Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Πρακτικά συνέντευξης Τύπου σχετικά με τη γρίπη

12/03/2012


ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ




Δευτέρα, 12 Μαρτίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΥ ΤΖΕΝΗΣ ΚΟΥΡΕΑ – ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΥ ΣΩΤΗΡΗ ΤΣΙΟΔΡΑ


Α. ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ: Ξεκινάμε μια επεισοδιακή συνέντευξη Τύπου για θέματα που ευτυχώς φέτος δεν ήταν επεισοδιακά.
Και το λέω, γιατί όπως και πέρσι και πρόπερσι σας ενημερώναμε συνεχώς, φέτος κρίναμε ότι η εξέλιξη του θέματος της γρίπης ήταν σε πολύ χαμηλότερους ρυθμούς από πέρσι, δεν υπήρχε κανένας ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας έξω από την εποπτεία ώστε να είναι σε πληρότητα και ετοιμότητα να αντιμετωπίσουμε οποιοδήποτε πρόβλημα και βέβαια τους μηχανισμούς που είχαμε, ώστε να μην υπάρχει και εφησυχασμός από τις μονάδες υγείας τις δικές μας.
Για φέτος, λοιπόν, δεν έχουμε κάτι ιδιαίτερο, ίσα - ίσα που ευτυχώς η εικόνα είναι εξαιρετικά καλύτερη συγκριτικά με πέρσι. Είμαστε κάτω από το ήμισυ της περσινής εξέλιξης στις ΜΕΘ και με τα κρούσματα θανάτων, θεωρούμε ότι μια και είμαστε σχεδόν στο pick της φετινής περιόδου το οποίο καθυστέρησε κατά δυο με δυόμιση εβδομάδες από την περσινή και με δεδομένο ότι σε δυο ή τρεις εβδομάδες έχουμε πια το άνοιγμα του καιρού και νομίζω την πλήρη ελάττωση των κρουσμάτων -θα σας τα πουν και οι αντίστοιχοι επιστήμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ και της Δημόσιας Υγείας πολύ καλύτερα από εμένα- νομίζω ότι για φέτος η υπόθεση της γρίπης έχει πάει καλά.
Υπάρχουν κάποια σημεία όσον αφορά το μείγμα του φετινού ιού, δηλαδή από που προσλήφθηκαν και κάποιες ηλικίες, έχω την εντύπωση ότι καλό είναι να καταγράφονται έτσι ώστε και στα υπόλοιπα θέματα δημόσιας υγείας όπως και στη γρίπη, να υπάρξει φέτος και για τον επόμενο καιρό μια ψυχραιμία, να μην έχουμε πάλι τα προπερσινά ή τα περσινά φαινόμενα με υστερίες και ακρότητες και η δημόσια υγεία να βρει ένα καλό βηματισμό στη χώρα μαζί βέβαια και με τα άλλα θέματα τα οποία χειρίζεται, όπως τα θέματα της έξαρσης του AIDS, τα θέματα της εξάρτησης και της μετακόμισης του ΟΚΑΝΑ από το κέντρο στα Νοσοκομεία και βεβαίως τα θέματα του φάρμακου και τα θέματα βιοϊατρικής τεχνολογίας.
Δίνω τον λόγο αμέσως στη Γενική Διευθύντρια Δημόσιας Υγείας για δυο κουβέντες σε σχέση με τα σχεδιαγράμματα και αμέσως μετά στην κα Κρεμαστινού και στον κ. Τσιόδρα, για πιο αναλυτική ενημέρωση, πυκνή σήμερα λόγω των συνθηκών για το θέμα αυτό και ακούμε τις ερωτήσεις σας αμέσως μετά.
Α. ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΥ: Καλή σας μέρα. Δεν θέλω να μακρηγορήσω εγώ γιατί τα αναλυτικά στοιχεία θα σας τα δώσει το αρμόδιο όργανο που έχει το Υπουργείο Υγείας που είναι το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων το ΚΕΕΛΠΝΟ, αναλυτικά όπως τα καταγράφει.
Πράγματι όπως είπε ο κ. Γενικός φέτος η γρίπη κινείται σε επίπεδα χαμηλότερα από πέρσι, δεν υπάρχει λόγος πανικού. Το θέμα του εμβολιασμού είναι το υπ’ αριθμόν ένα θέμα το οποίο πρέπει να θυμόμαστε όλοι όταν ξεκινάει η περίοδος αυτή των εξάρσεων, ώστε όλες οι ομάδες υψηλού κινδύνου να εμβολιάζονται για να είναι προετοιμασμένες και να έχουμε ένα καλύτερο αποτέλεσμα.
Αν παρακολουθήσετε από τα στοιχεία όπως θα σας βεβαιώσουν και οι συνάδελφοι που κάνουν αυτές τις καταμετρήσεις, θα δείτε ότι από τα περιστατικά τα οποία χρειάστηκε αναγκάστηκε να νοσηλευτούν φέτος σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στη μεγάλη πλειοψηφία τους είναι ανεμβολίαστα άτομα και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό να τονιστεί ιδιαίτερα γιατί πραγματικά δεν θα είχαμε ούτε καν αυτά τα λίγα περιστατικά που έχουμε φέτος, εάν ο κόσμος είχε καταλάβει τη σημασία του εμβολιασμού.
Δεν θέλω να μακρηγορήσω περισσότερο, σας ευχαριστώ που είστε εδώ για να μεταφέρετε και να επικοινωνήσετε ακριβώς όλα αυτά τα στοιχεία που θέλουμε εμείς να τονίσουμε στον πληθυσμό, προκειμένου να μην έχουμε κανένα πρόβλημα όχι μόνο για τη γρίπη, αλλά και για τα άλλα λοιμώδη νοσήματα που μπορούν να προληφθούν με απλά μέτρα και να είμαστε πάρα πολύ αποτελεσματικοί στην αντιμετώπισή τους πριν χρειαστούν, ναι πριν χρειαστούν φάρμακα, πριν χρειαστεί θεραπεία.
Καλή σας μέρα.
