Τρίτη, 15 Οκτωβρίου 2024

Συνέντευξη του Υπουργού Υγείας&Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ .Ανδρέα Λοβέρδου, στην εκπομπή του "ΣΚΑΪ": "Πρωινή Γραμμή"

08/02/2011

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάμε στο Υπουργείο Υγείας. Βρίσκεται εκεί βεβαίως ο Υπουργός Υγείας ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος να τον καλημερίσουμε. Καλημέρα κ. Υπουργέ.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Καλημέρα σας. Τι κάνετε;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλά, δόξα το Θεό. Εσείς; Νομίζω δύσκολα αυτές τις μέρες λόγω της μεγάλης έντασης εννοώ περισσότερο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δύσκολα πάντως και θα έλεγα να μας απαντήσει Βασίλη ο Υπουργός σε ένα πράγμα πριν μπούμε στην ουσία. Αν ο ίδιος αισθάνεται αυτό που αισθανόμαστε και οι περισσότεροι, ντροπή δηλαδή γι’ αυτά που συμβαίνουν αυτές τις μέρες. Ή αισθάνεται περήφανος γι’ αυτό το χάλι που επικρατεί. Τι λέτε κ. Υπουργέ;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Με τις ουρές και την ταλαιπωρία των πολιτών στο ΙΚΑ έχω συναντηθεί από τις 9 Οκτωβρίου του 2009 και ήμουν Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, θυμίζω, και είχα πει ότι δεν μπορώ να παραμείνω Υπουργός στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, εάν αυτό το πρόβλημα δεν παλέψω να το λύσω.

Είμαι κοντά στην αθλιότητα και δεν θέλω να συζήσω άλλο με την αθλιότητα. Αυτό που μπορώ…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα λέτε είστε στη φάση τώρα της επίλυσης. Αυτό λέτε.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Από τον Ιούλιο του 2010 είμαι σε αυτή τη φάση, όταν με τον κ. Κουτρουμάνη παρουσιάσαμε στη Βουλή και τότε το επαινούσαν όλες οι πλευρές, το άρθρο 31 του ασφαλιστικού νόμου που προέβλεπε την ενοποίηση των Ταμείων, όπως την κάνουμε σήμερα, με σκοπό να αποκτήσει ο λαός πρωτοβάθμια υγεία, δηλαδή γιατρό κοντά του.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η ιστορία της ενοποίησης των ταμείων είναι απ’ ότι θυμάμαι και απ’ ό,τι γνωρίζω, είναι μια κοινή συνισταμένη και των διεκδικήσεων, παλαιότερα εννοώ των γιατρών κλπ. Το θέμα τίθεται και από τους γιατρούς τώρα, είναι πως γίνεται, εδώ να επεκτείνω λίγο την ερώτηση που έθεσε ο Δημήτρης Οικονόμου νωρίτερα, χθες άρχισε να λειτουργεί ένα σύστημα.

Υποτίθεται ότι ξέρετε στο Υπουργείο ποια είναι η κατάσταση, εννοώ και η κατάσταση των ταμείων και η στάση των ιατρικών συλλόγων, των γιατρών, των γιατρών του ΙΚΑ, των γιατρών των άλλων ταμείων κλπ. Εσείς ως Υπουργός είστε ικανοποιημένος απ’ την εφαρμογή αυτού του νέου μοντέλου την πρώτη μέρα;

Ξέρω γιατί ρωτώ κ. Υπουργέ; Με συγχωρείτε, ξέρετε γιατί σας ρωτώ; Σας ρωτώ διότι χθες οι κατάλογοι που αναρτήθηκαν, από τους καταλόγους που αναρτήθηκαν οι μισοί ήταν αρνούμενοι και οι άλλοι ήταν ο ένας έλειπε, ο παραδίπλα είχε πεθάνει και δυστυχώς το λέω, αλλά είναι μια πραγματικότητα. Είναι κατάλογοι του ’05 που δεν έχουν καν ανανεωθεί. Η προετοιμασία ήταν η καταλληλότερη; Η αποτελεσματικότητα λειτουργίας ήταν αυτή που περιμένατε;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Όχι, περιμέναμε προβλήματα γιατί εμείς, κ. Λυριτζή, είχαμε σκοπό το σύστημα να το λειτουργήσουμε πιλοτικά τον Ιούνιο στην Κρήτη και στη Θεσσαλονίκη, σε όλη την Κρήτη και στη Θεσσαλονίκη, συνεπώς, να είχαμε και το χρόνο τρεις μήνες να το οργανώσουμε. Ξαφνικά οι αναβολές των εκατοντάδων χιλιάδων συναντήσεων ασφαλισμένων με τους γιατρούς, μας επέβαλε κάτι να κάνουμε.

Εγώ πιστεύω, κ. Λυριτζή, θα έχουμε τη συνολική αποτίμηση αύριο-μεθαύριο, γιατί ο κόσμος πάει σε 17 χιλιάδες περίπου γιατρούς που δεν είναι ενωμένοι σε κάποιο σύστημα που να παρέχει πληροφορίες. Εν πάση περιπτώσει κάθε μέρα που θα περνάει, θα ομαλοποιείται και ακόμα και 10 και 100 και 200 ανθρώπους αν ικανοποιούμε είναι καλό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή από Τετάρτη – Πέμπτη που θα τελειώσει η ιστορία με το νομοσχέδιο, θα γίνει νόμος του κράτους, η κατάσταση αυτή θα ομαλοποιηθεί πιστεύετε;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Εμείς θα κρατήσουμε αυτό το έκτακτο μέτρο για ένα μήνα, για να απορροφήσουμε σε αυτό τον ένα μήνα τις ακυρώσεις των 400 χιλιάδων που έχουν φτάσει σήμερα οι ακυρώσεις των συναντήσεων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Των ραντεβού.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Και μετά θα το πάμε ομαλά από την 1η Ιουνίου και μέχρι τέλος το 2011. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε το εξωφρενικό φαινόμενο να ταλαιπωρούν τον ασφαλισμένο οι γιατροί και να τον κρατάνε στην ταλαιπωρία. Για τα δικαιώματά τους, δεν λέω, κάνουν έναν αγώνα. Αυτός, όμως, ο αγώνας επιτείνει τη δυσκολία των ανθρώπων και εμείς είχαμε υποχρέωση να κάνουμε αυτό που μπορούμε τα δύο Υπουργεία, ούτως ώστε να δώσουμε μια λύση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το θέμα κ. Λοβέρδο αν αυτό που κάνετε θα είναι τελικά αποδοτικό, αν δηλαδή πραγματικά θα φτιάξετε πρωτοβάθμια φροντίδα.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Για τώρα, ή για μετά λέτε;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί λέει ο κ. Βαρνάβας, τα τρία λέει κακά δεν κάνουν ένα καλό.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Για τώρα, ή για μετά;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και για μετά. Για μετά μιλάμε. Είπε ο κ. Βαρνάβας κάτι που είναι σημαντικό. Έχουμε τρεις αθλιότητες. Δεν μπορεί αν τις ενώσουμε να κάνουν κάτι καλό. Εσείς τι λέτε;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Κύριε Οικονόμου, λέω το εξής: Έχουμε τέσσερα Ταμεία που ενώνονται σε ένα, τα γιγαντιαία Ταμεία, τα μεγάλα Ταμεία της χώρας. Περίπου το 92 με 93% των ασφαλισμένων θα έχουν πια τη δυνατότητα να πηγαίνουν στον κοντινό τους γιατρό, να μη στήνεται ο άνθρωπος στην ουρά. Έτσι δεν είναι; Τα έχουμε πει αυτά. Ο κόσμος κατάλαβε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τα έχουμε πει και ο κόσμος το θέλει αυτό που λέτε. Αυτό που λέτε ο κόσμος το θέλει, ασφαλώς το θέλει. Θα είναι τρελός κανείς να μη το θέλει.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Το θέλανε, κ. Λυριτζή και κ. Οικονόμου, και απ’ το 1983 - όπου να θυμίσω ότι η Νέα Δημοκρατία και τότε καταψήφισε τη συγκεκριμένη διάταξη για την πρωτοβάθμια υγεία - το θέλανε από το 1983 και όλοι οι Υπουργοί Υγείας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και δε γινόταν.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Γιατί δε γινόταν;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί αντιδρούσαν οι γιατροί;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Αντιδρούσαν οι γιατροί και γιατί παρουσίαζαν με τις αντιδράσεις τους, με τα αιτήματά τους, ένα κόστος για την πρωτοβάθμια υγεία που δεν μπορούσε να το σηκώσει καμία χώρα στον πλανήτη με αυτά που θέλουν. Και αυτά που θέλανε από το 1980, απ’ τη δεκαετία εκείνη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι κ. Υπουργέ, αλλά εδώ…

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Δηλαδή, μπορεί να σου λέει κάποιος, κ. Λυριτζή, ότι θέλω να το κάνεις αυτό, βεβαίως, θέλω, όμως, το α’, το β’, το γ’, το δ’, το ε’, το στ’ ως προϋπόθεση και στην ουσία να μην μπορείς να το κάνεις. Και με τη δύναμη που είχε αυτός ο κλάδος, με την αναστάτωση που μπορεί να προκαλέσει, κοιτάξτε τώρα τι μας δημιουργείται.

Μέχρι στιγμής όλοι οι Υπουργοί κάνανε πίσω. Ποια είναι η διαφορά σήμερα; Ότι εμείς στην κατοχύρωση αυτού που ο λαός έχει ανάγκη, δεν θα κάνουμε πίσω. Και μάλιστα εκεί όπου υπάρχουν περιπτώσεις, όπου ένας διάλογος ειδικά πάνω στην τελευταία εκδοχή του νόμου θα μπορούσε να βοηθήσει, σε αυτό το διάλογο είμαστε μόνοι μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν έχετε κάνει διάλογο κ. Υπουργέ. Οι γιατροί αυτό ζητάνε. Πρώτα απ’ όλα δεν έχετε κάνει οργανωμένο διάλογο. Μία φορά τους έχετε δει και τίποτα άλλο. Και αναπολούν μάλιστα μέρες παλαιοτέρων Υπουργών, τον κ. Αβραμόπουλο να σας πω, που κάνανε επί σειρά μηνών διάλογο και με έγγραφα και με κατ’ ιδίαν συναντήσεις και διάλογο αποδοτικό, με ουσία. Όπως υπέγραψαν την κλαδική σύμβαση το ’09. Και αυτός ο διάλογος είχε ένα νόημα και ήταν ικανοποιημένοι και οι δύο. Εσείς λέει είστε αποφασίζουμε και διατάσσουμε. Έτσι λένε.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Κύριε Οικονόμου, εγώ δεν είμαι έτσι.

