Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Συνέντευξη υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Ανδρέα Λοβέρδου στον ρ/σ Ράδιο 9 και τον δημοσιογράφο Μπ. Παπαπαναγιώτου.

03/05/2012


ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ




Πέμπτη, 3 Μαΐου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΑΝΔΡΕΑ ΛΟΒΕΡΔΟΥ ΣΤΟΝ Ρ/Σ RADIO 9 ΚΑΙ ΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΜΠΑΜΠΗ ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ.


ΜΠΑΜΠΗΣ ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Λοιπόν, πάμε στον κ. Ανδρέα Λοβέρδο, υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και υποψήφιο με το ΠΑΣΟΚ στην Β’ εκλογική περιφέρεια της Αθήνας. Καλημέρα σας, κ. Λοβέρδο.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ : Καλημέρα, κ. Παπαπαναγιώτου.

ΜΠΑΜΠΗΣ ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Λοιπόν, ξεκαθαρίζουν λίγο τώρα τα πράγματα για την Δευτέρα, ή όχι;

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Νομίζω όχι ακόμη, γιατί δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα τι ακριβώς θέλει ο λαός και τι θα αποφασίσει. Είναι οι επόμενες μέρες, και η σημερινή, καθοριστικές μέρες για την λήψη απόφασης από τον κάθε ψηφοφόρο χωριστά, ούτως ώστε την Κυριακή να έχουμε την απόφαση του εκλογικού σώματος. Ακόμη, όμως, θεωρώ ότι οι εργασίες είναι μπροστά και δεν είναι πίσω. Συνεπώς, όταν δεν ξέρεις τους συσχετισμούς που ο λαός θα δώσει, δεν μπορείς να ξέρεις και τι ακριβώς πρέπει να γίνει.

ΜΠΑΜΠΗΣ ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Δηλαδή για να το πούμε πρακτικά αυτό το οποίο λέτε, κ. Λοβέρδο, είναι το εξής: ας πούμε τι ποσοστό θα πάρει το κάθε κόμμα …

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ποιος θα είναι πρώτος. Τι ποσοστό θα υπάρχει στον πρώτο και στον δεύτερο.

ΜΠΑΜΠΗΣ ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Τι διαφορά θα υπάρχει μεταξύ τους, τι άθροισμα θα παράγουν και τα δύο μαζί ;

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Αυτό είναι το συνεπαγόμενο. Πόσα κόμματα θα μπουν στην βουλή; Ποια θα μπουν; Θα μπει η κα Μπακογιάννη; Θα μπει ο κ. Κουβέλης και με τι ποσοστό; Όλα αυτά παίζουν το ρόλο τους. Ποιο είναι το τρίτο κόμμα; Όλα παίζουν τον ρόλο τους, όλα είναι σημαντικά για την λήψη της τελικής απόφασης και όλα αυτά θα δώσουν ένα σύνολο βουλευτών στην Βουλή, υπέρ της συνέχισης αυτής της πορείας της Ελλάδας, ή υπέρ της αντίθετης πολιτικής που είναι το χάος από ό, τι εγώ μπορώ να καταλάβω. Επίσης θα καταλάβουμε, κ. Παπαπαναγιώτου, και ποια είναι η πλειοψηφία στον λαό. Γιατί άλλο να έχεις πλειοψηφία στην Βουλή και να είσαι μειοψηφία στον λαό, άλλο να είσαι πλειοψηφία και στα δύο.

ΜΠΑΜΠΗΣ ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: ’ρα, λοιπόν, λέτε ότι δεν μπορεί να σταθεί μία κυβέρνηση, η οποία δεν θα έχει ως άθροισμα κάτι πάνω από το 50%.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Δεν βάζω ποσοστό όχι, γιατί αποφεύγω τα νούμερα, αλλά γιατί πρέπει να δούμε και την δύναμη των άλλων κομμάτων. Μπορεί ένα κόμμα να μπει στην Βουλή, ή να μην μπει για λίγο και το 2,5% που παίρνει να είναι 2,5% του ελληνικού λαού και πρέπει να υπολογιστεί για να κριθεί τι απόφαση πήρε ο λαός. Συνεπώς, να είναι πλειοψηφία στην Βουλή και να μπορεί να είναι πλειοψηφία στον λαό.

