Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Συνέντευξη του υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ.Ανδρέα Λοβέρδου στον ρ/σ Real fm και τον δημοσιογράφο Ν. Χατζηνικολάου.

04/05/2012


ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ




Παρασκευή, 4 Μαΐου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΑΝΔΡΕΑ ΛΟΒΕΡΔΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΑΝΔΡΕΟΥΛΑΚΟΥ ΣΤΟΝ Ρ/Σ REAL FM ΚΑΙ ΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΝΙΚΟ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ.


ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Πάμε να κουβεντιάσουμε με δύο υποψήφιους βουλευτές, τον κύριο Απόστολο Ανδρεουλάκο υποψήφιο βουλευτή με την ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ και πρώην υπουργό και τον κύριο Ανδρέα Λοβέρδο υπουργό και υποψήφιο βουλευτή με το ΠΑΣΟΚ, καλημέρα στους δύο κυρίους.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Καλημέρα, κ. Χατζηνικολάου.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΑΝΔΡΕΟΥΛΑΚΟΣ : Καλημέρα, κ. Χατζηνικολάου και οι δύο στην Β’ Αθηνών.

ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Και οι δύο στην Β’ Αθηνών σωστά.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Καλημέρα, κ. Ανδρεουλάκο.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΑΝΔΡΕΟΥΛΑΚΟΣ: Καλημέρα.

ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Θέλω να ξεκινήσω, κ. Ανδρεουλάκο, από εσάς κι επειδή ξέρω ότι δεν τα μασάτε τα λόγια σας, θέλω να σας ρωτήσω γιατί να ψηφίσει ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ένας πολίτης, όταν για παράδειγμα τα πεντέμισι χρόνια της διακυβέρνησης Καραμανλή, στου οποίου τις κυβερνήσεις ήσασταν μέλος…

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΑΝΔΡΕΟΥΛΑΚΟΣ: Όχι, σε όλες τις κυβερνήσεις, εγώ ήμουνα μέχρι το 2007.

ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Μέχρι το 2007, την τελευταία και χειρότερη διετία την αποφύγατε είναι η αλήθεια, πείτε μου σας παρακαλώ γιατί να ψηφίσει κάποιος ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, όταν εσείς είχατε το σύνθημα της επανίδρυσης τους κράτους και δεν κάνατε τίποτα. Δηλαδή γιατί να πιστέψουμε ότι εσείς είστε οι καλύτεροι για να κάνετε τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η χώρα;

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΑΝΔΡΕΟΥΛΑΚΟΣ: Αντελήφθην την απορία σας και το ερώτημά σας κύριε Χατζηνικολάου, να σας πω. Γιατί η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ παγίως είναι στις διακηρύξεις και στο πρόγραμμά της στην σωστή κατεύθυνση. Του λιγότερου κράτους, του πιο φειδωλού κράτους, των μεταρρυθμίσεων, των αναδιαρθρώσεων, αυτή είναι μία αλήθεια.

ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Στο πρόγραμμα, στην ουσία;

