Τρίτη, 23 Απριλίου 2024

Πρακτικά συνέντευξης Τύπου 09/05/2012

09/05/2012


ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ




Τετάρτη, 9 Μαΐου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΛΟΒΕΡΔΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ


ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κυρίες και κύριοι, καλημέρα σας. Και μετεκλογικά εδώ. Θέλω να σας ευχαριστήσω που ήρθατε, να ζητήσω συγγνώμη για την αιφνιδιαστική, χθες το βράδυ, ενημέρωσή σας, η απόφαση ήταν γύρω στη 1 παρά χθες το βράδυ, είπαμε να κάνουμε τη σημερινή μας συνάντηση και θα καταλάβετε ότι ο λόγος ήταν πραγματικά δικαιολογημένος.
Κυρίες και κύριοι, όπως ξέρετε, ο Πρωθυπουργός της χώρας, ο κ. Λουκάς Παπαδήμος υπέβαλλε την παραίτηση της κυβέρνησης χθες και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας του ζήτησε να παραμείνει στη θέση του έως να ολοκληρωθούν οι συνταγματικές διαδικασίες για την ανάδειξη της νέας κυβέρνησης.
Ως κυβέρνηση, λοιπόν, συλλογικώς αλλά και ως υπουργοί, έχουμε σύμφωνα με το Σύνταγμα και το νόμο οιονεί υπηρεσιακά χαρακτηριστικά, δηλαδή οφείλουμε ν’ ασκούμε με υπηρεσιακό τρόπο τα καθήκοντά μας. Εδώ, στο Υπουργείο Υγείας όμως, η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί επί πολύ.
Ο χρόνος που διαθέτουμε είναι ελάχιστος και γι’ αυτό πολύτιμος. Ενώ τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά είναι τεράστια. Τη Δευτέρα, 7 Μαΐου, δηλαδή την επομένη των εκλογών, η ημερήσια διάταξη των συνεδριάσεων του επιτελικού οργάνου διοίκησης του Υπουργείου, που λειτουργεί από την πρώτη ημέρα που ανέλαβα τα καθήκοντά μου υπό την Προεδρία μου, τη Δευτέρα λοιπόν, επαναλαμβάνω, στις 13:00, 7 Μαΐου, αμέσως τις εκλογές, κάναμε συνεδρίαση της οποίας η ημερήσια διάταξη ήταν βαρύτατη. Κι χθες, Τρίτη, αντιμετωπίσαμε δυο σοβαρότατες κρίσεις.
Τα περιθώρια, όμως, που έχουμε προκειμένου να λάβουμε τις αναγκαίες αποφάσεις, είναι πολύ μικρά, αφού οφείλουμε να σεβαστούμε τα λεγόμενα υπηρεσιακά μας πλαίσια.
Παρακολουθώντας την πολιτική λογική που πηγάζει από την ανυπαρξία οικονομικών πόρων, την ανάγκη ανταπόκρισης με απολύτως δυναμικό τρόπο στον αγώνα κατά της σπατάλης και της διαφθοράς, που δεν επιτρέπει επ' ουδενί τη διοικητική χαλάρωση, αλλά όπως πηγάζει και από τη βασική μας υποχρέωση, το βασικό μας σκοπό που είναι η προστασία της δημόσιας υγείας, δηλώνουμε με τρόπο σαφή και ευθύ, πως η πολιτική εκκρεμότητα δεν μπορεί να συνεχίζεται επί πολύ.
Εδώ, στο Υπουργείο Υγείας, απαιτούνται μάχιμες και νικηφόρες πολιτικές συγκρούσεις και αυτές οι μάχες δεν μπορούν να γίνουν από κυβερνήσεις που είναι σ’ εκκρεμότητα. Η πατρίδα μας δεν μπορεί να περάσει δεύτερη φάση εσωστρέφειας, όπως το περασμένο φθινόπωρο με τα περί δημοψηφίσματος. Κι όπως φαίνεται, από έναν παρόμοιο κίνδυνο, απειλείται και σήμερα.
Θέλω να γίνω απολύτως κατανοητός, για να γίνει σε όλους σαφές και το όριο της προσωπικής πολιτικής μου ευθύνης για ό,τι ήθελε συμβεί. Την όποια χαλάρωση της διοικητικής και της πολιτικής εποπτείας στα δημοσιονομικά μεγέθη, αλλά κυρίως στις λειτουργίες σε σχέση με τη δημόσια υγεία.
Επαναλαμβάνω, σε ό,τι αφορά στη χαλάρωση της διοικητικής και της πολιτικής εποπτείας σχετικώς, πρώτα με το δημοσιονομικό μέγεθος του κοινωνικού προϋπολογισμού που χειρίζεται το Υπουργείο Υγείας και το Υπουργείο Εργασίας, αλλά σε ό,τι αφορά εμάς εδώ αποκλειστικώς, η διοικητική και πολιτική χαλάρωση της εποπτείας που σχετίζεται με τα θέματα δημόσιας υγείας, τελικώς θα την πληρώσει ο ελληνικός λαός.
Στην πρώτη περίπτωση, με προβλήματα που σχετίζονται με την ανάγκη λήψης δημοσιονομικών μέτρων που θα καλύψουν ό,τι θα χαθεί αυτό τον καιρό και στην άλλη περίπτωση φυσικά, είναι απολύτως λογικό τα θέματα που σχετίζονται με τη δημόσια υγεία αυτή καθαυτή.
