Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου 2024

Συνέντευξη Τύπου πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης για το πρόγραμμα ESY.net

08/02/2011
ESY.net

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κυρίες και κύριοι, να αρχίσουμε. Ξέρω, ότι τη μέρα που διαλέγουμε για να παρουσιάσουμε το πρόγραμμα «ΕSY.net», για το οποίο ιδιαιτέρως έχουμε επαινεθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στο οποίο στηρίζουμε πολλά, αυτή τη μέρα που επιλέξαμε για το «ΕSY.net» να σας το παρουσιάσουμε, αυτή τη μέρα που επιλέξαμε για να σας πούμε την πολιτική που θα κάνει ο κ. Αηδόνης για τη διατροφή στα σχολεία και θα θέσει σήμερα σε δημόσιο διάλογο μια πολύ σημαντική του πρωτοβουλία, αυτή τη μέρα, λοιπόν, που εμείς σας καλέσαμε εδώ γι' αυτά, έχουμε μια ημερήσια διάταξη, η οποία επιβαρύνεται από τις συγκεκριμένες συγκρούσεις στο χώρο της υγείας, που ταλαιπωρούν τον πολίτη, εν μέσω μάλιστα και μιας πάρα πολύ κακής συγκυρίας, που προσδιορίζεται από την έξαρση του φαινόμενου της γρίπης.

Προσπαθήσαμε χθες, στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας να δώσουμε στον ελληνικό λαό, όποια πληροφόρηση διαθέτουμε για τη γρίπη και να πούμε, να πουν άνθρωποι ειδικοί δηλαδή, όχι εμείς της πολιτικής ηγεσίας, αυτά που ο κόσμος πρέπει να κάνει.

Θέλω να ευχαριστήσω εκείνους, οι οποίοι διάλεξαν μέσα στα θέματα της επικαιρότητας και αυτό στα δελτία ειδήσεων χθες, για να δώσουν ένα μήνυμα στον κόσμο, ένα μήνυμα που σχετίζεται με την προστασία του. Δεν ήταν πολλοί αυτοί που το επέλεξαν το θέμα, αλλά κάποιοι το επέλεξαν και τους ευχαριστούμε πάρα πολύ.

Επιτρέψτε μου να κάνω μια εισαγωγή, η οποία είναι εισαγωγή εφ’ όλης της ύλης, στη σημερινή συνέντευξη. Έχουμε κάνει μια προσπάθεια εμείς με τον κ. Κουτρουμάνη, την κα Δρέττα, τον κ. Σπυρόπουλο, να περάσουμε τα μηνύματα μας στον κόσμο.

Να περάσουμε τα μηνύματα μας, που έχουν να κάνουν με την πρωτοβάθμια υγεία, τα μηνύματα μας που έχουν να κάνουν με την ανάγκη να τελειώσει η ταλαιπωρία των ανθρώπων που περιμένουν σε ουρές, να τελειώσει η ταλαιπωρία των ανθρώπων, οι οποίοι ορισμένες φορές εξευτελίζονται, προκειμένου να τους παρασχεθεί μια φροντίδα υγείας.

Ο τρόπος, με τον οποίο αντιδράσαμε, είναι ο τρόπος που συμβαδίζει με τις οικονομικές δυσκολίες της χώρας και που επιτρέπει τελικά, όταν θα αρχίσουμε να εφαρμόζουμε το σύστημα στην Κρήτη και στη Θεσσαλονίκη πιλοτικά από την 1η Ιουνίου, να μπορούμε να καταργήσουμε εκεί και σταδιακά μέχρι το τέλος του 2011 τις ουρές σε όλη την Ελλάδα.

Και αντί 7.000 γιατροί να αντιστοιχούνται σε 5 εκ. ασφαλισμένων του ΙΚΑ, να ανοίξουμε το σύστημα στους 26.000 γιατρούς, που έχει σήμερα το ΙΚΑ, ο ΟΑΕΕ, ο ΟΠΑΔ και ο ΟΓΑ, συν ακόμη κάποιες χιλιάδες γιατρούς που θα τους ζητήσουμε να διαμορφώσουν σχέση με τον Ενιαίο Οργανισμό Παροχής Φροντίδων Υγείας.

Γιατί, κυρίες και κύριοι, ένας γιατρός σήμερα να είναι συμβεβλημένος με 3-4 Ταμεία και ένας άλλος με κανένα, σε βάρος του πολίτη;

Γιατί, κυρίες και κύριοι, κάθε Ταμείο να παρέχει διαφορετική προστασία σε έναν καρδιοπαθή, σε έναν που ασθενεί από μια αρρώστια; Είναι άλλο ο ασφαλισμένος του ΙΚΑ και άλλο ο ασφαλισμένος του ΟΑΕΕ; Άνθρωποι δεν είναι και οι δυο;

Γιατί να μην τρέξουμε να δημιουργήσουμε αυτόν τον καινούριο θεσμό προς όφελος του πολίτη;

Ακούγοντας το πρόσφατο και πολύ κακό μας παρελθόν, να θέλουμε όλοι να το κάνουμε αυτό, ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία, αλλά να μη μας αφήνουν οι ανυπέρβλητες οικονομικές δυσκολίες που πρόβαλαν ως προαπαιτούμενες οι γιατροί.

