Τρίτη, 07 Μαΐου 2024

Συνέντευξη υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Ανδρέα Λοβέρδου στο ρ/σ FLASH και τους δημοσιογράφους Αγγ. Σπανού και Δ. Μητρόπουλο.

27/04/2012


ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ




Παρασκευή, 27 Απριλίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΑΝΔΡΕΑ ΛΟΒΕΡΔΟΥ ΣΤΟΝ Ρ/Σ FLASH ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΣΠΑΝΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟ.


ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΣΠΑΝΟΥ: Καλημέρα σας, κ. υπουργέ.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Καλημέρα και στους δύο.

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΣΠΑΝΟΥ: Τι λέτε τώρα, λοιπόν, για την επόμενη μέρα των εκλογών;

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Να υπάρξει σίγουρα κυβέρνηση με δημοκρατική νομιμοποίηση, δηλαδή κυβέρνηση με 50% συν μία ψήφο των πολιτών, του ελληνικού λαού, της λαϊκής κυριαρχίας. Αυτή είναι η απαραίτητη προϋπόθεση της σταθερότητας, γιατί ναι μεν οι εκλογικοί νόμοι εξασφαλίζουν και κυβερνήσεις, των οποίων η στήριξη προκύπτει από πολιτικές δυνάμεις που έχουν λιγότερο του 50%, αλλά αυτές, ή ήταν μονοκομματικές, οπότε ένα κόμμα με 45% δικαιούται να κυβερνήσει, γιατί οι εκλογές έχουν ως στόχο την δημοκρατική καταγραφή, αλλά και την ανάδειξη κυβέρνησης, όμως, συνασπισμός κομμάτων με κάτω από 50% και ειδικά σε περίοδο κρίσης, θα κατηγορείται μονίμως ότι δεν έχει δημοκρατική νομιμοποίηση και το αίτημα των νέων εκλογών θα είναι συνεχώς στο τραπέζι. ’ρα, ο πρώτος στόχος για τον πολίτη που θέλει να έχει σταθερότητα η χώρα του μετά τις 6 Μαΐου, δηλαδή την 7η Μαΐου, ο στόχος για την 7η Μαΐου είναι κυβέρνηση συμμαχίας, όπως προκύπτει από την βούληση του ελληνικού λαού που δεν δίνει σε κανέναν την απόλυτη πλειοψηφία, κυβέρνηση συμμαχίας επιβάλει η λαϊκή κυριαρχία παντί τρόπο και οπωσδήποτε συμπληρώνουμε κάποιοι, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, εγώ το υποστηρίζω με πολύ μεγάλη ένταση, να έχει μία ψήφο πάνω από το 50% για να μπορεί να θεωρείται και να είναι μια κυβέρνηση δημοκρατική νομιμοποιημένη.

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΣΠΑΝΟΥ: ’ρα, λέτε ότι δεν έχει σημασία τόσο το πρόσωπο του πρωθυπουργού, θα μπορούσε άνετα να είναι και ο κ. Σαμαράς.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Τα είπε ο κ. Βενιζέλος αυτά, τα επαναλαμβάνω όπως ακριβώς τα είπε, δεν έχω μπροστά μου την εφημερίδα να σας τα διαβάσω …

