Προγραμματικές δηλώσεις Υπουργού Υγείας, κ. Ανδρέα Θ. Λυκουρέντζου (Πρακτικά Βουλής)
08/07/2012ΓΡΑΦΕΙΟ TYΠΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ
Αθήνα, 8 Ιουλίου 2012
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Θέμα: Προγραμματικές δηλώσεις Υπουργού Υγείας, κ. Ανδρέα Θ. Λυκουρέντζου, (Πρακτικά Βουλής)
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πριν εισέλθω στην εισήγησή μου θεωρώ υποχρέωσή μου να κάνω ορισμένες πολιτικές αναφορές, τόσο ως Υπουργός όσο και ως Γραμματέας του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας.
Οι ακρότητες, τα ψεύδη και η δημαγωγία δεν μπορούν, από όπου κι αν εκφράζονται, να πλήξουν τον Πρωθυπουργό της χώρας κ. Αντώνη Σαμαρά. Είναι πρακτικές που ανήκουν στο παρελθόν, δεν έχουν θέση στο σήμερα και δεν ταιριάζουν με τον αγώνα που κάνει η χώρα για να κερδίσουμε το μέλλον. Επιπροσθέτως, δεν εξυπηρετούν τέτοιες αναφορές τα συμφέροντα της χώρας. Αντιθέτως, εξυπηρετούν εκείνους οι οποίοι επιδιώκουν η Ελλάδα να είναι μία αδύναμη χώρα.
Σε ό,τι αφορά τη θέση της κ. Παπαρήγα, τη διαβεβαιώνω ότι η ελληνική Κυβέρνηση και εμείς ως Νέα Δημοκρατία, πιστεύουμε, εννοούμε και υπερασπιζόμαστε την ισονομία και ισοπολιτεία.
Τρίτη παρατήρηση που αφορά μια γενικότερη ατμόσφαιρα, η οποία επιχειρείται και πάλι να διαμορφωθεί στη χώρα: ότι υπάρχουν μαγικές συνταγές ευτυχίας, ότι χωρίς να μπαίνει κανείς στον κόπο να εξηγήσει για τις θέσεις του και τις προτάσεις του από που θα εξευρεθούν οι πόροι για να χρηματοδοτηθούν, προτείνεται στην ελληνική κοινωνία να μετατρέψουμε την οικονομία και την πολιτεία σε μια χώρα νεοκομμουνιστική, η οποία δεν θα είναι και σε θέση να επιβιώσει.
Με την ευκαιρία να κάνω και ορισμένες πολύ σύντομες αναφορές σε θέσεις οι οποίες διατυπώθηκαν σχετικά με την εξωτερική πολιτική.
Είναι ξεκάθαρο ότι η Ελληνική Κυβέρνηση και ο Υπουργός Εξωτερικών κατεδίκασε τη στάση των Σκοπίων σε ό,τι αφορά την ελληνική πρόταση και την ονομασία για «erga omnes». Ομοίως έχουμε αντισταθεί και καταδικάσει την όποια προσπάθεια εξομοίωσης και εξίσωσης του Οικουμενικού Πατριαρχείου με τον μουφτή.
Σε ό,τι αφορά το κυπριακό, καταδικάσαμε κατηγορηματικά τη στάση των Τουρκοκυπρίων και της γείτονας χώρας.
Σε ό,τι αφορά την υπόθεση της ψήφου των ομογενών, θυμίζω ότι η Νέα Δημοκρατία από το παρελθόν έχει πάρει την πρωτοβουλία για νομοθετική ρύθμιση και θα επιμείνουμε και στο μέλλον.
Έρχομαι στα θέματα του Υπουργείου Υγείας του οποίου έχω τη τιμή μαζί με τους συναδέλφους μου τον κ. Σαλμά και την κ. Σκοπούλη να συγκροτούμε την πολιτική ηγεσία.
Παραλάβαμε το Υπουργείο στη δυσμενέστερη καμπή της σύγχρονης ιστορίας του, όπως και το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Αυτή η δυσμενέστερη καμπή αφορά και τον τόπο και γι αυτό γνωρίζουμε ότι η μακρά και έντονη οικονομική κρίση και το τεράστιο χρέος, τα συνακόλουθα κρίσιμα δημοσιονομικά προβλήματα δυσχεραίνουν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες καλούμεθα να υπηρετήσουμε το δημόσιο συμφέρον. Περιορίζουν τις δυνατότητες μας και καθιστούν καθοριστικής σημασίας τις επιλογές μας για το μέλλον.
