Δευτέρα, 06 Μαΐου 2024

Συνέντευξη υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Ανδρέα Λοβέρδου στον ρ/σ ΑΝΤΕΝΝΑ και τους δημοσιογράφους Ν. Βαφειάδη και Ν. Δημαρά.

26/04/2012


ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ




Πέμπτη, 26 Απριλίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΑΝΔΡΕΑ ΛΟΒΕΡΔΟΥ ΣΤΟΝ Ρ/Σ ΑΝΤΕΝΝΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ Ν. ΒΑΦΕΙΑΔΗ ΚΑΙ Ν. ΔΗΜΑΡΑ.


ΝΙΚΟΛΑΣ ΒΑΦΕΙΑΔΗΣ: Θα συζητήσουμε για τα θέματα αυτά με τον υπουργό Υγείας και υποψήφιο στην Β’ Περιφέρεια Αθηνών με το ΠΑΣΟΚ, τον κ. Ανδρέα Λοβέρδο. Κύριε υπουργέ, καλημέρα σας.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Καλημέρα σας ευχαριστώ πολύ για την συζήτηση. Εμείς κάναμε τον προσδιορισμό της συνέντευξής μας σε μέρα άσχετη με ό, τι έγινε τελείως. Σήμερα είχαμε την τύχη ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας να μιλάει για θέματα Υγείας και Κοινωνικής Ασφάλισης, δηλαδή για τα θέματα της αρμοδιότητάς μου, μην το συνδυάσει ο ακροατής σας με τον δικό μας σχεδιασμό, έτυχε αλλά είναι πάρα πολύ καλή τύχη αυτή.

ΝΙΚΟΛΑΣ ΒΑΦΕΙΑΔΗΣ: Επομένως θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε και πως βλέπετε εσείς αυτά που είπε ο κ. Σαμαράς, αλλά και να δούμε και το τι γίνεται στον χώρο της Υγείας, γιατί πραγματικά, κ. υπουργέ, ξέρετε ότι έχουν μείνει έκθαμβοι οι πολίτες όταν ακούνε αυτές τις ιστορίες και στον χώρο της Ασφάλισης, τις ιστορίες με το ΙΚΑ, τις ιστορίες με τις υπερσυνταγογραφήσεις. Τι έχει λείψει όλο αυτόν τον καιρό και δεν μπορούσαμε νωρίτερα να βρούμε και αυτά τα αποστήματα αυτά να σπάσουν κυριολεκτικά, αυτά τα αποστήματα για να μπορέσει να εξυγιανθεί το κύκλωμα.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Δεν υπήρχε μυαλό, δεν υπήρχε διάθεση ικανοποίησης εντός εισαγωγικών κάθε δικαίου αιτήματος, υποταγή στον συνδικαλισμό των συντεχνιών, υπήρξε το ευδαίμον κράτος της Μεταπολίτευσης που το διοίκησαν και το δύο κόμματα και που έφτασαν την Κοινωνική Ασφάλιση και την Υγεία στο να είναι πάρα πολύ πλούσιες από πλευράς κρατικών χρηματοδοτήσεων και πολύ φτωχές σε ό, τι σχετίζεται με την προσφορά υπηρεσιών στον πολίτη. Τα χρήματα, το έλεγα εγώ αυτό επί κυβέρνησης Σημίτη, το έλεγα αυτό στις προεκλογικές μου ομιλίες, στο δημόσιο λόγο μου και τα χρόνια της αντιπολίτευσης, η Ελλάδα, έβλεπα τα ποσοστά που πηγαίνανε στην Υγεία και την Κοινωνική Ασφάλιση, είναι μία χώρα που δίνει πολλά. Αλλά ο ασθενής, ο ασφαλισμένος, ο πολίτης…