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΣΠΑΝΟΥ: Ναι, τα διαβάσαμε και εμείς, αλλά δεν καταλάβαμε ακριβώς.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ : Ό, τι καταλάβατε εσείς, κατάλαβα και εγώ, που κατάλαβα καλά, ότι σημασία έχει η χώρα να είναι σταθερή, σημασία έχει η χώρα να συνεχίσει τα βήματα που είχε ξεκινήσει και να μην μετατραπεί στον ήρωα του μύθου του Σίσυφου που θα πετάει την πέτρα κάτω πριν φτάσει στην κορυφή για να την ξανανεβάσει, ένα μαγκανοπήγαδο, ένα «ράβε – ξήλωνε», που δεν βγάζει πουθενά, το γεφύρι της ’ρτας, όχι οι θυσίες του ελληνικού λαού δεν πρέπει να χρειαστεί να ξαναγίνουν, πρέπει να πατήσουμε πάνω σε αυτές για να προχωρήσουμε και αυτό θα συμβεί μόνο αν δεν περάσουμε κανένα εξάμηνο αστάθειας όπου όλα θα χαλαρώσουνε, ήδη έχουν χαλαρώσει λόγω των εκλογών, όλα θα ξαναχαλαρώσουν για πολύ χρονικό διάστημα, το 2012 θα χαθεί και από πλευράς δημοσίων δαπανών και από πλευράς χτισίματος των πρώτων ενεργειών για τον πόλεμο εναντίον της ύφεσης και θα χαθεί το 2012, πάει και το 2013. Και όπως το λέω εδώ και πάρα πολύ καιρό, μου λένε ότι το λέω τώρα προ των εκλογών, το λέω, όμως, από την πρώτη ημέρα που ανέλαβα Υπουργός Υγείας, ότι οι δομές του κοινωνικού κράτους, Υγεία, Παιδεία, συγκοινωνίες, λιμάνια, κοινωνική προσφορά των δήμων, θα περικοπούν το 2013 αν από την 7η Μαΐου δεν στρωθούμε στην δουλειά της συνέχισης του δεύτερου προγράμματος, αλλά και της μάχης εναντίον της ύφεσης, δηλαδή του αγώνα υπέρ της ανάπτυξης, που πρέπει να έχει χρονοδιάγραμμα Μαΐου. Μαΐου όχι Ιουνίου και βλέπουμε, Μαΐου τι θα κάνει η κυβέρνηση συνεργασίας τον Μάιο, για τα αγροτικά, για τον τουρισμό, για την ναυτιλία, για εκεί δηλαδή που ο έλληνας και η ελληνίδα μπορούν και δεν χρειάζονται να εκπαιδευτούν στις καινοτομίες που θα αποδώσουν σε δέκα και δεκαπέντε χρόνια.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Σας βλέπω πάντως πολύ βιαστικό. Φοβάμαι ότι θα χρειαστεί να περιμένουμε όλο τον Μάιο για να δούμε ποια θα είναι η κυβέρνηση συνεργασίας.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Όχι είναι κακό αυτό, κ. Μητρόπουλε. Να μην γίνει αυτό.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ : Το ξέρω αλλά η εμπειρία μου …

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Την Δευτέρα το βράδυ πρέπει να έχουμε πρωθυπουργό.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Να σας ρωτήσω κάτι …

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ : Αν είναι την Δευτέρα το βράδυ να ψάχνουμε και να μπαίνουμε στις «Σολομωνικές», που μπήκανε και πρόσφατα τον Νοέμβριο δηλαδή, να είναι ο «α», να είναι ο «β» και τι είναι ο «α» και τι είναι ο «β», όχι η χώρα πρέπει να έχει πρωθυπουργό. Και όπως σωστά είπε ο κ. Βενιζέλος και τον στηρίζω απόλυτα σε αυτό γιατί είναι αυτό απόλυτο λογικό, πρωθυπουργό πολιτικής υφής, πολιτικό πρωθυπουργό.

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΣΠΑΝΟΥ: Όχι τον κ. Παπαδήμο εννοείται.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ : Όχι μην με βάζετε σε αυτό. Θα διαλέξω εγώ τον πρωθυπουργό, εγώ έχω τον δρόμο μου. Είμαι υποψήφιος στην Β’ Αθηνών. Ρωτήστε τον κ. Βενιζέλο και την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ στην οποία ανήκω, το βράδυ των εκλογών της Κυριακής.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Χειριστήκατε κρίσιμα θέματα και στην κυβέρνηση Παπανδρέου και στην κυβέρνηση Παπαδήμου, ποια είναι η εμπειρία σας από την κυβέρνηση Παπαδήμου; Ήταν ένα σχήμα προορισμένο να υπηρετήσει την χώρα ειδικού σκοπού; Μια κυβέρνηση PSI, νέας δανειακής, ή είναι μια γενική δοκιμή για το τι θα μπορούσαμε να δούμε στο μέλλον;

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Κοιτάξτε, είναι μία κυβέρνηση συνεργασίας πρώτο το καλό. Δεύτερον, είναι μία κυβέρνηση που εφήρμοσε κατά γράμμα το πρόγραμμα της 26ης Οκτωβρίου, δηλαδή τις αποφάσεις που πήρε η σύνοδος κορυφής τότε, την είχαμε πει κυβέρνηση περιορισμένου χρόνου και ειδικού σκοπού, υπήρξε και τα δύο. Και περιορισμένου χρόνου, ένα εξάμηνο πόσο έμεινε, αλλά και τον ειδικό της σκοπό που έβαλε κάτω τον πέτυχε. 106 δισ. κόπηκαν από το χρέος μας. Δεν θα τα πληρώσουμε. Και 130 δισ. μπαίνουν με τον ένα, ή με τον άλλο τρόπο στα ταμεία της Ελλάδας. Πάμε τώρα παρακάτω. Τι άλλο έκανε; Εγώ με την κυβέρνηση Παπαδήμου έκανα την νέα φαρμακευτική πολιτική. Ψήφισε η Βουλή τον σχετικό νόμο, τον εφήρμοσε, είχα βάλει στόχο από 18% τα γενόσημα να πάνε στο 50% και ήδη σκαρφαλώνουνε στο 51% με 55% η κατανάλωση των γενοσήμων. Κανένας ασθενής δεν έπαιρνε τίποτα, αποδείχθηκε ότι ήταν έμμισθοι, αυτοί οι οποίοι έβγαιναν έξω και έλεγαν «τα γενόσημα θα πεθάνουν τα παιδιά των οικογενειών είναι κακά φάρμακα», το 18% έγινε 51% και η ροή των ασθενών είναι ακριβώς η ίδια και η θεραπεία τους η ίδια που ήταν και στο παρελθόν.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Μπορείτε να το ξαναπείτε, παρότι έχει ειπωθεί ξανά, σε ξένες χώρες το ποσοστό χορήγησης;

