Παρασκευή, 09 Μαΐου 2025

Ομιλία Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη στη Βουλή των Ελλήνων

08/02/2022
Ομιλία Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη στη Βουλή των Ελλήνων

ΟΜΙΛΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ

ΘΑΝΟΥ ΠΛΕΥΡΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ-

Ν/Σ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΔΩΡΕΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ «ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ» ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

«Κυρίες και κύριοι βουλευτές, δεν μπορώ πριν μπω στο νομοσχέδιο, να ξεκινήσω από την τοποθέτηση που έκανε ο προλαλήσας βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εδώ πέρα, που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με ό,τι έχει εκφράσει στις ανακοινώσεις του το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ και η ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Και με συγχωρείτε, ότι αυτή είναι η λογική στάση αν θέλουμε να μιλάμε για διάκριση των εξουσιών. Τι είπε ο κύριος Παπαδόπουλος; Ότι εμείς κάναμε μια έρευνα ως βουλευτές, καταλήξαμε σε μία πρόταση.

Η πρόταση αυτή ήρθε εδώ πέρα και αποτυπώθηκε με 10 κάλπες, παρόλο που όπως λέει ο κύριος Παπαδόπουλος, στο κομμάτι της Εξεταστικής Επιτροπής υπήρχε περιορισμένη αναφορά.

Στις 10 κάλπες ψηφίσατε, στείλατε ανθρώπους να εξεταστούν και τώρα που αρχειοθετούνται υποθέσεις, απορώ πραγματικά. Είναι δουλειά των βουλευτών να μπαίνουν στη διαδικασία να ζητάνε πράξεις αρχειοθέτησης και να κάνουν νομικές παρατηρήσεις επί των πράξεων αρχειοθέτησης;

Σας τιμά αυτό; Άκουσα πριν να λέτε για τη Δικαιοσύνη, για τη Δημοκρατία. Τη Δημοκρατία κύριε Φάμελλε πως θα την προστατεύσετε; Αν λάβετε εσείς το ρόλο των δικαστικών και εισαγγελικών αρχών. Διότι τις δικαστικές και τις εισαγγελικές αρχές πρέπει να τις σεβόμαστε, σε όλη τη διαδικασία.

Και για αυτό το λόγο ως μέλος εγώ Προκαταρκτικής Επιτροπής αποφεύγω να τοποθετηθώ από τη στιγμή που ολοκληρώθηκε η διαδικασία και είπα ότι είχα να πω από αυτό εδώ το βήμα, διότι η δουλειά μου έχει τελειώσει.

Ήμουν εισηγητής σε μια Προκαταρκτική Επιτροπή. Καταλήξαμε σε ένα πόρισμα. Τυχαίνει αυτό το πόρισμα μέχρι στιγμής να αξιοποιείται από τη Δικαιοσύνη, διότι κατηγορουμένους δεν κάνουμε εμείς, η Βουλή. Η Βουλή θέτει πρόσωπα προς διερεύνηση. Τους κατηγορουμένους τους κάνει η Δικαιοσύνη, αλλά από εκεί και πέρα είναι δουλειά της Δικαιοσύνης να δει αν αυτά που είπαμε έχουν βασιμότητα, πως ολοκληρώνονται και να τα αξιολογήσει.

Αυτές λοιπόν είναι βασικές διαφορές που πρέπει κάποια στιγμή να συμφωνήσουμε ότι πρέπει να γίνονται. Γιατί εγώ την άκουσα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την τοποθέτηση του κυρίου Παπαδόπουλου, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Λέει: κάναμε μία έρευνα, δεν παίρνουμε θέση.

Τι έχετε να πείτε όμως τώρα στους συναδέλφους σας που παίρνουν θέση σε πράξεις, οι οποίες έχουν αρχειοθετηθεί και ουσιαστικά κρατάνε τη μομφή και τον ψόγο προς το πολιτικό πρόσωπο. Άκουσα και την κυρία Αυγέρη εδώ πέρα. Έλεγε για τις σακούλες και τις βαλίτσες στο Υπουργείο Υγείας τη στιγμή που έχουν αρχειοθετηθεί αυτές οι υποθέσεις.

Και όταν μιλάμε, λοιπόν, ότι έχουμε σεβασμό στη Δικαιοσύνη, ο σεβασμός αυτός δείχνεται από τις πράξεις μας εδώ. Εμείς καταλήξαμε, λοιπόν, σε ένα πόρισμα.

Παρόλο που έχουν επιτεθεί εναντίον μου όσοι αυτή τη στιγμή βρίσκονται ελεγχόμενοι και συνεχίζουν να μου επιτίθενται, σέβομαι το δικαίωμά τους ως κατηγορούμενοι και ως ελεγχόμενοι. Δεν θα μπω εγώ στη διαδικασία πλέον της αντιπαράθεσης της νομικής διότι δεν έχω αυτή την αρμοδιότητα.

