Δευτέρα, 29 Απριλίου 2024

Σημεία από την πρωτολογία του Υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση του ν/σ του Υπουργείου Υγείας με τίτλο «Δράσεις δημόσιας υγείας – Ρυθμίσεις για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας».

11/04/2024
Σημεία από την πρωτολογία του Υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση του ν/σ του Υπουργείου Υγείας με τίτλο «Δράσεις δημόσιας υγείας – Ρυθμίσεις για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας».

Αθήνα, 11 Απριλίου 2024

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σημεία από την πρωτολογία του Υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση του ν/σ του Υπουργείου Υγείας με τίτλο «Δράσεις δημόσιας υγείας – Ρυθμίσεις για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας».

«Μόνο η κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου μπορούσε να κάνει αυτό που ζήσαμε προηγουμένως. Ανέβηκε στο βήμα τη Βουλής, ξεπέρασε τον προβλεπόμενο χρόνο ομιλίας της κατά τρεις φορές και είπε ότι είμαστε μία Κυβέρνηση που της κλείνουμε το μικρόφωνο. Μας έκανε μάλιστα και μαθήματα για το bullying. Αν κάποιοι υφίστανται bullying στην αίθουσα, είμαστε όλοι εμάς από εκείνη. Αν το bullying έχει πρόσωπο, είναι της Ζωής Κωνσταντοπούλου».

«Ταυτίσατε τα δικά σας αισθήματα για τα θύματα των Τεμπών με τα αισθήματα των γονέων των θυμάτων. Πιστεύετε ότι εσείς μπορείτε να ζήσετε τον ίδιο πόνο που ζουν οι γονείς αυτών των παιδιών; Και δεν ντρέπεστε να το λέτε στη Βουλή, κ. Κωνσταντοπούλου; Ούτε τα Τέμπη σας νοιάζουν, ούτε και τα θύματα, μόνο η δικιά σας δημοσιότητα. Όλα τα άλλα είναι στυγνή υποκρισία. Μέχρι εδώ η υποκρισία σας. Δεν επιτρέπουμε σε οποιονδήποτε στην αίθουσα να θεωρεί τον εαυτό του περισσότερο ευαίσθητο σε ζητήματα ζωής και θανάτου ή σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων από εμάς στη Νέα Δημοκρατία».

«Ξεκίνησε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ και σωστά επικεντρώθηκε στη μεγάλη μεταρρύθμιση που είναι η δυνατότητα των γιατρών του ΕΣΥ να έχουν και ιδιωτικό έργο Έκανε μία περίπου επτάλεπτη αναφορά στο γιατί αυτό είναι καταστροφικό. Ποιο, δηλαδή; Ένας γιατρός που δουλεύει σε ένα δημόσιο σύστημα, να ασκεί παράλληλα και ιδιωτικό έργο. Συγνώμη, εσείς δεν πήγατε στα δικαστήρια το Ελληνικό Δημόσιο και συγκεκριμένα το Υπουργείο Υγείας γιατί σας ζήτησαν να διαλέξετε πλήρη και αποκλειστική απασχόληση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και είπατε ότι είναι συνταγματικό σας δικαίωμα να ασκείτε και ιδιωτικό έργο παράλληλα; Ο άνθρωπος που έχει κάνει 10 χρόνια δικαστήριο για να μπορεί ως γιατρός του Εθνικού Συστήματος Υγείας να ασκεί ιδιωτικό έργο, έρχεται εδώ και αναλύει σε εμάς γιατί το να ασκεί ιδιωτικό έργο ένας γιατρός του Εθνικού Συστήματος Υγείας είναι κακό. Έτσι δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε, διαλέξτε. Δεν γίνεται να έχετε και τα δύο δικά σας. Κάποτε θα πρέπει να σταματήσετε εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ να τα θέλετε όλα».