Δ. ΒΑΡΝΑΒΑ: Έτσι είναι κ. Λοβέρδο δυστυχώς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Περιμένετε κ. Βαρνάβα να απαντήσει ο Υπουργός, ένα λεπτό. Ένας-ένας.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Παρακαλώ. Όλοι, κ. Οικονόμου, κ. Λυριτζή, προσκληθέντες δεν προσέρχονται στη συζήτηση, δε θα κάνουν συζήτηση μιντιακή για να πετάνε κορώνες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Προφανώς.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Εμείς έχουμε ανοίξει την περασμένη Πέμπτη περιμέναμε 10 το πρωί στο γραφείο του κ. Κουτρουμάνη να ’ρθουν, δεν ήρθαν. Στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή που κάνει θεσμοποιημένο διάλογο δεν ήρθαν. Ήμασταν και μέχρι απόψε θα είμαστε στη διάθεσή τους, έστω και ένα έγγραφο να στείλουν με κάποιες προτάσεις. Δεν θέλω να μας νομιμοποιήσουν την τελευταία ώρα, αλλά έστω ένα έγγραφο με κάποιες προτάσεις.

Όταν δεν κάνουν αυτά, ανταλλαγή κορώνας από τα τηλεοπτικά δελτία όχι με εμένα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μισό λεπτό κ. Υπουργέ. Εμάς μας ενδιαφέρει να ακούγονται οι απόψεις όλων. Θέλω να σας πω κάτι. Μου επιτρέπετε;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Κύριε Λυριτζή, αφήστε, μου είπε κάτι ο κ. Οικονόμου. Βεβαίως, αναπολούν τις παλαιότερες εποχές, όπου γινόταν ένας διάλογος κάτω-κάτω και δε γινόταν ποτέ τίποτα. Βεβαίως, θα τις αναπολούν αφού δεν θέλουν την πρωτοβάθμια υγεία, θα αναπολούν τις περιόδους που συζητάγανε επί μήνες για να μην κάνουν ποτέ.

Και θα αναπολούν τις περιόδους όπου συζητάγανε με τους Υπουργούς για να γίνει το 70% των γιατρών του ΕΣΥ Διευθυντές και το 30% γιατροί, που δεν είναι Διευθυντές. Βεβαίως, θα αναπολούν αυτά που κατέστρεψαν την υγεία. Δεν τα αναπολούμε, όμως, εμείς και δεν τα αναπολεί ο Έλληνας πολίτης, κ. Οικονόμου. Αναπολούν την αδράνεια. Δε θέλουν τη δράση. Δικαίωμά τους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μισό λεπτό. Ένα-ένα κ. Υπουργέ για να ξεκαθαρίζει η εικόνα για τις θέσεις του καθενός. Κατηγορείστε ότι ως απάντηση σε αυτό το πρόβλημα που μόλις πριν αναφέρατε, το 70-30, τις θέσεις, τα προβλήματα κλπ, η απάντηση είναι να οδηγήσετε τις συμβάσεις των ιατρών που είναι γιατροί συμβεβλημένοι με 3-4 μεγάλα ταμεία, στο επίπεδο των 570 ευρώ. Δηλαδή στην απαίτηση για περισσότερα χρήματα για την υγεία, εσείς λέτε προσφέρω υπηρεσίες με λιγότερα χρήματα για την υγεία. Άρα η υγεία δεν προσφέρεται. Αυτή είναι η βασική αντίδραση από την πλευρά των γιατρών.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Κύριε Λυριτζή, σας δίνω το λόγο της τιμής μου, μπορεί να μη σας μετράει, εγώ, όμως, σας δίνω το λόγο της τιμής μου. Ό,τι έχω πει έχω τηρήσει τα χρονοδιαγράμματα. Όταν λέω κάτι, το λέω, ή δεν το λέω. Σας μιλώ εν τιμή. Δεν υπάρχει περίπτωση να είχε ένας συνεργάτης μου, ένας Υπουργός, Υφυπουργός, Γενικός Γραμματέας, προτείνει όλο αυτό τον καιρό, που έχουμε καταρτίσει το σχέδιο νόμου και απ’ τα μέσα Δεκεμβρίου το έχουμε σε δημόσιο διάλογο, ένας δεν είπε αυτό που λέτε για τα 500, ή τα 650 ευρώ. Δεν υπάρχει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ξεκαθαρίστε το κ. Υπουργέ, ξεκαθαρίστε το εδώ πως θα αμείβονται οι γιατροί.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Το ξεκαθαρίζουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πώς θα αμείβονται;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Α!

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι, α! Αυτό είναι το θέμα μας κ. Υπουργέ μου, αυτό σας ρωτάμε. Πώς θα αμείβονται οι γιατροί;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Εδώ είμαι, κ. Οικονόμου, κ. Λυριτζή, είμαι εδώ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το λέω γιατί είναι το θέμα κλειδί κ. Υπουργέ. Αυτό είναι το κλειδί. Χθες διαβάζαμε όλοι μαζί το μνημόνιο ως ευαγγέλιο που λένε, είχαν οι γιατροί του ΙΚΑ το μνημόνιο μπροστά τους και το διαβάζανε ως ευαγγέλιο και λέει, εδώ γράφει και όντως το γράφει, γιατί το διάβασα και εγώ μετά.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Διαβάστε το πάλι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λέει ό,τι με βάση το πώς είναι οι συμβάσεις…

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Όχι, διαβάστε το.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν το έχω μπροστά μου τώρα. Των ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ, των συνδεδεμένων γιατρών με τον ΟΑΕΕ, θα διαμορφωθούν και των υπολοίπων. Του ΟΑΕΕ είναι 578, πόσο είναι.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Αυτό είναι μία στιγμή του μνημονίου. Η αναφορά είναι σε συμβάσεις τύπου ΟΑΕΕ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τύπου, ακριβώς αυτή είναι η έκφραση, τύπου ΟΑΕΕ.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Με συγχωρείτε πάρα πολύ, αφήστε, αφήστε. Γιατί τότε δε λένε ότι στον ΟΑΕΕ υπάρχουν και συμβάσεις που δίνουν στους γιατρούς 1.200 ευρώ. Γιατί δεν λένε;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτές που θα πάνε, θα μείνουν εκεί ή θα πάνε στον κάτω τύπο; Σε ποιον τύπο θα πάμε τώρα;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Όχι-όχι. Καταρχάς, εγώ σας είπα, ότι σας μιλώ εν τιμή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αλλά δεν το ξεκαθαρίζετε κ. Υπουργέ. Εγώ στη θέση σας, εάν λέω ήμουν στη θέση σας όπως όλοι οι Έλληνες θέλουν να είναι στη θέση των Υπουργών, θα έλεγα ένα και ένα κάνουν δύο. Δηλαδή οι γιατροί θα αμείβονται με τις συμβάσεις αυτές, θα αμείβονται κατά περίπτωση, θα αμείβονται με σύμβαση. Γιατί δεν το λέτε συγκεκριμένα;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Κύριε Οικονόμου, όταν δεν αφήνετε το συνομιλητή σας να απαντήσει, ακόμα και την αριθμητική πράξη ένα και ένα κάνουν δύο, δεν μπορεί να σας την πει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ελάτε, παρακαλώ.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Έχουμε στο άρθρο 26 του νόμου και όλη τη νομοθετική μας πρωτοβουλία, αυτή την έχουμε σχολιάσει επανειλημμένα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Όλη μας η προσπάθεια είναι να πείσουμε τώρα στη σύγκρουση, πριν τη σύγκρουση, στις συνομιλίες, ότι με το άρθρο 26 κάθε εργασιακή σχέση γιατρών με τα Ταμεία τους, με τον ΟΠΑΔ, το ΙΚΑ, τον ΟΑΕΕ, τον ΟΓΑ, διατηρείται ως έχει. Και τι εννοώ με αυτό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή ό,τι ισχύει σήμερα θα ισχύει και αύριο.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ναι, βεβαίως.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το ακούτε κ. Βαρνάβα; Σημειώστε το.

Δ. ΒΑΡΝΑΒΑΣ: Τι να το ακούσω;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σημειώστε το λέω, μην απαντήσετε ακόμα. Να τελειώσει ο Υπουργός.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Δεν το λέω πρώτη φορά. Το έχω πει πολλές φορές και πάνω απ’ όλα το λέει το άρθρο 26 του νόμου. Στο ΙΚΑ έχουμε 5,5 χιλιάδες γιατρούς οι οποίοι έχουν μία σχέση εργασίας. Καταρχάς, όλοι οι γιατροί του ΙΚΑ παρέχουν εξαρτημένη εργασία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αυτό είναι σωστό.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Όταν είναι αυτό δεκτό, συνεπάγεται ότι μια σχέση εξαρτημένη εργασίας δεν μπορείς να την κάνεις τύπου ΟΑΕΕ. Γιατί το Ταμείο των Ελευθέρων Επαγγελματιών έχει συμβεβλημένους μόνο γιατρούς, 4.200. Αυτοί οι 4.200 γιατροί θέλουν που είναι συμβεβλημένοι με τον ΟΑΕΕ και μάλιστα πρόλαβα στο προηγούμενο Υπουργείο να δεχθώ πιέσεις να πάρει ο ΟΑΕΕ κάποιους γιατρούς. Δεν μπορούσα να κάνω κάτι. Αλλά ήθελαν να μπουν οι γιατροί μέσα στο σύστημα.

Όμως οι γιατροί του ΟΑΕΕ είναι μια περίπτωση. Οι γιατροί του ΙΚΑ δε θίγονται καθόλου απ’ αυτό, ένα. Οι γιατροί του ΟΓΑ, κ. Οικονόμου, ακούστε με, δεν παίρνουν ούτε 1 ευρώ. Θέλουν, όμως, να είναι στον ΟΓΑ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Για να μπορούν να συνταγογραφούν για τον ΟΓΑ και να γνωρίζουν τους ασφαλισμένους τους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και να τους έχουν απ’ τη διπλανή πόρτα. Μάλιστα. Εντάξει.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Αποκτούν τους δικούς τους ανθρώπους. Δεν είναι κακό αυτό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Προφανώς, έχουν την πελατεία τους.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Δεν είναι κακό αυτό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι βέβαια.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Δηλαδή, ένας γιατρός έχει την ευκαιρία μέσα από ένα Ταμείο, να γνωριστεί με τον Οικονόμου, τον Λυριτζή, τον Λοβέρδο.