Κυρίες και κύριοι, όμως, το κυρίως θέμα της σημερινής μας συνάντησης είναι το ζήτημα του ΑΙDS. Θέτω υπ' όψιν σας τα εξής:
Κατόπιν των τελευταίων εξελίξεων και μετά από έναν αγώνα 14 μηνών, που δώσαμε σε διεθνές επίπεδο, το ECDC, το αντίστοιχο δηλαδή ευρωπαϊκό ΚΕΕΛΠΝΟ τέλος Μαΐου έρχεται στην Αθήνα για να κάνει αξιολόγηση κινδύνου. Το πρόβλημα ως γνωστόν έχει εμφανιστεί και στη Ρουμανία. Κατόπιν των δικών μας πρωτοβουλιών, καταφέραμε να κινητοποιηθεί αυτός ο μηχανισμός γιατί πείσαμε ότι ως χώρα υφιστάμεθα τις συνέπειες της παράνομης μετανάστευσης, αλλά και λόγω της συμπεριφοράς ορισμένων χρηστών ενδοφλέβιων ναρκωτικών ουσιών, έχουν οδηγήσει στην εκ νέου εξάπλωση του ΑΙDS από το Δεκέμβριο του 2010 έως και σήμερα.
Δεύτερον: Στις 12 Ιουνίου με δική μας αποκλειστικά πρωτοβουλία, διεξάγεται στην Αθήνα το Πανευρωπαϊκό Συνέδριο για την παράνομη μετανάστευση και τις συνέπειες που προκαλεί στη δημόσια υγεία. Συμμετέχουν σ’ αυτό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία καλύπτει κι ένα μέρος της δαπάνης, το ECDC, το ευρωπαϊκό ΚΕΕΛΠΝΟ δηλαδή, το Ευρωπαϊκό Κέντρο κατά των ναρκωτικών, η Παγκόσμια Οργάνωση Μετανάστευσης και φυσικά κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν προσκληθεί, 9 τον αριθμό και η μία μετά την άλλη χώρα ανταποκρίνονται θετικά.
Τρίτον: Μετά τις εκλογές, από Δευτέρα, προχθές δηλαδή, 7 του μηνός, συνεχίζεται η δράση μας ακατάπαυστα για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του ΑΙDS. Χθες, μεταξύ 24 εκδιδομένων παρανόμως γυναικών που εντοπίστηκαν και ελέγχθηκαν, 5 βρέθηκαν να είναι φορείς του ΑΙDS. 5 είναι το συνολικό νούμερο, ο συνολικός αριθμός όπως προέκυψε κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Αυτές οι περιπτώσεις είναι συγκεκριμένες, έχουμε τα ονόματά τους, εν πάση περιπτώσει εμείς χειριζόμαστε τα πράγματα μέχρι εδώ, δεν χειριζόμαστε τα πράγματα από δω και πέρα. Κακώς αποδόθηκε σ’ εμάς, και μάλιστα κατά τον προεκλογικό διάλογο πήρε και χυδαίες διαστάσεις, από χυδαίους ανθρώπους που έλεγαν ότι εμείς κάνουμε τη διαχείριση της ταυτότητας και των προσώπων αυτών. Εμείς κάνουμε τον έλεγχο, όπως τον κάνουμε πάντα σε ό,τι αφορά στην ασθένεια. Από κει και πέρα αναλαμβάνει η Εισαγγελική Αρχή αυτό, δεν είναι δική μας δουλειά.
Δημοσιεύονται φωτογραφίες, δεν δημοσιεύονται, δεν είναι δική μας δουλειά. Εμείς ολοκληρώνουμε τη δράση μας σε ό,τι αφορά στο πρόβλημα αυτό με τους ελέγχους. Χτες λοιπόν, 5 ακόμα περιπτώσεις μεταξύ 24 που ελέγχθηκαν, βρέθηκαν θετικές.
Τέταρτον: Σας ενημερώνουμε, κι έχει πολύ μεγάλη σημασία αυτό, πως στους πρώτους 100 ελέγχους ελλήνων πολιτών, πελατών αυτών των γυναικών που διεξήχθησαν από το ΚΕΕΛΠΝΟ, σημειώστε ότι έως σήμερα έχουν τηλεφωνήσει κι έχουν ζητήσει να υπαχθούν σε έλεγχο στο ΚΕΕΛΠΝΟ 4.000 πρόσωπα, Έλληνες, ενώ ενημερωνόμαστε από τον ιδιωτικό τομέα, ότι δεκαπλασιάστηκαν οι εξετάσεις για το ΑΙDS στα ιδιωτικά εργαστήρια.
Εμείς, λοιπόν, έχουμε αρχίσει να εξετάζουμε τις 4.000 αυτές περιπτώσεις πελατών και στις πρώτες 100 εξετάσεις, 5 έχουν ανταποκριθεί θετικά, δηλαδή τα τεστ έχουν βγει θετικά. Δηλαδή 5 τέτοιοι πελάτες έχουν προσβληθεί από τον ιό. Έως σήμερα είναι αυτός ο έλεγχος, οι έλεγχοι γίνονται κάθε μέρα. Θα σας πει πάρα πολύ αναλυτικά ο κ. Παπαδημητρίου.