«Αυτό που εμένα με θλίβει ως υπουργό, ως βουλευτή και ως πολίτη είναι το εξής: Δεν σας αρέσει η μεταρρύθμιση μας. Διαφωνείτε. Δεκτόν. Δημοκρατία έχουμε, μπορούμε να διαφωνούμε. Ποια είναι όμως η αντιπρόταση σας; Όλοι συμφωνούμε ότι το ΕΣΥ σήμερα έχει κάποια προβλήματα. Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα του ΕΣΥ; Ότι δεν πηγαίνουν οι γιατροί στο σύστημα. Ότι κάνουμε προσκλήσεις και πάρα πολλές απο αυτές βγαίνουν άγονες. Τι λέμε εμείς; Για να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα πρέπει να μεταρρυθμίσουμε το σύστημα έτσι ώστε να γίνει η υπηρεσία στο ΕΣΥ περισσότερο ελκυστική και άρα, αυτοί που έλεγαν “δεν θέλω να πάω”, να το ξανασκεφτούν και να πάνε. Τι λέτε εσείς; Μόνο να αυξήσουμε τους μισθούς τους. Έγινε κάποια οποιαδήποτε άλλη πρόταση από οποιοδήποτε άλλο κόμμα πλην της Νέας Δημοκρατίας πέραν του να αυξήσουμε το μισθό τους; Αυτή είναι η μοναδική σας πρόταση».

«Προηγουμένως, όταν ο Κυριάκος Βελόπουλος έλεγε ότι θα δώσει συντάξεις 4.000 ευρώ, οι περισσότεροι απο κάτω γελάγατε γιατί καταλαβαίνετε ότι συντάξεις 4000 ευρώ δεν μπορεί να δώσει το ελληνικό κράτος. Όταν λέτε να διπλασιάσουμε τους μισθούς των γιατρών του ΕΣΥ χωρίς να έχετε να μας πείτε από πού θα βρούμε τα λεφτά, πρέπει εμείς να γελάμε; Αυτή τη δουλειά θα κάνουμε στη Βουλή; Θα γελάμε με αυτά που λέει ο άλλος; Μέχρι κάποιος από εσάς να έρθει να μας πει μία συγκεκριμένη πρόταση, θα μας επιτρέψετε να συζητήσουμε αυτή την πρόταση που είναι η μοναδική που έχει πέσει στο τραπέζι. Δηλαδή, τη μεταρρύθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας».

«Σήμερα που μιλάμε από τις 27 χώρες της Ε.Ε. οι 26 επιτρέπουν το ιδιωτικό έργο με όρους και προϋποθέσεις στους γιατρούς τους. Μία μόνο δεν το επιτρέπει, η Ελλάδα.

Ειλικρινά, ποιος πιστεύετε να έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να έχει δίκιο, οι 26 ή η μία; Καθόμαστε και τσακωνόμαστε για πράγματα που για τους υπόλοιπους λαούς έχουν λυθεί εδώ και δεκαετίες και είναι απολύτως αυτονόητα».

«Δεν λέμε ότι όλοι οι γιατροί του ΕΣΥ θα είναι υποχρεωμένοι να έχουν και ιδιωτικό έργο. Εμείς λέμε ότι όποιος από τους γιατρούς του ΕΣΥ θέλει να έχει και ιδιωτικό έργο με τους όρους και τις προϋποθέσεις που είναι πολύ αυστηροί, να μπορεί να το κάνει. Δεν επιβάλουμε σε κανέναν να το κάνει. Απλώς τους το επιτρέπουμε. Απο δω και μπρος δεν θα τους το απαγορεύουμε, ήταν ένα λάθος πολλών δεκαετιών. Και αυτή η μεταρρύθμιση προφανώς θα κριθεί στην πράξη, όπως όλες οι μεταρρυθμίσεις. Εδώ θα είμαστε αν κάτι δεν λειτουργεί σωστά να το διορθώσουμε».

