Δευτέρα, 29 Απριλίου 2024

Το πλαίσιο λειτουργίας των απογευματινών χειρουργείων παρουσίασαν σε συνέντευξη τύπου ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης και ο Υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους

19/02/2024
Το πλαίσιο λειτουργίας των απογευματινών χειρουργείων παρουσίασαν σε συνέντευξη τύπου ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης και ο Υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους

Αθήνα, 19 Φεβρουαρίου 2024

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το πλαίσιο λειτουργίας των απογευματινών χειρουργείων παρουσίασαν σε συνέντευξη τύπου ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης και ο Υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους

O Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης και ο Υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους παραχώρησαν σήμερα, Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου 2024, συνέντευξη τύπου κατά την οποία παρουσίασαν το πλαίσιο λειτουργίας των απογευματινών χειρουργείων, με στόχο τη μείωση των αναμονών για χειρουργική επέμβαση στο ΕΣΥ.

Το παρών έδωσαν η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, ο Υφυπουργός Υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος και η Γενική Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Λίλιαν Βιλδιρίδη.

Κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση, ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε:

«Σας καλέσαμε σήμερα εδώ για να σας παρουσιάσουμε με τον Υφυπουργό Μάριο Θεμιστοκλέους την Υπουργική Απόφαση που θα υπογράψουμε αμέσως, για τη λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Θέλω να κάνω μία μικρή εισαγωγή ως προς το ζήτημα αυτό, το οποίο έχει και μία ιδεολογική φόρτιση, όπως όλα στην Ελλάδα.

Σκοπός μας δεν είναι ούτε η ιδιωτικοποίηση, ούτε η αποδυνάμωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Το ακριβώς αντίθετο. Σκοπός μας είναι η ισχυροποίησή του και η διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του. Άρα, όλη αυτή η κριτική η οποία ασκείται για δήθεν ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ είναι τελείως λανθασμένη. Και θα μου επιτρέψετε να πω, και ότι εγώ είμαι ένας φιλελεύθερος πολιτικός που πιστεύω ιδιαίτερα στις δυνάμεις της ιδιωτικής οικονομίας, δεν έχω την αυταπάτη ότι δεν υπάρχει κανένας κράτος στον κόσμο που μπορεί να αντικαταστήσει, τουλάχιστον στην Ευρώπη, τη δημόσια υγεία και το ρόλο των εθνικών συστημάτων υγείας στην παροχή νοσοκομειακής περίθαλψης. Η ιδιωτική υγεία μπορεί να λειτουργεί μόνο επικουρικά. Οι ιδιώτες λαμβάνουν αποφάσεις με γνώμονα το κέρδος. Αντιθέτως το κράτος λαμβάνει αποφάσεις με γνώμονα την ευθύνη του να παρέχει υπηρεσίες υγείας σε όλους τους πολίτες τους, ασχέτως αν οι μονάδες που φτιάχνει και ο χώρος που αυτές δρουν, είναι ζημιογόνες ή κερδοφόρες. Κατά συνέπεια, μόνο ένας άνθρωπος ανόητος θα πίστευε στη δυνατότητα κατάργησης του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας το αγαπάμε, το φροντίζουμε, το εμπιστευόμαστε και για αυτό εργαζόμαστε. Η ιδέα για τη δυνατότητα χρήσης των χειρουργικών αιθουσών που κατά κανόνα μένουν άδειες από το απόγευμα και μετά στα νοσοκομεία της χώρας δεν είναι καινούρια, ούτε διεκδικώ την πατρότητά της.

Ο πρώτος Υπουργός στη μεταπολίτευση που έθεσε τον προβληματισμό και είπε ότι σκοπεύει να δουλέψει για να εφαρμοστούν απογευματινά χειρουργεία στο ΕΣΥ ήταν 23 χρόνια πριν ο Αλέκος Παπαδόπουλος, Υπουργός τότε της κυβερνήσεως του ΠΑΣΟΚ.

Όταν βρέθηκα στο τιμόνι του Υπουργείου Υγείας στη συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, το 2013-2014, είχα επαναφέρει ως σκοπό μου τη δυνατότητα διενέργειας απογευματινών χειρουργείων, είχα συστήσει και ομάδα εργασίας για να μου προτείνει πως θα έπρεπε να γίνουν πιο σωστά. Μετά όμως τον ανασχηματισμό του Ιουνίου του 2014, η σχετική προσπάθεια σταμάτησε και με την κυβερνητική αλλαγή του ΣΥΡΙΖΑ όλη αυτή η προσπάθεια σχεδόν εξαφανίστηκε. Κατά την περίοδο της πρώτης κυβερνήσεως του Κυριάκου Μητσοτάκη όμως ο προκάτοχός μου Θάνος Πλεύρης και η αναπληρώτρια Υπουργός Μίνα Γκάγκα επανέφεραν στο δημόσιο διάλογο την ανάγκη να διενεργηθούν απογευματινά χειρουργεία στο ΕΣΥ, ως ένα κομμάτι μιας ευρύτερης μεταρρυθμίσεως, που θα σας πω αμέσως τι σκοπό έχει. Ερχόμενος στο Υπουργείο Υγείας, αρχές Ιανουαρίου του 2024, στην πρώτη μας κιόλας συνάντηση με τον κ. Θεμιστοκλέους του είπα ότι θέλω να εργαστώ για να μπουν τα απογευματινά χειρουργεία σε λειτουργία, όσο γίνεται πιο γρήγορα και τον ευχαριστώ δημόσια διότι το σχέδιο που θα δείτε σε λίγο έχει κυρίως τη δική του σφραγίδα.

Ο κύριος Θεμιστοκλέους εκτός από Υφυπουργός είναι ο ίδιος χειρουργός-γιατρός με εμπειρία στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και όχι μόνο και να σας πω ότι για να φτάσουμε να γράψουμε αυτή την απόφαση έχουμε συμβουλευτεί πολλούς γιατρούς, που είτε υπηρετούν σήμερα στο ΕΣΥ, είτε υπηρέτησαν στο ΕΣΥ για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Προσπαθούμε δηλαδή να φτιάξουμε ένα πλαίσιο λειτουργίας που θα έχει διαφάνεια, που θα έχει πολύ μικρότερο κόστος από τον ιδιωτικό τομέα για τους συμπολίτες μας που θα επιλέξουν να κάνουν χρήση αυτής της δυνατότητας και θα δείτε ότι είναι δουλεμένο σε πολύ μεγάλη λεπτομέρεια, έχοντας λάβει υπόψιν όλες τις ανησυχίες που έχουν τεθεί στο δημόσιο διάλογο όλες αυτές τις μέρες.

Τώρα, πριν την καθιέρωση των απογευματινών χειρουργείων, από 1η Φεβρουαρίου έχουμε θέσει σε λειτουργία όχι σε δημόσια θέα ακόμη, την ενιαία λίστα χειρουργείου.

Η Ενιαία Λίστα Χειρουργείου είναι το πρώτο απαραίτητο εργαλείο για να μπορέσουμε να μετράμε εάν οι μεταρρυθμίσεις που κάνουμε έχουν θετική ή αρνητική επίδραση στο σύστημα.

Κάθε μεταρρύθμιση κρίνεται στην πράξη και όλα όσα πούμε σήμερα θα κριθούν. Εγώ δέχομαι αυτή την πρόκληση, του χρόνου τέτοια μέρα θα είμαστε εδώ και τότε πια θα είναι δημόσια όλα τα στοιχεία από την Ενιαία Λίστα Χειρουργείου.

Το site για την Ενιαία Λίστα Χειρουργείου θα είναι σε δημόσια χρήση περίπου σε τρεις μήνες από σήμερα όπου πλέον όλοι οι συμπολίτες μας θα μπορούν να γνωρίζουν και πόσα είναι συνολικά τα χειρουργεία που είναι σε αναμονή στη χώρα από το ένα άκρο της Ελλάδος μέχρι το άλλο αλλά και πόσες είναι οι αναμονές. Ορισμένες φορές δικαιολογημένη, ορισμένες φορές αδικαιολόγητη όπου γεννά πολλές σκέψεις.

Σκοπός του site για την Ενιαία Λίστα Χειρουργείου θα είναι οι συμπολίτες μας με απόλυτη διαφάνεια, να μπορούν να βλέπουν εάν επιλέξουν να πάνε στην Α ή στη Β χειρουργική κλινική πόσο μέσο χρόνο αναμονής θα πρέπει να αναμένουν για την διενέργεια του τακτικού τους χειρουργείου.

Πιστεύω ότι αυτό θα βάλει και σε ένα καθεστώς ευγενούς άμιλλας τις χειρουργικές κλινικές και ενδεχομένως σε ένα κάποιο βαθμό να λύσει και προβλήματα που αποτελούν χρόνιες παθογένειες του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Πρέπει να σας πω ότι όλη η σύγκρουση που σήμερα παρακολουθείτε κυρίως με συνδικαλιστικές ηγεσίες στα νοσοκομεία, δεν είναι καινούργια. Το ίδιο συνέβη και πριν από 22 χρόνια, όταν θεσμοθετήθηκαν τα απογευματινά ιατρεία στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, επ΄ αμοιβή. Έχετε ακούσει όλο αυτό το διάστημα, λοιπόν, μία ανακρίβεια ότι για πρώτη φορά υπάρχουν αμοιβές στο ΕΣΥ, όχι, δεν είναι αλήθεια, και ότι προσπαθούμε από την πίσω πόρτα να ιδιωτικοποιήσουμε το ΕΣΥ.

Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να καταστήσουμε τη θέση του γιατρού, του αναισθησιολόγου, του νοσηλευτού στο Εθνικό Σύστημα Υγείας περισσότερο ελκυστική.