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΑΝΔΡΕΟΥΛΑΚΟΣ: Στην ουσία, ακούστε να δείτε. Στην ουσία για να μπορέσεις να εφαρμόσεις μέτρα και πρόγραμμα πρέπει να είναι ώριμη η κοινωνία κύριε Χατζηνικολάου, πρέπει να έχουν ωριμάσει οι συνθήκες και πρέπει να ομολογήσουμε ότι οι συνθήκες εκείνη την εποχή που ανέβηκε η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ το 2004 στην εξουσία, οι συνθήκες δεν ήταν καθόλου ώριμες. Δηλαδή δεν είχαμε συνειδητοποιήσει όλοι το μέγεθος του προβλήματος, κανένας ούτε η κοινωνία, ούτε τα κόμματα, ούτε οι δημοσιογράφοι που τα λένε τα πράγματα, ούτε οι συνδικαλιστές, κανένας. Θα σας θυμίσω ότι έδινε κάποιες αυξήσεις η κυβέρνηση τότε της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ και βγαίνανε οι πάντες και τα κόμματα και οι δημοσιογράφοι, ότι είναι ψίχουλα. Έδωσε € 500 εκ. στους αγρότες, που κακώς τα έδωσε, ο κύριος Χατζηγάκης και λέγανε ότι είναι ψίχουλα. Λοιπόν, προσπαθούσε να κάνει μία μεταρρύθμιση, μία αναδιάρθρωση σε κάποιο σημείο η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ και πέφτανε όλα τα κόμματα, ο αρχηγός της τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης ηγείτο διαδηλώσεων, πήγαινε στον Πειραιά αν θυμάστε, τα έβαζε με τους Κινέζους και μετά τους υποδέχθηκε και λοιπά. Δηλαδή τότε ζούσαμε, πώς να σας το πω, μία εποχή ευφορίας. Και θεωρούσαμε ότι το πάρτι είναι ατελείωτο και οι αντιδράσεις για την παραμικρή καινοτομία, για την παραμικρή αλλαγή προς την σωστή κατεύθυνση ήταν θυελλώδης. Η αξιωματική αντιπολίτευση έκανε δομική αντιπολίτευση και αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση. Τώρα έχουν ωριμάσει τα πράγματα, όλοι καταλαβαίνουμε ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές, πρέπει να γίνουν τομές, πρέπει να τα δούμε όλα με ανανεωτικό βλέμμα όλα να τα ξεκινήσουμε από μηδενική βάση. Και αυτό πιστεύω εφ’ όσον η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ σε θεωρητικό επίπεδο είναι προς την σωστή κατεύθυνση και ωριμάσανε οι συνθήκες, είναι η μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί πράγματι να κάνει τις αλλαγές και τις οικονομίες που χρειάζεται ο τόπος.

ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κύριε Ανδρεουλάκο, θα μπαίνατε σε ένα καράβι που ξέρατε ότι ο καπετάνιος το έχει ρίξει δύο-τρεις φορές στα βράχια; Αυτό είναι το ερώτημα.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΑΝΔΡΕΟΥΛΑΚΟΣ: Κοιτάξτε, κ. Χατζηνικολάου, ποιος είναι ο καπετάνιος για να καταλάβω.

ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ο καπετάνιος είναι τα κόμματα. Τα δύο μεγάλα κόμματα, τα οποία κυβέρνησαν 38 χρόνια και φτάσαμε στην χρεοκοπία.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΑΝΔΡΕΟΥΛΑΚΟΣ: Κατ’ αρχήν η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ κυβέρνησε σε μικρά διαστήματα με οριακές πλειοψηφίες και είχε απέναντι το σύνολο του πολιτικού κόσμου. Του άλλου κόσμου του πολιτικού, το σύνολο. Με ακραίες καταστάσεις, γιατί δηλαδή αυτοί που δεν κυβερνήσανε είναι άμωμοι; Μέχρι τις εκλογές του 1985 το συνδικαλιστικό κίνημα του ΠΑΣΟΚ και της Αριστεράς ήταν μια γροθιά. Και διώχνανε τις επενδύσεις με τις εξαλλοσύνες. Εισήγαγαν την παρανομία, καταλήψεις πανεπιστημίων, καταλήψεις σχολικών κτιρίων, με έναν μαξιμαλισμό δήθεν προστασίας των εργαζομένων, διώξανε επενδύσεις. Ή δεν αφήνανε επενδύσεις να έρθουν, ακόμα και σήμερα. Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή και το ΚΚΕ με τις ασκήσεις, με τις επαναστατικές ασκήσεις που κάνει καθημερινά στο κέντρο της Αθήνας δεν έκλεισε ξενοδοχεία, δεν απέτρεψε τους τουρίστες να έρθουν, με την κατάληψη επάνω στην ακρόπολη ; Αυτές είναι συμπεριφορές που προάγουν το κοινωνικό σύνολο και το κοινωνικό όφελος και το δημόσιο συμφέρον ;

ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Πάμε στον κύριο Λοβέρδο, κύριε Λοβέρδο από το τελευταίο ερώτημα θα ξεκινήσω, θα σας πω ένα ανέκδοτο που κυκλοφορεί τις τελευταίες ημέρες στην νεολαία, με αφορμή την πρότασή σας για ποινικοποίηση του σεξ χωρίς προφυλακτικό. Ξέρετε τι λένε ; Γιατί δεν το κάνατε δύο χρόνια πριν να γλιτώσουμε από αυτά που υποσθήκαμε από την πολιτική της κυβέρνησής σας τα τελευταία δύο χρόνια ;

