Δ.Τ.- Ομιλία του υπουργού ΥΚΑ κ. Ανδρέα Λοβέρδου,κατά τη συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας με τους ιδιοκτήτες των φαρμακευτικών εταιρών
24/01/2012Τρίτη, 24 Ιανουαρίου 2012
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
OMIΛΙΑ ΑΝΔΡΕΑ ΛΟΒΕΡΔΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ
Κυρίες και κύριοι, ζητώ συγνώμη για την καθυστέρηση. Είμαστε εδώ τα δυο Υπουργεία, το Υπουργείο Υγείας και το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, που εκπροσωπεί η κα Δρέττα, γιατί ο κ. Κουτρουμάνης επιστρέφει από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας τώρα το μεσημέρι και δεν θα προλάβει.
Αλλά έχω μετά και τη χθεσινή μας πολύωρη συνεργασία, εξουσιοδότηση αφού συναντήθηκα και ενημέρωσα τον Πρωθυπουργό κι χθες το απόγευμα να σας μεταφέρω ορισμένα πράγματα τα οποία είναι αποφάσεις της κυβέρνησης που σε κάθε περίπτωση, ό,τι και να γίνει, όποιος και να κυβερνά, θα εφαρμοστούν.
Κάναμε άλλες φορές σε συνεργασία μαζί σας, μια προσπάθεια το 2010 και το 2011 να περιοριστεί η κατανάλωση του φαρμάκου στα νοσοκομεία και στα ασφαλιστικά Ταμεία με πολύ μεγάλη επιτυχία. Δεν περιορίστηκε η παροχή ιατρικών υπηρεσιών, αλλά περιορίστηκε η κακοδιοίκηση και η σπατάλη.
Σε πάρα πολλά μέτρα είχαμε την υποστήριξή σας. Σε άλλα όχι. Φτάσαμε σ’ ένα σημείο, οι δημοσιογράφοι που καλύπτουν το Υπουργείο ξέρουν, γι’ αυτό τους παρακάλεσα να έρθουν σήμερα, να είναι μπροστά, φτάσαμε σ’ ένα σημείο η συνάντηση η δική μου με την τρόικα το Σάββατο, να έχει λυμένα όλα τα θέματα που αφορούν τις δαπάνες της Κεντρικής Διοίκησης της Υγείας στην Ελλάδα, αλλά και των νοσοκομείων, μέσα σ’ αυτά και το φάρμακο των νοσοκομείων, αλλά να έχει σε εκκρεμότητα και πολύ ανοιχτό θέμα για το 2012, την κατανάλωση των φαρμάκων από τα Ασφαλιστικά Ταμεία.
Εγώ τους είδα περίπου 70 λεπτά, από τα οποία τα 55 αφιερώθηκαν σ’ αυτό. Συνεργαστήκαμε τα δυο Υπουργεία, συνεργάστηκα χθες ενημερώνοντας από την πλευρά μου τον Πρωθυπουργό, για το τι μέλλει γενέσθαι, το τι θα γίνει το έτος 2012. Για το έτος 2012, η παλαιότερη υποχρέωση της χώρας καταγραφείσα στο μνημόνιο, ήταν 1% περίπου του Ακαθαρίστου Εγχωρίου Προϊόντος να είναι η κατανάλωση σε φάρμακα των Ασφαλιστικών Ταμείων.
Στο μεσοπρόθεσμο, το ποσό αυτό καταγράφεται ως 2.850.000.000 ευρώ για το 2012. Εμείς είχαμε με το Υπουργείο Εργασίας ως στόχο για το 2012 και έχουμε και θ’ αγωνιστούμε να διατηρήσουμε, το 3.200.000.000 ευρώ. Πάντως, βλέποντας την πορεία των πραγμάτων θα έλεγα ότι κάτι κοντά στα 3 δισ., θα είναι η τελικώς προσδιοριζομένη δαπάνη των Ασφαλιστικών Ταμείων για τα φάρμακα. Με αγώνα, με πολύ μεγάλο αγώνα.
Γιατί σημειώσατε ότι αν κάποιος επέμενε στο 1% του ΑΕΠ περίπου που είναι ο κοινοτικός μέσος όρος, εκκινεί από το ποσό των 220 δισεκατομμυρίων ευρώ που είναι το ΑΕΠ μας, άρα τα 2.200.000.000. Πάει πολύ χαμηλά, ώστε το περίπου που λέει το μνημόνιο ν’ ανέβει. Αν βάλουμε ως βάση, που είναι νομίζω αρτιότερη η σκέψη, το 2.850.000.000 του μεσοπροθέσμου, νομίζω ότι πάρα πολύ άνετα μπορούμε με την κοινή προσπάθειά μας να φτάσουμε το έτος 2012 στα 3 δισ. και να καλύψουμε της συγκεκριμένη υποχρέωση.