Γιατί αυτό γινόταν από την εποχή του Παρασκευά Αυγερινού. Από την εποχή του Παρασκευά Αυγερινού, από το 1983, συνέδεαν την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας με κάποια δισεκατομμύρια, εκατοντάδες δισεκατομμύρια, τα οποία έπρεπε να δαπανηθούν για να φτιάξουμε κέντρα υγείας αστικού τύπου, το άλφα, το βήτα, το γάμα, για να έχει κάθε γιατρός ό,τι το καλύτερο γινόταν από πλευράς συμβάσεως κ.ο.κ.

Και αυτή η πολύ μαξιμαλιστική, επιτρέψτε μου τον όρο, διάθεση, οδηγούσε στο μηδέν. Κινητοποιήσεις που φοβίζανε τους Υπουργούς και δεν γινόταν τίποτα. Ήρθε η ώρα να γίνει αυτή η μεγάλη κίνηση, για το καλό του πολίτη, για το καλό του ασφαλισμένου και θα γίνει.

Σήμερα το απόγευμα ο κ. Τιμοσίδης κι εγώ θα έχουμε την τιμή μαζί με τον κ. Κουτρουμάνη να παρουσιάσουμε το σχέδιο νόμου στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Είναι εξαιρετική τιμή για μέλος κυβέρνησης να παρουσιάζει αυτή την πολύ σημαντική διαρθρωτική αλλαγή, ενώπιον της Εθνικής Αντιπροσωπείας.

Και από την Πέμπτη το πρωί, μέσα από διαδικασίες επίπονες, μέσα από διαδικασίες καθημερινού μόχθου και προσπάθειας θα είμαστε έτοιμοι, ώστε 1η Ιουνίου να αρχίσουμε στους 4 νομούς της Κρήτης, στην Κρήτη και στη Θεσσαλονίκη, θα δούμε σε ποια έκταση, στην περιοχή της Μακεδονίας, θα δούμε τι αντέχουμε, να προετοιμάσουμε μια πολύ καλή λειτουργία του νέου Οργανισμού που θα βοηθήσει τους ανθρώπους.

Λένε ότι, και το λένε αυτό που θα σας πω για να μη ξαναγίνει η προσπάθεια αυτή πραγματικότητα, οι αντιδράσεις δεν είναι αντιδράσεις γι' αυτά που λέγονται, είναι αντιδράσεις για να μη γίνει αυτός ο Οργανισμός που θα φέρει το γιατρό κοντά στον πολίτη, γι' αυτό γίνονται όσα βλέπετε αυτές τις μέρες.

Η πρωτοβάθμια υγεία είναι ανεπιθύμητη σε ορισμένους, γι' αυτό μας πολεμάνε τόσο πολύ έντονα.

Έτσι πολέμησαν και στα προηγούμενα χρόνια και τους άλλους Υπουργούς και τους οδηγούσαν σε αναδίπλωση. Έτσι, ακόμα και νόμοι δεν εφαρμόζονταν. Νόμοι ψηφισμένοι από την Εθνική Αντιπροσωπεία δεν εφαρμόζονταν. Εμείς, όμως, θα προχωρήσουμε. Η κυβέρνηση είναι ενιαία, η κυβέρνηση έχει τη θέληση, επιτέλους, να γίνει αυτό που καθυστερεί από το 1983. Και θα γίνει.

Λένε, ότι θα γίνει χωρίς τους γιατρούς. Τιμούμε τους γιατρούς, ένα επάγγελμα που έχουμε όλοι οι άνθρωποι ανάγκη. Ποιο σύστημα υγείας, ποια πρωτοβάθμια υγεία μπορεί να γίνει χωρίς τη συμπαράσταση και τη βοήθεια των γιατρών; Κανένα. Απευθυνόμαστε στους γιατρούς. Τους θέλουμε συμπαραστάτες σε αυτή την προσπάθεια.

Κι εκεί κάποιοι λένε ότι «ναι, αλλά θέλετε ταπεινωμένους ανθρώπους, με συμβάσεις των 650 ευρώ». Από χθες το πρωί μια συντονισμένη προσπάθεια έφερε στο προσκήνιο αυτό το θέμα.

Σας μιλώ εν τιμή. Ποτέ από τον Ιούνιο – Ιούλιο, που ψηφίστηκε στη Βουλή ο Ασφαλιστικός νόμος, και εκεί στο άρθρο 31 προβλέφθηκε αυτό που γίνεται σήμερα. Από τον Ιούλιο έχει ψηφιστεί η υποχρέωση μας να κάνουμε την πρωτοβάθμια υγεία. Ποτέ τότε.

Ποτέ το Δεκέμβριο που καταλήξαμε ως Επιτροπή του άρθρου 31 του Ασφαλιστικού, που είναι η Επιτροπή των δυο Υπουργείων, οι συναρμόδιοι, δηλαδή οι Υπουργοί, οι Γενικοί Γραμματείς, οι φορείς του κοινωνικού χώρου, να καταθέσουμε το πώς θα γίνει πρακτικά η πρωτοβάθμια υγεία. Ουδέποτε τότε.

