Τετάρτη, 09 Οκτωβρίου 2024

Συνέντευξη τύπου για τη λειτουργία των νοσοκομείων Αθήνας-Θεσσαλονίκης κατά τη διάρκεια της κινητικότητας.

18/10/2013
Συνέντευξη τύπου για τη λειτουργία των νοσοκομείων Αθήνας-Θεσσαλονίκης κατά τη διάρκεια της κινητικότητας.

Γραφείο Τύπου Υπουργού

Αθήνα, 18 Οκτωβρίου 2013

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

Ακολουθεί η πλήρης απομαγνητοφώνηση της:

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

Ευχαριστώ πάρα πολύ που ήρθατε. Κατ΄ αρχάς, πριν μπω στο θέμα της σημερινής συνεντεύξεως τύπου, να πω για την αδιαθεσία του κυρίου Κουβέλη, ότι δεν είναι κάτι σπουδαίο.

Είναι στο Γεώργιος Γεννηματάς και νομίζω ότι είναι για τελείως προληπτικούς λόγους. Δεν υπάρχει θέμα μεγάλης ανησυχίας, αλλά όπως για κάθε άνθρωπο όταν αισθάνεται μία μικρή αδιαθεσία, πρέπει να κάνει τις εξετάσεις του για να δούμε ότι όλα πάνε καλά.

Τώρα, όσον αφορά το χθεσινό περιστατικό στη Κέρκυρα. Έχω δώσει εντολή από χθες το βράδυ στον Γενικό Γραμματέα και εκείνος με τη σειρά του στον Διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας για τη διενέργεια επείγουσας ένορκης διοικητικής εξετάσεως για τα χθεσινά γεγονότα.

Στην ένορκη αυτή διοικητική εξέταση που θα γίνει σε επίπεδο Υγειονομικής Περιφέρειας και όχι σε επίπεδο νοσοκομείου, για να μπορούμε να εξετάσουμε όλους τους εμπλεκόμενους στο νοσοκομείο, θα λάβουμε υπόψη και τις καταθέσεις του εκτελούντος χρέη Διοικητού, ο οποίος δήλωσε σε εμένα, αλλά και σήμερα, απ’ ότι διαπίστωσα, στους τηλεοπτικούς σταθμούς, ότι υπήρξε παρεμπόδιση του ελέγχου από ομάδα συνδικαλιστών και υπολοίπων εργαζομένων στο 2ο όροφο του νοσοκομείου.

Θα ληφθούν υπ’ όψιν και οι καταθέσεις των δύο ελεγκτών, του κλιμακίου του Σώματος των Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και φυσικά θα ληφθούν υπ’ όψιν και οι καταθέσεις των υπολοίπων εμπλεκομένων, γιατρών ή λοιπού προσωπικού που έλαβε μέρος στο περιστατικό.

Στη περίπτωση που αποδειχθεί από την ένορκη διοικητική εξέταση ότι πράγματι τα καταγγελλόμενα από τους ελεγκτές γεγονότα επισυνέβησαν. Δεν θα κάνουμε τίποτα περισσότερο, παρά θα εφαρμόσουμε τα προβλεπόμενα από το νόμο, τα οποία είναι γνωστά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Να ρωτήσω κάτι; Επειδή ήταν μαζικό το φαινόμενο, υπάρχει ο κίνδυνος συλλογικής ευθύνης. Να αποδώσετε συλλογική ευθύνη. Δηλαδή, ποιοι θα βγουν σε αργία τώρα;

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

Αυτά θα τα κρίνει η ένορκη διοικητική εξέταση. Εγώ δεν ήμουν παρών και δεν μπορώ να πω αν φταίει ο Α΄ ή ο Β΄. Όμως, η ελέγκτρια που κατήγγειλε σε εμένα, απ’ ότι άκουσα το κάνει και στα μέσα σήμερα, ότι αισθάνθηκε φόβο για τη σωματική της ακεραιότητα.

Ο Διοικητικής του ΣΕΥΥΠ με ενημέρωσε ότι έκλεισε το τηλέφωνο την ώρα που μιλούσε μαζί του, υπό τον φόβο και την απειλή κάποιου ο οποίος είπε «κλείσε το τηλέφωνο αλλιώς θα σε χαστουκίσω». Αυτός ο άνθρωπος προφανώς έχει ονοματεπώνυμο. Δεν είναι μαζικό πράγμα. Είναι ένας άνθρωπος και πρέπει να σας μεταφέρω την εικόνα όπως μου παρουσιάστηκε από την κυρία Μεσολογγίτου, την Επιθεωρήτρια, η οποία σε εξαιρετικά φορτισμένη ψυχολογική κατάσταση, σχεδόν κλαίγοντας, μου είπε στο τηλέφωνο «κύριε Υπουργέ, είμαι 6 χρόνια στο Σώμα, έχω κάνει εκατοντάδες ελέγχους, ουδέποτε έχω αισθανθεί κατά τον τρόπο που αισθάνομαι αυτή τη στιγμή και σας παρακαλώ πολύ να με βοηθήσετε».

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Κύριε Υπουργέ, δεν γνωρίζετε αν φυγαδεύτηκαν εκεί για να σωθούνε ή κρατήθηκαν όμηροι για 2 ώρες;

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

Αυτό το οποίο έγινε, είναι ότι μεταφέρθηκαν στο γραφείο της Διοικήσεως ωσότου ηρεμήσουν τα πνεύματα και φυσικά ήταν απ’ έξω από το γραφείο συγκεντρωμένοι εκείνοι οι οποίοι διαμαρτύρονταν.

Επικοινώνησε μαζί μας αμέσως -με τον κύριο Καλλίρη και με εμένα- ο Διοικητής του Σώματος, ο κύριος Σαμπατακάκης, ο οποίος μας ενημέρωσε.

Από τη πρώτη στιγμή του δώσαμε την εντολή ότι ο έλεγχος πρέπει να συνεχιστεί. Ο έλεγχος τελικώς ολοκληρώθηκε με τη συνδρομή της Εισαγγελέως και της αστυνομίας.

Μέχρις ότου καταφτάσει η Εισαγγελεύς και η αστυνομία δεν επιτρεπόταν η συνέχιση του ελέγχου. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό είναι ένα εξαιρετικά σοβαρό περιστατικό. Δεν έχει να κάνει καθόλου με μαζικούς αγώνες ή με συνδικαλιστικά δικαιώματα. Να τα ξεχωρίσουμε.

Οι εργαζόμενοι έχουν όλα τα δικαιώματα να διαμαρτύρονται. Είναι αναφαίρετο συνταγματικό τους δικαίωμα να απεργούν. Μπορούν να κάνουν κινητοποιήσεις. Όλα αυτά τα προστατεύουμε και τα σεβόμαστε και το γνωρίζετε.

Όλα αυτά δεν έχουν απολύτως καμία σχέση με την υποχρέωση να πειθαρχούν στα ελεγκτικά όργανα της ελληνικής Πολιτείας.

Οι έλεγχοι του ΣΕΥΥΠ δεν γίνονται σε εθελοντική βάση από τους εργαζομένους, είναι υποχρεωμένοι να τηρούν τις εντολές των ελεγκτών οι οποίοι είναι το εντεταλμένο από την Πολιτεία όργανο για να κάνει αυτή τη δουλειά.

Επίσης, να πω ότι από την ημέρα που ανέλαβα τα καθήκοντά μου κατόπιν της εντολής του κυρίου Πρωθυπουργού, το Σώμα, και κατόπιν εντολών μου, έχει κάνει εκτεταμένους ελέγχους σε περισσότερα από 40 ήδη Νοσοκομεία. Μάλιστα στις αρχές Δεκεμβρίου έχουμε σκοπό με το διοικητή του Σώματος να παρουσιάσουμε σε ειδική συνέντευξη τύπου όλα τα πορίσματα αυτών των ελέγχων με κεντρικό στόχο να δούμε τι κατεγράφησαν ως προβλήματα στα μεγάλα Νοσοκομεία της χώρας και μετά από λίγους μήνες που θα επαναλάβουμε τους ελέγχους να δούμε ποια θα μπορέσουμε να λύσουμε, γιατί ο στόχος των ελέγχων είναι πάντα η καλύτερη παροχή υπηρεσιών υγείας στους Έλληνες πολίτες και η ορθότερη διαχείριση των πόρων που μας εμπιστεύεται ο ελληνικός λαός με πολύ μεγάλες θυσίες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Πρόκειται για τακτικό έλεγχο με προειδοποίηση;

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

Όχι, είναι έλεγχος τακτικός, χωρίς προειδοποίηση. Δεν έγινε μόνο στην Κέρκυρα, σας λέω, έχει γίνει ήδη σε 40 Νοσοκομεία. Πουθενά και σε κανένα άλλο Νοσοκομείο δεν υπήρξε ανάλογο περιστατικό. Ήταν ένα πρωτοφανές περιστατικό. Σύμφωνα με τους ελεγκτές οφείλεται στο γεγονός ότι δεν αρκετοί δεν βρίσκονταν στις θέσεις τους και το επεισόδιο ξεκίνησε στην προσπάθειά τους να καθυστερήσουν τον έλεγχο για να προλάβουν να επιστρέψουν αυτοί οι οποίοι έλειπαν. Αυτά όμως όλα θα τεθούν στην Ένορκη Διοικητική Εξέταση και θα εξεταστούν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Εάν έλειπαν από τις θέσεις τους, ο κύριος διοικητής θα ελεγχθεί;

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

Θα ελεγχθούν άπαντες σας είπα. Ό,τι συνέβη χθες στο Νοσοκομείο θα ελεγχθεί. Για αυτό γίνεται η εξέταση σε επίπεδο Υγειονομικής Περιφέρειας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Κύριε Υπουργέ, χθες το βράδυ μιλήσατε για αναγκαστικές αργίες, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η ΕΔ.

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

Όχι, είπα: θα γίνει η ΕΔΕ και μετά την ολοκλήρωση της ΕΔΕ εάν αυτά που καταγγέλλονται είναι αληθή, θα τεθούν οι εμπλεκόμενοι σε αργία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Δυστυχώς αυτό που μας στείλατε δεν έλεγε αυτό.

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

Αυτό ακριβώς είπα και χθες, αυτό λέω και τώρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Εν πάση περιπτώσει, το θέμα είναι το εξής. Είπατε για εξαιρετικά φορτισμένη κατάσταση στην ελέγκτρια. Σήμερα το πρωί κυκλοφόρησαν τρεις ανακοινώσεις, μία των εργαζομένων, των συλλόγων των εργαζομένων και των γιατρών και δήλωση του κυρίου Βαρνάβα, Προέδρου του ΟΕΝΓΕ, όπου περιγράφουν μία οικτρή κατάσταση για το Νοσοκομείο. Λόγου χάρη λένε ότι έχουν να πάρουν ρεπό, άδειες και λοιπά από το 2011. Τι λέτε για αυτόν τον άνθρωπο που έχει να πάρει ρεπό από τότε και πάει ο άλλος και του λέει: είσαι εδώ ή δεν είσαι;

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

Λοιπόν, τα πράγματα είναι πάρα πολύ απλά. Το εθνικό σύστημα υγείας έχει πολλά προβλήματα, όπως και γενικώς η χώρα. Ποτέ δεν υποκριθήκαμε ότι δεν υπάρχουν προβλήματα. Εδώ είμαστε για να προσπαθήσουμε στο μέτρο του εφικτού να λύσουμε αυτά τα προβλήματα.

Δεν είναι το Νοσοκομείο της Κέρκυρας το μόνο με προβλήματα, αλλά και τα υπόλοιπα Νοσοκομεία, στα οποία έγινε ο έλεγχος, είχαν προβλήματα ανάλογα. Τα προβλήματα που έχει το α ή το β Νοσοκομείο δεν έχουν καμία σχέση με τον έλεγχο. Είναι δύο διαφορετικά μεταξύ τους γεγονότα.

Επίσης πρέπει να σας πω, όπως θα δείτε από τα πορίσματα του ελέγχου που θα δημοσιοποιήσουμε στις αρχές Δεκεμβρίου, οι ελεγκτές καταγράφουν όλα τα προβλήματα. Και προβλήματα ελλείψεως προσωπικού και αξονικούς τομογράφους που δεν λειτουργούν στο κάθε Νοσοκομείο και ούτω καθεξής.

