Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Συνέντευξη Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη στον ΣΚΑΪ

26/09/2022
Συνέντευξη Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη στον ΣΚΑΪ

Βασικά σημεία συνέντευξης του Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη στον Τ/Σ ΣΚΑΪ και στην εκπομπή «Σήμερα».

Για το πρόβλημα με τα χειρουργεία

«Το πρόβλημα αυτό ξεκινάει από το 2018. Σας δίνω τα στοιχεία τα οποία υπάρχουν. Το 2019 η λίστα χειρουργείων ήταν 2.853 χειρουργεία.

Αυτό παραλάβαμε και σήμερα είναι 2.925 χειρουργεία.

Αυξήθηκαν κατά 70 χειρουργεία μέσα στην πανδημία.

Το πρόβλημα αυτό υπάρχει γιατί, τουλάχιστον την τελευταία δεκαετία στο Παίδων Αγία Σοφία οι αναισθησιολόγοι οι οποίοι υπάρχουν, η διαφορά από το ’19 είναι ότι από τους 12 αναισθησιολόγους σήμερα είμαστε στους 10 αναισθησιολόγους.

Υπάρχει ένα συνολικό πρόβλημα στους αναισθησιολόγους και στα Παίδων, αυτό επιδεινώνεται ακόμα περισσότερο γιατί ενώ κάποιος μπορεί να ακούει 10 αναισθησιολόγους και ενώ σε χειρουργεία ενηλίκων μπορεί να υπάρχει επάρκεια, στα χειρουργεία που είναι παιδάκια ακριβώς επειδή πολλά από αυτά τα χειρουργεία απευθύνονται σε βρέφη με πολύ μικρό βάρος, τα χειρουργεία αυτά χρειάζονται και μεγαλύτερη φροντίδα και είναι και πολύ πιο επώδυνα και πολύωρα.

Οι αναισθησιολόγοι αυτή τη στιγμή είναι ένα συνολικό πρόβλημα σε όλη την Ευρώπη. Αυτό που ακούω κιόλας, λένε ναι, κάντε προσλήψεις. Αυτή τη στιγμή συνολικά η Ευρώπη έχει λιγότερους αναισθησιολόγους απ’ ότι χρειάζεται.

Αυτή τη στιγμή αυτό το οποίο, ο προγραμματισμός ο οποίος κάνουμε είναι ο εξής. Πρώτα απ’ όλα μεταφέρουμε αναισθησιολόγους από άλλα νοσοκομεία και επειδή δεν μου αρέσει να ωραιοποιώ καταστάσεις, αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει δυσλειτουργία σε άλλα νοσοκομεία ενηλίκων.

Δηλαδή, μη νομίζουμε ότι με μία μεταφορά δεν δημιουργείται κάπου αλλού ένα πρόβλημα. Αλλά, προκειμένου να μπορούν να εξυπηρετηθούν τα τακτικά, πολύ σωστά είπατε, είναι τα τακτικά χειρουργεία, δεν είναι τα έκτακτα.

Μάλιστα, στη συνάντηση που κάναμε με την ΕΙΝΑΠ και με την πενταμελή, καταλήξαμε σε τρεις άμεσες κινήσεις που πρέπει να κάνουμε. Είναι η μεταφορά των αναισθησιολόγων, η κατά προτεραιότητα μεταφορά σε πρώτη φάση από τον δημόσιο τομέα, από άλλα νοσοκομεία που η επάρκειά τους είναι τέτοια που μπορούν να δώσουν αναισθησιολόγους.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο επίταξης πρέπει να ξέρουμε τι γίνεται. Οι αναισθησιολόγοι όταν φεύγουν, σημαίνει ότι αντιστοίχως τακτικά χειρουργεία που υπάρχουν και στον ιδιωτικό τομέα θα πάνε πίσω.

Δηλαδή πολλές φορές λέμε με ευκολία κάποιες λέξεις. Παντού υπάρχουν χειρουργεία.

Έχουμε που έχουμε το θέμα των αναισθησιολόγων, φανταστείτε ότι εδώ πέρα δεν ψάχνουμε να βρούμε έναν οποιονδήποτε αναισθησιολόγο.

Μας δώσανε συγκεκριμένα ονόματα, υπάρχουν ανθρώπων οι οποίοι έχουν περάσει από το Παίδων και πήραν άλλες θέσεις. Ερχόμαστε σε επικοινωνία μαζί τους, ώστε να μεταφερθούν για ένα δίμηνο και παράλληλα να προκηρυχθούν και οι θέσεις όπως είπατε και στο ρεπορτάζ σας.

Υπήρξε περίοδος που λόγω πανδημίας το 80% των τακτικών χειρουργείων δεν γινόντουσαν. Αυτό αφορούσε όλα τα νοσοκομεία της χώρας.