Την αρμοδιότητα καλώς ή κακώς το Σύνταγμα την ορίζει να την έχουν οι βουλευτές μέχρι ενός σημείου. Μόλις κάνουν το πόρισμα και το στείλουν στη Δικαιοσύνη, πλέον δεν είναι δική μας δουλειά εδώ.

Αντιθέτως, δική μας δουλειά είναι πώς θα διασφαλίσουμε το δημόσιο χρήμα. Και η διασφάλιση του δημόσιου χρήματος είναι τώρα, ότι αυτή τη στιγμή που μιλάμε έχουν ξεκινήσει όλες οι διαδικασίες από το Υπουργείο Υγείας, το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Δικαιοσύνης, προκειμένου να αποζημιωθεί το ελληνικό δημόσιο από τη Novartis.

Και ήδη υπάρχει πρόταση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και ήδη συστήνουμε τις Επιτροπές και θα ζητήσουμε κιόλας και παρουσία και με δικηγορικό γραφείο στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής στη βάση της απόφασης του New Jersey, που όποιος ξέρει στοιχειώδη νομικά γνωρίζει ότι αυτή η απόφαση απευθύνεται σε συγκεκριμένες κατηγορίες που συνδέονται με είτε υπερσυνταγογράφηση είτε κατευθυνόμενη συνταγογράφηση ή συγκεκριμένες κλινικές δοκιμές και ορίζει ρητώς ότι ο όρος «κρατικός αξιωματούχος» αφορά ιατρούς που υπηρετούν είτε στο ΕΣΥ είτε ιδιώτες ιατροί διότι διαχειρίζονται με τη συνταγογράφηση δημόσιο χρήμα.

Και αυτή τη δουλειά, λοιπόν, που δεν κάνατε πέντε χρόνια εσείς ως κυβέρνηση, διότι δεν κάνατε ούτε μία, ούτε μισή ενέργεια για να διεκδικήσετε από τη Novartis χρήματα, θα το κάνουμε εμείς και θα τα διεκδικήσουμε τα χρήματα στη βάση του σκανδάλου το οποίο αναφέρεται που είναι σκάνδαλο συνταγογράφησης, υπερσυνταγογράφησης, κατευθυνόμενης συνταγογράφησης, κλινικών δοκιμών, προκειμένου να υπάρχουν χρήματα για γιατρούς και όχι στη βάση την οποία εσείς επιλέξατε που ήταν η στοχοποίηση δέκα πολιτικών προσώπων που δικαιώνονται από την ελληνική Δικαιοσύνη.

Και επειδή στα θέματα διαφάνειας άκουσα απευθείας αναθέσεις, εδώ πέρα πάλι όλα αυτά τα οποία λέτε, άκουσα για διασπάθιση δημόσιου χρήματος, μου έχει κάνει εντύπωση μεγάλη το εξής: παρόλο που έχει βγει στον Τύπο και θα δείτε πως λειτουργούμε πάλι εμείς.

Έχω απαντήσει και σε ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Αναφέρονται για την κακοδιαχείριση στο ΚΕΕΛΠΝΟ και για τους ελέγχους που γίνανε και απαντήσαμε ότι όλες οι διαδικασίες οδηγούνται κανονικά και τις παρακολουθούμε στη Δικαιοσύνη.

Αυτό, όμως, που είχα απαντήσει και δεν έχω ακούσει τους λαλίστατους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είναι για την υπόθεση που αφορά ’16-’18 με τον ΕΟΔΥ με τις απευθείας αναθέσεις στον ΕΟΔΥ προς φύλαξη 9 εκατομμυρίων ευρώ.

Σε μήνυση την οποία έχει κάνει ο Σταμάτης Πουλής, ο οποίος διώκεται και αυτός, αλλά στη μήνυση που έκανε έγινε μια έρευνα και καταλήξαμε σε ένα πόρισμα. Ότι υπάρχουν 9 εκατομμύρια απευθείας αναθέσεις στον ΕΟΔΥ σε φύλαξη.

Το εντυπωσιακό όμως στο πόρισμα και δεν έχω ακούσει μια εξήγηση ποτέ είναι ότι σε μέρος αυτών των τιμολογίων για ένα και πλέον χρόνο στην αναγραφή της πληρωμής, αναφέρεται πληρωμή εντολή το όνομα του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας του κυρίου Πολάκη. Αυτό αναφέρουν τα τιμολόγια.

