Σάββατο, 14 Δεκεμβρίου 2024

Συνέντευξη του υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Ανδρέα Λοβέρδου, του Βουλευτή της Ν.Δ., κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη και του προέδρου του «Δράση», κ. Στάφανου Μάνου στον ρ/σ ΣΚΑΪ και τους δημοσιογράφους Αρη Πορτοσάλτε και Μπάμπη Παπαδημητρίου.

19/04/2012

Πέμπτη, 19 Απριλίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνέντευξη του υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Ανδρέα Λοβέρδου, του Βουλευτή της Ν.Δ., κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη και του προέδρου του «Δράση», κ. Στάφανου Μάνου στον ρ/σ ΣΚΑΪ και τους δημοσιογράφους Αρη Πορτοσάλτε και Μπάμπη Παπαδημητρίου.

ΑΡΗΣ ΠΟΛΤΟΣΑΛΤΕ: Κυρίες και κύριοι, στην συζήτησή μας, η οποία μεταδίδεται μέσω του διαδικτύου για εσάς που ακούτε ραδιόφωνο μέσω του υπολογιστή σας, βλέπετε τους κυρίους προσκεκλημένους μας, είναι ο κ. Ευρυπίδης Στυλιανίδης εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Στέφανος Μάνος στο μέσο ως πρόεδρος της Δράσης, ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος εκ μέρος του Πασόκ.

ΜΠΑΜΠΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Ήθελα να επιμείνω, κ. Στυλιανίδη στο ερώτημα που έβαλε ο κ. Μάνος, γιατί αν ήσασταν ψηφοφόρος στο Κιλκίς θα έπρεπε να του απαντήσετε και δεν καταλαβαίνω πως τώρα που ήσαστε πρώην υπουργός και υποψήφιος βουλευτής δεν απαντάτε σε αυτό το ερώτημα. Ο κ. Συμπιλίδης είναι όντως ένα μοιραίο πρόσωπο για μία κυβέρνηση από τις πιο δύσκολες που είχατε να διεκπεραιώσετε ως κόμμα, διότι έχετε κυβερνήσει ως κόμμα τον τόπο πολλές φορές, εκείνη ήταν μία από τις πιο δύσκολες περιστάσεις. Άρα, θα ήθελα να σας παρακαλέσω να το απαντήσετε.

ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Κοιτάξτε, κατ’ αρχήν να πω ότι τα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας ανανεώθηκαν σε ποσοστό 56%. Μέσα σε αυτούς που θέσανε υποψηφιότητα υπάρχουν πολύ νέοι άνθρωποι που εκπροσωπούν και διαφορετικές τάσεις της Ελληνικής κοινωνίας. Υπάρχουν, όμως, και συνεργάτες του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, από την εποχή που συνυπήρχε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας στην ίδια κυβέρνηση με τον κ. Μάνο. Επέλεξε, λοιπόν, έναν από αυτούς τους συνεργάτες να τον τοποθετήσει εκεί. Εγώ πιστεύω ότι αυτός που θα κρίνει τελικά αυτήν την απόφαση είναι και ο λαός του Κιλκίς και ο λαός της Ελλάδας. Δεν έχω να σχολιάσω κάτι περισσότερο.

ΑΡΗΣ ΠΟΛΤΟΣΑΛΤΕ: Ο κ. Κουρτέσης, κ. Λοβέρδο, λέει: «Ο κ. Λοβέρδος και το ΠΑΣΟΚ έχουν μάθει να κάνουν αντιπολίτευση; Διότι στις περιόδους που δεν κυβερνούσαν σήκωναν τις πέτρες των πεζοδρομίων, πήγαιναν στα λιμάνια για την Cosco, τώρα άραγε τι θα κάνουν;». Να το συνδυάσω με τον κ. Πρώιο για να έχετε έτσι μία αίσθηση της άποψης, η οποία είναι κυρίαρχη στο ακροατήριό μας, βέβαια, «ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δεν είναι υπεύθυνοι που μας έφτασαν ως εδώ; Τώρα τι ζητούν;» Είναι επωδός αυτή η ατάκα.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Εγώ συμφωνώ ότι η αντιπολίτευση που έκανε το ΠΑΣΟΚ, ο προηγούμενος πρόεδρός του και ορισμένα βασικά στελέχη της κυβέρνησής του ήταν λανθασμένη. Άλλωστε, δεν την είχα παρακολουθήσει. Εγώ είχα πει στον προϋπολογισμό του 2009, συζητώντας τον Δεκέμβριο του 2008, ότι η Ελλάδα θα ζητάει χρήματα για να τροφοδοτήσει τις πολιτικές που έχει ανάγκη και δεν θα μπορεί να τα βρει. Δεν θα μπορεί να τα δανειστεί και θα τεθεί υπό μία μορφή διεθνούς εποπτείας. Δεν είχα συμμετάσχει σε καμία διαδήλωση εναντίον του Ασφαλιστικού και ήμουνα από αυτούς που καθόλου δεν πίστευαν το «λεφτά υπάρχουν». Άρα νομιμοποιούμαι. Έχω ως φυσικό πρόσωπο και ως πολιτικός το δικαίωμα, αισθάνομαι ότι έχω το δικαίωμα, να είμαι σε αυτή την συζήτηση.

ΑΡΗΣ ΠΟΛΤΟΣΑΛΤΕ: Όμως, να σας διακόψω, εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα υπάρχει και ένα ζήτημα. Δεν το είπατε αυτό το «εγώ διαφωνούσα με το “λεφτά υπάρχουν”», δηλαδή δεν βγήκε μία διαφωνία τότε σε εκείνο το χρονικό διάστημα.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Δεν μπορούσε να βγει τις τελευταίες μέρες προ των εκλογών, αλλά είχε βγει πριν από την προκήρυξη των εκλογών. Ανοιχτά μέσα στην παράταξη.

ΜΠΑΜΠΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Ο κ. Λοβέρδος είναι αλήθεια ότι έχει το προσόν να είναι από τους πρώτους που είπανε ότι δεν υπάρχουν λεφτά, μάλιστα με μία πολύ χαρακτηριστική έκφραση ότι «δεν υπάρχει σάλιο», το θυμάμαι καλά, κ. Λοβέρδο.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ναι και γιατί το είχα πει αυτό, κ. Παπαδημητρίου, γιατί…

ΜΠΑΜΠΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Αλλά δεν το εφαρμόσατε να επιμείνω, η πολιτική στην Υγεία όλοι λένε και μία πρόσφατη τώρα προχτές έκθεση του ΟΟΣΑ λέει ότι στα πολλά επόμενα χρόνια η εξοικονόμηση δαπανών για το κράτος θα γίνει κυρίως στον τομέα της Υγείας. Βρήκατε, η κα Ξενογιαννακοπούλου είχε βάλει άσχετους ανθρώπους, υποθέτω κομματικούς φίλους, να διοικήσουνε νοσοκομεία, μεγάλα νοσοκομεία, όχι μόνο μικρότερα, τον Ευαγγελισμό, και δεν κατορθώσατε να κάνετε αυτές τις αλλαγές γρήγορα. Τι είναι αυτό που εμπόδισε τα μεγάλα κόμματα; Και τώρα τα ερωτήματα που έρχονται είναι γιατί να εμπιστευτούμε τα μεγάλα κόμματα που μας έφεραν ως εδώ, να μας πάνε παρακάτω;

ΑΡΗΣ ΠΟΛΤΟΣΑΛΤΕ: Αλλά εγώ θα ήθελα να βάλω και κάτι εδώ, γιατί πράγματι τώρα εδώ μία κυρία χωρίς να το διευκρινίζει, η κα Αναστασία Χατζή: «Πως μιλάει ο κ. Λοβέρδος, κατέστρεψε την Υγεία, τι θέλει, έχει θράσος». Δεν ξέρω, όμως, τι εννοεί η κυρία όταν λέει «κατέστρεψε την υγεία», εννοεί μήπως ότι της κόπηκε, ότι δεν έχει πρόσβαση στην Υγεία που θα ήθελε;

ΜΠΑΜΠΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Περισσότερο για το φάρμακα και όλα αυτά.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Δεν μπορώ να ξέρω η κα Χατζή τι ακριβώς εννοεί, εγώ είμαι στην πολύ ευχάριστη θέση, μετά από ενάμιση χρόνο εκεί, να μην έχω κλείσει ούτε μία υποδομή του Εθνικού Συστήματος Υγείας, να έχω κρατήσει ανοιχτά δηλαδή τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, για να μπορεί ο πολίτης να έχει την ελεύθερη και ίση πρόσβαση, αλλά παράλληλα έχω κόψει κάτι δισεκατομμύρια, αγαπητοί φίλοι, από την σπατάλη και την διαφθορά. Και είμαι περήφανος για αυτό. Μπορεί η κα Χατζή να λέει αυτά που έχει στο μυαλό της και εντάξει ο κάθε άνθρωπος έχει τα δικαιώματά του, αλλά εγώ σε αυτά που σας λέω, σας τα λέω - και έγκυρα και είναι έτσι - και κανείς δεν μπορεί να μου πει, ότι δεν μείωσα τις δαπάνες και δεν κράτησα τις δομές ανοιχτές. Το δεύτερο που θέλω να πω και που σχετίζεται με, τώρα έχετε βάλει πάρα πολλά, θα επιμείνω σε κάτι που έχω κρατήσει από την προηγούμενη παρέμβαση του κ. Μάνου, ίσως έτσι απαντάω και σε έναν ακροατή σας. Πράγματι τα δύο μεγάλα κόμματα έχουν ευθύνη για τις κακοδαιμονίες. Όπως έχουν ευθύνη και για κάποια καλή πορεία που είχε ο τόπος, γιατί τα μεταπολιτευτικά χρόνια ήτανε χρόνια σταθερότητας και ήταν και χρόνια ευμάρειας για την Ελληνική οικογένεια.