Ουδέποτε και έκτοτε έως σήμερα έστω και ένας Γενικός Γραμματέας, Υφυπουργός, Υπουργός, Αναπληρωτής Υπουργός είπε να πάμε σε συμβάσεις 650 ευρώ. Είναι έξω από το σκεπτικό μας. Και παρακαλώ να παρακολουθήσετε ένα επιχείρημα που αποδεικνύει την αλήθεια των πραγμάτων.

Πώς θα πας τους αντιδρούντες γιατρούς του ΙΚΑ σε σχέση τύπου ΟΑΕΕ όπως μας τη λένε με 650 ευρώ; Οι γιατροί του ΙΚΑ παρέχουν εξαρτημένη εργασία. Πώς θα μεταβάλεις αυτή τη σχέση; Είναι παράνομο. Θα πέσεις στα δικαστήρια. Το ξέρουν αυτό. Δικηγόρους έχουν.

Δεν μεταβάλλεται η σχέση των γιατρών του ΙΚΑ. Είναι προφάσεις εν αμαρτίαις να λένε ότι θέλουμε να μεταφέρουμε αυτό τον τύπο σχέσης στο ΙΚΑ.

Δεύτερο. Πότε οι γιατροί του ΙΚΑ είχαν σχέση με το ΙΚΑ κατά πράξη και περίπτωση που λένε; Να μου απαντήσουν. Πότε το είχαν αυτό; έχουν σχέση εξαρτημένης εργασίας και αυτή η σχέση δεν μεταβάλλεται, τη λέει το άρθρο 26 του σχεδίου νόμου που είναι σήμερα στη Βουλή;

Και ακόμα, κυρίες και κύριοι, πάμε στον ΟΑΕΕ, που δαιμονοποιήθηκε χθες. 4.200-4.300 γιατροί εργάζονται με το πρότυπο αυτής της σχέσης. Στο Υπουργείο Εργασίας όταν ήμουν πιεζόμουν από όλους τους νομούς της χώρας να βάλω και άλλους γιατρούς σε αυτό το σύστημα.

Που είναι ανεπιθύμητο; Και αφού είναι ανεπιθύμητο, γιατί θέλουν να μπουν; Και θα μας πουν ότι πρέπει να καταργήσουμε αυτή τη σχέση που έχουμε στους γιατρούς του ΟΑΕΕ; Φυσικά και δεν θα την καταργήσουμε.

Ξέρετε την ελεύθερη σχέση που έχουν οι γιατροί του ΟΓΑ, με τον ΟΓΑ. Δεν υπάρχουν γιατροί του ΟΓΑ αμειβόμενοι. Και επειδή δεν υπάρχουν γιατροί του ΟΓΑ αμειβόμενοι, αυτό είναι κακό;

Οι γιατροί του ΟΓΑ θέλουν να προσφέρουν στον ΟΓΑ τις υπηρεσίες τους όπως τις προσφέρουν. Πώς δηλαδή; Έχοντας σχέση με τους ασφαλισμένους του ΟΓΑ. Δεν υπάρχει άλλη σχέση με το Ταμείο. Και ο ΟΠΑΔ έχει τη σχέση κατά πράξη και περίπτωση.

Εμείς στο νόμο στο άρθρο 26 λέμε ότι ο καθένας διατηρεί το καθεστώς που έχει. Θα μας απαγορεύσουν στους νέους που θα πάρουμε να διαμορφώσουμε τη σχέση που φαίνεται καλύτερη, ή και αποτελεσματικότερη για τον Οργανισμό;

Και ποιος τους είπε για το ποσό των 600 € και των 500 και των 400 ευρώ; Αποκυήματα της φαντασίας, προφάσεις εν αμαρτίαις. Δεν υπάρχουν αυτά. Ούτε ένας δεν τα έχει πει. Τα λένε οι ίδιοι για να μη γίνει η πρωτοβάθμια υγεία. Η καταλαγή είναι η δική μας κατευθυντήρια γραμμή, η ηρεμία, για να δοθεί ένα καλό σύστημα σε όφελος των ασφαλισμένων.

Δεύτερη πρόφαση. «Για να κάνετε αυτό το σύστημα πρέπει να έχετε τα δισεκατομμύρια για να χτίσετε όλες τις δομές μιας πλήρους πρωτοβάθμιας».

Καλώς. Δεν μπορούμε, όμως, μέχρι να αποκτήσουμε ως Ελλάδα αυτή την οικονομική δυνατότητα να μετατρέψουμε δεκάδες χιλιάδες γιατρούς σε σημεία του συστήματος;

Στη Βουλή η κα Κουρουπάκη, επειδή είναι βουλευτής αλλά ήταν ελέγκτρια του ΙΚΑ, μας έφερε του Νομού Χανίων τον χάρτη των συμβεβλημένων γιατρών των 4 αυτών Ταμείων που ενώνονται, πώς διαρθρώνονται μέσα στο νομό.