ΜΠΑΜΠΗΣ ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Εσείς κρίνετε ότι υπάρχει πιθανότητα επαναληπτικών εκλογών; Ή να το θέσω λίγο διαφορετικά, θα είναι καλό, ή κακό να γίνουν ξανά εκλογές;

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Θα είναι κακό.

ΜΠΑΜΠΗΣ ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Θα είναι κακό λέτε.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Θα είναι κακό γιατί θα μείνει η χώρα περίπου ένα μήνα ενάμιση σε εκκρεμότητα. Και αυτό το εικοσαήμερο που μείναμε σε εκκρεμότητα η διοίκηση έχει παραλύσει σχεδόν. Και όπως χθες με τον κ. Παπαδήμο λέγαμε στην τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, έχουμε καθήκον να συγκρατήσουμε τις δημοσιονομικές δαπάνες, γιατί αν δεν συγκρατηθούν θα είναι οπωσδήποτε η χαλάρωση και ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός αφορμή για νέα μέτρα.

ΜΠΑΜΠΗΣ ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Το ΠΑΣΟΚ εάν είναι δεύτερο κόμμα, θα θέσει θέμα Σαμαρά κατά την γνώμη σας;

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Πάμε για την Κυριακή των εκλογών, δεν παίζει τίποτε άλλο παρά για ένα κόμμα εξουσίας όπως είμαστε εμείς, ένα κόμμα ευθύνης, γιατί έχουμε μεγάλη εμπειρία και ξέρουμε ότι η στρατηγική της ανάπτυξης πρέπει να ξεκινήσει από (3.35), για εμάς μόνο η πρώτη θέση υπάρχει.

ΜΠΑΜΠΗΣ ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Αυτός είναι ο στόχος όπως και η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ λέει αυτοδυναμία. Ωραία, πάμε παρακάτω τώρα. Μπορεί να υπάρξει μπορεί να μην υπάρξει, είμαστε μπροστά από τις εκλογές ακόμα. Το ερώτημα είναι θα κολλήσετε στο πρόσωπο μετά τις εκλογές εάν υπάρχει συμφωνία στο πολιτικό διαταύτα;

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Κύριε Παπαπαναγιώτου, σημασία έχει να δει κανείς πια είναι η απόφαση του λαού την Κυριακή. Θα την χειριστούμε με τρόπο που θα συμβαδίζει με τα επιχειρήματά μας τα προεκλογικά και όλη μας την τακτική. Όταν εμείς λέμε όλο αυτό τον καιρό και πρώτος ο κ. Βενιζέλος λέει ότι σημασία έχει η αυτοδυναμία της Ελλάδας, σημασία έχει η χώρα, το εθνικό στοιχείο έρχεται πρώτο. ’ρα εμείς, εφ’ όσoν ο λαός έτσι επιλέξει, είμαστε συντεταγμένοι με την βούλησή του. Δεν μπορούμε να πούμε ότι αφήνουμε την Ελλάδα στο χάος. Από εκεί και πέρα το πρόσωπο που θα ηγηθεί της κυβερνήσεως, θα το δούνε οι αρχηγοί των κομμάτων την Κυριακή και την Δευτέρα. Και η δική μου προτροπή ως ενός πολιτικού στελέχους είναι αυτή η ιστορία να τελειώνει γρήγορα.