Έχουμε, με άλλα λόγια, αυτό που μου λέγατε κάποιοι εξ υμών, θυμάμαι τον κ. Τρύφωνα να είναι η πρώτη του κουβέντα στο Υπουργείο Εργασίας όταν τον πρωτογνώρισα, να μου λέει ότι «εμείς προτιμούμε έναν κλειστό προϋπολογισμό». Να μεταφέρω, για να ξέρει η κάθε βιομηχανία τι είναι αυτό που έχει να κάνει και να μην εκπλήσσεται με αλλαγές πολιτικών τιμολογιακών και άλλων ανά μήνα.
Εμείς λοιπόν στα μέσα, ή προς το τέλος του Ιανουαρίου, έχουμε εικόνα ενός κλειστού προϋπολογισμού. Η συζήτηση που έγινε σ’ εμένα και την τρόικα, παρήγαγε μια ενημέρωση δική μου στους δημοσιογράφους μετά. Η συζήτηση που έγινε ανάμεσα στις Τεχνικές Υπηρεσίες της τρόικας και τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Υπουργείου σε βαθμό Γενικών Γραμματέων, ήταν μια συζήτηση πολυπρόσωπη και τα επιχειρήματα που ακούστηκαν ένθεν κακείθεν, μεταφέρθηκαν και προς το χώρο του Τύπου.
Όλοι οι Έλληνες και όλες οι Ελληνίδες τα ξέρουν αυτά. Δε συζητήσαμε όμως μόνο ένα ποσό, έναν αριθμό. Συζητήσαμε μαζί τους και είπαμε τις απόψεις μας, τους είπαμε τις αποφάσεις μας δηλαδή, που κρίθηκαν από εμάς στη συνεργασία των δύο Υπουργείων ικανοποιητικές και στο διάλογο με άλλους πειστικές. Αναφέρομαι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τους υπόλοιπους, ήταν πειστικά τα επιχειρήματά μας, αλλά κι εμείς κρίναμε, τα δυο Υπουργεία ότι αυτό που θα σας πούμε είναι πάρα πολύ λογικό.
Να δούμε τίνι τρόπω θα πετύχουμε το 3% και κάτι, ή το 3%, ή ό, τι τελικά καταλήξει η Ελλάδα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τους άλλους, στη νέα συμφωνία που θα υπογραφεί σε λίγες μέρες. Είναι κλειστός προϋπολογισμός, εμείς έχουμε αυτά και άλλα δεν έχουμε.
Υποτεθείσθω, ότι κλείνουμε στο desideratum το δικό μας 3,2. 3,2 συν 1 ευρώ δεν υπάρχει, το 1 ευρώ δεν θα το πληρώσουμε. Έχουμε κλειστό, ολόκλειστο προϋπολογισμό. Γιατί να φτάσουμε στο περσινό. Δεν αναφέρομαι στα νοσοκομεία, αυτό είναι απ’ έξω, στα νοσοκομεία έχουμε μια εξαιρετικά καλή πορεία, η οποία με μαθηματική ακρίβεια θα επαναληφθεί και το 2012 και θα πάει και καλύτερα. Μιλάω τώρα για τ’ Ασφαλιστικά Ταμεία. Γιατρός, προϊόν, συνταγογράφηση, αποθήκη, φαρμακείο, εκτέλεση.
Το 2011 κλείνει με 3.750.000 αλλά με τα 400.000.000 που πήραμε με το rebate και με τους συμψηφισμούς. Δηλαδή οι γιατροί συνταγογράφησαν για σας 4.100.000. Και με τη συμφωνία μας, που ευτυχώς υπήρξε, κι εδώ ξέρω την καλή σας συμπεριφορά, πήραμε 400.000.000, κάποια από αυτά ήταν rebate, κάποια από αυτά συμψηφισμοί και φτάσαμε 3.750.000 που είναι κοντά 300 πάνω από το στόχο αφού τρία Ταμεία δε μας βοήθησαν, το ΝΑΤ, το ΕΤΑΑ και το ΤΕΥΤΕΚΩ που είναι εκτός ΕΟΠΥΥ.