Είμαστε αποφασισμένοι να επιβάλουμε τις διαρθρωτικές αλλαγές στην υγεία, διασφαλίζοντας την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και εξασφαλίζοντας τη βιωσιμότητα του συστήματος για τις επόμενες δεκαετίες. Ένα σύστημα προβληματικό μετατρέπεται σε ορθολογικό σύστημα στην οργάνωση, στη λειτουργία, στη χρηματοδότησή του.
Αξίζει εδώ να αναφέρω ότι θα αξιοποιήσουμε το νομοθετικό πλαίσιο το οποίο μας κληροδότησε η προηγούμενη πολιτική ηγεσία. Θέλω να επισημάνω τη συμβολή του πρώην Υπουργού και συναδέλφου κ. Λοβέρδου.
Θέλω, επίσης, να επισημάνω ότι στην προσπάθεια να υλοποιήσουμε τις διαρθρωτικές αλλαγές, να ανταποκριθούμε στις δεσμεύσεις τις οποίες έχει αναλάβει η χώρα, χρειάζονται όχι μόνο τα εργαλεία πολιτικής, αλλά χρειάζεται να μεταρρυθμίσουμε και το ίδιο το Υπουργείο και τους οργανισμούς του. Να μεταφέρουμε σε επιτελικό, καθοδηγητικό όργανο τις υπηρεσίες του Υπουργείου, οι οποίες θα συμβάλουν στην καλύτερη παροχή υπηρεσιών υγείας, αλλά και στον περιορισμό της σπατάλης των δημοσίων πόρων.
Ξεκαθαρίζω, άχρηστες και αντιπαραγωγικές γραφειοκρατικές πρακτικές δεν έχουν πλέον θέση στο Υπουργείο. Θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες συγχώνευσης και λειτουργικής ενσωμάτωσης των μονάδων υγείας και των φορέων όπως ήδη έχουν δρομολογηθεί.
Θα ήθελα την προσοχή σας σε αυτό το σημείο. Είναι κρίσιμης σημασίας η δέσμευσή μας για τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 1 δισεκατομμύριο ευρώ εντός του 2012. Δεν πρέπει να υπερβούμε τα 2,88 δισεκατομμύρια ευρώ.
Εδώ ακούγονται τα εύκολα επιχειρήματα ότι δήθεν επιθυμούμε να αφήσουμε τους πολίτες χωρίς φάρμακο. Μην αποδέχεστε εύκολα αυτού του είδους την επιχειρηματολογία. Να σκεφτούμε όμως γιατί πρέπει να μειώσουμε τη φαρμακευτική δαπάνη. Η φαρμακευτική δαπάνη είναι 240 εκατομμύρια ευρώ το μήνα. Το 2005 η φαρμακευτική δαπάνη ήταν 2,87 δισεκατομμύρια ευρώ. Το 2009 η ετήσια φαρμακευτική δαπάνη ήταν 5,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Ερχόμαστε σήμερα να επιστρέψουμε στα επίπεδα του 2005. Δεν είναι τόσο αθώα αυτή η αύξηση του παρελθόντος..
Επειδή δέχομαι ότι όλοι μας σεβόμαστε το δημόσιο χρήμα θα πρέπει να είμαστε εξαιρετικά επιφυλακτικοί στην εύκολη κριτική και σε αυτήν την επιχειρηματολογία από όπου διαμορφώνεται και εκπορεύεται.
Έχουμε ορισμένα εργαλεία πολιτικής: την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, τη διεύρυνση της αγοράς των γενοσήμων, τη συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία. Ξέρουμε ότι αυτή η πολιτική δεν μπορεί να εφαρμοστεί πλήρως από τη μία μέρα στην άλλη. Και ζητήματα τεχνολογίας αντιμετωπίζουμε και προβλήματα σε ό,τι αφορά την υλοποίηση της. Ξέρουμε όμως ότι συναντά και αντιδράσεις. Αλλά θα επιμείνουμε γιατί αποτελεί τη μόνη ασφαλή επιλογή για να μειώσουμε τη φαρμακευτική δαπάνη.
Τις επόμενες μέρες θα συζητήσω με τους εκπροσώπους των φορέων της αγοράς υγείας. Να ξέρετε ότι θα τους μιλήσουμε ειλικρινά και έντιμα. Περιμένουμε από αυτούς τη θετική τους ανταπόκριση.