ΝΙΚΟΛΑΣ ΒΑΦΕΙΑΔΗΣ: Εισπράττει ελάχιστα.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Εισπράττει ελάχιστα, γιατί ροκανίζονται στην μέση. Ροκανίζονται από την διαφθορά, από την κακοδιοίκηση και από τις υπερβολικά πολλές υποδομές, που όλες είχαν έλλειψη προσωπικού γιατί έπρεπε να γίνουν οι υποδομές για να κάνει ο «βλαχοδήμαρχος» και ο πολιτευτής της περιφέρειας το κομμάτι του επειδή «είχε μπάρμπα στην Κορώνη» και έκανε νοσοκομείο, κέντρο υγείας, πολυιατρείο και ΙΚΑ κ.ο.κ., αν σας δείξω τον χάρτη υγείας, θα τρελαθείτε με το τι διαθέτει η Ελλάδα. Όλα, όμως, αυτά είναι υποστελεχωμένα, που να βρεις να στελεχώσεις 132 νοσοκομεία, 400 Κέντρα Υγείας και πολυιατρεία του ΙΚΑ, μικρά ιατρικά αγροτικά ιατρεία και τα λοιπά, πώς να τα στελεχώσεις, δεν γίνονται αυτά τα πράγματα.

ΝΙΚΟΛΑΣ ΒΑΦΕΙΑΔΗΣ: Όχι μόνον αυτό, οι διάφοροι αυτοί τύποι που αναφέρατε, νομάρχες, βουλευτές και δήμαρχοι …

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Υπουργοί.

ΝΙΚΟΛΑΣ ΒΑΦΕΙΑΔΗΣ: Και Υπουργοί ενδεχομένως, αφού το λέτε, τους έδωσαν και επιδόματα τυφλότητας, αναπηρίας και δεκάδες άτομα σε αυτές τις περιφέρειες.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Μετά πάμε, εσείς λέτε τώρα και το προνοιακό, συμφωνώ. Τα προνοιακά όλα ήταν πελατειακά στημένα. Βρήκαμε 40.000 συντάξεις που δεν έπρεπε να δίνονται και εμείς βρήκαμε με τον κ. Μπόλαρη, 40.000 προνοιακά επιδόματα που δίνονταν σε δικαιούχους που δεν ήταν πραγματικοί δικαιούχοι και θα βρούμε και άλλες 40.000 τώρα. Δηλαδή εντός τριών τεσσάρων μηνών θα βρούμε και άλλες 40.000. Ακούστε θέλω να είμαι δίκαιος, σωστός, αντικειμενικός και όχι κάλπις, ψευτοπολωτικός και ένας πολιτικός του παρελθόντος. ’κουσα με πάρα πολύ προσοχή τον κ. Σαμαρά και διάβασα αυτά τα οποία είπε. Κατ’ αρχάς αισθάνομαι μία δικαίωση. Γιατί τις μεγάλες μας πολιτικές, ποιες είναι οι μεγάλες μας πολιτικές εδώ: ο ΕΟΠΥΥ, το γεγονός ότι ελέγξαμε την κατανάλωση των φαρμάκων και περιορίσαμε κατά 1,7 δισ. και άλλο 1 δισ. φέτος την κατανάλωση στα φάρμακα, όχι επειδή τα στερήσαμε από τον ασθενή, επειδή δεν τα χρειάζονται αυτά οι άνθρωποι. Ήταν προκλητή, μη απαραίτητη και χρήσιμη η συνταγογράφηση. Και τρίτον μπορέσαμε με ένα ηλεκτρονικό πρόγραμμα να κάνουμε μηνιαίο έλεγχο των δαπανών των νοσοκομείων. Τώρα κάναμε κι άλλα, αλλά αυτά είναι για τα οποία υπερηφανευόμαστε. Τα κάναμε όλα καλά αυτά; Όχι.