Μεγάλωσε η λίστα σε όλα τα χειρουργεία παντού και στο Παίδων έγινε μία προσπάθεια ακριβώς επειδή είναι ασθενείς παιδιά, αυτή η επιβάρυνση να είναι η λιγότερη δυνατή.

Τα παιδιά δεν κινδυνεύουν γιατί μιλάμε μόνο για τα τακτικά χειρουργεία. Κατά δεύτερον θέλουμε να έχουμε και συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα.

Αυτή τη στιγμή έχει γίνει αυτό που σας λέω. Στη Θεσσαλονίκη και στη Λάρισα έχουνε γίνει γύρω στα 2.500 χειρουργεία που έφυγαν από το δημόσιο τομέα λίστα, πήγαν στις ιδιωτικές κλινικές, προσέξτε, χωρίς καμία συμμετοχή του πολίτη».

Για την κριτική από την αντιπολίτευση

«Ξέρετε ποιο είναι το πρόβλημα με τον κύριο Τσίπρα; Ότι ο κύριος Τσίπρας πήγε στο Παίδων και δεν ήξερε την κατάσταση του Παίδων που παρέδωσε και αυτό με συγχωρείτε, δεν επιτρέπεται για έναν Πρωθυπουργό.

Μα, πήγαν και εμφανίστηκαν σαν να υπάρχει το πρόβλημα στο Παίδων το 2022 μετά την πανδημία. Σας λέω τα νούμερα και να βγει κάποιος να τα αμφισβητήσει.

2.853 χειρουργεία. Λίστα αναμονής χωρίς πανδημία, τιμά τον κύριο Τσίπρα και τον κύριο Ξανθό;

Έστω λοιπόν ότι εγώ αύριο καταφέρνω, εγώ, το Υπουργείο καταφέρνει και κάνει μία συμφωνία με τον ιδιωτικό τομέα και ένα μέρος από αυτά τα χειρουργεία πηγαίνει και χειρουργούνται χωρίς να πληρώσουν τίποτα.

Χωρίς να πληρώσει τίποτα ο πολίτης. Ευνοείται ο πολίτης ή έχουμε ιδιωτικοποίηση του συστήματος;

Αυτός δηλαδή τα 2.853 που άφησε, τα άφησε επίτηδες για να ευνοηθεί ο ιδιωτικός τομέας; Και στο τέλος ένα είναι το σύστημα.

Εάν αυτή τη στιγμή θέλουμε να παράσχουμε το αγαθό της υγείας, η ουσία είναι να μην πληρώσει από την τσέπη του ο ασθενής και να εξυπηρετηθεί.

Το θέμα θα το απαλύνουμε».

Τι νομοθετήθηκε για τη συμμετοχή των ιδιωτών

«Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν. Θα ανοίξει μία ακόμα χειρουργική κλίνη με τις προτάσεις τις οποίες μας έκανε η ΕΙΝΑΠ, θα ανοίξει άλλη μία χειρουργική κλίνη άμεσα.

Θα γίνουν οι προσλήψεις, αλλά η μία χειρουργική κλίνη απλώς θα μειώνει τη λίστα. Κάποια στιγμή πρέπει να πάμε δραστικά να περιορίσουμε σοβαρά αυτή τη λίστα.

Αυτό που κάναμε στη Θεσσαλονίκη και στη Λάρισα είναι ότι επειδή ακριβώς υπήρχε, δεν μπορούσαν να λειτουργήσουν οι κλίνες, βγήκαν οι γιατροί του δημοσίου τομέα και απλώς χρησιμοποίησαν τις εγκαταστάσεις της ιδιωτικής κλινικής.

Άρα, ήταν οι ίδιοι γιατροί χειρουργοί και απλώς χρησιμοποίησαν τις εγκαταστάσεις γιατί δεν υπήρχαν κρεβάτια. Αντίστοιχα, αυτό που λέει η κυρία Παγώνη, ναι, το νομοθετήσαμε τον Μάιο. Ότι οι κλινικές που συμβάλλονται με το δημόσιο και παίρνουν λεφτά από τον ΕΟΠΥΥ, όταν πιεζόμαστε είναι υποχρεωμένες να μας διαθέσουν είτε γιατρούς και έτσι λειτουργούμε τώρα στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, στέλνουν οι ιδιωτικές κλινικές αναισθησιολόγους, είτε κλίνες.

Άρα είναι ανοιχτά και τα δύο και αν πάρουμε αναισθησιολόγους στο παίδων αλλά και περιστατικά που μπορούν να γίνουν εκτός.

Στο Παίδων από όσο γνωρίζω δεν υπάρχει θέμα να έχει μπει σε αναστολή αναισθησιολόγος.