ΤΖ. ΚΟΥΡΕΑ – ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΥ: Καλημέρα σας και ευχαριστούμε πολύ. Ο λόγος για τον οποίον μαζευτήκαμε σήμερα και το Υπουργείο είχε την πρωτοβουλία να γίνει αυτή η συνέντευξη τύπου, είναι γιατί στην προηγούμενη εβδομάδα που τελείωσε και ίσως η καινούρια που αρχίζει βρισκόμαστε στο pick της προσβολής τουλάχιστον των περιστατικών γριπώδους συνδρομής όπως καταγράφονται από τα συστήματα παρακολούθησης που διατηρεί το ΚΕΕΛΠΝΟ.
Και θα ήθελα να πω ενδεικτικά ότι η επίπτωση στην εβδομάδα η οποία πέρασε είναι 72 περιστατικά γριπώδους συνδρομής στις χίλιες επισκέψεις, ενώ πέρυσι δυο-τρεις εβδομάδες νωρίτερα στο pick είχαν καταγραφεί 77 περιστατικά. ’ρα μπορεί την άλλη εβδομάδα να είμαστε σε μεγαλύτερη ακόμα άνοδο, αλλά μπορεί και να αρχίσουμε να κατεβαίνουμε. Αυτό βέβαια δεν το ξέρει κανένας, θα το ξέρουμε την επόμενη μία ή δύο εβδομάδες.
Αυτό βέβαια που είναι καλύτερο από πέρυσι είναι ότι φαίνεται τα περιστατικά φέτος είναι πιο ήπια, ας το πω έτσι, ενώ πέρυσι το 92% των κρουσμάτων οφείλονταν σε γρίπη του τύπου Η1Ν1, φέτος περιστατικά με Η1Ν1 έχουμε μόνον δύο, ενώ τα υπόλοιπα οφείλονται σε γρίπη Β΄ και γρίπη Α΄ με τον υπότυπο Η3Ν2.
Και αν ήθελα να πω και μερικά χαρακτηριστικά σε ποσοστά, θα σας έλεγα ότι τύπου Β΄ είναι το 48,6% των περιστατικών, Η3Ν2 είναι το 39,2% και Η1Ν1 όπως σας είπα ήταν μόνον δύο περιστατικά, όπου το ένα ήταν ένα παιδάκι το οποίο είχε έρθει από τη Λιβύη και το οποίο πέθανε και άλλο ένα ήταν μία γυναίκα η οποία ζει και είναι καλά και είχε προσβληθεί τον Οκτώβριο στο νοσοκομείο της Λάρισας. Όπως σας είπα είναι πολύ καλά στην υγεία της κι έχει ιαθεί.
Το άλλο χαρακτηριστικό το οποίον θα ήθελα να πω, είναι ότι κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου της γρίπης, της εποχικής γρίπης γιατί για εποχική γρίπη πρόκειται, παρατηρήθηκε μία μικρή μετακίνηση γενετική και αντιγονική του ιού Α΄, εννοώ του Η3 και του Β΄ τώρα, δηλαδή κατά τη διάρκεια όπως είπαμε της περιόδου, που αυτό σημαίνει κατά τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ότι πιθανόν του χρόνου να χρειαστεί το εμβόλιο το οποίον θα κυκλοφορήσει να έχει ίσως κάποιο άλλο τύπο στα περιεχόμενά του.
Όπως ξέρετε το φετινό εμβόλιο είχε το Η1Ν1, είχε τύπου Β΄ και είχε και το Η3Ν2. Όπως είπε και η κα Πανταζοπούλου, δυστυχώς ο αριθμός των εμβολιασθέντων ατόμων δεν είναι τόσο πολύ υψηλός, θα μπορούσαμε να έχουμε περισσότερα.
Στο γενικό πληθυσμό παρατηρήθηκε μια μικρή αύξηση της τάξεως του 2%, αλλά σε γενικές γραμμές το 10,5% του γενικού πληθυσμού είναι εμβολιασμένο και δυστυχώς το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό έχει εμβολιαστεί ακόμα λιγότερο και υπολογίζεται γύρω στο 8%.
Επίσης αυτό που θα ήθελα να πω είναι ότι στις ομάδες υψηλού κινδύνου ο εμβολιασμός φτάνει στο 23,6%, ανέβηκε δηλαδή λίγο σε σύγκριση με το Δεκέμβριο που είχαμε κάνει μία άλλη καταμέτρηση.
Κι επίσης το ΚΕΕΛΠΝΟ στις μονάδες τις κινητές στο κέντρο της Αθήνας, προσφέρει και δωρεάν εμβολιασμό σε άστεγους, ανθρώπους οι οποίοι βρίσκονται σε μειονεκτική ας το πω έτσι θέση και μέχρι στιγμής έχουν γίνει περίπου 1100 εμβολιασμοί, όπου οι μισοί από αυτούς είναι σε αλλοδαπούς και οι άλλοι μισοί είναι σε Έλληνες και κυρίως χρήστες ενδοφλεβίων ναρκωτικών.
Και τελειώνοντας, για να μη σας φάω πολύ χρόνο για ερωτήσεις που πιθανόν μπορεί να έχετε, ήθελα να πω ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ φέτος ήταν προετοιμασμένο, όπως όλα τα χρόνια βέβαια, έχουμε κάνει και ενημερωτικές συναντήσεις σε τέσσερις πόλεις της Ελλάδος, έχουμε κάνει συναντήσεις με τους εντατικολόγους και στην Αθήνα, υπάρχει επάρκεια εμβολίων δεν υπάρχει καθόλου στέρηση και άρα όποιος θέλει μπορεί να κάνει ακόμα και τώρα εμβόλιο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτά τα περί ελλείψεων δηλαδή δεν ισχύουν;
ΤΖ. ΚΟΥΡΕΑ – ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΥ: Όχι, δεν υπάρχει έλλειψη εμβολίου.
Και έχουμε φτιάξει όπως είδατε κι ένα ωραίο σποτ, όχι για εμβόλια όμως, έχουμε φτιάξει ένα ωραίο σποτ το οποίο από ότι είδατε κυκλοφόρησε και στην τηλεόραση αλλά και σε μεγάλες αθηναϊκές εφημερίδες κι ελπίζουμε ότι και φέτος όπως και πέρυσι η γρίπη θα τελειώσει χωρίς πανικό με τις ιατρικές και νοσηλευτικές υπηρεσίες να προσφέρουν όσο το δυνατόν περισσότερα μπορούν και για τη νόσο αυτή.
