Πέμπτη, 16 Μαΐου 2024

Συνέντευξη Υπουργού Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Ανδρέα Λοβέρδου στον ρ/σ FLASH και τους δημοσιογράφους Γ.Κύρτσο και Γ.Σταματόπουλο

17/01/2011

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για να δούμε τώρα το ζήτημα που αφορά τους φαρμακοποιούς, αλλά και γενικά τις μεταρρυθμίσεις στην Υγεία, με τον ίδιο τον Υπουργό Υγείας, τον κ. Ανδρέα Λοβέρδο. Κύριε Λοβέρδο, καλημέρα σας.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Καλημέρα, κ. Σταματόπουλε και κ. Κύρτσο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λοιπόν, που βρισκόμαστε τώρα; Θα γίνει αυτή η απελευθέρωση και κυρίως θα αποδώσει στην εθνική οικονομία και θα αποδώσει και σε ό,τι αφορά στα δημόσια έσοδα;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Σε ό,τι αφορά την κοινή οικονομία υπάρχει η βεβαιότητα και στο Υπουργείο Οικονομικών και στην Κυβέρνηση, από το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ μπορούμε να το δούμε αυτό, είναι ότι θα αποδώσει. Μη μου λέτε, να πω πιο ειδικά πράγματα επ’ αυτού. Μπορώ να αρκεστώ σε αυτά που ένας λογικός άνθρωπος με μέσο νου μπορεί να σκεφτεί, ότι δηλαδή η είσοδος νέων επαγγελματιών στο επάγγελμα θα δώσει μια ζωή γενικότερα στην αγορά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εντάξει, αλλά έχουμε πληθωρισμό επαγγελματιών και υψηλές τιμές, έτσι δεν είναι;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Τις τιμές θα τις δούμε μετά. Εδώ πρέπει να προσεχθεί το γεγονός, κ. Κύρτσο, ότι έχουμε πάρα πολλά φαρμακεία στην Ελλάδα, τα διπλάσια από τον δεύτερο. Έχουμε 12.000 φαρμακεία και 500 μόνο άνοιξαν πέρσι. Με το Βέλγιο να έχει 6.000 μόνο και το άνοιγμα των φαρμακείων όπως έχει αποδειχθεί την τελευταία κρίσιμη δεκαετία, πιέζει για την άνοδο της φαρμακευτικής δαπάνης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ενώ εσείς θέλετε να τη ρίξετε.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ένα καινούριο φαρμακείο δεν διαιρεί τη δαπάνη...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αλλά την αυξάνει.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: … αλλά λόγω της προκλητής συνταγογράφησης, που είναι παράτυπη συμπεριφορά και παράνομη ορισμένες φορές, την αυξάνει τη δαπάνη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αλλά είναι κεντρική επιλογή σας, να ρίξετε τη φαρμακευτική δαπάνη. Πώς θα τα πετύχετε και τα δύο;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Δεν σας άκουσα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι κεντρική επιλογή σας λέμε, να ρίξετε τη φαρμακευτική δαπάνη.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Η φαρμακευτική δαπάνη αποτελεί μείζονα κυβερνητικό στόχο, μνημονιακό στόχο, στόχο που πρέπει οπωσδήποτε να εκπληρώσουμε το 2011, όπως και το 2010. Πέρυσι έπεσε σχεδόν ένα δισ. η φαρμακευτική δαπάνη, άλλο ένα δισ., δηλαδή δύο δισ. συνολικά, πρέπει να πέσει το 2011.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για εξηγήστε μας όμως πού ήταν και πού έπεσε.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Άρα, μια πλήρης απελευθέρωση, με την έννοια να μπουν οι εταιρείες που κάνουν άλλες δουλειές να κάνουν και φαρμακεία, super market κλπ., αυτό θα ήταν ολέθριο για τα δημόσια οικονομικά, έτσι όπως εμείς, τουλάχιστον, τα ζούμε στο χώρο της υγείας και της κοινωνικής ασφάλισης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα, αλλά δε μου λέτε τώρα αυτές...

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Θα μου πει κάποιος «μα γιατί το λέτε αυτό;» και αυτός ο κάποιος είναι διεθνής άνθρωπος, είναι Έλληνας, είναι πολιτικός, είναι μη πολιτικός.

Λέει: «γιατί το λέτε αυτό, αφού εσείς έχετε την ηλεκτρονική συνταγογράφηση». Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση είναι στόχος, δεν είναι πραγματικότητα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι όραμα, στην Ελλάδα είναι όραμα η ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Όπως υπάρχουν τα πράγματα σήμερα, γιατί διαγωνισμός δεν έχει γίνει για να υπάρξει ανάδοχος για να πάρει ένα έργο. Ένα έργο περίπου οκτώ εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο, όπως ενημερώνομαι από το Υπουργείο Κοινωνικής Ασφάλισης, επί όσα χρόνια ζούμε εμείς και τα παιδιά μας.

Δηλαδή, μια γιγαντιαία δημόσια δαπάνη, δεν έχει ακόμα ανάδοχο, δεν έχει γίνει ακόμα διαγωνισμός. Λειτουργούμε με πιλοτικά προγράμματα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αλλά αυτό είναι δικό σας πρόβλημα. Το οποίο βέβαια μεταφέρετε και σε μας. Διότι είχατε δημιουργήσει στην αρχή την εντύπωση ότι θα πηγαίνατε γρήγορα στον ηλεκτρονικό έλεγχο, έτσι δεν είναι;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Δικό σας πρόβλημα και πρόβλημα της αγοράς, διότι για ένα έργο εκατό χιλιάδων ευρώ, επειδή η αγορά είναι στεγνή, οι εταίροι της αγοράς, της κοινωνίας και ουχί του κράτους, σκοτώνονται μέχρις εσχάτων.

Αυτό σημαίνει, ότι για ένα μεγάλο διαγωνισμό, τα δυόμισι – τρία χρόνια τα έχεις στο νερό. Γι’ αυτό εγώ έχω πει και το έχω πει όσο πιο αρμοδίως γίνεται, εν συνεδριάσει, ότι έπρεπε και πρέπει ακόμα, αν και έχουμε αργήσει ήδη, πρέπει σαν δημόσιο διαγωνισμό μετά από τροπολογία που θα καταθέσουμε, από νομοθετική ρύθμιση που θα καταθέσουμε, να πάμε σε ανάθεση του έργου σε ένα κονσόρτσιουμ εταιρειών που θα καλύψουν όλη την αγορά, ούτως ώστε να αποφύγουμε τα δυόμισι χρόνια και να πάμε στο εξάμηνο – οκτάμηνο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βέβαια οι φαρμακοποιοί...