ΑΡΗΣ ΠΟΛΤΟΣΑΛΤΕ: Όταν μοιράζατε χρήματα ήταν καλά. Όσο υπήρχε το γλάσο στην κοινωνία καλά ήτανε.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Τι δεν είχε γίνει; Δεν είχε γίνει η αλλαγή του κράτους εγκαίρως, αντίθετα το κράτος μεγάλωσε και αντί να γίνεται καλύτερο έγινε αναποτελεσματικό. Εδώ είναι η μεγάλη ευθύνη των κομμάτων. Πώς θα την λύσεις αυτήν την πώς να το πω, πώς θα λύσεις τον γρίφο αυτής της συγκυρίας; Με δέκα κόμματα στην Βουλή; Με δώδεκα; Με δεκατέσσερα; Χωρίς κυβέρνηση; Είναι ένα ερώτημα. Αυτό ο πολίτης που κάνει κριτική στο παρελθόν πρέπει να απαντήσει. Αλλά πρέπει να το απαντήσουν και οι πολιτικοί. Και εγώ απευθύνομαι στον κ. Μάνο. Και το λέω έτσι με τον σεβασμό που έχω στο πρόσωπο και στον πολιτικό Στέφανο Μάνο. Γιατί να είναι καλός αγωγός της επόμενης μέρας για την διόρθωση των σφαλμάτων μας η πολυδιάσπαση; Γιατί, κ. Μάνο, να μην κάνει ο καθένας ό, τι μπορεί για να δώσουμε στον Ελληνικό λαό λύσεις που να στηρίζονται στην ενότητα, δηλαδή στην σταθερότητα. Εγώ στην παράταξή μου, όταν μου δόθηκε η ευκαιρία, να δείξω αν σκέφτομαι τον εαυτό μου, ή την παράταξη, την ενότητα και την σταθερότητα δηλαδή, έκανα την κίνησή μου. Το ρωτάω σαν φίλος σας, μην δεχθείτε το ερώτημά μου ως επιθετικό ερώτημα. Υπάρχουν σε εσάς, και σας παρακολουθώ σε ό, τι γράφετε και λέτε, συγγενείς πολιτικές δυνάμεις. Αυτές που μπορεί να είναι η Δημοκρατική Συμμαχία, σε επίπεδο απόψεων, κ. Μάνο, πολλές φορές έχουμε συγκλίνει. Γιατί να μην παρουσιάζουμε στην Ελληνικό λαό ενωμένες δυνάμεις και να του προσφέρουμε κίνδυνο κατακερματισμού; Δηλαδή αστάθειας.

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΜΑΝΟΣ: Κύριε Λοβέρδο, πριν από λίγο καιρό, διότι και εγώ παρακολουθώ την δουλειά που κάνετε και το ξέρετε ότι παρακολουθώ και ενίοτε σχολιάζω. Πριν από δύο μήνες μου φαίνεται ήταν, μου δόθηκε η ευκαιρία, είχα ακούσει μία θαυμάσια ομιλία της κας. Διαμαντοπούλου, η οποία είπε πολύ ωραία πράγματα, αλλά της είπα τότε δημοσίως, ότι εγώ δεν την εμπιστεύομαι όσο μένει στο ΠΑΣΟΚ, διότι αυτά τα οποία λέει, ή θέλει να κάνει, έρχονται σε πλήρη σύγκρουση με την πραγματικότητα του χώρου που βρίσκεται. Εσείς εν μέρει είπατε τα ίδια πράγματα σήμερα. Είπατε ότι εσείς διαφέρετε ουσιαστικά από τους άλλους, διαφωνούσατε με την κυβέρνηση, είχατε επισημάνει τα σωστά πράγματα, τώρα, όμως, παραμένετε σε αυτόν τον χώρο. Για μένα, λοιπόν, αυτό θέτει σε κάποιου είδους συζήτηση την αξιοπιστία των όσων λέγονται, διότι ειλικρινά σας λέω δεν έχω απολύτως καμία εμπιστοσύνη στο ΠΑΣΟΚ. Τώρα στο θέμα αυτό που λέτε της ενότητας μετά της κυβέρνησης, ο απλούστερος τρόπος για τους Έλληνες ψηφοφόρους πολίτες είναι να μην σας δώσουν ούτε μία ψήφο σε εσάς, ούτε μία ψήφο στην Νέα Δημοκρατία. Και να δώσουν πάρα πολλές ψήφους σε αυτούς που ονομάζετε σήμερα μικρούς. Οι μικροί να γίνουν μεγάλοι. Θυμάμαι πριν από μερικά χρόνια στον Καναδά, ήταν μία μου φαίνεται συντηρητική κυβέρνηση, που είχε πλειοψηφία 174 βουλευτών και την επομένη των εκλογών έμεινε με 2 βουλευτές. Από 174 στους 2. Αυτό εύχομαι να συμβεί τώρα στις εκλογές. Και για εσάς τους δύο. Αυτό, όμως, δεν είναι κριτική για εσάς προσωπικά.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Όχι, όχι υποθετικά μιλάω.

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΜΑΝΟΣ: Είναι κριτική για την ομάδα στην οποία ανήκετε. Κι εγώ θεωρώ όλους του πολίτες που το λένε αυτό: «γιατί να ψηφίσουμε», δεν υπάρχει κανένας λόγος να ψηφίσετε εκτός αν είστε αφελής. Είχα πει ο Αινστάιν μια φόρα, ότι ένας ορισμός της παραφροσύνης είναι να κάνες κατ’ εξακολούθηση το ίδιο λάθος πιστεύοντας ότι θα βγει διαφορετικό αποτέλεσμα. Αυτό έχει συμβεί τώρα εδώ. Δεν θέλω να σας πω λεπτομέρειες για τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ δεν χρειάζεται.

ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Θα μου επιτρέψετε να σχολιάσω, θα ήτανε νομίζω αλαζονικό να μην παραδεχθούμε σήμερα όλοι, το μερίδιο ευθύνης που αντιστοιχεί στην παράταξή του καθένα. Εγώ τουλάχιστον την όποια ευθύνη μπορεί να έχει η Νέα Δημοκρατία, είτε συμμετείχα είτε δεν συμμετείχα σε κυβερνητικούς συνασπισμούς, την αναλαμβάνω στο ακέραιο. Θεωρώ, όμως, ότι είναι εξίσου άδικο να βγαίνουνε κάποιοι και να επιρρίπτουν ευθύνη στα δύο μεγάλα κόμματα ωσάν να μην ήταν παρόντες στην πολιτική ζωή, ωσάν να μην πήραν αποφάσεις, σαν να μην διαμόρφωσαν την πραγματικότητα. Τι εννοώ με αυτό.

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΜΑΝΟΣ: Αναφέρεστε σε εμένα;

ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Όχι αναφέρομαι γενικότερα στα μικρότερα κόμματα.

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΜΑΝΟΣ: Όχι, αν αναφέρεστε σε εμένα, απλώς διευκρινίστε αν με εξαιρείτε, ή με βάζετε μέσα για να ξέρω τι να κάνω.

ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Κοιτάξτε, εγώ δεν μπορώ να σας ασκήσω κριτική για την περίοδο 1990-1993, γιατί είναι μια παλιά περίοδος αυτή.

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΜΑΝΟΣ: Δεν βλάπτει να το κάνετε.

ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Εν πάση περιπτώσει, θεωρώ ότι έγινε τότε μία προσπάθεια, αλλά και τότε υπήρξε ατολμία, καθυστέρηση και δεν φτάσαμε στους χρόνους που έπρεπε, στο αποτέλεσμα που έπρεπε. Τώρα εκ των υστέρων μπορούμε όλα να τα εξιδανικεύουμε και να τα βλέπουμε σωστά, αλλά δυστυχώς δεν είναι έτσι. Τώρα στα υπόλοιπα, όσον αφορά στις απόψεις, θα ήθελα να αναφερθώ ιδιαίτερα στον ρόλο που έχουνε παίξει όλα τα υπόλοιπα κόμματα την περίοδο αυτή. Τα μικρά κόμματα, γιατί να τα εξαιρέσουμε; Ποιοι κάνανε ανθρωποαλυσίδες στον Πειραιά για να εμποδίσουν τους τουρίστες να κατέβουνε από τα κρουαζιερόπλοια.

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΜΑΝΟΣ: Όχι, εμείς πάντως.

ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Όχι εσείς, κ. Μάνο, δεν σας ταυτίζω με το ΚΚΕ, αυτό ήταν και παράδοξο να το κάνω.