Ο συνδικαλιστικός αντίλογος που μου ετέθη από την ΕΝΓΕ προχθές είναι να αυξήσουμε τους μισθούς των γιατρών. Αυτό εύκολα λέγεται, δύσκολα γίνεται. Πρώτα από όλα, ένας Υπουργός Υγείας και σίγουρα εγώ εάν είχα τη δυνατότητα να αυξήσω τους μισθούς στο Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν θα έκανα αυξήσεις στους μισθούς μόνο των γιατρών. Θα ήταν εξαιρετικά άδικο να φτιάξουμε ένα περιβάλλον στο οποίο θα αυξάναμε έως και στο διπλάσιο τους μισθούς των γιατρών, αφήνοντας τους υπόλοιπους καθηλωμένους στο σημερινό τους μισθό. Αυτό θα δημιουργούσε πολύ μεγάλη αδικία. Άρα, ο δημοσιονομικός υπολογισμός αυξήσεως των αμοιβών στο ΕΣΥ γίνεται μόνο συνολικά.

Για το ΕΣΥ ο κρατικός προϋπολογισμός ξοδεύει 3 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Άρα μπορείτε να υπολογίσετε κάθε ποσοστιαία αύξηση, όπως ακούω, διπλασιασμός των αμοιβών τι ακριβώς σημαίνει σε επίπεδο δημοσιονομικό για τη χώρα.

Νομίζω ότι όλοι κατοικούμε στην ίδια Ελλάδα, ο ΕΝΦΙΑ εισφέρει στο κράτος 2,6 δισεκατομμύρια. Ο διπλασιασμός των λειτουργικών του ΕΣΥ θα σήμαινε να θεσπίσουμε ένα επιπλέον ΕΝΦΙΑ τουλάχιστον, και κάτι ακόμα, για όλους τους Έλληνες.

Δεν φαντάζομαι ότι υπάρχει κάποιος στα σοβαρά που εισηγείται κάτι τέτοιο. Άρα, το σύστημα πρέπει να μεταρρυθμιστεί. Πρέπει να βρούμε τον τρόπο οι γιατροί του ΕΣΥ, οι νοσηλευτές του ΕΣΥ, ακόμα και το υπόλοιπο προσωπικό που θα συμμετέχει στα πρωινά χειρουργεία να μπορούν να αυξήσουν τα εισοδήματά τους με νόμιμο τρόπο. Δεν έχω την αυταπάτη ότι τα απογευματινά χειρουργεία θα εξαλείψουν κάθε φαινόμενο διαφθοράς, άλλωστε η διαφθορά υπάρχει, και δυστυχώς, στην Ελλάδα, την αντιπαλεύουμε, την πολεμούμε όσο μπορούμε περισσότερο. Πιστεύω, όμως, ότι η διέξοδος των επ’' αμοιβή απογευματινών χειρουργείων στο τέλος θα αγκαλιαστεί από τους γιατρούς και το προσωπικό του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Στην αρχή θα ξεκινήσει πιο διστακτικά. Για αυτό τον λόγο είχαμε και την ιδέα του Ταμείου Ανάκαμψης. Προϊόντος, όμως, του χρόνου θα γίνεται από ολοένα και περισσότερες κλινικές, και στο τέλος θα υιοθετηθεί σχεδόν από όλους από όσους μπορούν.

Και αναφέρομαι στο όσους μπορούν για τον εξής λόγο: Στον δημόσιο διάλογο το σοβαρό αντεπιχείρημα για τη θέσπιση των απογευματινών χειρουργείων είναι η έλλειψη προσωπικού που υπάρχει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Και πράγματι, αυτή η έλλειψη είναι μια πραγματικότητα. Άλλωστε, η προσπάθεια μας να καταστήσουμε περισσότερο ελκυστική την εργασία στο Εθνικό Σύστημα Υγείας γίνεται για να καταπολεμηθεί αυτή η έλλειψη ακριβώς.

Να έχει, δηλαδή, κάποιος ένα επιπλέον κίνητρο για να μείνει και ένα επιπλέον κίνητρο για να έρθει. Γιατί σήμερα έχουμε πολλούς που φεύγουν και λίγους που έρχονται. Πιστεύουμε ότι αν τους δώσουμε την ευκαιρία να ελπίζουν ότι υπό ένα συγκεκριμένο τρόπο θα μπορούν να αυξήσουν τα εισοδήματα τους μέσα στο σύστημα, και λιγότεροι θα φεύγουν και περισσότεροι θα έρχονται.

Άρα, στην πραγματικότητα τα απογευματινά χειρουργεία δεν αντιπαλεύουν την έλλειψη προσωπικού. Είναι ένα μέτρο για την θεραπεία της έλλειψης προσωπικού.

Η απόφαση δεν ορίζει και δεν επιβάλλει να δημιουργήσουν όλες οι κλινικές απογευματινά χειρουργεία. Εμείς δεν λέμε σήμερα, υποχρεούστε σε ένα μήνα να θεσπίσετε απογευματινά χειρουργεία. Εμείς δίνουμε την ελευθερία, υπό συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις, στις κλινικές του ΕΣΥ να αποφασίσουν αν θέλουν και αν μπορούν να τα οργανώσουν.

Αυτή είναι μια απόφαση που θα παίρνει η κλινική σε συνεργασία με την διοίκηση του κάθε νοσοκομείου. Μεταξύ τους θα ρυθμίζουν τις βάρδιες, τους αναισθησιολόγους, τους νοσηλευτές και θα μοιράζονται, σε επίπεδο κλινικής, τις αμοιβές που τελικά θα αναλογούν από την δραστηριότητα των απογευματινών χειρουργείων.

Η ασφαλιστική δικλείδα που έχουμε θέσει για μια δόκιμη ανησυχία είναι ότι θα μπορούσε να μεταφερθεί επί σκοπώ μια ύλη των πρωινών χειρουργείων που παραμένουν δωρεάν, προς τα απογευματινά χειρουργεία, ακριβώς για να αυξήσουν τις αμοιβές τους οι εμπλεκόμενοι σε αυτά. Για να αποφύγουμε αυτή την ανησυχία, αλλά και την πραγματικότητα που θα μπορούσε να συμβεί, έχουμε δύο όπλα. Πρώτα την Ενιαία Λίστα Χειρουργείου που θα είναι δημόσια και άρα, θα είναι πάρα πολύ δύσκολο κάποιος επί σκοπώ να κάνει κάτι τέτοιο, γιατί θα φαίνεται και δεύτερον, τη σύνδεση της άδειας για τη διενέργεια απογευματινών χειρουργείων με την απόλυτη τήρηση του μέσου όρου παραγωγής πρωινών χειρουργείων που ίσχυαν πριν από τη θέσπισή της. Δεν θα μπορεί δηλαδή μία κλινική να κάνει απογεματινά χειρουργεία εάν προηγουμένως δεν έχει συμπληρώσει ανά μήνα, ανά ημέρα, ανά εβδομάδα την παραγωγή των χειρουργείων που έκανε πριν από τα απογευματινά χειρουργεία και αν πέσει κάτω από αυτόν τον μέσο όρο, θα χάνει την άδεια διενέργειας απογευματινών χειρουργείων.

Άρα, τι θα πει αυτό; Ότι όσοι επιθυμούν να παραμείνουν στα πρωινά χειρουργεία χωρίς να καταβάλουν οποιαδήποτε επιπλέον αμοιβή απλώς θα χειρουργούνται γρηγορότερα. Γιατί γρηγορότερα; Γιατί θα είναι η λίστα που έχουν σήμερα αφαιρουμένων εκείνων που θα πάνε να χειρουργηθούν το απόγευμα αναλαμβάνοντας το κόστος.

Ο μέσος χρόνος αναμονής για ραντεβού στους γιατρούς του ΕΣΥ πριν και μετά τη θέσπιση των απογευματινών ιατρείων, είναι το 1/3 απ’ ότι ήταν πριν από 22 χρόνια. Κατά τον ίδιο τρόπο προσδοκούμε τα απογευματινά χειρουργεία να μειωθεί ο χρόνος αναμονής. Δεν προσδοκώ να ξεκινήσουν στην πλήρη τους λειτουργία αμέσως, θα χρειαστούν κάποιο διάνυσμα χρόνου, αλλά θα είμαστε από πάνω, δημόσια θα ανακοινώνουμε που διενεργούνται, πως πηγαίνουν. Έχω αποδείξει ως Υπουργός ότι δεν διστάζω καθόλου να αναθεωρήσω μία απόφαση αν κάτι δεν λειτουργεί στην πράξη. Με ενδιαφέρει το αποτέλεσμα και όχι η θεωρία.

Σκοπός μας είναι τα απογευματινά χειρουργεία να αποτελούν μία διέξοδο εξαιρετικά ελκυστικά οικονομικότερη από τον ιδιωτικό τομέα. Στην πραγματικότητα ο μόνος χώρος που πρέπει να ανησυχεί και να αντιπαλεύει τα απογευματινά χειρουργεία είναι ο χώρος των ιδιωτικών κλινικών, διότι από σήμερα θα αποκτήσουν έναν ανταγωνιστή, ο οποίος θα μπορεί να τους ανταγωνίζεται με πολύ καλούς γιατρούς, με εξαιρετικά καλά νοσοκομεία και με χαμηλότερες αμοιβές.

Σκοπός μας είναι να φτιάξουμε έναν χώρο όπου άνθρωποι που θέλουν να ξοδέψουν κάποια χρήματα για να χειρουργηθούν γρηγορότερα αλλά που δεν μπορούν να πληρώσουν το κόστος ενός ιδιωτικού νοσοκομείου, να έχουν αυτή τη διέξοδο. Δίνουμε δηλαδή στον ελληνικό λαό μία επιπλέον διέξοδο, που έως σήμερα δεν είχε ή αν την είχε την είχε μόνο με παράνομο τρόπο, το γνωστό σε όλους μας «φακελάκι».