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Και πάλι βέβαια το 2011 και το μισό 2012 δεν το προλαβαίνουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οπότε μετά το 2012...

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Μένουμε με τους ελέγχους που έχουμε σήμερα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα, η ηλεκτρονική συνταγογράφηση στα μέσα του 2012, απ’ ότι καταλαβαίνω.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Όπως το βλέπω αυτή τη στιγμή στην καλύτερη περίπτωση, ναι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βέβαια οι φαρμακοποιοί έχουν ένα πολύ ισχυρό κομμάτι στα χέρια τους, που λέγεται συνταξιούχοι. Από σήμερα απειλούν ότι δε θα δίνουν φάρμακα, ότι οι συνταξιούχοι να τα βρίσκουν με τα ασφαλιστικά τους ταμεία κλπ. Πώς θα αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα η κυβέρνηση;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Το Υπουργείο Υγείας σκέφτεται ως εξής. Καταρχάς τους άκουσα, δεν το έχουν αποφασίσει ακόμα. Δεύτερον, άκουσα τον κ. Δουράτο να λέει ότι αυτό δεν αφορά τα Ταμεία που πληρώνουν γρήγορα, δηλαδή το ΙΚΑ, δηλαδή τον ΟΓΑ, δηλαδή ενδεχομένως τον Οργανισμό Αυτασφάλισης, παρά τα Ταμεία που δεν πληρώνουν, παρά μόνο από οκτώ, δέκα μήνες, δώδεκα μήνες.

Ένα τέτοιο ταμείο είναι το Ταμείο του Δημοσίου, ο Οίκος Ναύτη κλπ. Σε αυτές τις περιπτώσεις, που τα Ταμεία καθυστερούν, είπαν ότι θα κάνουν αυτή την πρακτική.

Θέλω να σπεύσω να πω, για να δείτε ότι το Υπουργείο Υγείας μπαίνει σε διάλογο με πολύ μεγάλη κατανόηση του άλλου, ότι και να μην υπήρχε το θέμα της απελευθέρωσης του ανοιχτού επαγγέλματος, η στάση των φαρμακοποιών, μια δυναμική στάση των φαρμακοποιών απέναντι στο πρόβλημα αυτό, δεν είναι αδικαιολόγητη.

Διότι, δεν μπορείς να πληρώνεις για μια δαπάνη που ο άλλος κάνει και την πληρώνει, ο φαρμακοποιός πληρώνει την αποθήκη, δεν μπορείς να πληρώνεις μετά από έντεκα μήνες. Ποιος είσαι;

Γι’ αυτό εμείς, με αυτό το σχέδιο νόμου τώρα, παρότι ο θόρυβος με τους φαρμακοποιούς δεν το έχει αφήσει αυτό να ακουστεί και οι ίδιοι δεν το λένε και εδώ έχουμε παράπονο εμείς, γιατί την απόφασή μας αυτή τη χειροκρότησαν, τώρα όμως την κρύβουν, την κρύβουν για να βγουν τελείως δικαιολογημένοι υποτίθεται στη δημόσια κόντρα τους με μας.

Εμείς όμως είπαμε ότι ο ΟΠΑΔ, το Ταμείο αυτό του δημοσίου, που ο Θεός να το κάνει Ταμείο σήμερα - δεν είναι Ταμείο, ένας λογαριασμός διεκπεραίωσης είναι - αυτό το μετατρέπουμε σε Ταμείο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για να τους πληρώνετε σε σαράντα μέρες.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Πληρώνει από το Φεβρουάριο τις δαπάνες του Ιανουαρίου, τώρα. Άρα το πρόβλημα αυτό που οι φαρμακοποιοί ισχυρίζονται ότι υπάρχει και που υπάρχει σήμερα πράγματι, δεν θα υπάρχει σε ένα μήνα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για να πληρώνετε τους φαρμακοποιούς σε πόσο χρονικό διάστημα;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Θα πρέπει να το δουν το πράγμα λιγάκι πιο φιλικά προς τον πολίτη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για να πληρώνετε τους φαρμακοποιούς σε πόσο χρονικό διάστημα;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Σε σαράντα πέντε μέρες το αργότερο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι εκπρόσωποι της τρόικας έχουν αντιληφθεί ότι η ηλεκτρονική συνταγογράφηση πάει για το 2012 – 2013;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Εγώ το έχω αναφέρει...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί στο μνημόνιο άλλα γράφει, γι’ αυτό ήθελα να σας το πω.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Εγώ το έχω αναφέρει και μάλιστα το έχω αναφέρει με την τελευταία μου επιστολή και προφορικά, το έχω αναφέρει γιατί όταν λες κάτι ότι το έχεις και δεν το έχεις, ο άλλος υπολογίζει και τα αποτελέσματα αυτού που έχεις.

Π.χ. ορίζει ότι η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων για την υγεία, που ορίσαμε τώρα, είναι κάτι που επίσης δε συζητήθηκε πολύ, είναι το τρίτο μέρος ανάμεσα σε μας, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στους άλλους, ένας εμπειρογνώμων Έλληνας, που δεν είναι όμως υπάλληλος του κράτους, αλλά είναι το τρίτο μέρος πραγματικά.

Το μνημόνιο την επιφορτίζει να κάνει εκθέσεις πάνω στην πορεία της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και εκκαθαρίσεις. Πάνω στο ότι τι ακριβώς βρίσκει η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, τι προβλήματα εντοπίζει.

Ποιους γιατρούς να είναι πρωταθλητές, ποια φαρμακεία να είναι πρωταθλητές της προκλητής συνταγογράφησης κλπ. Το εργαλείο αυτό όταν ακόμα δεν έχει παραδοθεί εν τω συνόλω του, δεν μπορείς να υπολογίζεις, ούτε ποιος θα αξιοποιεί το αποτέλεσμα της δουλειάς του και από την άλλη φυσικά, ούτε ότι αυτό θα συνδράμει στη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, να ζητήσουμε την κατανόησή σας για ενάμισι λεπτό;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Παρακαλώ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να ακούσουμε τους τίτλους και να επανέλθουμε, γιατί είναι και το θέμα της συγχώνευσης των νοσοκομείων που έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον...

