Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου 2024

Συνέντευξη Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη στον Realfm

30/11/2022
Συνέντευξη Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη στον Realfm

Βασικά σημεία συνέντευξης του Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη στον Realfm και στον Νίκο Χατζηνικολάου.

Για νομοσχέδιο ΕΣΥ

"Πρώτα απ’ όλα έχουμε τρεις παρεμβάσεις. Η μία παρέμβαση είναι η αύξηση των μισθών των γιατρών κατά 10% μεσοσταθμικά. Η δεύτερη παρέμβαση είναι η μερική απασχόληση στο ΕΣΥ, που αυτό αφορά ποιες κατηγορίες; Εκεί που οι ειδικότητες είναι άγονες ή οι προκηρύξεις βγαίνουν άγονες, άρα κατά βάση αναφέρεται ότι θα επιτρέπουμε μερική απασχόληση, να μπούνε ιδιώτες γιατροί μέσα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, εκεί που δεν έχει καλυφθεί προκήρυξη. Αφορά πρωτίστως νησιωτικές περιοχές που έχουμε ιδιώτες γιατρούς, δεν θέλουμε να γίνουν γιατροί πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και τους δίνουμε τη δυνατότητα εάν δεν καλυφθεί η θέση, να μπούνε με μερική απασχόληση.

Και η τρίτη παρέμβαση που έχει προκαλέσει την αντίδραση των Ιατρικών Συλλόγων, είναι ότι όπως γίνεται σε όλες σχεδόν τις Ευρωπαϊκές χώρες, δίνουμε τη δυνατότητα στους γιατρούς που είναι στο ΕΣΥ να μπορούν με πολύ ήπιο τρόπο, δηλαδή το νομοσχέδιο αναφέρει ότι θα εξαντλούν το ωράριο που έχουν στα νοσοκομεία και τις εφημερίες τους και να μπορούν ήπια να έχουνε και ιδιωτικό έργο.

Θα πηγαίνουν στο ωράριο το οποίο έχουνε και θα κάνουνε τις εφημερίες τις οποίες πρέπει και θα πρέπει να συμμετέχουν και δύο φορές την εβδομάδα στην απογευματινή λειτουργία του νοσοκομείων.

Άρα, αυτό το ελέγχουμε και αντιστοίχως εάν πρόκειται για χειρουργικές πράξεις, θα πρέπει να έχουνε εξαντλήσει αριθμό χειρουργικών πράξεων της πρωινής τους εργασίας, προκειμένου να μπορούν να έχουνε χρόνο για ιδιωτικό έργο εκτός του ωραρίου του νοσοκομείου, μία φορά την εβδομάδα. Η εικόνα που έχει δοθεί ότι το πρωί χειρουργώ και απόγευμα πάω στην ιδιωτική, δεν υπάρχει στη διάταξη νόμου.

Αυτή τη στιγμή όταν πηγαίνει κάποιος στο νοσοκομείο και για τον οποιανδήποτε λόγο αντί να είναι 8 γιατροί, είναι 5, γιατί δεν έχουμε κάλυψη. Θα μου πει, ένα επιχείρημα η αριστερά, αυξήστε τους μισθούς. Αυξάνουμε στο βαθμό που μπορούμε. Αν αντί για 8 έχει 5 και μαζεύονται λίστες χειρουργείων τις οποίες τις ακούτε και εσείς τις βγάζετε τις λίστες των χειρουργείων που μπορεί να υπάρχουν, η εναλλακτική αυτού του πολίτη είναι δυστυχώς να πάει στον ιδιωτικό τομέα. Αν με το σύστημα που σας λέω γεμίσουν τα νοσοκομεία, γιατί ο στόχος μας ο βασικός είναι γιατροί που είναι εκτός του ΕΣΥ, να δούνε ότι γίνεται πιο ελκυστικό το ΕΣΥ.

Αυτή τη στιγμή αν υπάρχει ένας Έλληνας στη Γερμανία γιατρός και σκέφτεται να γυρίσει, αλλά δεν γυρνάει. Δεν είναι πιο πιθανό να γυρίσει να μπει στο ΕΣΥ όταν θα γνωρίζει ότι θα έχει και ιδιωτικό έργο;

Εάν λοιπόν γεμίσουμε το ΕΣΥ, θα γίνονται πολύ περισσότερες ιατρικές πράξεις μέσα στο ΕΣΥ και προφανώς εάν κάποιος θέλει να κάνει την πράξη ιδιωτικά, όπως και τώρα θα μπορεί να την κάνει, αλλά θα είναι γεμάτα τα νοσοκομεία μας. Άρα εκεί θα κριθούμε.

Αν καλυφτούν όλες οι θέσεις, νομίζω κανένας δεν τον ενδιαφέρει όταν πηγαίνει στο νοσοκομείο αν ο γιατρός που τον βλέπει είναι μερικής απασχόλησης, επικουρικός, αποκλειστικής απασχόλησης, να κάνει ιδιωτικό ιατρείο ή δεν κάνει. Τον ενδιαφέρει να έχει περίθαλψη.