ΜΠΑΜΠΗΣ ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Να σας ρωτήσω κάτι επειδή το υπαινίσσεστε και εσείς και το ακούω αρκετά τις τελευταίες ημέρες, ότι μην κοιτάτε τώρα κατά γράμμα τι λέει το κάθε κόμμα, από την Κυριακή το βράδυ, την Δευτέρα θα λέει και λίγο διαφορετικά πράγματα. Στο πλαίσιο αυτό εσείς περιμένετε, ή εκτιμάτε ότι μπορεί να δημιουργηθούν προϋποθέσεις να κάνετε κουβέντα και με το ΣΥΡΙΖΑ ας πούμε;

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Δεν ξέρω ποια θα είναι η μετεκλογική τους στάση, πάντως η προεκλογική τους στάση είναι τελείως έξω από την λογική που έχει η χώρα. Λέει πράγματα που συνταγματικά είναι στον αέρα, λέει πράγματα που από πλευράς συσχετισμού των διεθνών και ευρωπαϊκών δυνάμεων είναι τελείως αστήριχτα, λέει πράγματα τα οποία συναρπάζουν ένα εκλογικό ακροατήριο που έχει δυσκολίες οικονομικές, όλα αυτά είναι σωστά και τα καταλαβαίνουμε, κάνει μία έξυπνη τακτική ο κ. Τσίπρας, αλλά αυτή η έξυπνη τακτική δεν ξέρω κατά πόσο μπορεί να έχει σχέση με την πραγματικότητα. Γιατί δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Λέει και το λέει σωστά αυτό, ξέροντας ότι ο λαός αναζητάει κυβέρνηση, μιλάει για την κυβέρνηση την εναλλακτική, την κυβέρνηση της Αριστεράς. Αυτό είναι καλό ως συλλογιστική. Ο καθένας που κατεβαίνει να κοιτάει όχι μόνο την καταγραφή των δυνάμεών του, αλλά και διακυβέρνηση της χώρας. Από την άλλη όλες οι συνιστώσες που θα μπορούσαν να αποτελέσουν την κυβέρνηση της οποίας είναι φορέας αυτός, λένε όχι. Προτείνει την κα Παπαρήγα για πρωθυπουργό, του λέει όχι. Λοιπόν, η πρότασή του είναι στον αέρα. Δεν υπάρχει πεδίο για να μετατραπεί σε πράξη. Συνεπώς, έχουμε μία έξυπνη προεκλογική τακτική που συνδέει το κόμμα αυτό με μία τακτική που δεν αφορά την Ελλάδα.

ΜΠΑΜΠΗΣ ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: ’ρα, δεν μπορεί να είναι μέσα στους συνομιλητές σας της επόμενης ημέρας εκτιμάτε.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Εμείς θα απευθύνουμε πρόταση σε όλους. Το έχει πει αυτό ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, δεν θα περιοριστούμε στην ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ με την οποία σήμερα είμαστε συγκυβέρνηση. Θα κάνουμε πρόταση σε όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις για να είμαστε σαφής και από εκεί και πέρα ο καθένας θα πάρει τις ευθύνες του. ’λλωστε, όμως, ο ψηφοφόρος έχει υπόψη του τι λέει το κάθε κόμμα τώρα. Δηλαδή δεν συγχωρούνται λάθη μετά την αποχώρηση από την κάλπη, ξέρει ότι το κόμμα αυτό, ο ΣΥΡΙΖΑ, λέει όχι σε μία στήριξη μιας εθνικής κυβέρνησης. Λοιπόν, όταν λέει όχι στο μόνο εφικτό, πως μπορεί να είναι χρήσιμο την επόμενη ημέρα αυτό το κόμμα;