Και μπορείτε να δείτε - θα σας το διανείμουμε αυτό το χάρτη αύριο - μπορείτε να δείτε πώς έχουμε τη δυνατότητα ξέροντας τις δυνάμεις μας μέσα στο νομό να αναζητήσουμε με καινούριους ανθρώπους σχέση με βάση το πού θα είναι εγκατεστημένοι ως γιατροί και έτσι να έχουμε καλύψει και γεωγραφικές ιδιαιτερότητες και η διασπορά να είναι ορθολογικότερη.

Για να κάνουμε αυτό που είναι τόσο απλό πρέπει να περιμένουμε η Ελλάδα να αποκτήσει πλεονάσματα οικονομικά, για να κατασκευάσει τα τέλεια συστήματα; Γιατί; Μα προφανώς για να μη γίνει η πρωτοβάθμια υγεία ακούγονται όλα αυτά.

Και τέλος, μιλούν για διάλογο. Τον Ιούλιο ψηφίστηκε ο νόμος του Ασφαλιστικού στη Βουλή και μέσα στο νόμο αυτό υπάρχει το άρθρο 31 που θεσπίζει το γενικό πλαίσιο για ό,τι γίνεται σήμερα.

Το Δεκέμβριο αναρτήθηκε το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου στο Διαδίκτυο και πριν από 5 μέρες, 7-8 μέρες, ενώ είχε γίνει και διάλογος στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής και είχαν προσέλθει προσκληθέντες από τους βουλευτές, όχι από την κυβέρνηση, 13 φορείς παρακαλώ, ανακάλυψαν ότι πρέπει να το πάρουμε πίσω το σχέδιο νόμου για να το ξαναφέρουμε λέει λίγο αργότερα, αφού έχουμε κουβεντιάσει.

Και αφού το θέμα ήταν ο διάλογος, γιατί την Πέμπτη το πρωί στις 10 η ώρα δεν ήρθαν στο γραφείο του κ. Κουτρουμάνη; Πού τους καλέσαμε άπαντες οι παρόντες. Για να διεξέλθουμε λέξη προς λέξη τα 12-13 άρθρα, πόσα έχει ο νόμος, για τον ΕΟΠΥΥ, για το νέο Ασφαλιστικό αυτό Οργανισμό πρωτοβάθμιας υγείας.

Και γιατί την Παρασκευή στις 11:30 το πρωί δεν ήρθαν στην Ολομέλεια της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, όπου συμπυκνώνεται ο κοινωνικός διάλογος και θεσμοποιείται, να πουν τις απόψεις τους;

Εμείς, όμως, πήγαμε. Και εγώ και ο κ. Τιμοσίδης και 3 Γενικοί Γραμματείς, ο κ. Πολύζος, ο κ. Δημόπουλος και η κα Δρέττα. Δεν προσήλθαν. Γιατί δεν προσήλθαν χθες, δεν μας κάλεσαν σε μια διεξοδική συζήτηση; Πόσες ώρες θα χρειαζόταν;

Και τέλος - τέλος για να πέσει κάθε πρόσχημα, γιατί δεν έστειλαν τις προτάσεις τους γραπτές, για να βελτιώσουμε κάτι που κατά τη γνώμη τους πρέπει να βελτιωθεί; Είναι οι πνεύμονες του συστήματος. Ξέρουν καλά πώς δουλεύουν τα συστήματα. Μπορούν να βοηθήσουν αν θέλουν. Δεν θέλουν να βοηθήσουν. Δεν θέλουν να γίνει η πρωτοβάθμια υγεία. Τους καλούμε από τώρα, την Πέμπτη σε μια διεξοδική συζήτηση, εμείς θα το προετοιμάσουμε για να το θέσουμε σε λειτουργία τον Ιούνιο το σύστημα αυτό στις περιοχές που σας είπα. Έχουν όλο το χρόνο να δώσουν τις δικές τους απόψεις, τις δικές τους αποχρώσες σε όλο το σύστημα. Έχουν όλο το χρόνο να πουν τις προτάσεις τους.

Ακόμα και σήμερα έχουν το χρόνο να μας πουν τι πρέπει να αλλάξει και σε ποια κατεύθυνση και από την Πέμπτη έχουν όλο το χρόνο να μας πουν με τον πιο λεπτομερειακό τρόπο ότι προτείνουν για το καλό του ασφαλισμένου και για τη δική τους προστασία. Αλλά να σταματήσουν αυτή την προσπάθεια δεν είναι σωστό για τον Έλληνα και την Ελληνίδα. Και τα γραφεία μας για πρώτη φορά από τη στιγμή που ήρθαμε στο Υπουργείο ο κ. Τιμοσίδης και εγώ, κατακλύζονται από μηνύματα ηλεκτρονικά, φαξ, τηλέφωνα, τα οποία τα έχουμε και στη διάθεσή σας εκατοντάδων ανθρώπων που μας λένε να μην κάνουμε πίσω. Εκατοντάδων γιατρών που λένε, γιατί 4 ασφαλιστικοί Οργανισμοί με ένα γιατρό και εμείς οι υπόλοιποι απέξω;

Μας στηρίζει ο κόσμος, γιατί αυτό που κάνουμε το καταλαβαίνει, χωρίς να ξέρει τεχνικές λεπτομέρειες πολλές. Είναι για το καλό του και έτσι θα συνεχίσουμε και έτσι θα προσπαθήσουμε. Δεν νομίζω ότι υπάρχει επιχείρημα λογικό, σοβαρό που να μπορεί να αντιμετωπίσει με τρόπο πειστικό την πρόταση να γίνει πρωτοβάθμια υγεία. Όχι, δεν υπάρχει.

