Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου 2024

Συνέντευξη υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Ανδρέα Λοβέρδου στον ρ/σ ΒΗΜΑ FM και τον δημοσιογράφο Δημήτρη Τάκη.

23/04/2012


ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ




Δευτέρα, 23 Απριλίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΑΝΔΡΕΑ ΛΟΒΕΡΔΟΥ ΣΤΟΝ Ρ/Σ ΒΗΜΑ FM ΚΑΙ ΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΑΚΗ.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΑΚΗΣ: Για να πάμε να συναντήσουμε τον Υπουργό Υγείας τον κύριο Ανδρέα Λοβέρδο, χτες ήταν στις Βρυξέλλες νομίζω σήμερα είναι στην Δανία, για κάποια θέματα που έχουν να κάνουν κυρίως για την λαθρομετανάστευση, θα τα συζητήσουμε αυτά μαζί του αλλά και τις πολιτικές εξελίξεις, κ. υπουργέ καλή σας μέρα.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ : Καλημέρα, κ. Τάκη καλή Κυριακή.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΑΚΗΣ : Καλή Κυριακή. Σήμερα είστε Δανία αν δεν κάνω λάθος;

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ : Ναι, ναι έχουν συμβούλιο οι Υπουργοί Υγείας.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΑΚΗΣ : Μάλιστα. Για πείτε μου, λοιπόν, ο σκοπός του ταξιδιού σας και στις Βρυξέλλες και στην Δανία, εκτός από το συμβούλιο των Υπουργών Υγείας, έχει να κάνει αν είμαι καλά πληροφορημένος για το θέμα της λαθρομετανάστευσης, έτσι δεν είναι;

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ : Ναι, ναι για τα θέματα υγείας που τίθενται από την παράνομη μετανάστευση. Από τους ανθρώπους που έρχονται από άλλες χώρες, μεταφέροντας στην χώρα μας και στην Ευρωπαϊκή Ένωση ξεχασμένες όπως λέγαμε στο παρελθόν αρρώστιες, αρρώστιες δηλαδή που είχαν εξαφανιστεί από την Ευρώπη και που επανακάμπτουν, που επανέρχονται μέσω αυτών των ανθρώπων που έρχονται στην Ευρώπη χωρίς άδεια και που μεταδίδουν τα νοσήματα αυτά στους υπόλοιπους.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΑΚΗΣ : Θυμάμαι ότι και εδώ στο "ΒΗΜΑ FM" αλλά και στο "MEGA", στην πρωινή εκπομπή την καλοκαιρινή, είχατε αναφερθεί πολλές φορές σε αυτή την περίφημη υγειονομική βόμβα που υπάρχει στο κέντρο της Αθήνας, τότε λίγοι είχαν δώσει σημασία, αλλά φαίνεται ότι τα πράγματα είναι πολύ πιο σημαντικά και πολύ πιο επικίνδυνα από όσο θα θέλαμε όλοι μας να πιστεύουμε τελικώς.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΑΚΗΣ : Ναι, ήσασταν ο πρώτος δημοσιογράφος, κ. Τάκη, που σε τηλεοπτικό σταθμό είχατε δώσει σημασία στο θέμα αυτό, το καλοκαίρι του 2011 το είχαμε αναλύσει μαζί, είχα μιλήσει για την απίστευτη εξάπλωση του aids που υπάρχει στην Ελλάδα όπως διαπιστώνεται από έρευνες, δεν είχαν δώσει τότε σημασία άλλοι συναρμόδιοι και κατά κάποιο τρόπο η σχετική δραστηριότητα περιοριζόταν στις πολύ μικρές επί του θέματος δυνάμεις του Υπουργείου Υγείας, μαζί με τον Ιταλό συνάδελφο είχαμε βάλει το θέμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήδη από τον Μάρτιο-Απρίλιο του 2011, δεν κατορθώναμε τότε ακόμη να κάνουμε την πλειοψηφία των κρατών μελών να προωθεί την ανάγκη συνεργασίας των Ευρωπαίων για την αντιμετώπιση των θεμάτων Υγείας που θέτει η λαθραία μετανάστευση.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΑΚΗΣ : Τώρα έχουν καταλάβει οι συνάδελφοί σας στην Ευρώπη το ότι την διάσταση του προβλήματος, έχουνε ευαισθητοποιηθεί, θα υπάρξουν κάποιες λύσεις και κάποιες επιλογές πολιτικές άμεσα;