Ο σκοπός του ελέγχου είναι να είναι ενήμερη η διοίκηση και από την πλευρά των ελεγκτών και όχι μόνο των διοικητών για τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το κάθε Νοσοκομείο ώστε να μπορούμε εμείς με τη σειρά μας να λάβουμε τα αναγκαία μέτρα για να τα επιλύσουμε.

Δεν είναι ο έλεγχος τιμωρητική πράξη. Είναι ένα εργαλείο της διοικήσεως για να μπορεί να κάνει καλύτερα τη δουλειά της.

Άρα, λοιπόν, η σκόπιμη σύγχυση, από πλευράς συνδικαλιστών, των υπαρκτών και πραγματικών προβλημάτων του Νοσοκομείου με το χθεσινό περιστατικό είναι εντελώς προσχηματική και παραπλανητική.

Οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου έχουν κάθε δικαίωμα να κάνουν κινητοποιήσεις για όσους λόγους το επιθυμούν, όποτε το επιθυμούν τηρώντας τη νομοθεσία περί κινητοποιήσεων, απεργιών και οτιδήποτε άλλο.

Δεν έχουν απολύτως κανένα δικαίωμα από καμία νομοθεσία να διακόψουν τον τακτικό έλεγχο από το Σώμα των Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας.

Σας παρακαλώ πάρα πολύ να μην συγχέουμε δύο άσχετα μεταξύ τους γεγονότα. Η παρεμπόδιση του ελέγχου από το σώμα, αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα βαρύ και ποινικό αδίκημα βαρύ.

Άρα, λοιπόν, η ΕΔΕ και εφ' όσον αυτά που θα διαβιβαστούν και στον Εισαγγελέα για την άσκηση των ποινικών διώξεων έναντι εκείνων που σκέφτηκαν ότι οποιαδήποτε κομματική ή συνδικαλιστική τους ιδιότητα, τους καθιστά υπεράνω των νόμων της ελληνικής δημοκρατίας.

Αυτό είπα χθες και αυτό λέω και σήμερα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Κύριε Υπουργέ, πριν να έχει ξεκινήσει η ΕΔΕ, εσείς παίρνετε στη πλάτη σας καταγγελίες που μιλάνε για απειλή για τη ζωή τους.

Δηλώνει η κυρία ότι απειλήθηκε η ζωή της. Εσείς το αποδέχεστε αυτό ότι έτσι είναι και δεν σκέφτεστε το ενδεχόμενο να έχει φουσκώσει λίγο τα πράγματα πάνω στη ταραχή της. Δεν λέω σκοπίμως. Και θέλω να σας ρωτήσω το εξής. Εμείς στο ρεπορτάζ έχουμε πολλές καταγγελίες για πλημμελή λειτουργία του ΣΕΥΥΠ.

Εσείς γιατί είστε με τόση άνεση παίρνετε στη πλάτη σας καταγγελίες πριν ξεκινήσει καν η ΕΔΕ;

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

Ξέρετε ότι έχω εκτίμηση στο δημοσιογραφικό σας έργο και θα σας μιλήσω με μεγάλη ευθύτητα. Είναι άσχετο το αν το ΣΕΥΥΠ λειτουργεί καλά ή όχι και φυσικά θα πρέπει να ελέγξουμε τη λειτουργία τού ΣΕΥΥΠ.

Όλοι ελεγχόμαστε στη χώρα. Ο Υπουργός Υγείας πρώτος και όλοι οι υπόλοιποι, με το χθεσινό περιστατικό. Επίσης, επειδή γνωρίζω και την εφημερίδα την οποία εργάζεστε, η οποία είναι εφημερίδα που σίγουρα είναι υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών και γενικά των ανθρώπων που είναι σε αδυναμία.

Η εικόνα μίας κυρίας η οποία κλαίει στο τηλέφωνο, ζητώντας βοήθεια για να μην τη δείρουν, με συγχωρείτε, αλλά είναι μία αποκαρδιωτική εικόνα για τον ελληνικό πολιτισμό και την ελληνική κοινωνία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Συμφωνώ, αλλά η απειλή για τη ζωή.

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

Εντελώς αποκαρδιωτική. Εγώ δεν έκανα τίποτα περισσότερο, ως αρμόδιος Υπουργός και Προϊστάμενός της, να ξεκαθαρίσω ότι δεν πρόκειται να επιτρέψω στο Εθνικό Σύστημα Υγείας ο ένας να απειλεί τον άλλον με ξύλο. Εάν εσείς μου προτείνετε να το επιτρέψουμε, να μου το πείτε. Εγώ δεν θα το επιτρέψω.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Εμείς δεν προτείνουμε τέτοιο πράγμα. Λέμε για άλλο. Λέμε για συλλογικές διαδικασίες και διεκδικήσεις και όχι τίποτα παραπάνω.

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

Συλλογικές διαδικασίες και διεκδικήσεις στον έλεγχο δεν νοούνται. Να τα ξεκαθαρίσουμε. Συλλογικές διεκδικήσεις και διαδικασίες μπορεί να γίνονται συνεχώς, πλην της ώρας του ελέγχου.

Φαντάζεστε να μπει το ΣΔΟΕ στη δική μου επιχείρηση να κάνει έλεγχο και συλλογικά οι εργαζόμενοι της επιχειρήσεώς μου να εμποδίσουν τον έλεγχο εν όψει των οποιοδήποτε συνδικαλιστικών τους δικαιωμάτων.

Αν είναι ποτέ δυνατόν. Ας σταματήσουμε λοιπόν να διαφωνούμε για το απολύτως αυτονόητο. Η ελληνική Πολιτεία, η ελληνική Δημοκρατία, ο πραγματικός ιδιοκτήτης των δημοσίων νοσοκομείων που είναι ο ελληνικός λαός και η ελληνική δημοκρατία, αυτός που πληρώνει με τους φόρους του για να υπάρχουν αυτά τα νοσοκομεία, έχει αναθέσει στο Σώμα Ελεγκτών Υπηρεσιών Υγείας να κάνει για λογαριασμό του αυτούς τους ελέγχους.

Και οι υπάλληλοι του Εθνικού Συστήματος Υγείας, είναι υποχρεωμένοι. Δεν είναι στη διακριτική τους ευχέρεια. Είναι υποχρεωμένοι από τη νομοθεσία και από τον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα να πειθαρχούν στα εντεταλμένα από τη Πολιτεία όργανα της Πολιτείας και τον έλεγχο.

Κάθε άλλη πράξη πέραν της απολύτου υπακοής στις εντολές των ελεγκτών, είναι πειθαρχικό και ποινικό παράπτωμα. Αλλιώς το κράτος καταρρέει και ο καθένας ας κάνει ότι θέλει.

Ο νόμος θα εφαρμοστεί και να μην έχει κανένας τη παραμικρή αμφιβολία. Και φυσικά ότι οι έλεγχοι στα νοσοκομεία από το ΣΕΥΥΠ θα συνεχιστούν κανονικά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Τι απαντάτε σε αυτά που σας καταγγέλλουν οι συνδικαλιστές σήμερα με ανακοινώσεις τους, ότι αυτοί οι έλεγχοι είναι έλεγχοι σόου όπως τους χαρακτηρίζουν με σκοπό να καλύψετε τις τραγικές ελλείψεις των νοσοκομείων.

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

Με συγχωρείτε. Έχουμε κάνει 40 ελέγχους και ο πρώτος για τον οποίο μάθατε και ακούστηκε στην ελληνική κοινωνία, είναι αυτός που εκείνοι έκαναν φασαρία.

Κάναμε δηλαδή ελέγχους σε 40 νοσοκομεία και εσείς δεν έχετε μάθει σχεδόν τίποτα. Εγώ κάνω το σόου; Ο έλεγχος αυτός έγινε γνωστός γιατί τον εμπόδισαν. Εάν δεν τον εμπόδιζαν δεν θα τον ξέρατε τον έλεγχο. Αυτή είναι η απάντηση.

Το γιατί επέλεξαν να εμποδίσουν τον έλεγχο είναι κάτι που θα το κρίνει η ΕΔΕ. Ξεκαθαρίζω, όμως, για να το κλείσουμε: εάν το πόρισμα της Ενόρκου Διοικητικής Εξετάσεως συμπεριλαμβάνει και καταλήγει σε αυτά που καταγγέλλουν οι ελεγκτές, για αυτό μιλάμε – δεν θα την κάνω εγώ ΕΔΕ, θα την κάνουν τα εντεταλμένα όργανα της πολιτείας – εάν η ΕΔΕ καταλήξει στο συμπέρασμα ότι συγκεκριμένα πρόσωπα παρεμπόδισαν τον έλεγχο, ο νόμος θα εφαρμοστεί όποια και αν είναι αυτά τα πρόσωπα και όποια κομματική ταυτότητα και αν έχουν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Η εισαγγελέας τι διαπίστωσε;

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

Η εισαγγελέας για να κάνει παρέμβαση, διαπίστωσε ότι δεν μπορούσαν να κάνουν τον έλεγχο οι ελεγκτές χωρίς την παρουσία της. Και παρέμεινε η ίδια παρούσα σε όλη τη διαδικασία για να εγγυηθεί την ασφάλειά τους. Για αυτό και πήγε όχι μόνο η εισαγγελεύς αλλά και η αστυνομία. Μέχρι να πάει η εισαγγελέας και η αστυνομία οι ελεγκτές δεν μπορούσαν να κάνουν τον έλεγχο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Γιατί δεν έγιναν συλλήψεις;

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

Αυτό θα το ρωτήσετε την κυρία εισαγγελέα. Ο έλεγχος έγινε με την παρουσία, τελικά της εισαγγελέως. Και μόνο αυτό είναι ντροπιαστικό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Απολύτως ντροπιαστικό και καταδικαστέο. Αλλά ο εισαγγελέας και η αστυνομία δεν διαπίστωσαν αδίκημα ποινικό για να συλλάβουν κάποιον επ’ αυτοφώρω;

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

Σας είπα, αυτά θα τα ρωτήσετε στην εισαγγελέα.

Πάμε τώρα στο θέμα της σημερινής συνέντευξης τύπου. Είναι μία συνέντευξη τύπου την οποία σας την είχα υποσχεθεί και νομίζω είναι και απάντηση στους συνδικαλιστές και όλα αυτά που ζήσαμε όλο το καλοκαίρι με όλες τις φασαρίες.

Όπως ξέρετε, ολοκληρώθηκε η φάση της κινητικότητας, ήδη έχουν εκδοθεί διαπιστωτικές πράξεις και ήδη οι υπάλληλοι που θέσαμε σε διαθεσιμότητα προσέρχονται στις νέες εργασίες τους.

Όταν ξεκινήσαμε αυτή τη διαδικασία με σφοδρές ανακοινώσεις, και του κυρίου Βαρνάβα, μια και τον αναφέραμε σήμερα, αλλά και πολλών άλλων συνδικαλιστικών φορέων, επισημάνθηκε από τους συνδικαλιστές ο τεράστιος κίνδυνος που θα προκληθεί από την κινητικότητα και τη διαθεσιμότητα στην δημόσια υγεία.

Όταν μάλιστα κάναμε τη συμφωνία με το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης για να έχουμε προς διάθεσή μας, εάν τα χρειαζόμασταν, και τα στρατιωτικά νοσοκομεία κατά την περίοδο της διαθεσιμότητας, χρειάστηκε να διαβάζω ανακοινώσεις, αν θυμάμαι καλά, ότι τα ΡΕΟ γεμάτα με τους ασθενείς θα κυκλοφορούν στους δρόμους των Αθηνών. Εάν εσείς είδατε κάποιο ΡΕΟ με ασθενείς να μου το δείξετε.

Από την πρώτη μέρα που ξεκίνησε η διαδικασία, έδωσα εντολή στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων και στον κύριο Πάνο Ευσταθίου, ο οποίος σε λίγο θα πάρει τον λόγο για να μας παρουσιάσει τη μελέτη αναλυτικά, για να διαπιστώσουμε την ορθότητα ή όχι της απόφασής μας και την αλήθεια ή όχι των ισχυρισμών των συνδικαλιστών να κάνουμε την εξής απλή καταγραφή και την εξής απλή σύγκριση.