Δυστυχώς το ΑΙDS ξέφυγε από το γκέτο των χρηστών ενδοφλέβιων ουσιών και των παρανόμων μεταναστών, έχει προχωρήσει στην ελληνική κοινωνία και πρέπει οι δράσεις μας να είναι αυστηρές, άμεσες, γρήγορες, άμεσες, προκειμένου να περιοριστεί και να εξαλειφθεί το φαινόμενο, όπως το είχαμε καταφέρει μέχρι το Δεκέμβριο του 2010.
Πέμπτο και τελευταίο σημείο: Δίνουμε μάχη, κυρίες και κύριοι, σε όλα τα επίπεδα. Σας ενημερώνουμε πως το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. δέχεται απειλές για τη συγκεκριμένη του δράση. Τηλέφωνα, απειλές, συνθήματα εναντίον του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. στο χώρο του Υπουργείου, στους τοίχους του Υπουργείου. Έχουμε ενοχλήσει.
Όμως, σας διαβεβαιώνω πως οι λειτουργοί του δεν φοβούνται κανέναν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Ενημερώσαμε οπωσδήποτε ως πολιτική ηγεσία για όλα αυτά το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη που στηρίζει πάρα πολύ αποτελεσματικά τη δράση μας και θέλω να ευχαριστήσω για μια ακόμη φορά το συνάδελφο Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για όσα κάνει.
Πρέπει, όμως, εκτός από τον κ. Χρυσοχοϊδη κι από μας εδώ, να κάνουν κι οι άλλοι συναρμόδιοι δημόσιοι φορείς τη δουλειά τους. Επί παραδείγματι, χθες ενημερώθηκα πως ξεσφραγίστηκε – νόμιμα, παράνομα; - ο οίκος ανοχής στην οδό Αχαρνών, ο οίκος στον οποίο εκδίδονταν παράνομα η πρώτη συλληφθείσα φορέας του ΑΙDS, παρανόμως εκδιδομένη από ανατολική χώρα και αυτός ο οίκος ανοχής λειτουργούσε κανονικά. Ενημερωθήκαμε, ενημερώσαμε αμέσως την αστυνομία, η οποία έδρασε και συνελήφθησαν σήμερα το πρωί δύο εκδιδόμενες γυναίκες και έχουν εισαχθεί στον Εισαγγελέα και σφραγίζεται από το Δήμο.
Ξέρετε, τα σφραγίζουν, ξεσφραγίζουν. Είναι στον Εισαγγελέα οι εκδιδόμενες γυναίκες, θα μας πει ο κ. Παπαδημητρίου. Πρέπει να κινηθεί η διαδικασία …
Θ. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Γίνεται ανάκριση αυτή τη στιγμή.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Πρέπει να έγινε αυθαίρετα, υποθέτουμε ότι έγινε αυθαίρετα, αλλά θα το δούμε, ότι έγινε δηλαδή παράνομα. Δεν μπορούμε να τα κάνουμε εμείς όμως όλα αυτά, δεν μπορούμε να τα κάνουμε όλα αυτά μόνοι μας. Εμείς και η Αστυνομία έχουμε σηκώσει όλο το βάρος, δεν μπορούμε να τα κάνουμε αυτά αν δεν λειτουργούν όλοι οι δημόσιοι φορείς, αν δεν αρθούν όλοι στο ύψος των περιστάσεων.
Επιτέλους είναι και γελοιοποίηση να γίνεται μια δράση, να καταλήγει κάπου, να ξεκινάμε από εκεί να περιορίζουμε ένα φαινόμενο το οποίο είχε πάρει απειλητικές διαστάσεις και ξαφνικά επειδή πέρασαν μία – δύο μέρες ορισμένοι φορείς να κάνουν ότι δεν έγινε τίποτα.
Ο λαός τα παρακολουθεί όλα αυτά. Και ο λαός όταν εκφράζεται ως λαϊκή κυριαρχία, εκφράζεται αξιολογώντας. Και εμείς εδώ στο Υπουργείο την πήραμε αυτή την αξιολόγηση του ελληνικού λαού. Δεν μπορούμε, όμως, να τα κάνουμε όλα μόνοι μας, δεν είναι δικιά μας δουλειά να σφραγίζουμε τα παράνομα πορνεία.
Η δικιά μας η δουλειά είναι να κάνουμε και ευτυχώς που η Αστυνομία μας προστατεύει και μπορούμε να ασκήσουμε τα καθήκοντά μας, τους ελέγχους. Ελπίζω τώρα όλοι να έχουν καταλάβει τι λέγαμε από το Μάρτιο του 2011, έπρεπε όμως να την πληρώσουν κάποιοι;
Οι πέντε στους εκατό είναι μεγάλο ποσοστό. Δεν είναι τεράστιο ποσοστό, αλλά είναι μεγάλο, είναι το 5%. Θα δούμε εάν επαληθεύεται τις επόμενες μέρες και σήμερα ναι.
Και τέλος, όσοι έλεγαν με περισσή ευκολία αγνοώντας τον ιδρώτα μας, αγνοώντας το τι έχουμε κάνει από το Μάρτιο του 2011, ότι αυτά ήταν για προεκλογικούς λόγους, ας πάρουν επιτέλους την απάντησή τους, την οριστική τους απάντηση και ας κοιτάνε να βοηθάνε, αντί να κοιτάνε να κάνουν τον έξυπνο.