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Και πρέπει να πούμε και λιγάκι ποιο είναι αυτό που φέρνει τους φαρμακοποιούς στην απέναντι όχθη. Γιατί θέλω να σας πω εντέλει ποια είναι τα μέτρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε ένα λεπτό.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Τι λέει ο πολίτης γι’ αυτά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ωραία.

ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τον Υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδο, έχουμε στην τηλεφωνική μας γραμμή, ευχαριστώντας τον για την κατανόηση αυτής της διακοπής.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επιμένουν όμως οι ακροατές μας, πώς θα μειωθεί η κατανάλωση και ο τζίρος των φαρμάκων, εφόσον θα ανοίξουν και άλλα φαρμακεία. Μπορείτε να μας το εξηγήσετε αυτό;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Αυτό θα είναι το πρόβλημά μας για φέτος, για να εκπληρώσουμε δύο στόχους που είναι αντιφατικοί, η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης και η απελευθέρωση του επαγγέλματος. Να μια αντίφαση.

Πρέπει να τη λύσουμε μέσα στην πράξη μέρα με τη μέρα και να τα βγάλουμε πέρα τα πράγματα με την πρακτική την περσινή. Η δουλειά μας θα είναι πολύ πιο δύσκολη, μέσα σε αυτή τη συγκυρία, αλλά εν πάση περιπτώσει στο τέλος θα κάνουμε ταμείο.

Αυτή τη στιγμή η απελευθέρωση του επαγγέλματος προωθείται όχι με την πλήρη της μορφή, με την έννοια δηλαδή ότι μπορούν τα super market, ή τα μεγάλα καταστήματα, τα πολυκαταστήματα να παίρνουν και μια άδεια φαρμακοποιού. Αυτό εμείς το έχουμε απορρίψει από την πρώτη στιγμή. Πήραμε όμως ορισμένα...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Διεθνώς ισχύει αυτό όμως, δεν ισχύει διεθνώς;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ισχύει στις αγγλοσαξωνικές χώρες και όχι στην υπόλοιπη Ευρώπη. Εμείς, για λόγους ασφάλειας περισσότερο, για λόγους δημόσιας υγείας περισσότερο, δηλαδή να μπορούμε να αποσύρουμε ένα παρασκεύασμα επιτόπου, η φαρμακευτική αγορά την έχει αυτή τη δυνατότητα, κάτι το οποίο εντοπίζεται να έχει πρόβλημα, μπορεί να αποσυρθεί σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Πρώτον, λοιπόν, γι’ αυτό το λόγο. Και δεύτερον για λόγους που σχετίζονται με την προηγούμενη κατάσταση που σας είπα, ότι τα νέα φαρμακεία συμπιέζουν προς τα πάνω τη φαρμακευτική δαπάνη. Εμείς λέμε όχι σ’ αυτό το μέτρο, το λέμε ρητά και απερίφραστα και είναι ακατανόητες για μένα οι αμφιβολίες που έχουν απ’ αυτό οι συνδικαλιστές φαρμακοποιοί.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στο άλλο που αντιδρούν …

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Όταν το έχουμε πει χίλιες φορές δεν μπορούν να λένε στον κόσμο τους, ότι εμείς εμμέσως το αφήνουμε αυτό και συνεπώς να τον καλούν σε μαχητικές κινητοποιήσεις, ορισμένες φορές σε βάρος των ασφαλισμένων, που όμως έχουν κι αυτό ως βάση. Αυτό δεν πρέπει να το έχουν ως βάση. Να αφαιρέσουν αυτό από το διάλογό τους και οι υπόλοιπες διαφορές μας κατανοητές.

Εδώ, όμως, που έχουμε σύμπτωση γιατί λένε τα αντίθετα;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι. Αντιδρούν επίσης στο θέμα της μεταβίβασης της άδειας.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Η μεταβίβαση της άδειας δεν έχει πρόβλημα. Η μεταβίβαση της άδειας γίνεται με έναν τρόπο ο οποίος …

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε συγγενικό τους πρόσωπο.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Με την απαγόρευση κάθε έννοιας κληρονομικότητας κλπ.., κρυφής κυρίως, νομίζω ότι μας βρίσκει σύμφωνους. Και αυτοί οι ίδιοι ισχυρίζονται ότι πρέπει να ξεκαθαρίσω – λένε - τι εννοώ ιδιοκτησιακό καθεστώς. Δεν έχουν πρόβλημα στο θέμα της μεταβίβασης της άδειας που λέτε, φοβούνται μήπως εγώ με αυτή μου την νομοθετική ρύθμιση, εμμέσως, προβλέπω τη δυνατότητα των μη φαρμακοποιών να ανοίγουν φαρμακεία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Των Σούπερ Μάρκετ να έχουν δηλαδή ένα φαρμακείο μέσα.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Εγώ δεν έχω τέτοια επιλογή, εγώ το διευκρινίζω αυτό και η νομοθετική ρύθμιση θα δώσει περαιτέρω λύσεις, αφού θα καθησυχάσει. Δεν μπορείς, όμως, να κάνεις μια απεργία, επειδή λες ότι δεν πείθει μια διευκρίνιση. Θα την δεις και στη Βουλή γραμμένη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τώρα πώς μπορείτε να μας εγγυηθείτε εσείς ότι θα υπάρξει μείωση των δαπανών για το φάρμακο τη στιγμή που δεν υπάρχει ηλεκτρονικός έλεγχος; Γιατί υποτίθεται ότι με τον ηλεκτρονικό έλεγχο θα φτάναμε πιο εύκολα στη μείωση των δαπανών.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ηλεκτρονικό έλεγχο της γραπτής συνταγής το ΙΚΑ κάνει, επί των ημερών μου το ξεκίνησα και το είχα δημοσιοποιήσει, είναι γνωστό αυτό. Ηλεκτρονική συνταγογράφηση δεν υπάρχει, παρά μόνο πιλοτικά και θα πρέπει όπως ξανά είπα, να πάμε γρήγορα τη σχετική διαδικασία για να βρούμε τους αναδόχους, για να μην αργήσουμε πολλά χρόνια.