Και να σας πω κάτι, πάλι έρχομαι σε αυτό που είπα πριν. Η δουλειά πάλι του Υπουργού είναι να διαβιβάσει αυτά τα στοιχεία, να ζητήσει από τον ΕΟΔΥ αυτό το οποίο έγινε κιόλας να προασπιστεί το δημόσιο συμφέρον, αλλά με συγχωρείτε δεν έχει άλλη δουλειά μετά ο Υπουργός σε αυτό.

Περιμένω όμως και το έχω δώσει και απάντηση σε ερωτήσεις που έχουν κάνει οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κάποια στιγμή στο πολιτικό σκέλος θα μου πείτε για αυτά τα 9 εκατομμύρια ευρώ απευθείας αναθέσεων πως πήγαν;

Θα μου πείτε πως για ένα χρόνο γράφετε σε τιμολόγια με εντολή Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας; Φαντάζεστε εσείς κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ αν είχατε βρει τιμολόγια και έλεγε πληρωμές με εντολή αναπληρωτή Υπουργού Υγείας της Νέας Δημοκρατίας; Πάνω στα έδρανα θα ήσασταν.

Και εμείς πάλι αυτό το αντιμετωπίζουμε θεσμικά. Η Δικαιοσύνη θα πάει, η Δικαιοσύνη θα αποφανθεί.

Μπορούμε, λοιπόν κάποια στιγμή να αφήσουμε τη Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της και όχι επιλεκτικά να την επικαλούμαστε όταν οι αποφάσεις είναι υπέρ μας και όταν είναι εναντίον μας;

Να πιστεύουμε λοιπόν στην ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, αυτή είναι η δουλειά που πρέπει να γίνει.

Ερχόμαστε τώρα στο κομμάτι του σχεδίου νόμου. Ο ΣΥΡΙΖΑ, δηλώνοντας παρών, καθιστά τον εαυτό του απόντα από την ανέγερση του Παιδιατρικού Νοσοκομείου.

Είναι ξεκάθαρο, πλέον, διότι εδώ πέρα δεν είμαστε ένα αμφιθέατρο που ανταλλάσσουμε απόψεις, είμαστε νομοθετικό σώμα που ψηφίζουμε.

Εάν, λοιπόν, ακολουθήσουμε όλα τα κόμματα την θέση της ψήφου που εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ψηφιστεί το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Και η πραγματικότητα ποια είναι, κυρίες και κύριοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και της λοιπής αντιπολίτευσης που καταψηφίζετε, ότι στη ζυγαριά να υπάρξει παιδιατρικό Νοσοκομείο αλλά να είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, επιλέγετε να μην υπάρξει Παιδιατρικό Νοσοκομείο.

Θα ήταν απόλυτα σεβαστές οι ενστάσεις σας να ερχόσασταν και να λέγατε: «εμείς διαφωνούμε, δεν πρέπει να είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου για αυτούς, για αυτούς, για αυτούς τους λόγους, επειδή όμως η αναγκαιότητα της ύπαρξης Νοσοκομείου Παιδιατρικού στη Θεσσαλονίκη ξεπερνάει κάθε διαφωνία μας, επιλέγουμε να ψηφίσουμε παρόλο που διαφωνούμε στο νομικό καθεστώς».

Η θέση σας για το νομικό καθεστώς σάς οδηγεί σε ψήφο να μην γίνει το Νοσοκομείο.

Έρχεται, λοιπόν, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και σας λέει ότι η επιλογή της Κυβέρνησης είναι για να γίνει Παιδιατρικό Νοσοκομείο αυτό θα είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου. Τι απαντάτε εσείς; Αν δεν είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου να μην γίνει το Νοσοκομείο.

Άρα είστε απόντες από τη διαδικασία και οι βουλευτές, ειδικά της Θεσσαλονίκη, θα πρέπει να το εξηγήσουν αυτό.

Το συγκεκριμένο με το παρόν σας γίνεστε απόν, όπως γενικότερα είστε.

Η αναγκαιότητα, λοιπόν, στη Θεσσαλονίκη, πέρα από αυτά που ανέλυσε με πλήρη ενάργεια η Αναπληρώτρια Υπουργός η κυρία Γκάγκα, ξεκινούν από το γεγονός ότι στην πραγματικότητα δεν υπάρχει Παιδιατρικό Νοσοκομείο αυτοτελές, είναι μία δωρεά 160 εκατομμύριων, ένα υπερσύγχρονο νοσοκομείο με μονόκλινα, δίκλινα, πάνω από 240 κλίνες, κλίνες ΜΕΘ, κλίνες ψυχικής υγείας.