Αναφέρομαι σε πολιτικά κόμματα, αναφέρομαι σε πολιτευτές προ των εκλογών τους οποίους ακούγαμε να λένε διάφορα στα Μέσα Ενημέρωσης και από ένα σημείο και μετά σταματήσαμε να απαντάμε, γιατί η δράση ήταν η απόδειξη των δικών μας ενεργειών και όχι τα λεγόμενα του καθένα.
Εγώ αυτά έχω να πω. Τις επόμενες μέρες θα μιλήσουμε και για δύο ακόμη σοβαρά θέματα, που αυτές τις μέρες και ώρες αντιμετωπίζουμε, αλλά σήμερα είχα επαρκή στοιχεία να σας μιλήσω για το θέμα του AIDS, ξέρετε τη δράση αυτή, έχουμε μιλήσει και την περασμένη εβδομάδα, είχαμε και έντονες στιγμές κατά την συνάντησή μας, έτσι όμως συμβαίνει σε ανθρώπους που δουλεύουν και λειτουργούν καθημερινά με πίστη και αυταπάρνηση.
Θέλω να βοηθήσει το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. στην παροχή στοιχείων, γιατί το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. τα έχει τα στοιχεία αυτά από πρώτο χέρι. Εμείς από το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. παίρνουμε την ενημέρωση, κάνουμε την πολιτική αξιολόγηση και παίρνουμε τις απαραίτητες πολιτικές αποφάσεις.
Σας ευχαριστώ πάρα – πάρα πολύ που ήρθατε σήμερα εδώ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Παπαδημητρίου σχεδιάζετε κάτι από εδώ και πέρα, ένταση αυτών που ήδη κάνετε, κάτι καινούργιο, τι μέτρα ακριβώς έχει εισηγηθεί το ΚΕΕΛΠΝΟ στον Υπουργό; Ευχαριστώ.
Θ. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Όχι, η εφαρμογή της υγειονομικής διάταξης είναι αποδοτική, συνεχίζουμε με τον ίδιο ρυθμό τους ελέγχους.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Να το πω λίγο αλλιώς αυτό Θόδωρε. Η υγειονομική διάταξη στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν αντιμετώπισε κανένα πρόβλημα. Εφαρμόζεται κανονικά, αποδίδει κανονικά, ουδείς την προσέβαλε, όλοι έχουν κάνει πια, στο μυαλό τους το έχουν βάλει ως δεδομένο, ότι αυτό είναι δικαίωμα της ελληνικής κοινωνίας, δικαίωμα της ελληνικής κυβέρνησης και δεν την προσβάλουν. Γιατί σας έχω πει ότι τρεις φορές εκδώσαμε τέτοια διάταξη και τις δύο πρώτες προσβλήθηκε. Τώρα αυτή εδώ δεν αντιμετωπίζει νομικά προβλήματα, δεν αντιμετωπίζουμε εμείς νομικά προβλήματα κατά την εφαρμογή.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επίσης κ. Υπουργέ, ήθελα λίγο να επιστήσω την προσοχή, φαντάζομαι ότι έχετε λάβει τα μέτρα και δεν υπονοώ να κρύβαμε το πρόβλημα, αλλά ξεκινάει η τουριστική περίοδος για τη χώρα, θα εμφανιστεί τέλη Μαϊου η Αθήνα να έχει σοβαρό πρόβλημα με το AIDS στο κέντρο της και θα έχουμε και το Συνέδριο αυτό όπως είπατε 21 του μηνός, ναι 21 Ιουνίου.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ακούστε – ακούστε, επειδή με τον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη δουλεύουμε σε επίπεδο τελικώς απολύτως υπηρεσιακό, δηλαδή κάνω εγώ γύρω από το Υπουργείο, το Σάββατο το βράδυ προ των εκλογών, τη Δευτέρα το βράδυ μετά τις εκλογές, χθες κάνω εγώ γύρα για να δω. Και στο γραφείο μου αναφέρονται όσοι θέλουν να αναφέρουν κάτι σχετικό, έτσι έμαθα για τον Αχαρνών και Φωκαίας, έτσι το έμαθα. Πήραν στο γραφείο μου και είπαν ότι αυτό ξαναλειτουργεί και πήγα.
Χθες το βράδυ μιλήσαμε με τον Χρυσοχοϊδη, με τον κ. Καρδαρά για τη συνέντευξη 12:45, με τον κ. Χρυσοχοϊδη στις 12:00 και του λέω μαθαίνω αυτό. Δηλαδή το έχουμε βάλει σκοπό κ. Νεγκή τέλος Μαΐου να μην υπάρχει τίποτα απ’ όλα αυτά.
Γιατί η Αθήνα μπορεί να καθαρίσει απ’ αυτά τα φαινόμενα τα οποία δεν τα χρωστάει, ρε παιδί μου. Είπα ότι πρέπει να κάνουμε όλοι τη δουλειά μας και όλοι έχουμε προβλήματα. Αν δεν το πάρουμε προσωπικά το θέμα, θα μου πεις, μπορείς να τα πάρεις όλα προσωπικά; Όχι, αλλά εμείς γι’ αυτό είπαμε ναι, θα το πάρουμε προσωπικά. Γιατί όταν ξέρω και εγώ θα σου πεθάνουν άνθρωποι απ’ αυτό, δηλαδή είναι οριακό, μάλλον είναι πέραν των ορίων.