ΝΙΚΟΛΑΣ ΒΑΦΕΙΑΔΗΣ: Σας κατηγορούν οι αντίπαλοί σας κύριε Λοβέρδο, ότι κάποια από αυτά έγιναν για να δώσετε ένα καλό προσωπείο στους περιορισμούς που εκ των πραγμάτων οφείλατε να κάνετε λόγω των επιταγών του μνημονίου.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Όχι, κι αυτό είναι τελείως έξω από την πραγματικότητα και όποιος έχει παρακολουθήσει τα θέματα αυτά τα ξέρει καλά. Τα ξέρει καλά ο πολίτης. Έβαλα στόχο πριν από ένα μήνα 50% κατανάλωση γενοσήμων ως πρώτο στάδιο, το πέρασα αυτό και στο δεύτερο οικονομικό πρόγραμμα, όπως πέρασα την ενοποίηση όλων των Ταμείων στον ΕΟΠΥΥ, την εποπτεία όλου αυτού του ασφαλιστικού μηχανισμού από ένα Υπουργείο, το Υπουργείο Υγείας και τα υλοποίησα κιόλας. Και ενώ το έβαλα έχοντας κατανάλωση γενοσήμων 18,5% και «έφαγα» πάρα πολύ ξύλο, με χτύπησαν με ανοίκειο τρόπο, με πολύ προσβλητικό τρόπο. Τους κέρδισα στο πεδίο της μάχης, τους κερδίσαμε και αφού τους κερδίσαμε πολιτικά στο πεδίο της μάχης, διότι ο πολίτης κατάλαβε ότι έχω δίκιο, τώρα η ηλεκτρονική συνταγογράφηση μας έδωσε, και το ανακοινώνω αυτό στην εκπομπή σας, τρεις εβδομάδες παρακολούθησης της εισαγωγής δραστικής ουσίας και γενοσήμων, από 18,5% της κατανάλωσης των γενοσήμων πήγαμε στο 55% της συνολικής κατανάλωσης φαρμάκων στην Ελλάδα. Το είπαμε, το κάναμε. Αισθάνομαι δικαίωση που ο κ. Σαμαράς αυτές τις μεγάλες μας πολιτικές θα τις συνεχίσει. Και τις επιδοκίμασε. Επισήμανε ατέλειες. Συμφωνώ, υπάρχουν ατέλειες, γιατί εμείς κάναμε σε πάρα πολύ λίγους μήνες, πράγματα που έπρεπε να γίνουνε σε πάρα πολλά χρόνια. ’ρα, όταν κάνεις κάτι βίαια, θα κάνεις και λάθη.

ΝΙΚΟΛΑΣ ΒΑΦΕΙΑΔΗΣ: Ποιο είναι το επόμενο στοίχημα που έχετε βάλει;