Και στην αρχική του λειτουργία, θα έχει 716 άτομα εργαζόμενους, στην πλήρη λειτουργία 1.010 και όλες οι υποχρεώσεις που έχει αναλάβει το ελληνικό δημόσιο που έχουν να κάνουν και με τα 10 εκατομμύρια για την οδική σύνδεση και 50 εκατομμύρια από την Περιφέρεια, αλλά και τον προϋπολογισμό του Νοσοκομείου, που ο πρώτος προϋπολογισμός θα είναι στα 60 εκατομμύρια ευρώ, η Πολιτεία θα είναι εντός χρονοδιαγράμματος και τον Ιανουάριο του 2023 είναι ο στόχος να ξεκινήσει η ανέγερση του συγκεκριμένου Νοσοκομείου, το οποίο ευελπιστούμε, και αυτό είναι το χρονοδιάγραμμα, να ολοκληρωθεί πριν τους μήνες τους οποίους αναφέρετε, δηλαδή μέσα προς τέλη του 2025.

Αυτή, λοιπόν, είναι η φιλοσοφία όλη για να υπάρξει ένα σύγχρονο νοσοκομείο με πλήρη ψηφιοποίηση, χωρίς χαρτί και να είναι ένα νοσοκομείο- «πιλότος» για το πώς θέλουμε τα νοσοκομεία.

Θέτετε ένα θέμα διαφωνίας ως προς το καθεστώς του νοσοκομείου. Σε αυτό πράγματι είναι επιλογή της Κυβέρνησης. Εμείς πιστεύουμε ότι θα πρέπει τα σύγχρονα νοσοκομεία, όπως συμβαίνει σε όλο τον κόσμο, να έχουν τις ευελιξίες που έχουν τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου και να μπορούν να λειτουργούν με όρους που θα υπάρχει και η λογοδοσία, θα υπάρχει και οι ηγεσία στο Νοσοκομείο με τις κατευθύνεις των σύγχρονων κλινικών και νοσοκομειακών δομών, δηλαδή με Διευθύνοντα Σύμβουλο, με υπεύθυνους για τις κλίνες, με υπεύθυνους για το ρίσκο.

Διότι αυτή τη στιγμή θεωρούμε ότι με αυτή τη διαδικασία θα υπάρχει πολύ καλύτερη παρεχόμενη υπηρεσία. Ο πολίτης χάνει ή κερδίζει;

Ο πολίτης έχει δωρεάν τις υπηρεσίες, όπως ακριβώς τις είχε. Το συγκεκριμένο Νοσοκομείο λειτουργεία στα πλαίσια, όπως λειτουργούν και άλλα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, εντός του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Το Υπουργείο το συγκεκριμένο έρχεται και το παρακολουθεί το συγκεκριμένο Νοσοκομείο και ο πολίτης έχει την καλύτερη δυνατή υπηρεσία.

Και βάζετε πάντοτε την εμμονή του δημόσιου, του ιδιωτικού τομέα. Σας το είπε και ο Αντιπρόεδρος προηγουμένως που ήταν εδώ πέρα. Είναι Εθνικό Σύστημα Υγείας. Αλλιώς να το λέγαμε Κρατικό Σύστημα Υγείας.

Στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, προφανώς υπάρχουν όλες οι δομές οι οποίες μπορούν να αναπτυχθούν. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Το γεγονός λόγου χάρη ότι τώρα και σας το είπα στην Επιτροπή, εν μέσω πανδημίας γιατροί του ΕΣΥ πηγαίνουν και κάνουν χειρουργεία σε ιδιωτικές κλινικές χωρίς να πληρώνει ο πολίτης, η ΥΠΕ τι είπε; Επεξεργάζεται αυτό το σχέδιο.

Είναι κάτι το οποίο βλάπτει τον πολίτη; Ή ο πολίτης εκείνη τη στιγμή λέει ότι όχι, η υπηρεσία που θα μου παρασχεθεί θέλω να βλέπω να είναι Ν.Π.Δ.Δ., αλλιώς δεν δέχομαι αυτήν την υπηρεσία.

Θεωρούμε λοιπόν σε ένα πλαίσιο, το οποίο θα το δείτε και θα σας καλέσουμε να το παρουσιάσουμε συνολικά. Που θα ξεκινάει πρώτα απ’ όλα από τις προληπτικές εξετάσεις, όπως τις έχουμε αναπτύξει.