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ : Υπάρχει αλλαγή πραγματική, έχει με τον καιρό και με τις πιέσεις τις δικές μας, αλλά και των άλλων Ευρωπαίων που έχουν πρόβλημα όπως οι Ιταλοί, οι Μαλτέζοι και σιγά σιγά οι Ρουμάνοι, έχουν καταλάβει ότι υπάρχει ζήτημα για να αντιμετωπιστεί καθολικά, εμένα με διαβεβαίωσε ο ευρωπαίος Επίτροπος Υγείας την Παρασκευή, ότι στο επόμενο πρόγραμμα που είναι έξι ετών πρόγραμμα για την αντιμετώπιση των θεμάτων Υγείας στην Ευρώπη, τόσο τα ναρκωτικά όσο και το aids μπαίνουν στις πρώτες προτεραιότητες και αυτό σημαίνει ότι κινητοποιούνται δύο Ευρωπαϊκοί μηχανισμοί, ο Ευρωπαϊκός μηχανισμός κατά των ναρκωτικών και ο Ευρωπαϊκός μηχανισμός για θέματα που σχετίζονται με λοιμώδη νοσήματα, κινητοποιούνται για να στηρίξουν τις δικές μας προσπάθειες. Είναι πασιφανές πια σε όλους ότι η Ελλάδα, ότι και να’ τανε με τις δυνάμεις της δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΑΚΗΣ : Έτσι είναι.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ : Κατάλαβαν πια αφού πέρασε πάρα πολύς καιρός ότι τα στατιστικά στοιχεία δεν είναι αυτά που προκύπτουν από τις έρευνες στην Υγεία εκείνων των μεταναστών που ζητούν πολιτικό άσυλο, που ισχυρίζονται ότι είναι πολιτικοί πρόσφυγες, είναι δεν είναι, το πρόβλημα είναι τεράστιο, γιατί από τους 130.000-140.000 που μπαίνουν το χρόνο παράνομα στην χώρα, οι περίπου 20.000 ζητούν πολιτικό άσυλο, οι άλλοι μπαίνουν δεν τους βλέπει κανείς και μπαίνουν από τον Έβρο κατευθείαν στην Αθήνα και συνωστίζονται στο κέντρο της Αθήνας με τα γνωστά προβλήματα.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΑΚΗΣ : Και φαντάζομαι έχουν κατανοήσει, κ. υπουργέ, ότι αν αυτή η βόμβα η υγειονομική κάποια στιγμή σκάσει, τα σκάγια δεν θα μείνουν μόνο εντός Ελλάδος, προφανώς θα πάρουν πολλές χώρες.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ : Μα δεν υπάρχει καμία διάθεση να μείνουν στην Ελλάδα παρά την κρίση, η διάθεσή τους είναι να πάνε στις χώρες της κεντρικής και της βορείου Ευρώπης. Τώρα ξυπνούμε οι εταίροι μας γιατί τον προηγούμενο καιρό, ειδικά οι Γερμανοί, οι Ολλανδοί σφύριζαν αδιάφορα, ή μην σας πω ότι μερικές φορές οι τοποθετήσεις τους ήταν και εχθρικές, γιατί φαντάζονταν ότι εμείς τους ζητάμε χρήματα.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΑΚΗΣ : Γιατί σου λέει αυτοί έχουν το πρόβλημα, αυτοί να το λύσουν μόνοι τους. Αλλά δεν είναι έτσι τελικά ιδίως για θέματα Υγείας.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ : Ακριβώς. Καταλαβαίνουν τώρα ότι οι ξεχασμένες ασθένειες επανακάμπτουν σε όλη την Ευρώπη και μιλάω για την φυματίωση, μιλάω για ασθένειες που τις είχαμε ξεπεράσει, όταν ήμασταν μικρά παιδιά τις ακούγαμε υπήρχαν σιγά σιγά, όμως εξαφανίστηκαν. Η ηπατίτιδα Β, μια πολύ επικίνδυνη ασθένεια είναι ήδη στην Ελλάδα πέραν του δέοντος διαδεδομένη.