«Ακούμε πραγματικά απίθανα πράγματα, που δείχνουν και παντελή άγνοια. Κύριε συνάδελφε του ΣΥΡΙΖΑ όταν θα πάρετε το λόγο μετά θα σας πω κάτι και θα ήθελα να μου απαντήσετε ειλικρινά. Ανεβαίνει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ραλλία Χριστίδου και λέει:Αντί να καταργήσετε το clawback θέλετε να κάνετε δώρο στις βιομηχανίες. Συγνώμη, έχετε καταλάβει τι είναι το clawback; Το clawback, οι αυτόματες επιστροφές δηλαδή, είναι τα χρήματα που παίρνουμε πίσω από τη βιομηχανία. Θα ήθελα πολύ να ξέρω εάν η κατάργηση του clawback είναι αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί από ότι θυμάμαι ο ΣΥΡΙΖΑ, τα πέντε χρόνια που κυβέρνησε, μια χαρά εφήρμοσε το clawback - δικός μου νόμος ήταν-, τον κράτησε και τον αύξησε κιόλας. Άρα, τώρα θυμηθήκατε ότι θέλετε να καταργήσετε αυτό που είχατε επί πέντε χρόνια ως κυβέρνηση;».

«Διαφωνώ με το ύψος του clawback, έχει ανέβει πάρα πολύ και λαμβάνουμε μία σειρά μέτρα για να το μειώσουμε. Όπως όλα τα φάρμακα κάνουν καλό αλλά αν υπάρχει υπερδοσολογία μπορεί να σου καταστρέψουν την υγεία γιατί έχουν πολύ μεγάλες παρενέργειες, έτσι και το clawback στο όριο που είναι σήμερα προκαλεί στη φαρμακευτική αγορά περισσότερες ζημίες από τα οφέλη του. Ένα μεγάλο κομμάτι των ελλείψεων στα φάρμακα οφείλεται και στο πολύ μεγάλο ύψος του clawback. Άρα οφείλουμε να πάρουμε μέτρα για να το μειώσουμε, όχι να το καταργήσουμε, να το φτάσουμε δηλαδή σε ένα τέτοιο ύψος που θα είναι βιώσιμη η κυκλοφορία των φαρμάκων στην Ελλάδα».

«Ακούω να λένε: “Bάζει ο Γεωργιάδης τα γνωστά χαράτσια του, όπως τα 5 ευρώ για τα εμβόλια Covid”. Συγγνώμη, όποιος θέλει να κάνει εμβόλιο Covid μπαίνει στη διαδικτυακή εφαρμογή, κλείνει το ραντεβού του, πηγαίνει σε όποια δημόσια δομή θέλει και κάνει το εμβόλιο δωρεάν. Το καταργούμε αυτό; Oχι. Τα 5 ευρώ είναι για αυτόν που θα αποφασίσει μόνος του να πάει στο φαρμακείο επειδή δεν θέλει να μπει στην πλατφόρμα, ή επειδή βιάζεται να το κάνει, ή επειδή συμπαθεί το φαρμακοποιό ή επειδή έτσι θέλει. Αυτό είναι χαράτσι; Δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε ούτε στα απολύτως αυτονόητα».

«Για το άρθρο για τη διαγραφή των προστίμων στους ανεμβολίαστους δεν μίλησε κανένας σας. Όταν έμπαινε το πρόστιμο γινόταν χαμός εδώ στη Βουλή γιατί βάζουμε το πρόστιμο. Τώρα που διαγράφουμε το πρόστιμο, δεν μιλάει κανένας. Όταν έβαλε ο κύριος Πλεύρης το πρόστιμο στους ανεμβολίαστους, καλώς το έβαλε. Γιατί τότε ο στόχος ήταν να εμβολιαστούν περισσότεροι άνω των 60, να σωθούν ανθρώπινες ζωές και να μειωθεί η πίεση στο δημόσιο σύστημα υγείας. Λόγω του προστίμου εμβολιάστηκαν 300.000 περισσότεροι άνω των 60. Άρα, το πρόστιμο καλώς μπήκε και πέτυχε. Σήμερα, που δεν ζούμε στις ίδιες συνθήκες και ακριβώς επειδή το πρόστιμο δεν μπήκε για εισπρακτικούς λόγους αλλά για λόγους δημόσιας υγείας, τώρα δεν χρειάζεται γιατί όσοι ήταν να εμβολιαστούν εμβολιάστηκαν και η πανδημία σταμάτησε.

Σωστό ήταν και τότε που μπήκε, σωστό είναι και τώρα που διαγράφεται».

Επισυνάπτεται φωτογραφικό υλικό

Ολόκληρη η πρωτολογία στο ακόλουθο link:

https://www.youtube.com/watch?v=3sCBf5lIkqE