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Θα σας πω αμέσως. Εκείνο που είπε ότι πολλά από αυτά τα είχε ξεκινήσει, ή αυτά τα έχει ξεκινήσει, δεν είναι ακριβές. Ακριβές είναι, όμως, ότι το θέμα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης σε ένα βαθμό το είχε κάνει η κα Πετραλιά. Τι είχε κάνει η κα Πετραλιά; Είχε κάνει τον διαγωνισμό για να αναδειχθεί εκείνος ο ανάδοχος, πού τι θα έκανε; Θα έκανε των γραπτών συνταγών το ηλεκτρονικό σκανάρισμα, ώστε μετά να είναι σκαναρισμένες οι συνταγές οι γραπτές, για το ΙΚΑ μόνο το είχε κάνει, και από εκεί να καταλαβαίνεις τι κάνει ο κάθε γιατρός. Αυτό εγώ μπορούσα να το απορρίψω. Μου λέγανε τότε στο ΠΑΣΟΚ «αυτό είναι ημίμετρο και πήγαινε συνολικά στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση». Θα ήταν λάθος αυτό αν το έκανα, δεν το έκανα. Εγώ σεβάστηκα την προσπάθεια της συναδέλφου, την συνέχισα, την επέκτεινα σε όλα τα Ταμεία, με βοήθησε και η κα Δρέτα και ο κ. Κουτρουμάνης, κάναμε από κοινού μια δουλειά συλλογική και τι καταφέραμε; Καταφέραμε να έχουμε περίπου το μεγαλύτερο μέρος πια των συνταγών ηλεκτρονικά και από 15 Μαΐου να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα καθολικής ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Τι σου επιτρέπει να κάνεις αυτό; Να δεις ποιος γιατρό συνταγογραφεί τι φάρμακο και σε ποιο φαρμακείο εκτελείται η συνταγή. Πως ξοδέψαμε γι’ αυτό; Ελάχιστα. Πόσα κερδίζουμε από αυτό; Δισεκατομμύρια. ’ρα, σωστά λέει ως προς το προκείμενο ο αρχηγός της Ν. Δ., ότι η Ν.Δ. το είχε κάνει, ναι η κα Πετραλιά είχε κάνει τον διαγωνισμό, είχε βγάλει τον ανάδοχο για το ΙΚΑ μόνο, εγώ το επέκτεινα σε όλα τα Ταμεία, το εφήρμοσα παρά τις εισηγήσεις ότι είναι ημίμετρο, γιατί πράγματι δεν ήταν καθολικό, το επέκτεινα παντού και αυτή την στιγμή μπορούμε να απολαμβάνουμε την δυνατότητα να κάνουμε ελέγχους, να πετάμε έξω από τον ΕΟΠΥΥ τους γιατρούς που δεν σέβονται τον ιδρώτα του ελληνικού λαού. Όμως, πράγματι οι τελευταίες εβδομάδες μου δείχνουν ότι ο κύριος όγκος του ιατρικού κλάδου προσαρμόστηκε. Και αυτό είναι πάρα πολύ μεγάλη εξέλιξη. Η επόμενη ημέρα, λοιπόν, αυτά που πρέπει να κάνει αυτός που θα με διαδεχθεί στο Υπουργείο αυτό είναι: πρώτα απ’ όλα αυτές τις πολιτικές να τις συνεχίσει με έναν τρόπο τελείως θαρραλέο και χωρίς, πώς να πω, μισόλογα και «κλεισίματα του ματιού», ένα. Να κρατήσει τις εξοικονομήσεις εκεί που πρέπει να τις κρατήσει. Δεύτερον να παλέψει και αυτός να κρατήσει ανοιχτές τις υποδομές του ΕΣΥ. Γιατί εγώ δεν έκλεισα καμία. Με κατηγορούν ότι είμαι νεοφιλελεύθερος και διάφορες ανοησίες μου λέγανε. Εγώ έθεσα σε λειτουργία τέσσερα Κέντρα Υγείας, δεν έκλεισα κανένα. Τρίτον και το πιο σοβαρό, στην Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα η δουλειά μου εμένα θα ήταν τώρα, του επόμενου υπουργού η δουλειά θα πρέπει να είναι στην Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα, να οργανώσει αλλιώς τα τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, καταπολεμώντας με "man to man" την δυστροπία των γιατρών. Θα σας εξηγήσω ποια. Καταπολεμώντας την δυστροπία των γιατρών και την κακοδιοίκηση, να φτιάξει έτσι το τμήμα Επειγόντων Περιστατικών που ο πολίτης να μην ταλαιπωρείται.

ΝΙΚΟΛΑΣ ΒΑΦΕΙΑΔΗΣ: Επειδή αναφερθήκατε σε αυτό, κ. υπουργέ, δεν λείπουνε κλίνες στις Εντατικές;

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ανοίξαμε κι άλλες, θα ανοίξουμε κι άλλες, τόσες μπορούμε. Από εκεί και πέρα οι υπερβολές, πώς να πω, για κάθε άρρωστο και μία κλίνη Εντατικής δεν μπορούν να απαντηθούν. Όποιος τα θέλει αυτά, ας τα θέλει. Δεν θα μπορούσε ένας υπουργός να πολλαπλασιάσει τις κλίνες της Εντατικής. Δεν έχουμε τα χρήματα πώς να το κάνουμε αυτό. Έχουμε, όμως, αυξήσει και η κα Ξενογιαννακοπούλου και εγώ με την σειρά μου, κάναμε προσπάθειες, ανεβάσαμε κατά πολύ τον αριθμό των Εντατικών. Εντατική δεν είναι μόνο να πεις ότι αυτή είναι Εντατική, πρέπει να έχεις τα μηχανήματα και το προσωπικό. Πώς θα κάνω εγώ πρόσληψη προσωπικού σε ένα σύστημα που έχει 106.000 εργαζομένους; Πως θα κάνω εγώ πρόσληψη προσωπικού; Εγώ «λούζομαι» την πελατειακή διαρρύθμιση της ύπαρξης του προσωπικού. Πέντε αναισθησιολόγοι κανένας παιδίατρος. Πέντε καρδιολόγοι κανένας αναισθησιολόγος.