Άρα, θα μετέλθουμε παρομοίων μέσων και μάλιστα πολύ έγκαιρα, εάν δούμε ότι το Γενάρη κλείνει η φαρμακευτική δαπάνη τσιμπημένη. Ο ΕΟΠΥΥ που είναι εδώ, ο κ. Βουδούρης, το συναποφασίσαμε, σας το ανακοινώνουμε, δεν έχει για σας παραπάνω από 240 εκατομμύρια μηνιαίως. Συν 40 τα άλλα Ταμεία, 280. Αυτά είναι τα λεφτά και ίσως λίγο λιγότερα. Εγώ λέω αυτά. ΕΟΠΥΥ συν τα άλλα Ταμεία που είναι εκτός.
Αυτό τι σημαίνει; Σημαίνει ότι αν δούμε ότι τον Ιανουάριο, το Φεβρουάριο, η δαπάνη δεν φτάνει εκεί, θ’ αρχίσουμε γρήγορες ρυθμίσεις που δεν θα ευχαριστήσουν ούτε εσάς, ούτε εμάς ούτε τους εργαζομένους σας. Έχουμε βέβαια ταυτοχρόνως και έναν διπλό στόχο: Δεν είναι μόνο η εξοικονόμηση ο στόχος μας, ο στόχος μας είναι να ενισχύσουμε τις βιομηχανίες, ελληνικές και πολυεθνικές που έχουν υποδομές στην Ελλάδα.
Όλοι αναφέρουν για τη βιομηχανία των γενοσήμων ως μια δυναμική δραστηριότητα της ελληνικής οικονομίας με αναπτυξιακές προοπτικές. Αυτό η κυβέρνηση το ενστερνίζεται, ο Υπουργός Υγείας, ο Υπουργός Εργασίας το ενστερνιζόμαστε και θα βοηθήσουμε. Θα βοηθήσουμε τις ελληνικές, τις δικές μας εταιρείες που είναι εδώ, θα βοηθήσουμε τις πολυεθνικές που έχουν επενδύσει εδώ, έχουν εργαζομένους Έλληνες, θα βοηθήσουμε τον κλάδο.
Τι ζητάμε: Ζητάμε την προώθηση γενοσήμων. Η επισήμανση και η σύμπτωση απόψεων ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τους λοιπούς, ήταν ότι πράγματι με διαδικασίες αλμάτων μήκους, πρέπει να φτάσουμε στο 50% κατανάλωσης γενοσήμων μέσα στο 2012, στα πρώτα του τρίμηνα. Είμαστε 18,5%. Αυτό είναι για τους Έλληνες που υποφέρουν οικονομικά; Όχι. Τόσο είναι σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, εξαιρώ τη Μεγάλη Βρετανία που άκουσα τον συνάδελφό μου Υπουργό της Κυβέρνησης Κάμερον, να επαναλαμβάνει τον Υπουργό του Εργατικού Κόμματος που και οι δυο είπαν 80% γενόσημα. Στο Ηνωμένο Βασίλειο που παράγει, που είναι χώρα παραγωγός και από την οποία εισάγουμε εμείς.
Άρα, ένας στόχος κοινός της βιομηχανίας που έχει στην Ελλάδα τις υποδομές της, αλλά του Υπουργείο των Ταμείων όλων μας, είναι η προώθηση του γενοσήμου. Αυτό σημαίνει ότι ο γιατρός συνταγογραφεί γενόσημα. Αυτό σημαίνει ότι ο γιατρός θα πάρει αυτή την εντολή την επόμενη εβδομάδα, κ. Βουδούρη πότε θα το στείλετε αυτό για το γενόσημο; Μετά το φως της νέας συζήτησής σας με τη Τρόικα; Τη Δευτέρα στη συνεδρίαση του ΕΟΠΥΥ θα την έχουμε στείλει.
Γιατροί που δεν συμβιβάζονται με αυτό θα τίθενται εκτός γιατρών ΕΟΠΥΥ και θα τους αφαιρείται και το δικαίωμα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, γιατί εμείς θέλουμε μια συμπαράταξη εταιρειών, γιατρών, φαρμακοποιών που είναι πιο πρόθυμοι απ' όλους σας, Υπουργείων, πολιτικής ηγεσίας του τόπου.
Σας παρακαλώ, λοιπόν, να ευθυγραμμιστούμε, να λειτουργήσουμε με αυτούς τους κλειστούς προϋπολογισμούς.