Αυτά που θα δείτε σε λίγο είναι τα αποτελέσματα τα επίσημα αυτή της καταγραφής. Δηλαδή κατά το διάστημα που αφαιρέσαμε από τη λειτουργία αυτά τα νοσοκομεία που θέσαμε σε διαθεσιμότητα, θυμάστε τις καταγγελίες για 600 λιγότερα κρεβάτια, για τα ράντσα που θα φτάσουν μέχρι την Ομόνοια, όλα αυτά, μην αναφέρω την εικόνα την οποία παρουσίαζαν οι «σοφοί» συνδικαλιστικοί μας εκπρόσωποι που γνωρίζουν πολύ καλά το εθνικό σύστημα υγείας και θέλουν να μας προειδοποιήσουν φυσικά με μόνο αγαθά κίνητρα για το πόσο σημαντικά είναι αυτά τα Νοσοκομεία τα οποία θέταμε σε διαθεσιμότητα και το πόσο η οποιαδήποτε κίνηση σε αυτά θα δημιουργούσε προβλήματα.

Τι κάναμε, λοιπόν; Καταγράψαμε ανά ημέρα τις ίδιες ακριβώς ημέρες του 2012 όπου αυτά τα νοσοκομεία λειτουργούσαν στο σύστημα και του 2013 όπου αυτά τα νοσοκομεία δεν λειτουργούσαν στο σύστημα, την ροή των ασθενών στα μεγάλα Νοσοκομεία κορμού της Αττικής, για να διαπιστώσουμε εάν η αφαίρεση αυτών των Νοσοκομείων από το σύστημα επηρέασε και σε ποιο βαθμό επηρέασε το υπόλοιπο σύστημα ώστε να καταλάβουμε ποια ήταν και η πραγματική τους συνεισφορά στο σύστημα, ώστε να καταλάβουμε τα χρήματα που δαπανούσαμε για αυτά τα Νοσοκομεία αν καλώς τα δαπανούσαμε, ώστε να καταλάβουμε αν το ανθρώπινο δυναμικό, που είχαμε δεσμεύσει στα Νοσοκομεία, καλώς τα έχουμε δεσμεύσει εκεί.

Γενικά να διαπιστώσουμε τη συνεισφορά αυτών σε αυτό που λέμε δημόσια υγεία και παροχή υπηρεσιών υγείας στους Έλληνες πολίτες.

Από τα αποτελέσματα που θα ξεκινήσει τώρα ο κος Ευσταθίου να σας παρουσιάσει αναλυτικά θα δείτε η επίπτωση των πέντε αυτών νοσοκομείων στη λειτουργία των υπολοίπων νοσοκομείου κορμού ήταν μηδενική.

Επίσης να σας πω ότι η συμφωνία που κάναμε με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και οι κατηγορίες που δεχθήκαμε τότε για τα ΡΕΟ με τους ασθενείς στους δρόμους ήταν βεβαίως μια συμφωνία που εμείς την κάναμε γιατί εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να είμαστε προετοιμασμένοι για το χειρότερο σενάριο, για το χειρότερο ενδεχόμενο.

Δεν χρειάστηκε να τους πάρουμε ούτε τηλέφωνο. Κανένα απολύτως περιστατικό δεν διακομίστηκε σε στρατιωτικό νοσοκομείο κατ΄ αυτή την περίοδο. Δεν υπήρξε απολύτως καμία ανάγκη να αναπληρωθεί στο σύστημα η απώλεια αυτών των πέντε νοσοκομείων.

Για την παρουσίαση τώρα των στοιχείων θα δώσω το λόγο στον κ. Ευσταθίου αφού προηγουμένως ευχαριστήσω και δημοσίως τον κ. Πελοπίδα Καλλίρη τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου ο οποίος και δούλεψε σκληρά με τους συνεργάτες του για την ολοκλήρωση της κινητικότητας με τόσο μεγάλη επιτυχία και σε χρόνους ρεκόρ για το ελληνικό κράτος.

Και βεβαίως να ευχαριστήσω τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρυθμίσεως ο οποίος -σε κάθε εμπλοκή της διαδικασίας- ήταν παρών για να μας βοηθήσει να λύνουμε τα γραφειοκρατικά προβλήματα. Χωρίς τη δική του εντυπωσιακή συμβολή δεν θα μπορούσε να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία.

Και φυσικά οφείλω να το πω δημοσίως και να εξάρω και να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο του ΑΣΕΠ τον καθηγητή τον κ. Βέη, το Συμβούλιο του ΑΣΕΠ, με τεράστιο αίσθημα ευθύνης με πολύ μεγάλη ταχύτητα, με εξαιρετικά καλή συνεργασία μαζί μας ολοκλήρωσε σε χρόνο που οι περισσότεροι δεν πίστευαν ότι θα μπορούσε να έχει γίνει αυτή η διαδικασία.

Υπενθυμίζω ότι σύμφωνα με τον αρχικό μας σχεδιασμό αν είχαμε βγάλει στη διαθεσιμότητα τους υπαλλήλους 31 Αυγούστου θα έπρεπε να είχαμε ολοκληρώσει 16 Σεπτεμβρίου. Τελικά τους βγάλαμε 11 Σεπτεμβρίου θα έπρεπε να είχαμε κατορθώσει να το κάνουμε περίπου στις αρχές Οκτωβρίου, είχαμε μόνο μια εβδομάδα καθυστέρηση. Όπου νομίζω ότι για τα δεδομένα του ελληνικού κράτους και των προβλημάτων που υπήρχαν είναι μια μικρή καθυστέρηση για την οποία αναλαμβάνω ακέραια την ευθύνη εγώ προσωπικά.

Τώρα, το λόγο ο κος Ευσταθίου για να μας παρουσιάσει την έρευνα.

Κος ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ:

Κύριε Υπουργέ, σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Και θα έλεγα ξεκινώντας ότι επιχειρησιακά αν μου επιτρέπετε, το συν/πλην 10 μέρες το οποίο βάλαμε τον επιχειρησιακό σχεδιασμό οριακά ήταν μέσα η πολιτεία διότι όταν με καλέσατε να κάνω τον επιχειρησιακό σχεδιασμό για την κινητικότητα και την αναδιάταξη των νοσοκομείων στις δύο μεγαλύτερες περιοχές της Ελλάδας θα έλεγα ότι ήταν η τρίτη μεγαλύτερη επιχείρηση για τους κυρίους και τις κυρίες που γνωριζόμαστε πάνω από 10 χρόνια με τους ολυμπιακούς αγώνες και την πανδημία της γρίπης το κέντρο επιχειρήσεων υγείας έπρεπε να παρακολουθήσει και να δει την κινητικότητα μέσα στα πλαίσια ενός σχεδιασμού επιχειρησιακού νοσοκομείων οι οποίοι θα έβγαιναν από τη δύναμη της λειτουργίας τους μέσα στο λεκανοπέδιο της Αττικής και τη Θεσσαλονίκη.

Η αναδιάταξη αυτή των νοσοκομείων δόθηκε σαν σχεδιασμός με συν/πλην 10 μέρες. Και ήμασταν στο συν/πλην 10 μέρες και έτσι ξεκινάμε.

Παρακαλώ, η πρώτη φάση της όλης διαδικασίας έγινε με το σχέδιο Δημοκήδης. Το σχέδιο Δημοκήδης ήταν ένα σχέδιο το οποίο έπρεπε και το πιο δύσκολο στην αρχή να εκκενώσουμε, να βγάλουμε δηλαδή τον κόσμο από εκεί που υπήρχε στα νοσοκομεία αυτά έτσι ώστε τα νοσοκομεία αυτά να μπουν στην 1η Σεπτεμβρίου που μπήκανε στην 5η Σεπτεμβρίου να μπουν στην έννοια της κινητικότητας και διαθεσιμότητας.

Τα νούμερα από απόψεως διαδικασίας δεν έχουν σχέση τόσο με τις κλίνες όσο με τους νοσηλευόμενους οι οποίοι υπήρχαν μέσα στα νοσοκομεία αυτά.

Ο Δημοκήδης ξεκίνησε στις 21 Αυγούστου. Τα καιρικά φαινόμενα, τα νούμερα των ασθενών που υπήρχαν μέσα, τα πληθυσμιακά δεδομένα, αλλά και οι συνθήκες της εποχής εκείνης διότι υπήρχαν και οι άδειες ήταν τα πιο ευνοϊκά για εμάς. Θα έλεγα ότι έτσι είχαμε τα στοιχεία εκείνα στα πλαίσια να πάρουμε τους ασθενείς από εκεί ώστε τα νοσοκομεία αυτά να μπουν στη διαθεσιμότητα.

Βασικός στόχος του σχεδίου ήταν η ασφαλής εφημερία όλων των νοσοκομείων της Αττικής. Την Αττική να έχετε υπόψη σας το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας τη βλέπει συνολικά. Δεν υπάρχει για εμάς Πειραιάς και Αθήνα.

Είναι τόσο μεγάλη η περιοχή και τόσο κοινή, ώστε η Αττική πρέπει να έχει μία ενιαία οντότητα. Τα νοσοκομεία τα οποία ήτανε και τροποποιήθηκε η λειτουργία τους, ήταν τα παρακάτω.

Θα έλεγα δύο στοιχεία τα οποία να σας τα υπενθυμίσουμε. Το Σπηλιοπούλειο, κρατήθηκαν 16 κλίνες, οι οποίες ήδη είναι τελικού σταδίου, μαζί με το προσωπικό και δέχθηκε ο Γενικός Γραμματέας και ο Υπουργός ότι δεν θα μπαίνανε στη κινητικότητα, διότι ήταν άνθρωποι οι οποίοι αναμένεται να αποδράμουν. Ήταν τελικού σταδίου.

Το δεύτερο ήταν το Πατησίων, το Φλέμινγκ, η Πολυκλινική Αγία Βαρβάρα, ο Άγιος Παύλος, το νοσοκομείο αφροδισίων νοσημάτων στη Θεσσαλονίκη και το νοσοκομείο ειδικών παθήσεων στη Θεσσαλονίκη.

Θα έλεγα εδώ να σταματήσουμε σε ένα νοσοκομείο, το οποίο πραγματικά τροποποιήθηκε επιχειρησιακά η λειτουργία του και ήταν μέσα στη λειτουργία της περιόδου αυτής, ήταν το Φλέμινγκ, το οποίό παρέμεινε με 3 κλινικές, τη χειρουργική, τη καρδιολογική και την παθολογική κλινική.

Με στόχο λοιπόν τη διαλειτουργικότητα και το συντονισμό στα νοσοκομεία αυτά, το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας προώθησε έναν συντονιστή. Όταν λέω συντονιστή, γιατρό πολύ έμπειρο, γιατρό εξειδικευμένο, κυρίως εντατικολόγους και χειρουργούς στα νοσοκομεία, ώστε να συναποφασίσουν μαζί με την διοίκηση και να υπάρχει διαλειτουργικότητα.

Αυτό το σύστημα ήταν πάρα πολύ καλό. Το είχαμε δουλέψει και στη Πάτρα όταν κλείσαμε το νοσοκομείο στο σεισμό, αν θυμάστε τον Άγιο Ανδρέα που διαλειτουργήσαμε.

Κάναμε ασφαλή διακομιδή ασθενών. Το ΕΚΑΒ προς τιμήν του, ενώ εμείς εκτιμήσαμε γύρω στα 5 ασθενοφόρα ότι θα χρειαζόμασταν για τις διαρκείς διακομιδές, μας διέθεσε 10 και χρησιμοποιήσαμε μόνο 3.

Αυτό ήταν πάρα πολύ σημαντικό, η συνεργασία με το ΕΚΑΒ. Ωστόσο, όμως λόγω της αγωνίας της οποίας είχαμε. Δεν σας το κρύβω, προσωπικά σαν Πάνος Ευσταθίου, πήγα στον Υπουργό ένα βράδυ και εισηγήθηκα να έχω εφεδρείες.

Δεν μπορώ σαν επιχειρησιακός Διοικητής να μην έχω εφεδρείες. Ποιες είναι οι εφεδρείες του Έθνους κύριες και κύριοι μέσα στην Αθήνα; Τα στρατιωτικά νοσοκομεία.

Και ποια είναι η 3η εφεδρεία; Οι ιδιωτικές κλινικές. Πόση είναι αυτή η δύναμη της Αττικής; Τη ξέρουμε από την εποχή των Ολυμπιακών Αγώνων μέχρι και το τελευταίο κρεβάτι.