ΝΙΚΟΛΑΣ ΒΑΦΕΙΑΔΗΣ: Ένας μέρος της περιστολής των δαπανών στην Υγεία, κ. υπουργέ, εικάζουν και ορισμένοι εκ των γιατρών, έχει προέλθει από το γεγονός ότι δεν πληρώνονται οι υπερωρίες, έχουν μείνει απλήρωτοι οι γιατροί. Τί απαντάτε σε αυτό;

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ : Όχι, όχι. Απαντώ με τον εξής τρόπο. Έχουν μειωθεί οι εφημερίες τους. Εννοώ η αμοιβή των εφημεριών τους. Αυτό είναι αλήθεια. Και επίσης υπάρχουν, αλλάζω τώρα επίπεδο πάω στα ασφαλιστικά θέματα, το δημόσιο οφείλει στους γιατρούς του παλιού ΟΠΑΔ πριν γίνει ΕΟΠΥΥ, χρήματα από το 2010 ακόμα. Ναι, πράγματι υπάρχουν καθυστερημένες οφειλές. Οι οποίες θα είχαν εξοφληθεί 31 Μαρτίου, τώρα, κατά ρητή πρόβλεψη του δεύτερου προγράμματος, αλλά τα χρήματα αυτά δεν τα έδωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν τα πήραμε, είναι τα χρήματα τα οποία μας ενημέρωσε ο κ. Σαχινίδης ότι θα δοθούν μετά τις εκλογές, γιατί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι άλλοι δύο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, έχουν αποφασίσει να διακοπεί η χρηματοδότηση για τις εσωτερικές ανάγκες της χώρας μέχρι τις εκλογές, για να δουν αν η κυβέρνηση που θα βγει θα συνεχίσει το πρόγραμμα που υπογράφηκε τον Φεβρουάριο-Μάρτιο, ή αν θέλει να το αλλάξει. Γιατί κάποιος δημαγωγός θα καταφέρει να πείσει τον κόσμο ότι με παλικαριές και λόγια του αέρα του κοπανιστού, με διάφορες άλλες φιγούρες προεκλογικές, θα πάρει τις ψήφους του ελληνικού λαού και θα βρει έναν άλλον τρόπο να βρει χρήματα για τους προμηθευτές του δημοσίου, για τις συντάξεις και τους μισθούς. Επειδή εγώ δεν βλέπω, όμως, πως μπορεί να το κάνει, είμαι αρκετά μάχιμος για να καταλαβαίνω αν υπάρχουν τέτοιες επιλογές. Σας λέω ότι όσοι σπρώχνουν τον κόσμο στην κατεύθυνση της άρνησης μιας πορείας που έχει ξεκινήσει, τον σπρώχνουν στην καταστροφή, μετατρέπουνε τον έλληνα στον Σίσυφο. Θα ενσαρκώνει πια ο σύγχρονος έλληνας τον Σίσυφο που μόλις πάει να φτάσει στην κορυφή, πετάει την πέτρα κάτω για να ξανακατέβει να την ξαναπιάσει να την ξανανεβάσει και πάλι πριν φτάσει στην κορυφή να την ξαναπετάξει και φτου και από την αρχή.

ΝΕΣΤΟΡΑΣ ΔΗΜΑΡΑΣ: Μάλιστα. Κύριε Λοβέρδο, πολύ σύντομα από την δική μου πλευρά δύο ερωτήσεις. Αν υπάρχει κίνδυνος κάποια στιγμή λόγω της κρίσης, ή στα επόμενα χρόνια λόγω των περικοπών που ενδεχομένως μπορεί να προκύψουν, να κλείσει κάποιο νοσοκομείο και το δεύτερο γιατί σας έβαλαν εκεί σε αυτό το πόστο; Για να σας «κάψουν»;