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΑΚΗΣ : Και αυτό που επίσης ακούω και ενδεχομένως και εσείς μπορείτε να το επιβεβαιώσετε κ. υπουργέ, είναι ότι το τελευταίο διάστημα επίσης κάνει θραύση, εκτός από το aids και την ηπατίτιδα Β που είπατε και η σύφιλη. Ένα σεξουαλικό μεταδιδόμενο νόσημα πολύ ξεχασμένο, από το παρελθόν, που το θυμόμαστε μόνο έτσι κατά κάποιο τρόπο λογοτεχνικά, από γνωστούς ανθρώπους που είχαν προσβληθεί και ενδεχομένως και κάποιοι είχαν πεθάνει από αυτό και ξαφνικά μου λένε ότι και αυτό πια κάνει θραύση.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ : Έτσι είναι και η σύφιλη πια έχει επανακάμψει, πως συμβαίνει τώρα, γιατί συμβαίνει να έχουμε αύξηση του aids, αλλά και της σύφιλης, ναι υπάρχει αυτό το γεγονός γιατί, εξαπλώνεται ακόμη περισσότερο από ό, τι το συζητάγαμε, κ. Τάκη, η πορνεία η οποία είναι παράνομη. Θα σας δώσω ένα στατιστικό στοιχείο ανατριχιαστικό, από τους εξακόσιους οίκους ανοχής που υπάρχουν σήμερα στην Αθήνα, οι επτά είναι νόμιμοι. Οι πεντακόσιοι ενενήντα τρεις είναι παράνομοι.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΑΚΗΣ : Και βεβαίως αυτό είναι θέμα Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, δεν είναι θέμα δικό σας, ή και Εσωτερικών.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ : Ακριβώς και του Δήμου Αθηναίων. Κάναμε μία προσπάθεια εμείς να αναδείξουμε τα προβλήματα με το aids, θυμάστε στην εκπομπή σας που σας είχα δώσει τον ρυθμό αύξηση, ο οποίος είναι μοναδικός.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΑΚΗΣ : Ναι, 1.000%.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ : Ναι. Έχει περάσει τα 1.000%. Το aids είναι μοναδικό στα ευρωπαϊκά χρονικά. Αν κοιτάγαμε μόνο τις δυνάμεις μας, οι δυνατότητες μας είναι περιορισμένες ως Υπουργείο Υγείας. Τώρα, όμως, πια που και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει πάρει και αυτό παράλληλες πρωτοβουλίες και είμαστε στην ίδια κατεύθυνση, αφ’ ενός μεν έχω εκδώσει μία Υγειονομική Διάταξη που δίνει το δικαίωμα στις δυνάμεις του Υπουργείου Υγείας να κάνουν υποχρεωτικό έλεγχο οπουδήποτε, σε οίκους ανοχής, σε χώρους όπου στεγάζονται χωρίς να τηρούνται οι συνθήκες υγιεινής μετανάστες, κάνουμε λοιπόν έρευνες και τις έχουμε αρχίσει, πολλοί λέγανε ότι αυτά είναι προεκλογικά, χωρίς να φαίνεται χωρίς να ακούγεται, έχουμε επιδοθεί στο να κάνουμε πια βάση του καινούργιου νομοθετικού πλαισίου που υπάρχει έρευνες και βάση επίσης του καινούργιου νομοθετικού πλαισίου που υπάρχει έχει εξοπλιστεί και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και οι διωκτικές αρχές με τις δυνατότητες αυτούς τους ανθρώπους να τους γυρίζουν πίσω πατρίδες τους.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΑΚΗΣ : Μάλιστα. Και ακόμα και αν είναι προεκλογικό, κ. υπουργέ, αυτά είναι αναγκαία και πρέπει να γίνουν είτε προ είτε μετά τις εκλογές.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ : Ας λένε ό, τι θέλουνε. Εσείς θυμάστε από πόσο καιρό εγώ φωνάζω.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΑΚΗΣ : Και τότε ήσασταν μία μοναχική φωνή.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ : Ναι και δεν μου έδινε κανένας σημασία. Νομίζανε ότι είμαι περίεργος. Θυμάστε ότι από τον καιρό της κατάληψης του κτιρίου στην Υπατία.