Θα είναι στο σχέδιο που έχει να κάνει με την πρωτοβάθμια περίθαλψη, που πάλι ήρθαν εδώ πέρα να κάνουν κριτική. Δηλαδή να ανοίξουμε τις συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ που υπάρχουν σε κλειστό κύκλο γιατρών και να απευθυνθούμε στο σύνολο των γιατρών και η πληρωμή να μη γίνεται με την επίσκεψη όπως γινόταν μέχρι τώρα, που στη πραγματικότητα ήταν μία συνταγογράφηση, αλλά να υπάρχει γιατρός κατά άτομο και να πληρώνεται από το δημόσιο για αυτό το άτομο και να αναπτυχθεί ο θεράπων ιατρός. Είναι κάτι στο οποίο διαφωνείτε;

Και εσείς στηρίξατε το μέτρο του οικογενειακού γιατρού. Τώρα το λέμε θεράποντα ιατρό και δεν πετύχατε. Όπως δεν πέτυχαν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Αυτό ήταν μία κουλτούρα που έπρεπε να αλλάξει. Το γεγονός όμως να βάλουμε παραπάνω γιατρούς ιδιώτες να βρίσκονται στις σχέσεις με τον ΕΟΠΥΥ. Κριτική και σε αυτό;

Το γεγονός ότι οι δημόσιες δομές της Πρωτοβάθμιας, είτε αυτά είναι Κέντρα Υγείας, είτε αυτά είναι ΤΟΜΥ, θα πρέπει να έχουν μία διοικητική διασύνδεση και όπου χρειάζονται παραπάνω υπηρεσίες, να κάνουν συμβάσεις και με ιδιωτικά διαγνωστικά, υπάρχει κάποιο πρόβλημα;

Το να υπάρξει έλεγχος στην πρόσβαση στην Δευτεροβάθμια με το λεγόμενο gate keeping δεν είναι κάτι το οποίο βάζουμε πάντα, προκειμένου να υπάρχει ισχυρή Πρωτοβάθμια;

Και πηγαίνοντας στην Δευτεροβάθμια, το να αξιοποιηθούν όλες οι δομές που υπάρχουν, αλλά να δούμε την ανασύνταξη των δυνάμεων αυτών των δομών για να δούμε πού πρέπει να υπάρχει μία μεγαλύτερη βαρύτητα από τα διδάγματα τα οποία έχουμε και από την πανδημία, προκειμένου να έχουμε ισχυρές δομές, καλά στελεχωμένες και παράλληλα και άλλες δομές που θα έχει η κάθε μία το ρόλο της σε ένα νέο σύγχρονο χάρτη, που δεν θα εξυπηρετεί τις ανάγκες πολιτικών πεποιθήσεων ή αντιλήψεων, αλλά θα εξυπηρετεί τον ασθενή πριν το δείτε, είναι κάτι που θέλετε να το κατακρίνετε;

Το γεγονός ότι έχουμε διασφαλίσει αυτή τη στιγμή 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, 350 για κτηριακές υποδομές, 80 εκατομμύρια για υλικοτεχνική υποδομή, που αν πάνε μέσω συμπράξεων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, θα πρέπει να βάλουνε άλλα 160 εκατομμύρια οι ιδιώτες.

Το γεγονός ότι έχουμε διασφαλίσει 220 εκατομμύρια για την ΠΦΥ και 12 εκατομμύρια για την υλικοτεχνική υποδομή της ΠΦΥ, 300 εκατομμύρια για την ψηφιακή αναβάθμιση των νοσοκομείων μας και αντιστοίχως 200 και πλέον εκατομμύρια για προληπτικές εξετάσεις, δεν δείχνει ακριβώς την ευαισθησία που υπάρχει για τη Δημόσια Υγεία;

Και όλα αυτά δεν θέλουμε να τα δούμε αποσπασπαστικά, διότι το κάθε κομμάτι διαφορετικά δημιουργεί ένα μεγάλο παζλ που ξεκινάει από την Πρωτοβάθμια μαζί με τις προληπτικές εξετάσεις και καταλήγει σε όλη τη δομή της Δευτεροβάθμιας και Τριτοβάθμιας.

Όλο, λοιπόν, αυτό το πλαίσιο θέλουμε να το δημιουργήσουμε. Και ναι, σε αυτό το πλαίσιο που είναι δημόσιο και είναι δημόσιο αγαθό έχουν ενεργό ρόλο και οι ιδιωτικές δομές. Μην σοκάρεστε. Έχουν ενεργό ρόλο και οι ιδιωτικές δομές.

Και μέσα στην πανδημία, πράγματι μπορέσαμε χωρίς λεονταρισμούς του τύπου πάμε να επιτάξετε κλίνες, να πληρώνετε κλίνες. Και σήμερα αυτή τη στιγμή που μιλάμε υπάρχουν 840 κλίνες, απλές κλίνες covid από τον ιδιωτικό τομέα και περίπου 700 κλίνες σε όλη την Ελλάδα αναφέρομαι non-covid περιστατικών.

Και στις κλίνες ΜΕΘ τις οποίες έχουμε οι ίδιοι λέτε και μας εγκαλείτε σαν να έχουμε πρόβλημα ότι μετράμε και κλίνες ιδιωτικού τομέα. Βεβαίως, έχουμε και 200 περίπου κλίνες του ιδιωτικού τομέα οι οποίες έχουν δοθεί από την πρώτη στιγμή της πανδημίας για τις ανάγκες του ΕΣΥ και συμπολίτες μας οι οποίοι πάσχουν από άλλες παθήσεις εκτός covid γιατί δεν μπορούνε να συνυπάρχουνε συγχρόνως μπορούνε να βρίσκονται σε αυτές τις δομές.