Δεν νομιμοποιούμε το «φακελάκι». Το «φακελάκι» παραμένει πάντα παράνομο, το κυνηγάμε όσο μπορούμε περισσότερο και θα δείτε ότι ήδη μπαίνουμε πολύ βαθιά στο πως θα μετράμε την απόδοση των γιατρών και των χειρουργικών κλινικών του ΕΣΥ και σε επίπεδο κόστους. Όμως πρέπει να δώσουμε τη διέξοδο στο να γίνεται η επιλογή ενός ανθρώπου που θέλει να πληρώσει με νόμιμο τρόπο και χωρίς δυσβάσταχτο κόστος».

Από την πλευρά του, ο Υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους τόνισε: «Καλησπέρα κι από μένα. Να ευχαριστήσω τον Υπουργό τον κ. Άδωνι Γεωργιάδη για τα πολύ καλά και θερμά του λόγια και για την εξαιρετική συνεργασία και το εξαιρετικό περιβάλλον στο οποίο βρίσκομαι κι εγώ προσωπικά και να αρχίσω την παρουσίαση κάνοντας κι εγώ μια αν θέλετε πολιτική τοποθέτηση η οποία συνάδει και με το τι υπήρξε τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια.

Η Νέα Δημοκρατία είναι η παράταξη και η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη που το εθνικό σύστημα υγείας υπήρξε στην καλύτερη δημόσια έκφανσή του. Πολλές φορές λέχθηκε και λέγεται όπως είπε ο Υπουργός για ιδιωτικοποίηση του συστήματος υγείας. Να θυμίσουμε ότι στα προηγούμενα τέσσερα χρόνια και χάρη στην πανδημία η ελληνική κοινωνία άντεξε χάρη στο εθνικό σύστημα υγείας, άντεξε χάρη στο εθνικό σύστημα υγείας, στα νοσοκομεία, στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, στους επαγγελματίες υγείας και πρωτοστάτησε εκεί που άλλα συστήματα υγείας κατέρρευσαν, καλύτερα οργανωμένα και πολύ πιο πλούσια από το δικό μας, και σε αυτά τα 4 χρόνια υπήρξε η μεγαλύτερη συμμετοχή και ενίσχυση του εθνικού συστήματος υγείας.

Και αυτό αφορά και τις λίστες χειρουργείου και τα απογευματινά χειρουργεία, το οποίο είναι ένα μέτρο που εφαρμόζεται σε όλα σχεδόν ανεξαιρέτως τα ευρωπαϊκά δημόσια συστήματα υγείας. Και η δυνατότητα διενέργειας ιδιωτικών πράξεων εντός του νοσοκομείου αποτελεί ισχυρό πυλώνα των δημόσιων αυτών συστημάτων.

Άρα, εμείς δεν ανακαλύψαμε τον τροχό. Όπως είπε και ο Υπουργός είναι εδώ και 20 χρόνια που στη χώρα μας εφαρμόζονται τα απογευματινά ιατρεία και εφαρμόζεται και η λίστα χειρουργείου.

Θα αρχίσω από το τι σημαίνει να έχουμε ως σύστημα υγείας ένα ικανοποιητικό χρόνο αναμονής προς τους πολίτες. Καταρχήν σημαίνει υγεία, γιατί κάποιος δεν μπορεί να περιμένει για πάρα πολύ μεγάλο βαθμό ακόμα και αν είναι ένα ψυχρό περιστατικό όπως θα δούμε και στην πορεία.

Και σημαίνει και ποιότητα γιατί κάποιος στο χρόνο που περιμένει για το χειρουργείο σημαίνει ότι δεν έχει μια ικανοποιητική ποιότητα ζωής. Κάποιος που πονάει το πόδι του για να το πούμε πιο συγκεκριμένα ή έχει πρόβλημα με τα μάτια του όπως καταρράκτη, μπορεί όλα τα συστήματα υγείας να έχουν την αναμονή αυτή για να χειρουργηθείς, θα δούμε και λίγο παρακάτω τα στοιχεία, αλλά σε αυτό μειώνουμε την ποιότητα ζωής του πολίτη.

Άρα, είναι πολύ σημαντικό για εμάς να αποκτήσει και η χώρα μας εργαλεία που χρησιμοποιούνται εδώ και 40 και 50 χρόνια στις υπόλοιπες χώρες του εξωτερικού, το πόσοι συμπολίτες μας περιμένουν για τη λίστα αναμονής, πού περιμένουν, γιατί έχουμε διαφορές σε διαφορετικές περιοχές στη χώρα, και να μπορούμε να έχουμε και τα εργαλεία εμείς ως Υπουργείο Υγείας να κατευθύνουμε τις δράσεις και τις δυνάμεις μας έτσι ώστε να το αντιμετωπίσουμε αυτό.

Όλα τα συστήματα υγείας έχουν χρόνους αναμονής. Έχουμε τα καλά και τα κακά παραδείγματα.

Η Σουηδία είναι η χώρα η οποία δεν έκλεισε στον Covid. Μπορεί να την πλήρωσε αλλού αλλά δεν έκλεισε και αυτό δεν σταμάτησαν τα νοσοκομεία, δεν σταμάτησαν τα χειρουργεία που θα δούμε όπως έγιναν και στη δική μας χώρα και στις υπόλοιπες χώρες.

Αυτή τη στιγμή στην Αγγλία περιμένουν 7,6 εκατομμύρια πολίτες με τον μέσο χρόνο αναμονής να ξεπερνάει στα ψυχρά περιστατικά τους 12 μήνες. Και αντίστοιχα υπάρχουν καλές και «κακές» χώρες, αν θέλετε, με μεγαλύτερη αναμονή στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Άρα το να περιμένει κανείς για χειρουργείο σε ένα εθνικό σύστημα υγείας είναι ο δείκτης που αξιολογείς το πόσο ικανοποιητική είναι η αποδοτικότητα του συστήματος υγείας. Αλλά παντού υπάρχει αναμονή και αυτό δεν θα πρέπει ποτέ να το ξεχνάμε.

Στη χώρα μας τί συμβαίνει; Σε αντίθεση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες που υπάρχει εδώ και 50 χρόνια, και περισσότερο, από την ίδρυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας τους, υπάρχει η λίστα χειρουργείου, στην χώρα μας δεν υπάρχει, δεν καταγράφει κανείς ποιος και πόσο καιρό περιμένει.

Το 2017 θεσμοθετείται αυτή η λίστα αλλά θεσμοθετείται με τέτοιο τρόπο που δεν παρέχει τα εργαλεία, για να επικαιροποιείται ούτε μπορεί κανείς να την παρακολουθεί. Δεν δίνει χρόνο αναμονής στα νοσοκομεία και δεν παρέχει δεδομένα στην κεντρική διοίκηση στο Υπουργείο Υγείας, για να μπορεί να χαράξει πολιτική. Επίσης δεν παρέχει πολλές φορές ούτε στα ίδια τα νοσοκομεία τη δυνατότητα να μπορεί να την παρακολουθήσουν.

Αυτό το οποίο κάναμε είναι το εξής: Πρώτον πήραμε τα στοιχεία από τα 126 νοσοκομεία και κινηθήκαμε σε δύο άξονες. Ο πρώτος άξονας είναι να λύσουμε το πρόβλημα από εδώ και πέρα, που σημαίνει ότι ψηφιοποιήσαμε όλη τη διαδικασία - είναι η υπουργική απόφαση που υπέγραψε ο Υπουργός στις πρώτες ημέρες ανάληψης των καθηκόντων του- που από εδώ και πέρα δεν μπορεί να γίνει εισαγωγή των στοιχείων εκτός από ψηφιακό τρόπο, από τον ίδιο τον γιατρό. Και γίνεται με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε σταδιακά να αναπτύσσεται πλήρως για να φτάσουμε στο επόμενο εξάμηνο στην πλήρη λειτουργία του.

Τα στοιχεία αυτά καταγράφονται στον κεντρικό server της ΗΔΙΚΑ, και να την ευχαριστήσω για την εξαιρετική συνεργασία που συνεχίζουμε να έχουμε, έτσι ώστε να μπορούν να δίνονται στατιστικά στοιχεία και για να μπορούμε να παρακολουθούμε κεντρικά.

Και δεύτερον, είναι να περάσουμε στην πράξη. Καθαρίσαμε τους ήδη υπάρχοντες στη λίστα. Υπήρχαν 120.000 περίπου περιστατικά και αναπτύχθηκε ένας μηχανισμός στα νοσοκομεία της χώρας και στις υγειονομικές περιφέρειες και στο Υπουργείο και έγινε επικοινωνία με όλους σχεδόν αυτούς τους πολίτες.

Έγιναν περισσότερες από 150.000 κλήσεις, έχουμε φτάσει σε πολύ μεγάλο αριθμό κλήσεων και ελπίζουμε ότι καλύψαμε τη συντριπτική πλειοψηφία. Και με βάση αυτή την εκκαθάριση περίπου το 38% είτε είχε χειρουργηθεί αλλού είτε δεν υπήρχαν οι λόγοι που είχε εισαχθεί στη λίστα όταν είχε εισαχθεί από τον γιατρό.

Αυτή τη στιγμή μετά την εκκαθάριση και μαζί με τα περιστατικά που προστέθηκαν από την μέρα που έγινε η εκκαθάριση, στην αναμονή για λίστα χειρουργείου περιμένουν 102.634 συμπολίτες μας. Θα έλεγα περιστατικά, γιατί κάποιος συμπολίτης μπορεί να περιμένει για δυο χειρουργεία.