Και άλλα μέτρα εξασφαλίζουν, όμως, το περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης. Κατ’ αρχάς η μείωση της τιμής. Μείωση της τιμής, κ. Κύρτσο, έχει επέλθει επί των ημερών μου στο Υπουργείο Εργασίας και επί της κας. Ξενογιαννακοπούλου στο Υπουργείο Υγείας στα ακριβά φάρμακα που είναι το 20% της ετήσιας δαπάνης σε περίπου 21%, δηλαδή το κέρδος των φαρμακοποιών ήταν 35%, πήγε στο 14,3% από το τέλος Αυγούστου του 2010, τώρα δηλαδή.

Προβλέπεται η έκπτωση μεσοσταθμικά 4,5% στο κέρδος των φαρμακοποιών, δηλαδή από το 23,5% που είναι το καθαρό τους κέρδος πάμε στο 19% μ’ αυτό το σχέδιο νόμου, τώρα πάμε στο 4,5% κάτω. Δημοσιεύεται εντός των ημερών από τον ΕΟΦ η αρνητική λίστα, δηλαδή ποια φάρμακα δεν θα καλύπτουν τα ασφαλιστικά Ταμεία, οι έλεγχοι που κάνουμε μετά, αυτά είναι μέτρα κατά της φαρμακευτικής δαπάνης που ήταν προϊόν σπατάλης.

Για να μην σας κουράζω λέω μόνο αυτά, τα μέτρα πολιτικής που ασκούμε είναι 20 αυτή τη στιγμή. Και είπα στον ΕΟΦ και σε μία σχετική σύσκεψη αρμοδίων που κάνουμε κάθε 10 μέρες, ότι πράγματι η Κυβέρνηση ξεκίνησε ανιχνεύοντας το όλο θέμα του φαρμάκου, όπως έστω και μ’ αυτή την ανίχνευση και με ορισμένα μέτρα που άλλα δεν ήταν σταθερά, άλλα τα παίρναμε με καθυστέρηση, άλλα τα παίρναμε και τα κάναμε σωστότερα στην πορεία, παρ’ όλη την απειρία του θέματος καταλήξαμε να έχουμε ρίξει 1 δισ. τη φαρμακευτική δαπάνη το 2010 και να πάμε με αξιώσεις για άλλο 1 δισ., ίσως και παραπάνω, το 2011.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Την πρόταση της κας. Μπακογιάννη για εξεταστική, κ. Λοβέρδε …

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Οι τυπικές εκκαθαρίσεις και οι έλεγχοι του αποτελέσματος του υπολογιστή δίνουν την πλήρη λύση στο πρόβλημα, μπορείς να εντοπίσεις την προκλητή συνταγογράφηση και να την τσακίσεις. Παρ’ όλα αυτά, όμως, …

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Λοβέρδο, δεν ξέρω αν μας ακούτε, την πρόταση της κας. Μπακογιάννη για εξεταστική στο χώρο της υγείας πώς την βρίσκετε;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Κοιτάξτε να δείτε ο Υπουργός Υγείας και η Κυβέρνηση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δεν μπορούν να μιλούν για τέτοια θέματα. Αυτά είναι κοινοβουλευτικά θέματα και αν εγώ μιλήσω για τους προηγούμενους υπουργούς, όχι για τους προηγούμενους, τους υπουργούς της Νέας Δημοκρατίας αυτόματα ο πολίτης καταλαβαίνει ότι έχω μια προκατάληψη και κάνω μάχη εναντίον των προκατόχων μου.

Αυτό εγώ έχω πει, ότι δεν είναι σωστό και επί άλλων θεμάτων, τα οποία η Βουλή εξέτασε, το επαναλαμβάνω φυσικά και για το θέμα, για το οποίο είμαι εγώ αρμόδιος. Μη με ρωτάτε, δεν πρόκειται να σας απαντήσω. Επειδή μου λένε βέβαια, ότι γιατί αυτή η στάση, μήπως κρύβει κάτι αυτή η στάση σου κλπ.;

Εγώ λέω, ότι κάνουμε τη δουλειά μας όλοι στο Υπουργείο Υγείας και στα νοσοκομεία όσο μπορούμε καλύτερα, όπου έχουμε θέματα διαφθοράς τα παραπέμπουμε αρμοδίως και επειδή δεν κάνουμε θόρυβο επ’ αυτών των παραπομπών γιατί μας νοιάζει να δουλέψουμε και όχι τα τσακωνόμαστε, ή να κάνουμε το Ροβεσπιέρο, ή να κάνουμε τον έντιμο, ή να παίζουμε τη δημαγωγία της εντιμότητος που στην Ελλάδα αποδείχθηκε μία φενάκη εδώ και δύο αιώνες, αντί να κάνουμε αυτό, κάνουμε τη δουλειά μας.

Επειδή, όμως, ακόμα και σοβαροί άνθρωποι λένε, πέραν των αθλίων δημαγωγών και σοβαροί άνθρωποι λένε, ότι μήπως τα κάνετε πλακάκια και κάνουν τέτοιες σκέψεις, εμείς στις 21 του μηνός την Παρασκευή που έχουμε την μηνιαία συνάντηση με τους διοικητές των νοσοκομείων της χώρας θα ανακοινώσουμε πόσες περιπτώσεις έχουν πάει στον Εισαγγελέα και για ποια νοσοκομεία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι. Τώρα στα νοσοκομεία τι ακριβώς γίνεται, υπάρχει διαδικασία οικονομικής εξυγίανσης που φέρνει αποτέλεσμα ή υπάρχει έτσι μια διοικητική αποσύνθεση που καταγγέλλουν ορισμένοι γιατροί;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Υπάρχουν διοικητικές αδυναμίες σε αρκετά νοσοκομεία. Το πώς δουλεύουμε έναν πάρα πολύ κρίσιμο προϋπολογισμό αυτόν του 2011, δεν θα περιμένουμε τον Μάρτιο, ή τον Ιούνιο να το πούμε, αλλά επειδή έχουμε προχωρήσει πάρα πολύ στο συγκεντρωτικό έλεγχο τέλος Ιανουαρίου, 1η Φεβρουαρίου για την ακρίβεια και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή που θα είναι εδώ με τους υπόλοιπους, αλλά και κυρίως στην ελληνική κοινή γνώμη θα δώσουμε το αποτέλεσμα του πρώτου μήνα σε ό,τι αφορά στα έσοδα και τις δαπάνες των νοσοκομείων.