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Δηλαδή να έκανα τι πριν από δύο χρόνια;

ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Δεν το καταλάβατε; Να απαγορεύσετε το σεξ χωρίς προφυλακτικό, ώστε να γλιτώσουμε αυτά που υπέστημεν από το ΠΑΣΟΚ τα δύο τελευταία χρόνια.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Εγώ έκανα το καθήκον μου, κ. Χατζηνικολάου, και έχω το θάρρος να κοιτάξω τους πολίτες στα μάτια και να τους ζητήσω την ψήφο για το ΠΑΣΟΚ, αλλά και για εμένα. Έκανα το καθήκον μου. Σε πολλά από αυτά που είπε ο συνάδελφος Ανδρεουλάκος συμφωνώ σε ό, τι αφορά στο παρελθόν. Για την ευθύνη των κομμάτων που κυβέρνησαν, την ευθύνη των κομμάτων της αντιπολίτευσης …

ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ε ναι, αλλά δεν μπορεί να έχουν την ίδια ευθύνη αυτοί που κυβέρνησαν με αυτούς που αντιπολιτεύθηκαν.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Όχι βέβαια.

ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Παραλλάσσει το ποσοστό, το μερίδιο της ευθύνης.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Κυρίως ευθύνη έχουν τα κόμματα που κυβέρνησαν, αλλά δευτερεύουσα πλην όμως υπαρκτή ευθύνη έχουν και αυτοί που ακόμη και τώρα που η χώρα κατρακύλησε, στην Βουλή με τροπολογίες εισήγαγαν συλλογικά ρουσφέτια. Και αναφέρομαι στα κόμματα της Αριστεράς. Όμως το πρόβλημα σήμερα δεν είναι να καταγράφουμε αδυναμίες του παρελθόντος, γιατί το παρελθόν έχει και θετικά. Ποιος ξεχνάει; Η δικιά μου η γενιά θυμάται τι γινότανε πριν το 1974 στην Ελλάδα. Ποιος ξεχνάει τα χωριά με παιδάκια με ξυπόλητα πόδια, ποιος ξεχνάει τα σχολεία με σπασμένα τζάμια, ποιος θυμάται και δεν είναι συνειδητοποιημένος πως ήτανε η Ελλάδα και πως έγινε. Η μεσαία τάξη δημιουργήθηκε μετά το 1974. Μην διαγράφουμε 40 χρόνια, δεν συμφωνώ με αυτό.

ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Δεν ξέρω αν δημιουργήθηκε μετά το 1974, εγώ ξέρω ότι το 1974 από την στρατιωτική δικτατορία, η δημοκρατία παρέλαβε μία χώρα που δεν χρωστούσε.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΑΝΔΡΕΟΥΛΑΚΟΣ: Όχι μόνο αυτό.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Αφήστε με σας παρακαλώ γιατί είναι ραδιόφωνο εδώ, δεν μπορούμε να μιλάμε ο ένας πάνω στον άλλον, όταν ειδικά έχουμε κάτι θετικό να πούμε. Μετά την δικτατορία πράγματι δεν υπήρχε δημόσιο χρέος. Το δημόσιο χρέος είναι δημιούργημα της μεταπολιτευτικής περιόδου και πηγαίνει μαζί με την ελληνική ευμάρεια. Με την ευμάρεια των κατοίκων και την δημιουργία της μεσαίας τάξης. Η δε πορεία αύξησης του δημοσίου χρέους, δεν είναι μόνο ελλαδίτικη συναντιέται στις πιο πολλές χώρες της Ευρώπης. Το θέμα είναι, όμως, ότι εμείς δεν ελέγξαμε την πορεία αύξησης του χρέους. Δεν ελέγξαμε τον κίνδυνο που υπήρχε από το χρέος και το πληρώσαμε. Με την βασική ευθύνη των δύο μεγάλων κομμάτων, δεν διαφωνώ. Το ζητούμενο βέβαια σήμερα είναι να κάνουμε μία γρήγορη αλλά δίκαιη αποτίμηση του παρελθόντος …

ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κύριε Λοβέρδο, εδώ τα δύο μεγάλα κόμματα, δεν έχετε συζητήσει στην προεκλογική περίοδο κανένα από τα μεγάλα θέματα που ενδιαφέρουν τους πολίτες. Δεν έχετε πει τίποτα για το τι θα κάνετε στην αγορά, για το ότι έχουμε ΦΠΑ 23%, για το ότι η βενζίνη είναι στα ύψη, για το ότι οι τιμές των καταναλωτικών αγαθών είναι στα ύψη ενώ ταυτόχρονα μειώνονται αποφασιστικά μισθοί και συντάξεις. Δεν έχετε συζητήσει τίποτα επί της ουσίας και μου λέτε τώρα για τα σπασμένα τζάμια στα σχολεία;

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Σε όλα τα προγράμματα, χαίρομαι που βάζετε ένα θέμα που αφορά την επόμενη ημέρα, γιατί πιστεύω ότι ο πολίτης πάει να ψηφίσει την Κυριακή με κριτήριο την Δευτέρα, έτσι θα γίνει τελικά, αυτό πιστεύω τελικά ότι θα γίνει. Πως θα ψηφίσουν όλοι για την Δευτέρα και όχι για να ξεσπάσουν τα συναισθήματα οργής, ή μίσους, ή αγανάκτησης την Κυριακή. Ναι πράγματι δεν έγινε συζήτηση για αυτά. Αλλά όλα τα προγράμματα έχουν αναφορές σε αυτά και μάλιστα πάρα πολύ βασικές. Ας πούνε οι άλλοι για τα κόμματά τους, εγώ θα πω για το δικό μου. Ο κ. Βενιζέλος παρουσίασε το ζήτημα με το πολύ αυξημένο ΦΠΑ και με την ανάγκη να περιοριστεί το ΦΠΑ ειδικά στην εστίαση. Τα είπαμε αυτά. ’λλο αν δεν γίνονται θέματα δημόσιου διαλόγου και τα βάζετε εσείς σήμερα σε εμένα και τον κ. Ανδρεουλάκο. Δεν έγινε τηλεοπτική συζήτηση, δεν έγινε ραδιοφωνική συζήτηση, αλλά τα κόμματα τα λένε αυτά. Αναφέρθηκαν τα κόμματα σε αυτά. Αλλά ουδέποτε στην Ελλάδα γίνεται συζήτηση επί του συγκεκριμένου. Μπορεί να φταίνε και οι αντιλήψεις που έχουμε όλοι, πολιτικοί και δημοσιογράφοι για το τι είναι πολιτικό θέμα και πολιτικό θέμα ολκής. Εγώ ας πούμε για τα θέματα του aids που τώρα αναδείχθηκαν επιτέλους, φωνάζω δεκαπέντε μήνες. Και όπου πήγαινα και επιχειρούσα να πω μια κουβέντα μου λέγανε: «καλά-καλά». Και αυτό είναι ένα θέμα. Δεν γίνεται στην Ελλάδα συζήτηση επί του ειδικού. Έχουμε συγκυβέρνηση για πρώτη φορά, πολιτική συγκυβέρνηση από τον Νοέμβριο μέχρι σήμερα, αλλά ο πολιτισμός της συγκυβέρνησης, μας είναι άγνωστος. Όταν οι Σκανδιναβικές χώρες κάνουνε συμμαχικές κυβερνήσεις, έχουν προεκλογικά συμφωνήσει σε πενήντα, σε εξήντα, σε εβδομήντα ακόμη, ειδικά θέματα. Εδώ δεν υπάρχει αυτό. Όμως, εάν πάρει κανένας και δει τα θέματα όπως τα προβάλουν τα κόμματα στα προγράμματά τους, αυτά που λέτε, ειδικά το ΦΠΑ ειδικά στην εστίαση, υπάρχει παντού. Είναι ένα θέμα που πρέπει την Δευτέρα να λύσουμε.

ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κύριε Ανδρεουλάκο ;

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΑΝΔΡΕΟΥΛΑΚΟΣ : Μου επιτρέπετε να πω ορισμένα πράγματα γύρω από αυτά που είπε ο κύριος Λοβέρδος. Από το 1953 κύριε Χατζηνικολάου που έγινε η αναπροσαρμογή, ήταν μία γενναία υποτίμηση, σε συνδυασμό με το νόμο 86 περί προστασίας ξένων επενδύσεων, η Ελλάδα μπήκε σε μία πορεία ανάπτυξης και έπιασε 7% και 8% ρυθμούς ανάπτυξης και έπαιρνε διεθνή βραβεία. Και βγήκε ο τόπος από την μιζέρια. Και από το 1974 και δώθε ιδιαιτέρως από το 1981, επρόκειτο περί μία επίπλαστης ευημερίας χωρίς ενδυνάμωση αλλά απεναντίας με αποδυνάμωση των παραγωγικών δυνάμεων, η οποία οφείλεται στο ότι ο κύριος Ανδρέας Παπανδρέου ανακάλυψε τον τρίτο δρόμο για τον σοσιαλισμό, που είναι δανειζόμαστε, καταχρεωνόμαστε για να μοιράσουμε. Λοιπόν, ότι είναι σήμερα Ελλάδα είναι το προϊόν του Ανδρέα Παπανδρέου και των επιγόνων του. Κατέστρεψε το κράτος. Μόνο ήρθε η πρώτη δουλειά ξέρετε ποια ήτανε ; να περιορίσει δραστικά τις αρμοδιότητες του πολιτικού ελέγχου του ελεγκτικού συνεδρίου. Δηλαδή υπήρχε μέχρι να έρθει ο Ανδρέας Παπανδρέου στην εξουσία το 1981, προληπτικός έλεγχος του επιτρόπου. Κάθε δαπάνη προηγουμένως έπρεπε να γίνει έλεγχος νομιμότητας και μετά να πραγματοποιηθεί. Γιατί καταργήθηκε ; αυτό δεν ήτανε ένα "κλείσιμο του ματιού, βουρ στο πετσί" και εκείνο εκεί το δωράκι στον Κώστα Μαυράκη αν θυμάστε ..

ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Αλλά όχι και € 500 εκ.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΑΝΔΡΕΟΥΛΑΚΟΣ : Αυτό δεν άνοιξε πλέον, δεν ήταν το γενικό σύνθημα της λεηλασίας του δημοσίου χρήματος ; Και θα πάω και παραπέρα. Τότε και η αριστερά ήταν "ναι" σε όλα αυτά, θεωρούνταν φασιστικά, δεν κατήργησε όλους τους μηχανισμούς ελέγχου και τις επιθεωρήσεις στο δημόσιο; Αυτά ήταν κατακτήσεις ;

ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κύριε Ανδρεουλάκο πείτε μου κάτι για να μην κάνουμε μόνο ιστορία, αλλά να μιλήσουμε και για την επόμενη ημέρα, τι θα γίνει τον Ιούνιο ; Τα κόμματα αποφεύγουν να το συζητούν.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΑΝΔΡΕΟΥΛΑΚΟΣ : Τι θα γίνει τον Ιούνιο ; Εγώ έχω μία άποψη αν θέλετε να την ακούσετε, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, διότι όλο το οικονομική επιτελείο ήτανε του ΠΑΣΟΚ και όλα τα βασικά στελέχη είναι του ΠΑΣΟΚ.

ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ε ναι, αλλά είστε μέσα και εσείς. Και υφυπουργό οικονομικών έχετε.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΑΝΔΡΕΟΥΛΑΚΟΣ : Επειδή έχω κάνει Υφυπουργός, εσείς τι νομίζετε ο υφυπουργός έχει τον πρώτο λόγο ; τίποτα δεν έχει. Ένας υφυπουργός που εγώ δεν ξέρω πως τον λένε για να σας πω την αλήθεια, δεν ξέρω πως τον λένε. Μην γελιόμαστε είναι κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Αυτή η συνεργασία ήταν περιορισμένη και ειδικού σκοπού, να φτάσουμε στο PSI και για να μπορέσουμε να αποφύγουμε την πτώχευση, τίποτε άλλο δεν ήτανε. Από εκεί και πέρα τώρα προσέξτε ποια είναι η άποψη. Δεν πρότεινε ποτέ στην ΤΡΟΙΚΑ ισοδύναμα μέτρα. Έλεγε η ΤΡΟΙΚΑ αυτό, δεν πήγαινε διαβασμένη η κυβέρνηση, το οικονομικό επιτελείο και δώστε με τις υπερφορολογήσεις και με λοιπά, που βαθαίνανε την ύφεση περιορίζανε οριζόντια και άδικα μισθούς και συντάξεις, με αποτέλεσμα να κλείνουν επιχειρήσεις, να απλώνεται η ανεργία και να έχουμε μία πτώση της τάξεως του 7% πέρυσι του ακαθαρίστου εθνικού προϊόντος. Και αντί να αυξάνονται τα έσοδα του κράτους, μειώνοντο . Που ήταν η κυβέρνηση να πει εδώ αυτό πρέπει να γίνει, συμφέρει και τους πιστωτάς. Λέει το δεύτερο μνημόνιο ότι το 2013-2014 πρέπει να εξοικονομηθούν στην κατεύθυνση της δημοσιονομικής εξυγίανσης, € 11,5 δις. υπάρχουν 1500 νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, στον δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, που δεν παράγουν τίποτα για την κοινωνία, όπου εκεί μέσα είναι βολεμένοι όλοι οι πρασινο-ερυθροί νομενκρατούρα. Και επειδή κανείς δεν εμίσησε την εαυτού σάρκα, αλλά απεναντίας θάλπει αυτήν, για αυτό και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ τα δύο τελευταία χρόνια δεν κάναν προς αυτή την κατεύθυνση τίποτα.

ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κύριε Λοβέρδο;

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ : Κύριε Χατζηνικολάου, όποιος ακούει τον συνάδελφο Ανδρεουλάκο μπορεί να καταλάβει πως μιλάει ένας άνθρωπος που προέρχεται από ένα πολιτικό κόμμα που κυβέρνησε το 50% της μεταπολιτευτικής περίοδο την Ελλάδα και δεν θέλει να αναλάβει καμία ευθύνη…

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΑΝΔΡΕΟΥΛΑΚΟΣ : Ε όχι δα.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ : Δικαίωμά του να τα ρίχνει όλα στους άλλους. Εγώ μιλώ για συνευθύνη, εγώ μιλώ για επόμενη ημέρα. Η επόμενη ημέρα, λοιπόν, χωρίς να λέμε πράγματα μαγικά, γιατί η μαγεία σήμερα είναι δημαγωγία και η δημαγωγία είναι σενάριο Νο2 στο "λεφτά υπάρχουν", όπως και ο πολίτης που θα ακούσει την δημαγωγία και θα επιμείνει στο λεφτά υπάρχουν, θα κάνει τρίτο σενάριο του έργου αυτού. Εδώ λεφτά δεν υπάρχουν, καθαρό. Αφού δεν υπάρχουν χρήματα και αφού χρειαζόμαστε δάνειο, μπήκαμε στο δεύτερο πρόγραμμα αυτό και το έχουμε συνυπογράψει. Η συνυπογραφή έχει να κάνει με την κυβέρνηση όπως λέει ο κ. Ανδρεουλάκος και τους πολλούς υπουργούς του ΠΑΣΟΚ, αλλά και με την Βουλή, με τους βουλευτές των δύο κομμάτων. Συντριπτική πλειοψηφία άνω των 200 ψήφων είπε «ναι» στο δεύτερο πρόγραμμα. Το δεύτερο πρόγραμμα, λοιπόν, λέει για μέτρα τον Ιούνιο, λέει για εφαρμογή γνωστών πραγμάτων, έχουν ειπωθεί αυτά, εμείς απαντάμε ότι και απαντάει και η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ νομίζω σε αυτό αν δεν κάνω λάθος θα το πει ο συνάδελφος, ότι αντί για 2013-2014 τα μέτρα να πάνε για 2013-2014-2015, άρα να γίνουν πιο ήπια α΄ και β’ στον βαθμό που έχουμε εξοικονόμηση περαιτέρω δημοσιονομική από άλλες πολιτικές, να μειώνεται το κονδύλι αυτό των 11 δισ. ευρώ. Το 50% της επόμενης ημέρας είναι αυτό συνυπογραμμένο και από εμάς και από την ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. Το άλλο 50% έχει να κάνει με την μάχη κατά της ύφεσης, που πρέπει να αρχίσει όπως λέω επανειλημμένα, από τον Μάιο του 2012, κυρίως στα πέντε βασικά υπουργεία που σχετίζονται με την ανάπτυξη και με θέματα που ο ελληνικός λαός ξέρει να κάνει. Αναφέρομαι στα αγροτικά, στον τουρισμό, στην ενέργεια, στην ναυτιλία, στην παραγωγή τροφίμων. Εάν η μάχη κατά της γραφειοκρατίας δεν ξεκινήσει από τον Μάιο του 2012, γιατί κάθε προσπάθεια σχετική δεν έχει προχωρήσει το τελευταίο εξάμηνο. Το τελευταίο εξάμηνο η κυβέρνηση έπεσε, λυτή και δεμένη, να λύσει το θέμα της εφαρμογής της απόφασης της 26ης Οκτωβρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα υπόλοιπα θέματα, ψηφίστηκαν νόμοι και τα λοιπά η αλήθεια είναι, εμείς στο Υπουργείο Υγείας κάναμε και μία φαρμακευτική πολιτική που αποδίδει, αλλά κατά βάση όλα αυτά τα μεγάλα θέματα ανήκουν στην πολιτική κυβέρνηση που θα βγει την Κυριακή. Αν δεν αρχίσει αυτή η αναπτυξιακή διαδρομή από τον Μάιο του 2012 και όχι από το 2013, αν δεν πάρουμε τα χρήματα από το δεύτερο πρόγραμμα που αφορούν την εξόφληση των προμηθευτών του δημοσίου 7δισ., την επιστροφή του ΦΠΑ μέσα σε αυτά τα 7 δισ. και τα χρήματα προς την αγορά από την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τότε θα πρέπει να μας πούνε οι διάφοροι τύποι που λανσάρουνε την εναλλακτική λύση, που θα βρούνε αυτοί τον Μάιο τα χρήματα αυτά και που θα βρούνε τον Ιούνιο τα χρήματα για τα δάνεια και τις επιχειρήσεις.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΑΝΔΡΕΟΥΛΑΚΟΣ: Για την ανάπτυξη συμφωνώ απολύτως και πρέπει να γίνουν σαρωτικές αλλαγές.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Αφήστε με να κλείσω την σκέψη μου, λέω: αυτά τα χρήματα ο μάγος των ισοδυνάμων μέτρων, να έρθει να μας τα δώσει τα ισοδύναμα μέτρα είναι 13 δισ. αυτά που λένε. . .

ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Εντάξει να σας πω, κ. Λοβέρδο, μια χαρά ακούγονται αυτά.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Να μας πουν αυτοί που μιλάνε για 100.000 προσλήψεις στο δημόσιο, γιατί αυτή ήτανε η άποψη του ΣΥΡΙΖΑ…

ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Μα εδώ δεν έχει τελειώσει ακόμη η επανακεφαλαιοποίηση, τι ανάπτυξη να αρχίσει μας λέτε μέσα στον Μάιο; Εδώ ακόμη και την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών την αφήσατε για μετά τις εκλογές.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Η επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα δώσει χρήματα στην αγορά με την μορφή δανείων στις επιχειρήσεις από τον Ιούνιο και μετά. Τα χρήματα που έχουν να κάνουν με μνημονιακό όρο, που είναι να δώσουμε 7 δισ. επιστροφές ΦΠΑ και στην εξόφληση των προμηθευτών του δημοσίου, ήτανε να καταβληθούν κατά το δεύτερο πρόγραμμα 31 Μαρτίου και λόγω εκλογών πήγανε μετά τις εκλογές. Όποιος έχει ισοδύναμα μέτρα θα πρέπει να τα χρονοδιαγράψει για Μάιο και καλοκαίρι για να μας δώσει αυτά τα χρήματα. Και είπα ότι η μάχη κατά της γραφειοκρατίας για την ανάπτυξη πρέπει να ξεκινήσει από μία πολιτική επαναλαμβάνω κυβέρνηση.

ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κύριοι σας ευχαριστώ και τους δύο θερμά. Ευχαριστώ τον κ. Λοβέρδο υποψήφιο με το ΠΑΣΟΚ στην Β’ Αθήνας και ευχαριστώ τον κ. Ανδρεουλάκο υποψήφιο με την ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ στην Β’ Αθήνας.