Ο Πρωθυπουργός με ρώτησε «με ποιο τρόπο θα φτάσεις εκεί;» του είπα ότι «υπάρχει το άλφα σενάριο», το οποίο θα ακολουθήσουμε πιστά και παρακάλεσα να μην μελετάτε το βήτα ακόμη. Η ίδια ερώτηση μου έγινε και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «πως θα φτάσεις;», τους είπα ότι «είναι στο χέρι μας, μπορούμε». Όπως πήγαμε 1.650 και είναι και παραπάνω, γιατί δεν υπολογίζουμε μια κατανάλωση του ΙΚΑ. Όπως πήγαμε κατ’ ελάχιστο 1.650 αρχή 2010-2011 έτσι θα πέσουμε κάτω κοντά 1 δισ. και το 2012.
Ναι αλλά πως. Του είπα, δίνοντας το παράγγελμα πρώτα απ' όλα γενόσημο στις βιομηχανίες, στους γιατρούς, στη Διοίκηση. Δεύτερον με τον κυρωτικό μηχανισμό που εισήγαγα στη Βουλή, ο κ. Βενιζέλος με βοήθησε εδώ και μπήκε στο πολυνομοσχέδιο μια ρύθμιση ώστε τίθεται εκποδών ο ιατρός που δεν ακολουθεί τους κανόνες συνταγογράφησης με απόφαση του κ. Βουδούρη, χωρίς να μπορεί να ζητήσει την αναστολή της απόφασης. Άρα, είναι προς το παρόν εκτός 9.200.000 ασφαλισμένων ο γιατρός αυτός.
Σε λίγο, γιατί θέλουμε να αγκαλιάσουμε με τον ΕΟΠΥΥ όλα τα Ταμεία, θα είναι εκτός όλων των Ταμείων σιγά - σιγά, όχι τώρα. Πάντως αυτή τη στιγμή θα τίθεται εκτός 9.200.000 ασφαλισμένων, οι πρώτες τέτοιες κυρώσεις μόλις δημοσιευτεί ο νόμος από εμένα θα ενημερωθείτε, θα επιβληθούν γιατί τους ξέρουμε, έχουμε ήδη αρχίσει να εντοπίζουμε.
Πέρα από αυτό ο ΕΟΦ - κ. Δημόπουλε πείτε πότε γιατί δεν το θυμάμαι - θα συστηματοποιήσει ορισμένες ασθένειες πολύ πολύ συγκεκριμένες για τις οποίες η ομάδα των φαρμάκων (θεραπευτικές κατηγορίες) είναι ευρύτατες σε ό,τι αφορά την κατανάλωση, για τις οποίες ο ΕΟΠΥΥ θα υιοθετήσει μόνο χρήση γενοσήμων.
Σας παρακαλούμε επίσης, τέταρτο μέτρο και θα δούμε και μία δική μας τιμολογιακή πολιτική, μου έχουν πει πάρα πολλοί γιατροί έμπειροι γιατροί παλαιοί, όχι όμως γέροντες αλλά της ηλικίας μου, ότι πάρα πολλά φάρμακα καταλληλότατα, μάλιστα ένας μου έλεγε για ένα παιδιατρικό για τραγική περίπτωση ασθένειας, τιμολογηθέν 1,2 απεσύρθη, η εταιρεία δεν είχε κανένα λόγο να το παράγει. Και όμως μια ασθενής του μικρή, 8 ετών κοριτσάκι το έχει ανάγκη. Δεν υπάρχει το φάρμακο.
Μου είπε «αν εσείς βοηθούσατε αυτά τα φάρμακα με μια καλύτερη τιμολογιακή πολιτική και οι εταιρείες θα είχαν λόγο να τα κρατούν στην αγορά». Σωστό. Και να τα συνταγογραφούμε αφού είναι γενόσημα πια αυτά, ή πάντως είναι off patented, άρα τόσα χρόνια που έχουν περάσει τι off patented. Θα είναι πάρα πολύ καλό πρώτον για τους ασθενείς και δεύτερον για τα δημόσια οικονομικά.
Περιορίζομαι σε αυτά τα μέτρα που έχω και εύκαιρα στο μυαλό μου να σας τα πω, έχουμε κι άλλα, όλα είναι συζητημένα όμως τίποτε δεν είναι αιφνιδιαστικό και ζητάμε μια προσαρμογή από 3.750 σε 3 είναι μεγάλη απόσταση. Γιατί εγώ δεν μένω στο τι συνταγογραφήθηκε που έχει να κάνει με την κακή νοοτροπία των γιατρών και με τη μη κατανόηση εκ μέρους τους ότι η χώρα είναι σε τραγική κρίση, κάνουν προκλητική συνταγογράφηση. Τα 3.750 που έγινε όμως με τη δική σας συμμετοχή και τη βοήθεια, έδωσαν μια καλή χρονιά, όχι την άριστη αλλά μια καλή χρονιά.