Τα έσοδα θα είναι τελείως καθορισμένα, οι δαπάνες θα συμπεριλαμβάνουν δύο πίνακες: Πρώτος πίνακας τι δαπάνη πραγματοποιήθηκε, ταμειακά δηλαδή τι έφυγε από το Ταμείο και τι δαπάνη εκκαθαρίστηκε και πηγαίνει προς θεώρηση από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Έτσι θα ξέρει ο Έλληνας πολίτης, η 3η μαύρη τρύπα της Γενικής Κυβέρνησης, γιατί οι τρεις μαύρες τρύπες της Γενικής Κυβέρνησης είναι οι Δήμοι, τα ασφαλιστικά Ταμεία και τα νοσοκομεία. Η μία απ’ αυτές τις τρεις η νοσοκομειακή δηλαδή, θα δούμε σε ποια κατάσταση πηγαίνουμε, δηλαδή θα ξέρουμε ως Έλληνες ότι από τη Γενική Κυβέρνηση που συνήθως προκύπτουν τα πολύ μεγάλα ελλείμματα και τα οποία κρίνουν την δανειοδότηση της χώρας, την πορεία της χώρας κλπ., θα ξέρουμε που πάμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ωραία. Αλλά πολλά νοσοκομεία δεν καταθέτουν προϋπολογισμούς, είτε ισολογισμούς. Εσείς έχετε το διοικητικό μηχανισμό να επιβάλετε αυτόν τον μηνιαίο έλεγχο;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Έχουμε, θα σας πω γιατί. Γιατί πολλά νοσοκομεία, παρ’ ότι ας πούμε δεν έχει έρθει η ώρα ακόμα να το πούμε, δουλεύουν με ψηφιοποιημένο διπλογραφικό λογιστικό. Δηλαδή έχουν εικόνα εσόδων και δαπανών ακόμα και ημερήσια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αλλά είναι τα λιγότερα.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Αφού, λοιπόν, έχουν ακόμα και ημερήσια με ένα κλικ μπορούν να έχουν και μηνιαία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τώρα το πρόγραμμά σας, κ. Λοβέρδο …

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Άλλα νοσοκομεία ακόμα αυτό το σύστημα δεν το έχουν, πάνε με το χαρτί και το μολύβι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι ποσοστό έχει το σύστημα και τι ποσοστό δεν το έχει, κ. Λοβέρδε;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Θα σας τα πω όλα τέλος Μαρτίου, δεν θέλω να τα ξοδεύω από τώρα. Μ’ αυτά ξέρετε ότι έχω συνδέσει την ύπαρξή μου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε προηγούμενη συνέντευξή σας στο σταθμό είχατε πει ότι τον Απρίλιο πάμε στις συγχωνεύσεις, θα πάμε νωρίτερα πλέον κ. Υπουργέ;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Στα μέλη Μαρτίου θα έχουμε δώσει απολογισμό γι’ αυτά για τις τρομακτικές καθυστερήσεις στη χρήση τεχνολογιών που επιτρέπουν τη σύγχρονη διοίκηση και την επομένη ακριβώς ημέρα 31 Μαρτίου θα έχουμε παραδώσει στη δημοσιότητα τα επιτεύγματά μας σ’ αυτό το στόχο και η 1η του μηνός Απριλίου, προετοιμαζόμαστε ήδη βέβαια γι’ αυτό, θα ξεκινήσει ο διάλογος για τις συγχωνεύσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα. Σε τι έκταση μπορείτε να μας προϊδεάσετε;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Δεν θα ήθελα να πω κάτι …

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχετε δει εξόφθαλμες περιπτώσεις νοσοκομείων …

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Α, βέβαια – βέβαια, βεβαιότατα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για δώστε μας μια τέτοια περίπτωση.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Υπάρχουν περιπτώσεις, τις οποίες μνημονεύει συνεχώς ο διάλογος γύρω από την υγεία, αλλά …

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δώστε μας μια τέτοια περίπτωση.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Να ξέρετε ότι θα ξεκινήσουμε από την Αθήνα, από την οδό Βασιλίσσης Σοφίας, θα ξεκινήσουμε από την Αθήνα, δε θα ξεκινήσουμε από την περιφέρεια. Από την Αθήνα θα ξεκινήσουμε, εδώ που βγαίνουμε βουλευτές κι εμείς εν πάση περιπτώσει, από εδώ θα ξεκινήσουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει μια τέτοια περίπτωση εξόφθαλμη;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Για να φέρω το παράδειγμα, πώς θα πάμε σε όλη τη χώρα. Για να μην μπορεί να μου πει και κανένας, «πας στην περιφέρεια γιατί είσαι βουλευτής Αθηνών». Όχι, από εδώ. Γιατί θα έχουμε ίσους κανόνες για όλη τη χώρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ξεκινήστε από τη Β΄ Περιφέρεια.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Από τη Β΄, τα μεγάλα νοσοκομεία, τα πολύ μεγάλα νοσοκομεία στη Β΄ είναι. Και ορισμένα βέβαια στην κεντρική αρτηρία, στη Βασιλίσσης Σοφίας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει νοσοκομείο όντως που έχουμε διαβάσει με περίπου 3.000 γιατρούς και 300 ασθενείς;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Υπάρχουν νοσοκομεία. Θέλω να χρησιμοποιήσω ένα άλλο παράδειγμα, που το έχω ζήσει, γιατί αυτό δεν το έχω συναντήσει ακόμα.