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΜΑΝΟΣ: Μετά τον κ. Συμπιλίδη, τίποτα δεν είναι παράδοξο ξέρετε.

ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Κοιτάξτε, η δικιά σας αδυναμία είναι ότι μιλάτε από καθ’ έδρας. Ότι δεν σκέφτεστε, ότι σε μία εφαρμοζόμενη πολιτική θα πρέπει να συμμετέχει ενεργά και μία κοινωνία, η οποία αυτή την στιγμή δοκιμάζεται. Την οποία αν δεν την συνυπολογίσουμε στο τίμημα που θα κληθεί να πληρώσει μέσα από μία μεταρρύθμιση, θα την βγάλουμε απέναντι. Και να την βγάλουμε απέναντι η μεταρρύθμιση δεν θα γίνει ποτέ. Πρέπει να βρούμε την χρυσή τομή.

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΜΑΝΟΣ: Μία σύντομη διακοπή. Όταν την άσκησα το 1993, στις αμέσως επόμενες εκλογές που έχασε η Νέα Δημοκρατία, βγήκα πρώτος βουλευτής Αθηνών με 100.000 ψήφους.

ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Συγχαρητήρια, εντάξει εγώ δεν σας αμφισβητώ ως άτομο, εγώ σας λέω ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζουμε κάποια πράγματα μερικές φορές εις την τρέχουσα πολιτική, χαρακτηρίζει την διαφορά της θεωρίας από την πράξη.

ΜΠΑΜΠΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Έχω να σημειώσω μία αντίφαση σε αυτό.

ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Έχω να πω δύο πράγματα ακόμα σε αυτό. Δεν ήταν τα μεγάλα κόμματα που έκαιγαν τα πανεπιστήμια όταν προχωρούσαμε την μεταρρύθμιση της κας Μαριέττας Γιαννάκου. Δεν ήταν τα μεγάλα κόμματα που έκαιγαν το κέντρο της Αθήνας και έδιωχναν βιαίως τους τουρίστες από την Αθήνα και την εμφανίζανε ως φλεγόμενη πόλη. Δεν ήταν τα μεγάλα κόμματα που αγκαλιάζανε τους παράνομους μετανάστες και τους νομιμοποιούσαν με την συμπεριφορά τους, εμφανίζοντας ως ρατσισμό, την εφαρμογή του νόμου και της τάξης σε αυτή την χώρα. Δεν ήταν τα μεγάλα κόμματα αυτά τα οποία εμπόδισαν όπως σας είπα να κατεβάσουν τον πλούτο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που από την άλλη πλευρά του δρόμου «χτυπούσαν μύγες» κυριολεκτικά γιατί περίμεναν αυτόν τον κόσμο να έρθει. Δεν ήταν τα μεγάλα κόμματα αυτά τα οποία εμπόδιζαν, μάλλον ήταν ένα μεγάλο κόμμα με πρωταγωνιστή τον κ. Παπανδρέου τότε, που εμπόδιζε την συνένωση των Ταμείων και την εξυγίανση του Ασφαλιστικού, γιατί ήταν ο αρχηγός της πορείας στην πλατεία Συντάγματος και κρεμιότανε στα κάγκελα. Και ο κ. Καστανίδης που ηγείται μικρού κόμματος τώρα της Θεσσαλονίκης, τους λυμένος της Θεσσαλονίκης και ο κ. Παπανδρέου στον λυμένα του Πειραιά, όταν φέρναμε την Cosco και προχωρούσαμε την ιδιωτικοποίηση. Μας απειλούσαν με ειδικό δικαστήριο όταν η Εθνική Τράπεζα αγόραζε την Finance Bank την Τουρκική και διαψεύθησαν διότι από εκεί ήρθαν κέρδη στην Ελλάδα και μας απειλούσαν ότι θα κλείσουν τους αεροδιαδρόμους αν ιδιωτικοποιηθεί η Ολυμπιακή Αεροπορία.

ΜΠΑΜΠΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Όμως, ήταν τα μεγάλα κόμματα που είπαν «λεφτά δεν υπάρχουν» με συγχωρείτε «λεφτά υπάρχουν» με λεφτά που δεν υπήρχαν, ήταν το δικό σας κόμμα που έλεγε εμείς δεν συμφωνούμε με την λύση που βρέθηκε εκείνη την στιγμή και πήγανε μέχρι την στιγμή που υποχρεωθήκατε να συμμετάσχετε στην κυβέρνηση Παπαδήμου.

ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Για το μνημόνιο λέτε; Κοιτάξτε, δεν δικαιωθήκαμε για τις εκτιμήσεις μας; Δεν υπήρχε η πολιτική ή ατζέντα που μας επέβαλε η Τρόικα τότε;

ΜΠΑΜΠΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Θα πω και εγώ όπως λέτε εσείς ότι θα κριθεί στις κάλπες.

ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Αυτό δεν θα κριθεί στις κάλπες, αυτό κρίθηκε.

ΜΠΑΜΠΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Πέσατε σε συνεχείς αντιφάσεις και από την θέση της εξουσίας κιόλας. Γιατί ένα μικρό κόμμα σου λέει εγώ κάνω ότι κάνω, αλλά είμαι εκτός εξουσίας, ας το πείτε στο απυρόβλητο όπως θέλετε, αλλά είναι εκτός εξουσίας, εσείς ασκείται την εξουσία και δυστυχώς δεν το κάνατε με τον υπεύθυνο τρόπο και αυτό λένε οι πολίτες τώρα.

ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Εγώ σας λέω, λοιπόν, ότι εμείς πεντέμισι χρόνια που ασκήσαμε την εξουσία, έχοντας κόντρα όλο το πολιτικό σκηνικό, προχωρήσαμε σε αποκρατικοποιήσεις συνολικού κόστους 11 δισ. ευρώ. Έχοντας απέναντι ακόμα και την αξιωματική αντιπολίτευση. Η οποία δεν μας είχε απέναντι όταν έβαλε το στοίχημα των 50 δισ. ευρώ αποκρατικοποιήσεων, και όμως δεν αποκρατικοποίησε ούτε ένα ευρώ. Επίσης, εμείς όσες φορές προχωρήσαμε σε μεταρρυθμίσεις σε οποιοδήποτε τομέα, είχαμε να αντιμετωπίσουμε μία αρνητική στάση από το σύνολο του υπόλοιπου πολιτικού κόσμου, ελάχιστες φωνές βγήκαν να μας στηρίξουνε και παρόλα αυτά προχωρήσαμε μπροστά. Εμείς προσφέραμε αυτή την στήριξη. Και όταν διαφωνήσαμε με το μνημόνιο, διαφωνήσαμε την στιγμή εκείνη που θεωρούσαμε ότι υπήρχε εναλλακτική στις αγορές και όταν πιστεύαμε ειλικρινά ότι η συνταγή που επεβλήθη στην Ελλάδα επιδέχονταν διόρθωση και έπρεπε να γίνει από την τότε Ελληνική κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αντιπρόταση με αναπτυξιακή πτυχή και δεν έγινε. Και εμείς την καταθέσαμε στο Ζάππειο.

ΑΡΗΣ ΠΟΛΤΟΣΑΛΤΕ: Κύριε Μάνο, ορίστε.

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΜΑΝΟΣ: Ήθελα να ρωτήσω τον κ. υπουργό το εξής στα χρόνια που είστε τώρα στο Υπουργείο αυτό, είχατε ποτέ την αίσθηση από εμάς από την Δράση, σας εμποδίσαμε με λαϊκίστικες φωνές;

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Όχι ποτέ

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΜΑΝΟΣ: Ή αντιθέτως πολλές φορές σας ωθούσαμε να κινηθείτε πιο γρήγορα;

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Το δεύτερο και αναμφισβήτητα. Απερίφραστα.

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΜΑΝΟΣ: Το εννοώ αυτό, διότι επανέρχομαι στην γενική μου θέση, διότι μπορεί εσείς να προσπαθήσατε σε ορισμένους τομείς πράγματι, διατηρώ πάντα τις επιφυλάξεις μου για το φάρμακο και το τελευταίο δελτίο τιμών που βγάλατε στις 10 Απριλίου, το είδα πρόχειρα βέβαια δεν πρόλαβα να το μελετήσω λόγω της πολιτικής μάχης, αλλά διαπίστωσα ότι δεν τηρήσατε αυτό που λέει το μνημόνιο για το σταθερό ποσό των 30 ευρώ για τα ακριβά φάρμακα, αυτό νομίζω ότι το παρατήρησα, τώρα δεν πρόλαβα να το μελετήσω και έτσι δεν μπορώ να σας πω περισσότερα.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Δεν είχα περιθώρια να μην το τηρήσω.

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΜΑΝΟΣ: Δεν το τηρήσατε.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Καλά θα το δούμε στην συνέχεια της συζήτησης.

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΜΑΝΟΣ: Είδα τα χαρτιά.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Από την νέα αυτή τιμολόγηση που είναι η πιο σίγουρη ως προς τα έσοδά της, εμείς έχουμε έσοδα 310 εκατ. ευρώ.