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΑΚΗΣ : Από τότε λέγαμε για την υγειονομική βόμβα.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ : Από τότε μιλάμε για την υγειονομική βόμβα.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΑΚΗΣ : Έχετε δίκιο.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ : Επιτέλους τώρα το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και εμείς προσπαθούμε να κάνουμε ό, τι μπορούμε, θα δούνε οι Έλληνες πολίτες ότι αυτά θα συνεχιστούν και μετά τις εκλογές, να μην δίνουν σημασία στις φωνές εκείνες που σκεπάζουν το πρόβλημα λέγοντας ότι αυτά είναι προεκλογικά. Η ζωή δεν σταματάει. Εμείς θα μπορούσαμε να μην ασχολούμαστε με αυτά τα θέματα, θα μπορούσα και εγώ να ασχολούμαι με την εκλογική μου Περιφέρεια και μόνο, κι όμως επειδή εγώ έχω πάρει τις πρωτοβουλίες αυτές στην Ευρώπη μαζί με τον Ιταλό συνάδελφο, νιώθω υποχρεωμένος να μην κοιτάω οτιδήποτε άλλο, να κοιτάω αυτό το θέμα το οποίο απασχολεί την δημόσια Υγεία στην χώρα.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΑΚΗΣ : ’ρα, να βάλουμε μια τελεία σε αυτό και μιας κι αναφερθήκατε στις εκλογές και στην προεκλογική εκστρατεία να πάμε να κάνουμε μία κουβέντα και για αυτό το θέμα. Κατ’ αρχήν επειδή μου είπατε για την δική σας περιφέρεια, κατεβαίνετε στην Β’ Περιφέρεια Αθήνας, όλες οι δημοσκοπήσεις σας δείχνουν πολύ ψηλά, σας δείχνουν πρώτο βουλευτή στην Β’ Περιφέρεια Αθήνας, αυτός είναι ένας λόγος που δεν δίνετε όπως είπατε τόση σημασία, ή προσπαθείτε να μοιράσετε την δουλειά στο Υπουργείο, που όπως είπε ο κ. Παπαδήμος πρέπει να είναι συνεχής μέχρι τις εκλογές, έχοντας ως δεδομένο την καλή πορεία που έχετε προεκλογικά.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ : Κοιτάξτε, για όποιον λένε ότι είναι σίγουρα πρώτος αυτός κινδυνεύει να μην είναι καν βουλευτής. Και γιατί αναπτύσσουν οι υπόλοιποι υποψήφιοι την θεωρία της χαμένης ψήφου.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΑΚΗΣ : Ότι μην ψηφίζεις αυτόν, είναι σίγουρος.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ : Ναι, ναι. Το ξέρουνε σε όλη την Ελλάδα όλοι οι πολιτικοί αυτό, δεν αφορά μόνο εμένα. Συνεπώς, δίνω και παραδίνω σημασία στα θέματα των εκλογών, αλίμονο τον καιρό που απευθύνεται η πολιτική στην λαϊκή κυριαρχία, ο πολιτικός να μην απευθύνεται. Όμως εμείς έχουμε ιδιαιτερότητες στο Υπουργείο Υγείας. Κατά πρώτον έχουμε την ιδιαιτερότητα ένα πολύ μεγάλο μέρος του δεύτερου προγράμματος να περνάει από εμάς. Δηλαδή να πρέπει να μην χαλαρώσουνε οι δομές του Υπουργείου αυτό τον καιρό, γιατί όποια χαλάρωση κι αν υπάρξει θα πληρωθεί μετά με επιμέρους μέτρα, με πρόσθετα μέτρα. Αν εμείς δηλαδή δεν επιτύχουμε τους στόχους μας. Δεύτερον, όλα τα κόμματα, τουλάχιστον μέχρι πριν από λίγες μέρες, είχανε το Υπουργείο Υγείας για πεδίο προεκλογικής άσκησης. Κάθε συνδικάτο κάτι ήθελε, έσπαγε κάτι παράθυρα, έσπαγε κάτι πόρτες, έμπαινε στο Υπουργείο, χτυπούσε υπαλλήλους, έκανε φασαρία με άλλα λόγια γιατί η Υγεία είναι ένα προνομιακό πεδίο για την αντιπολίτευση, για την εκάστοτε αντιπολίτευση για όλα τα κόμματα, γιατί έχει πάρα πολλά προβλήματα και το να τα προβάλεις είναι πάρα πολύ εύκολο. Τρίτον, αυτή η διεθνής υποχρέωση για την οποία εγώ έχω ενδιαφερθεί μαζί με τον Ιταλό συνάδελφο πρώτος, δεν χωράει, πώς να πω, αναβολές. Έπρεπε ορισμένα πράγματα να γίνουνε τώρα, θα γίνουνε τώρα. ’ρα, ο Υπουργός Υγείας πρέπει να ασχολείται με το Υπουργείο του και λιγότερο με τα άλλα.