Ο Υπουργός με πήρε, πήγαμε στο Υπουργείο Εθνικής Αμύνης και μας διέθεσαν τα στρατιωτικά νοσοκομεία στο 100% με την ιδιαιτερότητα, ότι θα πηγαίναμε διαγνωσμένα περιστατικά.

Δεν σας κρύβω, υπήρχε στρατιωτικός γιατρός κάθε μέρα στο κέντρο επιχειρήσεων, ο οποίος είχαμε για κάθε νοσοκομείο το οποίο έμπαινε, από 5 έως 10 κλίνες έτοιμες.

Δεν τις χρησιμοποιήσαμε και αυτό ήταν πολύ σημαντικό. Ωστόσο όμως, επιχειρησιακά διαλειτουργήσαμε και αυτό είναι ένα κέρδος. Εδώ όπως βλέπετε οι ασθενείς την ήμερα την οποία ξεκινήσαμε, ήταν 156 μέσα σε όλα αυτά τα νοσοκομεία.

Αν αφαιρέσουμε τους 16 στο Σπηλιοπούλειο, οι ασθενείς που έπρεπε να λειτουργήσουμε στο σχέδιο Δημοκίδης, ήταν 140. Μα, θα δείτε και το ξέρετε καλά, ότι τα νοσοκομεία αυτά τα οποία επιχειρησιακά είχαμε επιλέξει και είχαμε ένα ερώτημα μέσα μας, αν πραγματικά αυτά τα νοσοκομεία θα δημιουργούσαν πρόβλημα, οι 156 ασθενείς οι οποίοι υπήρχαν, δείχνουν ότι τα νοσοκομεία αυτά δεν είχαν εκείνο τον αριθμό των ασθενών στο οποίο θα είχαμε την αγωνία τη πολύ μεγάλη.

Ωστόσο ήταν ένας μεγάλος αριθμός ασθενών. Αυτά τα 156 που τελικά ήταν 140, οι κλίνες που οι ασθενείς νοσηλευόντουσαν, κρατήσετε το στο μυαλό σας, διότι στο Γενικό νοσοκομείο Ογκολογικό Αγίων Αναργύρων, ανοίγουμε 136 κλίνες.

Για να δείτε πόσο σημαντικό έχει η έννοια της ποιότητας της κλίνης. Βλέπετε τις ημέρες τις οποίες πήγανε κατιόντος. Έστω και στην τελευταία ημέρα φτάσαμε και όλα αυτά τα νοσοκομεία ήταν κενά.

Έτσι μπόρεσε ο Γενικός Γραμματέας να ξεκινήσει την έννοια της διαθεσιμότητος των υπαλλήλων. Η εφαρμογή κράτησε για 10 μέρες. Πόσους διακομίσαμε; Μόνο 10 άτομα.

Πόσους βγάλαμε σταδιακά; Τους υπόλοιπους με εξιτήριο. Λειτούργησαν κανονικά στα νοσοκομεία αυτά και συγχρόνως λειτουργούσε το Φλέμινγκ με τις κλινικές του και με τα εξωτερικά του ιατρεία και το κρατήσαμε σε μικρή εφημερία μέχρι τις 8:00 το βράδυ κύριε Γεωργιάδη;

Και μέχρι τις 10:00 πολλές φορές. Διότι από την ημέρα εκείνη μέχρι και τώρα που μιλάμε, τη συνεφημερία την παλαντζάρουμε στην Αθήνα ώστε να έχουμε πάντοτε ισορροπίες.

Τελείωσε ο Δημοκίδης και ξεκινήσαμε το διάστημα εκείνο στο οποίο ήμασταν μόνοι μας. 1.618 σε κινητικότητα με αναμονή να έρθουνε, συν – πλην 10 μέρες.

Πήγαινα στον Υπουργό κάθε εβδομάδα και του έλεγα, κύριε Υπουργέ, τι γίνεται; Είχε πολλές δυσκολίες η πολιτική ηγεσία σε σχέση με την όλη λειτουργία του συστήματος. Δεν βγήκαν όμως έξω.

Και επιλέξαμε τους κορμούς εφημερίες, που ξέρετε ότι οι εφημερίες στην Αθήνα, στον Πειραιά, στη Θεσσαλονίκη και στην υπόλοιπη Ελλάδα έχει 4 διαφορετικές μορφές.

Υπάρχει το σύστημα εναλλασσόμενης εφημερίας στο κέντρο της Αθήνας, το γνωρίζετε αυτό. Υπάρχει η καθετοποιημένη εφημερία στη περιοχή του Πειραιά, υπάρχει η εφημερία αναλογικότητος στη Θεσσαλονίκη και υπάρχει η κλασική εφημερία των νοσοκομείων στην επαρχία που εφημερεύει 24 ώρες το 24ωρο.

Ένα πολύ δύσκολο σύστημα εφημερίας στη περιοχή της Αττικής. Ωστόσο όμως είχαμε την αγωνία πως θα επηρεάσει το σύστημα, πως ο κόσμος θα κινηθεί, θα υπάρχει διασπορά; Έτσι πήραμε το ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ, τον ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ, τον ΕΡΥΘΡΟ ΣΤΑΥΡΟ, το ΛΑΪΚΟ και τον ΑΓΙΟ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑ.

Τι πήραμε, κύριοι; Πήραμε τα νοσοκομεία κορμού, τα μεγάλα νοσοκομεία. Προσέξτε, στη μελέτη μας στο τέλος θα σας κάνω ειδική ανάλυση για το ΑΤΤΙΚΟΝ γιατί έχει μεγάλη σημασία. Το ΑΤΤΙΚΟ ήταν ένα νοσοκομείο το οποίο έχει μια ιδιαιτερότητα. Και βέβαια θα σας πω και τις λεπτομέρειες που αφορούν την ψυχική υγεία γιατί η εφημερία των ψυχιατρικών κλινικών έχει διαφορετικό σύστημα. Πολλά συστήματα.

Τα μελετήσαμε αυτά τα νοσοκομεία. Μελετήσαμε, λοιπόν, τις έκτακτές τους ανάγκες, μελετήσαμε τις επικουρικές κλίνες, μελετήσαμε τη λειτουργικότητά τους. Όταν λέω μελετήσαμε και το ξέρετε καλά, τα στοιχεία μας έρχονται από τα νοσοκομεία. Εμείς πηγαίνουμε πολλές φορές στα νοσοκομεία, η ομάδα που έχουμε ελέγχου-εκτίμησης-εφημερίας, η 3Ε όπως έχουμε, και βλέπουμε και μαζεύουμε τα στοιχεία για να τα δούμε.

Το δείγμα είναι 25,6% 11.616 κλίνες, δηλαδή είναι δείγμα μέσα στην καμπύλη του Gauss, είναι μέσα στη δειγματοληψία εκείνη που έχουμε στατιστική συστηματικότητα πολύ-πολύ μεγάλη και πάνω από όλα είναι και τα δύσκολα νοσοκομεία.

Για να πάμε στην πρώτη καμπύλη. Νοσοκομείο ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ. Κυρίες και κύριοι, 2012 είπε ο Υπουργός 2013, παραλληλότητα. Βλέπετε ότι τα νούμερα δεν έπεσαν, δεν διαφοροποιήθηκαν. Και το κυριότερο, είναι σημαντικό οι προσελεύσεις και οι έκτακτες εισαγωγές. Προσελεύσεις σημαίνει η περιοχή, πως αντιμετωπίζει το νοσοκομείο. Το ΕΚΑΒ τι είναι εκείνο που φέρνει; Και ξέρετε ότι το ΕΚΑΒ είναι μεταξύ 20-25% των προσελεύσεων, οι άλλοι είναι περιπατητικοί δεν είναι ασθενείς που μπορούμε να τους οδεύσουμε εμείς.

Οι επικουρικές κλίνες, αυτό το νούμερο που βλέπετε το 59,79 είναι για τις 40 μέρες. Δηλαδή αν υπολογίσουμε 10 εφημερίες περίπου τις ημέρες εκείνες 5 με 6 κλίνες. Βγαίνουν 6 και 7 και 10 κλίνες κάθε μέρα στην εφημερία, μέχρι το μεσημέρι όμως αυτές απορροφώνται. Γιατί; Γιατί κρατάνε το 25% του νόμου όλα σχεδόν τα νοσοκομεία της Αθήνας.

Για να πάμε στον ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ. Κυρίες και κύριοι, εδώ δεν υπάρχει παραλληλότητα. Εδώ έπεσαν οι καμπύλες η μία πάνω στην άλλη. Ποιο; Η ναυαρχίδα μας, το νοσοκομείο το οποίο κάναμε μεγάλο αγώνα εδώ και δέκα χρόνια αν θυμάστε όταν ξεκίνησε με 254 ράντζα το 2004 και το 2005 και αυτή τη στιγμή ένα νοσοκομείο, εγώ δεν λέω ότι δεν υπάρχουν προβλήματα, όχι ότι δεν υπάρχουν προβλήματα στον τομέα υγείας αλλά μιλάμε για τις διαδικασίες επιρροής του σχεδιασμού του επιχειρησιακού.

Το επόμενο νοσοκομείο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Τι σημαίνει στον ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ ότι η μια καμπύλη έπεσε πάνω στην άλλη, πρακτικά.

Κος ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ:

Ότι η κινητικότητα του Ευαγγελισμού στις προσελεύσεις και στις εισαγωγές το 2012 στις 40 αυτές ημέρες δεν άλλαξαν οι καιρικές συνθήκες, δεν άλλαξε ο πληθυσμός, δεν είχαμε γρίπη, δεν είχαμε σεισμό, δεν είχαμε επιδημιολογικά φαινόμενα, δεν είχαμε τίποτε. Άρα δεν είχαμε επιρροές. Είναι περίπου η ίδια με την 2013. Και έρχομαι από πίσω να σας πω επιχειρησιακά ότι η διαφορά στην Αττική των δύο αυτών περιόδων είναι ότι έχουμε 6 νοσοκομεία τα οποία τα βάλαμε σε κινητικότητα μέσα στην έννοια των 140 ασθενούς τους οποίους είχαμε.

Το επόμενο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Κύριε Ευσταθίου, δεν μπορείτε να μας λέτε ότι ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ δεν έχει ράντζα.

Κος ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ:

Παρακαλώ να του δώσετε τα στοιχεία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Θα σας πω, 25 ράντζα στην ψυχιατρική κλινική. Παθολογική κλινική οι μισές μέρες από την εφημερία τη μία στην άλλη εφημερία με ράντζα.

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

Ένα λεπτό. Δεν είναι το θέμα αυτό της συζητήσεώς μας. Εγώ ποτέ δεν είπα ότι δεν έχουμε προβλήματα με τα νοσοκομεία. Συζητάμε τώρα ένα πολύ συγκεκριμένο πράγμα. Αυτές τις 40 μέρες εάν έχουμε διαφορά από πέρυσι. Από πέρυσι δεν έχουμε διαφορά. Αυτό λέμε τώρα. Αφού είναι τα περιστατικά και οι εισαγωγές οι ίδιες πάει να πει ότι δεν πήγαν τελικά στα νοσοκομεία κορμού περισσότεροι, αυτό σας λέμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Κύριε Υπουργέ, αποκρύπτει κάτι αυτή η μελέτη του ΕΚΕΠΥ. Ότι πήγαν ασθενείς σε αυτά τα νοσοκομεία σωρηδόν για να πάρουν φάρμακα, εξωτερικοί ασθενείς. Μας λέτε νοσηλευόμενους, φάρμακα από πού παίρνανε;

Κος ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ:

Ένα λεπτό. Πρώτον να την τελειώσω και θα δεις ότι είναι πολλά πράγματα τα οποία θα απαντηθούν. Δεύτερον, τι μετρήσαμε; Έκτατες εισαγωγές. Το νοσοκομείο μπορεί να φορτιστεί για πολλούς λόγους. Έκτακτες εισαγωγές. Έκτακτες εισαγωγές είναι η βάση της εφημερίας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Και αυτός που θα πάει με το ταξί θα πάει πρώτα στον ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ ή θα πάει πρώτα στο ΑΤΤΙΚΟΝ ή θα πάει πρώτα στο Γενικό Κρατικό Αθήνας και το ΕΚΑΒ πάει πρώτα εκεί. Πρώτη επιλογή. Όταν γεμίσουν, όχι εάν…

Κος ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ:

Δεν έγινε έτσι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Δυο λεπτά, κύριε Ευσταθίου. Αυτό είναι το σύστημα της εφημερίας. Οπότε όταν μας λέτε εσείς ότι δεν είχαν..