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ : Κοιτάξτε, το πρώτο ερώτημά σας θέλω να το απαντήσω με θάρρος. Με το θάρρος, όμως, του ανθρώπου που το λέει σε σας επειδή το έχει ξαναπεί. Και το έχει πει πολύ προ των εκλογών. Έλεγα όταν έκλεινε το 2011, ότι η αγωνία μου είναι αυτή η χρονιά να πάει κάπως, ώστε το 2012 να μην κλείσουν υποδομές. Τα καταφέραμε. Όχι απόλυτα, αλλά τα καταφέραμε. Τώρα το 2012 τι λέω; Ότι τα λεφτά που κερδίζει ο έλληνας φορολογούμενος και το ελληνικός λαός από την περιστολή της σπατάλης και της διαφθοράς, τα τελευταία είναι αυτά του 2012 που εμπεριέχονται στο πρόγραμμα. ’ρα, δεν έχουμε να δώσουμε πίσω. Εάν δεν υπάρξει κυβέρνηση στις 7 Μαΐου που θα ασχοληθεί πολύ σοβαρά και αμέσως με τα θέματα της μείωσης της ύφεσης, δεν θα μπορούν τα Ταμεία, να παίρνουνε χρήματα από εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων. Αυτά τα χρήματα δεν θα μπορούν να τα πληρώνουν στα νοσοκομεία, άρα να νοσηλεύονται ασθενείς χωρίς τα Ταμεία να πληρώνουνε και το νοσοκομειακό σύστημα θα απευθύνεται στο κράτος για να καλύψει αυτά που δεν θα έχουν τα Ταμεία να πληρώσουν. Αυτό σημαίνει, ότι το κράτος θα πρέπει να δανειστεί. Αυτό σημαίνει, ότι το κράτος δεν θα έχει να δανειστεί και αυτό με την σειρά τους σημαίνει ότι αν δεν υπάρξει αντίστροφη πορεία για το χτύπημα της ύφεσης, όχι μόνο τα νοσοκομεία, ένα 20% των νοσοκομείων, το λέω και στις ομιλίες μου αυτό δεν κρύβομαι, αλλά ένα αντίστοιχο ποσοστό των Πανεπιστημίων, των ΤΕΙ, των σχολείων, των λιμανιών όλων τελικώς των υποδομών του κοινωνικού κράτους και κοινωνικό κράτος δεν είναι μόνο το Υπουργείο Υγείας, το Υπουργείο Εργασίας, κοινωνικό έργο παρέχουν οι Δήμοι, οι μεταφορές, τα οδικά δίκτυα έτσι δεν είναι; Ό, τι κέρδισε ο ελληνικός λαός με την μεταπολιτευτική του πορεία προς την ευημερία θα αρχίσει σιγά σιγά να το χάνει. Πρέπει, λοιπόν, να καταλάβουν οι πολίτες ότι οι ανέσεις με όλες τις ελλείψεις που είχανε σε όλα τα επίπεδα και στην Παιδεία και στην Υγεία και παντού, οι ανέσεις όποιες αυτές διαμορφώθηκαν τα τελευταία χρόνια, από την Μεταπολίτευση και μετά, θα αρχίσουν να ροκανίζονται. Και για να μην γενικεύω κι έτσι λέτε ότι ξεφεύγω, ναι πράγματι αν δεν υπάρχει αντίστροφη πορεία το 2012 είναι το τελευταίο έτος των εξοικονομήσεων, μετά δεν υπάρχει άλλο να εξοικονομήσεις. Τα εξοικονόμησες όλα. Αν δεν έχεις χρήματα θα πρέπει να μην πληρώνεις. Και ο επόμενος υπουργός Υγείας θα βρεθεί στην πολύ δυσάρεστη θέση το 2013 να πάρει πίσω κάποιες από τις υποδομές που έχουν προσφερθεί στον ελληνικό λαό. Το λέω αυτό γιατί είναι η αλήθεια, την οποία ποτέ δεν έκρυψα και δεν υπάρχουν μάγοι, αγαπητοί κύριοι, δεν υπάρχουν μάγοι να γεννάνε χρήματα, κόβοντας τα από τους τοίχους των νοσοκομείων και από του Υπουργείου.