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΜΑΝΟΣ: Ναι σύμφωνοι απλώς δεν είδα να τηρείται αυτό το ανώτατο πλαφόν των 30 ευρώ, το πρόσεξα αυτό, τώρα τα περισσότερα θα τα δω αναλυτικότερα. Αυτό, όμως, που θέλω να σας πω είναι το εξής, το ζήτημα δεν είναι αν εσείς μόνο κάνατε την δουλειά σας, το ζήτημα είναι ότι το ΠΑΣΟΚ είναι μία ομάδα, το ίδιο ισχύει και για την Νέα Δημοκρατία. Το συνολικό αποτέλεσμα είναι ότι αυτή την στιγμή αμφιβάλουμε αν μπορούμε να μείνουμε στην Ευρώπη, ή αν μπορούμε να μείνουμε στο ευρώ, ή αν θα χρεοκοπήσουμε, ή όχι. Αυτό είναι το αποτέλεσμα των συνολικών σας ενεργειών. Και του ενός κόμματος και του άλλου. Σε ό, τι αφορά στη Νέα Δημοκρατία επειδή μιλώ για ομάδα, πρόσεξα ότι χτες, μάλιστα εξεπλάγην τόσο πολύ, με ρώτησε ένας συνάδελφός σας στο ραδιόφωνο ο κ. Χατζηνικολάου, μου λέει «τι σχολιάζετε για την επάνοδο Συμπιλίδη», και του λέω «Μα, δεν είναι δυνατόν». Κατά λέξη έτσι έγινε η συζήτηση. Όχι μου λέει σας βεβαιώνω είναι υποψήφιος του Κιλκίς. Και εγώ που υπήρξα πρώτα στη Νέα Δημοκρατία και υπήρξα θύμα και εγώ μαζί με την κυβέρνηση Μητσοτάκη, ήμουν υπουργός και έπεσε η κυβέρνηση εκείνη, εγώ θεώρησα τότε ότι αυτή η πτώση της κυβέρνησης ζημίωσε την Ελλάδα. Γιατί την ζημίωσε την Ελλάδα, χώρια τη Νέα Δημοκρατία; Την ζημίωσε γιατί πολλά από τα πράγματα που ξεκίνησαν έμειναν στον δρόμο, μερικά προχώρησαν αργότερα ο ΟΤΕ για παράδειγμα, το αεροδρόμιο καθυστέρησε τρία χρόνια, η απελευθέρωση της ηλεκτρικής ενέργειας ακόμα είναι εκκρεμότητα, ενώ ήτανε καθ’ οδόν τώρα θα είχε τελειώσει, ο άνθρωπος αυτός με την πράξη του ζημίωσε την Ελλάδα. Λοιπόν, εγώ βρίσκω ότι ως πολίτη, να μην πω τώρα ως Νεοδημοκράτη τότε και οποιονδήποτε, με προσβάλει αυτό. Και αμφισβητώ την ικανότητα αυτής της ομάδας να επιλέγει τα στελέχη της. Είδα ότι για τόσα χρόνια ο κ. Σαμαράς, είχε ως δεύτερο άνθρωπο στο κόμμα, ως εκπρόσωπό του στην Βουλή τον κ. Μαρκόπουλο. Ο οποίος κ. Μαρκόπουλος διαχώρισε τώρα τελείως την θέση του και πήγε στον κ. Καμμένο. Πώς επιλέγει ο αρχηγός της αντιπολίτευσης τους συνεργάτες του; Ποια εμπιστοσύνη θα έχω σε αυτό το σύστημα; Μου λέτε ότι να έχουμε μία κυβέρνηση μετά. Μα βέβαια κι εγώ θέλω να έχουμε μία κυβέρνηση μετά. Και νομίζω κάθε λογικός άνθρωπος θέλει μία κυβέρνηση. Αλλά πώς θα πιστέψω ότι οι άνθρωποι που μας κατέστρεψαν είναι οι άνθρωποι που μπορούν να το φτιάξουν, όταν βλέπω και αυτά τα φαινόμενα. Είναι για μένα πάρα πολύ σημαντικό να καταλάβω με ποια λογική ο αρχηγός επιλέγει τον κ. Μαρκόπουλο, με ποια λογική ξαναέφερε τον κ. Συμπιλίδη.

ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Εγώ θα φύγω από αυτό το θέμα και θα έκανα ένα βήμα μπρος.

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΜΑΝΟΣ: Όχι μην φύγετε είναι ουσιώδες.

ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Δεν λέω ότι δεν είναι ουσιώδες, αλλά πιστεύω ότι όλοι κρίνονται ενώπιον του λαού την Κυριακή των εκλογών. Πάντως αυτό που θα ήθελα να πω είναι ότι επιδιώκεται από μία σειρά μικρών κομμάτων σήμερα στον δημόσιο διάλογο, να φανεί ότι το δίλημμα της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης είναι το μνημόνιο, ή αντιμνημόνιο. Αυτή η επιλογή έχει κριθεί. Κατά την άποψη της Νέας Δημοκρατίας έχει κριθεί λάθος, με ευθύνη του ΠΑΣΟΚ τότε, το οποίο αν και είχε εναλλακτική διαδρομή να μείνει στις αγορές, προτίμησε συνειδητά να μπει στο μνημόνιο και να αποδεχθεί αδιαπραγμάτευτα μία πολιτική, η οποία κατά την γνώμη μου εισήγαγε τις οριζόντιες περικοπές και την φοροεπιδρομή την άδικη που στέγνωσε από ρευστότητα την αγορά και δημιούργησε όλες αυτές τις συνέπειες. Εξαντλήσαμε την υπομονή της κοινωνίας όλο αυτό το διάστημα, δεν προχώρησε ούτε μία αποκρατικοποίηση, ούτε έγινε ουσιαστική περιστολή δαπανών στον βαθμό που θα έπρεπε να έχει γίνει, ούτε βεβαίως έγινε αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας όπως θα έπρεπε να έχει γίνει, αντιθέτως συνεχίστηκαν οι κακοδαιμονίες και οι στρεβλώσεις της Ελληνικής κοινωνίας και φτάσαμε στο σημερινό κατάντημα. Τώρα, όμως, είναι λάθος να αφήσουμε τα μικρά κόμματα, όχι όλα για να είμαι τίμιος, είτε τα ακτιβιστικά αριστερίστικα κόμματα, είτε τα λαϊκίστικα κόμματα του εθνικισμού της δεξιάς να επιβάλλουν ένα ψευτοδίλημμα μνημόνιο, ή αντιμνημόνιο. Δυστυχώς απαντήθηκε αυτό το δίλημμα, απαντήθηκε λάθος με ευθύνη του ΠΑΣΟΚ, σήμερα είναι μία πραγματικότητα. Τώρα πρέπει να πούμε ότι συγκρούεται από την μια η Ελλάδα της Ευρώπης και η προσπάθεια της οργάνωσης πραγματικής οικονομίας και από την άλλη η Ελλάδα της μιζέριας και του ξαφνικού οικονομικού θανάτου.

ΑΡΗΣ ΠΟΛΤΟΣΑΛΤΕ: Τώρα μεταξύ πάρα πολλών παρατηρήσεων. Η Βίκυ από τα Γλυκά Νερά: «Εγώ είμαι πολύ ευχαριστημένη που μπήκα στον ΕΟΠΥΥ και δεν περιμένουμε στην ουρά από τις τρεις τα ξημερώματα, δίνω συγχαρητήρια στον κ. Λοβέρδο». Στάθης Καραλής ιδιοκτήτης ταξί: «Δεν βρίσκουμε γιατρό να εξεταστούμε, είμαι απελπισμένος, είμαι ασφαλισμένος στον ΟΑΕΕ, με την ίδια πολιτική θα πάει μπροστά η Ελλάδα; Έχουμε ακούσει συνέχεια τους ίδιους και τους ίδιους». Πριν προχωρήσουμε, γιατί θέλω να συγκεράσω κάπου τα ζητήματα μείωσης μισθών και τα εργασιακά για την αμέσως επόμενη φάση. Δύο ερωτήσεις επί προσωπικού. Κύριε Στυλιανίδη, για εκείνο το δημοσίευμα περί του κόστους του υπερβολικού που είχατε κάνει στην Γαλλία, ερωτάστε τι έχετε να απαντήσετε;

ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Για ποιο κόστος είπατε δεν άκουσα;

ΑΡΗΣ ΠΟΛΤΟΣΑΛΤΕ: Για την διαμονή σας στο Παρίσι σε πολυτελές ξενοδοχείο.

ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Κοιτάξτε, αυτά νομίζω ότι κατά την γνώμη μου τα δημοσιεύματα εκείνα διαψεύστηκαν από τα πράγματα. Δεν ήταν έτσι όπως παρουσιάστηκαν, αυτό αποδείχθηκε εκ των υστέρων, ήτανε μία εποχή όπως μου έλεγε κάποτε ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής, έπρεπε να συνειδητοποιήσεις ότι στην πολιτική δίπλα σου κάθεται ο εχθρός και απέναντι ο αντίπαλος.

ΑΡΗΣ ΠΟΛΤΟΣΑΛΤΕ: Κύριε Μάνο, ρωτάστε για το γεγονός ότι εσείς συνεργάζεστε με τον κ. Γρηγόρη Βαλιανάτο, ο οποίος έχει διατελέσει σύμβουλος του κ. Γιώργου Παπανδρέου.