Αν το βάλουμε στόχο επειδή η Ελλάδα δεν έχει μεγάλες ικανότητες στην ορθολογική διάρθρωση των δημοσίων υπηρεσιών της χρειάζεται να κάνει δουλειά χειριστή η ίδια η πολιτική ηγεσία, πρέπει να το κάνει όμως. Η δουλειά δεν είναι ντροπή, πρέπει να το κάνεις.
Εγώ αυτό το έμαθα από το Υπουργείο Εξωτερικών παιδιά, έδινες μια εντολή δεν έφτανε πουθενά, έπρεπε να πας κάτω στο χειριστή για να γίνει αυτό που είπες και έτσι έχω μάθει. Εδώ, λοιπόν, θα κάνω και προσωπικά το ελεγκτικό όργανο, δεν γίνεται αλλιώς. Μία – δύο – τρεις – τέσσερις, όμως, αν το κάνεις παίρνουν είδηση όλοι οι μηχανισμοί ότι αυτό το θέμα το παρακολουθείς και έτσι συμμορφώνονται.
Έτσι δουλεύει και ο Χρυσοχοϊδης και έτσι καταφέραμε να έχουμε αποτελέσματα και κ. Νεγκή σας διαβεβαιώνω, γιατί από όπου και να είμαι θα το παρακολουθώ, ότι δεν υπάρχει περίπτωση αυτή η υπόθεση να μην καταλήξει στο να καθαρίσει το κέντρο της Αθήνας τουλάχιστον απ’ αυτά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: .. και την αγωνία σας για να μην χαλαρώσουν κάποια μέτρα που λέτε. Για τους τέσσερις χιλιάδες ελέγχους ήθελα να σας ρωτήσω, από πού και συνεχίζετε, μου απαντάτε στη χαλάρωση των μέτρων. Την καταλαβαίνω πάντως την αγωνία.
Για τους 4.000 ελέγχους, τηλεφωνήματα είναι, που έχουν ζητήσει να γίνουν έλεγχοι. Αυτοί είναι πολίτες, είναι Έλληνες, ξέρουμε, μετανάστες, τι είναι;
Θ. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Είναι έλληνες πολίτες οι οποίοι είχαν απροφύλακτη επαφή, το 85% με 90% είναι έλληνες πολίτες, οι οποίοι είχαν απροφύλακτη επαφή κατά την δήλωση των ιδίων στο ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. και τους οποίους παραπέμπουμε στα Κέντρα Αναφοράς, στις Κινητές Μονάδες του Κέντρου. ’λλοι πηγαίνουν και στον ιδιωτικό τομέα.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Λοιπόν, να το πω πάλι αυτό και να πει κάτι και ο Μουσιώνης που θέλει να προσθέσει. Ο κ. Παπαδημητρίου με ενημέρωσε, σας το είπα στην αρχή, ίσως δεν σημειώθηκε, 4.000 έως τώρα πολίτες κατά το μεγάλο τους μέρος Έλληνες έχουν τηλεφωνήσει στο ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. …
Θ. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: 6.000.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Και γιατί κάνουμε 4.000 ελέγχους;
Θ. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Όχι – όχι, 6.000 είναι.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ’ρα το 4.000 έπρεπε να το πω 6.000. ’ρα διορθώνω 6.000. Εξ αυτών οι 100 πρώτες περιπτώσεις έχουν περάσει το τεστ και οι πέντε εξ αυτών βρέθηκαν θετικές.
Ενημερωνόμαστε, επαναλαμβάνω από τον ιδιωτικό τομέα ότι σ’ αυτόν δεκαπλασιάστηκαν οι εξετάσεις από πρόσωπα που δεν δηλώνουν σε εμάς και στο ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. και δεν ζητούν από το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. να κάνουν τις δωρεάν εξετάσεις, πάνε και τις πληρώνουν, δεκαπλασιάστηκαν οι εξετάσεις για το AIDS στον ιδιωτικό τομέα.
Αντιλαμβάνεστε, ότι υπήρξαν πολλοί που αγνόησαν τις παραινέσεις, συμβουλές, οδηγίες του Υπουργείου και οι οποίοι τώρα έχουν τρομάξει και κάνουν ελέγχους. Το ποσοστό το οποίο μέχρι στιγμής βρέθηκε να είναι θετικό είναι 5 στους 100, που ξαναλέω δεν είναι απογοητευτικό, αλλά δεν είναι και μικρό. Πρέπει να χτυπήσει μία καμπάνα ως προς αυτό.
Κυρία Σπαγαδώρου, εάν μεσολαβεί στη δουλειά σου μια αργία στην ελληνική Διοίκηση, η επόμενη της αργίας είναι μια χαλαρή μέρα. Αν έχεις κάτι σοβαρό να κάνεις πρέπει εκείνη την ημέρα να φροντίσεις ως υπουργός να είναι η Διοίκηση - πώς να πω - στα πόστα της και να κάνει τη δουλειά της.
Εγώ το περίμενα ότι μετά τις εκλογές, όπως το περίμενα και μετά τις γιορτές του Πάσχα, των Χριστουγέννων και φροντίζω η Επιτελική λειτουργία του Υπουργείου να είναι στα καθήκοντά της την πρώτη ώρα της επομένης μιας αργίας.