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΑΚΗΣ : Κατανοητό.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ : Από εμάς παραιτήθηκαν τρεις γενικοί γραμματείς για να πολιτευθούν. Αυτό σε αυτή την περίοδο για εμάς ήταν μεγάλο πρόβλημα.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΑΚΗΣ : Δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο τα πράγματα. Καταλαβαίνω.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ : Μας αποπροσανατόλισε κατά κάποιο τρόπο, γιατί μας έβαλε, με έβαλε, μου έδωσε την υποχρέωση να ασχολούμαι με πράγματα με τα οποία έπρεπε άλλος να ασχολείται και τώρα εγώ να τα ρυθμίσω μαζί με τον κ. Τιμοσίδη, τον κ. Μπόλαρη και τον κ. Δημόπουλο.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΑΚΗΣ : Παρά ταύτα είμαστε σε προεκλογική περίοδο κ. υπουργέ και θα θελα να μου πείτε την αίσθησή σας από όλη αυτό το κλίμα που εισπράττεται, εάν τα πράγματα για το ΠΑΣΟΚ, ή για τον δικομματισμό να το πούμε έτσι, είναι όπως όταν πρωτοξεκίνησε αυτή η προεκλογική περίοδος, ή αν θεωρείται ότι στο τέλος αυτής της περιόδου και όταν πάμε να ψηφίσουμε, το κλίμα λίγο θα έχει αλλάξει και αυτό που λέμε ότι τα δύο κόμματα θα συγκεντρώσουν το 50% θα είναι πια μια πραγματικότητα κι όχι μία ελπίδα.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ : Κοιτάξτε υπάρχουν δύο πολιτικοί λόγοι που επιτρέπουν σε έναν έλληνα να είναι ας πούμε αισιόδοξος ότι την επομένη των εκλογών η χώρα θα έχει κυβέρνηση και μάλιστα σταθερή κυβέρνηση και όχι κυβέρνηση μεμφόμενη ότι δεν έχει την πλειοψηφία του ελληνικού λαού, έχει μειοψηφία και πρέπει να φύγει, δεν θα έχουμε πάλι εκλογές. Ποια είναι αυτά τα δύο; Το πρώτο είναι η παρατήρηση όλων των εκλογικών διαδικασιών που φέρνει στο τέλος της προεκλογικής περιόδου να ενισχύονται κατά κάτι τουλάχιστον τα μεγάλα κόμματα, αυτά τα κόμματα που έχουν ελπίδα να δημιουργήσουν κυβέρνηση έναντι των υπολοίπων. Το δεύτερο που είναι ένα καινούργιο φαινόμενο, είναι φαινόμενο αυτής της περιόδου, η οργή και το μίσος ορισμένων πολιτών απέναντι στους πολιτικούς και την πολιτική για ό, τι έχει συμβεί στους ίδιους και τις οικογένειές τους, ίσως δώσει τόπο στην σκέψη της Δευτέρας μετά τις εκλογές και όχι στην Κυριακή της κάλπης και μόνο. Ίσως θέλω να υπογραμμίσω ότι η συναίσθηση των θεμάτων που θα έχει η Ελλάδα αν πέραν της οικονομικής κρίσης αποκτήσει και πολιτική κρίση οδηγήσει τους έλληνες πολίτες, τους ψηφοφόρους, στην απόρριψη της λογικής «τιμωρώ, αδιαφορώντας αν θα τιμωρηθώ κι εγώ ο ίδιος», γιατί η πολιτική κρίση θα επιτείνει την οικονομική κρίση, κ. Τάκη.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΑΚΗΣ : Αυτό που λένε πολύ απλά τις τελευταίες ημέρες κ. υπουργέ «ναι στην ψήφο τιμωρίας όχι στην ψήφο αυτοτιμωρίας».