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΜΑΝΟΣ: Ε, λοιπόν, τι ; Είναι πρόβλημα να ήταν κάποιος σύμβουλος; Εδώ ο κ. Παπανδρέου είχε λογιών λογιών συμβούλους, νομπελίστες για παράδειγμα, θα ήτανε λάθος να συνεργαστώ με έναν νομπελίστα της οικονομίας; Είναι ανόητη η ερώτηση.

ΑΡΗΣ ΠΟΛΤΟΣΑΛΤΕ: Λοιπόν, αφορά και τους τρεις σας φυσικά. Οι πολίτες διαμαρτύρονται για την μείωση την οριζόντια των μισθών και των συντάξεών τους και νιώθουν αβεβαιότητα για το μέλλον των μισθών τους. Τί από όλα αυτά έγινε λάθος, κ. Λοβέρδο, για να αρχίσω από εσάς, ως προς την οριζόντια περικοπή, τί θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά και ποια θα ήταν η συνδρομή στην όλη αυτή γενική προσπάθεια των πολιτών, στην προσπάθεια μείωσης του ελλείμματός μας, αν εκληφθεί αυτό έτσι, γιατί υπάρχει μία άλλη πλευρά των ανθρώπων, η οποία λέει «κακώς μειώνεται το δικό μας εισόδημα διότι αυτοί τα φάγανε, αυτοί να πάνε να τα πληρώσουν».

ΜΠΑΜΠΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Να συμπληρώσω σε αυτό πριν να ξεκινήσετε, διότι υπάρχει ανοιχτή συζήτηση και είναι ίσως το πενήντα τα εκατό της εκλογικής μάχης κινδυνεύει να παιχθεί πάνω εκεί. Ότι τον Ιούνιο ανεξαρτήτως του ποιος θα εκλεγεί και με ποιόν τρόπο θα συγκυβερνήσετε, ή θα κυβερνήσει μόνη της η Νέα Δημοκρατία, ή οποιοδήποτε άλλο τρόπο, πάντως τον Ιούνιο είναι δεσμευμένη η χώρα και την έχετε δεσμεύσει εσείς οι δύο, ότι θα μειωθούν και πάλι οι αμοιβές, θα μειωθούν και πάλι οι συντάξεις. Και θα ήθελα να το καταστήσετε σαφές τι ακριβώς θα συμβεί τον Ιούνιο, κ. Λοβέρδο;

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Είτε παίρναμε μέτρα όπως έπρεπε ως κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ αμέσως όταν εκλεγήκαμε το 2009, είτε το είχε κάνει αυτό η Νέα Δημοκρατία, γιατί η Νέα Δημοκρατία έλεγε σας θυμίζω δεν υπάρχουν χρήματα, υπάρχουν πολλά προβλήματα παγώνουμε τους μισθούς. Δεν έμπαινε στην λογική της επίλυσης του προβλήματος. Χάιδευε το πρόβλημα και μάλιστα έφυγε και από την εξουσία, ενώ είχε περιθώριο να μείνει. Είτε το ένα είτε το άλλο, είτε πηγαίναμε γρήγορα είτε όπως πήγαμε καθυστερημένα, πηγαίναμε πώς να πω τον Οκτώβριο, ή όπως πήγαμε τον Μάιο ήταν αναπόφευκτη, η οριζόντια δηλαδή, ή/και άδικη παρέμβαση. Δεν γινόταν αλλιώς. Είμαι σε θέση να σας το αποδείξω αυτό. Θα ξαναγίνει αυτό ρωτάτε; Και τα 11,5 δισ. ευρώ που προβλέπει το δεύτερο πρόγραμμα, που θα ληφθούν μέτρα τον Ιούνιο θα περιλαμβάνουν πάλι τα ίδια; Η απάντηση εδώ δεν πρέπει να είναι κεκαλυμμένη. Δεν πρέπει να μιλάμε ψεύτικα. Πρέπει να τα λέμε όπως έχουν τα πράγματα. Είναι 11,5 δισ. αυτά. Πρέπει να τα αποφασίσουμε όχι για το 2012, αλλά για το 2013 και το 2014. Η καλή διαπραγμάτευση και η σταθερή κυβέρνηση μπορεί αν το επιτύχει και για το 2015.

ΑΡΗΣ ΠΟΛΤΟΣΑΛΤΕ: Να πάρει παράταση ενός χρόνου αυτή η προσπάθεια.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ : Όχι να πάρει παράταση, ο διαιρέτης αντί για δύο να είναι τρία. Άρα τα μέτρα να είναι πιο ήπια. Αυτά τα μέτρα δεν μπορεί να είναι οριζόντια, δεν μπορεί δηλαδή να πας στην χαμηλή σύνταξη, τι να της κόψεις; Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια. Οριζόντια παρέμβαση εδώ θα ήταν δολοφονική για το βαλάντιο ενός φτωχού ανθρώπου. Δεύτερον, τρίτον μάλλον γιατί το πρώτον είναι να γίνει και για το 2015, το δεύτερο να μην είναι οριζόντια και το τρίτο να προσπαθήσεις μέσα στο 2012 να κάνεις τέτοιες πολιτικές που θα σου φέρουνε δημοσιονομικά έσοδα, για να μην κόψεις 11,5 δισ. Αυτό σημαίνει ότι το 2012 δεν πρέπει να χαθεί, αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση που θα βγει πρέπει να μάθει, ή αν, κ. Παπαδημητρίου, δεν έχουμε κυβέρνηση και κάνουμε άλλες εκλογές, ή κάνουμε κανέναν μήνα, ενάμιση να βγάλουμε κυβέρνηση, τότε η χώρα έφυγε. Τότε θα είναι πάλι άδικα τα μέτρα. Γιατί δεν θα υπάρχει και πάλι άλλος δρόμος. Δηλαδή, ή ο πολίτης καταλαβαίνει που είμαστε, ή δεν το καταλαβαίνει, οπότε και τα 12 κόμματα και τα 15 κόμματα και τα 33 κόμματα και η ακυβερνησία καλό είναι. Άλλωστε πρέπει και κανείς να σκεφτεί, τιμωρώ τα δύο μεγάλα κόμματα παραβλέποντας αν κάτι καλό έχουνε κάνει για τα λάθη τους και τιμωρούμαι ταυτοχρόνως; Γιατί πέφτει η χώρα στην κατάσταση αυτή ή έχω συνείδηση τι μου συμβαίνει και προχωρώ με βάση αυτό;

ΑΡΗΣ ΠΟΛΤΟΣΑΛΤΕ: Είμαστε στο ερώτημα της οριζόντιας περικοπής, κ. Μάνο, και των μελλούμενων. Τι έχετε να πείτε, λοιπόν, στον Έλληνα εργαζόμενο, στον Έλληνα πολίτη ως προς την δική μας συνεισφορά ως προς την μείωση του ελλείμματος;

ΜΠΑΜΠΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ : Κύριε Μάνο με συγχωρείτε να συμπληρώσω σε αυτά που είπε ο Άρης το εξής ως ερώτημα για να τα τελειώσετε όλα μαζί. Εσείς όχι μόνο δεν απαντάτε με σαφήνεια σε αυτό το ερώτημα στο οποίο καλούνται τα δύο μεγάλα κόμματα να απαντήσουν, στο ζήτημα δηλαδή τι θα κάνατε αν εσείς συμμετείχατε σε έναν κυβερνητικό συνασπισμό, αν έπρεπε να πάρετε την απόφαση στον ζήτημα των μισθών και των συντάξεων, στο ζήτημα των συντάξεων ξαφνικά εμφανίσατε μία πρόταση ότι μπορείτε να δώσετε € 700 σε όλους και μάλιστα ανεξαρτήτως των κρατήσεων τις οποίες θα έχουνε κάνει στο παρελθόν. Είναι μία πρόταση η οποία δημιουργεί έτσι εντυπώσεις την ώρα που κόβονται οι συντάξεις, εσείς βγαίνετε και λέτε ότι μπορώ εγώ να σας εγγυηθώ €700 χωρίς κρατήσεις.