Κος ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ:

Δεν είναι έτσι το σύστημα της εφημερίας. Θα σου εξηγήσω πως είναι, αν θέλεις να το μάθεις να σου εξηγήσω. Να κάνω ένα λεπτό και να σου εξηγήσω.

Στην εφημερία υπάρχει το Νοσοκομείο του κορμού το οποίο σηκώνει την εφημερία και υπάρχουν άλλα 4-5 Νοσοκομεία διαφορετικών ωρών, τα οποία είναι τα υποστηρικτικά. Και υπάρχουν και τα Νοσοκομεία τα προστατευόμενα τα οποία ανοίγουν όταν το σύστημα δυσκολευτεί.

Αυτά τα συστήματα με την έννοια της προσέλευσης στα Νοσοκομεία αυτά το μεγαλύτερο βάρος την εφημερία το φέρει πάντα το Νοσοκομείο κορμού. Είναι αυτό το Νοσοκομείο στο οποίο όταν τα μικρά Νοσοκομεία δεν γεμίσουν παίρνει όλο το βάρος.

Άρα όταν θέλουμε να εκτιμήσουμε μία εφημερία μία ημέρα, δεν την εκτιμούμε με ένα Νοσοκομείο το οποίο έχουμε ανοικτό μέχρι τις 4.00’ η ώρα. Το εκτιμούμε με το Νοσοκομείο το οποίο έχουμε 24 ώρες ανοιχτό.

Άρα στο Νοσοκομείο του κορμού που είναι ο Ευαγγελισμός, όταν 1.218 ήταν ο μέσος όρος των εκτάκτων εισαγωγών το 2013 και 1.303 το 2012, η διαφορά….

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Μα είναι από τα Νοσοκομεία που γεμίζουν πάντα και μας λέτε: ήταν γεμάτα τότε ήταν γεμάτα και τώρα.

Κος ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ:

Ακριβώς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Αφού πρώτα εκεί πηγαίνουν. Θα πρέπει να μας δείξετε τα τελευταία αν αυξήθηκαν. Η Παμμακάριστος, τα περιφερειακά, κύριε Ευσταθίου.

Κ

Κος ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ:

Όχι, δεν είναι στην κορυφή, είναι στην ημέρα ο Ευαγγελισμός. Τα υπόλοιπα Νοσοκομεία γεμίζουν πρώτα και μετά έρχεται ο Ευαγγελισμός να καλύψει όλη την Περιφέρεια.

Καταρχάς είχαμε ποτέ ράντσα στα Νοσοκομεία αυτά; Σε κανένα Νοσοκομείο μικρό δεν είχαμε ράντσα. Δεν είχαμε ράντσα.

Η εφημερία ξεκινάει με τα μικρά Νοσοκομεία. Γεμίζουν….

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

(Ομιλία μακριά από το μικρόφωνο)

Κος ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ:

Το Λαϊκό Νοσοκομείο μας είχε η κινητικότητα το 2012 και το 2013 ήταν παρεμφερής, το βλέπετε μέσα στα νούμερα τα οποία υπάρχουν, υπάρχει μία μικρή διαφορά αλλά δεν ήταν μεγάλη. Το επόμενο. Το ίδιο και η Νίκαια.

Πάμε τώρα σε ένα Νοσοκομείο, το επόμενο. Ένα Νοσοκομείο η συνολική κίνηση η οποία κινήθηκε ήταν αυτή, βλέπετε ότι ήταν 6.810 οι έκτακτες εισαγωγές το 2012 και 7.271. Το νούμερο στατιστικώς δεν επηρέασε την λειτουργία των Νοσοκομείων.

Προχωράμε. Για να δούμε το Αττικό. Το Αττικό Νοσοκομείο το βγάλαμε στην άκρη για να σας το παρουσιάσουμε διότι παρουσιάζει όντως μία αυξημένη, θα την έλεγα κινητικότητα με την έννοια της κίνησης και της προσέλευσης στα τέσσερα Νοσοκομεία του Πειραιά. Όταν έχει εφημερία η Νίκαια βγαίνει κανονικά, δεν έχουμε πρόβλημα. Όταν έχει εφημερία το Τζάνειο βγαίνει κανονικά. Όταν έχει εφημερία το Θριάσιο και η Βούλα βγαίνουν κανονικά. Όταν έρθει η εφημερία, στον ίδιο πληθυσμό, στην ίδια περιοχή, με τις ίδιες καιρικές συνθήκες, το Αττικό έχει 40 έως 70 ράντσα.

Αυτή η παρατήρηση έρχεται και αναλύεται από εμάς διότι το μελετήσαμε σε δύο βασικά προβλήματα. Πρώτον ότι έπρεπε τα χειρουργεία του να ενισχυθούν, γιατί έχει καθυστέρηση χειρουργείων, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να ανοίξουν άλλες τρεις αίθουσες, και θα δείτε πώς θα γίνει αυτό.

Και το δεύτερο ότι σε κάποιες παθολογικές κλινικές, σε κάποιες ιδιαίτερες κλινικές παρουσίαζε αυξημένη προσέλευση.

Το Νοσοκομείο το Αττικό έχει την ίδια αντιμετώπιση όπως είχε ο Ευαγγελισμός και το Λαϊκό πριν 8 χρόνια. Πριν 8 χρόνια, το θυμάστε καλά ότι το Λαϊκό, Πανεπιστημιακό και ο Ευαγγελισμός πήγαινε ο κόσμος εκεί μέχρι που ανοίξαμε και περιφερειακές δυνατότητες, δομές.

Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Αττικού έχει, λόγω της ιδιαιτερότητας των πανεπιστημιακών κλινικών προσέλευση μεγαλύτερη κόσμου, εκ των πραγμάτων. Το ΕΚΑΒ που πηγαίνει εκεί είναι το ίδιο.

Αυτή η έννοια της απομείωσης των 40 έως 60 ράντσων τα οποία βγάζει, δεν διαφοροποιήθηκε κατά το διάστημα των δύο αυτών περιόδων, παρέμειναν τα ίδια. Δηλαδή δεν υπήρξε να πάει 200 ράντσα. Και έχετε υπόψη σας ότι ξεκίνησε με πόσα; 120, 130, άρχισε να κατεβαίνει και έφτασε στα επίπεδα αυτά.

Με την κινητικότητα θα ενισχύσουμε το Αττικό και επιπλέον το Αττικό θα ενισχυθεί και με μία άλλη δομή, το Γενικό Νοσοκομείο Αγίων Αναργύρων, το ογκολογικό, το οποίο βρίσκεται δεξιά του με μέσα στην μέση το κέντρο υγείας του Περιστερίου και είναι η περιοχή εκείνη, η οποία αν την δείτε στον χάρτη, αριστερά έχουμε το κέντρο υγείας Περιστερίου, δεξιά το κέντρο υγείας της Πολυκλινικής της Ολυμπιακής, 800.000 κόσμος ο οποίος κινείται κατά τη διάρκεια της εφημερίας προς τα ανατολικά. Όταν βάλουμε και λειτουργήσουμε το…, θα λειτουργήσει καλά.

Επιχειρησιακά μετά. Παρακαλώ πάμε στα υπόλοιπα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Για τα φάρμακα δεν θα πείτε;

Κος ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ:

Για τα φάρμακα; Εντάξει, εγώ θα σας πω την μελέτη την οποία έγινε. Από εκεί και πέρα ερωτήσεις θα σας απαντήσω.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Οι ασθενείς πηγαίνουν στα Νοσοκομεία στα έκτακτα για να νοσηλευτούν και για φάρμακα.

Κος ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ:

Δεν επηρεάζουν. Στα έκτακτα νοσοκομεία αν πάνε για φάρμακα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Λοιπόν, πάνε για τρεις λόγους κύριε Διοικητά. Πάνε στα έκτακτα περιστατικά, πάνε για να νοσηλευτούν και πάνε για να πάρουν φάρμακα.

Κος ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ:

Λοιπόν, στα έκτακτα περιστατικά δεν πάνε για φάρμακα.

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

Ένα λεπτό, δεν υπάρχει λόγος φασαρίας. Να σας εξηγήσω. Τη φαρμακευτική ροή των νοσοκομείων θα μας την παρουσιάσει ο κύριος Καλλίρης με τον κύριο Κομματά σε επόμενη συνάντησή μας..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Έχει πάρει το ΕΚΕΠΥ 5 νοσοκομεία, είναι τοπ στις εισαγωγές και μας λέει ότι…

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

Με συγχωρείτε, εγώ είμαι αυτός που υπέστην όλες αυτές τις κατηγορίες όλο το καλοκαίρι να μην χαρακτηρίσω γιατί εγώ ξέρετε καμιά φορά δεν συγκρατούμαι από αυτούς τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους που έχουν εκλέξει δυστυχώς οι γιατροί, διότι με τέτοιους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους δεν θα πάμε μπροστά, είναι προφανές αυτό.

Γιατί δεν θα πάνε μπροστά; Γιατί δεν ξέρανε τι τους γίνεται. Διότι μας έλεγαν ότι θα υπάρχουν τα ΡΕΟ στους δρόμους και ότι τα ράντζα θα φτάσουν μέχρι την Ομόνοια από τον ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ, συγκεκριμένα εγώ ήμουν στο παράθυρο αν θυμάστε σε εκπομπή και μου είπαν, θα δείτε τις επόμενες μέρες που τα ράντζα από τον ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ θα φτάσουν στην Ομόνοια. Το θυμάστε;

Είδατε ράντζα στην Ομόνοια; Εγώ περιμένω να μου ζητήσουν και συγνώμη για αυτά που έλεγαν. Έτσι κάνουν οι πολιτισμένοι άνθρωποι.

Αφού έχουν βγει και έχουν πει όλα όσα είπανε τώρα να ζητήσουν συγνώμη, γιατί ούτε ΡΕΟ στους δρόμους υπήρχαν, ούτε ράντζα στην Ομόνοια ούτε τίποτα. Και αυτό δεν είναι προσχηματικό, αγαπητέ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Πάντως τα ραντεβού στον ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ έχουν φτάσει μέχρι 3-4 μήνες.

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

Δεν ήταν παραπάνω από ότι ήταν πριν την κινητικότητα. Πες για τα φάρμακα δυο κουβέντες για να μην φανεί ότι το αποφεύγουμε.

Κος ΚΑΛΛΙΡΗΣ:

Σε ό,τι αφορά τα φαρμακεία των νοσοκομείων υπάρχουν ξέρετε οι εσωτερικοί ασθενείς και οι περιπατητικοί ασθενείς. Σε αυτή τη φάση υπάρχει μια αύξηση των αντιρετροϊκών φαρμάκων και των ακριβών φαρμάκων, καλύπτεται στο 100% από τα φαρμακευτικά νοσοκομεία και προσπαθούμε να ανταποκριθούμε σε αυτή τη μεγαλύτερη ζήτηση.

Πάντως το πλαφόν που υφίσταται στον προϋπολογισμό των νοσοκομείων στα 670.000.000 ευρώ για δαπάνη φαρμακευτική το 2013 θα καλύψει τη ζήτηση. Και προκλήθηκε γιατί σε πολλές περιπτώσεις δεν έβρισκαν ακριβά φάρμακα σε φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ ή σε φαρμακεία τα οποία δεν έδιναν έξω οι ιδιώτες δεν είχαν τέτοια φάρμακα.