Υπάρχει ένα παράδειγμα, το οποίο το έχω ζήσει. Νοσοκομείο στο οποίο βλέπεις να περιφέρονται εκατοντάδες γιατροί και να μη βλέπεις νοσηλευτή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σωστό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλά, η πλειονότητα θα είναι σε αυτό. Η πλειονότητα των νοσοκομείων είναι έτσι.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Η πλειονότητα των νοσοκομείων, η χώρα έχει υπερδιπλάσιο αριθμό γιατρών και υποτριπλάσιο νοσηλευτών. Δηλαδή, έχει τσακίσει όλα τα διεθνή στάνταρ. Και μετά λένε να μην κάνουμε τίποτα στην υγεία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μπορείτε μερικούς νοσηλευτές να τους αναζητήσετε στα βουλευτικά γραφεία.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Είναι ελάχιστοι, το κάνω, είναι ελάχιστοι. Είναι πάρα πολλοί μεταταγμένοι, εδώ δεν μπορείς να κάνει κάτι, αλλά και αποσπασμένοι, εδώ μπορείς να κάνεις κάτι, σε υπηρεσίες διοικητικές των νοσοκομείων.

Τώρα που παίρνουμε τον κόσμο από τις μετατάξεις και τους άλλους οργανισμούς, από τον ΟΣΕ κλπ. π.χ. θα απελευθερωθούν όλοι οι νοσηλευτές που είναι σε θέσεις διοικητικές στα νοσοκομεία.

Και ακόμα και επί των ημερών μου εντόπισα τάσεις απόσπασης από νοσοκομείο στο Υπουργείο Υγείας. Έλεγα εγώ, αυτά που έλεγα δημοσίως και από κάτω μου οργάνωναν αποσπάσεις από τα νοσοκομεία που έχουν ανάγκη στο Υπουργείο Υγείας που έχει 1.151 υπαλλήλους, αντί ενός πολύ μικρότερου αριθμού. 1.151 παρακαλώ στην κεντρική διοίκηση. Οι Γερμανοί με 82 εκατομμύρια κατοίκους έχουν 600.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ευχαριστούμε πολύ για τη συζήτηση.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Και κάνουν αποσπάσεις, τώρα εδώ, επί δικής μου υπουργίας και τις γύρισα πίσω.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τις γυρίσατε πίσω, ή δεν μπορέσατε; Γιατί η κα. Διαμαντοπούλου μας είχε πει ότι δεν μπορούσε κιόλας να τις γυρίσει.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Μπορεί να μου έχουν κάνει και καμία και να μη μου το έχουν πει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Λοβέρδο ευχαριστούμε πολύ.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Μήπως μπορώ να πω και λίγα πράγματα για τα φαρμακεία, αν θέλετε;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αμέσως μετά το διαφημιστικό διάλειμμα, ευχαρίστως.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Γιατί υπάρχει μια ένταση στον κοινωνικό χώρο. Θέλω να ξέρει ο ακροατής σας για ποιο λόγο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ένα λεπτό, μετά τις διαφημίσεις.

ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο «Flash 96» είναι στα ραδιόφωνά σας με τον Υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο. Τα περισσότερα ερωτήματα βέβαια έχουν να κάνουν με την τελευταία σας αναφορά κ. Υπουργέ, ποιο είναι το αόρατο χέρι που κάνει αποσπάσεις κάτω από τη μύτη του Υπουργού. Είναι ένα ερώτημα ακροατή, που έχει ενδιαφέρον.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Το αόρατο χέρι του πελατειακού κράτους που δονείται εδώ και περίπου… τέλος πάντων, μεταπολιτευτικά να μην βάλουμε κι άλλα προβλήματα τώρα. Μεταπολιτευτικά δονείται διαρκώς και το οποίο έχει να κάνει με τις δομές των Υπουργείων και με τους ανθρώπους που είναι γύρω από τα Υπουργεία, δηλαδή εν προκειμένω γύρω από το Υπουργείο Υγείας, δηλαδή στα νοσοκομεία. Αυτό είναι. Οι γνωριμίες, «φέρε με στο Υπουργείο να πάρω κανά ευρώ παραπάνω από κάποιο επίδομα», ή «να μην έχω τη βαριά δουλειά του νοσοκομείου».

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ερώτημα ακροατή. Τι θα γίνει με το ΙΚΑ και τις εργασιακές σχέσεις των γιατρών.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Δεν θα αλλάξει αυτό. Το ΙΚΑ περνά στο Υπουργείο Υγείας σε κοινή διαχείριση και κοινή εποπτεία από το Υπουργείο Υγείας και το Υπουργείο Εργασίας. Εντάσσεται λειτουργικά μέσα στο ΕΣΥ, τα νοσοκομεία, ευθέως τα 5 Νοσοκομεία του ΙΚΑ, ευθέως και τα πολυϊατρεία του ΙΚΑ αποτελούν σημεία του ενιαίου πια ζητήματος της Πρωτοβάθμιας Υγείας και παρέχουν σε όλους τους ασφαλισμένους τις υπηρεσίες. Δεν θα υπάρξει … προσωπικό καμία, εμείς όχι μόνο θέλουμε να επιβιώσει αυτό το καθεστώς μέχρι να φύγουν αυτοί οι υπάλληλοι και οι γιατροί, όχι αντιθέτως.

Θέλουμε να παραμείνει εσαεί αυτό το σύστημα, δηλαδή να έχεις μια δημόσια δομή στην οποία να προσφέρουν υπηρεσίες (για το ΙΚΑ αναφέρομαι), το ενταγμένο στο ΕΣΥ ΙΚΑ, στο οποίο να προσφέρουν υπηρεσίες γιατροί, που έχουν τη δική τους ελεύθερη επαγγελματική δραστηριότητα απ' έξω. Αυτό για το ΙΚΑ είναι έτσι σήμερα, έτσι θα παραμείνει. Αυτό για το ΙΚΑ στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Σε ό,τι αφορά στη Δευτεροβάθμια στα νοσοκομεία εκεί το πράγμα είναι διαφορετικό. Οι γιατροί εκεί και σήμερα είναι υπάλληλοι Νομικού Προσώπου με σχέση διαρκή με το Δημόσιο, ούτε αυτή η σχέση θα διαρραγεί. Τα έχουμε όλα τακτοποιήσει στο συγκεκριμένο σχέδιο νόμου, το οποίο κατατίθεται στη Βουλή ακριβώς μεθαύριο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Παρατήρηση ακροάτριας και θα ήθελα την αντίδρασή σας.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Αυτό είναι πολύ μεγάλο, μην κοιτάτε που το περνάω πολύ χαμηλά. Αυτή η αλλαγή, είναι αλλαγή που καθυστερεί εδώ και κάποιες δεκαετίες. Απλώς δεν θέλω πριν στην πράξη … να διακηρύσσω στα λόγια, γιατί πολλές φορές τα έχουμε πει, περίπου 30 χρόνια τα λέμε και δεν τα κάνουμε. Εμείς αυτό θέλουμε να το κάνουμε και μετά να το πούμε. Το περιγράφω, αλλά δεν το εκθειάζω. Όταν θα γίνει η πρώτη εφαρμογή την 1η Ιουνίου εκεί η Κυβέρνηση θα μιλήσει πολύ δυνατά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα. Λοιπόν, ακροάτρια και θα ήθελα το σχόλιό σας «είμαι ασφαλισμένη στο ΙΚΑ, πηγαίνω κάθε μήνα για να μου γράψει ο γιατρός ένα πακέτο φαρμάκων, ενώ στο Ταμείο των Ναυτικών τους δίνουν 3 συνταγές μαζί για να μην πηγαινοέρχονται κάθε μήνα». Εσείς πως αντιδράτε σε αυτό το σχόλιο σε αυτή την παρατήρηση;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Κοιτάξτε, αυτά είναι τα κακά του συστήματος που δουλεύει με τον αραμπά και επίσης τα κακά του συστήματος που δεν δουλεύει με ενιαίους κανόνες. Ας πούμε ως Υπουργός Εργασίας έλυσα το θέμα της διαφορετικής μεταχείρισης των διαβητικών, άλλα το ένα Ταμείο άλλα το άλλο Ταμείο.