Και έγινε και μια καταγραφή ανάλογα με το διάστημα το οποίο περιμένουν. Έχουμε από 0 μέχρι 4 μήνες αναμονής που χαρακτηρίζεται σε όλα τα συστήματα υγείας ως ικανοποιητική. Δεν θεωρείται ότι κάποιος αναμένει, αν για ένα ψυχρό περιστατικό σε ένα Ευρωπαϊκό Σύστημα Υγείας, δηλαδή για μια επέμβαση καταρράκτη του δώσουν μια ημερομηνία σε ενάμιση με δυο μήνες, αυτό θεωρείται ικανοποιητικός χρόνος. Μπαίνουμε όμως μετά και σε χρόνους οι οποίοι δεν είναι ικανοποιητικοί. Από 4 μέχρι 12 μήνες περιμένουν 31.000, 32.000 περιπτώσεις.

Και περισσότερο από 12 μήνες, που εκεί δεν θεωρείται καθόλου ικανοποιητικός χρόνος αναμονής, περιμένουν πάνω από 26.000 συμπολίτες μας. Άρα έχουμε γύρω στα 58.000 περιστατικά, τα οποία περιμένουν περισσότερο από 4 μήνες.

Είδαμε, και αυτό εξηγείται με την επίδραση της πανδημίας και την πίεση που δέχθηκαν τα νοσοκομεία κατά την διάρκεια του κορωνοϊού, έχουμε μια διαφορετική γεωγραφική κατανομή των περιστατικών αναμονής στη χώρα. Και βλέπουμε, θα δείτε κι εσείς ότι έχουμε μεγαλύτερη αναμονή στην Βόρεια Ελλάδα σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα ως προς τον αριθμό των πολιτών και σε σχέση με την δυναμικότητα των νοσοκομείων.Δηλαδή, η Βόρειος Ελλάδα έχει αυτή την στιγμή περίπου όσα περιστατικά περιμένει η Αττική, που είναι πολύ περισσότερος ο πληθυσμός και πολύ περισσότερες οι νοσοκομειακές μονάδες.

Θα ήθελα να πω εδώ ότι παρά τα οποιαδήποτε προβλήματα και παρά τις αναμονές τις οποίες βλέπετε, δεν έχουμε καμία αναμονή για ογκολογικά περιστατικά. Αυτό είναι εξαιρετικά θετικό και εξαιρετικά σημαντικό. Και δεν έχουμε αναμονή για βαριά περιστατικά ή για επείγοντα περιστατικά. Τα περιστατικά που βρίσκονται στην λίστα χειρουργείων είναι τα περιστατικά που βρίσκονται και στα υπόλοιπα συστήματα υγείας. Αυτό το πρόβλημα το αντιμετωπίζουν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες.

Η πιο δημοφιλής επέμβαση στη λίστα χειρουργείου, είναι η επέμβαση για καταρράκτη. Ακολουθεί η αρθροπλαστική γόνατος, η χολοκυστετομή, η αρθροπλαστική ισχύου, η βουβωνοκύλη και ηαμυγδαλεκτομή.

Η ανάλυση που έχουμε αυτή τη στιγμή, που όπως είπε και ο Υπουργός θα δοθεί και στους πολίτες, είναι ανά νοσοκομείο, ανά κλινική νοσοκομείου και ανά ειδικότητα, γιατί υπάρχουν διαφορές ακόμη και σε δύο χειρουργικές κλινικές του ίδιου νοσοκομείου. Και από τη στιγμή που πλέον τα γνωρίζουμε αυτά μπορούμε να κατευθύνουμε τις δυνάμεις μας έτσι ώστε να μειώσουμε αυτήν την αναμονή.

Αυτή η διαφάνεια, όπως είπε και ο Υπουργός, ίσως με μεγαλύτερη λεπτομέρεια θα μπορεί να είναι δημόσια μετά από 3 μήνες και στους πολίτες και έτσι μπαίνοντας σε ένα νοσοκομείο να ξέρει ότι αν έχει επιλέξει έναν γιατρό από την Α΄ χειρουργική κλινική, θα πρέπει να περιμένει έως και 12 μήνες, ενώ αν είναι ένα περιστατικό που αφορά τη νευροχειρουργική, ο χρόνος αναμονής του θα είναι μικρότερος από 4 μήνες.

Αυτή η πληροφορία, από τη στιγμή που έχουμε ελευθερία επιλογής χειρουργού και νοσοκομείου, θα δώσει τη δυνατότητα στον πολίτη να επιλέξει μια κλινική με μικρότερη αναμονή, αλλά κυρίως θα μας δώσει εμάς τα εργαλεία για να μπορούμε να χαράξουμε πολιτική.

Οι επεμβάσεις χωρίζονται σε 6 κατηγορίες. Δεν ισχύει όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας με ποσοστά επί του ΚΕΝ και οι επεμβάσεις είναι στις κατηγορίες: πολύ μικρή, μικρή, μεσαία, μεγάλη, βαριά και εξαιρετικά βαριά.

Κάτω από κάθε τίτλο εξαιρετικά βαριά, αντιστοιχούν πάρα πολλές επεμβάσεις. Αντιστοιχούν τα λεγόμενα DRGs που έχουμε περάσει. Οπότε ο γιατρός θα επιλέγει το είδος της επέμβασης και ανάλογα πόσο θα πρέπει να πληρώσει ο ασθενής.

Βλέπουμε ότι οι πολύ μικρές επεμβάσεις είναι στα 300 ευρώ. Εξαιρετικά βαριές επεμβάσεις, το πλαφόν είναι 2.000 ευρώ. Για παράδειγμα αν κάποιος κάνει ένα καρδιοχειρουργικό χειρουργείο ή αντικατάσταση αορτικής βαλβίδας, το μέγιστο που θα πληρώσει ο ασθενής σε ένα δημόσιο νοσοκομείο, είναι τα 2.000 ευρώ ακόμα και για τις εξαιρετικά πολύπλοκες και πολύωρες βαριές χειρουργικές επεμβάσεις.

Χαρακτηριστικά, δε θα μείνω πολύ εδώ, το κόστος αυτό είναι πολύ χαμηλότερο από το κόστος το οποίο δίνεται στον ιδιωτικό τομέα. Οι τιμές, το κόστος που βλέπετε στον τελευταίο πίνακα αφορούν τις χαμηλότερες τιμές τις οποίες μπορεί να βρει κάποιος στον ιδιωτικό τομέα.Συνήθως η μέση τιμή που βρίσκουμε στον ιδιωτικό τομέα στις περισσότερες περιπτώσεις είναι το διπλάσιο από αυτό που βλέπετε τώρα. Άρα όπως χαρακτηριστικά είπε και ο Υπουργός είναι η τρίτη επιλογή που δίνεται στους ασθενείς του συστήματος υγείας.

Το σημαντικότερο, αν θέλετε, είναι ότι από τη στιγμή που έχουμε αρκετά περιστατικά στη λίστα αναμονής, θα μπορούν με πολύ αυστηρή σειρά προτεραιότητας, όπου το παλαιότερο θα έχει προτεραιότητα, να μπορούν να μπουν στην απογευματινή λίστα χειρουργείου, χωρίς να υπάρχει οποιαδήποτε επιβάρυνση για τους πολίτες.

Άρα, όσα περιστατικά είναι αυτή τη στιγμή στη λίστα χειρουργείου και έχουν αναμονή περισσότερο από τέσσερις μήνες, θα μπορούν να μπουν να χειρουργηθούν στα απογευματινά χειρουργεία χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση για τους ίδιους τους πολίτες. Θα έχουμε τη χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας

Άδωνις Γεωργιάδης: Ένα λεπτό να εξηγήσω κάτι εδώ, για να μη γίνει παρεξήγηση. Από την ώρα που θα υπογράψουμε την υπουργική απόφαση και θα θέσουμε την ημερομηνία έναρξης των απογευματινών χειρουργείων, ας πούμε 1η Μαρτίου, κάπου εκεί θα είναι, θα μπορεί η κλινική που θα ορίσει ότι θα διοργανώσει απογευματινά χειρουργεία. Γιατί επαναλαμβάνω η απόφαση θα ληφθεί σε επίπεδο κλινικής, σε συμφωνία με τη Διοίκηση του νοσοκομείου και θα μας δηλώσει ότι εμείς Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή έξι με δέκα διοργανώνουμε απογευματινά χειρουργεία και ξεκινάμε να χειρουργούμε ασθενείς. Από την πρώτη μέρα έναρξης θα μπορεί κάποιος να κάνει χρήση αυτών των απογευματινών χειρουργείων και να πληρώσει την αμοιβή που είδατε που έχουμε προκαθορίσει. Όπου η αμοιβή αυτή μετά μοιράζεται σε όλα τα μέλη της χειρουργικής ομάδος.

Δημοσιογράφος: Και πως θα αποφασιστεί το κριτήριο;

Μάριος Θεμιστοκλέους: Ναι, όπως έχετε δει υπάρχουν 6 κατηγορίες. Σε κάθε κατηγορία υπάρχει συγκεκριμένη αμοιβή για τη χειρουργική ομάδα. Η χειρουργική ομάδα αποτελείται από τους χειρουργούς, στις περισσότερες περιπτώσεις υπάρχει και δεύτερος χειρουργός, υπάρχει ο αναισθησιολόγος και υπάρχει το νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό το οποίο συμμετέχει στο χειρουργείο.

Σε κάθε κατηγορία, σε κάθε κατηγορία το μέλος της χειρουργικής ομάδας θα αμείβεται με πολύ συγκεκριμένο, όπως είναι φιξ η τιμή, ανάλογα που έχει καταταχθεί το χειρουργείο είναι και η αμοιβή για τον γιατρό.Να σας πω και μιλώντας ως γιατρός και μιλώντας ως Υφυπουργός Υγείας, με αναισθησιολόγους που έχουμε δει και με χειρουργούς έχουν κρίνει τις αμοιβές εξαιρετικά ικανοποιητικές. Σκεφτείτε το μεγαλύτερο μέρος των αμοιβών αυτών είναι για τη χειρουργική ομάδα.