Ήξερα ότι τη Δευτέρα μετά τις εκλογές όλα θα έχουν χαλαρώσει και θα πηγαίνουν οι άνθρωποι με τη λογική ότι τα παρατάμε, μέχρι να γίνει Κυβέρνηση τώρα. Σας εξήγησα στην αρχή της τοποθέτησής μου ότι αυτή την πολυτέλεια δεν την έχουμε και το Υπουργείο Υγείας δεν την έχει δυο φορές. ’ρα, λοιπόν, γνωρίζοντας πως λειτουργούν τα πράγματα στην Ελλάδα, γνωρίζεις και τα αντίδοτα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή 6 χιλιάδες άνθρωποι θα ελεγχθούν όλοι από το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.
Θ. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Έξι χιλιάδες έλληνες απευθύνθηκαν στο ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. για απροφύλακτη επαφή. Από κει και πέρα, εμείς κάνουμε συστάσεις, 100 ήρθαν στις μονάδες μας και ελέγχθηκαν, άλλοι πηγαίνουν στον ιδιωτικό τομέα, άλλοι πηγαίνουν στα νοσοκομεία στα κέντρα αναφοράς. Αυτή είναι η εικόνα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχετε, κ. Παπαδημητρίου, μία εικόνα επομένως από τον ιδιωτικό τομέα και ξαφνικά τα αποτελέσματα ποια είναι;
Θ. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Όχι, αυτή τη στιγμή δεν έχουμε εικόνα. Πάντως έχουμε εικόνα από τους δικούς μας ελέγχους, είναι ένα δείγμα που δεν μπορώ να ξέρω αυτή τη στιγμή αν είναι όπως είπε και ο υπουργός, θα δούμε στη συνέχεια αν είναι αντιπροσωπευτικό. Είναι πέντε που έχουν βρεθεί θετικοί.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Παπαδημητρίου, από αυτούς που ελέγχονται στον ιδιωτικό τομέα εάν βρεθεί θετικό δείγμα δηλώνεται στο ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., έτσι;
Θ. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Δηλώνεται κανονικά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλω να πω δεν έχετε εικόνα από τους ελέγχους του ιδιωτικού τομέα;
Θ. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Βεβαίως, όχι δεν έχουμε ακόμα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι 29 εκδιδόμενες, οι οποίες βρέθηκαν θετικές, επί ποίου συνόλου βρέθηκαν θετικές, πόσες ελέγχθησαν συνολικά;
Ε. ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΥ: Λοιπόν, μέχρι στιγμής έχουμε επισκεφθεί 30 οίκους ανοχής, 36 άτομα έχουν ελεγχθεί κι από αυτά τα άτομα 1 βρέθηκε θετικό. Και από τα 203 άτομα που έχουμε ελέγξει, από τις εκδιδόμενες δηλαδή γυναίκες στο δρόμο, έχουν βρεθεί 28 θετικές. Είναι μεγάλο το ποσοστό.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Σημειώστε δε, ότι πληροφορήθηκα από το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. ότι με το που κάναμε την έφοδο στους οίκους ανοχής άλλαξαν το προσωπικό τους.
Θ. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Εννοείται.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Με το που κάναμε το πρώτο και βγήκε η πρώτη περίπτωση που δημοσιοποιήθηκε, αμέσως αλλάξανε το προσωπικό τους. Δηλαδή κανείς δεν ξέρει τι θα γινόταν.
Και δεύτερον σημειώστε ότι με το που κάναμε το ντου στους δρόμους και το συνεχίζουμε ακόμη, τραβήξανε τις ελληνίδες, τραβήξανε τις ξένες και μείνανε μόνο οι χρήστριες ενδοφλεβίων ουσιών κατά βάση. Δηλαδή το κρύψανε το πρόβλημα. Αν χαλαρώσει το ελληνικό κράτος όλοι αυτοί θα ξαναβγούν στο δρόμο, ή θα ξαναπάνε στους οίκους ανοχής.
Πρέπει να καταλάβουν ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος, τελείωσε, έκλεισαν οι πόρτες, αυτό ήταν. Θέλετε να το επαναλάβω; Νομίζω έγινε κατανοητό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχουν κάποιες πληροφορίες ότι τα κυκλώματα προστασίας απειλούν, φέρνουν διάφορα εμπόδια, εκσφενδονίζουν απειλές και θέλουμε να μας μιλήσετε γι’ αυτές τις απειλές.
Α. ΜΟΥΣΙΩΝΗΣ: Θα ήθελα κατ’ αρχήν να το πω και να καταγραφεί και να μεταδοθεί.
Το έλλειμμα πληροφόρησης, δεν θα πω παραπληροφόρηση, γύρω από αυτό το τόσο σημαντικό θέμα, από μόνο του είναι νοσογόνο. Γιατί η ανασφάλεια που γεννά στο γενικό πληθυσμό ευθύνης μας, δηλαδή τον ελληνικό λαό, από μόνο του το γεγονός αυτό είναι νοσογόνο, ζήτημα πρώτον.
Ζήτημα δεύτερον, με την υγειονομική διάταξη, και πρέπει να γίνει καθαρό, το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. από έναν Οργανισμό καταγραφής και επιτήρησης που ήμασταν, έγινε η καθ’ ύλην αρμόδια Αρχή παρέμβασης στο πρόβλημα. Δίνει δηλαδή τη δυνατότητα και εδώ οφείλουμε να πούμε ένα τεράστιο ευχαριστώ σε όλο το προσωπικό το ιατρικό παραϊατρικό και λοιπό του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., που πραγματικά ανταποκρίθηκε και ανταποκρίνεται μέχρι στιγμής με περίσσευμα ψυχικής και αν θέλετε εργασιακής δράσης στις ανάγκες που σήμερα υπάρχουν.