Τώρα με τη δημιουργία αυτού του ενιαίου φορέα για την Πρωτοβάθμια Υγεία, αυτόν που θα τον συγκροτήσουμε με την ένωση των κλάδων υγείας όλων των ασφαλιστικών Ταμείων, θα καταργηθούν αυτές οι πολλαπλές μεταχειρίσεις των ασφαλισμένων, άλλα το ένα Ταμείο άλλα το άλλο Ταμείο.

Θέλω να ξέρετε ότι το Ταμείο του Οίκου Ναύτη, δεν επιθυμεί την ένταξή του εκεί. Και έχουμε μάλιστα και πολλαπλές πιέσεις, θα το εξετάσει η εθνική αντιπροσωπεία το θέμα, αλλά εμείς σχεδιάζαμε να έχει το χώρο του, τη θέση του στο ενιαίο σύστημα Πρωτοβάθμιας Υγείας και ο Οίκος Ναύτη. Δεν θέλουν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το σχόλιο κ. Λοβέρδο που θέλατε να κάνετε για τους φαρμακοποιούς ποιο είναι;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Κοιτάξτε να δείτε, μίλησα σε εσάς, κ. Σταματόπουλε, πριν από λίγο για το θέμα το ιδιοκτησιακό. Αυτό δημιουργεί παρεξηγήσεις. Οι παρεξηγήσεις αυτές θα λυθούν στην πορεία προς την ψήφιση από την Ολομέλεια του σχεδίου νόμου και αν χρειαστεί - εφόσον δεν κάμπτονται οι αμφισβητήσεις και οι απορίες - και με πάρα πολύ συγκεκριμένη νομοθετική διευθέτηση.

Το δεύτερο θέμα που προβάλλουν είναι η απελευθέρωση του ωραρίου, την οποία βαφτίζουν «αποχαλίνωση».

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να το πούμε απλά; Να δουλεύουν Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Να δουλεύουν Δευτέρα απόγευμα, Τετάρτη απόγευμα και Σάββατο. Δευτέρα απόγευμα, Τετάρτη απόγευμα τα περισσότερα φαρμακεία μένουν ανοιχτά για να κάνουν την εσωτερική τους οργάνωση. Τι τους πειράζει να δίνουν κι ένα φάρμακο και να μην τρέχει ο άνθρωπος από εδώ και από εκεί;

Το Σάββατο δε που όλη η αγορά είναι ανοιχτή, αυτοί είναι κλειστοί. Γιατί; Λένε, ότι οι τζίροι είναι μικροί το Σάββατο. Και λοιπόν; Οι ασφαλισμένοι, όμως, εξυπηρετούνται. Και πάλι εμείς δεν υποχρεώνουμε κάποιον να ανοίξει. Εμείς λέμε ότι είναι ελεύθερο το φαρμακείο να ανοίξει, ή να μην ανοίξει. Δεν θέλουμε από κανέναν να περιορίσουμε το δικαίωμά του να δουλεύει. Αυτό γιατί είναι κακό;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα στη διακριτική ευχέρεια του καθένα και δεν είναι υποχρεωτικό, λέτε.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Βεβαίως και το ξέρουν αυτό. Λένε βέβαια …

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποιος θα αναγκαστεί να μην είναι κλειστός όμως κ. Λοβέρδο;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Λένε, ότι επειδή τα μεγάλα φαρμακεία θα ανοίγουν, θα συμπαρασύρουν και τα μικρά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, ή θα τους καταπιούν. Ένα από τα δύο. Δεν θα αντέξουν στον ανταγωνισμό και θα κλείσουν.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Δεν το καταλαβαίνω αυτό. Φάρμακο είναι. Φάρμακο υποκείμενο, το άνοιγμα μάλλον του φαρμακείου σε πληθυσμιακά κριτήρια που παραμένουν και σε κριτήριο απόστασης. Ένας πολίτης θα εξυπηρετείται κοντά στο σπίτι του. Φάρμακο είναι. Δεν είναι μια μπλούζα, που άμα θες πας το Σάββατο στην κεντρική αγορά να την πάρεις.

Το θες κοντά σου και το φαρμακείο παίζει κι ένα ρόλο, ο οποίος θέλουμε να διατηρηθεί και παροχής πρώτων βοηθειών και πρώτων συμβουλών. Εμείς αυτό δεν θέλουμε να αλλοιωθεί. Καταλαβαίνουμε τους φαρμακοποιούς, να καταλάβουν, όμως, κι αυτοί ότι δεν μπορεί να λέμε ανοιχτά φαρμακεία και να τα κλείνουμε. Και εν πάση περιπτώσει κάποιος που δυσκολεύεται να ανοίξει το Σάββατο, ας μην ανοίξει. Ας μην ανοίξει! Δεν τον υποχρεώνουμε. Δεν λέμε τα φαρμακεία παραμένουν ανοιχτά, λέμε όποιος επιθυμεί ανοίγει. Έχει διαφορά.