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Είναι άνω του 80%. 85% με 95%.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ : Μάλιστα. Και σε ποιες χώρες είναι αυτό;

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Έχω στο αρχείο μου τα τηλεγραφήματα και τα e-mails γιατρών στην Αμερική, στην Γερμανία, στην Ελβετία που μου έλεγαν προχωρήστε μην τους ακούτε είναι ψεύτες και «τα πιάνουνε», αυτοί που λένε για τα γενόσημα, γιατί εδώ στην χώρα που παράγει φάρμακα, Γερμανία, Ελβετία κυρίως, αλλά και Αμερική εδώ που παράγουν πρωτότυπα φάρμακα, η υπόδειξη των κυβερνήσεων είναι η κατανάλωση των γενοσήμων, που είναι ακριβώς το πρωτότυπο όταν έχει αυτό αντιγραφεί μετά την λήξη της προστασίας της πατέντας και τίποτα περισσότερο.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Να σας ρωτήσω κάτι άλλο;

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ακούστε, αυτό έγινε επί Παπαδήμο, έγινε και εφαρμόστηκε. Αλλά έγινε και εφαρμόστηκε από πολιτικό υπουργό. Εγώ δεν είμαι διορισμένος, εγώ είμαι πολιτικός επειδή ο ελληνικός λαός το αποφάσισε, ουδείς με διόρισε και έκανα μία πολιτική την οποία ο πρωθυπουργός μου επέτρεψε να κάνω.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Σύμφωνοι. Για το ΠΑΣΟΚ υπάρχει. . .

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ο υπόλοιπος απολογισμός της κυβέρνησης Παπαδήμου είναι ψήφιση νόμων. Με την ψήφιση νόμων δεν βγαίνει άκρη. Η εφαρμογή των νόμων είναι η ουσία.

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΣΠΑΝΟΥ: Ναι αλλά έχει και μία σημασία να δούμε και ποιος είναι ο απολογισμός της προηγούμενης κυβέρνησης, που δεν ήτανε με διορισμένους.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ο απολογισμός της κυβέρνησης Παπανδρέου, κατά το βασικό θέμα των ημερών, είναι η εφαρμογή της απόφασης που ελήφθη επί Παπανδρέου στις 26 Οκτωβρίου στην Ευρώπη.

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΣΠΑΝΟΥ: Ωραία, άρα λέτε ότι είναι θετικός;

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Δεν είναι θετικό αυτό που σώθηκε η χώρα;

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΣΠΑΝΟΥ: Εσείς θα μας το πείτε και θα το αξιολογήσει ο λαός.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Εγώ λέω ότι είναι θετικός. Παπανδρέου και Βενιζέλος το κάνατε αυτό. Θα το διαγράψουμε αυτό επειδή η δημαγωγία θέλει τώρα να βρίζουμε; Εγώ έχω ζήσει τρεις αλλαγές αρχηγών στο ΠΑΣΟΚ. Και ξέρω τι σημαίνει να κάνεις «Ιφιγένεια» τον προηγούμενο. Ποτέ δεν τα δέχθηκα αυτά. Δεν μου άρεσαν.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Για το ΠΑΣΟΚ υπάρχει φάρμακο αυτή την στιγμή; Φαίνεται να είναι ένα κόμμα που ασθενεί. Και το φάρμακο αυτό είναι η «συγγνώμη»; Βλέπω ότι υπάρχει έτσι μία έμμεση συζήτηση, είναι και η κα ’ννα Διαμαντοπούλου σε αυτό το κάδρο, είναι και αυτά που είπε και ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος για το «υπάρχουν λεφτά», η «συγγνώμη», είναι το φάρμακο; Είναι γενόσημο;