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ : Γιατί η ψήφος τιμωρίας, που σημαίνει να μην γίνει κυβέρνηση δεν με νοιάζει, ή ας είναι η κυβέρνηση ασταθής και πέσει δεν με νοιάζει, αυτή η ψήφος τιμωρίας των δύο κομμάτων που άσκησαν εξουσία, είναι και ψήφος αυτοτιμώρησης ταυτοχρόνως. Γιατί ξαναλέω ότι θα ενταθεί η οικονομική κρίση από την πολιτική κρίση και πολλές φορές η Ελλάδα θα λειτουργήσει στο μέλλον σαν τον Σίσυφο, θα είναι ο μυθικός ήρωας του μύθου αυτού και ανεβάζοντας την πέτρα μέχρι την κορυφή θα την πετάει μόνη της κάτω για να ξανακατέβει να την ανεβάσει.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΑΚΗΣ : Μάλιστα.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ : Αν οι θυσίες είναι δραματικές θυσίες, που είναι, και δεν υπάρχει λογικός άνθρωπος που να μην το δέχεται αυτό, οι θυσίες των Ελληνίδων και των Ελλήνων πάνε στράφι, θα πρέπει για να μην καταρρεύσει η χώρα να ξαναγίνουν. Και αυτό δεν νομίζω ότι κανείς το θέλει. Αφήστε δε και τρέχουσες υποχρεώσεις εφαρμογής του προγράμματος, του προγράμματος που ψηφίσαμε τον Φεβρουάριο, δεν μπορούμε να τις καλύψουμε γιατί υπάρχει ήδη η αναμονή των ευρωπαίων για την εκλογή και για το εκλογικό αποτέλεσμα, για την ύπαρξη κυβέρνησης και την εφαρμογή του προγράμματος.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΑΚΗΣ : Και όπως είδατε και στα ρεπορτάζ των εφημερίδων η ανακεφαλαίωση των τραπεζών πάει για μετά τις εκλογές, για πολλούς και προφανής λόγους.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ : Είδα αυτό και είδα επίσης να γράφεται και το επαναλαμβάνω, γιατί δεν θα το έλεγα ποτέ πρώτος γιατί θα θεωρείτο ενδεχομένως εκβιασμός, ότι ο μνημονιακός όρος για καταβολή των οφειλομένων στους προμηθευτές του δημοσίου που είχε ημερομηνία την 30η Μαρτίου 2012, δηλαδή λίγες μέρες πριν, αυτός ο όρος δεν έγινε πράξη γιατί δεν πήρε η Ελλάδα τα σχετικά χρήματα.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΑΚΗΣ : Μάλιστα.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ : Αυτά θα πάνε για μετά τις εκλογές. Αφού, λοιπόν, πια όλοι το γράφουν και το λένε αυτό, δικαιούμαστε και εμείς ως πολιτικοί να πούμε στον κόσμο, όχι ότι είναι κάποια τυπική του υποχρέωση, αλλά είναι ουσιαστική υποχρέωση απέναντι στην πατρίδα και τον ίδιο να κοιτάει την Δευτέρα και όχι μόνο την Κυριακή.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΑΚΗΣ : Μάλιστα.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ : Το ζητούμενο των εκλογών είναι η καταγραφή των πολιτικών δυνάμεων, αλλά ακόμη και αυτό ξεχνιέται πολλές φορές και η ανάδειξη κυβέρνησης. Μιας κυβέρνησης η οποία θα μπορέσει να κυβερνήσει και όχι μίας κυβέρνησης μειοψηφίας, η οποία σε δέκα μέρες θα αντιμετωπίσει το αίτημα να παραιτηθεί.