Το τρίτο σημείο που μας φέρνει απέναντι και μάλιστα να σας πω και κάτι; Δεν έχουμε διευθετήσει ακόμη και θέματα διοικητικού περιεχομένου, ποιες ώρες θα μένουν ανοιχτά. Αυτά θα τα πει ο Υπουργός Υγείας με απόφασή του. Αλλά δεν μπορεί να είναι αντίθετοι με τη γενική ρύθμιση ότι τα φαρμακεία πρέπει να είναι ανοιχτά, δηλαδή με συγχωρείτε πάρα πολύ.

Και αυτή μας η πρόταση η δική μας ήταν από την πρώτη μέρα. Αυτοί έλεγαν να πάνε με ποσοστό, εμείς λέγαμε να πάμε με ποσοστό ως μίνιμουμ, δηλαδή να είναι ανοιχτά όποιος επιθυμεί, και πάντως όχι λιγότεροι από τόσους από περίπου 800, ή 1.000 φαρμακεία το Σάββατο. Αυτοί έλεγαν όχι, να πάμε μόνο 1.000 φαρμακεία το Σάββατο. Αυτή είναι η διαφορά. Είναι αυτό θέμα τώρα, για να καταστεί πρώτο θέμα ημερήσιας διάταξης της Ελλάδας;

Το τρίτο θέμα σχετίζεται με τα πληθυσμιακά κριτήρια. Εδώ δεν αφορά την Αθήνα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Από 1.500 στους 1.000 δηλαδή κάθε φαρμακείο ανά 1.000 κατοίκους, από 1.500 που είναι σήμερα.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ακριβώς. Αυτό που σας λέω, κ. Σταματόπουλε, από την πρώτη στιγμή εκφράστηκα με αυτούς τους όρους και παρέμεινα με την ίδια άποψη. Σε αυτό δεν μετακινήθηκα. Απλώς λέγαμε μήπως μπορούμε να πάμε ας πούμε σε κάτι που να μας φέρει σε σύμπτωση; Δηλαδή «εσείς θέλετε να παραμείνει το 1.500 εγώ θέλω να πάει 1.000 υπάρχει μέσος δρόμος;».

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι αλλά πάλι είναι αντιφατικό με την πολιτική σας που θέλει λιγότερο φάρμακο.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Εδώ θέλουμε περισσότερη διασπορά. Το «περισσότερα φαρμακεία – περισσότερο φάρμακο», αποτελεί μια τραγική ιδιαιτερότητα μιας χώρας, που ζει στην παρατυπία. Το φάρμακο αυτό που καταναλώνεται δεν το έχουμε ανάγκη, δεν περιορίζουμε το φάρμακο σε βάρος του ασθενούς. Το περιορίζουμε σε βάρος της σπατάλης και λέμε όταν θα αποκτήσουμε την ολοκληρωμένη ηλεκτρονική συνταγογράφηση οι έλεγχοι θα είναι πολύ απλοί, άρα το σύστημα θα δουλέψει πολύ πιο λογικά και η αγορά θα δώσει στο επάγγελμα αυτό τους κανόνες της.

Αλλά μέχρι να πάμε εκεί, θα δουλεύουμε με δεκάδες μέτρα όπως σας έλεγα προηγουμένως που συγκροτούν πολιτική, μια πολιτική χειρονακτική για να αντιμετωπίσει τη δαπάνη, που εδώ το υπέρμετρο άνοιγμα της αγοράς αυτής, θα μας δημιουργήσει πάρα πολλά προβλήματα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως έχουμε την εντύπωση ότι η μείωση του κέρδους κατά 4,5% είναι το πιο σοβαρό για τους φαρμακοποιούς, έστω κι αν δεν προβάλλεται ως πρώτο από τους ίδιους. Είναι δική μας εκτίμηση αυτό την κρατάμε, το βάζουμε την άκρη.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Είμαστε πάρα πολύ κοντά, περίπου το έχουμε συμφωνήσει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Μπορώ να πω κάτι ακόμη;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μια φράση γιατί τελειώσαμε.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Το Μνημόνιο αναφέρει δυο πράγματα και αυτό είναι και δική μου συμβολή. Αναφέρει μόνο ελαστικό ωράριο, μείωση του κέρδους. Τα υπόλοιπα όλα μέτρα είναι μέτρα που το Μνημόνιο δεν τα αναφέρει, αλλά κινούνται στο πνεύμα του, όπως τουλάχιστον το ερμηνεύουν και οι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Εμείς, δηλαδή, αν θέλαμε να πάμε σε μια πάρα πολύ περιοριστική πολιτική, θα πηγαίναμε μόνο σε αυτά τα δυο: ελεύθερο ωράριο και μείωση κέρδους. Πάμε σε αυτά και σε λίγα ακόμη, για να υπάρχει η αίσθηση Δικαιοσύνης και σε αυτούς που θέλουν να μπουν μέσα στο επάγγελμα και δεν μπορούν να μπουν.

Να τελειώσω με τη φράση: το κρύβουμε και είναι λάθος, είναι λάθος από την πλευρά των φαρμακοποιών, γιατί οι ίδιοι το έχουν προτείνει και οι ίδιοι μας έχουν βοηθήσει και να γιατί χρειάζεται διάλογος, οι ίδιοι το έχουν πει και ήταν πολύ σωστό μέτρο, να επιτρέπεται ο εταιρισμός στο χώρο των φαρμακοποιών.

Ήδη, οι υπάρχοντες αδειούχοι φαρμακοποιοί αλλά κι ένας αδειούχος σημερινός με αυτούς που μπαίνουν ως καινούργιοι στο επάγγελμα να μπορούν να κάνουν ομόρρυθμη εταιρεία. Αυτό θα ευνοήσει και τα μεγάλα φαρμακεία, θα μπορούν να γίνουν μεγάλα φαρμακεία, αλλά από φαρμακοποιούς. Όχι από άλλους, μηχανικούς, ηλεκτρολόγους. ή γενικότερα επιχειρηματίες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ανδρέας Λοβέρδος Υπουργός Υγείας τον ευχαριστούμε πάρα πολύ για την εκτενέστατη συζήτηση – συνέντευξη, ήταν πάρα πολλά τα ανοιχτά θέματα.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Εγώ ευχαριστώ.