ΜΠΑΜΠΗΣ ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Καλά, ο καθένας το εφικτό το βλέπει διαφορετικά ξέρετε, έτσι; Υπάρχει μία διαφορετική προσέγγιση. Όσα λέει ο κ. Τσίπρας τα θεωρεί εφικτά. Δεν είναι άλλο πως τα κρίνετε εσείς, ή πως τα κρίνει ο οποιοσδήποτε άλλος.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Μα, εγώ την άποψή μου λέω. Λέω την άποψη του ΠΑΣΟΚ με κριτήριο τις ανάγκες της χώρας και με κριτήριο την άποψή μου και πάλι, κατά πόσο αυτό που λέει ένα κόμμα είναι εφικτό. Και εγώ δεν μπαίνω στην συλλογιστική: δική μου, ή αυθαίρετη. Λέω ότι όταν απευθύνεται στο ΚΚΕ, απευθύνεται στους ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΣ, απευθύνεται στον κ. Κουβέλη και του λένε οι δύο από τους τρεις αυτούς «όχι», αντιλαμβάνεστε ότι σε αυτό που λέει δεν υπάρχει πεδίο εφαρμογής.

ΜΠΑΜΠΗΣ ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Μάλιστα. Τώρα ένα τελευταίο σχόλιο επειδή στείλατε μία απαντητική επιστολή στον κ. Μόρς, ο οποίος μάλλον σε ανοίκειο ύφος είχε στείλει την προηγούμενη επιστολή του για τον τρόπο με τον οποίο έγινε η συγχώνευση των ασφαλιστικών Ταμείων, εσείς πως την ερμηνεύετε αυτή την κίνηση λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές; Από την πλευρά του εννοώ.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Κοιτάξτε, εγώ αιφνιδιάστηκα. Γιατί όσο και επιθετική να ήταν η στάση της κοινότητας απέναντι στα θέματα τα οποία εγώ επόπτευα στο Υπουργείο Εργασίας και στο Υπουργείο Υγείας, υπήρχε πάντα, επειδή εγώ τιμώ την υπογραφή μου, υπήρχε πάντα ένα κλίμα πάρα πολύ καλής συνεννόησης. Δηλαδή όσο κι αν διαφωνούμε θα καθίσουμε και με βάση την ρήτρα της διαβούλευσης θα βρούμε λύση. Αυτή την φορά ξαφνιάστηκα γιατί οι δικές μου προτάσεις οφείλονται στο μνημόνιο για την συγχώνευση των Ταμείων, μιλάμε για τα Ταμεία τα οποία συγχωνεύονται και συγχωνεύτηκαν ήδη έτσι, ένα μένει ακόμα που συγχωνεύεται την 1η Ιουνίου, ενώ η προθεσμία του προγράμματος είναι 1η Ιουλίου, εγώ το έχω βάλει νωρίτερα γιατί έτσι έπρεπε να γίνει. Και είναι οι δικές μου προτάσεις που αποδέχθηκαν αυτοί, ξαφνικά ενώ δίνω την λογική δυνατότητα όπως την έχετε εσείς οι δημοσιογράφοι και τα τρία μεγαλύτερα Ταμεία για τους κλάδους υγείας και των υπαλλήλων στις τράπεζες. Αυτά τα Ταμεία τα τέσσερα, τρία των τραπεζικών υπαλλήλων και ένα το δικό σας, δεν συντηρούνται με χρήματα του κράτους. Αφού δεν συντηρούνται με χρήματα του κράτους κάνουν ιδιωτική ασφάλιση. Ιδιωτική επαγγελματική ασφάλιση. Όπως, λοιπόν, είναι τα δικά σας, να υπάρχει δυνατότητα και κάποιος άλλος αν δεν τον επιχορηγεί το κράτος να το κάνει. Έχω στο μυαλό μου τους υπαλλήλους που εργάζονται στις υπόλοιπες τράπεζες που δεν έχουν ακόμα τέτοιου είδους Ταμεία. Είναι 60.000 άνθρωποι.