Κανένας δεν θα σας το πει, γι΄ αυτό άλλωστε και πέρασαν τόσες πολλές μέρες χωρίς να καταλαβαίνουν οι Ελληνίδες, οι Έλληνες για ποιο λόγο γίνεται αυτή η φασαρία. Καταλάβαιναν από την πλευρά μας, ότι κάτι πάμε να κάνουμε, κάτι σοβαρό πάμε να κάνουμε και δεν μπορούσαν να καταλάβουν ακόμη και οι δημοσιογράφοι που παρακολουθούν τη συζήτηση αυτή και δεν είναι διαπιστευμένοι στο Υπουργείο, έχουν μια γενική εικόνα της πολιτικής, δεν μπορούσαν να καταλάβουν γιατί αυτός ο θόρυβος, γιατί αυτή η ταλαιπωρία των ανθρώπων.

Μια τελευταία κουβέντα, για την οποία θα είναι πολύ πιο αναλυτικός ο κ. Τιμοσίδης. Εφόσον ακυρώνονταν και ακυρώνονται τόσες χιλιάδες συναντήσεις των ασφαλισμένων με τους γιατρούς του ΙΚΑ είπαμε να κάνουμε μια προσπάθεια να βάλουμε μέσα στο σύστημα τους 12.500 γιατρούς του ΟΠΑΔ, τους 4.200- 4.300 γιατρούς του ΟΑΕΕ, ούτως ώστε όσα ραντεβού μπορέσουμε να κάνουμε αυτές τις μέρες και να μην ταλαιπωρηθεί ο κόσμος, να τα κάνουν.

Ξέραμε, ότι αυτό δεν έχει προετοιμαστεί, ήταν ένα μέτρο έκτακτης ανάγκης που πήραμε για να βοηθήσουμε τον κόσμο. Υπήρξαν δυσλειτουργίες, μέρα με τη μέρα θα ομαλοποιείται και για ένα μήνα θα λειτουργήσει αυτό το σύστημα για να καλύψει όσες χιλιάδες ακυρωθέντα ραντεβού μπορεί.

Θα λειτουργήσει ένα μήνα λοιπόν βελτιωνόμενο κάθε ημέρα, ούτως ώστε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που ακυρώθηκαν τα ραντεβού τους και που τους λένε τώρα τέλος Μαρτίου, αρχές Απριλίου και τα τοιαύτα. Όσους περισσότερους μπορούμε.

Χθες είχαμε από τον ΟΠΑΔ τα πρώτα αποτελέσματα της πρώτης πολύ δύσκολης ημέρας αυτού του μέτρου, θα σας τα παρουσιάσει ο κ. Υφυπουργός. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου)

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Μετά θα ετοιμαστούμε για να πάμε τον Ιούνιο στην ολοκληρωμένη εφαρμογή του μέτρου. Θέλουμε να εκτονώσουμε τις καθυστερήσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου)

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι. Και αν μάλιστα αισθανθούμε ότι αυτό προχωράει, δηλαδή αν αισθανθούμε ασφάλεια, ότι αυτό παρότι έγινε, είδατε πως έγινε, έγινε μέσα σε μια – δύο μέρες και το είπαμε στη Βουλή ότι αυτό θα δουλέψει για ένα μήνα, για να κάνουμε τις συναντήσεις, να κάνουμε τα ραντεβού που ακυρώθηκαν. Εάν δούμε, ότι μπορούμε να το συνεχίσουμε χωρίς κανένα πρόβλημα θα το συνεχίσουμε. Είναι ούτως, ή άλλως κα Καλυβιώτη ο προπομπός της πρωτοβάθμιας. Αλλά στην πρωτοβάθμια φυσικά θέλουμε τους γιατρούς του ΙΚΑ που μπορούν να παίξουν έναν αποφασιστικό ρόλο, αφού καταλάβουν οι γιατροί του ΙΚΑ - όχι οι συνδικαλιστικοί τους εκπρόσωποι που ξέρουν την αλήθεια - αφού καταλάβουν οι γιατροί του ΙΚΑ, το Σώμα των γιατρών του ΙΚΑ ότι δεν απειλείται από εμάς και το άρθρο 26 του νόμου ρητά προβλέπει την προστασία τους.

Ευχαριστώ πάρα πολύ.