Επίσης θα ήθελα να πω ότι όσον αφορά τις μονάδες εντατικής νοσηλείας ότι από το δάνειο της γρίπης το οποίον είχε δοθεί το 2009 έχουν αγοραστεί και κρεβάτια εντατικής νοσηλείας, αναπνευστήρες και monitors, τα οποία πολύ σύντομα θα μοιραστούν στις μονάδες εντατικής νοσηλείας, κατά τις υποδείξεις του Υπουργείου.
Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε άλλη διευκρίνιση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είπατε ότι παρατηρείται μια μικρή αντιγονική μετακίνηση;
ΤΖ. ΚΟΥΡΕΑ – ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΥ: Μία μετακίνηση γενετικά και αντιγονικά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι εννοούμε; Εννοούμε ότι υπάρχει αλλαγή του ιού, μια μετάλλαξη που μπορεί να του προσδιορίσει και νέα χαρακτηριστικά, ίσως και γι’ αυτό έχουμε αυτή την έξαρση τώρα εδώ στην Ελλάδα;
ΤΖ. ΚΟΥΡΕΑ – ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΥ: Μετάλλαξη δεν είναι ακριβώς, είναι το drift αυτό που λέμε, μια μετατροπή. Υπάρχουν δηλαδή και μεταλλάξεις, υπάρχουν και μετατροπές. Αυτό είναι μετατροπή η οποία παρατηρείται συνέχεια και γι’ αυτό ποτέ δεν έχουμε το ίδιο εμβόλιο και τους ίδιους τύπους.
Εάν ο ιός της γρίπης έμενε αμετακίνητος θα είχαμε ένα εμβόλιο για όλη μας τη ζωή. Αλλά αυτό γίνεται σχεδόν κάθε χρόνο και γι’ αυτό η περιεκτικότητα των εμβολίων με τους ιούς αλλάζει από καιρού εις καιρόν ανάλογα με το τι κυκλοφορεί.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι. Εγώ ρωτώ αν αυτή – το καταλαβαίνω για το εμβόλιο και το σέβομαι – η μετακίνηση που λέτε, αυτή η μετατροπή επηρεάζει τη συμπεριφορά του ιού για να δούμε κάτι καινούργιο. Γιατί αν ο ιός μετατρέπεται σε κάτι καινούργιο έστω και κατ’ ελάχιστον, αυτό σημαίνει ότι έχει μια καινούργια συμπεριφορά. Ίσως γι’ αυτό να βλέπουμε και την έξαρση, τα συμπτώματα.
ΤΖ. ΚΟΥΡΕΑ – ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΥ: Κοιτάξτε να δείτε, μπορεί να οφείλεται και σ’ αυτό το οποίο λέτε, μπορεί και το εμβόλιο τώρα πια προς το τέλος να μην είναι και τόσο πολύ αποτελεσματικό, όμως μπορεί να είναι και προς το καλύτερο, αυτό δεν το ξέρει κανένας. Δηλαδή φέτος ήταν καλύτερα τα αποτελέσματα απ’ ότι πέρσι, δεν το ξέρουμε αυτό, θα διαπιστωθεί από το πώς θα τελειώσει η επιδημία και πώς θα συμπεριφερθεί του χρόνου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το εμβόλιο μπορεί να μην είναι τόσο αποτελεσματικό τώρα γιατί κάποιοι έχουν εμβολιαστεί πολύ νωρίτερα ή λόγω της μετατροπής;
ΤΖ. ΚΟΥΡΕΑ – ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΥ: Λόγω της μετατροπής.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μας θυμίζετε για ποιο υπότυπο είπατε, Β’ ή Α’;
ΤΖ. ΚΟΥΡΕΑ – ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΥ: Και για το Β΄ και για το Η3
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να ρωτήσω κάτι συγκεκριμένο εγώ. Κυρία Κρεμαστινού, γιατί είστε καθησυχαστικοί, ενώ νομίζω είναι η πρώτη φορά που η γρίπη κρατάει τόσες πολλές ημέρες, 8 με 10 αν δεν κάνω λάθος με βάση και τις δηλώσεις του Υπουργού.
ΤΖ. ΚΟΥΡΕΑ – ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΥ: Δεν νομίζω ότι έχουμε μεγαλύτερη διάρκεια απ’ ότι είχαμε πέρσι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή ποιες είναι οι μέρες, ο μέσος όρος;
ΤΖ. ΚΟΥΡΕΑ – ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΥ: Τρεις με πέντε, τρεις με έξι, εκεί. Δεν έχουν καταγραφεί, δηλαδή μεγαλύτερη διάρκεια νοσηλείας, αυτό ίσως μπορεί να το πει και ο κ. Τσιόδρας που είναι και κλινικός γιατρός και βλέπει τα περιστατικά καλύτερα.
Σ. ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Να πω δυο πραγματάκια επί του πρώτου θέματος, είναι δύο οι διαφορές. Πρώτον, κάθε χρόνο υπάρχουν μικρομεταλλάξεις. Αυτό σημαίνει αντιγονική μετακίνηση, άρα υπάρχει μια μικρομετάλλαξη στον Η3Ν2, την οποία την παρατηρούμε όπως εξελίσσεται ο ιός.
Επίσης υπάρχει αύξηση της κυκλοφορίας ενός στελέχους Β, το στέλεχος «Γιαμαγκάτα» όπως λέγεται, το οποίο δεν περιλαμβάνεται στο εμβόλιο. Αλλά αυτά τα περιστατικά είναι λίγα, προς το παρόν είναι λίγα και ελπίζουμε ότι θα παραμείνουν λίγα, γιατί η γρίπη οδεύει προς το τέλος της.