ΜΠΑΜΠΗΣ ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Μάλιστα.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Αυτό είναι απολύτως λογικό και επειδή λειτουργεί από το 1936, την ρύθμιση αυτή την έχει επαναλάβει ο δικός μου ασφαλιστικός νόμος του 2010 και τώρα την δίνω ως δυνατότητα. Αυτό είναι απολύτως λογικό. Απλώς δεν κατάλαβαν, πολλές φορές συμβαίνει είτε εμείς να μην καταλαβαίνουμε κάτι είτε αυτοί να μην καταλαβαίνουν κάτι. Και αντί να κάνουν μία παρέμβαση στο ύφος που ταιριάζει στην συνεργασία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με ένα κυρίαρχο κράτος της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έστειλαν μία επιστολή που δεν ήταν καθόλου σωστή σε ό, τι αφορά στο ύφος. Και υποχρεώθηκα να απαντήσω και εγώ λέγοντας τους να προσέχουν τα λόγια τους.

ΜΠΑΜΠΗΣ ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Τώρα αυτό, κ. Λοβέρδο, σε τι συμπέρασμα μας οδηγεί; Ότι οι άνθρωποι συμπεριφέρονται απέναντι σε μία χώρα μειωμένης κυριαρχίας, το έκαναν επίτηδες, άκουσα και αυτή την εκτίμηση, για να τσιγκλήσουν ακόμα περισσότερο και δεν ξέρω εγώ γιατί, ή εσείς ως κυβέρνηση δεν ήσασταν συνεπής ως προς συμφωνημένα; Γιατί υπάρχουν τρεις διαφορετικές προσεγγίσεις ως προς το γιατί έγινε αυτό.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Όχι, όχι. Αυτό δεν μπορεί να το πει κανείς σε εμένα. Παρέλαβα μία κατάσταση χαώδη έχω κάνει ένα Ταμείο, τον ΕΟΠΥΥ, που μπαίνουνε όλοι οι εργαζόμενοι όλων των ασφαλιστικών Ταμείων, ένα μένει και περίπου σε 28 ημέρες μπαίνει και αυτό, είμαι πολύ πιο νωρίς στις υποχρεώσεις μου από τα χρονοδιαγράμματα του δεύτερου προγράμματος, δεν υπάρχει τέτοιο θέμα δηλαδή, το θέμα που γεννιέται, γιατί και μία παρεξήγηση λύνεται με εξηγήσεις έτσι, το θέμα του ύφους αυτού εγώ το συναρτώ, ενδεχόμενο είναι τώρα αυτό έτσι, ή μπορούσα να το συναρτήσω καλύτερα, με την πορεία μιας προεκλογικής περιόδου που σε πολλά σημεία της ξεφεύγει από τις δεσμεύσεις που έχει η χώρα…

ΜΠΑΜΠΗΣ ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Και μας επανέφερε στην τάξη ο κ. Μόρς με αυτή την επιστολή;

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Όχι, όχι. Αν μπορώ να καταλάβω πως σκέφτονται εκεί, γιατί ήμουνα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή πριν λίγο καιρό, ήμουνα σε άτυπο συμβούλιο υπουργών, μίλησα με συναδέλφους μου, το κλίμα που υπάρχει έξω δεν το συνδέω με την επιστολή του κ. Μόρς. Το κλίμα που υπάρχει έξω είναι ένα κλίμα απορίας αν η Ελλάδα θα συνεχίσει το πρόγραμμα, ή θα το διακόψει. Τώρα από εκεί και πέρα σε ό, τι αφορά στην επιστολή του κ. Μόρς, δεν ξέρω ποιο είναι το κίνητρό του και δεν με αφορά. Εμένα με αφορά να επανέρχεται η τάξη σε ό, τι αφορά στην συνεργασίας ενός μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, ενός μέλους της κυβέρνησης της ελληνικής δημοκρατίας απέναντι σε έναν Ευρωπαϊκό θεσμό. Σε εμάς δεν μιλάνε έτσι και αυτό δεν το λέμε μεταξύ μας, σε εμάς δεν μιλάνε έτσι και το λέμε σε αυτούς.

ΜΠΑΜΠΗΣ ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Σας ευχαριστώ πολύ, κ. Λοβέρδο, να είστε καλά.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Και εγώ, κ. Παπαπαναγιώτου, καλημέρα σας.