Τρίτη, 10 Σεπτεμβρίου 2024

Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας

Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας

Ειρήνη Αγαπηδάκη

Η Ειρήνη Αγαπηδάκη είναι Ψυχολόγος, με Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (MSc) στην Προαγωγή και Αγωγή Υγείας από την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και διδακτορικό δίπλωμα (PhD) στο γνωστικό αντικείμενο της Ψυχολογίας της Υγείας, από την ίδια Σχολή, ενώ έχει μετεκπαιδευτεί και σε θέματα πρόληψης των ψυχικών διαταραχών και προαγωγής ψυχικής υγείας. Επιπλέον, έχει πολυετή διδακτική και ερευνητική εμπειρία στα πεδία της χάραξης πολιτικών δημόσιας υγείας, τη μεθοδολογία έρευνας στη Δημόσια Υγεία και στην προαγωγή ψυχικής υγείας, στο πλαίσιο εθνικών, ευρωπαϊκών και διεθνών ερευνητικών προγραμμάτων.

Εργάστηκε ως ερευνητική συνεργάτης επί σειρά ετών στο Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, ενώ κατά το πρόσφατο παρελθόν, εξελέγη και υπηρετούσε ως Λέκτορας Δημόσιας Υγείας στην Ιατρική Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου. Έχει συγγράψει και δημοσιεύσει ερευνητικές εργασίες σε επιστημονικά περιοδικά με κριτές, ενώ έχει παρουσιάσει αποτελέσματα των ερευνητικών της εργασιών σε πολλά ελληνικά και διεθνή συνέδρια.


To 2019 παραιτήθηκε από την ακαδημαϊκή της θέση, προκειμένου να αναλάβει τα καθήκοντα της Ειδικής Γραμματέως Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, όπου παρέμεινε ως το 2022. Κατά τη θητεία της στην Ειδική Γραμματεία Ασυνόδευτων Ανηλίκων, μεταφέρθηκαν όλα τα ασυνόδευτα ανήλικα από τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης των νησιών και τον Έβρο, πάνω από 2000 παιδιά συνολικά, σε κατάλληλες δομές φιλοξενίας στην ενδοχώρα και σε άλλα Κ-Μ μέσω του προγράμματος μετεγκατάστασης αλλά και των επανενώσεων, βελτιώθηκε το πλαίσιο για την αξιολόγηση ηλικίας, ώστε να διασφαλιστεί ότι αυτοί που τίθενται σε δομές παιδικής προστασίας είναι πράγματι ανήλικοι, καταργήθηκε η προστατευτική φύλαξη δια νόμου, μια επαίσχυντη πρακτική που η χώρα μας ακολουθούσε εδώ και είκοσι χρόνια με καταδίκες από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και αυστηρές συστάσεις από το Συμβούλιο της Ευρώπης και υλοποιήθηκε ο εθνικός μηχανισμός για τον έγκαιρο εντοπισμό & τη φιλοξενία ασυνόδευτων ανηλίκων που εντοπίζονται άστεγοι, ανά την επικράτεια. Αυτός ο μηχανισμός, αποτελεί σημαντικό μέσο πρόληψης της εξαφάνισης ανηλίκων και είναι κάτι που η χώρα μας θα έπρεπε να έχει υλοποιήσει εδώ και χρόνια. Επιπλέον, αυξήθηκαν οι θέσεις σε κατάλληλες δομές μακροχρόνιας φιλοξενίας και έτσι καταφέραμε επιτέλους να έχουμε 2000 θέσεις σε τέτοιες δομές, στόχο που είχε η χώρα μας ήδη από το 2017 και βέβαια, υλοποιήθηκε πρόγραμμα μετεγκατάστασης ασυνόδευτων ανηλίκων προς άλλα Κράτη-Μέλη της ΕΕ σε συνεργασία με Διεθνείς Οργανισμούς και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εξασφαλίζοντας άμεσα αποτελεσματική προστασία (μετεγκαταστάθηκαν πάνω από 1300 ασυνόδευτα ανήλικα και 1024 άτομα εκ των οποίων τα 612 ήταν σοβαρά άρρωστα παιδιά μαζί με τα μέλη της πυρηνικής τους οικογένειας στη Γερμανία). Έτσι, από τα πάνω από 5.500 ασυνόδευτα ανήλικα που καταγράφονταν στη χώρα μας το 2019, πλέον έχουμε σταθερά έναν αριθμό που δεν ξεπερνά τα 2.500, διασφαλίζοντας αποτελεσματική προστασία.


Στα τέλη Δεκεμβρίου 2022, ανέλαβε τα καθήκοντα της Γενικής Γραμματέως Δημόσιας Υγείας, υλοποιώντας μεταξύ άλλων: το παιδιατρικό ψηφιακό βιβλιάριο παιδιού, ώστε να μπορεί επιτέλους η χώρα μας να διαθέτει για πρώτη φορά, επίσημα και αξιόπιστα δεδομένα για την εμβολιαστική κάλυψη των παιδιών, ενώ παράλληλα οργανώθηκαν και υλοποιήθηκαν εκτεταμένοι εμβολιασμοί σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού. Επιπλέον, αναπτύχθηκε το νέο σχέδιο Πρόληψης των κυριότερων χρόνιων νοσημάτων, Προστασίας και Προαγωγής της Υγείας «Σπύρος Δοξιάδης», το οποίο περιλαμβάνει πάνω από 20 δράσεις πρωτογενούς, δευτερογενούς και τριτογενούς πρόληψης με προϋπολογισμό άνω των 300 εκ. ευρώ, που αποτελούν την πρώτη προσπάθεια στην ιστορία της χώρας μας για οργανωμένο και συστηματικό σύστημα πρόληψης για όλο τον πληθυσμό. Ενδεικτικά, οι δράσεις αφορούν προγράμματα πρόληψης των κυριότερων παραγόντων κινδύνου όπως είναι η πρόληψη και καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας σε παιδιά και ενήλικες. Σε επίπεδο δευτερογενούς πρόληψης, υλοποιείται ήδη το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά», χάρη στο οποίο έχουν πραγματοποιηθεί ήδη πάνω από 120.000 ψηφιακές μαστογραφίες και έχουν εντοπιστεί έγκαιρα με ευρήματα πάνω από 7.500 γυναίκες. Ακολουθεί το πρόγραμμα πρόληψης για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, για 2,5 εκατομμύρια γυναίκες ηλικίας 21-65 ετών με δωρεάν προληπτικές εξετάσεις test-pap, HPV-DNA test, κολποσκόπηση και βιοψία, το πρόγραμμα για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου, για 3,8 εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 50-70 ετών με δωρεάν εξέταση κολονοσκόπησης, το πρόγραμμα πρόληψης καρδιαγγειακών νοσημάτων, για 5,5 εκατομμύρια γυναίκες και άντρες ηλικίας 30-70 ετών με δωρεάν εξετάσεις αίματος λιπιδαιμικού προφίλ και έγκαιρο εντοπισμό του καρδιαγγειακού
κινδύνου και του μεταβολικού συνδρόμου, αλλά και το πρόγραμμα πρόληψης για τον καρκίνο του πνεύμονα σε άτομα που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο, καθώς και πρόγραμμα πρόληψης του καρκίνου του δέρματος σε ομάδες υψηλού κινδύνου.