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΜΑΝΟΣ : Πρώτα από όλα ένα πολύ σύντομο σχόλιο στο τελευταίο για να μην ξεχνιόμαστε. Η πρόταση αυτή δεν είναι καινούργια. Έχω γράψει για αυτήν στην «Καθημερινή» πριν από τρία χρόνια. Δηλαδή δεν είναι επ’ ευκαιρία των εκλογών, εδώ και τρία χρόνια υποστηρίζω αυτή τη πρόταση. Έρχομαι, όμως, τώρα στο γενικό ερώτημα που θέσατε για τις μειώσεις των μισθών και για την μείωση του ελλείμματος. Νομίζω ότι στην ερώτηση που θέσατε τι μας περιμένει μετά τις εκλογές, παραλείψατε να πείτε στους ακροατές μας αλλά και στους δύο εκπροσώπους των κομμάτων, ότι έχουν μεταθέσει για μετά τις εκλογές όλους τους φόρους στην ακίνητη περιουσία που δεν εισπράχθηκαν το 2009, το 2010 και το 2011 . Δηλαδή πέστε ότι οι μισθοί δεν αλλοιώνονται θα έρθει μία ομοβροντία φόρων ακίνητης περιουσίας που έπρεπε να είχαν έρθει νωρίτερα και τους φέρανε βολικά για αμέσως μετά τις εκλογές. Βολικά, επίσης, θα προσέξατε ότι φέρανε τον νέο φόρο εισοδήματος, ο οποίος και αυτός έχει μεταφερθεί για αμέσως μετά τις εκλογές, ο οποίος θα έπρεπε μόνοι σας εσείς εδώ να αναλύσετε ακριβώς τι καινούργιες επιβαρύνσεις θα φέρει στις διάφορες τάξεις που φορολογούνται. Τα λέω αυτά γιατί από την μία μας απειλούν με μειώσεις μισθών, παράλληλα όμως έρχονται και δεν είναι πια απειλή είναι βεβαιότητα, έρχονται φόροι που έχουν περαστεί εξ αναβολής, για να πέσουν όλοι μετά τις εκλογές. Η άποψη η δική μας τώρα στο ερώτημα και θα απαντήσω δυστυχώς κάπως πιο γενικότερα και θα έρθω πιο ειδικά. Η δική μας άποψη της Δράσης και δική μου προσωπικά είναι ότι το πρόβλημα είναι το τεράστιο κράτος, το οποίο το τρέφαμε τόσα χρόνια με φόρους και δανεικά, τελειώσανε τα δανεικά και επελέγη η λύση της αύξησης των φόρων και των οριζοντίων περικοπών. Αυτή ήταν η λύση που επεβλήθη. Γιατί έγινε αυτό; Διότι η κυβέρνηση αλλά και η αντιπολίτευση δεν εννοούν να συρρικνώσουν το κράτος. Να το μαζέψουν, να το βάλουν σε δίαιτα, να κόψουν ότι είναι περιττό. Αυτό είναι ταμπού και για τα δύο κόμματα.

ΑΡΗΣ ΠΟΛΤΟΣΑΛΤΕ: Μία ερώτηση επ’ αυτού με συγχωρείτε που σας διακόπτω, όταν εννοούμε συρρίκνωση κράτους, είτε την εννοούμε σε απόλυση εργαζομένων στο δημόσιο, είτε με την μείωση δαπανών που όμως είναι εισόδημα για κάποιες κατηγορίες Ελλήνων συμπολιτών μας, διότι όταν ο κ. Λοβέρδος επιχείρησε να κάνει αυτά που κάνει με την μείωση των φαρμάκων, βγήκαν πάρα πολύ άνθρωποι μέσα από το κοινωνικό σύνολο, οι οποίοι είπαν: «Ωπ! αυτή η αλλαγή της μείωσης της κρατικής δαπάνης συνεπάγεται μείωση του δικού μου εισοδήματος του ετήσιου, ή του μηνιαίου». Πώς απαντάτε σε αυτό;

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΜΑΝΟΣ: Θα απαντήσω σε όλα αλλά με την σειρά για να παρακολουθείτε και λίγο τον συλλογισμό μου. Λέμε, λοιπόν, δεν μειώσαμε το κράτος, παλιά το καλύπταμε αυτό και με δανεικά, δανεικά δεν υπάρχουν άρα αυξήσαμε τους φόρους για να καλύψουμε την ανάγκη να το τρέφουμε το κράτος. Με το να αυξήσουμε τους φόρους διαλύσαμε την ιδιωτική οικονομία, το αποτέλεσμα έχουμε 700.000 ανέργους και μερικές δεκάδες χιλιάδες κλειστές επιχειρήσεις. Συμφωνούμε σε αυτό;

ΑΡΗΣ ΠΟΛΤΟΣΑΛΤΕ: Βεβαίως

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΜΑΝΟΣ: Λοιπόν, αυτό που λέμε εμείς αυτή την στιγμή είναι ότι αν μειώναμε το κράτος, θα θίγαμε τους εργαζόμενους του κράτους, θα θίγαμε ορισμένα εισοδήματα, αλλά δεν θα οδηγούσαμε εξ αυτού του γεγονότος 700.000 νέους ανέργους στην ανεργία. Δεν θα οδηγούσαμε χιλιάδες επιχειρήσεις σε κλείσιμο. Με ρωτούν, λοιπόν, με ένα ύφος μεγάλου ενδιαφέροντος, «Μα, αυτό δεν θα προκαλέσει ανεργία στους εργαζόμενους του κράτους»; Βεβαίως, ναι. Και το ερώτημα τώρα είναι τι προτιμούμε να έχουμε 100.000 ανέργους του δημοσίου, ή 250.000 του ιδιωτικού τομέα; Εγώ προτιμώ τους 100.000 του δημοσίου τομέα, το λέω ευθαρσώς και πεντακάθαρα. Το μόνο το οποίο θεωρώ θεμιτό ως αντικείμενο συζήτησης είναι πως θα βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους που θα χάσουν την δουλειά τους να προσαρμοστούν στην νέα κατάσταση. Πρέπει να τους βοηθήσουμε. Και η δική μας πρόταση ήταν για τρία χρόνια, τα έχω πει στον σταθμό σας εκατό φορές ήδη και στην εφημερίδα την «Καθημερινή», να δίνουμε για τρία χρόνια το 70% των τακτικών τους αποδοχών, αλλά να απολυθούν. Αυτή, λοιπόν, η άποψη η οποία φαίνεται σκληρή, είναι σκληρή για αυτούς τους ανθρώπους, αλλά συνιστά και λύση του συνολικού προβλήματος. Είμαι αντίθετος προσωπικά και η Δράση και εμείς όλοι, με τις περικοπές των μισθών. Δεν χρειάζονται. Πρέπει, όμως, να περικοπεί το κράτος.

ΜΠΑΜΠΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Ολοκληρώστε, όμως, να πάμε παρακάτω.

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΜΑΝΟΣ : Μα δεν θα ολοκληρώσω γιατί εσείς ανοίγετε το θέμα της σύνταξης. Θέλετε να το κλείσουμε;

ΜΠΑΜΠΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ : Αφήστε το θα το πούμε μετά. Να μείνουμε στο θέμα των μισθών, κ. Στυλιανίδη, διότι ο πρόεδρος σας σήμερα θα ανακοινώσει τα του «Ζαππείου ΙΙΙ» όπως τα ονομάσατε την Κυριακή, ναι με συγχωρείτε την Κυριακή. Θέλω να μου πείτε, όμως, αν σε αυτό το θέμα έχετε συγκεκριμένη απάντηση. Μπορείτε να βεβαιώσετε: «Ναι, θα συνεχιστεί αυτή η περικοπή μισθών στον δημόσιο τομέα, ναι θα συνεχιστεί η υποστήριξή μας σε διαδικασίες, οι οποίες και αυτές οδηγούνε τελικώς σε μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα, ή όχι δεν θα κάνουμε αυτό έχουμε μία άλλη λύση».

ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ : Εξ αρχής με την υπογραφή του μνημονίου τον Μάρτιο του 2010, εκ των πραγμάτων η χώρα ανέλαβε κάποιες δεσμεύσεις και είναι αναγκασμένες πια οι πολιτικές δυνάμεις για κάθε διαφορετικό μέτρο από αυτά που έχουν αποφασισθεί, για κάθε μετατροπή πολιτικής, να διαπραγματεύεται. Επομένως θα πρέπει να ζήσουμε το επόμενο διάστημα με μία συνεχή διαπραγμάτευση. Η οποία δεν έγινε εξ αρχής ως όφειλε να γίνει. Εμείς λοιπόν αυτό το οποίο κάνουμε αυτό το διάστημα, είναι να αναζητούμε δημοσιονομικά ισοδύναμα, τα οποία να εναρμονίζονται και με την ιδεολογία μας και με την πολιτική μας. Ο ανθρώπινος παράγων είναι αυτός που πρέπει να το πληρώσει τελευταίος. Πρέπει να εξαντλήσουμε πρώτα όλες τις άλλες δυνατότητες. Έχουμε τοποθετηθεί αρνητικά στην αύξηση των φόρων γιατί εκτιμούμε ότι σκοτώνει την ρευστότητα της αγοράς και πολλαπλασιάζει την ανεργία και έχουμε τοποθετηθεί επίσης αρνητικά στις οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων. Έχουμε, λοιπόν, μελετήσει από πού μπορούν να βρεθούν τα δημοσιονομικά ισοδύναμα. Θα σας πω παραδείγματα πρακτικά. Κάποια αναφέρονται υπαινικτικά και στο παρελθόν, αν παραδείγματος χάρη δεν είχε καθυστερήσει το σχέδιο εξυγίανσης του ΟΣΕ που είχαμε ετοιμάσει επί δύο χρόνια, χάσαμε 400 εκατ. ευρώ τον πρώτο χρόνο μετά το 2009 δηλαδή το 2010 και άλλα 440 εκατ. ευρώ 2011 το μισό 2011 και στην συνέχεια έσπευσε η κυβέρνηση να αρχίσει να υλοποιεί ένα μέρος αυτού του σχεδίου. 800 εκατ. ευρώ. Σκεφτείτε ότι οι τελευταίες περικοπές των συντάξεων απέφεραν έσοδα στον κράτος ίσα με 350 εκατ. ευρώ. Δηλαδή να μια πολιτική εξυγίανσης που θα μπορούσε να προστατεύσει το κοινωνικό εισόδημα. Προχωρώ παραπέρα. Αυτή την στιγμή τα περισσότερα υπουργεία νοικιάζουν σε απίστευτα ύψη ενοικίων, ιδιωτικά κτίρια για να στεγασθούν. Την ώρα που στην ίδια περιοχή υπάρχουν αναξιοποίητα δημόσια κτίρια.