Τώρα και με τη νέα πολιτική και την εντολή του Υπουργού να μετακυλήσουμε και ακριβά φάρμακα τα οποία θα μπορούν να τα παρέχουν και στα φαρμακεία της γειτονιάς για να μπορεί ο πολίτης να εξυπηρετείται καλύτερα νομίζουμε ότι θα ικανοποιηθεί πλήρως το αίσθημα δικαίου και θα ανταποκριθεί πλήρως στις ανάγκες των πολιτών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Κύριε Γενικέ, άλλο ρώτησα εγώ. εγώ ρώτησα οι περιπατητικοί ασθενείς οι οποίοι πήγαιναν ας πούμε στο «Αμαλία Φλέμινγκ», εκεί υπήρχε πρόβλημα στα νοσοκομεία που πήγαιναν από άποψη οικονομικής;

Κος ΚΑΛΛΙΡΗΣ:

Δεν είχαμε τέτοια ζητήματα με τα φάρμακα καθόλου και καλύφθηκαν από γειτνιάζοντα νοσοκομεία τα οποία καλύψανε πλήρως την ανάγκη. Έτσι και αλλιώς επειδή είναι ευαίσθητη η διαδικασία των φαρμακείων οι φαρμακοποιοί οι οποίοι είναι και στα νοσοκομεία αυτά τα οποία μπήκανε στην κινητικότητα εξαιρέθηκαν της κινητικότητας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Κύριε Γενικέ μου επιτρέπετε; Εγώ βλέπω εδώ ένα δημοσίευμα που λέει το εξής, ότι η δεύτερη υγειονομική περιφέρεια έστειλε έγγραφό που λέει ότι επιδεινώθηκε κατά τον τελευταίο μήνα η κατάσταση στο Γενικό Κρατικό Νικαίας γιατί από την Αγία Βαρβάρα ήρθαν πάρα πολλοί εξωτερικοί ασθενείς για φάρμακα με συνέπεια η προσέλευση αυτών να μεγαλώσει και δεν χρηματοδοτήθηκε επιπλέον το νοσοκομεία της Νίκαιας για αυτόν τον σκοπό και δημιουργήθηκε πρόβλημα.

Κος ΚΑΛΛΙΡΗΣ:

Το πρόβλημα που θέτετε, ετέθη από τη διοίκηση. Καλύφθηκε από επιπλέον δαπάνη. Διότι ξέρετε ότι αυτά τα νοσοκομεία τα οποία αλλάξανε χρήση, είχαν κάποιους προϋπολογισμούς μέχρι τον 8ο μήνα.

Θα μου πείτε, δεν ήταν ετήσιο, αλλά υπολείπονται κάποιοι μήνες. Μέσω των λειτουργική διαδικασιών και την απομείωση του λειτουργικού κόστους, περίπου ετησίως θα εξοικονομήσουμε περίπου 30 εκατομμύρια ευρώ plus, από αυτές τις λειτουργικές δαπάνες.

Σε ό,τι αφορά τώρα το συγκεκριμένο που λέτε, υπήρξε ενίσχυση του προϋπολογισμού του Νικαίας και βέβαια εντός της 2ης ΥΠΕ, μπορεί να γίνονται ανακατανομές.

Σε αυτή τη λογική καλύφθηκε πλήρως αυτή η μεγαλύτερη ζήτηση που υπήρξε όντως.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Είναι λάθος ότι οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων, του ’13 από την αρχή, κάλυπταν το χρονικό διάστημα μέχρι τον 8ο – 9ο μήνα και μετά υπήρχε πρόβλημα;

Κος ΚΑΛΛΙΡΗΣ:

Δεν ισχύει αυτό για τα νοσοκομεία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Δεν ισχύει;

Κος ΚΑΛΛΙΡΗΣ:

Όχι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Δεν είναι μειωμένο το κονδύλι σε σχέση με το ’12;

Κος ΚΑΛΛΙΡΗΣ:

Σε σχέση κάθε έτος υπάρχει μία μείωση κονδυλίου. Σαφέστατα. 1.860.000.000.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Δεν υποχρεωθήκατε να δώσετε 100εκατομμύρια έκτακτη επιχορήγηση στα νοσοκομεία;

Κος ΚΑΛΛΙΡΗΣ:

Να σας πω. 1.860 ήταν το όριο του 2013, με βάση τον κρατικό προϋπολογισμό. Εμείς αυτή τη στιγμή είμαστε περίπου στο 1.700 από κάλυψη δαπανών, αγορών.

Πιστεύουμε ότι θα καλύψουμε και τα υπόλοιπα 160 εκατομμύρια που υπάρχουν και βέβαια να ξέρετε ότι υπάρχει ένα πρόβλημα με τις δεσμεύσεις συμβάσεων. Υπάρχουν συμβάσεις του ’13 οι οποίες δεσμεύονται τα χρήματα και δεν μπορείς να τα κάνεις κάτι άλλο, και μπορεί αυτή η προκήρυξη ενός διαγωνισμού να καθυστερήσει το συμβατικό αντικείμενο και σου δέσμευε αυτές τις πιστώσεις.

Αυτό που είπαμε στα νοσοκομεία για να αποδεσμεύσουμε τέτοιους κωδικούς, είναι αυτές, εφόσον δεν έχουν υπογράψει συμβάσεις και υπάρχουν προκηρύξεις διαγωνισμών για να μην δεσμεύουν το συμβατικό αντικείμενο, να το μετακυλήσουν στο επόμενο έτος.

Αυτό ήταν μία εγκύκλιος του Υπουργείου Οικονομικών, η οποία εφόσον εσείς προκηρύσσετε ένα διαγωνισμό, ο οποίος μπορεί να είχε 100 προβλήματα, να μην υπογράφατε σύμβαση μέσα στο ’13, να υπήρχαν ενστάσεις, οτιδήποτε, ήσουν υποχρεωμένος να δεσμεύσεις το αντίστοιχο ποσόν.

Αυτό ήταν λάθος με τη λογική, ότι θα δέσμευε αυτούς τους κωδικούς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Υποχρεωθήκατε να δώσετε έκτακτη επιχορήγηση 100 εκατομμύρια προχθές;

Κος ΚΑΛΛΙΡΗΣ:

Όχι, δεν είναι έκτακτη. Είναι μέσα στις κανονικές επιχορηγήσεις που χορηγούμε στα νοσοκομεία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Έκτακτη μας είπατε.

Κος ΚΑΛΛΙΡΗΣ:

Για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές είχαμε 400εκατομμύρια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Θα μεταφέρετε τέλος πάντων ένα ποσό στο επόμενο έτος;

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

Να το πω λίγο απλά για να το καταλάβετε;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Θα το μεταφέρετε;

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

Όχι. Ο στόχος του 1,863 που είναι ο στόχος για το έτος 2013, όχι δεν πρόκειται να ξεπεραστεί, αλλά θα είμαστε και ελαφρώς πιο χαμηλά. Δεν υπάρχει ζήτημα δηλαδή, γιατί αυτό ρωτάτε. Εάν χρειαζόμαστε κάποιου είδους επιπλέον χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Δεν χρειαζόμαστε επιπλέον. Η ροή των δαπανών των δημοσίων νοσοκομείων ακολουθεί τον προϋπολογισμό που έχουμε θέσει. Το μόνο πρόβλημα που υπήρχε ως προς τη χρηματοδότηση, γιατί εγώ δεν θέλω να προσπεράσω, για να μην φανεί ότι λέτε κάτι λάθος. Καλά το λέτε με την έννοια του εκτάκτου.

Είναι ότι ο ΕΟΠΥΥ δεν είχε δώσει και δεν δίνει στο χρονοδιάγραμμα που θα έπρεπε να δίνει τα χρήματα στα δημόσια νοσοκομεία.

Έρχεται λοιπόν το ελληνικό κράτος και καλύπτει ταμειακά αυτά τα χρήματα έως ότου μπορέσει ο ΕΟΠΥΥ να καλύψει τη δική του υποχρέωση.

Δεν είναι παραπάνω χρήματα. Γιατί για το ελληνικό κράτος δικά του χρήματα είναι και του ΕΟΠΥΥ, δικά του χρήματα είναι και του κράτους, του προϋπολογισμού.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Δηλαδή κάποιος θα επιστρέψει χρήματα μετά;

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

Θα δούμε τι θα μπορέσει να καλύψει ο ΕΟΠΥΥ μέχρι τέλος του χρόνου και θα σας πούμε. Γιατί τα οικονομικά του ΕΟΠΥΥ εξελίσσονται κάπως καλύτερα απ’ ό,τι ήταν αναμέναμε και άρα η αρχική μας ανησυχία για το μέγεθος των χρημάτων που θα χρειαζόμασταν από τον κρατικό προϋπολογισμό, δεν είναι η αναμενόμενη.

Όταν εγώ ήρθα εδώ φαινόταν ότι θα χρειαζόμασταν περίπου 900 εκατομμύρια, που δεν θα μπορούσε να μας δώσει ο ΕΟΠΥΥ, αυτό το ποσό σήμερα ως πρόβλεψη έχει πέσει περίπου στα 400 εκατομμύρια.

Άρα έχουμε 500 εκατομμύρια βελτίωση και ως προς αυτό το δείκτη από ό,τι είχαμε προϋπολογίσει.

Για να μην φύγουμε, όμως, από το αντικείμενο της σημερινής μας συνέντευξης και να το κλείσουμε κάπου εδώ.

Κος ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ:

Εγώ εκείνο που έχω να πω είναι ότι έχουμε 1.629 που πάνε στις νέες τους θέσεις. Κύριοι στόχοι είναι η ενίσχυση του Γενικού Ογκολογικού Νοσοκομείου Αγίων Αναργύρων ώστε να λειτουργήσει πλήρως και να μπει στην εφημερία, ο πρώτος στόχος.

Και ο δεύτερος, η λειτουργία και ενίσχυση του Αττικού Νοσοκομείου μέσα τα πλαίσια της αποδοτικότητας στην περιοχή η οποία βρίσκεται προς τον Πειραιά.

Βεβαίως σαν τρίτο κομμάτι έρχεται η ενίσχυση όλων των άλλων Νοσοκομείων και η δημιουργία των μονάδων, αστικού τύπου θα την έλεγα, πρωτοβάθμιων μονάδων υγείας, τα κέντρα υγείας, στα οποία εφ' όσον αυτά λειτουργήσουν μέσα στην περιοχή του λεκανοπεδίου Αττικής, θα αποσυμφορήσουν, αυτή είναι η προσπάθεια, και τα κεντρικά Νοσοκομεία.

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

Λοιπόν, για να το κλείσουμε…..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Ένα λεπτό, κύριε Γεωργιάδη, αν μου επιτρέπετε, καταρχάς να μας πείτε τι γίνεται με την επαρχία, αν έχετε καταλήξει σε κάποια συμπεράσματα.

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

Θα το έλεγα τώρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Όχι, γιατί είπατε θα κλείσετε και αγχώθηκα. Και αν αυτό τέλος πάντων είναι ενδεικτικό, δηλαδή είδατε ότι δεν υπήρξε επιβάρυνση. Βέβαια η αλήθεια είναι, συμφωνώ με τους συναδέλφους, δεν μιλήσατε για πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, τα συγκεκριμένα Νοσοκομεία κυρίως πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας έκαναν, οπότε δεν ξέρουμε, ας πούμε, χρόνους αναμονής στα έκτακτα.

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

Μα τι λέτε; Μιλάμε για Νοσοκομεία,δευτεροβάθμια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Ναι, αλλά τι είναι στην πράξη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Μιλάμε για τα έκτακτα. Τα συγκεκριμένα Νοσοκομεία όμως….

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

Εάν αυτό που μου λέτε είναι ότι αυτά τα Νοσοκομεία έκαναν πρωτοβάθμια….

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Όχι μόνο.

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

…έπρεπε να μου πείτε γιατί δεν τα έχουμε αλλάξει χαρακτήρα τόσα χρόνια. Αυτό μου λέτε;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Ορθώς.

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

Αυτό δεν θέλει να γράψει η Αυγή αύριο; Αν το γράψετε, εγώ μαζί σας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Γράφει ότι το 80% των περιστατικών στον Ευαγγελισμό είναι η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Και εκεί υπήρχε σαφέστατη επιβάρυνση.

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

Ακούστε, ξέρετε ότι και προσωπικά σας εκτιμώ. Σας λέω λοιπόν, εάν το επιχείρημα είναι αυτό που ακούω ότι αυτά έκαναν κυρίως πρωτοβάθμια…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Γιατί, δεν το ξέρατε;

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

Εγώ τα άλλαξα. Εσείς, όχι εσείς εννοώ ορισμένοι, μας υβρίζατε για αυτό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Μα για αυτό δεν αλλάξατε την πρωτοβάθμια;

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

Χαίρομαι που για πρώτη φορά και από εσάς έχουμε δημόσια αναγνώριση ότι αυτά τα Νοσοκομεία ως δευτεροβάθμια δεν χρειαζόντουσαν. Χαίρομαι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Συγνώμη, να ρωτήσω κάτι. Σήμερα γίνεται και μία συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου για την δεύτερη φάση της κινητικότητας….