Και να σας πω κάτι; Τα στρατιωτικά νοσοκομεία τα γνωρίζουμε όλοι. Επειδή ακούω ότι το ΕΣΥ έτσι θα διαλυθεί. Θεωρείτε ότι τα στρατιωτικά νοσοκομεία είναι διαλυμένα νοσοκομεία;

Οι στρατιωτικοί γιατροί σας πληροφορώ δεν έχουν κανέναν περιορισμό. Είναι ελεύθερο το ιδιωτικό τους έργο. Εδώ εμείς δεν μιλάμε για ελεύθερο, μιλάμε για περιορισμένο.

Σας φέρνω, λοιπόν, ένα παράδειγμα που εφαρμόζεται. Τα στρατιωτικά νοσοκομεία έχουν πλήρη ελευθερία οι γιατροί να είναι και στα στρατιωτικά νοσοκομεία και να έχουν ιδιωτικό έργο και με συγχωρείτε, αντιθέτως ακούω από πολύ κόσμο να λέει ότι τα στρατιωτικά μας νοσοκομεία είναι και πολύ καλά νοσοκομεία.

Η κριτική που έρχεται από την Αριστερά είναι οτι θεωρεί ότι αλλοιώνεται ο δημόσιος χαρακτήρας και αποδυναμώνεται το ΕΣΥ. Γιατί υπάρχει και η κριτική, με συγχωρείτε, που γίνεται από τους ιατρικούς συλλόγους γιατί σας λέω είναι και πολλές φορές διαφορετική η κριτική, που κυρίως αναφέρεται και στο κομμάτι ότι μπορεί να υπάρχει ένας αθέμιτος ανταγωνισμός ως προς ιδιώτες γιατρούς που θα βγαίνουν γιατροί του ΕΣΥ έξω.

Αυτό το επιχείρημα με συγχωρείτε ως Υπουργός Υγείας δεν το απαντώ γιατί ο Υπουργός Υγείας ενδιαφέρεται να έχει την καλύτερη δυνατή κάλυψη στα νοσοκομεία.

Εμείς θεωρούμε ότι το ΕΣΥ πρέπει να είναι ανοιχτό σε όλους τους γιατρούς. Δεν είναι δυστυχώς ελκυστικό. Και όχι μόνο το δικό μας ΕΣΥ. Να ξέρετε όλα τα δημόσια συστήματα έχουν πρόβλημα προσωπικού. Αυτή τη στιγμή έχουμε περιορισμένους ακτινολόγους και περιορισμένους αναισθησιολόγους.

Όταν λοιπόν προκηρύσσω θέσεις αναισθησιολόγων και δεν μπαίνουν τι είναι προτιμότερο να πω στον αναισθησιολόγο αντί να φύγεις από το ΚΑΤ και να πας στο Χ ιδιωτικό νοσοκομείο μείνε στο ΚΑΤ και σου δίνω τη δυνατότητα και μια φορά την εβδομάδα να κάνεις και στο ιδιωτικό νοσοκομείο; Δηλαδή τι θα χάσει εκεί ο ασθενής; Και να σας πω, η μεταφορά ύλης που λένε αφορά μόνο τις χειρουργικές ειδικότητες.

Και θέλω να είμαι ειλικρινής. Αυτή τη στιγμή δυστυχώς και είναι μια πραγματικότητα που αντιμετωπίζουμε πολλές φορές υπάρχει και κομμάτι διαφθοράς στο εθνικό σύστημα υγείας ως προς την προτεραιοποίηση περιστατικών και ο πολίτης να μην εξυπηρετείται και να υποχρεώνεται να φύγει απευθείας να πάει στον ιδιωτικό τομέα.

Εμείς λοιπόν σε αυτή τη στάθμη και στη ζυγαριά και με τα δεδομένα που έχουμε πιστεύουμε ότι δίνοντας αυτή την ήπια δυνατότητα θα έχω πολύ καλύτερη κάλυψη ιατρικού προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία και υπ΄ αυτή την έννοια και ο πολίτης θα έχει καλύτερη περίθαλψη και περισσότερη παρουσία γιατρών".

- Για ιδρυτικό νόμο ΕΣΥ

"Πράγματι ο ιδρυτικός νόμος του ΕΣΥ έχει την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση. Και για αυτό το λόγο δεν αλλάζουμε την εργασιακή σχέση, δίνουμε μία δυνατότητα περιορισμένη.

Σήμερα που μιλάμε υπάρχουν γιατροί με μπλοκάκι κατά άναρχο τρόπο. Πώς νομίζετε ότι καλύπτονται οι ανάγκες εκεί πέρα που δεν έχουμε γιατρούς; Καλούμε ιδιώτες και τους πληρώνουμε με μπλοκάκι. Αυτό είναι μία πραγματικότητα.