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΜΑΝΟΣ: Πότε άρχισε να γίνεται τώρα αυτό; Επί ΠΑΣΟΚ;

ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Αυτό επί δεκαετίες γίνεται. Αλλά μέχρι τώρα δεν νιώθαμε κανένα κόμμα, την ανάγκη να το αγγίξουμε τώρα που ήρθε η ώρα του λογαριασμού θα πρέπει σε αυτά τα θέματα να είμαστε περισσότερο επιθετικοί. Δεν επιτρέπετε να δίνει ας πούμε πάνω από 24 εκατ. ευρώ το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης για να νοικιάζει κτίρια, όταν υπάρχουν στην επαρχία τουλάχιστον σχολεία άδεια που θα μπορούσαν να στεγάσουν εκεί μικρά αστυνομικά τμήματα, λέω ένα μικρό παράδειγμα. Είναι τρελά τα ενοίκια τα οποία δίνονται. Επίσης, η απλούστευση των διαδικασιών μέσα στην δημόσια διοίκηση, η μηχανογράφηση με τρόπο συμβατό όχι η κάθε υπηρεσία να χτίζει το δικό της λογισμικό και αυτά να μην παντρεύονται μεταξύ τους.

ΜΠΑΜΠΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Στην πληρότητα των δαπανών πάντως του κράτους.

ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ : Αυτά μειώνουν τις δαπάνες. Βεβαίως υπάρχουν και επιθετικές πολιτικές να φέρεις φρέσκο εισόδημα. Είχα προσφάτως γράψει ένα άρθρο στην «Καθημερινή» για το μεικτό πανεπιστήμιο. Εμπόδισε το ΠΑΣΟΚ τότε την αναθεώρηση που θα μας επέτρεπε να φέρουμε μία πρόσθετη πηγή εσόδων στην οικονομία από το ιδιωτικό πανεπιστήμιο. Για να μην περιμένουμε άλλα εφτά – οκτώ χρόνια, ας εφαρμόσουμε το μεικτό πανεπιστήμιο. Το κράτος μας μπορεί να συντηρήσει δεκαπέντε πανεπιστήμια. Συντηρεί εικοσιτέσσερα. Έξι, ή εφτά από αυτά μπορούν να φιλοξενήσουν ιδιωτικά κεφάλαια μέσα, να τους δώσουμε το 49% και το μάνατζμεντ και να κάνουμε μία πολιτική προσέγγισης 50.000, ή 100.000 ξένων φοιτητών με δίδακτρα στην Ελλάδα για να προστατεύσουμε και την δημόσια δωρεάν Παιδεία των Ελλήνων πολιτών.

ΜΠΑΜΠΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Είναι μια καινούργια ιδέα αξίζει να συζητηθεί.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ : Προσπαθώ να πω ότι αυτά που λέει ο κ. Στυλιανίδης εγώ τα δέχομαι. Ότι μπορούν να γίνουνε προσαρμογές και να βρεθούνε στην πορεία του χρόνου και ισοδύναμα μέτρα. Αλλά πρώτα απ’ όλα τα μεγέθη αυτά από τα ισοδύναμα μέτρα που επικαλείται είναι μικρά και δευτερευόντως είναι τόσο μπλεγμένα μέσα σε αυτό το κουβάρι του ελληνικού δημοσίου και της ελληνικής δικαιοσύνης, που άκρη για να βρεις χρειάζεσαι κάτι. Αυτό το κάτι είναι πολιτικό, αγαπητοί φίλοι, είναι το προϊόν της εμπειρίας μου αυτό που καταθέτω και αυτά που σας λέω τα πιστεύω και δεν μετακινούμαι ό, τι κι αν μου πείτε. Για να τα κάνεις αυτά, για να λύσεις τα μικρά και τα μεγάλα κουβάρια που είναι μπλεγμένα, χρειάζεσαι ένας Πρωθυπουργός, ο οποίος να είναι κινηματίας στην λογική να ξέρει τι έχει η χώρα και να προστατεύει πέντε με δέκα υπουργούς. Εγώ λέω τι χρειάζεται. Χρειάζεται ένας κινηματίας, ένας άνθρωπος που ξέρει τις λεπτομέρειες, ο οποίος στηρίζεται σε πέντε με δέκα ικανά κυβερνητικά στελέχη με τα οποία σαρώνει τα πάντα.

ΜΠΑΜΠΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Ναι, αλλά αυτό που λέτε, κ. Λοβέρδο, είναι μάλλον στα όνειρα κάποιων. Η πραγματικότητα της κάλπης σε δύο εβδομάδες από σήμερα θα είναι εντελώς διαφορετική.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Αν δεν υπάρξει αυτό αμέσως, τότε κάθε μικρό κουβαράκι, ή κάθε κουβάρι - εννοώ πλέγμα προβλημάτων - θα μένει άλυτο, θα παίζεται η μπάλα ανάμεσα στην δικαιοσύνη και την…

ΜΠΑΜΠΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Το κατανοώ αυτό που λέτε, λέτε ότι δεν θέλετε σε καμία περίπτωση να υποστηρίξετε τον κ. Σαμαρά.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Δεν είπα κάτι τέτοιο.

ΜΠΑΜΠΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Παρόλο ότι εκείνος έστω μέσω Παπαδήμου σας υποστήριξε λέτε ότι εγώ την επόμενη ημέρα δεν στηρίζω Σαμαρά.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Μα, από την αρχή της εκπομπής, μιλώ για την ανάγκη ύπαρξης κυβέρνησης. Αφού το λέω αυτό σημαίνει ότι θα το υπηρετήσω. Λέω βέβαια αφού το βάζετε, γιατί δεν πήγαινε εκεί εμένα το μυαλό μου στα κόμματα, εμένα πήγαινε στην ανάγκη της χώρας. Αλλά αφού το βάζετε εσείς θα σας πω ότι το κόμμα το οποίο έχει περισσότερες πιθανότητες συμμαχιών είναι το ΠΑΣΟΚ. Γι’ αυτό και πρέπει να βγει πρώτο. Αλλά να μου δώσετε ένα λεπτό για να γυρίσω στην προηγούμενη σκέψη. Τι χρειαζόμαστε; Αν είσαι υπουργός αποφασισμένος, για να καταλάβετε με ένα μικρό παράδειγμα πρόσφατο δεν το έχω πει ακόμη, είναι η πρώτη φορά που θα το πω, την περασμένη Παρασκευή το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης που δεν είναι και τίποτα υπερβολικά σπουδαίο, πρέπει να το φτιάξουμε καλύτερο, δέχθηκε 1,5 εκατ. μηνύματα από χάκερ, 1,5 εκατ. ψευδής συνταγές δηλαδή και έπεσε. 1,5 εκατ., εγώ δεν πιστεύω ότι κάποιος πιτσιρικάς μας κάνει φάρσες εγώ πιστεύω ότι μας χτυπάνε γιατί δεν θέλουνε καμία αλλαγή στην Ελλάδα να προχωρήσει. Είτε είναι ΠΑΣΟΚ είτε είναι Νέα Δημοκρατία. Βρίσκεις τρόπο να χτυπήσεις αν δεν θέλεις κάτι να γίνει. Εξαφανίζεις το πολιτικό πρόσωπο που ηγείται, ή του χαλάς το σύστημα. Σήμερα που για δέκα φάρμακα εφαρμόζουμε δραστική ουσία το 90% των γιατρών συνταγογραφεί τα φάρμακα με την επωνυμία τους.

ΜΠΑΜΠΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Κύριε Λοβέρδο, αν κατάλαβα καλά βάλατε ως προϋπόθεση για μια συμμαχική διακυβέρνηση της χώρας το να είναι το ΠΑΣΟΚ πρώτο κόμμα;

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Δεν έβαλα προϋπόθεση. Είπα ότι το ΠΑΣΟΚ έχει, όπως είπε και ο κ. Βενιζέλος προχθές, τις περισσότερες πιθανότητες να δημιουργήσει συμμαχική κυβέρνηση. Κατ’ αρχάς μπορεί να στραφεί προς την Δημοκρατική Αριστερά. Μπορεί να στραφεί και προς την Νέα Δημοκρατία όπως έχει ήδη στραφεί ζητώντας συνεργασία.

ΑΡΗΣ ΠΟΛΤΟΣΑΛΤΕ: Στον κ. Μάνο δεν θα στραφεί;

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Βεβαίως, αλλά ο κ. Μάνος πρέπει να μπει στην Βουλή. Γι’ αυτό είπα πριν γιατί δεν ενώνουν δυνάμεις και οι μικρότεροι. Αν δεν υπάρχει αυτή η πολιτική προϋπόθεση, ένας Πρωθυπουργός που καλύπτει τους μαχητές υπουργούς του, που δέχονται σφαλιάρες από το πρωί μέχρι το βράδυ και ο πρωθυπουργός είναι γενικώς περί του διαγράμματος, δηλαδή λέει για το καλό της χώρας, για το καλό της Ευρώπης, για το καλό του πλανήτη, για το καλό του άλλου, αν αυτό το πρότυπο επαναληφθεί, ή χώρα θα χάσει και άλλο χρόνο.