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

Στη 1.30’, έχετε απόλυτο δίκιο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Και θα ήθελα αν μπορείτε να σχολιάσετε πώς θα συνεισφέρει το Υπουργείο για την επόμενη φάση της κινητικότητας.

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

Αν και ακόμα είμαστε στη φάση συζητήσεων, όχι δεν είναι καθόλου νωρίς, οφείλω να σας πω ότι το Υπουργείο Υγείας έχει ζητήσει από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρυθμίσεως και τον Πρωθυπουργό να μας επιτρέψουν να χρησιμοποιήσουμε το εργαλείο της κινητικότητας, για εμάς η κινητικότητα δεν είναι επαχθές μέτρο. Είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για να κάνουμε ταχύτερα τις μεταρρυθμίσεις και στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και στην υπόλοιπη επικράτεια.

Κατά συνέπεια ευελπιστούμε ότι με την λήξη του διαλόγου, που συνεχίζεται και σήμερα, για την μεταρρύθμιση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας που εκτιμώ ότι σύντομα θα έχει τελειώσει γιατί έχουν κατατεθεί όλων των ειδών οι προτάσεις. Και μαζί με την αξιολόγηση των δομών η οποία θα έρθει μέχρι τις 30 Νοεμβρίου για τα δημόσια Νοσοκομεία, θα είμαστε ως Υπουργείο Υγείας απολύτως έτοιμοι, προσέξτε, όχι να συνεισφέρουμε στην κινητικότητα όπως συνήθως παρουσιάζεται, αλλά να χρησιμοποιήσουμε την κινητικότητα για να κάνουμε τη δουλειά μας.

Γιατί η κινητικότητα, το έχουμε ξεχάσει -μετρώντας μονίμως τους στόχους του μνημονίου και της τρόικας- ότι είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο το οποίο αν το είχε το ελληνικό δημόσιο νωρίτερα θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει την δουλειά μας πολύ νωρίτερα. Για να κάνουμε αυτό που είδατε με τις συνήθεις διαδικασίες των μετατάξεων και των υπηρεσιακών συμβουλίων και την κανονική οδό που είχε το ελληνικό δημόσιο, θέλαμε περίπου 2 χρόνια εάν όλα πήγαιναν καλά.

Αυτό, λοιπόν, που θα κάναμε σε 2 χρόνια και θα δείτε από την άλλη βδομάδα, την άλλη βδομάδα, θα ξεκινήσει να λειτουργεί η Πολυκλινική με το νέο της χαρακτήρα, θα δείτε να προσθέτουμε κρεβάτια στο ΑΤΤΙΚΟΝ για να μπορέσουμε να μειώσουμε τα ράντζα που αναφέρθηκαν προηγουμένως.

Θα δείτε την άλλη εβδομάδα να ενισχύεται και να μπαίνει στη γενική εφημερία το νοσοκομείο των Αγίων Αναργύρων. Αυτά θα τα δείτε την άλλη εβδομάδα όχι τα Χριστούγεννα. Τι πάει να πει αυτό; Πάει να πει ότι μέσα σε 20 μέρες λόγω του εργαλείου της κινητικότητας κάναμε αυτό που θα χρειαζόμασταν 2 χρόνια.

Κατά τον ίδιο ακριβώς τρόπο γιατί ο ελληνικός λαός δεν έχει χρόνο για χάσιμο ούτε λεφτά για πέταμα θα πρωταγωνιστήσουμε, θα τρέξουμε γρήγορα να χρησιμοποιήσουμε το εργαλείο αυτό της κινητικότητας για να κάνουμε τη δουλειά μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Θέλετε να μας διευκρινίσετε πως; Δηλαδή μιλάμε τώρα προφανώς για νέο κύμα κινητικότητας, για πόσα άτομα μιλάμε;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Εννοείτε γιατρούς τους ΕΟΠΥΥ και κέντρων υγείας;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Και πόσα νοσοκομεία αφορά Υπουργέ αυτό;

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

Με τη σειρά. Έχουμε δυο διαφορετικές κινητικότητες μπροστά μας που θα κάνει το Υπουργείο Υγείας. Η μια κινητικότητα περίπου κατά το ίδιο μοντέλο που είδατε αυτή που θα γίνει για τα νοσοκομεία της επαρχίας βάσει των προτάσεων των ΥΠΕ που έχουν ήδη έρθει στο Υπουργείο Υγείας και έχουν συζητηθεί στο πρώτο ΚΕΣΥΠΕ που έγινε για αυτό το λόγο και θα ακολουθήσει και νέο ίσως και την επόμενη εβδομάδα για να δούμε τις προτάσεις μία προς μία.

Ξεκαθαρίζω ότι εφόσον έχουμε τα πλήρη σχέδια -γιατί ακόμα τα επεξεργάζονται οι υγειονομικές περιφέρειες για να μας φέρουν τις προτάσεις τους- θα καλέσουμε όλους τους εμπλεκομένους της κάθε περιοχής όπως κάναμε και στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, δημάρχους, διοικητές νοσοκομείων, ιατρικούς συλλόγους κλπ. για να τους εκθέσουμε τα σχέδια αυτά, να τα συζητήσουμε μαζί τους και να δούμε πως θα κάνουμε σωστά την κινητικότητα και γρήγορα και με τον τρόπο που το είδαμε στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη. Αυτό είναι μια κινητικότητα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Ποια είναι;

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

Δεν το ξέρουμε ακόμα αφού αυτό ακόμα είναι υπό συζήτηση. Δεύτερη κινητικότητα είναι η μεταρρύθμιση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. ]

Εκεί θα έχουμε, το έχουμε πει από την αρχή, μια ενιαία ταχύτητα. Ή θα έχουμε τώρα αυτό που συζητάμε, αυτό είναι το αντικείμενο του διαλόγου, μετακίνηση από τον ΕΟΠΥΥ στο ΕΣΥ ή από το ΕΣΥ στον ΕΟΠΥΥ. Είτε το ένα είτε το άλλο θα γίνει δια της κινητικότητας. Άρα έχουμε και αυτή την κινητικότητα.

Και βεβαίως τρέχει και η άλλη κινητικότητα που θα πάρουμε μετά την αξιολόγηση των δομών προσωπικό από το Υπουργείο Παιδείας. Όπου θα πάρουμε αυτούς, η αξιολόγηση των δομών θα τελειώσει 29 Νοεμβρίου άρα μετά τις 29 Νοεμβρίου θα μπορούμε να βγούμε και να ζητήσουμε θέσεις από αυτούς που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα από το Υπουργείο Παιδείας για να τους πάρουμε στα δικά μας νοσοκομεία για να καλύψουν τα κενά που θα έχουν προκύψει από την αξιολόγηση. Άρα έχουμε και αυτό το τρίτο κύμα.

Παράλληλα, μέχρι τέλος του χρόνου θα έχουμε 500 προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών και παράλληλα με την έναρξη της νέας χρονιάς πόσους θα έχουμε του χρόνου -για μονίμους λέω τώρα- και άλλους 700 με την έναρξη του 2014.

Αυτές οι προσλήψεις θα γίνουν, για τους γιατρούς μιλάω, μέσα από τον πίνακα των επιτυχόντων από την προηγούμενη διαγωνιστική διαδικασία όπου εκκρεμεί όπως ξέρετε η πρόσληψή τους, είναι περίπου 900 τόσοι εδώ και δυο χρόνια.

Επίσης για να το κλείσω, ήδη η διαδικασία προσλήψεως νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ ολοκληρώθηκε. Έχουν γίνει και αναγγελίες της εργασίας. Οι πρώτοι έχουν πάει στις θέσεις τους, ανοίγουν κρεβάτια ΜΕΘ όπως είχαμε υποσχεθεί, ήδη έχουν ανοίξει και ανοίγουν. Ο τελικός σχεδιασμός είναι να ανοίξουν περίπου 70 στο σύνολο επιπλέον κρεβάτια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Κύριε Υπουργέ, μπορώ να ρωτήσω κάτι για το θέμα της πρωτοβάθμιας;

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

Τελευταία όμως ερώτηση γιατί έχουμε τραβήξει πάρα πολύ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Επειδή κάθε εβδομάδα εμφανίζεται και ένα καινούργιο πόρισμα για την πρωτοβάθμια…

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

Καλά, αν δεν είχαμε πορίσματα θα μας λέγατε είναι προσχηματικός ο διάλογος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Και καλώς που υπάρχει ο πλουραλισμός και χρήσιμος και αναγκαίος. Εσείς έχετε καταλήξει σε κάποια απόφαση, σε κάποια σκέψη αναφορικά με τα πορίσματα; Γιατί τα δύο τα πορίσματα έχουν μια ενιαία γραμμή, το τρίτο όπως κατά την ταπεινή μας άποψη είδαμε και φαρμακερό που έχει όλες αυτές τις εισφορές και την επιβολή φόρων…

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

Καταρχάς όταν γίνεται ένας διάλογος πολλά μπορούν να γίνουν αλλιώς τι νόημα έχει ο διάλογος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Θα μας πείτε για τις εισφορές που λέει ο κος Κοντός;

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

Εμείς θέλουμε να ακούσουμε τους πάντες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Ερώτηση μακριά από το μικρόφωνο.

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

Το πόρισμα του κ. Θεοδωράκη μαζί με την Task Force και το πόρισμα του κ. Σουλιώτη έχουν μια κατεύθυνση της οποίας η βασική γραμμή είναι η ενοποίηση υπό τις υγειονομικές περιφέρειες και η μετατροπή του ΕΟΠΥΥ σε αγοραστή και όχι αγοραστή και παρόχου υπηρεσιών υγείας.

Η πρόταση του κ. Κοντού είναι στην ανάποδη γραμμή, είναι ο ΕΟΠΥΥ να παραμείνει αγοραστής και πάροχος, να ενισχυθούν οι δομές τους ως παροχής πρωτοβάθμιας υπηρεσίας φροντίδας υγείας με το επιπλέον προσωπικό που θα έρθει από το ΕΣΥ.

Εγώ είπα και στην έναρξη του διαλόγου, τώρα έχοντας μελετήσει και του κ. Κοντού γιατί εκείνη την ημέρα δεν το είχα μελετήσει, μπορώ να σας πω επίσης ότι σε αυτή τη γραμμή εγώ προσωπικά κινούμαι στην πρόταση να γίνει ο ΕΟΠΥΥ αγοραστής.

Όμως η απόφαση αυτή υπερβαίνει τον Υπουργό Υγείας. Αυτή είναι μια εθνική απόφαση. Δεν μπορώ μόνος μου να πω ήρθα εδώ και επειδή εγώ κρίνω ότι αυτό είναι το σωστό αυτό και θα γίνει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Θα αποφασίσει η Βουλή δηλαδή;

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

Η Κυβέρνηση αποφασίζει και προτείνει στη Βουλή η οποία τελικώς ψηφίζει. Ναι, η Κυβέρνηση προτείνει, εισηγείται και η Βουλή τελικώς αποφασίζει. Αυτή είναι η διαδικασία.

Εγώ τα πορίσματα, τη δική μου γνώμη και τη γνώμη όλων των άλλων τα έχω ήδη θέσει υπόψη του πρωθυπουργού και του αντιπροέδρου της κυβερνήσεως. Η απόφαση θα ληφθεί από την Κυβέρνηση ενιαία και επαναλαμβάνω αφού θα έχουμε ακούσει όλες τις απόψεις και ήδη τις ακούμε. Δεν έχουμε αποκλείσει από τον διάλογο κανέναν. Είναι όλοι δεκτοί να έρθουν και να πουν.

Πρέπει όμως να πω και με αυτό θα κλείσω ως κλείσιμο αυτής της συζητήσεως, πρώτον ότι ο κος Κοντός ήταν πάρα πολύ χρήσιμος με το πόρισμα που κατέθεσε και τον ευχαριστούμε για αυτό γιατί πρέπει πάντα να ακούγεται και η άλλη άποψη πριν λάβουμε μια απόφαση ώστε να έχουμε την πλήρη εικόνα του τι πάμε να κάνουμε.