Όπου δεν έχουμε γιατρούς στέλνουμε απευθείας εξετάσεις έξω. Πηγαίνουμε σε ιδιωτικά διαγνωστικά και κάνουμε εξετάσεις. Μπορεί να υπάρχουν νοσοκομεία που να έχουν μηχάνημα αξονικό μαγνήτη αλλά επειδή δεν μπορούμε να καλύψουμε τις βάρδιες πηγαίνουμε και δίνουμε ιδιωτικά και πολλές φορές ο πολίτης πάει απευθείας μόνος του και πληρώνει κιόλας.

Άρα πρέπει να βλέπουμε την πραγματικότητα. Το ΕΣΥ, δεν αλλοιώνεται ο χαρακτήρας του αλλά προφανώς από τη δεκαετία του ’80 βρισκόμαστε και στη δεκαετία του 2020. Όλα τα συστήματα της Ευρώπης, λοιπόν, που δίνουν τέτοια δυνατότητα σημαίνει ότι έχουν αλλοιώσει το δημόσιο χαρακτήρα του συστήματος και πουλούν κοψοχρονιά τα οικόπεδα για να πάνε να έχουν υγεία όταν, με συγχωρείτε, στην Ελλάδα σήμερα που μιλάμε με το πιο σκληρό σύστημα δημόσιο το οποίο έχουμε 65% πληρώνει το κράτος και 35% ο πολίτης ενώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση αυτό είναι 15%; Δεν βλέπουμε ότι έχουμε αποτύχει ως προς την ανακούφιση του πολίτη από το ΕΣΥ διαχρονικά;

Γιατί τελικά ό,τι παθογένεια έχει το ΕΣΥ το καρπώνεται αυτομάτως ο ιδιωτικός τομέας γιατί ο πολίτης θα υποχρεωθεί να πάει, ενώ αν κάνουμε παρεμβάσεις, που και αυτό είναι μία τέτοια παρέμβαση και λειτουργεί με περισσότερους γιατρούς του ΕΣΥ, θα επιλέγει ακόμα περισσότερο το ΕΣΥ ο πολίτης;

Δεν τους υποχρεώνει τους γιατρούς κάποιος να το ακολουθήσουν. Αν τελικά η πλειοψηφία είναι έτσι όπως την περιγράφετε στους νοσοκομειακούς γιατρούς, γιατί πράγματι το συνδικαλιστικό τους όργανο έχει θέσεις εναντίον. Εμείς πιστεύουμε ότι υπάρχουν πάρα πολλοί γιατροί που το αγκαλιάζουν αυτό.

Είναι πάρα πολύ απλό. Δεν λέμε υποχρεωτικά, είναι η πρώτη φορά που απεργεί ένας κλάδος που του δίνουμε μία δυνατότητα αν θέλει να την κάνει. Αν δεν θέλουν και συντριπτικά οι γιατροί γυρίσουν την πλάτη σε αυτό το μέτρο, δεν θα εφαρμοστεί.

Εγώ ακούω κάποιες ενστάσεις, δεν είμαι δογματικός ως προς το κομμάτι, το αντιλαμβάνομαι ότι είναι στον σκληρό πυρήνα οι πλήρους και αποκλειστικής αλλά είναι δυνατόν να συζητάμε το 2022 για το αν μπορείς να έχεις μερική απασχόληση στο ΕΣΥ; Δηλαδή εκεί που έχεις κενά είναι κακό να μπει ένας ιδιώτης γιατρός μέσα σαν μερικής απασχόλησης;

Και όπου είναι άγονες οι περιοχές λέμε και άγονες περιοχές κιόλας, δηλαδή εκεί που δεν έχω γιατρούς".

- Ανεμβολίαστοι

"Το να προσφύγει κάποιος στο Συμβούλιο της Επικρατείας είναι αναφαίρετο δικαίωμά του, η ρύθμιση για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς κρίθηκε στην πρώτη φάση της και από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας συνταγματική ρύθμιση. Θεώρησε το Γ’ Τμήμα, που επανεξέτασε την υπόθεση, ότι δεν δικαιολογούνταν η παράταση του μέτρου με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα τα οποία προσκομίσαμε.

Δεν έχω κρύψει τη δυσαρέσκειά μου, σεβόμενος απόλυτα, βέβαια, την δικαστική απόφαση, το ξεκαθαρίζω, γιατί πιστεύω ότι αυτή η απόφαση είναι πρόβλημα για την δημόσια υγεία. Αλλά επειδή ζούμε σε δημοκρατίες και σεβόμαστε τις δικαστικές αποφάσεις την άλλη βδομάδα η επιτροπή εμπειρογνωμόνων θα επεξεργαστεί πρωτόκολλο προκειμένου να εφαρμοστεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με όσο το δυνατόν τις λιγότερες συνέπειες για την δημόσια υγεία".