ΑΡΗΣ ΠΟΛΤΟΣΑΛΤΕ: Θέλω να διευκρινίσω ότι εξειδικευμένα ερωτήματα όπως αυτό του κ. Δημήτρη Σωτηρίου, ως προς την μη προώθηση εκ μέρους του κ. Λοβέρδου της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με ένα νομοσχέδιο και λοιπά, θα κληθεί ο κ. Λοβέρδος επί των ειδικών ζητημάτων της Υγείας να απαντήσει σε επόμενη συνάντηση.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Πρέπει να την κάνουμε κάποια στιγμή αυτήν την συζήτηση.

ΑΡΗΣ ΠΟΛΤΟΣΑΛΤΕ: Θα την κάνουμε, κ. Λοβέρδο.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ : Την λέμε ότι θα την κάνουμε και δεν την κάνουμε ποτέ. Γιατί η ατζέντα μας αλλάζει.

ΑΡΗΣ ΠΟΛΤΟΣΑΛΤΕ: Η επόμενή σας εμφάνιση θα είναι εξειδικευμένα για τα θέματα Υγείας για να μην χάσουμε τον χρόνο στα πολιτικά.

ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Θέλω ένα σχόλιο να κάνω μόνο, γιατί νομίζω ότι έχει νόημα η κουβέντα μας και γίνεται γόνιμη όταν καταθέτουμε και συγκεκριμένες προτάσεις. Σας είπα προηγουμένως για το μεικτό πανεπιστήμιο και τον στόχο να φέρουμε 100.000 ξένους φοιτητές με δίδακτρα στην Ελλάδα.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Πόσους έφερε το πανεπιστήμιο της κας. Γιαννάκου; Λειτούργησε;

ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Μιλώ για μεικτά πανεπιστήμια στα οποία το 49% θα είναι ιδιώτης επενδυτής και το μάνατζμεντ θα ανήκει σε ιδιώτη που μπορεί να αναλαμβάνει και πρωτογενή έρευνα για λογαριασμό της αγοράς. Είναι ένα νέο μοντέλο μία καινούργια πρόταση. Δεύτερη ιδέα, προχθές την δημοσιοποιήσαμε είναι η λεγόμενη δικαστική περαίωση. Υπάρχουν περίπου 170.000 εκκρεμείς φορολογικές δίκες που ταλαιπωρούν επιχειρήσεις σε σημαντικές διαφορές τους με το δημόσιο. Εάν βρεθεί το σωστό ποσοστό, υπάρχει η δυνατότητα να κλείσουν αυτές οι υποθέσεις αν καταβληθεί ένα ποσοστό, δεν ξέρω πόσο πρέπει να είναι 30%, ή 40% επί της διαφοράς. Με αυτό τον τρόπο θα αποφορτιστεί η δικαιοσύνη να κάνει σωστότερο την δουλειά της, όποιοι νιώθουν ότι έχουν δίκιο μπορούν να επιμείνουν δικαστικά, το κράτος θα εισπράξει ζεστό χρήμα, η αγορά θα απελευθερωθεί και η δικαιοσύνη επίσης να κάνει την δουλειά της. Θα σας δώσω μόνο ένα στοιχείο, ότι τα χρήματα που θα έπρεπε να εισπράττει από αυτές τις εκκρεμότητες το κράτος είναι γύρω στα 8 δισ. ευρώ, επειδή όμως αυτές οι δίκες καθυστερούν μέχρι και δεκαετία, η τελική είσπραξη στατιστικά φτάνει γύρω στις 750.000 ευρώ στο τέλος και αν υπάρχει επιχείρηση να τα δώσει. Με κάτι τέτοιο μπορεί να εισπράξει το κράτος αμέσως 2 με 3 δισ. και να απελευθερωθεί και η δικαιοσύνη. Και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό.

ΜΠΑΜΠΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Να επιφυλαχθώ για την πολιτική ερώτηση στον κ. Στυλιανίδη, αλλά που είμαστε στο πεδίον των πρακτικών Κύριε Μάνο χρωστάω σε εσάς τον χρόνο.

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΜΑΝΟΣ: Αυτά που μου χρωστάτε δυστυχώς είναι πολλά πλέον.

ΜΠΑΜΠΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Σε εσάς προσωπικά ευτυχώς τίποτα, χρωστάω όμως τον χρόνο για τα 700 ευρώ σύνταξη η απορία μου παραμένει.

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΜΑΝΟΣ : Θα σας τα είχα πάρει. Αλλά μισό λεπτό να πω για τον κ. Λοβέρδο.

ΜΠΑΜΠΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Πείτε μου, όμως, γιατί δεν θα έχετε μετά χρόνο, τελειώνει.

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΜΑΝΟΣ : Πρέπει, όμως, να τα πω. Πρώτον συμφωνώ με την ανάλυση του κ. Λοβέρδου για το τι είδους πρωθυπουργό χρειαζόμαστε. Τον κινηματία πρωθυπουργό με δέκα πολύ ικανούς υπουργούς που να τους στηρίζει.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Και πέντε πολλοί είναι.

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΜΑΝΟΣ: Για να κάνουν την δουλειά. Είμαστε σύμφωνοι σε αυτό, αλλά αυτός βεβαίως δεν θα είναι ο κ. Βενιζέλος, σας το λέω από πεποίθηση, δεν είναι αυτός, αυτός ο άνθρωπος. Θέσατε επίσης ότι θα μπορούσατε να συνεργαστείτε με την δράση αν έμπαινε στην Βουλή. Οι ακροατές μας τους συνιστώ να ψηφίσουν Δράση, να έχουν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους και να το κάνουν και τα πράγματα θα εξελιχθούν καλύτερα. Τώρα στο ζήτημα των συντάξεων, έχουμε μία πρόταση που έχει προκαλέσει κάποια αναταραχή. Η πρόταση είναι η εξής, θα την πω πάρα πολύ απλά.

ΜΠΑΜΠΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Και σύντομα.

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΜΑΝΟΣ: Εκ των πραγμάτων. Αλλά μπορείτε να με ξαναφέρετε, αλλά αυτή είναι πιο σημαντική από άλλα πράγματα. Λέμε ότι αυτή την στιγμή το κράτος, το δημοσίευσε και η «Καθημερινή» την περασμένη Κυριακή, ξοδεύει για συντάξεις του δημοσίου και για επιχορηγήσεις ταμείων, 18 δισ. ευρώ το χρόνο. Και εμείς λέμε ότι θα δώσουμε, προτείνουμε, να καταργηθούν όλα τα Ταμεία και να δίνετε σε όλο τον πληθυσμό που συμπληρώνει το 67ο έτος της ηλικίας 700 ευρώ το χρόνο. Ο βουλευτής, ο αγρότης, ο εργαζόμενος 700 ευρώ στα 67 χρόνια. Οι άνθρωποι που πέρασαν τα 67 χρόνια είναι 1,8 εκατ. επί 8.400 είναι 15,12 εξοικονόμηση 2,8. Καταργούνται οι εισφορές. Άρα, ανεβαίνει το διαθέσιμο εισόδημα του εργαζόμενου αντί να μειωθεί και κερδίζουμε όλοι την ανταγωνιστικότητα στις επιχειρήσεις δια μιας θα κατέβει το κόστος εργασίας κατά 45%.

ΜΠΑΜΠΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Κύριε Μάνο, ευχαριστούμε πάρα πολύ άλλη φορά θα συνεχίζουμε βεβαίως.

ΑΡΗΣ ΠΟΛΤΟΣΑΛΤΕ: Κύριε Λοβέρδο, κ. Μάνο και κ. Στυλιανίδη σας ευχαριστούμε για την παρουσία σας.

ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ : Κι εμείς σας ευχαριστούμε και πριν κλείσετε θα ήθελα να πω μόνο κάτι, ότι εμείς έχοντας υπολογίσει τα λεγόμενα δημοσιονομικά ισοδύναμα, έχουμε αναλάβει προεκλογικά μόνο μία δέσμευση που την είπε ο Αντώνης Σαμαράς υπέρ της αποκατάστασης των πολυτέκνων και των χαμηλοσυνταξιούχων. Έχουμε κοστολογήσει το μέτρο.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Λεφτά υπάρχουν σενάριο 2.

ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ : Και έχουμε προσδιορίσει και την πηγή χρηματοδότησης. Ναι, αλλά δεν μπορείτε με την κοινωνία απέναντι να κάνετε μεταρρυθμίσεις.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ναι εντάξει συμφωνώ, αλλά λεφτά υπάρχουν Νο2.

ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Έχετε την κοινωνία απέναντι και νομίζετε έτσι ότι θα αλλάξετε την Ελλάδα. Δεν αλλάζει έτσι η Ελλάδα χωρίς τους πολίτες τους Έλληνες πρέπει να είναι μαζί και να μπορούν να επιβιώσουν κιόλας.

ΑΡΗΣ ΠΟΛΤΟΣΑΛΤΕ: Ευχαριστούμε πολύ.