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΑΚΗΣ : Θέλω να ολοκληρώσουμε την συζήτησή μας, κ. υπουργέ, με ένα ερώτημα που έχει να κάνει με την χτεσινή επικαιρότητα και την επίθεση που δέχθηκε ένας συνάδελφός σας, ο κ. Πέτρος Ευθυμίου, από μέλη της Χρυσής Αυγής, το ερώτημά μου είναι αν αυτή η επίθεση θεωρείτε ότι θα «πλήξει», εντός εισαγωγικών η φράση τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής ενόψει εκλογών, ή αν θεωρείτε ότι οι ίδιοι το έκαναν ως προσπάθεια για να αυξήσουν τα ποσοστά τους, θεωρώντας τους εαυτούς τους ως μία δύναμη ανατροπής και τιμωρίας του παλιού πολιτικού συστήματος.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ : Δεν νομίζω ότι μπορώ να ξέρω πως σκέφτηκαν οι άνθρωποι αυτοί την 21η Απριλίου, δηλαδή αν δεν κάνω λάθος η επίθεση αυτή έγινε και σε μια πολύ σημαντική ημερομηνία για τους ίδιους.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΑΚΗΣ : Ακριβώς.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ : Αλλά και μία ημερομηνία που προκαλεί αποτροπιασμό στους έλληνες πολίτες, δεν το ξέρω αυτό δεν ξέρω πως σκέφτηκαν, ξέρω ότι ήταν ένα δείγμα γραφής. Μια επίθεση εναντίον ενός συναδέλφου ο οποίος δίνει τον αγώνα του στην προεκλογική περίοδο προσπαθώντας να εξηγήσει στον κόσμο τι ακριβώς συμβαίνει στην χώρα και τι χρειάζεται η πατρίδα, ένας συνάδελφος λοιπόν ο Πέτρος ο Ευθυμίου δέχθηκε αυτή την ημέρα ακριβώς μία επίθεση και νομίζω ότι για τους ανθρώπους που το έκαναν αυτό, η συγκεκριμένη ενέργεια αποτελεί το δικό τους είδος γραφής.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΑΚΗΣ : Εσάς σας ανησυχεί το γεγονός, κ. Υπουργέ, αν μπει η Χρυσή Αυγή στην Βουλή; Δηλαδή αυτό που λέει και ο κ. Καρατζαφέρης και άλλοι ότι θα υπάρχει κίνδυνος λειτουργίας της δημοκρατίας, σωστής λειτουργίας;

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ : Κοιτάξτε, όταν είμαστε σε προεκλογική περίοδο θέλω να προσέχω τα επιχειρήματά μου. Δεν θα το έθετα έτσι. Εγώ θα έθετα τον σχετικό προβληματισμό αλλιώς, θα έλεγα ότι κατά την γνώμη μου και την γνώμη μου πάντα την υποστήριζα δεν την υποστηρίζω μόνο τώρα, ο πολυκατακερματισμός των πολιτικών δυνάμεων λειτουργεί υπό προϋποθέσεις αστάθειας και η Βουλή, η σύνθεση της Βουλής με την επιλογή του ελληνικού λαού πρέπει να εξασφαλίζει κυβερνητική σταθερότητα. Αυτό δεν αφορά μόνο την συγκεκριμένη παράταξη που λέτε, αφορά και άλλες παρατάξεις που ζητούν την ψήφο του ελληνικού λαού και για τις οποίες ο ελληνικός λαός δηλώνει δημοσκοπούμενος ότι επιφυλάσσει την δυνατότητα του να τις ψηφίσει, ή άλλοι λένε ότι θα τις ψηφίσουν, αλλά με αυτόν τον τρόπο εκφράζουν μία διαμαρτυρία απέναντι στα κυβερνητικά κόμματα, που αν όμως αυτό γίνει πραγματικότητα και έτσι είναι το εκλογικό αποτέλεσμα, κ. Τάκη, αντιλαμβάνεστε ότι η χώρα την επομένη θα είναι μία χώρα στον αέρα. Θεωρώ και πιστεύω ότι η χώρα πρέπει την Κυριακή, 6 Μαΐου να αναδείξει κυβέρνηση, θα αναδείξει πιστεύω, πιστεύω ότι ο Ελληνικός λαός αλλιώς συμπεριφέρεται δημοσκοπούμενος και αλλιώς θα συμπεριφερθεί την Κυριακή της εκλογικής διαδικασίας, θα σκεφτεί και την Δευτέρα δηλαδή, και τον εαυτό του, και όχι μόνο τους πολιτικούς την Δευτέρα αλλά και τον εαυτό του.