Δ. ΒΑΡΝΑΒΑΣ: Υπάρχουν γιατροί του ΟΓΑ κ. Λοβέρδο;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Παρακαλώ. Δεν μπορώ να συζητήσω έτσι. Δεν με αφήνουν να εξηγήσω. Δεν σας απαντάω κύριε. Δεν σας απαντάω. Θέλω να ολοκληρώσω και μετά ό,τι θέλετε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ολοκληρώστε τη σκέψη σας και μετά να απαντήσετε και σε ορισμένα ερωτήματα.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Να ολοκληρώσω και ό,τι θέλει μετά. Αλλά πρέπει να του εξηγήσω. Αυτοί οι 10.500 άνθρωποι δεν παίρνουν αμοιβές, δεν έχουν λεφτά. Απλώς έχουν τη δυνατότητα να γράφουν μια συνταγή, να δέχονται έναν άρρωστο. Στον ΟΠΑΔ, υπάρχουν 12,5 χιλιάδες γιατροί συμβεβλημένοι, μάλιστα εδώ ισχύει αυτό που λέμε κατά πράξη και περίπτωση αμοιβή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα συνεχίσει να ισχύει αυτό.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Βεβαίως.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ορίστε, κ. Βαρνάβα, τι φωνάζετε;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Να ολοκληρώσω.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Παρακαλώ, ολοκληρώστε, αλλά μερικές φορές μερικά πράγματα ξεφεύγουν και απ’ τη λογική. Δηλαδή εδώ συζητούν η πολιτική ηγεσία με τους επιστήμονες και έχεις την αίσθηση…

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Δεν φταίω εγώ γι’ αυτό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λένε τελείως διαφορετικά πράγματα.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Δεν φταίω εγώ γι’ αυτό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εντάξει, ολοκληρώστε αυτό που λέγατε γιατί είναι κρίσιμο.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Το άρθρο 26 είναι σαφές. Εκείνο που μένει να καθορίσουμε και θα το καθορίσουμε, με Υπουργική Απόφαση Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και δική μας στο Υπουργείο Υγείας, οπωσδήποτε με συζήτηση με όλους τους κλάδους των γιατρών των επιμέρους Ταμείων, είναι οι καινούργιοι γιατροί που χρειαζόμαστε τι τύπο σχέσης θα έχουν.

Και εκεί πράγματι ο τύπος ΟΑΕΕ είναι ένας τύπος που θα χρησιμοποιήσουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για τους καινούργιους λέτε.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Και δεύτερον, ναι, εάν κάποιος θέλει να αλλάξει το καθεστώς που έχει σήμερα, αυτό δεν αφορά τους γιατρούς του ΙΚΑ, αντιλαμβάνομαι, θέλει να αλλάξει το status που έχει σήμερα και να προχωρήσει στο καινούργιο status όταν λήξει η θητεία του και αυτό θα είναι ανοιχτό. Αυτά όλα θα τα συζητήσουμε βέβαια...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί να μπει στο καινούργιο, αφού το καινούργιο θα είναι χειρότερο απ’ το παλιό;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ποιος σας το λέει αυτό;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι γιατροί το λένε.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Οι γιατροί μπορεί να το λένε, μπορεί, όμως, να το λένε για να μη γίνει η πρωτοβάθμια υγεία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν μπορεί να έχουν τρελαθεί όλοι κ. Υπουργέ και εσείς στο Υπουργείο Υγείας να έχετε κρατήσει τη λογική. Δεν γίνεται. Μπορείτε να μου εξηγήσετε ένα απλό πράγμα; Τρελαθήκανε; Γιατί απεργούν; Γιατί διαφωνούν;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Έχω δύο πολύ απτές και απλές εξηγήσεις, αν θέλετε τις ακούτε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Παρακαλώ. Γι’ αυτό σας ρωτώ. Υπάρχει η πρωτοβουλία για όλη την κίνηση από τους γιατρούς του ΙΚΑ. Φυσικά τον αγώνα τους πλαισιώνουν και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και οι λοιποί σύλλογοι, οι νοσοκομειακοί γιατροί που κάνουν και αυτοί μια συμπαράσταση σε επίπεδο ηγεσίας, γιατί η βάση δεν…

Δ. ΒΑΡΝΑΒΑΣ: Δεν κάνουμε συμπαράσταση, απεργούμε κ. Λοβέρδο, αφήστε τα.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Απεργείτε, να δούμε σήμερα το ποσοστό σας σε όλη την Ελλάδα. Να δούμε σήμερα το ποσοστό απεργίας σας σε όλη την Ελλάδα. Ήταν 0,3 την περασμένη βδομάδα, θα δούμε πόσο θα είναι.

Δ. ΒΑΡΝΑΒΑΣ: Αυτά είναι τα κόλπα του κ. «Μπουσιώνη», παίξτε τα αλλού.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Κόλπα και μάλιστα με έναν τρόπο απαξιωτικό που μιλάτε για όλους τους ανθρώπους της υγείας, δικαίωμά σας. Όμως ακούστε, είπαμε ότι έχουμε τη δυνατότητα, μάλλον τη βεβαιότητα ότι τα συνταγολόγια των ασφαλισμένων του ΙΚΑ που τώρα είναι με τη μορφή συνταγολογίου στο γραφείο του ιατρού του ΙΚΑ, να περνάνε στους ασφαλισμένους.

Ο κ. Αμπατζόγλου, ως Διοικητής του ΙΚΑ αγόρασε 7 εκατ. συνταγολόγια. Είναι στις αποθήκες του ΙΚΑ ακόμη. Πρέπει να διανεμηθούν στους ασφαλισμένους, όπως έχουν οι ασφαλισμένοι όλων των Ταμείων. Ένα που δε θέλουν. Και δεύτερο που δε θέλουν είναι ο πολλαπλασιασμός των γιατρών, που από 7 χιλιάδες που είναι σήμερα στο ΙΚΑ θα γίνουν όλοι οι γιατροί που είναι συμβεβλημένοι και με τα άλλα Ταμεία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί δε το θέλουν αυτό; Γιατί χάνουν πελάτες; Χάνουν λεφτά;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Γιατί κ. Οικονόμου…

Δ. ΒΑΡΝΑΒΑΣ: Θέλει ο Υπουργός να κάνουμε ένα διάλογο ή θέλει να μιλάει συνέχεια; Εντάξει, ας μείνει στο θεωρείο του.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Βαρνάβα, ερχόμαστε.

Δ. ΒΑΡΝΑΒΑΣ: Δε δίνει ούτε κόμμα, ούτε τελεία, ούτε θέλει διάλογο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πείτε το, απαντήστε, ολοκληρώστε κ. Υπουργέ για να ακουστεί και ο κ. Βαρνάβας. Ελάτε, ολοκληρώστε παρακαλώ.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Γιατί, κ. Οικονόμου, κ. Λυριτζή είναι πάρα πολύ απλό. Ότι από 7 χιλιάδες γιατρούς, στους οποίους αντιστοιχούνται 5 εκατ. ασφαλισμένοι, πάμε πια σε ένα ενιαίο σύστημα με το 92% των ασφαλισμένων μέσα, με τουλάχιστον 26 - 27 χιλιάδες γιατρούς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα χάνουν λεφτά λέτε. Χάνουν λεφτά, πελάτες, αυτό λέτε εσείς.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Και ακούστε με, και με τους καινούργιους γιατρούς που θα προσλαμβάνουμε, με βάση το καθεστώς το νομοθετικό που θα διέπει τη λειτουργία τους και το οποίο θα το συναποφασίσουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μία τελευταία ερώτηση πριν πάμε στον κ. Βαρνάβα.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Κύριε Λυριτζή αναρωτηθήκατε γιατί 27 χρόνια οι Υπουργοί δεν μπόρεσαν να κάνουν την πρωτοβάθμια υγεία;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό πρέπει να δώσετε απάντηση οι Υπουργοί.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ήθελαν. Όχι εγώ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι Υπουργοί πρέπει να δώσετε την απάντηση. Δεν τους άφηναν οι γιατροί; Είναι τόσο σκληρό το κατεστημένο των γιατρών, αυτό που λέμε τόσα χρόνια; Γιατί;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Πήγαμε τον Ιούλιο, κ. Οικονόμου, το άρθρο 31 στον Ασφαλιστικό νόμο ψηφίστηκε, που αφορούσε αυτό που γίνεται σήμερα, σε ένα πλαίσιο. Ερχόμαστε τώρα, το εξειδικεύουμε, για να παράσχουμε φροντίδα στον ασφαλισμένο, να μην ταλαιπωρείται στις ουρές, να μην τραβάει αυτά που τραβούσε πριν τις απεργίες. Να με παίρνουν τηλέφωνο εμένα από τον Ασπρόπυργο και να μου λένε ότι είναι στημένοι ηλικιωμένοι άνθρωποι στις 4 το πρωί, για να ’ρθει ο γιατρός στις 9 και να εξεταστούν το καλοκαίρι;

Κύριε Οικονόμου, μου είπε μία κοπέλα, μου το είπε, δεν θα το ξεχάσω ποτέ μου. Μου λέει, κύριε, εγώ δεν είμαι δημόσια υπάλληλος, έχω πάρει από το αφεντικό μου άδεια για σήμερα. Έφερα τον πατέρα μου απ’ τα χαράματα. Είναι 2 και δεν τον έχουν εξετάσει ακόμη. Αύριο δεν θα έχω άδεια να τον ξαναφέρω. Δώσε μια λύση. Πάμε να δώσουμε αυτή τη λύση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσείς θα λύσετε το πρόβλημα; Αυτό που είπατε, το λύνετε με το νομοσχέδιο;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Θα το λύσουμε, ναι. Και καθιστούν αυτή τη λύση όμηρο της επί 20 χρόνια ομηρίας, πόσα λεφτά θα παίρνουν. Όχι. Αυτό θα γίνει και διαβεβαιώνω, κ. Λυριτζή, κ. Οικονόμου, σας διαβεβαιώνω, σας μιλάω σας είπα εν τιμή, το άρθρο 26 μεταφέρει το καθεστώς του καθενός στο νέο Οργανισμό. Διαβάστε το. Το έχω διαβάσει δημοσίως 15 φορές. Δεν θα μας απαγορεύσουν, όμως, να διαμορφώσουμε το νέο status, το νέο καθεστώς, όπως μπορούμε να το κάνουμε, όπως αντέχουν τα Ταμεία και όπως θα θέλει ο συμβαλλόμενος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μία ερώτηση τελευταία πριν περάσουμε στον κ. Βαρνάβα. Οι γιατροί οι οποίοι θα αρνηθούν, οι οποίοι είναι συμβεβλημένοι με τα άλλα ταμεία και θα αρνηθούν να ενταχθούν σε αυτό το καινούργιο σύστημα, υπάρχει περίπτωση να τους λύσετε τις συμβάσεις; Και να εντάξετε στο σύστημα άλλους γιατρούς;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Τι σημαίνει;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να μην είναι συμβεβλημένοι πια.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Δεν θέλουμε να κάνουμε κάτι τέτοιο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ρωτώ.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Αν κάποιος δε θέλει να συμβληθεί με τον ΕΟΠΥΥ, θα τον υποχρεώσουμε δικτατορικά να συμβληθεί; Όχι. Θα πει εγώ δε σας θέλω κύριοι. Είχα μια σύμβαση με τον ΟΠΑΔ, δεν τη θέλω άλλο. Θα τον υποχρεώσουμε να συμβληθεί;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Προφανώς.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Αλλά αν επιθυμεί, εμείς θέλουμε να παραμείνει. Και ρωτήστε, σας παρακαλώ πάρα πολύ, όταν βρείτε ένα γιατρό του ΙΚΑ απέναντί σας, γιατί ο κ. Βαρνάβας είναι νοσοκομειακός και θέλω να ξέρετε ότι του το έχω αποδείξει ότι η εκτίμησή μου στο πρόσωπό του είναι απεριόριστη. Ας φωνάζει και ας μου λέει.