Δημοσιογράφος: Κύριε Υφυπουργέ, επομένως το ταβάνι είναι οι 2000 και η κατώτατη τιμή είναι βέβαιον ότι είναι 300;

Άδωνις Γεωργιάδης: Η κατηγοριοποίηση που έχουμε κάνει έχει γίνει με βάση το πως οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες αποζημιώνουν τα ιδιωτικά νοσοκομεία. Αυτές οι 6 κατηγορίες είναι οι ίδιες 6 κατηγορίες που χρησιμοποιούν οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες. Οι αμοιβές είναι αυτές που κρίναμε ότι δεν θα επιβαρύνουν υπερβολικά κανένα συμπολίτη μας, ότι θα διατηρούν την διάκριση μεταξύ του ΕΣΥ και μιας επιλογής ενός ιδιωτικού νοσοκομείου εξαιρετικά υπέρ του Εθνικού Συστήματος Υγείας ως προς την αμοιβή.Οι χειρουργικές ομάδες που θα αποφασίσουν να ενταχθούν στο σύστημα, μην βλέπετε την αμοιβή για έναν καταρράκτη.

Η κάθε αμοιβή είναι υπολογισμένη εκεί που είναι πολλές χιλιάδες οι επεμβάσεις που εκκρεμούν άρα, έχουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για να κάνουν αυτά τα χειρουργεία και εκεί που είναι πιο βαριές οι επεμβάσεις να μην φτάσει ποτέ το κόστος να είναι εξαιρετικά δυσβάστακτο για αυτόν που θα το επιλέξει.

Ο στόχος μας δεν είναι να αφαιμάξουμε τους συμπολίτες μας, ο στόχος μας είναι να δώσουμε ένα επιπλέον κίνητρο σε γιατρούς, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό να μπορούν να συμπληρώσουν νόμιμα το εισόδημά τους και παράλληλα οι έλεγχοί μας ως προς τα θέματα διαφθοράς, φακελακίου και άλλων συμφωνιών, θα δείξει μία κάρτα στη συνέχεια, εντός του συστήματος, θα ενταθούν και θα είναι σαφές σε όλους ότι αν θέλουν να βγάλουν επιπλέον χρήματα νόμιμα θα έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν, εάν δυστυχώς για αυτούς και για εμάς επιλέξουν αν θέλουν να βγάζουν χρήματα παράνομα θα είμαστε αμείλικτοι ως προς αυτό και τα πληροφοριακά εργαλεία που έχουμε πια στη διάθεσή μας μάς επιτρέπουν να βλέπουμε πράγματα που παλιά δεν μπορούσαμε να δούμε.

Παραδείγματος χάριν, πώς θα μπορούν οι συμπολίτες μας να κάνουν χρήση της δημόσιας πληροφορίας της Ενιαίας Λίστας Χειρουργείου. Αν βλέπεις μία χειρουργική κλινική Χ σε ένα δημόσιο νοσοκομείο να κρατάει μονίμως τους ίδιους πίσω και να προηγούνται μονίμως κάποιοι μπροστά, μπορείς μετά να κάνεις έλεγχο και να δεις γιατί σε αυτήν ειδικά την κλινική τα επείγοντα περιστατικά ήταν το 70% και στην διπλανή κλινική τα επείγοντα περιστατικά ήταν 10%, γιατί υπάρχουν τέτοιες διαφορές.

Θέλω να πω δηλαδή ότι σήμερα δεν είμαστε τυφλοί, σήμερα κανένας δεν μπορεί να κρυφτεί. Άρα, τι λέμε; Λέμε αντί να διαιωνίζουμε κακές συνήθειες του παρελθόντος να πάμε να το κάνουμε πολιτισμένα, νόμιμα, σωστά, να έχεις νόμιμα εισοδήματα που μπαίνουν στη φορολογική σου δήλωση, που μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις για να κάνεις αγορές και ούτω καθεξής.

Μάριος Θεμιστοκλέους: Να δώσω τις αμοιβές σε τρεις κατηγορίες για να μην μπλέξουμε με πάρα πολλούς αριθμούς, στις μεγάλες, στις βαριές και στις εξαιρετικά βαριές κατηγορίες. Οι γιατροί έχουν διαφοροποίηση με βάση τους τρεις βαθμούς που υπάρχουν, οι χειρουργοί, σε μία μεγάλη επέμβαση, ας πούμε, μία απλή χολοκυστεκτομή, η αμοιβή για το συντονιστή διευθυντή ή καθηγητή είναι στα 550 ευρώ και η αμοιβή του αναισθησιολόγου 350 ευρώ. Στις βαριές επεμβάσεις, αρθροπλαστική ισχίου, η αμοιβή για το συντονιστή για κάθε χειρουργείο ή καθηγητή είναι στα 750 ευρώ και στον αναισθησιολόγο 400 ευρώ. Στις εξαιρετικά βαριές επεμβάσεις η αμοιβή του συντονιστή διευθυντή είναι 1.000 και του αναισθησιολόγου 450 ευρώ και αντίστοιχα οι αμοιβές των νοσηλευτών που θα συμμετάσχουν στα απογευματινά χειρουργεία και του λοιπού προσωπικού είναι υψηλότερες από τη συμμετοχή στα απογευματινά ιατρεία του νοσοκομείου.

Η αμοιβή αυτή στο σύνολο σχεδόν, αφορά την χειρουργική ομάδα και κάποια χρήματα μένουν στο νοσοκομείο.

Άδωνις Γεωργιάδης: Ακούω για κόστος, τον αντίλογο τον άκουσα και από τους γιατρούς προχτές, για το θέμα των εφημεριών. Να αυξηθούν τα εισοδήματα μας αλλά να μην αλλάξουμε φορολογική κλίμακα. Μα πως θα γίνει αυτό; Δηλαδή, οι Έλληνες πολίτες δεν είμαστε όλοι το ίδιο; Δεν πληρώνουμε βάσει των εισοδημάτων μας; Εισηγείται κάποιος να πούμε ότι όλοι οι Έλληνες πολίτες θα είμαστε το ίδιο πλην κάποιων; Αν είναι δυνατόν.

Όλη η χειρουργική ομάδα θα μοιράζεται την αμοιβή. Η αμοιβή συντίθεται από το κόστος που πληρώνει ο ασθενής συν την αμοιβή που δίνει ο ΕΟΠΥΥ. Αυτή η αμοιβή μοιράζεται σε όλη την χειρουργική ομάδα.

Η αμοιβή που πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ είναι βάσει των παλαιών ΚΕΝ ή των DRGs από τη νέα τους εφαρμογή, από αρχές Μαρτίου. Αυτά έχουν υπολογιστεί τα κόστη. Είναι γνωστά στον ΕΟΠΥΥ, γιατί βάσει αυτών αποζημιώνει.

Το ίδιο ισχύει, ούτως ή άλλως, για το ΕΣΥ. Ο ΕΟΠΥΥ κανονικά αποζημιώνει το ΕΣΥ με βάσει τις επεμβάσεις. Και το ίδιο θα κάνει και τώρα, εφόσον οι επεμβάσεις αυξάνονται.

Με αυτόν τον τρόπο πιστεύουμε ότι θα δοθεί ένα ισχυρό οικονομικό κίνητρο και, όπως σας είπα, για να μείνουν γιατροί, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό στο ΕΣΥ και για να έρθουν περισσότερο οι γιατροί, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό στο ΕΣΥ. Γίνεται δηλαδή το σύστημα περισσότερο ελκυστικό για όλους αυτούς και ταυτόχρονα επιταχύνεται η παροχή υπηρεσιών υγείας στους συμπολίτες μας.

Για το Ταμείο Ανάκαμψης επαναλαμβάνω είναι ένα πρόγραμμα μέσα στο πρόγραμμα. Δηλαδή, από την ώρα που θα κάνει το πρώτο νοσοκομείο απογευματινό χειρουργείο, θα μπορεί κάποιος να κλείνει ραντεβού και να πάει να χειρουργηθεί με την αμοιβή που είπαμε. Πιστεύουμε περίπου στο Πάσχα, ελπίζω, γιατί αυτό έχει κάποιες διαδικασίες πέραν του Υπουργείου Υγείας εννοώ, να είμαστε έτοιμοι το Ταμείο Ανάκαμψης να μπορεί να δαπανήσει χρήματα για να αγοράζουμε χειρουργεία τέτοιου τύπου και στο πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης όπου πάμε να εκκαθαρίσουμε τη λίστα, τι κάνουμε δηλαδή;

Αυτές οι πολύ μεγάλες αναμονές έχουν προκύψει στο σύστημα υγείας κυρίως λόγω της πανδημίας. Όπως θυμάστε στην πανδημία σταμάτησαν πρακτικά τα χειρουργεία ή υπολειτουργούσαν, για να μην πω σταμάτησαν, αλλά υπολειτουργούσαν.

Αυτό έχει κληρονομήσει στο σύστημα ένα αριθμό ανθρώπων που περιμένουν πολύ καιρό. Με τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης, χρήματα που δίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση για να θεραπεύσουμε τις ζημιές που άφησε η πανδημία, μία από τις ζημιές που άφησε η πανδημία θεωρούμε ότι είναι αυτές οι πολύμηνες αναμονές.

Θα πάμε εκεί ανάποδα στη λίστα. Εκεί η σειρά προτεραιότητα θα είναι ο χρόνος αναμονής που είναι τελείως διαφανές και αντικειμενικό κριτήριο και δεν μπορεί κανένας να πει ότι μπαίνει ανθρώπινο χέρι ή υπουργική απόφαση.