Τρίτον, υπάρχει κάτω από απόλυτο έλεγχο η κατάσταση στην αγορά του παράνομου έρωτα, το οποίο ήδη αντιδρά και απαντάω στην ερώτησή σας, ήδη αντιδρούν αυτοί που τα μηχανήματα αυτά γης σεξ, αυτές τις γυναίκες, τα τράβηξαν, ή αν θέλετε δεν τα έστελναν μέχρι την 1/4/2012 για εξέταση, κάτι που πλέον γίνεται αναγκαστικά και κάποιοι με περίσσευμα υποκρισίας λένε γιατί παρεμβαίνει η Αστυνομία, όταν δεν μπορούσε το Υπουργείο Υγείας να κάνει τη δουλειά του.
Η υγειονομική διάταξη δίνει, λοιπόν, το δικαίωμα, τη δυνατότητα στο Υπουργείο Υγείας και στην Πολιτεία να παρέμβει στο πρόβλημα, κόντρα σε όσους σήμερα χάνουν κάποιες δεκάδες εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ μέσα από τη συγκεκριμένη επαγγελματική αυτή δραστηριότητα.
Για μας, λοιπόν, είναι πολύ-πολύ σημαντικό και θα το πούμε, δεν επιτρέπουμε σε κανέναν μα κανέναν προαγωγό, ή λοιπό παράγοντα σε αυτό το παράνομο κύκλωμα, να απαγορεύσει στην Πολιτεία να κάνει καλά τη δουλειά της και ήδη εισπράττουμε και τα μηνύματα αυτής της αντίδρασης. Τα μηνύματα που γράφτηκαν στους τοίχους του Υπουργείου Υγείας για το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. είναι μηνύματα που αναδεικνύουν το ότι το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. είναι εκεί που πρέπει, ενοχλεί αυτούς που πρέπει, αλλά είμαστε εκεί.
Και η συνεργασία μας πραγματικά είναι πρωτόγνωρη, είναι σε 24ωρη βάση, γι’ αυτό και τα καινούρια στοιχεία που σας έδωσε ο Υπουργός τώρα το 1-5 είναι τα χθεσινοβραδινά, κ. Παπαδημητρίου, είναι τα χθεσινοβραδινά. Κάθε ώρα που περνάει, κάθε ώρα σημειώστε, τα δεδομένα είναι κάτω από έλεγχο και πραγματικά δίνουν τη δυνατότητα σε όλους μας να κάνουμε αυτό που πρέπει.
Ευχαριστώ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, αν δούμε ψυχρά τα αποτελέσματα των ελέγχων, έχουμε 28 χρήστριες ναρκωτικών οι οποίες είναι στη φυλακή και κατηγορούνται για διάδοση του ιού κακουργηματική, μία μετανάστρια 29 και δεν έχουμε έναν νταβατζή. Έχετε ευχαριστήσει την Αστυνομία κ. Υπουργέ ότι κάνει καλά τη δουλειά της κι έναν νταβατζή δεν έχουμε.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Έχω την πληροφόρηση, αλλά δεν είμαι σε θέση να κάνω εγώ την ενημέρωση, ότι έχουν συλληφθεί στις περιπτώσεις του οίκου ανοχής και οι εργαζόμενοι εκεί μη, πώς να πω..
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Προαγωγοί.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν ξέρω αν ήταν προαγωγοί, ή αν ήταν κάτι άλλο, όποια πρόσωπα έχουν βρεθεί και όποια πρόσωπα έχουν συσχετιστεί με τις υποθέσεις διώκονται κι αυτά, αλλά δεν ξέρω τα στοιχεία.
Και μάλιστα επειδή δίκαιο θα ήταν όπως βγαίνουν οι φωτογραφίες, όπως βγήκαν οι φωτογραφίες από τις αρμόδιες Αρχές αυτών των γυναικών, να βγουν και οι φωτογραφίες αυτών που βγήκαν θετικοί, γιατί αυτή η πράξη πρέπει να ποινικοποιηθεί το επαναλαμβάνω, αν και δεν είμαι αρμόδιος Υπουργός.
Γιατί είναι οι μεν και είναι για τη δημόσια υγεία και δεν είναι οι δε; Γιατί είναι παράνομοι μόνο οι πρώτοι και δεν είναι και οι δεύτεροι, που αγνοούν τις υποδείξεις του Υπουργείου Υγείας, που πηγαίνουν επιδιώκοντας απροφύλακτο έρωτα, που κολλάνε μεταδιδόμενες ασθένειες και γίνονται φορείς στις ελληνικές οικογένειες; Γιατί αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν ευθύνες;
Για μας στο Υπουργείο Υγείας, δεν είμαστε βέβαια το αρμόδιο Υπουργείο κι εγώ έχω κάνει μια πρόταση, θα το παραλάβει η επόμενη Βουλή, να ποινικοποιηθεί εν τίνει μέτρω κι αυτή η συμπεριφορά, ο πελάτης. Ειδικά και το έλεγα από το Υπουργείο Εξωτερικών όταν ήμουνα Υφυπουργός, κάθε πελάτης γυναίκας η οποία είναι θύμα της σύγχρονης δουλείας του human trafficking, πρέπει να τιμωρείται. Τι αθώος είναι αυτός; Πηγαίνει ένα άτομο, ένα πρόσωπο που έχει γίνει θύμα της σύγχρονης δουλείας και κάνει το κέφι του. Και αυτό πρέπει να ποινικοποιηθεί. Από τότε το λέγαμε και δεν ήταν δική μου ιδέα, ήταν μια ιδέα που είχε συζητηθεί στο χώρο των σχετικών Οργανώσεων που λειτουργούσαν για να προστατέψουν αυτά τα άτομα και της Εκκλησίας.