Και μάλιστα ανήκει στους συνδικαλιστές με τους οποίους το Υπουργείο συζητάει, γιατί είναι ένας έντιμος άνθρωπος με καθαρές απόψεις. Μπορεί να συγκρουόμαστε, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα. Εμείς δεν τον υποτιμούμε, τον σεβόμαστε. Δεν είναι γιατρός, όμως, του ΙΚΑ. Ρωτήστε έναν γιατρό του ΙΚΑ, αμείφθηκε ποτέ κατά πράξη και περίπτωση που θέλει σήμερα να αμείβεται; Ποτέ. Γιατί το ζητάει τώρα; Για να μη γίνει η πρωτοβάθμια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ένας γιατρός του ΤΕΒΕ σας απαντάει εδώ. Βλέπω, λέει, καθημερινά 25 παιδιά του ΤΕΒΕ σε 4 ώρες ωράριο καθημερινά και παίρνω 600 ευρώ το μήνα. Πού είναι τα 1.200, που λέει ο Υπουργός;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να δώσετε τα ονόματα γιατρών που παίρνουν 1.200 στον αέρα.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Βεβαίως, υπάρχει μία κλιμάκωση στον ΟΑΕΕ όπως σας είπα. Στον ΟΑΕΕ ισχύει και ένα σύστημα, θα σας το πει πολύ καλά ο κ. Βουδούρης, ο Πρόεδρός του, η κ. Δρέττα, ο κ. Κουτρουμάνης…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τα συζητάγαμε χθες, εδώ τους είχαμε.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Υπάρχει ένα σύστημα των επιλογών των ασφαλισμένων. Εγώ ο Λοβέρδος που είμαι ασφαλισμένος γιατί είμαι έμπορος, δε θέλω τον Λυριτζή, θέλω τον Οικονόμου. Μάλιστα, εγώ θα τους ήθελα και τους δύο γιατί είναι Ολυμπιακοί, αλλά εν πάση περιπτώσει δε θέλω…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν τίθεται θέμα για μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στον γιατρό δεν υπάρχει το οπαδικό, γιατί άμα σου βγει σκιτζής καήκαμε.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Δε θέλω τον γιατρό Λυριτζή, θέλω τον γιατρό Οικονόμου, και αυτό φτάνει σε ένα σημείο να έχει ένας γιατρός πάρα πολλές επιλογές στο πρόσωπό του και ένας άλλος να μην έχει τόσες. Η διακύμανση στον ΟΑΕΕ λέει ο κ. Βουδούρης, δεν έχω πια την εποπτεία του Οργανισμού…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μπορεί να φτάσει μέχρι τα 1.200.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Μπορεί να φτάσει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σαφές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, μείνετε…

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Αυτό – αφήστε με – σας πληροφορώ και τώρα, με πιστεύετε – δεΝ με πιστεύετε, εγώ πρέπει να το πω γιατί το έχω ζήσει. Γι' αυτά τα 600, τα 800, τη διακύμανση, τα 1.200 ευρώ, γίνεται μία μάχη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάχη γίνεται, έτσι είναι.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Και δυστυχώς το πελατειακό κράτος λειτούργησε και εκεί επί ΠΑΣΟΚ και επί Νέας Δημοκρατίας μια χαρά. Και στο παρελθόν οι σχέσεις…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ωραία που το παραδέχεστε κ. Υπουργέ. Ωραία που το λέτε και το λέτε με μια άνεση κιόλας.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Εγώ λέω την αλήθεια. Λέω την αλήθεια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εγώ αν ήμουν Υπουργός δε θα το έλεγα αυτό έτσι εύκολα.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Όχι, γιατί, να κρύβω την αλήθεια;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι θα πω; Θα πω: πω πω τι χάλια τα κάναμε, ντρέπομαι γι' αυτό που φτιάξαμε;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Για να κρύβω την αλήθεια;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι, αλλά ξέρετε κ. Λοβέρδο, θα σας πει ένας πολίτης: και γιατί τον Λοβέρδο που ήταν στο προηγούμενο πελατειακό κράτος να του δείξω εμπιστοσύνη στο σημερινό;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ε, ναι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι έγινε, άγγελος;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Αυτό θα το πει ο πολίτης, όποτε καλείται να επιδοκιμάσει, ή να αποδοκιμάσει έναν πολιτικό…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Προφανώς, στην ώρα του.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μα προφανώς, έτσι είναι, ναι.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Εγώ δε θα λέω ψέματα. Θα λέω αυτό που είναι. Παρότι τώρα, κ. Οικονόμου…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, επειδή μας πιέζουν, μπορούμε δύο λεπτά, να μας δώσετε χρόνο δύο λεπτών για ένα διάλειμμα για να έρθουμε να ολοκληρώσουμε με 2 – 3 ερωτήσεις; Κάντε μας τη χάρη.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Να κλείσω όμως τη φράση μου;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κλείστε αυτή τη φράση και πάμε στο διάλειμμά μας. Κλείστε την.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Παρότι ήταν έτσι και παρότι δεν είναι έτσι, τουλάχιστον εγώ παρεμβάσεις δεν έκανα, υπήρχε μεγάλη πίεση γι' αυτές τις συμβάσεις να εισέλθουν γιατροί σ' αυτές. Δεν μπορεί τώρα να μας λένε να τις καταργήσουμε αυτές, δε γίνεται. Αλλά για τον ΟΠΑΔ…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπήρχε η πίεση γιατί υπάρχει πληθωρισμός των γιατρών κ. Υπουργέ. Σκοτώνονται οι γιατροί να δουλέψουν, προφανώς, το ξέρουμε αυτό που λέτε. Δεν είναι νέο αυτό που λέτε. Εδώ παρακαλάνε για μία εφημερία οι άνθρωποι.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Κύριε Οικονόμου, 72.000 γιατροί στην Ελλάδα, υπερδιπλάσιοι απ’ ό,τι στη Γαλλία, στην Αγγλία, στην Ιταλία, στην Ισπανία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έτσι είναι, σωστό.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Δεν μπορεί, όμως, το Ταμείο που έχει μπει τόσο μέσα από αυτό το λόγο, να φορτωθεί την αποκατάσταση…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εντάξει, αλλά δε θέλουμε και τους γιατρούς να πεινάνε κ. Υπουργέ.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Όχι, βέβαια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μισό λεπτό Δημήτρη. Μείνετε κ. Λοβέρδο, να θέσει ορισμένα ερωτήματα…

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Γι' αυτό αποκρούω με τρόπο απόλυτο, για να το καταλάβει ο καθένας που μας ακούει, ότι πρότυπό μας είναι οι συμβάσεις των 650 ευρώ στις οποίες θα υποχρεώσουμε τους γιατρούς του ΙΚΑ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το αποκρούετε αυτό, ωραία.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Δεν υπάρχει αυτό. Δεν υπάρχει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να θέσει τα ερωτήματα ο κ. Βαρνάβας και συνεχίζουμε.

ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εδώ είμαστε και είναι μαζί μας ο Υπουργός Υγείας βεβαίως ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το τι μηνύματα έχουν έρθει, τι e-mail έχουν έρθει κ. Υπουργέ, απίστευτο, και κ. Βαρνάβα. Και για τους δύο είναι όλα αυτά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Βαρνάβα – Πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών – και απογοητευμένων ανθρώπων μηνύματα από την όλη κατάσταση. Κύριε Βαρνάβα, εγώ ακούω από τον Υπουργό να υποστηρίζει μερικά πράγματα τα οποία είναι σε πλήρη αντίθεση με αυτά που υποστηρίζετε εσείς. Δηλαδή λέει: ποια 600; 1.200 παίρνουν του ΙΚΑ και δεν αλλάζει τίποτα. Στο άλλο σύστημα παραμένουν οι άνθρωποι με τα λεφτά που είναι και θα δούμε με τους καινούργιους, ένα.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Όχι, κύριε Λυριτζή…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Παρακαλώ.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Υπάρχουν τα 600, τα 800. Υπάρχει διακύμανση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ωραία, εντάξει. Θέλω να πω ότι δεν αλλάζει τίποτε επ’ αυτού.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Και κυρίως οι γιατροί του ΙΚΑ που προσφέρουν εξαρτημένη εργασία, τι 600; Τι είναι αυτό που λέτε;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι, είναι 1.200 – 1.500, πόσα είναι.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Αυτό είναι αναλήθεια, για να μην πω τίποτε άλλο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και οι ίδιοι το λένε ότι τόσα παίρνουν. Όχι 600, εννοώ 1.500.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ότι θα γίνουν, λέει, 650 για τους γιατρούς του ΙΚΑ. Τι είναι αυτά τα πράγματα; Τι είναι αυτά τα πράγματα;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Διευκρινίζει λοιπόν, όπως ακούσατε, ότι δεν αλλάζει κάτι επ’ αυτού, ότι δίνει τη δυνατότητα να απλωθεί ο πελάτης, ο άρρωστος άνθρωπος σε περισσότερους γιατρούς, άρα να γλιτώσουμε από τις ουρές και ταυτόχρονα να υπάρξει και ένας έλεγχος και στα ζητήματα που αφορούν τη συνταγογράφηση έχοντας ο ίδιος ο ασφαλισμένος το συνταγολόγιο στα χέρια του και όχι ο γιατρός.