Δυστυχώς το 2012 πρέπει να είναι άριστη. Άρα, είπαμε να είστε εδώ εσείς, συγγνώμη αν παρεξηγείτε την παρουσία των Media το έχουμε ξανακάνει μια δυο φορές, δεν είναι σταθερή η παρουσία των media, αλλά θέλω να ξέρουν όλοι. Γιατί όσο κρατάς ένα μυστικό ταλαιπωρείσαι εσύ, όσο το μοιράζεσαι όλοι ξέρουν ποια είναι η πραγματικότητα.
Όταν κατέβασα το Ασφαλιστικό στο άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο και τελείωσα, ήταν ένα Ασφαλιστικό πάρα πολύ δύσκολο. Έκλεισα την ομιλία μου με ένα ανέκδοτο: Η Σάρα βλέπει τον Αβραάμ ανήσυχο και τον ρωτά «Γιατί δεν κοιμάσαι;» και λέει «Ήταν η τελευταία μέρα σήμερα για να δώσω στο Ισαάκ 3.000 ευρώ που του χρωστούσα και δεν τα έχω. Τι θα του πω αύριο;» λέει η Σάρα «Γι' αυτό δεν κοιμάσαι; Περίμενε». Ανοίγει το μπαλκόνι λέει «Ισαάκ – Ισαάκ» βγαίνει ο Ισαάκ στο μπαλκόνι λέει «Τι είναι Σάρα;» απαντάει η άλλη «Τα 3 χιλιάρικα που σου χρωστάει ο Αβραάμ δεν έχει να στα δώσει» και κλείνει το παντζούρι. Γυρίζει στο σύζυγό της και του λέει: «Τώρα κοιμήσου εσύ, εκείνος δεν θα κοιμάται»!
Με την έννοια αυτή εγώ σας περνώ μια πραγματικότητα, δεν σας περνώ μια άποψη. Σας περνώ μια πραγματικότητα: είναι ένας κλειστός προϋπολογισμός για τον οποίο παλεύουμε δυο Υπουργεία, τα οποία έχουν όχι απλώς συναλληλία, αλλά απόλυτη ταύτιση, η συνεργασία μου με τον κ. Κουτρουμάνη είναι στο 100% η ευκολία της συνεργασίας προέκυψε από την κοινή μας διαδρομή στο Υπουργείο Εργασίας και δεν υπάρχουν περιθώρια εμείς να είμαστε πιο μαλακοί και ο κ. Κουτρουμάνης πιο σκληρός, ή το αντίστροφο. Θα είμαστε και οι δυο ένα πράγμα.
Θα ενημερωθεί και το Υπουργικό Συμβούλιο από την πλευρά μου, το τρικομματικό Υπουργικό Συμβούλιο θα ενημερώσω την Αξιωματική Αντιπολίτευση και μέσα στη Βουλή. Δεν θα το κάνω σήμερα δεν προλαβαίνω – γιατί σήμερα έχουμε συνεδρίαση - θα το κάνω την άλλη εβδομάδα, θα βρείτε ένα μέτωπο των πολιτικών δυνάμεων σε αυτή την πολιτική που δεν θα μπορεί κανείς να το αλλάξει, γιατί δεν γίνεται η χώρα να το αλλάξει.
Θέλω να είμαστε συνομιλητές των καλών λογαριασμών, να μου πείτε πως σκέφτεστε να μας πείτε πως σκέφτεστε και να δούμε πως ακριβώς μπορούμε να συνεργαστούμε γιατί μόνο συνεργαζόμενοι - το κλασικότερο παράδειγμα είναι ο συμψηφισμός πόσο καλά τα πήγαμε- μπορούμε να φέρουμε ένα αποτέλεσμα, που θα επιτύχει δυο στόχους:
Την αναπτυξιακή αυτή καλή δραστηριότητα των γενοσήμων φαρμάκων να την κρατήσουμε δυνατή, γιατί έχουμε μέλλον αναπτυξιακό από αυτήν και δεύτερον τα δημοσιονομικά μας να είναι περιορισμένα και ο Έλληνας φορολογούμενος να μην χρειάζεται να πληρώνει με φόρους, ή με άλλα έμμεσα μέτρα, που αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο με δική μου συμφωνία για να βγάλει τις δαπάνες αυτές πέρα.
Αυτά έχω να πω, δεν ξέρω η κα Δρέττα από την πλευρά της, ή από την πλευρά του κ. Κουτρουμάνη αν έχει κάτι να προσθέσει, θα θέλαμε κάτι να πείτε και ο Υφυπουργός θα κλείσει την παρέμβαση του τραπεζιού αυτού.