ΝΕΣΤΟΡΑΣ ΔΗΜΑΡΑΣ: Μάλιστα. Τώρα σε ό, τι αφορά την πολιτική μάχη προς την οποία βαίνουμε. Τι περιθώρια υπάρχουν συνεργασίας με την Ν.Δ., όταν οι γέφυρες φαίνεται να κόβονται τουλάχιστον σε αυτή την φάση.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Νομίζω ότι η αγωνία του ψηφοφόρου τελικά, γιατί σήμερα αυτή ακόμα δεν έχει εκφραστεί, σήμερα ο πολίτης μιλάει, εκφράζοντας τον ερεθισμό του, τον εκνευρισμό του, το μίσος του, τον θυμό του. Ποικίλει η στάση του κόσμου πάντα στην αρνητική φορά της αρνητικής σκέψης. Ό, τι σας είπα είναι κακό, αυτά τα κακά πράγματα σκέφτονται για την πολιτική. Και αυτά εκφράζουν στις δημοσκοπήσεις, ή τις γνώμες που δίνουνε παρέες και οπουδήποτε. Πιστεύω ότι την Παρασκευή, το Σάββατο και την επόμενη Κυριακή, στην πορεία προς την Κυριακή των εκλογών, ο κόσμος θα πάει έχοντας στο μυαλό του την Δευτέρα. Όχι έχοντας στο μυαλό το πώς θα εκτονωθεί στην κάλπη. Και υπό την έννοια αυτή πιστεύω, ότι οι συνολικές δυνάμεις που έχουν να δώσουν κάτι για την ημέρα και όχι μόνο τα καλά λόγια και τα ευχάριστα που δεν ανταποκρίνονται, όμως, στις αλήθειες και τις δυνατότητες της χώρας, αυτοί λοιπόν οι πολιτικοί, οι άνθρωποι τα κόμματα της πρώτης φωνής θα επιδοκιμαστούν και θα υπάρξουνε στην Βουλή οι συσχετισμοί εκείνοι που θα εξασφαλίσουν την επόμενη ημέρα. Τί θα ήθελα, μιλώντας από τον πολιτικό χώρο που ανήκω; Μια συνεργασία στο πλαίσιο της Κεντροαριστεράς. Δεν θα είναι αυτή εφικτή; Θα αναζητηθεί αλλού. Εκείνο που εγώ με όση δύναμη έχω, η παράταξή μου με όση δύναμη έχει, ο πρόεδρος της παράταξής μου ο καινούργιος, ο Βαγγέλης Βενιζέλος, με όλη την δύναμη που έχει και αυτός, προχτές το είπε και το ξεκαθάρισε, η χώρα το ΠΑΣΟΚ υπόσχεται, δεν θα μείνει στον αέρα στις 7 του μηνός. Η χώρα θα έχει λύση. Θα έχει και λύσεις μάλιστα στις 7 Μαΐου. Δεν θα την αφήσουμε την Δευτέρα το βράδυ έρμαιο στην τύχη της φοράς των πραγμάτων, από τα συναισθήματα του κόσμου που προκλήθηκαν από μία αν θέλετε σκληρή πολιτική.

ΝΕΣΤΟΡΑΣ ΔΗΜΑΡΑΣ: Μάλιστα.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Θα την συγκρατήσουμε την χώρα για να μην γονατίσει, γιατί αν γονατίσει η χώρα θα γονατίσουν οι πολίτες της, οι φαμίλιες οι ελληνικές, δεν πρέπει να γίνει αυτό και το ΠΑΣΟΚ είναι υπεύθυνη δύναμη και γι’ αυτό θα παλέψει.

ΝΙΚΟΛΑΣ ΒΑΦΕΙΑΔΗΣ: Ευχαριστούμε θερμά για την συνομιλία που είχαμε τον υπουργό Υγείας και υποψήφιο στην Β’ Περιφέρεια Αθηνών, καλή επιτυχία, κύριε υπουργέ.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Εγώ σας ευχαριστώ