Ταυτόχρονα και εσείς ξέρετε ως γιατρός ότι σ' αυτόν τον κόσμο άγιος δεν είναι κανένας και ότι πολλοί από τους γιατρούς που είναι συνδεδεμένοι και του ΙΚΑ και των άλλων ταμείων, πάει ο ασφαλισμένος και του λέει: κάνε μου την εξέταση. Του κάνει την εξέταση. Γράφει με βάση το ταμείο την εξέταση, του παίρνει και ένα εικοσάρικο παραπάνω. Ότι όλο αυτό μπορεί να διευκολυνθεί ως σύστημα, υποστηρίζεται από την πλευρά του. Τον ακούσατε τον κ. Υπουργό. Πού είναι το πρόβλημα τώρα; Άλλοι έχουμε αρχίσει αυτή την ιστορία με τα λεφτά. Δεν είναι να διευκολύνουμε τον έρμο τον ασφαλισμένο;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σ' αυτό απάντησε ο Υπουργός με τα χρήματα.

Δ. ΒΑΡΝΑΒΑΣ: Να διευκρινίσω ότι εμείς ως νοσοκομειακοί γιατροί δε διεκδικούμε λεφτά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι εσείς, αλλά…

Δ. ΒΑΡΝΑΒΑΣ: Αλλά πριν πω οτιδήποτε άλλο, επειδή άκουγα χθες και τον κ. Ροβέρτο Σπυρόπουλο, ακούω σήμερα και τον Υπουργό, θα περίμενα πριν από οτιδήποτε άλλο να ζητήσουν μια συγγνώμη γι' αυτόν τον κόσμο που ταλαιπώρησαν χθες. Αντί για συγγνώμη, λίγο ως πολύ θα τους βγάλουν και ενόχους τους ανθρώπους τους οποίους ταλαιπώρησαν, με τους πεθαμένους, με τους λαθρεπιβάτες, με όλα αυτά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εντάξει από τη μία πλευρά, αλλά και από τη δική σας πλευρά; Με τους γιατρούς που αρνούνται να προσφέρουν υπηρεσία και λέει ότι εγώ δεν καλύπτομαι, απεργώ και δεν κάνω;

Δ. ΒΑΡΝΑΒΑΣ: Σας είπα.. Εντάξει, δικαίωμά τους είναι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δικαίωμά τους, αλλά εκείνοι συμβάλλουν στην ταλαιπωρία.

Δ. ΒΑΡΝΑΒΑΣ: Εμείς έχουμε καλύψει τα νοσοκομεία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τώρα θα απαντήσετε στα ουσιαστικά κ. Βαρνάβα, γιατί εδώ ο Υπουργός τοποθετήθηκε με σαφήνεια κατά τη γνώμη μου.

Δ. ΒΑΡΝΑΒΑΣ: Στα ουσιαστικά. Αναφορικά με το θέμα της πρωτοβάθμιας φροντίδας….

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Και γι' αυτό έχω να πω αν μου επιτρέπετε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μετά.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ή τώρα, ή μετά τον κ. Βαρνάβα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μετά τον κ. Βαρνάβα.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Βεβαίως.

Δ. ΒΑΡΝΑΒΑΣ: Δε γίνεται σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με όλα αυτά που προσπαθεί να κάνει ο κ. Λοβέρδος. Όλοι οι προηγούμενοι Υπουργοί που θέλησαν να κάνουν σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ο τελευταίος ήταν ο κ. Στεφανής, ο οποίος κατέθεσε και νόμο και ψηφίστηκε και ο νόμος το 2004 λίγο πριν από τις εκλογές, είχαν κάνει μια κοστολόγηση. Είχαν βγάλει πόσο θα κοστίσει αυτό το πράγμα. Σε δραχμές οι παλαιότεροι Υπουργοί το είχαν κοστολογήσει 300 δισεκατομμύρια δραχμές. Σήμερα το Υπουργείο Υγείας δεν έχει καμία μελέτη του πόσο θα κοστίσει αυτό το πράγμα. Μάλλον σκέφτονται ότι θα τους αποφέρει και κέρδος όλη αυτή η ιστορία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μα γιατί να κοστίσει κάτι; Εμένα θα μου δώσει τη δυνατότητα από το να πηγαίνω μόνο στον γιατρό Οικονόμου, να πηγαίνω στον γιατρό Οικονόμου ή στον γιατρό Λοβέρδο ή στον γιατρό Βαρνάβα ή στο γιατρό Κώστα, όποιον βρω εύκαιρο, αντί να στήνομαι στην ουρά.

Δ. ΒΑΡΝΑΒΑΣ: Σας είπα, πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας δεν είναι να πηγαίνεις απλά σε έναν γιατρό στο ιδιωτικό του ιατρείο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τώρα δεν το έχουμε ούτε αυτό, γιατρέ.

Δ. ΒΑΡΝΑΒΑΣ: Είναι να στήσεις τα Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Προφανώς. Τα έλεγαν χρόνια. Τα λένε όλοι αυτά.

Δ. ΒΑΡΝΑΒΑΣ: Τα οποία τα εγκαινιάζουν και τα ξανα-εγκαινιάζουν και λειτουργούν με τρεις γιατρούς συμβασιούχους κλπ. Να λειτουργήσεις τα Κέντρα Υγείας αγροτικού τύπου. Να φτιάξεις τα δίκτυα γιατρών. Να λειτουργήσει ομάδες υγείας με γιατρό, κοινωνικό λειτουργό, νοσηλεύτρια κλπ. Όλο αυτό το πλέγμα κοστίζει για να το στήσεις.

Η κυβέρνηση πιστεύει ότι δε θα κοστίσει τίποτα σ' αυτήν, απλά θα συνενώσει αυτό που είπαμε νωρίτερα, τις τρεις αθλιότητες και θα βγάλει μία ευτυχία. Αυτό αποπνέει η όλη στάση της κυβέρνησης, ευτυχία. Δεν είναι έτσι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να ρωτήσω, γιατρέ, κάτι; Είναι χειρότερο από το προηγούμενο;

Δ. ΒΑΡΝΑΒΑΣ: Χειρότερο θα γίνει από το προηγούμενο διότι..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή υπάρχει χειρότερο από αυτό που ζούμε με το ΙΚΑ; Υπάρχει χειρότερο; Να πηγαίνει ο έρμος ο γέρος άνθρωπος ας πούμε, που έχει πληρώσει μια ζωή τα ασφαλιστικά του δικαιώματα, εντάξει, και να στήνεται στην ουρά από τις 4 το πρωί; Είναι χειρότερο από το να περιμένει ενάμιση μήνα, δύο μήνες; Είναι χειρότερο να σηκώνει το τηλέφωνο και να μην μπορεί να βρει άκρη; Υπάρχει τίποτα χειρότερο από αυτό και πιο απάνθρωπο και απαξιωτικό;

Δ. ΒΑΡΝΑΒΑΣ: Κι όμως και με το μνημόνιο πιστεύαμε ότι δεν υπάρχει χειρότερο. Κάθε μέρα διαπιστώνουμε με τα επικαιροποιημένα μνημόνια ότι όλο και χειρότερα μπορούν να υπάρξουν. Να πω κάτι άλλο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εδώ σε τι δυσκολεύει η κατάσταση των ασφαλισμένων; Και ο κ. Υπουργός και εσείς στην υπηρεσία των πολιτών είστε στην πραγματικότητα, από άλλη θέση ο κ. Υπουργός, από άλλη εσείς.

Δ. ΒΑΡΝΑΒΑΣ: Σαφέστατα. Το σύστημα υγείας δεν υπάρχει για μας. Για τους πολίτες υπάρχει και εμείς το υπηρετούμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Προφανώς. Εσείς, κατά τη γνώμη σας, σε τι δυσκολεύει τον ασφαλισμένο; Σε τι του κάνει τη ζωή χειρότερη αυτό που προτείνεται; Προτείνεται με «αι».

Δ. ΒΑΡΝΑΒΑΣ: Μα αν δεν λειτουργήσουν οι συλλογικές δομές που σας λέω, τα Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου επί παραδείγματι, τα οποία είναι βασικές δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, και το μόνο το οποίο σκέφτεται η κυβέρνηση είναι τα ιδιωτικά ιατρεία στα οποία θα στέλνει τον καθένα με το βιβλιάριό του, θα παίρνει μία συνταγή και θα φεύγει…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, είναι μια ανακούφιση ακόμα κι αυτό. Ακόμα κι έτσι να γίνει κ. Βαρνάβα χωρίς να μην κάνει τίποτα άλλο το νομοσχέδιο, που εγώ σας λέω ότι το νομοσχέδιο είναι άχρηστο και δεν κάνει τίποτα, κάνει μόνο αυτό, κι είναι ανακούφιση για τον ασφαλισμένο, πως θα το κάνουμε τώρα;

Δ. ΒΑΡΝΑΒΑΣ: Μα το ζητούμενο δεν είναι να δώσουμε χαπάκια και ασπιρίνες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εντάξει συμφωνώ βεβαίως.

Δ. ΒΑΡΝΑΒΑΣ: Το θέμα είναι να φτιάξουμε μία πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας την οποία..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Προφανώς, εντάξει, ολοκληρωμένη όπως την περιγράφετε, εντάξει.

Δ. ΒΑΡΝΑΒΑΣ: Την οποία από το 1983 κοιτάζουμε, εφτά Υπουργοί την ανέλαβαν και δεν την έφτιαξαν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με τα οικονομικά εσείς συμφωνείτε, έτσι όπως τα περιέγραψε τώρα ο Υπουργός;

Δ. ΒΑΡΝΑΒΑΣ: Όχι φυσικά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί όχι; Άλλο θα γίνει δηλαδή από αυτό που λέει;

Δ. ΒΑΡΝΑΒΑΣ: Αυτά τα οποία λέει ο κ. Υπουργός για 1.200 ευρώ και λοιπά;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το ΙΚΑ δεν έχει εξαρτημένη σχέση;

Δ. ΒΑΡΝΑΒΑΣ: Το ΙΚΑ έχει εξαρτημένη σχέση αλλά όλα..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάει, το βγάλουμε το ΙΚΑ, έφυγε αυτό.