Αυτό, λοιπόν, είναι το πλαίσιο το οποίο συχνά συζητάμε με κεντρικό ρόλο σε όλο αυτό το πλαίσιο του ΕΟΠΥΥ, ο οποίος ΕΟΠΥΥ πλέον θα λειτουργεί ως ασφαλιστικός οργανισμός ζητώντας και ποιοτικές υπηρεσίες και κάνοντας ελέγχους και στις ιδιωτικές δομές και στις δημόσιες δομές, αυτό που λέμε το real time έλεγχο.

Και με ένα πλαίσιο νέας λειτουργίας και των ιατρών τον οποίο θα κάτσουμε να το συζητήσουμε, διότι για να καλυφθούν πολλά κενά, δηλαδή είναι πρόβλημα για τον ασφαλισμένο να υπάρχει ιδιότητα ιδιώτη ιατρού να μπορεί να δουλεύει για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα μέσα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας ειδικά σε απομακρυσμένες περιοχές που ιδιώτες ιατροί μπορεί να μην έχουν την προθυμία να μπουν μέσα;

Είναι τρομακτικό να συζητήσουμε ότι γιατροί του Εθνικού Συστήματος Υγείας, αυτό το οποίο ανέφερε και η Αναπληρώτρια Υπουργός θα μπορέσουμε να δούμε όρους και προϋποθέσεις που να λειτουργούν και με ιδιωτικούς εκτός του Εθνικού Συστήματος Υγείας;

Αυτά λοιπόν γιατί είναι ταμπού όλα να μπούμε και να τα συζητήσουμε; Γιατί δηλαδή έχετε μια εμμονή σώνει και καλά να νομίζετε ότι προστατεύετε το δημόσιο συμφέρον και τη Δημόσια Υγεία βλέποντας μια αποκλειστικά κρατικίστικη αντίληψη;

Όπως εκδηλώνετε και σήμερα με τη θέση σας σε ένα νοσοκομείο υπερσύγχρονο που η μόνη αντίθεσή σας είναι ότι δεν θα είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και θα είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου;

Εμείς λοιπόν θεωρούμε ότι το δημόσιο αγαθό της υγείας το εξυπηρετούμε και από τις κρατικές δομές, το εξυπηρετούμε και από τις ιδιωτικές δομές και στο τέλος της ημέρας εκεί που θα κριθούμε από τον πολίτη τι είναι; Εάν του παρέχουμε το δημόσιο αγαθό της υγείας.

Και εγώ δεν χρησιμοποιώ εύκολα τον όρο «δωρεάν» γιατί σέβομαι πάντοτε τα χρήματα του Έλληνα φορολογουμένου. Δεν υπάρχει κάτι δωρεάν.

Πρέπει να βλέπουμε τα χρήματα του Έλληνα φορολογουμένου και να γυρνάνε πίσω με τις καλύτερες δυνατές παροχές.

Κάθε λοιπόν φορά που έρχεστε εδώ πέρα και προτείνετε ένα μέτρο και λέτε να το δώσετε δωρεάν θα πρέπει να λέτε να το δώσετε δωρεάν, όμως θα επιβαρυνθεί ο Έλληνας φορολογούμενος.

Εμείς θέλουμε να μπούμε σε κλίμακες που θα λαμβάνεται η καλύτερη δυνατή παρεχόμενη υγεία για τον Έλληνα ασφαλισμένο, για τον πολίτη τον ασφαλισμένο, για τον πολίτη τον ανασφάλιστο με την κουβέντα που έγινε πριν και να μην την επαναλάβουμε.

Αλλά θα υπάρχουν και οι καλύτερες δυνατές τιμές, προκειμένου να σεβόμαστε το δημόσιο χρήμα. Και αυτή είναι η κατεύθυνση η οποία θα οδηγήσουμε ξεκινώντας από αυτό που σας είπα. Και για αυτό τον λόγο εκεί που εσείς βλέπατε τη Novartis και κοιτούσατε πως θα κρεμάσετε στα μανταλάκια τους πολιτικούς σας αντιπάλους, εμείς ερχόμαστε τώρα και με τα πορίσματα που κάναμε και με τις θέσεις που κάναμε και τα πορίσματά μας αυτή τη στιγμή αξιολογούνται από τη δικαστική εξουσία και αξιολογούνται με μεγάλο ενδιαφέρον γιατί εμείς δεν έχουμε χαρακτηρίσει κανέναν κατηγορούμενο.