Με σκοπό το δυνατόν γρηγορότερα χειρουργώντας αυτούς τους ανθρώπους να πέσουν και οι συνολικοί μέσοι χρόνοι αναμονής σε πολύ μεγάλο βαθμό και να μπορεί και το δικό μας σύστημα να έχει καλούς χρόνους αναμονής, όπως είπε ο κύριος Υφυπουργός, ικανοποιητικούς χρόνους αναμονής και όχι μη ικανοποιητικούς όπως αυτούς που έχει σήμερα περίπου στις μισές περιπτώσεις και αυτό δεν μας περιποίει τιμή.

Άρα, απογευματινά χειρουργεία επ’ αμοιβή που ξεκινάνε αμέσως. Με τα απογευματινά χειρουργεία μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης ταυτόχρονα κατά το διάστημα του 2024, πιστεύω θα δημιουργήσουν ένα τελείως διαφορετικό περιβάλλον στο σύστημα.

Να πω στην αγωνία πολλών αν θα υπάρξει συμμετοχή κλινικών. Ήδη, υπάρχουν αιτήσεις κλινικών που έχουν πει ότι θέλουν να οργανώσουν απογευματινά. Θα τα ανακοινώσουμε αφού πάρουν τις άδειες. Αλλά, ήδη, ξέρετε γιατί δεν θέλω να πω; Γιατί φοβάμαι το συνδικαλιστικό bulling.

Αφήστε τους ανθρώπους να κάνουν τη δουλειά τους και να πάμε όλοι μαζί να δούμε πως λειτουργεί το σύστημα κα πως θεραπεύει τον κόσμο.

Επαναλαμβάνω, δεν προσδοκώ την επόμενη μέρα όλες οι κλινικές να έχουν απογευματινά χειρουργεία, αλλά θα σας πω τι προσδοκώ στα αλήθεια. Όταν θα το κάνουν οι πρώτοι και μην έχετε αμφιβολία ότι θα είμαι κατευθείαν στα πρώτα απέξω, αυτό μπορείτε να το θεωρήσετε απολύτως βέβαιον και θα δουν οι χειρουργοί και νοσηλευτές τους συναδέλφους τους που το κάνουν και κερδίζουν νόμιμα χρήματα, θα ακολουθήσουν και άλλοι. Αυτά όλα θα τα λύσει δηλαδή η ζωή.

Μάριος Θεμιστοκλέους: Όπως είπε και ο Υπουργός γίνεται και μια πολύ μεγάλη και συντονισμένη προσπάθεια στο να ελεγχθούν τα οικονομικά των νοσοκομείων και όταν λέμε να ελεγχθούν τα οικονομικά των νοσοκομείων δεν εννοούμε να μειώσουμε τη χρηματοδότηση.

Να πούμε και να τονίσουμε ότι φέτος η χρηματοδότηση είναι 500 εκατομμύρια αυξημένη στα νοσοκομεία, είναι να είμαστε σίγουροι ότι υπάρχει και μία ορθή χρησιμοποίηση των χρημάτων του ελληνικού λαού.

Στην κάρτα αυτή έχουμε εισάγει διάφορα εργαλεία που έχετε δει, την οποία προσπαθούμε και το κάνουμε, να παρακολουθήσουμε τις Διοικήσεις των νοσοκομείων με συγκεκριμένους δείκτες αποδοτικότητας, οι οποίοι θα περάσουν και στο συμβόλαιο που θα έχουν οι Διοικητές.

Πλέον παρακολουθούμε σε μηνιαία βάση τα οικονομικά των νοσοκομείων πως εξελίσσονται, αν αφήνουν ή όχι ληξιπρόθεσμα ή σε ποιο βαθμό βρίσκεται στη διαδικασία να μειωθούν τα ληξιπρόθεσμα.

Και έχουμε μπει, σε αρκετά μεγάλο βαθμό, και στις προμήθειες κυρίως αναλώσιμου υγειονομικού υλικού και πλέον γίνεται μία καταγραφή ανά χειρουργό και παράλληλα προσπαθούμε να επεκταθεί αυτό σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, ανά χειρουργό για την ίδια χειρουργική επέμβαση αν έχουμε διαφορά στο κόστος.

Εδώ βλέπετε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα από ένα μεγάλο νοσοκομείο της Αττικής, που είναι δέκα χειρουργοί και έχουμε μία μεγάλη απόκλιση του κόστους από τον μέσο όρο. Αν πούμε δηλαδή ότι ο μέσος όρος είναι γύρω στις 5 χιλιάδες για την ίδια ακριβώς χειρουργική επέμβαση και αυτό βγαίνει από πολλά περιστατικά, δεν είναι ένα περιστατικό που μπορεί να έτυχε κάτι, αλλά έχουμε χειρουργό που έχει διπλάσιο από το μέσο κόστος.

Όλα αυτά θα περάσουν με τεχνοκρατικό τρόπο και στις Διοικήσεις των νοσοκομείων, έτσι ώστε να μπορούν να παρεμβαίνουν real time στην προσπάθεια να ελέγξουν το κόστος και το τονίζω δεν είναι το κόστος για να μειωθεί, είναι τα χρήματα που δίνει ο Έλληνας φορολογούμενος για να έχουν καλύτερη αξιοποίηση στο σύστημα υγείας.

Άδωνις Γεωργιάδης: Αυτός ο πίνακας που βλέπετε στην οθόνη σας είναι πραγματικά στοιχεία πραγματικού νοσοκομείου. Είναι ο ίδιος τύπος επέμβασης και είναι ο μέσος όρος που χρέωσε σε υλικά το νοσοκομείο, ο κάθε χειρουργός όχι σε ένα περιστατικό αλλά στο μέσο όρο των χειρουργείων που έκανε τους τελευταίους 3 μήνες. Σε τριμηνιαία λοιπόν βάση ο ένας χειρουργός χρέωσε το σύστημα για την ίδια επέμβαση 10.725 ευρώ ανά επέμβαση και ο λιγότερο 2.585 ευρώ ανά επέμβαση. Όπως καταλαβαίνετε οι διαφορές είναι πάρα πολύ μεγάλες.

Δημοσιογράφος: Πώς μπορεί να ελεγχθεί αυτό Υπουργέ;

Άδωνις Γεωργιάδης: Προσπαθώ να στείλω ένα σαφές μήνυμα σε όλο το σύστημα για να απαντήσω λίγο και στην ανησυχία σας. Περιθώρια για παράνομα οφέλη δεν θα υπάρχουν στο σύστημα. Θα τα κλείσουμε όλα. Τα ψηφιακά εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας σήμερα δεν είναι αυτά που είχαμε στο παρελθόν και η δυνατότητά μας να μετράμε και να διακρίνουμε τα πάντα είναι ευτυχώς για το κράτος αδιανόητη πριν από λίγα χρόνια.

Θέλω λοιπόν να στείλω ένα σαφές μήνυμα κυρίως στους νέους διοικητές που με το καλό θα διοριστούν με την διαδικασία του ΑΣΕΠ, ότι μια από τις κύριές τους ασχολίες θα είναι να μας εξηγούν γιατί προκύπτουν τέτοιες διαφορές εάν προκύπτουν και κυρίως να μην προκύπτουν τέτοιες διαφορές γιατί είναι πάρα πολύ προκλητικές για τον ελληνικό λαό.

Ένα κεφάλαιο, ήδη ετοιμάζουμε πληροφοριακό σύστημα που θα μας δίνει τη δυνατότητα να το βλέπουμε real time. Και ξέρετε ότι εγώ είμαι ικανός στο τέλος να τα βγάλω και αυτά δημόσια να φαίνονται.

Κατά συνέπεια τα πράγματα είναι πολύ απλά. Βάζουμε μια τάξη, δίνουμε απόλυτη διέξοδο στις νόμιμες αμοιβές γιατί αντιλαμβανόμαστε ότι οι αμοιβές που παίρνουν οι γιατροί μας είναι χαμηλές.

Φτιάχνουμε ένα περιβάλλον στο οποίο πολλοί συμπολίτες μας θα μπορούν να ανταπεξέλθουν σε ένα τέτοιο κόστος για να προχωρήσουν τη ζωή τους γρηγορότερα. Και με αυτό τον τρόπο προσδοκούμε να μειώσουμε κατά πολύ τις αναμονές στα πρωινά χειρουργεία ώστε να ωφεληθούν και εκείνοι που δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν περισσότερα χρήματα.

Άρα, με λίγη καλή προσπάθεια από όλους μας και με λίγη καλή θέληση από όλους μας, πιστεύω ότι σε ένα χρόνο από σήμερα, όταν θα είμαστε εδώ, θα βλέπουμε ένα πολύ καλύτερο περιβάλλον στο εθνικό σύστημα υγείας. Πρέπει να σας πω ότι μέσα σε αυτή την εβδομάδα θα υπογράψουμε τις προκηρύξεις θέσεων στο ΕΣΥ, πόσες είναι περίπου, Μάριε; Για αυτή την εβδομάδα μιλάμε.

Μάριος Θεμιστοκλέους: Είναι περισσότερες από 600 θέσεις για γιατρούς διαφόρων βαθμίδων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Άδωνις Γεωργιάδης: Φέτος ο προγραμματισμός μας έχει πάνω από 6.000 προσλήψεις μονίμου προσωπικού γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Σε αυτές που θα προσλάβαμε αυτή την βδομάδα είναι και οι τρεις αναισθησιολόγοι για το νοσοκομείο Παίδων που είχαμε δεσμευτεί να υπογράψουμε και να προκηρύξουμε στη συζήτηση που κάναμε με την εκεί χειρουργική ομάδα, πιστεύω ότι μέχρι την Τετάρτη να έχουμε υπογράψει όλες αυτές τις προκηρύξεις, είναι έτοιμες. Και θα έχουμε διαρκώς νέες προκηρύξεις μέχρι να συμπληρώσουμε τον αριθμό των 6.700 περίπου, δεν θυμάμαι ακριβώς τον αριθμό.