Στη σημερινή Ελλάδα οι πάντες πρέπει να καταλάβουμε ότι ο περιορισμός των δαπανών μπορεί να οδηγήσει στη βιωσιμότητα του συστήματος. Αντιθέτως, η αυθαίρετη επιβολή επιδιώξεων και συμφερόντων οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην κατάρρευση του συστήματος. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει Ελληνίδα και Έλληνας Βουλευτής που να φαντάζεται ότι η Ελλάδα θα έχει ένα σύστημα υγείας το οποίο δεν θα μπορεί να λειτουργήσει.
Με τον ίδιο τρόπο και την ίδια αποφασιστικότητα θα αντιμετωπιστούν τα προβλήματα του ΕΟΠΥΥ. Ο ρόλος του είναι επιτελικός, ρυθμιστικός, διαπραγματευτικός και ελεγκτικός. Αποτελεί το βραχίονα της ασκούμενης πολιτικής του Υπουργείου Υγείας και οι φιλοδοξίες μας γι’ αυτόν τον Οργανισμό είναι αυξημένες. Επίσης, είναι αναγκαία η λειτουργική διασύνδεση με όλους τους φορείς του συστήματος υγείας και αυτό ισχύει για τον ΕΟΦ, το ΚΕΕΛΠΝΟ, το ΚΕΣΥ, όπως επίσης σημαντικός είναι ο ρόλος και άλλων φορέων, όπως ο ΟΚΑΝΑ, το ΕΚΕΠΥ, το ΕΚΑΒ, το ΣΕΥΠ -το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας- και ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων.
Η δεύτερη κρίσιμη μάχη από την πολιτική ηγεσία, από την Κυβέρνηση, από όλους μας πρέπει να δοθεί στον περιορισμό της δαπάνης και της σπατάλης δημοσίου χρήματος στη λειτουργία των νοσοκομείων. Θα υπάρξουν αυστηρές διαδικασίες αξιολόγησης. Η αξιολόγηση δεν θα αφορά μόνο αν υπάρχει δαπάνη για το φάρμακο ή για την προμήθεια άλλων νοσοκομειακών υλικών. Θα εξεταστεί και η παραγωγικότητα και η ποιότητα και η ποσότητα των περιστατικών που εξυπηρετήθηκαν με τους συγκεκριμένους οικονομικούς πόρους.
Έχουμε τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε διαδικασίες που εμπεριέχουν θεσμοί, όπως το Παρατηρητήριο Τιμών ή οι πληρέστερες διαδικασίες εκπόνησης και παρακολούθησης των προϋπολογισμών και η υποχρεωτική εκπόνηση ισολογισμών και απολογισμών των νοσοκομείων. Για όλα αυτά χρειαζόμαστε την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που μας προσφέρει η τεχνολογία. Προχωρούμε σε διασυνδέσεις μεταξύ των δυνατοτήτων των διαφόρων φορέων, όπως η ΗΔΙΚΑ, το ΙΚΑ, ο ΕΟΠΥΥ, που διασυνδέονται πλέον, διότι δεν μπορείς να βελτιώσεις τα πράγματα, αν δεν έχεις ακριβή εικόνα και αν δεν έχουν μετρηθεί δαπάνες, λειτουργίες και διαδικασίες.
Και βεβαίως γνωρίζουμε την υποχρέωση της πολιτείας να εξοφλήσει προϋπάρχουσες οικονομικές υποχρεώσεις προς τους γιατρούς, τους προμηθευτές, σε όλους όσους υποστηρίζουν μέχρι σήμερα το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Απέναντι σε αυτές τις υποχρεώσεις είμαστε έτοιμοι, με σταθερά, σίγουρα βήματα, με την εξασφάλιση της χρηματοδότησης από αυτά τα οποία αναμένει να πάρει η ελληνική πολιτεία ως βοήθεια για να εξοφλήσει τις υποχρεώσεις της προς τρίτους.
(Στο σημείο αυτό χτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υπουργού)
Κύριε Πρόεδρε, χρειάζομαι λιγότερο από δύο λεπτά για να συμπληρώσω τις σκέψεις μου.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Βέβαια.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ (Υπουργός Υγείας): Έχουμε μία σημαντική πρόκληση, να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες της χώρας μας για να αναπτύξουμε τον τουρισμό υγείας. Είναι μια αναπτυξιακή πολιτική στην οποία επενδύουμε φιλοδοξίες και πίστη και θεωρούμε ότι θα φέρει αποτελέσματα.