Μ. ΤΙΜΟΣΙΔΗΣ: Το ερώτημα που πλανάται και το δίλημμα που τέθηκε αυτές τις ημέρες είναι αν κάποιος θέλει να προχωρήσουμε σε μια εφαρμογή άλλης πρωτοβάθμιας περίθαλψης από αυτή που έχουμε μέχρι σήμερα. Όλοι αναγνωρίζουν, ακόμη και αυτοί που είναι επικεφαλής των απεργών και είναι κάθε μέρα στα μέσα ενημέρωσης, αναγνωρίζουν ότι το σύστημα που μέχρι σήμερα γινόταν η περίθαλψη ή αν θέλετε η παροχή υπηρεσιών υγείας στους ασφαλισμένους δεν ήταν αυτό που αρμόζει στη σημερινή εποχή και ταλαιπωρεί τους ασφαλισμένους. Και μάλιστα τους ταλαιπωρεί με πάρα πολλούς τρόπους είτε μένοντας σε ουρές και ξεκινώντας από τα χαράματα, είτε προσπαθώντας να βρουν ραντεβού το οποίο κρατούσε πάρα πολύ καιρό.

Άρα επομένως δεν υπάρχει πουθενά επί της ουσίας διαφωνία ότι κάτι έπρεπε να αλλάξει και εμείς πάμε να κάνουμε ακριβώς αυτή την αλλαγή. Λυπούμαι πάρα πολύ για το γεγονός ότι από όλη αυτή την αντιπαράθεση αυτό που έμεινε στον κόσμο και αν θέλετε αδικεί και τα πράγματα είναι το πώς θα αμειφθούν οι γιατροί, αν θα γίνει η σύμβαση τύπου ΟΑΕΕ ή αν θα γίνει κάτι άλλο.

Και σε ερωτήσεις μας και είτε δημόσια είτε σε απευθείας συναντήσεις μας ποιες είναι οι δικές τους σκέψεις, ποια είναι η δική τους πρόταση για να μπορεί να συμπεριληφθεί ή εν πάση περιπτώσει να αποτυπωθεί και μια άλλη άποψη για το πώς πρέπει να προχωρήσουμε σε μια δυνατότητα, με πολύ απλά πράγματα να πούμε σε μια δυνατότητα που να μπορεί ο κάθε ασφαλισμένος να έχει πρόσβαση στο γιατρό του Ταμείου του και να μην ταλαιπωρείται για να μπορεί να βρει αυτό τον γιατρό. Αυτό πάμε να κάνουμε ακριβώς.

Και σήμερα 5.000.000, όπως είπε ο Υπουργός ασφαλισμένοι ταλαιπωρούνται από 7.000 και κάτι γιατρούς και μάλιστα με έναν τρόπο πολύ κλειστό, γιατί είναι η πιο κλειστή σχέση σε Ταμείο ήταν αυτή που γινόταν μέχρι τώρα στο ΙΚΑ. Και επιτέλους ήρθε η ώρα να πάρει το συνταγολόγιο ο ασφαλισμένος στο σπίτι του, στα χέρια του και με αυτό να μπορεί να επιλέξει το γιατρό της δικής του αρεσκείας.

Επί της ουσίας δεν θα συνεχίσω. Εγώ θα πω ότι μπροστά σε μια πραγματικότητα όπου χιλιάδες ραντεβού ακυρώνονται καθημερινά έπρεπε η πολιτεία, έπρεπε το κράτος, έπρεπε τα αρμόδια Υπουργεία να αντιδράσουν και να προσπαθήσουν να βρουν μια λύση. Και τι έγινε προς αυτή την κατεύθυνση; Είπαμε λοιπόν ότι προαιρετικά όλοι οι γιατροί που έχουν σύμβαση με ΟΠΑΔ και ΟΑΕΕ να έχουν τη δυνατότητα να εξυπηρετήσουν και να αντιμετωπίσουν τους ασθενείς που χάνουν τα ραντεβού τους από το ΙΚΑ, την αμοιβή την αναλαμβάνει το ΙΚΑ χωρίς ταλαιπωρία με ένα τηλέφωνο.

Όπως αντιλαμβάνεστε και εμείς αναγνωρίζουμε ότι ένα τέτοιο έκτακτο μέτρο σε τόσο μεγάλη έκταση θα είχε και προβλήματα, θα είχε αν θέλετε και διάφορα συμβάματα που δεν θα έπρεπε να γίνουν. Δηλαδή κάποιοι γιατροί οι οποίοι δεν είναι στη λίστα ή είχαν φύγει από τη ζωή που τονίστηκε ιδιαίτερα.

Όμως αυτό που έχει σημασία σήμερα, τώρα το μεσημέρι της Τρίτης η κατάσταση έχει εξομαλυνθεί σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό. Και επειδή λέγεται πάρα πολύ ότι δεν συμμετέχουν οι γιατροί, θέλω να σας παρουσιάσω μια μέτρηση που έγινε χτες τηλεφωνική από τον ΟΠΑΔ και με αρκετά ικανοποιητικό αριθμό γιατρών που ερωτήθηκαν τι ακριβώς έχει συμβεί. Την πρώτη λοιπόν ημέρα μετά το απόγευμα...

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ο ΟΠΑΔ το έκανε.