Στην πρώτη φάση υπήρχαν σε μονοψήφιο αριθμό αναισθησιολόγοι που είχαν μπει σε αναστολή σε όλη την Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή για να ξέρουμε, γιατί πολλοί προσπαθούν να δείξουν ότι υπάρχει πρόβλημα με το προσωπικό που είναι σε αναστολή, γιατροί είναι λιγότεροι από 200 ανεμβολίαστοι, για να καταλάβουμε.

Στα 120 νοσοκομεία μας στους 25 χιλιάδες γιατρούς που έχουμε λιγότεροι από 200 είναι και αυτοί έχουν καλυφθεί.

Είναι 170 οι ανεμβολίαστοι.

Και αυτοί όλοι έχουν καλυφθεί από 2000 επικουρικό προσωπικό.

Το γεγονός ότι από το 55% φτάσαμε στο 80% εμβολιασμένου κόσμου είναι δυστυχώς ότι χρειάστηκαν και μέτρα υποχρεωτικότητας.

Εμείς κοιτάμε το κομμάτι της πανδημίας όπως είπε και το Συμβούλιο της Επικρατείας με βάση τα δεδομένα της πανδημίας».

Για τον προσωπικό γιατρό

«Ο θεσμός εφαρμόζεται 45-50 μέρες. Σε 50 μέρες έχουν μπει 2300 γιατροί, ανοίξαμε και τις ειδικότητες να μπουν και έχουν εγγραφεί 4 εκατομμύρια 200 χιλιάδες κόσμος.

Εμείς περιμέναμε ότι αυτοί οι αριθμοί θα ήταν στα τέλη του χρόνου. Υπάρχει μία δυσλειτουργία; Προφανώς, σε κάθε σύστημα που ξεκινάει και ζητάς να μπουν γιατροί υπάρχει μια δυσλειτουργία.

Θα μπουν οι ειδικότητες τώρα που ανοίξαμε, υπολογίζουμε σε ένα δεκαήμερο θα μπουν οι ειδικότητες, αντιστοίχως γίνεται συνεννόηση με τους ιατρικούς συλλόγους ώστε το 30% των ιδιωτών οι οποίοι έχουν μπει να αυξηθεί.

Υπήρξαν και θέσεις όπως της ΕΙΝΑΠ, μίλησα και με την κα Παγώνη, αναφέρεται ότι μπορούμε και κατηγορίες όπως είναι γιατροί να εξαιρεθούν σε πρώτη φάση και να μην χρειάζεται να μπουν σε προσωπικό γιατρό για να αλλάξουν θέσεις.

Άρα το σύστημα μέχρι τέλη Δεκεμβρίου βρίσκεται σε μία πιλοτική φάση. Που έχουμε πρόβλημα; Πρόβλημα έχουμε κατά βάση στην Αττική που μπορούμε να καλύψουμε με το 55% του κόσμου κι όπως πολύ σωστά είπατε υπάρχουν νησιά που ακόμα κι όλοι οι γιατροί να ενταχθούν, επειδή δεν υπάρχουν, εκεί θα πάμε σε ένα άλλο μοντέλο που ποιο θα είναι το μοντέλο; Θα εγγράφεται ο πληθυσμός στα κέντρα υγείας ασχέτως του αριθμού..

Τώρα ανοίγουν και οι ειδικότητες οι παθολογικές, άρα θα υπάρξει μεγαλύτερη πληθώρα γιατρών.

Καρδιολόγοι, πνευμονολόγοι, αιματολόγοι, ενδοκρινολόγοι.

Ο προσωπικός γιατρός αυτή τη στιγμή ανέρχεται σε 3300 οι γενικοί παθολόγοι. Τώρα ανοίξαμε καρδιολόγους, παθολόγους και λοιπά. Μέσα στο επόμενο δεκαήμερο θα δούμε τι ανταπόκριση θα έχουμε σε αυτές τις ειδικότητες.

O ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε τον οικογενειακό γιατρό. Aπό το 2018 μέχρι το 2022 είχαμε χίλιους γιατρούς περίπου λιγότερους και 1.200.000 πολίτες και κάνουν κριτική για έναν θεσμό που στις 45 μέρες έχει πολύ μεγαλύτερη επιτυχία.

Οι γιατροί αυτή τη στιγμή ήταν η μόνη κατηγορία που είχαν μία αύξηση 10%, προσέξτε, πάλι δε μας αρέσει να ωραιοποιούμε, αντιλαμβανόμαστε ότι δεν είναι στο πλαίσιο ούτε των αποφάσεων.

Το κομμάτι των τακτικών εφημεριών το λύσαμε να πληρωθούν. Παραμένουν οι έκτακτες, που είναι οι εφημερίες που μπορεί να φτάνουν και μέχρι και χρόνο. Κάναμε μια ομάδα και ευελπιστούμε ότι εντός του Οκτωβρίου θα γίνει και η πληρωμή του πρώτου εξαμήνου του 2022».