Και ήρθε η ώρα τώρα να το δω και από την πλευρά του Υπουργείου Υγείας, απευθύνομαι σε κάθε αρμόδιο, στην επόμενη Βουλή η οποία θα αναλάβει. Να δει το θέμα αυτό και να ποινικοποιήσει αυστηρά μάλιστα το ίδιο αυστηρά και αυτούς οι οποίοι δεν προσέχουν ούτε τους εαυτούς τους ούτε τους υπόλοιπους και με 10-20 ευρώ κάνουν το κέφι τους σε βάρος όλων των άλλων.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου)
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κοιτάξτε, σε ό, τι αφορά γενικά στα μέτρα πρόληψης. Κάνουμε ό, τι μπορούμε. Ας πούμε, είναι συνδεδεμένη η δράση με τη δική μας και εμείς την εποπτεύουμε. Η διανομή του 1 εκ. σύγχρονων συριγγών και του 1 εκ. προφυλακτικών από τους street workers. Είναι ίδια δράση για το ίδιο πρόβλημα.
Θ. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Και βεβαίως κάνουμε ελέγχους και για τη φυματίωση.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Για τη φυματίωση, πέραν του ότι κάνουμε ελέγχους, το AIDS τα ναρκωτικά και η φυματίωση, είναι τα τρία μεγάλα θέματα με τα οποία καθίσαμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με άλλα κράτη – μέλη, για να τους πείσουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ως σύνολο πρέπει να λάβει μέρος σε αυτή τη δράση.
Ποια είναι τα φαινόμενα, ποιες είναι οι ασθένειες οι οποίες είναι πολύ διαδεδομένες από την παράνομη μετανάστευση; Η φυματίωση είναι πρώτη. Και όπως ξέρετε η φυματίωση δεν είναι μια ασθένεια που μεταδίδεται από σεξουαλική πράξη, μεταδίδεται και από τον αέρα, αερογενώς.
Από τη μια πλευρά εμείς συμπεριφερόμαστε αυτής της ασθένειας σαν να είναι ακόμη ξεχασμένη ασθένεια, όπως είναι σε όλο τον προηγμένο κόσμο, τώρα και το ECDC συμφωνεί ότι λόγω της παράνομης μετανάστευσης και όχι μόνο στην Ελλάδα, επανέρχεται με τρόπο δριμύ και η ηπατίτιδα Β.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Παπαδημητρίου, επειδή τις πρώτες μέρες με τα στοιχεία που είχαμε από το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. βλέπαμε ότι υπάρχει ένα ποσοστό 50% να είναι δεσμευμένοι, ένα 30% έγγαμοι, ένα 20% σταθερή σχέση, υποθέτω ότι αυτή η αναλογία διατηρείται και τώρα που έχουμε φτάσει στο νούμερο των 6.000 ανδρών.
Οι 5 - οι οποίοι είπαμε μπορεί να είναι αντιπροσωπευτικό μπορεί να μην είναι, θα το δούμε - άνθρωποι που είναι θετικοί είναι παντρεμένοι; Είναι οικογενειάρχες; Έχουν σταθερή σχέση; Και έχει γίνει ιχνηλάτηση πλέον από εκεί και πέρα; Γιατί αν είναι παντρεμένοι, ή έχουν σταθερή σχέση υποθέτω ότι και στην …
Θ. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Όπως τους έχουμε ενημερώσει …
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Μου λέει η κα Σπαγγαδώρου να πω για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Αυτό το θέμα όπως ξέρετε η ΗΔΙΚΑ εποπτεύεται από το Υπουργείο Εργασίας. Είχαμε μια διάταξη για να υπαχθεί η εποπτεία της στο Υπουργείο Υγείας, αλλά η Νέα Δημοκρατία δεν το θεώρησε το θέμα σχετικό με το Μνημόνιο και μας είπε να την αποσύρουμε, δεν θα την ψήφιζε στο τελευταίο μας σχέδιο νόμου. Έτσι παραμένει στο Υπουργείο Εργασίας η ΗΔΙΚΑ, δεν έχει όμως σημασία. Εγώ συνεργάστηκα και με τον κ. Κουτρουμάνη για το θέμα αυτό και ο Γενικός Γραμματέας ο καινούργιος ο υπηρεσιακός ο κ. Κωτσόπουλος συνεργάστηκε με τον αντίστοιχο του Υπουργείου Εργασίας, έχουμε ενημέρωση για σας, αλλά θα την κάνουμε αύριο το μεσημέρι γιατί δεν έχω όλα τα στοιχεία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να ρωτήσουμε και κάτι πολιτικό κ. Υπουργέ. Ένα σχόλιο για την προσπάθεια σχηματισμού Κυβέρνηση θα θέλαμε από εσάς.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Τα είπα στην αρχή.