Επειδή διάβασα δημοσιεύματα όχι μόνο δεν υπάρχει δυσαρέσκεια για το λόγο ότι γράφτηκε το πόρισμα από τον ΕΟΠΥΥ, αντιθέτως δημοσίως τον ευχαριστώ. Ήταν πολύ χρήσιμο. Διότι έτσι εμπλουτίστηκε ο διάλογος και μπορούμε να δούμε το παράδειγμα και από την άλλη μεριά. Γιατί από τη στιγμή που θα αποφασίσουμε δεν θα μπορεί να υπάρξει πισωγύρισμα. Αυτό που θα αποφασίσουμε αυτό και θα κάνουμε χωρίς περαιτέρω αμφισβήτηση. Άρα ήταν απαραίτητο να υπάρξει στο διάλογο και ένα τέτοιου είδους πόρισμα.

Τώρα, δεν έχουμε άπειρο χρόνο, το έχω πει από την πρώτη στιγμή. Ο διάλογος είναι διάλογος αλλά δεν είναι για πάντα, είναι για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, πρέπει να αποφασίσουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Άρα από την 1η Νοέμβρη θα έχουμε μια νέα κατάσταση στον ΕΟΠΥΥ;

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

Όχι, δεν θα γίνει σε μια μέρα η αλλαγή, προς Θεού. Αλλά σίγουρα θα έχουμε περίπου στις αρχές Νοεμβρίου την τελική μας απόφαση δημοσίως εκπεφρασμένη και θα περάσουμε στη φάση υλοποιήσεως πια αυτής της αποφάσεως την οποία θα προχωρήσουμε στην υλοποίησή της.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Κύριε Υπουργέ, στις άλλες λειτουργίες των νοσοκομείων. Μας είπατε για τις εισαγωγές, στις άλλες λειτουργίες των νοσοκομείων αυτών του λεκανοπεδίου διαπιστώσατε κάτι από την κινητικότητα; Λόγου χάρη εμείς κάνοντας ρεπορτάζ ακούσαμε τα ραντεβού εδώ από 1,5 μήνα πήγαν 3,5. Τέτοια πράγματα έχετε να μας πείτε;

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

Τι λέτε; Ο χρόνος των ραντεβού δεν επεκτάθηκε καθόλου. Τρεις μήνες πριν να ήμασταν εδώ θα μου λέγατε για τα προβλήματα των ραντεβού και θα μου μεταφέρατε πάλι ανθρώπους που σας είπαν ότι τα ραντεβού τους είπαν στο άλλο νοσοκομείο μετά από 4 μήνες και στο άλλο νοσοκομείο μετά από 5 μήνες. Μην κοροϊδευόμαστε τώρα.

Τώρα, για να είμαστε όλοι τώρα ειλικρινείς. Είδατε καμία τρομερή επίπτωση από αυτή την κινητικότητα; Δηλαδή διαπιστώσαμε καμιά κοσμοχαλασιά; Ήρθε σεισμός, λιμός και καταποντισμός από την κινητικότητα όπως μας λέγατε στην αρχή; Ας είμαστε τώρα…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Φοβάστε ίσως για την επαρχία για αυτό δεν δίνετε…

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

Όχι, καθόλου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Πρέπει να μας δώσετε και μια είδηση Υπουργέ γιατί η κινητικότητα πήγε καλά και εντάξει…

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

Δεν δίνουμε ακόμη συγκεκριμένη απάντηση. Θα ήταν ανεύθυνο εκ μέρους μου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Να πείτε δυο λόγια και για την επαρχία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Επειδή τα πράγματα εκεί είναι πιο συγκεντρωτικά, για αυτό, στην επαρχία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Και πιο μεγάλες οι αποστάσεις.

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

Θα ήταν ανεύθυνο εκ μέρους μου να έρθω να σας πω εγώ, δεν είναι αποφάσεις που θα πάρει ο Υπουργός. Ο Υπουργός δεν είναι στην κάθε περιοχή να ξέρει τι γίνεται στο ένα νοσοκομείο και στο άλλο νοσοκομείο. Η Πολιτεία έχει τους εντεταλμένους δικούς της μηχανισμούς οι οποίοι καλούνται υπευθύνως και εγγράφως και με υπογραφές να έρθουν και να φέρουν τις προτάσεις τους και να πουν τι συμβαίνει στη μια ή στην άλλη περιοχή. Είναι δυνατόν να έρθει ο Υπουργός και να πει θα κάνω αυτό;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Κάτι τελευταίο. Διοικήσεις στα νοσοκομεία πότε θα αλλάξουνε;

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

Ίσως και την άλλη βδομάδα να έχουν ανακοινωθεί οι νέες διοικήσεις στα όποια νοσοκομεία πρέπει να αλλάξουμε τις διοικήσεις. Γιατί δεν θα αλλάξουν όλες οι διοικήσεις. Διοικήσεις που έκαναν καλά τη δουλειά τους, θα παραμείνουν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Υπάρχει ένα θέμα που θα προκύψει τη Δευτέρα για τους ασφαλισμένους και αν μου επιτρέπετε μία τελευταία ερώτηση. Ενεργοποιήσατε ξαφνικά μία υπουργική απόφαση που λέει, ότι θα πληρώνουν όλη τη διαφορά από την ασφαλιστική τιμή στη λιανική τιμή ενός φαρμάκου οι ασφαλισμένοι, όταν πάνε να πάρουν φάρμακα από τα ιδιωτικά φαρμακεία.

Αυτό είναι μεγάλο βάρος για ασφαλισμένους οι οποίοι παίρνουνε σχετικώς ακριβά φάρμακα.

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

Κανένα βάρος. Κατ΄ αρχάς, δεν την ενεργοποίησα ξαφνικά. Εγώ έχω υπογράψει αυτήν την απόφαση με τον κύριο Μπέζα, από τα μέσα Σεπτεμβρίου. Η απόφαση έπρεπε να εφαρμοστεί την επομένη. Ο λόγος που δεν έχει εφαρμοστεί μέχρι σήμερα, είναι γιατί δεν μπορεί τεχνικά η ΗΔΙΚΑ να υποστηρίξει την εφαρμογή της.

Η ΗΔΙΚΑ μας ενημέρωσε ότι επιτέλους τα τεχνικά προβλήματα λύθηκαν και τη Δευτέρα θα είναι σε εφαρμογή. Εμείς κανονικά θέλαμε να έχει εφαρμοστεί ήδη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Δεν λέει ότι η εφαρμόζεται αμέσως.

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

Για αυτό δημοσιεύεται στο ΦΕΚ. Για να εφαρμοστεί δημοσιεύεται η απόφαση, όχι για να μην εφαρμοστεί. Από τη δημοσίευση εφαρμόζεται. Από τη μέρα που δημοσιεύθηκε πρέπει να εφαρμοστεί. Ξανάλεω, η απόφαση αυτή δεν επιβαρύνει τον ασφαλισμένο καθόλου εάν ο ασφαλισμένος δεν επιλέξει ο ίδιος να πάρει το ακριβότερο φάρμακο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Κύριε Υπουργέ, ας υποθέσουμε ότι παίρνω ένα φάρμακο το οποίο δεν έχει γενόσημο.

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

Η απόφαση είναι μόνο για εκεί που έχει γενόσημα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Παίρνω εγώ φάρμακο που δεν έχει γενόσημο.

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

Αν παίρνετε εντός πατέντας φάρμακο, δηλαδή φάρμακο που δεν έχει γενόσημο, δεν σας αφορά αυτή η απόφαση. Η απόφαση αυτή είναι μόνο για αυτά τα φάρμακα που έχουν γενόσημα. Σε αυτά αναφέρεται η απόφαση. Ο ΕΟΠΥΥ..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Όλα τα φάρμακα αναφοράς που λαμβάνουν τιμή για πρώτη φορά, από την έγκριση αδείας τους κατατάσσονται και λοιπά και λοιπά.

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

Ξανάλεω, αν διαβάσετε προσεκτικά την απόφαση και αυτό θα εφαρμοστεί, είναι αυτό που σας λέω. Μιλάμε πάντα για την ανάκληση της αποφάσεως που είχε ληφθεί κατά το παρελθόν, και κάλυπτε το 50% της διαφοράς μεταξύ του γενοσήμου και του off patent ή του ακριβότερου γενοσήμου.

Τώρα λέμε, ο ΕΟΠΥΥ θα σου δίνει με τη συμμετοχή τη συγκεκριμένη φάρμακο για να γίνεις καλά. Εάν εγώ επιλέξω, εγώ να πάρω το ακριβότερο, αυτό είναι προϊόν δικής μου βουλήσεως. Θα το πληρώσω. Εάν επιλέξω να πάρω φτηνότερο από τη τιμή αναφοράς, θα έχω και έκπτωση στη μισή συμμετοχή.

Δηλαδή, θα σου χαρίσουμε και λεφτά. Όχι μόνο δεν θέλουμε να τιμωρήσουμε τον ασθενή, εμείς θέλουμε να βοηθήσουμε τον ασθενή να καταλάβει ότι δεν πρέπει να τον πιάνουν κορόιδο.

Διότι τα λεφτά αυτά τα επιπλέον κύριε Βενιζέλο είναι για τα κορόιδα. Σε όλο τον κόσμο γίνεται έτσι. Το ίδιο θα κάνουμε και εμείς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

.. υπάρχει έλεγχος στα γενόσημα κύριε Υπουργέ.

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

Έλεγχος στα γενόσημα υπάρχει και σε εμάς και μη το επαναλαμβάνουμε δημοσίως αυτό το πράγμα που λέτε και να σας πω γιατί είναι πολύ κακό να το κάνουμε. Δίνουμε την εικόνα της χώρα μας ως μία τριτοκοσμική χώρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Το λένε και οι ίδιοι οι Πρόεδροι του ΕΟΦ.

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

Καθόλου δεν το λένε. Οι Πρόεδροι του ΕΟΦ με έχουν διαβεβαιώσει και εγγράφως ότι οι έλεγχοι διενεργούνται κανονικά, ότι τα εργαστήρια του ΕΟΦ λειτουργούνε κανονικά, ότι τα εργαστήρια του ΕΟΦ είναι πιστοποιημένα και ότι οι έλεγχοι που έχουν γίνει και γίνονται, δεν δείχνουν μεγαλύτερη διαφορά σε αλλοιωμένα αποτελέσματα μεταξύ γενοσήμων και on patent φαρμάκων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Έχουν δηλαδή συγκεντρωτικά στοιχεία. Αυτό θα ήταν ενδιαφέρον να μας το παρουσιάσετε.

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

Τα έχουμε παρουσιάσει σε προηγούμενη συνέντευξη τύπου με τη κυρία Σκουρολιάκου εδώ. Σε αυτή την αίθουσα τα έχουμε παρουσιάσει. 4% βρέθηκε σε περίπου 1600 τόσους ελέγχους να είναι η διαφορά μεταξύ αναγραφομένων δραστικών και περιεχομένου, σε γενόσημα και σε μη γενόσημα.

Αυτά όλα είναι παραμύθια. Αυτά τα λένε άνθρωποι που ή δεν ξέρουν τι θα πει γενόσημο φάρμακο ή εξυπηρετούν συμφέροντα. Εδώ πάρα πολλά χρόνια σπαταλούσαμε χρήματα ουσιαστικά ελληνικού λαού εκεί που δεν πρέπει. Δεν είναι οι άλλοι λαοί που έχουν 70% γενόσημο και 80% γενόσημο από άλλα κύτταρα φτιαγμένοι. Τα ίδια κύτταρα με εμάς έχουν, τις ίδιες ασθένειες με εμάς έχουν, τα ίδια φάρμακα με εμάς παίρνουν. Λοιπόν, σε αυτό θέλω να είμαστε συγκεκριμένοι. Εμείς έχουμε….

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Και κάτι τελευταίο. Έγραψε η Καθημερινή σήμερα μία έρευνα του 2012 ότι εξακολουθεί να υφίσταται το φακελάκι, ένας στους τέσσερις νομίζω, και ότι οι περισσότεροι δεν ζητούν αποδείξεις από ιδιώτες γιατρούς. Έχουμε κάτι;

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

Διάβασα και εγώ την έρευνα στην Καθημερινή σήμερα. Δεν υποκρίνομαι ότι έχουμε λύσει όλα τα προβλήματα στο εθνικό σύστημα υγείας, έχουμε ψηφίσει πολύ αυστηρούς νόμους, όπως ξέρετε, για αυτά τα θέματα, όσοι έπεσαν στην προσοχή μας αυτό το διάστημα τιμωρήθηκαν πολύ αυστηρά.

Ευχαριστώ πολύ.

***********