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΑΚΗΣ : Και όσο και αν αυτό ακούγεται άγριο και το ταμείο, διότι δυστυχώς εξαρτώμεθα από τα χρήματα που θα εισρεύσουν αμέσως μετά τις εκλογές, για να είμαστε γειωμένοι με την πραγματικότητα.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ : Φαντάζομαι ακριβώς, κ. Τάκη, ότι ο πολίτης που την Δευτέρα θα βλέπει την χώρα του να παρασέρνεται στην δίνη της πολιτικής αστάθειας, θα σκεφτεί την περιπέτεια αυτή και την Κυριακή θα λειτουργήσει στο πλαίσιο των δημοκρατικών διαδικασιών, ως φορέας ενός ποσοστού της λαϊκής κυριαρχίας με τον σκοπό η χώρα να έχει κυβέρνηση.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΑΚΗΣ : Μάλιστα.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ : Αυτή είναι η ανάγκη των καιρών απέναντι σε αυτήν εμείς στο ΠΑΣΟΚ και ο πρόεδρος ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, αλλά και εμείς τα στελέχη της παράταξης, προσπαθούμε να εξηγήσουμε στον κόσμο πια είναι τα προβλήματα της πατρίδας και επίσης ο πολίτης πια γνωρίζει σιγά σιγά, ότι η φουρνιά εκείνη των πολιτικών από όλα τα κόμματα στην οποία χρεώνονται οι αποτυχίες της προηγούμενης περιόδου, σιγά σιγά περνάει στο παρελθόν. Και δεν αναφέρομαι στην προηγούμενη περίοδο του ΠΑΣΟΚ.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΑΚΗΣ : Λέτε συνολικά, συνολικά στην τριακονταετία.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ : Μιλάω για την μεταπολιτευτική περίοδο όπου το Ελληνικό πολιτικό σύστημα, που πέτυχε πράγματα δεν τα διαγράφουμε όλα, γιατί η ευμάρεια του Ελληνικού λαού ήταν προϊόν αυτής της περιόδου, αλλά παράλληλα δεν υπήρξε η μέριμνα για το μέλλον, το μέλλον όμως μας επιφύλαξε αυτή την πολύ δυσάρεστη εξέλιξη με την οικονομική κρίση και οι πολιτικοί εκείνης της γενιάς σε ένα μεγάλο ποσοστό είναι παρελθόν, δεν κατεβαίνουν στις εκλογές.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΑΚΗΣ : Έχετε δίκιο σε αυτό. Λοιπόν, κ. Υπουργέ, να σας ευχαριστήσω πολύ για την συνομιλία που είχαμε να σας ευχηθώ καλή επιτυχία προσωπική στην Β’ Αθήνας και επίσης καλή επιτυχία στο Υπουργείο Υγείας διότι αυτό το χρειαζόμαστε όλοι πέραν από εσάς ως Υπουργό το χρειάζεται ο κάθε Έλληνας πολίτης, διότι όπως είπαμε και πριν μία υγειονομική βόμβα είναι ό, τι χειρότερο να σκάσει αυτή την περίοδο στην χώρα μας που αντιμετωπίζει όλα αυτά τα οικονομικά προβλήματα. Σας ευχαριστώ να είστε καλά.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ : Σας ευχαριστώ εγώ, καλημέρα.