Μ. ΤΙΜΟΣΙΔΗΣ: Ο ΟΠΑΔ. Το έκανε αυτό ο ΟΠΑΔ και είναι τα στοιχεία που έχουμε εμείς. Τα στοιχεία που μας μετέφερε ο ΟΠΑΔ είναι ότι περίπου ήρθε σε επαφή με το σύνολο των 12.500 γιατρών που είναι, ποσοστιαία βρέθηκε ότι επικοινώνησε ασφαλισμένη του ΙΚΑ με το 37% περίπου των γιατρών που έχουν σύμβαση με τον ΟΠΑΔ. Ένα ποσοστό, το οποίο αν το αναγάγει κανείς σε αριθμούς είναι κοντά στα 4, 4.500 γιατρών περίπου με τους οποίους επικοινώνησαν ασφαλισμένοι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου)

Μ. ΤΙΜΟΣΙΔΗΣ: Πήραν και συνεννοήθηκαν με τους γιατρούς, έκλεισαν ραντεβού για να τους δουν. Άλλους τους είδαν αυθημερόν και άλλους θα τους δουν σε μέρες που κανονίστηκε μεταξύ γιατρού και ασφαλισμένου. Επίσης αυτό που είναι σημαντικό, είναι ότι στο ερώτημα που τέθηκε αν οι ασθενείς θέλουν αυτό το σύστημα να επιλέγουν το γιατρό τους εκεί το ποσοστό είναι συντριπτικό, είναι περίπου στο 80%.

Άρα ο νόμος κινείται με πάρα – πάρα πολύ ρεαλιστικό τρόπο και αποτυπώνει….

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου)

Μ. ΤΙΜΟΣΙΔΗΣ: Αυτό το ρώτησαν στους γιατρούς. Είμαι ξεκάθαρος και λέω τι αποτυπώνει αυτή η μέτρηση. Να είπαν ψέματα οι γιατροί, το είπαν για να τους πάρουν;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου)

Μ. ΤΙΜΟΣΙΔΗΣ: Μα εμείς θέλουμε να πούμε τι παρουσιάζεται από την πλευρά των γιατρών και τι λένε οι γιατροί στη μέτρηση. Λέγεται ότι απεργούν όλοι. Εγώ δεν λέω ότι είναι έτσι τα πράγματα, σας λέω τι παρουσιάζεται από αυτή την καταμέτρηση, από αυτή την εκτίμηση που έγινε. Αυτό είναι το εντυπωσιακό.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κατά τη μεταφορά των στοιχείων από τον ΟΠΑΔ.

Μ. ΤΙΜΟΣΙΔΗΣ: Από τον ΟΠΑΔ. Και πάλι επιμένω ότι αυτά είναι από τον ίδιο τον ΟΠΑΔ που μας έδωσε αυτή την πληροφορία. Παρόλα αυτά, αυτό που σήμερα έχουμε και η εικόνα που έχουμε να πούμε είναι ότι υπάρχουν βεβαίως πάλι προβλήματα σε υποκαταστήματα που κάποιοι δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν άμεσα τους ασφαλισμένους, όμως το κύμα αυτών που πήγε έχει μειωθεί πάρα πολύ. Υπάρχουν καταστάσεις σε όλα τα υποκαταστήματα, υπάρχουν καταστάσεις στα ΚΕΠ, υπάρχουν καταστάσεις στο διαδίκτυο και μάλιστα κατά περιοχές και η Διοίκηση του ΙΚΑ έχει κανονίσει ώστε οι καταστάσεις κατά περιοχές να αποτυπωθούν και από τον Τύπο, τον τοπικό Τύπο και από τα μέσα ενημέρωσης, όποιος θέλει δηλαδή να επικοινωνήσει τηλεφωνικά για να δίνουν πληροφορίες.

Επίσης μέσα από το διαδίκτυο υπάρχει αυτή η δυνατότητα και από την πλευρά του ΟΑΕΕ και από την πλευρά του ΙΚΑ. Από την πλευρά τώρα του ΟΑΕΕ έχει επικοινωνήσει και έχει στείλει με e-mail σε όλους τους γιατρούς, γιατί υπάρχει ηλεκτρονική συνταγογράφηση όπως ξέρετε με όλους τους γιατρούς του ΟΑΕΕ, ο Διοικητής του ΟΑΕΕ έχει στείλει εγκύκλιο, με την οποία λέει όλες τις λεπτομέρειες με τις οποίες μπορεί να δεχτεί έναν ασφαλισμένο του ΙΚΑ ο γιατρός του ΟΑΕΕ, τι πρέπει να κάνει, πώς πρέπει να γραφτεί η συνταγή.

Αυτό που έχει σημασία τέλος – τέλος είναι ότι εμείς προσπαθήσαμε να ελαφρύνουμε αν θέλετε, να μετριάσουμε την ταλαιπωρία των ασφαλισμένων που κάθε μέρα συνωστίζονται χωρίς να μπορούν να βρουν λύση στο πρόβλημά τους.