Δ. ΒΑΡΝΑΒΑΣ: Αλλά όλα θα υπαχθούν στο επικαιροποιημένο μνημόνιο. Ας λέει ότι θέλει η Κυβέρνηση, όλα θα υπαχθούν στο επικαιροποιημένο μνημόνιο. Αυτό είναι ευαγγέλιο πλέον για την Κυβέρνηση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή ο Υπουργός λέει ανακρίβειες;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Μπορώ να απαντήσω;

Δ. ΒΑΡΝΑΒΑΣ: Να πω και κάτι ακόμα για να ολοκληρώσω. Σε ζητήματα που αφορούν τους νοσοκομειακούς γιατρούς, είχαμε μία κλαδική συμφωνία που προέβλεπε ασφαλή προγράμματα εφημέρευσης. Αυτή τη στιγμή έχει διαλυθεί όλη η Ελλάδα εφημεριακά, τα νοσοκομεία της Δυτικής Μακεδονίας, θυμάστε καλά τις διαδηλώσεις που έγιναν εκεί, που πέθαναν παιδιά και λοιπά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με τις εφημερίες λέτε τις συνεχόμενες.

Δ. ΒΑΡΝΑΒΑΣ: Με τις εφημερίες. Αντί να βελτιώσει το σύστημα εφημέρευσης, αντί να φτιάξει πρότυπα εφημέρευσης για την επαρχία για να μπορέσουν να δουλέψουν τα νοσοκομεία της επαρχίας, το έχει φρακάρει.

Δηλαδή δεν προχωράει στους δύο χιλιάδες διορισμούς, τους έχουν παγώσει τους δύο χιλιάδες διορισμούς, με αποτέλεσμα ακόμα και σε νοσοκομεία που έχουν προκηρύξει θέσεις λόγω της φοβερής υποστελέχωσης που έχουν δεν πηγαίνουν γιατροί στη Φλώρινα στην Καστοριά και λοιπά στα νησιά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν πάνε στην επαρχία, δεν πάνε.

Δ. ΒΑΡΝΑΒΑΣ: Δηλαδή δεν πάει κανείς σε ένα νοσοκομείο στο οποίο θα είναι αναγκασμένος να κάνει 15 μέρες το μήνα εφημερία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βέβαια, βέβαια.

Δ. ΒΑΡΝΑΒΑΣ: Σου λέει καλύτερα να πάω κρατούμενος στις φυλακές, παρά να πάω εκεί.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ετέθησαν μερικά ζητήματα από τον κ. Βαρνάβας, κύριε Λοβέρδο ορίστε.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ετέθησαν πολλά και ουσιαστικά θέματα.

Πρώτον θέλω να ξεκινήσω από τη βασική μας θέση. Γιατί, κ. Λυριτζή, κ. Οικονόμου, ένας γιατρός συμβεβλημένος με τρία τέσσερα, ή πέντε Ταμεία και ένας με κανένα; Όχι, ένα είναι το Ταμείο και συμβάλλονται 26 χιλιάδες σήμερα, 35 χιλιάδες αύριο, όχι όλοι αλλά περισσότεροι γιατροί, αλλά ένας με ένα Ταμείο, με το Ταμείο που θα ενώσει τέσσερα Ταμεία, όχι τρία όπως λέει ο κ. Βαρνάβας.

Δεύτερον, γιατί το καλοκαίρι με το νόμο τον Ασφαλιστικό
-ακούστε τώρα τι τρέλα σε αυτή τη χώρα- εξομοιώσαμε τη συμπεριφορά όλων των Ταμείων απέναντι στους διαβητικούς. Έπρεπε να ψηφίσουμε νόμο για να είναι ο διαβητικός του ΙΚΑ ίσος με τον διαβητικό του ΟΑΕΕ;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έπρεπε μάλλον.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Δηλαδή τι τρέλα είναι αυτή;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μα σε αυτό το κράτος ζούμε κ. Λοβέρδο, σε αυτό ζούμε, όπου επικρατεί η παράνοια παντού.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Δεν πρέπει να τα διορθώσουμε αυτά;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Προφανώς, ασφαλώς.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Άρα, λοιπόν, εξομοίωση της συμπεριφοράς των Ταμείων απέναντι στους αρρώστους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να τα διορθώσουμε, να μη φτάσουμε στο σημείο όμως να γράφουμε συνταγές άλλα αντ΄ άλλων.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ναι, ναι, θα το δείτε, αυτά θα έχουν αλλάξει μέχρι την 1η Ιουνίου που θα αρχίσει η πιλοτική εφαρμογή στην Κρήτη.

Τρίτο σημείο, λέει ο κ. Βαρνάβας και συμφωνώ απόλυτα, λέει γιατί να πάτε σε μία πρόσθεση δυνάμεων και να μην κοιτάξετε να φτιάξετε και κέντρα ιατρικά αστικού τύπου και τα λοιπά. Δεν έχουμε τη δυνατότητα οικονομικά να το κάνουμε τώρα, επειδή, όμως, δεν έχουμε αυτή την οικονομική δυνατότητα μας απαγορεύει κανείς να πούμε έχει 12,5 χιλιάδες γιατρούς συμβεβλημένους στον ΟΠΑΔ, τους βάζουμε στο σύστημα, έχει 7 χιλιάδες το ΙΚΑ και τους βάζουμε στο σύστημα, έχει 4.200 ο ΟΑΕΕ και τους βάζουμε στο σύστημα.

Λοιπόν, όλοι αυτοί μαζί συν τους γιατρούς στα κέντρα υγείας, στους γιατρούς στα πολυϊατρεία του ΙΚΑ, όλοι αυτοί γίνονται σημεία του ενιαίου πρωτοβάθμιου συστήματος, για να μπορεί ο πολίτης να μη στήνεται στις ουρές και να πηγαίνει γρήγορα. Ζητήσαμε από την κα Κουρουπάκη, νέα Βουλευτή που πήρε τη θέση του κ. Σκουλάκη στα Χανιά που βγήκε Δήμαρχος.

Η οποία είναι ελέγκτρια του ΙΚΑ και την παρακαλέσαμε και μας έφερε και την Παρασκευή στο διάλογο που δε συμμετέχουν οι κύριοι, δικαίωμά τους, καταθέσαμε το χάρτη του νομού Χανίων.

Δ. ΒΑΡΝΑΒΑΣ: Αμάν κ. Υπουργέ, δεν κάνατε διάλογο πριν και τώρα..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μου επιτρέπετε κ. Υπουργέ; Μισό λεπτό κ. Υπουργέ να το κλείσουμε αυτό; Γιατί δεν πηγαίνετε στο διάλογο κ. Βαρνάβα;

Δ. ΒΑΡΝΑΒΑΣ: Ποιο διάλογο κ. Λυριτζή;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή γιατί δεν μπορείτε να κάτσετε σε ένα τραπέζι και τα συζητάμε από την τηλεόραση;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή.

Δ. ΒΑΡΝΑΒΑΣ: Όταν καθίσαμε τέσσερις φορές και κάναμε προτάσεις επί προτάσεων στον Υπουργό και δεν έλαβε υπόψιν του καμία πρόταση, έρχεται τώρα που το νομοσχέδιο είναι υπό ψήφιση στη Βουλή και μας λέει ελάτε να συζητήσουμε; Δηλαδή είναι συζήτηση αυτή;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Μπορώ να συνεχίσω;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, ναι.

Δ. ΒΑΡΝΑΒΑΣ: Αυτό το είπατε κι εσείς νωρίτερα, ο Αβραμόπουλος έκανε διάλογο πολύ πιο σοβαρό και συγκροτημένο παρά αυτό το..

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Με τον κ. Βαρνάβα έχουμε συναντηθεί με την Ομοσπονδία του πάνω από τέσσερις φορές, πάμε παρακάτω.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι αυτό έγινε, άρα;

Δ. ΒΑΡΝΑΒΑΣ: Τέσσερις φορές, σας το είπα.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Στο νομό Χανίων, λοιπόν, είδαμε ποιοι είναι οι συμβεβλημένοι, βρήκαμε πάρα πολλούς στο κέντρο της πόλης και πολύ λιγότερους στην Περιφέρεια, άρα, πρέπει να διαμορφωθεί ο χάρτης με τους καινούριους, να συμπληρώσουμε και τον υπόλοιπο νομό, για να είναι ένας αγρότης, ένας άνθρωπος που μένει σε ένα χωριό, ένας Χανιώτης κοντύτερα στο γιατρό του.

Λέει τρίτο θέμα και εδώ θα συμφωνήσω, δεν υπάρχουν πάρα πολλά λεφτά και στα Ταμεία. Σας ενημερώνω για δύο πράγματα, πρώτον ότι το κράτος δίνει κάθε χρόνο στον Ενιαίο Οργανισμό 1,5 δισ. και δεύτερον για πρώτη φορά στην ελληνική ιστορία ο ΟΠΑΔ, δηλαδή το Ταμείο του δημοσίου γίνεται Ταμείο και επιτέλους, επιτέλους το Ελληνικό Κράτος θα πληρώνει εργοδοτικές εισφορές και εισφορές εργαζομένων με το μήνα και αυτά τα χρήματα θα πάνε στον Ενιαίο Οργανισμό.

Δεν έχουμε τα χρήματα για να κάνουμε τα κέντρα υγείας αστικού τύπου όπως θα θέλαμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πόσο μειώνονται οι δαπάνες συνολικά για την υγεία κ. Υπουργέ, πόσο θα μειωθούν;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Φέτος με το σύστημα των νοσοκομείων και το κεντρικό σύστημα δαπανών του Υπουργείου το πρόγραμμά μας είναι να μειωθούν 1 δισ. 400 εκατομμύρια ευρώ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και με μειωμένο λοιπόν αυτό το ποσό που λέτε θα έχουμε καλύτερη υγεία;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Δεν έχει σχέση, τα χρήματα αυτά..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν έχει σχέση; Εκτός αν γίνεται εξορθολογισμός δηλαδή.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Όχι, όχι, αυτά τώρα που λέτε είναι τα Ταμεία. Τα χρήματα που σας λέω εγώ είναι για τα νοσοκομεία, για τα οικογενειακά επιδόματα, για τη μισθοδοσία, για τον ΟΠΑΔ τις λειτουργίες του σε σχέση με τα φαρμακεία τους γιατρούς και τα λοιπά.

Δ. ΒΑΡΝΑΒΑΣ: Στα νοσοκομεία που κόψατε 50% τους προϋπολογισμούς.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Θα πω, αφήστε, θα πω και θα κλείσω.

Το τέταρτο θέμα που θέτει και είναι πάρα πολύ σοβαρό, δεν αφορά την πρωτοβάθμια υγεία και το κοντύτερα στον πολίτη γιατρό, είναι ένα άλλο που είπε ο κ. Πρόεδρος. Είπε ότι υπάρχει μεγάλη αδικία με τους γιατρούς των νοσοκομείων της περιφέρειας στις εφημερίες.