Με αυτά τα οποία γράψαμε έρχεται η ελληνική Δικαιοσύνη και τους αξιολογεί. Η διαφορά μας είναι όμως ότι εμείς, αυτή εδώ η Κυβέρνηση δεν θα δούμε τη Novartis με πολιτικό όφελος για κάποιον, θα τη δούμε με αυτό που δεν κάνατε εσείς πέντε χρόνια που ήσασταν στην εξουσία, να πάμε να διεκδικήσουμε τα χρήματα.

Ήδη το Υπουργείο Υγείας ξεκίνησε, ήδη το Υπουργείο Οικονομικών ξεκίνησε, ήδη το Υπουργείο Δικαιοσύνης ξεκίνησε. Και να χρησιμοποιήσουμε την απόφαση, η οποία βγήκε προκειμένου να υπάρξει η πραγματική διάσταση του σκανδάλου που ήταν ένα σκάνδαλο που αφορούσε συγκεκριμένες κατευθυνόμενες συνταγογραφήσεις.

Κυρίες και κύριοι, θεωρούμε ότι σήμερα, και ευελπιστώ μέχρι την τελευταία στιγμή, να αλλάξετε τη θέση σας. Δεχόμαστε την κριτική σε οτιδήποτε κάνουμε, πείτε μας οποιαδήποτε κριτική θέλετε. Όμως το να έρχεστε και με μία διαφωνία Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου ή Δημοσίου Δικαίου, να έρχεστε και να μην ψηφίζετε αυτό το νομοσχέδιο, με συγχωρείτε, είναι πολύ μεγάλο λάθος.

Και κλείνοντας, επειδή ακούστηκε και αυτό, δεν έχει κανένας την πατρότητα, ούτε ποτέ θα διεκδικήσουμε ακόμη και αν επί Υπουργίας μου ξεκινήσει το έργο και πάμε μαζί με τη Μίνα σε ένα χρόνο από τώρα και μπαίνει ο θεμέλιος λίθος, όχι, δεν το διεκδικούμε, να φύγουμε από αυτή την παλαιοκομματική νοοτροπία.

Το Ίδρυμα Νιάρχος έχει τα συγχαρητήρια που επέλεξε να δώσει όλα αυτά τα χρήματα και εμείς η δουλειά που έχουμε είναι αυτά τα χρήματα να τα αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Άρα κανένας δεν πρέπει να πανηγυρίζει για αυτό. Πρέπει να λέμε ευχαριστώ στο Ίδρυμα Νιάρχος, να λέμε ευχαριστώ σε όσους μπαίνουν στη διαδικασία να ασχοληθούν για την υλοποίησή του.

Εμάς η δουλειά μας είναι να αξιοποιούμε σωστά αυτές τις δωρεές και σας το είπα και στην Επιτροπή: δυστυχώς και από το Ίδρυμα Νιάρχος χάσατε δωρεές τις οποίες εμείς επαναφέραμε, αναφέρομαι στις νοσοκομειακές λοιμώξεις που απεντάχθησαν και τις επιστρέψαμε, αναφέρομαι πριν που λέτε στη συζήτηση για τον Ευαγγελισμό δεν προχώρησε τίποτα.

Άρα εκεί κρινόμαστε η πολιτική ηγεσία, όχι να έρχεται και να παίρνει την πατρότητα του έργου όταν τα χρήματα τα βάζει κάποιος άλλος, αλλά πώς αξιοποιεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αυτές τις δωρεές.

Και να πω και για την μοριοδότηση κάτι, για την τροπολογία για να μπορείτε να τοποθετηθείτε.

Είναι για την τροπολογία πρώτα από όλα δεν βλέπω να κάνετε αναφορά που δίνουμε παράταση στους επικουρικούς μέχρι το Δεκέμβριο. Λέγατε και την προηγούμενη φορά που δώσαμε παράταση ότι τους κοροϊδεύουμε.

Ερχόμαστε τώρα στη μοριοδότηση. Προσέξτε, ο εμπαιγμός σε αυτούς τους ανθρώπους έχει τα όρια. Άκουσα εδώ πέρα και να αναφέρεται και ο εισηγητής και η κυρία Ξενογιαννακοπούλου για τη μονιμοποίηση.

Ορίστε μου διαδικασία μονιμοποίησης συνταγματικά ανεκτή εκτός αν εσείς έρχεστε, αυτά μπορεί να τα λέει, αν θέλει, το ΜΕΡΑ25, η Ελληνική Λύση, δεν μπορείτε να τα λέτε εσείς που έχετε κυβερνήσει. Αυτά τα λέει το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος που σου λέει: εγώ δεν πιστεύω στο αστικό Σύνταγμα.

