Πέμπτη, 02 Μαΐου 2024

Συνέντευξη της Υφυπουργού Υγείας κ. Φωτεινής Σκοπούλη στην εφημερίδα "Ηπειρωτικ​ός Αγών"

27/09/2012

Αθήνα 27.09.12

Δελτίο Τύπου

Η Υφυπουργός Υγείας κ. Φωτεινή Σκοπούλη σε συνέντευξη της στην εφημερίδα «Ηπειρωτικός Αγών» όταν ρωτήθηκε για τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που έχουν αναλάβει ένα τμήμα των δομών ψυχικής υγείας μεταξύ άλλων επισήμανε: «Όλες οι ΜΚΟ γνώριζαν από πέρσι ότι θα κοπεί το 50% της χρηματοδότησής τους λόγω των οριζοντίων περικοπών. Πέρασαν μήνες χωρίς να αντιδράσουν και τώρα προειδοποιούν με κλείσιμο γιατί προφανώς τούς τελείωσαν τα χρήματα. Την ίδια ώρα, αρκετές δομές δεν έχουν εφαρμόσει τα καθολικά μέτρα περικοπής των μισθών. Συν τοις άλλοις, ποτέ δεν ανέπτυξαν δικά τους έσοδα μέσω δωρεών ή άλλων ενεργειών… Ξεκινάμε μια αξιολόγηση διαχειριστικού χαρακτήρα. Μια επιτροπή αξιολόγησης ξεκινά ήδη να δουλεύει πάνω σε αυτό το θέμα και ελπίζουμε να τελειώσει η δουλειά της το πολύ σε δύο μήνες. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι δομές θα αξιοποιούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα χρήματα του έλληνα φορολογούμενου. Θα πρέπει να θέσουμε άλλα νομικά πλαίσια λειτουργίας των δομών…»

Η Υφυπουργός Υγείας όταν ρωτήθηκε για τα φάρμακα και την υπερσυνταγογράφηση τόνισε: «Στο θέμα των φαρμάκων, η Ελλάδα φτάνει την αγορά της Ισπανίας εξαιτίας της υπερσυνταγογράφησης. Με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση μπήκαν κάποια όρια. Βλέπουμε όμως για παράδειγμα ότι το αντιπηκτικό φάρμακο Sintrom, ένα καλό φάρμακο με κόστος 8 ευρώ το μήνα, το έχουν αντικαταστήσει άλλα φάρμακα που το κόστος τους φτάνει μέχρι και τα 120 ευρώ το μήνα. Έχει κατακλυστεί η συνταγογραφία με αυτά τα φάρμακα. Εδώ πρέπει να εφαρμοστούν κλινικά πρωτόκολλα συνταγογράφησης. Την καλύτερη οργάνωση σε αυτόν τον τομέα την έχει η Αγγλία. Είναι όμως και ευθύνη του κάθε γιατρού να συμμορφωθεί με τους κανόνες».

Σε άλλη ερώτηση σχετικά με τη δημόσια υγεία και ποια θεωρεί η ίδια ως σημαντικότερη «υγειονομική βόμβα» απάντησε: «Η διατροφή, αυτή η διατροφή που δεν είναι δική μας, που καθιστά τη Νεοκαισάρεια και την Ουάσινγκτον ένα και το αυτό. Η ομογενοποίηση στη διατροφή είναι ένας καθοριστικός παράγοντας για τη νοσηρότητα που αφορά στην παιδική παχυσαρκία, στον διαβήτη, στα καρδιαγγειακά προβλήματα. Πρέπει να γυρίσουμε στη δική μας διατροφή. Οφείλει ο καθένας μας πια να έχει ένα μποστανάκι. Σε κεντρικό επίπεδο κάνουμε προσπάθειες μαζί με τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Ανάπτυξης για να προωθήσουμε τη γεωργία και την κτηνοτροφία στις σωστές βάσεις. Δεν πάμε σε καινούρια προϊόντα. Πάμε σε προϊόντα που έχουμε ξεχάσει.… »

*Ολόκληρη η συνέντευξη της Υφυπουργού Υγείας στην εφημερίδα «Ηπειρωτικός Αγών» στο: http://www.agon.gr/news/117/ARTICLE/18689/2012-09-27.html