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Κοιτάξτε, τώρα το να βάζεις θέμα κομματικών, ή κάποιων απόψεων οκτώ ημέρες προ των εκλογών, θες να κάνεις κακό στην παράταξή σου. Εγώ αυτό πιστεύω. Η παράταξη δεν έχει πολυτέλεια να συζητήσει.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι ένα θέμα, όμως.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ακούστε θα σας πω μετά την άποψή μου. Πάντως θέλω να πω ότι επειδή εγώ είχα ένα ρόλο στις εξελίξεις του ΠΑΣΟΚ, ένα πράγμα έχω ως αρχή γιατί το θυμάμαι νέος τότε: Αβέρωφ του Ράλλη ένας πολιτικός αν θέλει να γίνει, πρέπει να το σκεφτεί πολύ. Εγώ πάντως το έχω απορρίψει αυτό. Όταν αναδείχθηκε αρχηγός της Ν.Δ. ο κ. Γεώργιος Ράλλης και κέρδισε τον κ. Ευάγγελο Αβέρωφ, θυμάστε όλοι, οι παλαιότεροι θυμόμαστε ότι προ των εκλογών λίγες ημέρες, του απέστειλε μία επιστολή ο Αβέρωφ του Ράλλη εις την οποία του έλεγε περίπου ότι η γραμμή αυτή που ακολουθεί η χώρα την πάει στα βράχια. Και η επιστολή αυτή διέρρευσε. Δημοσιεύθηκε στον Τύπο και υπέσκαψε τον Γεώργιο Ράλλη. Όποιος θέλει να κάνει στον αρχηγό του αυτό, ας το κάνει. Αλλά ο ελληνικός λαός καταλαβαίνει. Και αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι σταθερότητα και για να είναι σταθερή η χώρα πρέπει τα μεγάλα της κόμματα να είναι σταθερά. ’μα είναι ο ένας να βγάζει το μάτι του άλλου, παρακαλώ πάρα πολύ, η ιστορία θα τον καταγράψει ως τέτοιον. Πάμε τώρα, αφού αυτό είναι μία μεθοδολογική αρχή σωστή κατά την γνώμη μου, στο ειδικό θέμα που ρωτάτε. Έχω πει στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και το λέω σε όλες μου τις ομιλίες, το λέω και σε εσάς, ότι η κριτική του πρόσφατου παρελθόντος είναι υποχρέωση, αλλά αν έχουμε πέντε λέξεις να πούμε, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην ελληνική κοινωνία, εγώ τώρα σε εσάς, στην εκλογική μου περιφέρεια, από τις πέντε λέξεις που έχουμε, η μισή αφορά το χτες και οι τεσσεράμισι πρέπει να αφορούν το μέλλον. Γιατί ο πολίτης τώρα δεν γράφει πολιτική ιστορία, δεν είναι συγγραφείς οι πολίτες, να θέλουν να πάρουν ως τεκμήριο την γνώμη ενός πολιτικού και να γράψουν οι καθένας την πολιτική ιστορία της Ελλάδας του έτους 2011 και 2012. Οι πολίτες θέλουν να δουν τι θα κάνουνε την επομένη των εκλογών την 7η Μαΐου. Αν τους λες εσύ για το παρελθόν, υπερβάλλεις σε κάτι για το οποίο ο πολίτης θέλει να ακούσει, για να ξέρει πως τοποθετείσαι απέναντι στα πρόσφατα, αλλά δεν θέλει να εξαντλείσαι εκεί. Από εκεί και πέρα το βασικό θέμα είναι τι θα κάνεις την επόμενη ημέρα, για αυτό και πιστεύω ότι καλώς έγινε η αποτίμηση του πρόσφατου παρελθόντος, και εγώ θεωρώ ότι είναι πράξη φιλότιμη, το να λες ότι αν ήμουν κάπου σκληρός, αυτό δεν το ήθελα μου επιβλήθηκε, ή αν έκανα κάπου λάθη οφείλω να πω στον ελληνικό λαό ότι έχω συναίσθηση αυτής της πορείας, όμως, αν αυτό αποτελεί το 100% του λόγου ενός πολιτικού, το «έπαθα και έμαθα», που λένε διάφοροι συνάδελφοί μου και εγώ το λέω, αλλά πες και μια φορά βρε αδελφέ, δεν μπορεί να είναι ο κύριος πολιτικός σου λόγος ό, τι έπαθες και έμαθες, γιατί τότε θα κάτσεις και άλλο στο θρανίο και να μην μαθαίνει στο σβέρκο του κάθε πολίτη.

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΣΠΑΝΟΥ: Σας ευχαριστούμε πολύ.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Εγώ. Καλή σας μέρα