Υπάρχει Σύνταγμα. Το Σύνταγμα, λοιπόν, δεν προβλέπει άλλη διαδικασία και υπάρχει και η απόφαση 1092/2021 που σε μοριοδότηση που υπήρξε έχει κάνει σκέψη και έχει πάει και στην Ολομέλεια για την αντισυνταγματικότητα.

Τι ερχόμαστε εμείς και κάνουμε τώρα και το κάνουμε με σωστό τρόπο; Απαντάμε στις σκέψεις του Συμβουλίου της Επικρατείας. Διότι αν βγει κάποιος από εδώ και πει ότι εγώ θέλω να μονιμοποιήσω προκειμένου να επιβραβεύσω δώσατε το επιχείρημα κάποιου να πάει στο Συμβούλιο της Επικρατείας και να ρίξει την υπόθεση.

Άρα όποιος έρχεται σε αυτό εδώ το βήμα και λέει μονιμοποιείστε τους γιατί θέλουμε να τους επιβραβεύσουμε τους κάνετε κακό σε όλους τους επικουρικούς.

Γιατί η λογική της μοριοδότησης ακριβώς για να είναι συνταγματικά ανεκτή απαντά στην εμπειρία την ιδιαίτερη που έχουν κερδίσει οι συγκεκριμένοι επικουρικοί επειδή το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα βρέθηκαν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και για αυτό είναι διαφορετική μοριοδότηση για αυτούς που είναι στο εθνικό σύστημα υγείας, διαφορετική μοριοδότηση για αυτούς που είναι στην Πρωτοβάθμια.

Ακούστηκε και η κριτική ότι πάμε να βάλουμε και τις ιδιωτικές δομές μέσα, ναι. Αυτό ήταν άλλη μια σκέψη του Συμβουλίου της Επικρατείας. Διότι αν η ιδιωτική δομή υπάρχει νοσηλευτής που για ένα μήνα πήρε περιστατικά Covid αυτός ο μήνας και ο μοναδικός, η μοριοδότηση όπως έχετε δει είναι ανά μήνα δεν είναι συνολικά, αυτός ο μήνας που πήρε Covid περιστατικά θα πρέπει να του προσμετρηθεί στα πλαίσια της ισότητας γιατί και αυτός είχε περιστατικό Covid.

Και το ίδιο ισχύει και για Στρατιωτικά Νοσοκομεία, το ίδιο ισχύει και για τα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία.

Δίνουμε λοιπόν μια δυνατότητα με μια προκήρυξη 4.000 θέσεων που βγαίνει τις επόμενες μέρες νοσηλευτές και 910 θέσεις άρα κοντά 5000 θέσεις προκειμένου να πάνε αυτοί οι άνθρωποι με αυτή τη μοριοδότηση γιατί έχουν την εμπειρία, όχι ως προϊόν επιβράβευσης γιατί έχουν την εμπειρία να διεκδικήσουν αυτές τις θέσεις και ναι οποιαδήποτε άλλη προκήρυξη γιατί αναφέρεται σε τρεις προκηρύξεις θα είναι για τους συγκεκριμένους ανθρώπους.

Και για πρώτη φορά, κυρίες και κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ μπαίνουν μέσα και οι 4000 του ΟΑΕΔ. Εσείς λοιπόν που είχατε όλη αυτή την ευαισθησία σήμερα συμπληρώνουν 6 χρόνια οι 4000 του ΟΑΕΔ, 5 χρόνια γιατί δεν τους μονιμοποιούσατε αφού μπορούσατε να τους μονιμοποιήσετε και υπήρχε διαδικασία;

Από εσάς είναι και κάθε χρόνο ανανεώνουμε. Και για πρώτη φορά αυτοί οι άνθρωποι ερχόμαστε και τους λέμε ότι και εσείς που ήσασταν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας έχετε αυτή την ευκαιρία.

Συνεπώς ας ψηφίσετε τουλάχιστον την τροπολογία διότι τσιτάτα του τύπου μονιμοποίηση εδώ και τώρα όλων δεν είναι συνταγματικά ανεκτή και οδηγεί ουσιαστικά στο να μην είναι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Εμείς με μεθοδικότητα βγάζουμε τις προκηρύξεις, αξιολογούμε την εμπειρία, μιλάμε με ειλικρίνεια στους επικουρικούς και τους λέμε ότι πράγματι λόγω της εμπειρίας που πήραν θα συνεχίζουμε να έχουμε προκηρύξεις αλλά μέσω των προκηρύξεων θα γίνει η διαδικασία να λάβουν τη μόνιμη θέση όπως ορίζει το σύνταγμα και όχι με πολιτικές δηλώσεις Μαυρογιαλούρων οι οποίοι έρχονται και λένε τώρα, αύριο το πρωί μονιμοποίηση όλων».