Το υπογράφω, είναι έτσι. Το καλοκαίρι ψηφίστηκε ένας νόμος που δικαιώνει τους γιατρούς της Αθήνας, επιτρέποντάς τους μάλιστα να παίρνουν και κάτι εφημερίες, οι οποίες… τελίτσες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, οι οποίες δεν είναι;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ακούστε, τους γιατρούς, όμως, της περιφέρειας τους τσάκισε, γιατί ένας γιατρός καλείται να κάνει 12-13 εφημερίες και να πληρωθεί για 7.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δε γίνεται, πρέπει να προσλάβετε γιατρούς, θα σας απαντήσει κάποιος.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Όχι, η πρόσληψη είναι ένα θέμα, στο οποίο δεν έχει δίκιο, αν μου επιτρέψετε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Παρακαλώ.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Εδώ στο σχέδιο νόμου το ζητάγαμε από τον ενιαίο χώρο των γιατρών. Δεν κατέστη δυνατόν χωρίς μαξιμαλιστικούς όρους να μας πούνε κάτι που να μπορεί να γίνει στην πράξη δηλαδή. Έχουμε στο σχέδιο νόμου ρύθμιση, η οποία το πλαφόν το ανώτατο όριο των 9 -ξέρει ο κ. Βαρνάβας- το πάμε 12, να μπορεί δηλαδή ένας γιατρός της περιφέρειας να καλύπτεται σε 12 εφημερίες. Τι δεν μπορώ να κάνω;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα, να κάνει παραπάνω, ωραία εντάξει σωστό.

Δ. ΒΑΡΝΑΒΑΣ: Μα εμείς δε θέλουμε να κάνουμε παραπάνω, δεν το καταλαβαίνετε αυτό;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δε θέλετε παραπάνω θα πείτε, ναι.

Δ. ΒΑΡΝΑΒΑΣ: Εμείς δε θέλουμε παραπάνω, σας το είπα. Είναι σα να είμαστε φυλακισμένοι και βγαίνουμε με άδεια εκτοπισμένοι στο σπίτι μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν μπορώ σου λέει παραπάνω, δεν αντέχω.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Προσέξτε, με αυτόν τον τρόπο έτσι όπως το διαρρυθμίζουμε και θα το αναπτύξουμε σήμερα στη Βουλή με μεγάλη ένταση, τι γινόταν; Ας πούμε ο Διοικητής του νοσοκομείου της Βέροιας μου λέει χάλαγα για τις εφημερίες 200 χιλιάδες ευρώ, αλλάξατε το νόμο και χαλάω 250 χιλιάδες ευρώ και δεν έχω γιατρούς και είναι όλοι τσακωμένοι και μόνο κακό κάνατε, λέει. Αυτή είναι μια προσπάθεια που έγινε με την…

Δ. ΒΑΡΝΑΒΑΣ: Το οποίο δεν το διορθώνετε όμως το κακό εσείς.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Με την προώθηση των Ιατρικών Συλλόγων το καλοκαίρι, δεν υπηρετεί, όμως, τις ανάγκες της περιφέρειας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Διορθώστε το.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Λέμε, λοιπόν, ότι με την προσπάθεια αυτή που έκανε ο κ. Τιμοσίδης με τον κ. Σαχινίδη πάμε να δώσουμε μία λύση καθ΄ όπως μας έχει ειπωθεί στην πορεία του διαλόγου με όλα τα νοσοκομεία της χώρας μέχρι τώρα. Μπορεί αυτό να χρειάζεται μία περαιτέρω βελτίωση, εγώ δεν είμαι ειδικός για να σας το πω, είμαι όμως ανοιχτός μέσα στη Βουλή γι΄ αυτό που αφορά τους νοσοκομειακούς γιατρούς της περιφέρειας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα, τελεία σε αυτό. Πάμε στις προσλήψεις, γιατί είπατε ότι δεν έχει δίκιο.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Κλείνω με κάτι που είπε και έχει άδικο και έχει άδικο απολύτως.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτές οι 2 χιλιάδες μεταφέρονται από Κυβέρνηση σε Κυβέρνηση.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Έχει απολύτως άδικο σε ένα θέμα, μα απολύτως άδικο και το ξέρει μάλιστα. Υπήρξαν από τον κ. Πρωθυπουργό και την κα Ξενογιαννακοπούλου οι γενναιόδωρες κινήσεις, εννοώ γενναιόδωρες με τα πλαίσια που είναι η χώρα σήμερα, να εξαιρεθούν από τις απαγορεύσεις προσλήψεως στο δημόσιο οι γιατροί και οι νοσηλευτές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βεβαίως.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Προκηρύχθηκαν το 2009, δε θυμάμαι ακριβώς τον αριθμό, θα σας τον πει καλύτερα ο Πρόεδρος, κάποιες χιλιάδες θέσεις γιατρών που στο μυαλό μου έχω ότι αυτές ήταν 3 χιλιάδες, μπορεί να κάνω λάθος και να είναι λιγότερες, ή περισσότερες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τόσες ήταν κ. Βαρνάβα;

Δ. ΒΑΡΝΑΒΑΣ: Τόσες ήταν, γιατί εκκρεμούσαν και παλαιότερες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ήταν και οι παλαιότερες, ο μποναμάς από το παρελθόν.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Δεν το θυμάμαι ακριβώς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τόσες λέει είναι, ναι.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Στην πρώτη μου επίσκεψη σε νοσοκομείο, όταν έγινα Υπουργός Υγείας στο «Ελπίς», ένα μικρό νοσοκομείο στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, μου είπαν οι γιατροί εκεί, όμως, ότι έχουν σε εκκρεμότητα θέσεις, για τις οποίες υπάρχουν υποψήφιοι 10, 15, 19.

Ο εισηγητής γιατρός που προκύπτει για να είναι αντικειμενικός με κλήρωση, αφού αφήνει και περνάει ένα χρονικό διάστημα πολλών μηνών την προτεραία της κατάθεσης της εισηγητικής του έκθεσης παραιτείται, διότι αν δεν παραιτηθεί πρέπει να κάνει μια κοπιώδη δουλειά και μεταξύ 19 ανθρώπων να προκρίνει έναν και μετά τον πλακώνουν και στις αγωγές, ακούστε τώρα, στις αγωγές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και δεν τελειώνει ποτέ και τίποτα.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ναι και σου λέει «ου μπλέξεις», αφού χρόνο χάνω, αμοιβή δεν παίρνω, φεύγω το παρατάω. Και είπαμε ότι είναι δυνατόν γι΄ αυτό το λόγο να καθυστερεί το σύστημα;

Και έκανα τροπολογία συζητώντας με τον ιατρικό κόσμο και την ψήφισα κιόλας, βάσει της οποίας όταν ο γιατρός αφού κληρωθεί σε πέντε μέρες -έβαλα προθεσμία μικρή- παραιτείται, ο Διευθυντής της κλινικής του
-αυτό δεν είναι και πολύ αντικειμενικό αλλά είναι διεξοδικό- να χρεώνεται εκ του νόμου την εισήγηση να πάρουμε το γιατρό επιτέλους.

Δ. ΒΑΡΝΑΒΑΣ: Καλά δεν είναι αυτό το πρόβλημα..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μου επιτρέπετε και οι δύο κύριοι;

Αν μου επιτρέπετε, γιατί είστε δύο κεντρικοί παράγοντες μιας κατάστασης που υπάρχει αυτή την ώρα και μπορεί εδώ να συζητάμε και θέματα που αφορούν άμεσα τους γιατρούς ή και θέματα που είναι πιο πολιτικά να το πω έτσι και έχουν σχέση και με τις γενικότερες κατευθύνσεις της Κυβέρνησης, αλλά έξω υπάρχει άλλη κατάσταση.

Να με συγχωρέσετε που θα το πω, αλλά υπάρχει τελείως άλλη κατάσταση, γι΄ αυτό δείτε πρώτα την εικόνα και οι δύο. Λοιπόν θέλουμε να πείτε και οι δύο την άποψή σας, Γιώτα Κηπουρού σε ποιο ΙΚΑ είσαι;

Γ. ΚΗΠΟΥΡΟΥ: Καλημέρα, είμαστε στο ΙΚΑ Περιστερίου. Το θέμα είναι ότι την αντιπαράθεση αυτή του Υπουργείου Υγείας με τους γιατρούς την πληρώνουν οι πολίτες.

Όσο περνάει η ώρα ολοένα και περισσότεροι ασφαλισμένοι έρχονται, ωστόσο δεν μπορούν να κάνουν κάτι, οι προσπάθειές τους και για να δουν γιατρό, αλλά και για να βρουν κάποιον γιατρό από τις λίστες πέφτει στο κενό, καθώς υπάρχει μόνο μία παθολόγος η οποία και συνταγογραφεί αντιϊικά φάρμακα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί βρε Γιώτα, οι άλλοι γιατροί οι οποίοι είναι στη λίστα και τους τηλεφωνούν οι ασφαλισμένοι τι τους λένε;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δε δέχονται.

Γ. ΚΗΠΟΥΡΟΥ: Τους λένε ότι είτε απεργούν, είτε δε δέχονται, είτε απουσιάζουν. Θα μας πει καλύτερα όμως η κυρία που είναι μαζί μας, γιατί τηλεφώνησε σε ένα γιατρό της λίστας. Και τι σας είπαν κυρία μου;

ΠΟΛΙΤΗΣ: Ότι είμαστε από το ΙΚΑ και δεν εξετάζουνε. Εγώ ήθελα να πάω για εξέταση σε έναν νευρολόγο. Δεν εξετάζουμε, είμαστε από το ΙΚΑ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα, η κυρία είναι του ΙΚΑ, πήρε σε άλλο ταμείο και δεν..

ΠΟΛΙΤΗΣ: Και πήγα στο νοσοκομείο στον Ερυθρό Σταυρό, έχω φέρει το χαρτί να μου γράψει τα φάρμακα, δεν γράφουμε λέει τίποτα ας είναι και από το νοσοκομείο. Να πας λέει στο φαρμακείο να τα αγοράσεις και να πας στο ΙΚΑ να πληρωθείς.

Γ. ΚΗΠΟΥΡΟΥ: Αν επιτρέπετε για τι φάρμακα πρόκειται;

ΠΟΛΙΤΗΣ: Για το κεφάλι, έχω πρόβλημα και παίρνω παυσίπονα για το κεφάλι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εντάξει είναι μια τυπική περίπτωση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι μια τυπική περίπτωση ακριβώς γι΄ αυτό, κ. Υπουργέ αυτό όλο είναι μια τυπική περίπτωση καθημερινή.

Χτες εκατοντάδες και σήμερα εκατοντάδες δείξαμε, για να θυμίσουμε και σε σας και σε σας γιατρέ μου, ότι όλα όσα γίνονται υποτίθεται ότι γίνονται για τον πολίτη κι έχω την αμυδρά εντύπωση, να μου επιτρέψετε την προσωπική γνώμη, ότι δε γίνονται καλά, όσο ο πολίτης είναι σε αυτή την κατάσταση δε γίνονται καλά ούτε από τους γιατρούς.

Γιατρέ μου, ένας παθολόγος είναι εκεί, φοβάμαι ότι δεν αποδίδουν και οι επιλογές που κάνετε κ. Υπουργέ και από την πλευρά του Υπουργείου και το λέω ως κατάσταση πια.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Κύριε Λυριτζή, έχω το λόγο, ή ο κ. Βαρνάβας;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Παρακαλώ ξεκινήστε εσείς και θα κλείσουμε με τον κ. Βαρνάβα.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Όχι όπως θέλετε, δεν βιάζομαι να το πω.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ελάτε λοιπόν κ. Βαρνάβα ως γιατρός εσείς που είστε σε άμεση επαφή με τον πολίτη.

Δ. ΒΑΡΝΑΒΑΣ: Σχετικά με αυτά που είπε ο Υπουργός..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και σε σχέση με αυτό που είδαμε..

Δ. ΒΑΡΝΑΒΑΣ: Και σε σχέση με αυτό που είδαμε..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εμάς κ. Βαρνάβα ξέρετε τι μας ενδιαφέρει; Και νομίζω όλους, όχι εμάς τους δύο, το λέω για όλους.

Δ. ΒΑΡΝΑΒΑΣ: Και τους πολίτες κι εσάς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό που ενδιαφέρει τους πολίτες είναι αν θα γίνει καλύτερο το σύστημα από την επομένη που θα γίνει νόμος του κράτους αυτό το νομοσχέδιο. Θα γίνει καλύτερο; Πολύ φοβάμαι πως όχι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή αυτό που λέει η κυρία τώρα θα λυθεί;

Δ. ΒΑΡΝΑΒΑΣ: Πολύ φοβάμαι πως όχι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι λέτε εσείς;

Δ. ΒΑΡΝΑΒΑΣ: Πολύ φοβάμαι πως όχι.

Αλλά ας έρθουμε τώρα στο εξής, 21 Δεκεμβρίου συναντηθήκαμε με τον Υπουργό και τρεις φορές τον ρώτησα μέχρι που έγινα κουραστικός, αν θα γίνουν οι προσλήψεις όχι με αυτά τα τεχνικά προβλήματα που ανέφερε ο Υπουργός, αν θα γίνουν οι προσλήψεις οι οποίες είναι τελειωμένες.

Απάντησε και τις τρεις φορές κατηγορηματικά ναι. Αυτή τη στιγμή είναι παγωμένες οι προσλήψεις, δεν πηγαίνουν γιατροί.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι όμως τεχνικό πρόβλημα ή είναι ο τρόπος λειτουργίας ενός συστήματος;

Δ. ΒΑΡΝΑΒΑΣ: Δεν είναι τεχνικό πρόβλημα, είναι θέμα εντολής της Κυβέρνησης να μη δημοσιεύονται οι διορισμοί.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Βαρνάβα πρέπει να κλείσουμε, δεν έχουμε άλλο χρόνο. Μια κουβέντα κ. Υπουργέ να κλείσουμε με σας, ελάτε τριάντα δεύτερα κι εσείς.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Κοιτάξτε, η ταλαιπωρία αυτή που δείχνετε στο Περιστέρι προϋπήρχε της απεργίας και των παρεμβάσεων του Υπουργείου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έτσι είναι και χειροτέρευσε δηλαδή.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Παροξύνθηκε την τελευταία εβδομάδα και προσπαθούμε να παρέμβουμε να δώσουμε κάποιες λύσεις. Υπάρχει άνθρωπος από το Αγρίνιο που μας έπαιρνε χθες και μας έλεγε ότι εξυπηρετήθηκε κι ότι προσπαθεί να βγει και σε ένα κανάλι να το πει και δεν τα καταφέρνει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ένας, βρήκατε έναν στο Αγρίνιο; Κύριε Υπουργέ τώρα τι είναι αυτά που λέτε; Ένας από το Αγρίνιο βρέθηκε σε όλη την Ελλάδα και εξυπηρετήθηκε;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Σας είπα ένα παράδειγμα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπήρξαν άνθρωποι, υπήρξαν.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Σας είπα ένα παράδειγμα, γιατί το αρνείστε και το καλό παράδειγμα; Αν βοηθήσαμε δέκα ανθρώπους καλό είναι, δεν είναι κακό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί κ. Υπουργέ ξέρετε γιατί; Γιατί από την Πέμπτη ή Παρασκευή που θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο μας ενδιαφέρει αν θα καλυτερεύσει η κατάσταση, αυτό μας νοιάζει.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ακούστε, υπάρχουν δύο θέματα. Για το πώς θα πάει η κατάσταση μετά την εφαρμογή του νομοσχεδίου το είπαμε και είπα εγώ τις απόψεις μου και ο κ. Βαρνάβας τις δικές του.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σωστό, ωραία.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Αυτό το μήνα όμως, με αρχή το χθες, που το χθες ήταν πολύ προβληματικό και κάθε μέρα με βελτίωση όπως πιστεύουμε αυτό το μήνα από τα 500 χιλιάδες ραντεβού που ακυρώθηκαν θα κοιτάξουμε να απορροφήσουμε όσο μπορούμε περισσότερα. Μην το μέμφεστε αυτό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οπότε λέτε θα είναι βεβαρημένη η κατάσταση, μάλιστα.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Μην το μέμφεστε αυτό, άλλωστε δεν είναι δικό μου το στοιχείο, σας το καταθέτω γιατί είπατε ότι ένας άνθρωπος εξυπηρετήθηκε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν είπαμε ένας, όχι κ. Υπουργέ μην είστε άδικος, δεν είπαμε ένας, είπαμε ότι εξυπηρετήθηκαν και αρκετοί άνθρωποι, αλλά τα προβλήματα είναι πάρα πολύ σοβαρά.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Όχι, όχι ακούστε και παρακαλώ πάρα πολύ αυτό είναι άλλο, εγώ είπα ότι ένας μας τηλεφώνησε από το Αγρίνιο και μας είπε αυτό. Μου δίνει ο ΟΠΑΔ, μου δίνει το Ταμείο του δημοσίου ένα στοιχείο. Δεν το ξέρω, δεν είναι δικό μου, το μεταφέρω. Αν είναι ανακριβές, στην κρίση σας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα, παρακαλώ πείτε μας.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ότι μέσα από το πρόγραμμα «ηλεκτρονική διάγνωση» διαπίστωσαν χθες το βράδυ και το έχουν αναρτήσει στο διαδίκτυο το αποτέλεσμα ότι περίπου 75% των γιατρών του ΟΠΑΔ λέει ότι θέλει να βοηθήσει αυτό το μήνα..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και μετέχουν ναι.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: 90% λέει να είναι πάγιο αυτό το σύστημα που ψηφίζουμε με το νόμο και 37% των πολιτών εξυπηρετήθηκαν, τι να κάνω τώρα εγώ;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι, τίποτα να μην κάνετε, μακάρι να εξυπηρετούνται οι πολίτες.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Τι να κάνω τώρα εγώ, να πω όχι;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ μου δεν είναι θέμα ποιος κερδίζει σε αυτή την ιστορία, είναι να εξυπηρετούνται οι πολίτες να καλυτερεύει το σύστημα και να λειτουργεί. Τίποτα άλλο δεν ενδιαφέρει.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Να σας πω κάτι που δεν αφορά, ο κ. Βαρνάβας είναι γνώστης, οι γιατροί της δημόσιας υγείας, οι μεγαλογιατροί και οι γιατροί του ιδιωτικού τομέα..

Δ. ΒΑΡΝΑΒΑΣ: Τους οποίους τους πριμοδοτείτε και κρατάνε τα ιδιωτικά τους ιατρεία, πριμοδότηση κανονικότατη.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Καλά, καλά εντάξει. Οι μεγαλογιατροί και οι πολλοί γιατροί του δημοσίου..

Δ. ΒΑΡΝΑΒΑΣ: Όχι εντάξει, δώστε μια απάντηση.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Θα σας πω αμέσως, κ. Βαρνάβα, αμέσως. Αυτού του είδους οι άνθρωποι κατάλαβαν ότι η Ελλάδα περνάει κρίση τώρα. Δεν το είχαν συλλάβει, ήταν ο μόνος κλάδος εργαζομένων που καθυστέρησε να καταλάβει τι ακριβώς συμβαίνει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι γιατροί λέτε γενικότερα.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Όχι, που είναι μέσα στα συστήματα. Ο γιατρός που είναι απέξω θέλω να σας δείξω και θα δώσω στον κ. Πρόεδρο όταν τον δω με το καλό τα μηνύματα γιατρών που έχω πάρει στο γραφείο μου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν μπορείτε να τον δείτε σήμερα γιατί..

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Που δεν είναι ένα, δεν είναι δέκα, δεν είναι διακόσια, που λένε προχωρήστε, δεν είναι δυνατόν ένας γιατρός σε πέντε Ταμεία και εγώ σε κανένα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, μακάρι κ. Υπουργέ, μακάρι. Το θέμα είναι ότι διαβεβαιώνετε πως το σύστημα θα βελτιωθεί; Εμάς αυτό μας ενδιαφέρει, το διαβεβαιώνετε και δεσμεύεστε;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Εμείς το πιστεύουμε και αύριο το βράδυ…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και δεσμεύεστε λέω ότι το σύστημα θα καλυτερεύσει;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Και την Τετάρτη το βράδυ η Βουλή καλείται να ψηφίσει και θα κάνει αυτό που νομίζει η Βουλή, δεν υπαγορεύει κανένας στη Βουλή τίποτα. Την Πέμπτη το πρωί μπαίνουμε στη φάση εφαρμογής και στη φάση αυτής της εφαρμογής πρέπει να γίνει για τον νέο οργανισμό ένας κανονισμός του που θα λέει ποιες είναι οι υπηρεσίες..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εντάξει, μη λέμε τα ίδια κ. Υπουργέ, μην το κάνετε όπως με το νόμο με το τσιγάρο που δε λειτούργησε τίποτα.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Σε αυτό δε θα έρθουν να συμμετάσχουν στη συζήτηση;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν ξέρω.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Θα συνεχίσουν αυτό που κάνουν σήμερα;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πιστεύω ότι θα έρθουν, θα δούμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριοι καλημέρα σας, καλή συνέχεια κ. Υπουργέ γιατί δεν έχουμε άλλο χρόνο παρακαλώ.