Ακολουθούν οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων:

Δημοσιογράφος: Δεν σας προβληματίζει το γεγονός ότι μπορεί να έχουμε μία διάσπαση των χειρουργικών ασθενών που αναμένουν σε σχέση με τη βόρεια Ελλάδα, δηλαδή εκεί να συνεχίσουν να περιμένουν γιατί ξέρουμε ότι είναι πολύ δύσκολο να αναπτυχθούν απογευματινά χειρουργεία στη βόρεια Ελλάδα, ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη, σε σχέση με την Αττική η οποία μπορεί να

προχωρήσει πιο γρήγορα.

Άδωνις Γεωργιάδης: Το πρώτο νοσοκομείο που ζήτησε να κάνει απογευματινά χειρουργεία είναι από τη βόρεια Ελλάδα, και συγκεκριμένα από τη Θεσσαλονίκη.

Κατά συνέπεια, μην ανησυχείτε. Δεν θα αφήσουμε την Θεσσαλονίκη εκτός της φροντίδος μας. Και επίσης να σας πω ότι στα 50.000 χειρουργεία του Ταμείου Ανάκαμψης, ακριβώς για την περίπτωση που θα έχουμε πόλεις που θα είναι αδύνατον να διενεργηθούν απογευματινά χειρουργεία στο ΕΣΥ, θα μπορούμε να

κάνουμε μεταφορά και αγορά και στα ιδιωτικά νοσοκομεία. Εκεί, τοπικά, που δεν θα υπάρχει επιλογή των απογευματινών χειρουργείων στο ΕΣΥ. Ο στόχος μας είναι να πάει ο κόσμος όσο γίνεται πιο γρήγορα και να εξυπηρετηθεί. Θεωρώ παντελώς απαράδεκτο, ως υπουργός Υγείας της Ελλάδος, να έχουμε αναμονές άνω των 12 μηνών. Για μένα είναι απαράδεκτο. Και σκοπός της πολιτικής μας είναι αυτό να εξαλειφθεί και να μην ξανασυμβεί ποτέ. Σε κάθε περίπτωση, επαναλαμβάνω, θα είμαστε από πάνω για να παρακολουθούμε την υλοποίηση αυτής της μεταρρύθμισης.

Δημοσιογράφος: Το κόστος του ΕΟΠΥΥ ποιο θα είναι σε όλο αυτό το εγχείρημα;

Άδωνις Γεωργιάδης: Ο ΕΟΠΥΥ πληρώνει τα δημόσια νοσοκομεία, όπως και τα ιδιωτικά νοσοκομεία, βάσει ιατρικής πράξης.

Δημοσιογράφος: Είχατε αναφερθεί σε έναν αριθμό που είχε δημιουργήσει λίγο μια αίσθηση και λίγο περίεργη στους συνδικαλιστές, όπως είπατε. Αυτά τα 50.000 χειρουργεία τι ακριβώς αφορούσαν και σε τι βάθος χρόνου θα γίνουν;

Άδωνις Γεωργιάδης: Είναι από το Ταμείο Ανάκαμψης και θα ισχύσουν αφού θεσμοθετηθούν τα απογευματινά χειρουργεία. Το Ταμείο Ανάκαμψης ισχύει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2025. Άρα, μέχρι 31 Δεκεμβρίου του 2025 θα πρέπει να έχουν γίνει. Έχουμε βρει, πράγματι, κονδύλια, τα οποία τα έχουμε "κλειδώσει" για αυτόν τον λόγο.

Δημοσιογράφος: Και τα κριτήρια του;

Άδωνις Γεωργιάδης: Είναι μόνο ο χρόνος. Είναι ανάποδα ο χρόνος αναμονής.

Δημοσιογράφος: Αυτό θα γίνει με πρωτοβουλία των κλινικών;

Άδωνις Γεωργιάδης: Τα απογευματινά χειρουργεία θα δημιουργούνται σε συμφωνία της κλινικής με τη διοίκηση του νοσοκομείου. Από την ώρα που θα δημιουργούνται, θα μπορούν να κάνουν αίτημα για να λαμβάνουν αμοιβές από το Ταμείο Ανάκαμψης. Και μετά θα μπορούν να παίρνουν τηλέφωνο τους ασθενείς που εκκρεμούν και να του πουν, "ελάτε να σας χειρουργήσουμε Τετάρτη απόγευμα γιατί σας έχουμε στη λίστα ότι έχετε εκκρεμότητα". Θα πρέπει να πάρουν πρώτα τηλέφωνο ή να στείλουν μέηλ στον αρχαιότερο.

Δημοσιογράφος: Σε σχέση με τις πολύ μεγάλες διαφοροποιήσεις στις αμοιβές ανάλογα με κάποιες κλινικές των χειρουργών, που αποδίδεται αυτή η μεγάλη διαφορά; Αν έχετε αυτά τα συγκεκριμένα στοιχεία, έστω και ετεροχρονισμένα, θα υπάρξουν κάποιες ποινές ή κάποιες συστάσεις σε σχέση με τις υπερχρεώσεις του Εθνικού Συστήματος Υγείας;

Άδωνις Γεωργιάδης: Δεν έχω φτάσει ακόμα να μιλήσω για υπερχρεώσεις, ούτε να κατηγορήσω κάποιον για κάτι. Δεν μου αρέσει να κατηγορώ κανέναν για τίποτα. Εγώ λέω ότι πια έχουμε τη δυνατότητα να μετράμε και να βάλουμε ειδικό δείκτη απόδοσης συμβολαίου εάν μπορεί να ελέγξει αυτό το φαινόμενο. Δεν θέλω να ξεκινήσω ένα κυνήγι μαγισσών. Δεν με ενδιαφέρει καθόλου αυτό. Με ενδιαφέρει να βάλουμε τάξη στο σύστημα. Και λέω σε όλους ότι καλύτερα είναι να πηγαίνεις να δουλεύεις νόμιμα και σωστά παρά οτιδήποτε άλλο. Όποιος θέλει να δουλέψει περισσότερο και να κερδίσει νόμιμα χρήματα, θα με βρει σύμμαχό του.

Δημοσιογράφος: Επειδή μιλήσατε και για τους μισθούς των υπόλοιπων εργαζόμενων στο ΕΣΥ, θα μας πείτε λίγο και για τους νοσηλευτές τι αμοιβή προβλέπεται;

Μάριος Θεμιστοκλέους: Η αμοιβή του νοσηλευτή θα είναι υψηλότερη από την αμοιβή που παίρνει για τα απογευματινά ιατρεία αυτή τη στιγμή. Αυτή τη στιγμή, ο νοσηλευτής για τη συμμετοχή του στα απογευματινά ιατρεία πληρώνεται 10 ευρώ την ώρα, στα απογευματινά χειρουργεία θα είναι υψηλότερη από αυτήν.

Δημοσιογράφος: Αυτό το πρόγραμμα που ανακοινώσατε, δεν το είχαμε ακούσει από τους προκατόχους, άρα φαντάζομαι ότι είναι δική σας πρωτοβουλία. Οι πόροι αυτοί, που δεν είχαν προβλεφθεί παλαιότερα, κόπηκαν από κάποια άλλα έργα που δεν προχωρούν;

Άδωνις Γεωργιάδης: Η ιδέα για το πρόγραμμα αυτό έγινε σε διαλογική συζήτηση με τον κύριο Θεμιστοκλέους πράγματι αφού ήρθα εγώ στο Υπουργείο Υγείας, όταν σκεφτήκαμε πως μπορούμε να οργανώσουμε καλύτερα το σύστημα και να μειώσουμε τους μέσους χρόνους αναμονής. Όπως σας είπα οι μέσοι χρόνοι αναμονής πάνω από 12 μήνες είναι απαράδεκτοι. Το Ταμείο Ανάκαμψης έχει κάποιους άξονες, ένας από τους άξονες είναι η θεραπεία προβλημάτων που άφησε η πανδημία. Εκεί πέρα βρήκαμε και δεσμεύσαμε αυτούς τους πόρους.

Δημοσιογράφος: Άρα δεν κόπηκαν άλλα έργα του τομέα της υγείας;

Άδωνις Γεωργιάδης: Όχι, κανένα έργο. Όλα τα έργα του Υπουργείου Υγείας

συνεχίζονται κανονικά.

Δημοσιογράφος: Επειδή είστε πολύ καλός στα μαθηματικά, υπάρχει κάποιος αλγόριθμος αναφορικά με το χρόνο αναμονής, αν αρχίσει το σύστημα αυτό και λειτουργεί σε ένα μήνα, σε δύο μήνες, καθώς έχουμε 58 χιλιάδες περιστατικά που περιμένουν πάνω από τέσσερις μήνες; Δηλαδή περίπου πόσο μπορεί να περιμένουμε;

Μάριος Θεμιστοκλέους: Σε οχτώ μήνες ακριβώς θα σας πούμε ποιος θα είναι ο στόχος της χώρας στις αναμονές από δω και πέρα.