’ρα δεν τεκμηριώνεται αυτό που ρωτάτε, δηλαδή αν είναι βαρύτερη η κλινική εικόνα, δεν φαίνεται να είναι βαρύτερη η κλινική εικόνα. Και φαίνεται ότι αλλάζει η σύσταση του εμβολίου για του χρόνου. Επειδή κάθε χρόνο αποφασίζουμε για τη σύσταση του εμβολίου του επομένου έτους, φέτος με βάση αυτά τα δεδομένα το επόμενο εμβόλιο θα είναι λίγο διαφορετικό, θα έχει …
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πότε αποφασίζεται αυτό;
Σ. ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Αυτό αποφασίζεται τώρα, σήμερα. Αυτές τις μέρες, αυτές τις εβδομάδες, βγαίνει οδηγία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας τι στελέχη θα περιέχει το επόμενο εμβόλιο.
Μια πρόβλεψη κάνει ο Οργανισμός Υγείας με βάση τα στελέχη που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στο τέλος της γρίπης, που είναι ένα διαφορετικό στέλεχος Β΄ απ’ αυτά που έχουμε συνηθίσει, περίπου στα μισά πλέον περιστατικά και το οποίο εγείρει ερωτηματικά για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου του χρόνου, του φετινού εμβολίου. ’ρα γι’ αυτό θα αλλάξει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο χρόνος πότε αρχίζει;
Σ. ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Ο χρόνος αρχίζει το Σεπτέμβρη. Λοιπόν, αυτό είναι το πρώτο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: ’ρα αυτό που θα χρησιμοποιήσουμε το Σεπτέμβρη προσδιορίζεται αυτές τις μέρες με βάση την εικόνα την κλινική έχουμε μέχρι τώρα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πώς είπατε ότι ονομάζεται;
Σ. ΤΣΙΟΔΡΑΣ: «Γιαμαγκάτα» είναι Ιαπωνέζικο. Το δεύτερο, όσον αφορά την κλινική εικόνα. Η γρίπη τύπου Α΄ και η Β΄ στην Ελλάδα φέτος είναι μοιρασμένες, είναι Η3 περίπου 50%, 45% με 48% και Β΄ 48% με 52%. Η Β΄ έχει μια πιο άτυπη κλινική εικόνα.
Η Α΄ είναι σίγουρα πιο βαριά, είναι αυτό που είπε η Καθηγήτρια, δηλαδή τρεις με πέντε μέρες πυρετός υψηλός, καταβολή, κακουχία, εξάντληση, κεφαλαλγία, ακριβώς εκεί στην αρχή της νόσου είναι που λέμε στα άτομα υψηλού κινδύνου πάρτε θεραπεία έγκαιρα και γρήγορα, στα άτομα στα οποία επιμένουν τα συμπτώματα, πάρτε θεραπεία έγκαιρα ώστε να αποτελεσματική.
Η Β΄ έχει μια πιο άτυπη κλινική εικόνα, μπορεί κι αυτή να οδηγήσει σε σοβαρά κρούσματα, αλλά όχι τόσο όσο η Α. Παραδείγματος χάρη στην πατρίδα μας αυτή τη στιγμή από τα περιστατικά που έχουν πεθάνει, η μεγάλη πλειοψηφία άνω των 90% είναι Α, είναι η Η3Ν2.
’ρα ο Α΄ εξακολουθεί να είναι πιο σοβαρός σαν υπότυπος και ευτυχώς είχαμε στην Ελλάδα λιγότερο Α΄ απ’ ότι στην υπόλοιπη Ευρώπη. Στην υπόλοιπη Ευρώπη ήταν 95% Α, σε εμάς ήταν μισά – μισά.
Νομίζω αυτό απαντά την ερώτηση, δηλαδή ότι η Β΄ έχει μια πιο άτυπη συμπτωματολογία, μπορεί καμιά φορά να παραταθεί, να περιλαμβάνει και άλλου είδους συμπτώματα κοιλιακά άλγη, ναυτίες, εμετούς, αλλά τα κύρια συμπτώματα της γρίπης παραμένουν ο πυρετός, η κεφαλαλγία, η εξάντληση…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μπορούμε να ρωτήσουμε κάτι; Πώς εξηγείται το γεγονός επιδημιολογικά ότι φέτος ο χειμώνας κατά τεκμήριο ήταν πιο βαρύς από ότι ήταν πέρσι ο χειμώνας και πρόπερσι, παρά το γεγονός αυτό ότι επιδημιολογικά η γρίπη και άρχισε να έρθει και απ’ ότι φαίνεται …
Σ. ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Νομίζω, έχει να κάνει σε σχέση, ακριβώς πριν την πανδημία το 2008 -2009 στην πατρίδα μας είχαμε μια παρόμοια περίοδο γρίπης, όπου το μισό ήταν Β, το μισό ήταν Α.
Έχει να κάνει σε σχέση με την ανοσία σε έναν πληθυσμό, με το ποσοστό εμβολιασμού, ευτυχώς φέτος καταφέραμε και ήταν επιτυχία το τονίζω αυτό, νομίζω όταν μιλάμε για ποσοστά θνητότητας αντίστοιχα της πανδημικής με την εποχική γρίπη και φέτος έχουμε πολύ λιγότερα από την πανδημική σημαίνει, ότι οι γιατροί το αναγνωρίζουν πιο έγκαιρα, σημαίνει ότι οι άρρωστοι νοσηλεύονται πιο έγκαιρα, σημαίνει ότι αναζητούν γρηγορότερα βοήθεια από το κοινό, σημαίνει ότι εμβολιάσαμε περισσότερους παρά το γεγονός ότι είναι ακόμα πολύ λίγοι, παρά το γεγονός ότι έχουμε μεγάλες ελλείψεις στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό.
Όμως έγινε προσπάθεια και αυτό πρέπει να αναγνωριστεί. Έχουμε όμως ακόμα δρόμο, έχουμε μερικές εβδομάδες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Τσιόδρα θέλω να ρωτήσω μέχρι σήμερα πόσοι είναι οι νεκροί από την γρίπη και πόσοι έχουν νοσηλευτεί σε ΜΕΘ;
ΤΖ. ΚΟΥΡΕΑ – ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΥ: Μέχρι σήμερα οι νεκροί είναι 17, εκ των οποίων οι 13 πέθαναν μέσα σε Μονάδες και οι 4 πέθαναν εκτός Μονάδος. Αυτοί οι οποίοι έχουν νοσηλευτεί στις ΜΕΘ είναι 72. Στην αντίστοιχη περίοδο πέρσι, στην αντίστοιχη εβδομάδα ο αριθμός των θανάτων ήταν 149 και αυτοί οι οποίοι είχαν νοσηλευτεί σε ΜΕΘ είναι 355.
Όπως σας είπα βέβαια είμαστε κατά δύο με τρεις εβδομάδες μετατοπισμένοι. Όσον αφορά το κρύο που είπατε, ασφαλώς παίζει ρόλο, αλλά εγώ νομίζω ότι ο χειμώνας φέτος απλώς κι αυτός μετατοπίστηκε λίγο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι ηλικίες ήταν οι 17 νεκροί;
ΤΖ. ΚΟΥΡΕΑ – ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΥ: Οι ηλικίες, θα σας πω, για τους θανάτους;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι – ναι.
ΤΖ. ΚΟΥΡΕΑ – ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΥ: Λοιπόν, αυτοί οι οποίοι πέθαναν είχαν μία μέση ηλικία 55,6 – 56 χρόνια, ενώ η διάμεση ηλικία ήταν 65, την μέση κρατήστε καλύτερα και η διακύμανση ήταν από 7 μηνών που ήταν το παιδάκι από τη Λιβύη που πέθανε μέχρι 86 ετών. Ενώ στους αρρώστους η μέση ηλικία ήταν 60 χρόνια και η διακύμανση ήταν μέχρι πάλι περίπου 86 ετών, το ίδιο πράγμα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό το Β΄ το καινούργιο, το «Γιαμαγκάτα» πώς το είπατε, αυτό μας έρχεται πρώτη φορά στην Ελλάδα;
Σ. ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Αυτά είναι παρατηρήσεις οι οποίες προέρχονται από τον ιολογικό έλεγχο ο οποίος έχει γίνει στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Αναμένουμε τα αποτελέσματα από την Ευρώπη, υπάρχουν ανέκδοτα δεδομένα από τη Γαλλία στην οποία αναφέρεται όντως ότι υπάρχουν κάποια στελέχη που κυκλοφορούν εκεί Β, περιμένουμε την πλήρη τυποποίηση.
Η επικοινωνία που είχαμε με τον κ. Μεντή από το Ινστιτούτο Παστέρ είναι ότι τα δικά μας στελέχη δεν διαφοροποιούνται από τα στελέχη του εμβολίου, τα Β΄ της Ελλάδος. Αυτό είναι παγκόσμια πληροφορία, δεν είναι πληροφορία ελληνική.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι – όχι, λέω ότι αυτός ο τύπος ο Β, έρχεται για πρώτη φορά ή μας είχε έρθει παλιά και ξανάρχεται;
Σ. ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Όχι, είναι γνωστός τύπος, είναι γνωστός στέλεχος το οποίο κυκλοφορεί, υπάρχουν διαφορετικά στελέχη μέσα στο ίδιο το στέλεχος Β. Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα στέλεχος της Αυστραλίας …
ΤΖ. ΚΟΥΡΕΑ – ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΥ: Εάν θέλετε, πέρσι ήταν σε ποσοστό 0,8%.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Α΄ ήταν πολύ λίγο. Και κάτι άλλο. Βλέπουμε συμπτώματα τα οποία, γιατί από τις μαρτυρίες, από τον κόσμο εμείς ξέρουμε, ότι αντέχει ο πυρετός, δηλαδή μπορεί να πέσει, να ξανά ανεβαίνει το σαραντάρι και να πηγαίνει και οκτώ με δέκα μέρες. Πείτε μας.
Σ. ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Λοιπόν, δύο πράγματα επ’ αυτού. Το πρώτο, η Β΄ όπως είπαμε έχει άτυπη συμπτωματολογία, μπορεί να παρατείνονται τα συμπτώματα.
Το δεύτερο το οποίο είναι και το ανησυχητικό σενάριο και πρέπει όλοι να το ξέρουν, είναι μετά από μια αρχική βελτίωση, παρουσιάζεις επιδείνωση, αυτό συμβαίνει σε οποιαδήποτε γρίπη όχι μόνο τη Β, αλλά και την Α΄ κυρίως και σημαίνει προσβολή του οργανισμού από ένα μικρόβιο. Εκεί πρέπει να αναζητήσει ιατρική βοήθεια.
Δηλαδή περνούν 3 – 4 ημέρες που έχεις τα συμπτώματα της γρίπης. Μετά για 1 – 2 εικοσιτετράωρα είσαι καλά και μετά υποτροπιάζουν τα συμπτώματα. Εκεί πρέπει να ζητήσεις βοήθεια γιατί χρειάζεσαι πλέον παρέμβαση ιατρική για διάγνωση μικροβίου και αντιβιοτική θεραπεία, αντιμικροβιακή θεραπεία.
Α. ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ: Επί της γρίπης κλείσαμε;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι.
Α. ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ: Παρακαλώ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου) Τα άτομα υψηλού κινδύνου συνήθως εμβολιάζονται αρχές Οκτωβρίου…
ΤΖ. ΚΟΥΡΕΑ – ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΥ: Οι συστάσεις είναι ότι όποιος δεν έχει εμβολιαστεί, να εμβολιαστεί με το εμβόλιο το οποίο κυκλοφορεί.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όποιος έχει εμβολιαστεί;
ΤΖ. ΚΟΥΡΕΑ – ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΥ: Όποιος έχει εμβολιαστεί θα περιμένει του χρόνου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου)
ΤΖ. ΚΟΥΡΕΑ – ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΥ: Βεβαίως, ένα χρόνο διαρκεί.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ακόμα και για τα πολύ ηλικιωμένα άτομα;
ΤΖ. ΚΟΥΡΕΑ – ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΥ: Η ανοσία που αφήνει το εμβόλιο είναι ένα χρόνο. Εσείς τώρα με ρωτάτε εάν μπορεί να κάνει το συγκεκριμένο εμβόλιο το οποίο κυκλοφορεί ενόψει του ότι λέμε ότι μπορεί να κυκλοφορεί άλλο στέλεχος, αλλά απ’ ό,τι σας είπαμε αυτό δεν το έχουμε ανακαλύψει ακόμα στην Ελλάδα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου)
ΤΖ. ΚΟΥΡΕΑ – ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΥ: Δεύτερη δόση; Δε νομίζω.
Σ. ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Υπάρχει μία τέτοια οδηγία μόνο σε επίπεδο expert. Δεν υπάρχει επίσημα εθνική οδηγία σε κανένα κράτος του κόσμου.
Μερικοί γιατροί δίνουν από μόνοι τους μια δεύτερη δόση για να ενισχύσουν την άμυνα, την ανοσία. Επειδή είναι χαμηλά τα αντισώματα και το εμβόλιο έχει μία αποτελεσματικότητα της τάξεως του 60% - 70%, σου λένε να ενισχύσουμε την άμυνα.
Δεν έχει αποδειχθεί ότι αυτό είναι πραγματικά προς ωφέλεια, αυτό όμως που ισχύει είναι αυτό που είπε η κα Κρεμαστινού, ότι όλη τη διάρκεια της γρίπης τα άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί μπορεί να εμβολιάζονται για το όποιο καλό, που είναι πολύ περισσότερο από το τίποτα, του εμβολίου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όταν λέτε για αύξηση του στελέχους «Γιαμαγκάτα», για τι μιλάμε;
Σ. ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Μιλάμε για μισά – μισά περίπου πλέον, 48 – 52.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το «Γιαμαγκάτα» είναι το Β΄ επί το πλείστον.
Σ. ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Τώρα, στο τέλος της επιδημίας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τώρα.
Σ. ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Ναι. Αλλά προσέξτε, σε αυτά τα λίγα περιστατικά που πιάνουν με Β΄ στην Αμερική αυτή τη στιγμή. Δηλαδή εξακολουθεί να είναι η μειονότητα σε σχέση με αυτό που είδαμε όλη τη χρονιά. Τώρα όμως, όχι από την αρχή.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Τσιόδρα, στο σύνολο της Β΄ πόσο ποσοστό είναι αυτό το «Γιαμαγκάτα»;
Σ. ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Τώρα στα τελευταία δεδομένα, στα μικρά, στα λίγα στελέχη Β΄ που έχουν, είναι περίπου το μισό – μισό, γι' αυτό θα αλλάξει και η σύσταση. Και κάποιες χώρες στην Ευρώπη έχουν αναφέρει κάποια δεδομένα, αλλά σας λέω είναι στην ουρά του κύματος.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλυπτόμεθα σε «Ταμιφλού»; Γιατί είπαμε για τα εμβόλια καλυπτόμεθα. Δεν υπάρχει έλλειψη «Ταμιφλού»; Αυτό ακούμε, δεν υπάρχει στα φαρμακεία το «Ταμιφλού». Τον κ. Γενικό ρωτώ.
Α. ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, και σας απαντάει ο κ. Γενικός ότι απ’ ό,τι έχουμε τουλάχιστον για τα εμβόλια δεν υπήρξε πουθενά έλλειψη. Τώρα προσέξτε με, επειδή στα φαρμακεία γίνεται αυτό, οποιαδήποτε έλλειψη τέτοιου τύπου αναφέρεται στον ΕΟΦ. Στον ΕΟΦ που ρώτησα το πρωί, δεν υπάρχει γι' αυτό το θέμα πρόβλημα. Πιθανόν σε κάποια φαρμακεία να μην έγινε γρήγορα η παράδοση – παραλαβή. Έχει ζητήσει η κυρία στο βάθος από ώρα και επιστρέφουμε σε σας.
ΤΖ. ΚΟΥΡΕΑ - ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΥ: Μπορώ να συμπληρώσω κάτι;
Α. ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως.
ΤΖ. ΚΟΥΡΕΑ – ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΥ: Τουλάχιστον απ’ όσο γνωρίζουμε δεν υπάρχει έλλειψη εμβολίων, συγγνώμη «Ταμιφλού» ήθελα να πω.
Α. ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ: Η εθνική υπεύθυνη για το «Ταμιφλού» είναι η κα Πανταζοπούλου.
Α. ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΥ: Από πέρυσι έχουν δοθεί οι ποσότητες οι οποίες εκτιμήθηκαν ότι θα χρειαστούν οι αναγκαίες. Έχουν δοθεί από πέρυσι στα νοσοκομεία και αναμένουν τη χρήση.
Α. ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό γίνεται σε βάση ρουτίνας κάθε Σεπτέμβρη. Αυτό που λέει η κα Πανταζοπούλου το κάνουμε κάθε Σεπτέμβρη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω τον γιατρό, όσοι έχουν περάσει τη γρίπη και σε μεγάλο ποσοστό έχουν το ίδιο σύμπτωμα στο τέλος. Τους αφήνει έναν επίμονο βήχα για πολλές ημέρες. Ποια είναι η αντιμετώπιση;
Σ. ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Ναι, εκεί επειδή ο βήχας αυτός μπορεί να σημαίνει μια επιδείνωση ενός υποκείμενου άσματος ή μια έναρξη μιας ασθματικής κατάστασης η οποία μπορεί να ταλαιπωρήσει τους ασθενείς για αρκετές εβδομάδες, καλό είναι να επισκέπτονται τον γιατρό τους, να αξιολογούνται, γιατί μπορεί να χρειαστούν μια ειδικού τύπου θεραπεία, συνήθως με εισπνεόμενα φάρμακα ώστε να μειωθεί ο βήχας σταδιακά και να σταθεροποιηθεί αυτή η τάση για άσθμα.
Όντως το βλέπουμε, μια τάση ασθματικής κατάστασης μετά τη γρίπη, όπως και μετά από άλλες ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού που κυριαρχούν αυτή την εποχή, όπως ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός.
Α. ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ: ’ρα αυτό είναι επιπλοκή.
Σ. ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Είναι επιπλοκή.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ήθελα να ρωτήσω, με βάση τις εκτιμήσεις που έχετε και τις προβλέψεις, τα μοντέλα, η γρίπη πόσο θα κρατήσει ακόμη και με δεδομένο τον καιρό που ενδεχομένως θα βελτιωθεί, και επιδημιολογικά σε κρούσματα θα έχουμε άρα πολύ λιγότερα σε σχέση με πέρυσι.
ΤΖ. ΚΟΥΡΕΑ – ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΥ: Αυτό σίγουρα θα είναι λιγότερα έτσι όπως εξελίσσεται, αλλά το μέχρι πότε θα κρατήσει, κανένας δεν μπορεί να το προβλέψει. Σίγουρα θα πάμε μέχρι τον Απρίλιο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κυρία Κρεμαστινού, αναφερθήκατε στις κλίνες ΜΕΘ που αγοράστηκαν, αναπνευστήρες και μόνιτορ κλπ. Αυτά ήταν με περσινά χρήματα; Τι ποσά είναι αυτά που έχουν δαπανηθεί;
ΤΖ. ΚΟΥΡΕΑ – ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΥ: Ήταν με χρήματα τα οποία εκταμιεύθηκαν από το δάνειο το οποίο είχε γίνει ειδικώς για την αντιμετώπιση της πανδημίας της γρίπης. Το 2009 ή ΄08 ήταν;
Σ. ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Το 2009.
ΤΖ. ΚΟΥΡΕΑ – ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΥ: Το 2009.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι ύψους; Μας θυμίζετε τι ύψους ήταν αυτό το δάνειο;
Σ. ΤΣΙΟΔΡΑΣ: 100 εκατομμύρια ήταν γενικά, αλλά έχει μείνει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό λέω. 100 εκατομμύρια ήταν το αρχικό.
Σ. ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Ναι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και αυτό που έχει μείνει και αξιοποιούμε εμείς τώρα για την αγορά;
Σ. ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Έχουν μείνει 80 εκατομμύρια. 50 κλίνες, θεραπευτικές κλίνες τελευταίου τύπου και επίσης 50 αναπνευστήρες και 40 μόνιτορ, με το αντίστοιχο προσωπικό βέβαια.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: ’ρα πάνε στα νοσοκομεία του ΕΣΥ αυτά, έτσι;
Σ. ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Στα νοσοκομεία του ΕΣΥ.
Α. ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ: Επί της γρίπης υπάρχει κάτι άλλο; Θα κατέβει και ο Υπουργός τώρα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα μας πείτε για τον καιρό;
Α. ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ: Για τον καιρό τι περισσότερο; Αν έβλαψε καθόλου;
ΤΖ. ΚΟΥΡΕΑ – ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΥ: Δεν είμαστε μετεωρολόγοι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι, σε σχέση με τη γρίπη, πώς επηρεάζει.
ΤΖ. ΚΟΥΡΕΑ – ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΥ: Αυτό βεβαίως…
Α. ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ: Καταλαβαίνετε κα Γεωργίου, υπάρχουν και αστάθμητοι παράγοντες που η επιστήμη σηκώνει τα χέρια της. Τώρα πόσοι πολλοί μαζεύονται λόγω του καιρού, πάντως είχαμε έναν από τους βαρύτερους χειμώνες. Λογικά και μόνο από την καταπόνηση των ανθρώπων θα περιμέναμε περισσότερα κρούσματα. Θέλετε να πάμε σε άλλα θέματα; Θα κατέβει ο Υπουργός σε λίγα λεπτά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εγώ θέλω να θέσω ένα γενικότερο ερώτημα για τους εμβολιασμούς. Έχουν αυξηθεί οι άνεργοι ανασφάλιστοι κλπ, οι οποίοι δεν έχουν πια ασφαλιστική κάλυψη και από την πληροφόρηση προχθές την Παρασκευή η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας είχε μία συνάντηση με την κα Παπαρήγα. Της είπε ότι οι εμβολιασμοί έχουν πέσει στο ναδίρ, οι γενικοί εμβολιασμοί, όχι για τη γρίπη.
Α. ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ: Οι γενικοί εμβολιασμοί έχουν πέσει στο ναδίρ είπε η ΕΣΔΥ;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βεβαίως, στην ενημέρωση που έκανε στην κα Παπαρήγα, της είπαν ότι έχουν υποχωρήσει στο ναδίρ.
Α. ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ: Η εικόνα που έχουμε εμείς εδώ αναφέρθηκε με στοιχεία και έχουμε ότι φέτος είχαμε μεγαλύτερη από πέρυσι..
Τώρα από κει και πέρα για το γενικό πλαίσιο των εμβολιασμών το Υπουργείο και για τους άνεργους ανασφάλιστους και γενικά, επειδή στείλαμε και πολλά, έχει κάνει μια πολύ μεγάλη προσπάθεια. Τώρα το θέμα των φαρμακείων και των πιστώσεων μπορούμε να το δούμε στην πορεία.
Έχουμε στις 3 η ώρα συνάντηση όπως είπε και ο Υπουργός πριν από λίγο και θα προσπαθήσουμε, υπάρχει ένα πραγματικό πρόβλημα στα φαρμακεία ότι έχει ελαττωθεί ο πιστωτικός χρόνος που είχαν μέχρι τώρα από τις μεγάλες εταιρείες. Αυτό έχει προκαλέσει ένα κύμα το οποίο φαίνεται σαν ελλείψεις φαρμάκων ενώ τα φάρμακα υπάρχουν. ’ρα υπάρχει μία αδυναμία των φαρμακείων να προμηθευτούν ακριβά φάρμακα.
Έδωσε συνέντευξη ο κ. Τούντας προχθές. Ανέφερε ότι μόνο 10 φάρμακα, 12, είναι σε πραγματική έλλειψη από τις εταιρείες και έχει πάρει ήδη εντολή ο ΕΦΕΤ για να τις καλύψει. Κι από κει και πέρα αυτό που αναφερόταν σε όλες τις εφημερίδες από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο των 250, δεν ισχύουν. Κάποια από αυτά έχουν υποκατάστατα με βάση τις δραστικές ουσίες και κάποια άλλα είναι καθαρά θέμα πιστωτικής ασφυξίας των φαρμακείων.
Υποσχεθήκαμε στον Πανελλήνιο ότι στις τρεις η ώρα που θα έχουμε εδώ πέρα τον «Σφαίρα» και την «ΠΕΦ» για να γίνει συζήτηση για το «blowback» και τα άλλα ανατριχιαστικά πράγματα που έχουμε από την εφαρμογή του νόμου, θα προσπαθήσουμε και από την πλευρά τους να έχουμε μία συνηγορία στο να βοηθήσουμε τους φαρμακοποιούς να ξαναγυρίσουμε από τις 33 που είναι τώρα στις 45 μέρες που είναι ο πιστωτικός χρόνος του ΕΟΠΥΥ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι, το ερώτημά μου είναι άλλο, ακούστε, τον ανασφάλιστο που δεν έχει να πληρώσει 90 τόσα ευρώ πόσο κάνει το εμβόλιό του, τι θα τον κάνετε;
Α. ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Μπουγάς έχει μονίμως αυτό το πρόβλημα για τη γρίπη, αλλά τι να κάνουμε; Λοιπόν, νομίζω ότι για τη γρίπη έχει γίνει διεξοδική και πλήρης ενημέρωση, αν ο Υπουργός έχει κάτι περισσότερο να αναφέρει από αυτά που είπε το πρωί εντάξει. Εμείς δώσαμε πλήρη εικόνα αυτή τη στιγμή.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εμείς δεν κάνουμε πολιτική, εμείς θέλουμε να ενημερώσουμε τον κόσμο και ενημερώνουμε αρμοδίως με γιατρούς επιστήμονες και το ΚΕΕΛΠΝΟ. Δεν κάνουμε πολιτικά παιχνίδια με τη γρίπη, ή με τις ιώσεις τις διάφορες που τώρα ταλαιπωρούν τους πολίτες, ενημερώνουμε τον κόσμο αρμοδίως.
Και επί τη ευκαιρία να διευκρινίσω, ότι η Ελλάδα, το ΚΕΕΛΠΝΟ κέρδισε την αγωγή κατά της εταιρείας Παστέρ και παίρνει 7 εκατομμύρια πίσω από τα εμβόλια και θα κερδίσει και τη Glaxo, γιατί είχαμε δίκιο. Κι επειδή κι εδώ πάνε να βρουν κάποιοι και να πουν για σκάνδαλα και τα λοιπά, εγώ σας έχω δηλώσει ότι και αν ήμουν στη θέση της προηγούμενης ηγεσίας το ίδιο θα έκανα, το κάνανε και οι μισές κυβερνήσεις στην Ευρώπη.
Λοιπόν, έλεος. Ας επικεντρωθούμε στους ανθρώπους, φτάνει πια αυτή η ιστορία όπου ότι και να λέμε το γυρίζουμε στα οικονομικά.
Α. ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ: Υπουργέ εισαγωγικά είπατε αυτό που είπατε ότι εδώ πέρα κάνουμε ενημέρωση όπως και πέρσι, πλήρη και διεξοδική, επί των θεμάτων δημόσιας υγείας. Δεν κάνουμε πολιτική και χαίρομαι που ακούω ότι υπάρχει και μια συνέχεια στους Υπουργούς και στο Υπουργείο Υγείας σε σχέση με τις πολιτικές που κάνουμε γι΄ αυτό το θέμα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Γενικέ με συγχωρείτε, τώρα αμφισβητείτε ότι η ερώτησή μου για τους εμβολιασμούς είναι πολιτική;
Α. ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, με συγχωρείτε, ο Υπουργός μου υπέδειξε ότι αυτή η ερώτηση είναι γενικότερη, ο Υπουργός ζήτησε αυτή η συνέντευξη τύπου να μείνει επί των θεμάτων της γρίπης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου)
Α. ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ: Σας παρακαλώ, πολλά είναι τα θέματα, αλλά λέμε ότι αυτή τη στιγμή ο Υπουργός εξέφρασε την επιθυμία αυτή.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Την Παρασκευή έχουμε τη συνάντηση μαζί σας για να σας δώσουμε την εθνική λίστα δικαιούχων σε προνοιακά επιδόματα, όπου θα δείτε τη μια έκπληξη πίσω από την άλλη και σας προειδοποιώ ότι θα είναι μία συγκλονιστική επαφή, εκεί αν βρείτε χρόνο ρωτήστε κι άλλα.
Α. ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ: Ωραία, ας μείνουμε λοιπόν σε αυτό. Λοιπόν επί του θέματος ποιος άλλος θέλει να ρωτήσει κάτι τον Υπουργό;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, είσαστε άρρωστος, έχετε κάποια ίωση;
Α. ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτή τώρα τι ερώτηση είναι; Αν είναι άρρωστος από γρίπη δεν είναι ερώτηση, αν θέλετε να ρωτήσετε κάποιο άλλο θέμα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μα είναι από γρίπη, αφού το είδα.
Α. ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ: Μα έτσι όπως το θέτετε κι εσείς, ποιος δεν είναι άρρωστος στο Υπουργείο Υγείας σήμερα; Λοιπόν θέλει να ρωτήσει η κα Φυντανίδου κάτι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η μία είναι η Sanofi και η δεύτερη η Glaxo, εκεί τι υπήρχε; Για τι ποσό μιλάτε;
Α. ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλει κάποιος άλλος να ρωτήσει για το θέμα της γρίπης; Εντάξει, έχω την εντύπωση ότι το θέμα έχει καλυφθεί, άρα εάν δεν υπάρχει κάτι άλλο νομίζω Υπουργέ μπορούμε να κλείσουμε εδώ ή θέλετε να πείτε κάτι περισσότερο;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι, τα είπαμε όλα νομίζω.
Α. ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ: Ευχαριστώ πολύ. Λοιπόν αν είμαστε πλήρεις στο θέμα της γρίπης, ήταν μια εξαιρετική συνέντευξη..
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να ρωτήσω κάτι, για το Σωτηρία έχετε καμιά απάντηση κ. Γενικέ;
Α. ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ: Αν είμαστε πλήρεις στο θέμα της γρίπης, ήταν μια εξαιρετική συνέντευξη τύπου, ευχαριστώ πολύ.