Μια δεύτερη πρόκληση η οποία μας δίνει τη δυνατότητα για αναπτυξιακή πολιτική είναι η τεράστια ακίνητη περιουσία του Υπουργείου. Και μη βιαστείτε, για να ακούσουμε αυτά τα περί “ξεπουλήματος”. Δεν υπάρχουν αυτά. Δεν είστε περισσότερο εσείς υπέρ του δημοσίου συμφέροντος και λιγότερο εμείς. Παρέλαβα μία μελέτη, η οποία είχε εκπονηθεί το 2006 με χρήματα από το Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Είναι καταγεγραμμένα όλα τα ακίνητα του Υπουργείου Υγείας. Δεν γνωρίζω πώς αξιοποιούνται μέχρι τώρα. Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του Υπουργείου. Και βεβαίως και με διακομματική συναίνεση στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, όποια στιγμή ζητήσετε, θα έρθω για ενημέρωση.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Να ρωτήσετε τον Υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ που ήταν το 2006!
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Παρακαλώ. Όχι διακοπές, κύριε Παπαδημούλη.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ (Υπουργός Υγείας): Εδώ, κύριε Παπαδημούλη, υπάρχει μία μελέτη η οποία έχει εκπονηθεί. Οι υπηρεσίες μού την έθεσαν υπόψη και σας λέω ότι αυτή η μελέτη θα αξιοποιηθεί.
Τέλος, σε ό,τι αφορά τον εκσυγχρονισμό και την οργάνωση των νοσοκομείων είναι λυπηρό ότι ακόμα συζητούμε για προδιαγραφές οι οποίες έχουν θεσπιστεί το 1991 και θα πρέπει να εκσυγχρονίσουμε αυτήν τη νομοθεσία και να μιλήσουμε στη χώρα μας για το νοσοκομείο του 2020 ή του 2030.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Κλείνετε με αυτό, κύριε Υπουργέ.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ (Υπουργός Υγείας):
Κύριε Πρόεδρε, θέλω να πω, αφού ζητώ την εμπιστοσύνη των κυριών και κυρίων συναδέλφων της Βουλής, ότι γνωρίζουμε τις αδυναμίες του συστήματος. Έχουμε προγραμματικές θέσεις, έχουμε όραμα. Θα είναι προοδευτική η υλοποίηση των μεταρρυθμιστικών μας σχεδίων, γιατί μέχρι τώρα στην παιδεία στην υγεία, στη διοίκηση κάθε κυβέρνηση έρχεται με μια καινούργια μεταρρύθμιση. Άλλες πέτυχαν, άλλες δεν πέτυχαν. Σημασία έχει να έχουμε: όραμα, σύνεση, σωφροσύνη, κοινωνική και πολιτική ομαλότητα, για να πετύχουμε τη σταθερή διακυβέρνηση του τόπου και συγκεκριμένα αποτελέσματα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Ευχαριστούμε, κύριε Υπουργέ.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ (Υπουργός Υγείας): Είμαστε Κυβέρνηση τετραετίας και θα κριθούμε για τις επιδόσεις μας στο τέλος της διαδρομής. Και στην κατεύθυνση αυτή έχω εμπιστοσύνη στο επιστημονικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό του Υπουργείου, των Μονάδων Υγείας, όλων όσων στρατεύονται καθημερινά και δίνουν τη μάχη για την υγεία του πολίτη.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Κύριε Υπουργέ, ολοκληρώσατε.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ (Υπουργός Υγείας): Μία τελευταία φράση.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Είναι πολλές οι τελευταίες φράσεις.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ (Υπουργός Υγείας): Εμείς δεν διαθέτουμε μαγικές συνταγές επίλυσης των προβλημάτων, αλλά με πίστη ,αποφασιστικότητα, πλήρη επίγνωση των ευθυνών μας, επίγνωση της πραγματικότητας της χώρας μας, θα εργαστούμε για ένα αισιόδοξο μέλλον υγείας για τις Ελληνίδες και τους Έλληνες. Ζητάμε την εμπιστοσύνη σας για να εργαστούμε σκληρά και ζητάμε την αυστηρή, αλλά δίκαιη κρίση σας.
Σας ευχαριστώ.