Άδωνις Γεωργιάδης: Μία μεταρρύθμιση θέλει λίγο χρόνο για να λειτουργήσει. Μην περιμένετε 5 Μαρτίου να μου λέτε πόσο μειωθήκανε. Αυτό θέλει λίγο χρόνο. Ο λόγος που θα επιτρέψω την πλήρη διαφάνεια της Ενιαίας Λίστας Χειρουργείου δημόσια είναι γιατί δεν φοβάμαι, αναλαμβάνω την πρόκληση να βλέπουν οι συμπολίτες μου αν αυτό που πάμε να κάνουμε εδώ τελικά λειτουργεί ή όχι. Εάν οι χρόνοι αναμονής πέφτουν, η μεταρρύθμιση θα αρχίσει να λειτουργεί και τότε η όλη φασαρία που ακούτε, κυρίως από τους συνδικαλιστές, δεν θα έχει νόημα. Όλοι είμαστε εδώ για τον Έλληνα ασθενή, δεν είμαστε για να εξυπηρετούμε ο ένας τον άλλον, ούτε για να τσακωνόμαστε. Εδώ είμαστε για να παρέχουμε στους συμπολίτες μας καλύτερες υπηρεσίες υγείας. Πιστεύουμε, και το είπε ωραία ο κύριος Θεμιστοκλέους, αυτά τα κάνουν σχεδόν όλοι οι άλλοι εδώ και χρόνια. Αν θέλετε να μας πιστώσετε κάτι είναι το πολιτικό θάρρος να το κάνουμε. Κατά τα άλλα μαζί θα την κάνουμε αυτή την πορεία της μεταρρύθμισης.

Δημοσιογράφος: Επειδή τώρα θα έχουμε διπλασιασμό των ασθενών που χειρουργούνται, πού θα νοσηλεύονται αυτοί με δεδομένο ότι σήμερα υπάρχει μια πολύ μεγάλη πληρότητα ειδικά στα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής, με αποτέλεσμα να έχουμε και ράντζα στους διαδρόμους. Και ένα δεύτερο ερώτημα, εκεί που θα νοσηλεύονται εάν χρειάζεται νοσηλεία, οι νοσηλευτές που θα τους φροντίζουν θα αμείβονται ξεχωριστά;

Μάριος Θεμιστοκλέους: Πρώτον, δεν περιμένουμε να διπλασιαστεί ο αριθμός των χειρουργείων που κάνει το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Αυτό θα είναι ένα μικρό ποσοστό του αριθμού και με βάση τις δυνατότητες του Εθνικού Συστήματος Υγείας αυτό είναι πλήρως ελεγχόμενο. Όσον αφορά την πληρότητα των νοσοκομείων, τα νοσοκομεία αυτή τη στιγμή στη χώρα αν εξαιρέσουμε 4 με 5 νοσοκομεία, εκ των οποίων τα 3 ορισμένες φορές βγάζουν ράντζα, το ΑΤΤΙΚΟ βγάζει πάντα, το ΛΑΪΚΟ και το Γεννηματάς κάποιες φορές, σε όλα τα υπόλοιπα νοσοκομεία της χώρας η πληρότητά τους κυμαίνεται κάτω από το 80%. Μεταξύ 60% και 80%. Ναι, υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες και υπάρχει χώρος στο σύστημα για να δεχθεί αυτή την μικρή αύξηση που θα υπάρξει στα χειρουργεία.

Άδωνις Γεωργιάδης: Να το εξηγήσω λίγο να το καταλάβουμε. Λέμε ότι η κλινική θα αποφασίζει αν μπορεί, άρα τα ερωτήματα αν υπάρχει προσωπικό τα έχει απαντήσει ήδη η κλινική που αποφασίζει να τα διενεργήσει. Και η διοίκηση συμφωνεί. Άρα, το αν έχει κρεβάτια ή δεν έχει για τους ασθενείς αυτούς το αποφασίζει η διοίκηση που πρέπει να εξασφαλίσει αυτά τα κρεβάτια. Μόνο εφόσον εξασφαλίζονται αυτές οι προϋποθέσεις θα μπορούν να διενεργούνται απογευματινά χειρουργεία. Μπορώ μετά βεβαιότητας να σας πω, πάντως, ότι υπάρχουν πάρα πολλές κλινικές στην Ελλάδα, θα έλεγα μάλλον η πλειοψηφία, και πάρα πολλά νοσοκομεία, σίγουρα η πλειοψηφία, που μπορούν και σε επίπεδο προσωπικού και σε επίπεδο κλινών να θεσμοθετήσουν απογευματινά χειρουργεία.

Επίσης, όπως είδατε το περίπου 35% των εκκρεμών επεμβάσεων είναι σχετικά απλές επεμβάσεις. Δεν είναι τόσο σύνθετες για να χρειάζονται πολυήμερες νοσηλείες εννοώ. Όμως όλα αυτά θα κριθούν στην πράξη τους από υπεύθυνους ανθρώπους, γιατρούς και διοικητές, που θα λαμβάνουν υπεύθυνες αποφάσεις.

Δημοσιογράφος: Αυτό το εγχείρημα θα πετύχει μόνο αν υπάρχουν και προσέλθουν στο σύστημα αυτό οι γιατροί και οι νοσηλευτές. Εάν δεν τους συμφέρει οικονομικά και ήδη έχουν διατυπώσει και κάποιες ενστάσεις για τη φορολόγηση και δεν προσέλθουν, σας φοβίζει μήπως το εγχείρημα αυτό έχει και τη μοίρα του προσωπικού γιατρού; Γιατί και εκεί, στην προσέλευση των επαγγελματιών υγείας κόλλησε.

Άδωνις Γεωργιάδης: Βιάζεστε για τον προσωπικό γιατρό. Μην βιάζεστε. Εντός των επόμενων ημερών θα έχουμε με την κυρία Αγαπηδάκη την επόμενη συνέντευξη τύπου για τον προσωπικό γιατρό. Ο προσωπικός γιατρός είναι στην αρχή του. Κάθε μεταρρύθμιση στην αρχή της έχει μία δυσκολία. Τώρα, αν με ρωτάτε αν φοβάμαι, ακούστε, ‘ανησυχώ’ είναι το σωστό ρήμα, ‘ενδιαφέρομαι’ είναι το ακόμα σωστότερο ρήμα. Ένας υπουργός, όμως, δεν μπορεί να φοβάται γιατί αν φοβάσαι δεν λαμβάνεις αποφάσεις.

Ναι, μπορεί να αγκαλιαστεί από τους γιατρούς, μπορεί και όχι, συμφωνώ. Κάθε μεταρρύθμιση έχει αυτό το ρίσκο. Πιστεύω ότι οι άνθρωποι στο τέλος λαμβάνουν αποφάσεις με γνώμονα το συμφέρον τους και αυτή η μεταρρύθμιση είναι πολύ συμφέρουσα για τις χειρουργικές ομάδες. Άρα, στο τέλος τα απογευματινά χειρουργεία θα γίνουν και θα έχουν και πολύ μεγάλη διάδοση.

Δημοσιογράφος: Πριν από λίγες μέρες λέγατε ότι στη Βόρεια Ελλάδα και ειδικά στη Θεσσαλονίκη δεν μπορούν να γίνουν απογευματινά χειρουργεία γιατί δεν υπάρχουν αναισθησιολόγοι.

Άδωνις Γεωργιάδης: Δεν είπα ότι δεν θα γίνουν, είπα δεν προσδοκώ να έχουν τόσο μεγάλη επιτυχία. Στη Θεσσαλονίκη, υπάρχουν δύο νοσοκομεία που έχουν το μεγάλο πρόβλημα. Ιπποκράτειο και Παπανικολάου έχουν πραγματικά πολύ μεγάλο πρόβλημα αναισθησιολόγων. Προφανώς εκεί θα είναι πολύ πιο δύσκολο να διοργανωθούν απογευματινά χειρουργεία. Και πάλι όμως, το ξεκαθαρίζω, οι αποφάσεις είναι πάντα το ίδιο για όλους σε επίπεδο κλινικής και πως μπορούν να ρυθμίσουν το χρόνο τους. Εμείς λέμε "είστε γιατροί, εσείς ξέρετε τους νόμους και τις συνθήκες ασφαλείας μιας ιατρικής πράξης". Αλλά επαναλαμβάνω ότι η ιδέα του να μπορεί να παράγει ο γιατρός του ΕΣΥ και ιδιωτικό έργο και να έχει επιπλέον αμοιβή, κάνει τη θέση του γιατρού στο ΕΣΥ πιο ελκυστική, άρα την πιθανότητα να μη βγαίνουν άγονοι οι διαγωνισμοί αναισθησιολόγων στη Θεσσαλονίκη πιο πιθανή.

Μάριος Θεμιστοκλέους: Ήδη, και στη Θεσσαλονίκη συγκεκριμένα που μιλάμε, για τους αναισθησιολόγους το Πανεπιστήμιο και η Ιατρική Σχολή Θεσσαλονίκης έχουν πάρει τον μεγαλύτερο αριθμό, έτσι ώστε να μπορεί να προκηρύξει τις θέσεις ως μέλη ΔΕΠ που θα είναι ένα από τα πρώτα βήματα και θα δούμε και τη συμμετοχή που θα υπάρχει, έτσι ώστε να γίνει. Το δεύτερο είναι ότι πλέον υπάρχουν διάφοροι τρόποι εντός δημόσιου νοσοκομείου να υπάρξει αύξηση της αμοιβής. Όλα αυτά είναι προς την κατεύθυνση, οι θέσεις στο ΕΣΥ να γίνουν πιο

ελκυστικές, όπως ήταν τα προηγούμενα χρόνια.

Επισυνάπτεται φωτογραφικό υλικό

Φωτογραφίες

Το πλαίσιο λειτουργίας των απογευματινών χειρουργείων παρουσίασαν σε συνέντευξη τύπου ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης και ο Υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους
Το πλαίσιο λειτουργίας των απογευματινών χειρουργείων παρουσίασαν σε συνέντευξη τύπου ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης και ο Υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους
Το πλαίσιο λειτουργίας των απογευματινών χειρουργείων παρουσίασαν σε συνέντευξη τύπου ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης και ο Υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους
Το πλαίσιο λειτουργίας των απογευματινών χειρουργείων παρουσίασαν σε συνέντευξη τύπου ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης και ο Υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους