαριστήσω τους ιατρούς, τους νοσηλευτές, παραϊατρικό προσωπικό και διοικητικό προσωπικό για τη προσπάθεια που κάνουν, την πολύ μεγάλη μάχη την οποία δίνουν.

Ας αναλογιστούν όλοι, ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας, τα Νοσοκομεία μας και τα Κέντρα Υγείας, θα κουβαλήσουν το μεγάλο βάρος σε οποιαδήποτε κρίση Δημόσιας Υγείας υπάρχει ή θα υπάρξει. Οπότε ψυχραιμία και ας αναλογιστούν αυτοί οι οποίοι δεν σεβάστηκαν τους συμπολίτες μας, πώς πρέπει να συμπεριφερθούν από εδώ και στο εξής.

Π. ΣΟΥΡΕΤΗΣ (Διευθύνων Σύμβουλος INTRAKAT): Η INTRAKAT ανταποκρίθηκε στο αίτημα του Υπουργείου Υγείας και της Κυβέρνησης για ενίσχυση των οκτώ νοσοκομείων αναφοράς, με αντίστοιχες κινητές υγειονομικές μονάδες. Στα πλαίσια της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, σε αυτές τις ανάγκες της κοινωνίας, ο όμιλος INTRACOM θα είναι πάντα δίπλα στο Υπουργείο Υγείας για ό,τι χρειαστεί.

Λ. ΜΠΟΥΛΙΑΣ (Διοικητής ΓΝΑ «Γεννηματάς»): Θα ήθελα να ευχαριστήσω το Υπουργείο Υγείας και την εταιρεία INTRAKAT για την προσφορά της, η οποία είναι χρήσιμη ώστε να αντιμετωπίσουμε με τη μέγιστη αποτελεσματικότητα τα κρούσματα κορονοϊού που προκύπτουν.

Δ. ΤΣΟΥΤΣΟΣ (Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας ΓΝΑ «Γεννηματάς»): Οργανώθηκε χθες σύσκεψη υπό τον Διοικητή του νοσοκομείου, με τους Διευθυντές των Παθολογικών κλινικών και την Επιτροπή Λοιμώξεων του νοσοκομείου. Καθορίστηκε πώς διαμορφώνεται η νέα διαδικασία για την εξέταση, λήψη επιχρισμάτων και την αντιμετώπιση αυτών των ανθρώπων. Είναι μια διαδικασία η οποία ανάλογα με τον αριθμό των προσερχόμενων μπορεί να διαμορφωθεί και διαφορετικά. Εκτελούμε πλήρως τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και εφαρμόζουμε ό,τι ακριβώς προβλέπεται για την εξέταση των ασθενών και την πιστοποίηση αν έχουν ή όχι πρόβλημα με τον ιό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Διευθυντά, να το δούμε βήμα-βήμα για να ξέρει και ο κόσμος τι πρέπει να κάνει. Ένα περιστατικό που έρχεται εμπύρετο, τι θα γίνεται;

Δ. ΤΣΟΥΤΣΟΣ: Ένα πιθανό ύποπτο περιστατικό εξετάζεται από τους ανθρώπους που κάνουν τη διαλογή στο ΤΕΠ, πριν μπουν μέσα στο νοσοκομείο και έρθουν σε επαφή με τους υπόλοιπους ασθενείς. Αυτοί που είναι ύποπτοι, μεταφέρονται στο σημείο διαλογής όπου εξετάζονται δεύτερη φορά και λαμβάνονται τα επιχρίσματα που πηγαίνουν στο Ινστιτούτο Παστέρ για να ελεγχθούν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οπότε η οδηγία είναι να λαμβάνεται επίχρισμα από όλα τα ύποπτα…

Δ. ΤΣΟΥΤΣΟΣ: Μάλιστα.

Φωτογραφίες

Επίσκεψη Υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια στο ΓΝΑ
Επίσκεψη Υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια στο ΓΝΑ
Επίσκεψη Υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια στο ΓΝΑ
Επίσκεψη Υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια στο ΓΝΑ
Επίσκεψη Υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια στο ΓΝΑ