Επίσης παράλληλα στείλαμε εγκύκλιο και στα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας του Εθνικού Συστήματος Υγείας όπου εκεί δηλώθηκε ότι θα εξυπηρετούνται κατά προτεραιότητα ασφαλισμένοι του ΙΚΑ που έχουν χάσει το ραντεβού τους, τα ονόματά τους θα γράφονται με τα στοιχεία του βιβλιαρίου σε ξεχωριστή κατάσταση, η οποία κατάσταση θα σταλεί στο ΙΚΑ και εκεί θα πληρωθεί το 5ευρω το οποίο δεν θα πληρώνει ο ασφαλισμένος, το αναλαμβάνει το ΙΚΑ. Αυτό έχει συνεργασία και συνεννόηση με το Υπουργείο Εργασίας.

Συνεπώς κάναμε αυτό που μπορούσαμε να κάνουμε, έγινε και πιστεύω ότι κάθε μέρα αυτό θα βελτιώνεται και θα εξομαλυνθεί αν θέλετε η ταλαιπωρία, γιατί είμαι βέβαιος και από τα μέσα ενημέρωσης αλλά και με τους άλλους τρόπους που ανέφερα προηγούμενα, οι ασφαλισμένοι γνωρίζουν τώρα ότι μπορεί να πάρουν στο 184, μπορούν να πάνε στο ΚΕΠ της περιοχής, μπορούν να πάρουν τηλέφωνο στα μέσα ενημέρωσης που θα γνωρίζουν και μπορούν να επισκέπτονται και την ιστοσελίδα είτε του ΙΚΑ είτε του ΟΑΕΕ και του Υπουργείου για να μπορούν να έχουν τη δυνατότητα να δουν τη λίστα των γιατρών που μπορεί να τους δεχτούν. Θα επικοινωνήσουν με τον γιατρό, τονίζουμε ότι είναι προαιρετική η συμμετοχή όλων αυτών των γιατρών και του ΟΠΑΔ και του ΟΑΕΕ, τα ευρήματα σας τα είπα προηγούμενα. Εκτιμούμε ότι όσο περνούν οι μέρες αυτή η κατάσταση θα εξομαλυνθεί.

Και αυτό θέλω να το τονίσω και εγώ όπως έκλεισε και ο Υπουργός, είναι αυτό που δείχνει τι θα συμβεί με τη λειτουργία του ΕΟΠΥ. Θα συμβεί δηλαδή αυτό που ζητάει όλος ο κόσμος. Να μπορεί να έχει εύκολη πρόσβαση στο γιατρό, κοντά στον τόπο κατοικίας και κοντά στο χώρο εργασίας του. Αυτό είναι λοιπόν που θα το δούμε να ξετυλίγεται τις επόμενες ημέρες. Είμαι βέβαιος ότι θα πειστούν και αυτοί που σήμερα δεν συμφωνούν και θα έρθουν να συζητήσουμε με ποιον τρόπο μπορεί να εφαρμοστεί χωρίς προβλήματα και χωρίς δυσλειτουργίες αυτή η νέα λειτουργία του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ μπορούμε να κάνουμε ερωτήσεις γι΄ αυτό θέμα;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ναι, μετά. Να σας πω κάτι, σας το λέω ανοιχτά, εγώ το πρωί έκανα χρήση του τριψήφιου, δεν μπορούσα να περάσω.

Μ. ΤΙΜΟΣΙΔΗΣ: Έχει πρόβλημα εντάξει, όπως είχε πάντα το 184.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Τελικά με πήγε από αύριο, πήγαμε να το κάνουμε. Δηλαδή πήρα πάνω από 10 φορές. Δεν μπορούσα να περάσω. Φαντάζομαι τον ασφαλισμένο. Θα πρέπει, θα το δούμε σήμερα μέσα στην ημέρα με το ΙΚΑ.

Μ. ΤΙΜΟΣΙΔΗΣ: Ήδη μιλήσαμε Υπουργέ γι’ αυτό.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Να το στηρίξουμε αυτό, τις επόμενες μέρες να δουλεύει.

Μ. ΤΙΜΟΣΙΔΗΣ: Και θα το στηρίξουμε περισσότερο και μέχρι το απόγευμα θα έχει τακτοποιηθεί αρκετά.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Το απόγευμα δεν ξέρω, αλλά μέσα στην εβδομάδα θα το τακτοποιήσουμε. Πρέπει να το τακτοποιήσουμε.

Μ. ΤΙΜΟΣΙΔΗΣ: Από παλιά ήταν. Πάρα πολλά χρόνια. Απ’ την αρχή.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Απ’ την αρχή του ΙΚΑ;

Μ. ΤΙΜΟΣΙΔΗΣ: Ναι, απ’ την αρχή είναι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μπορούμε να κάνουμε ερωτήσεις γι’ αυτό ή θα κάνουμε τον κύκλο;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Να κλείσουμε. Να ακουστούν τα δύο πράγματα που θέλουμε να ακουστούν. Ο κ. Αηδόνης για το θέμα της διατροφής.

ΧΡ. ΑΗΔΟΝΗΣ: Είναι αλήθεια ότι αυτές τις μέρες συντελείται μια μεγάλη καινοτομία και επανάσταση μπορεί να την χαρακτηρίσει κανείς σε ότι αφορά το κομμάτι της πρωτοβάθμιας υγείας. Πέρα απ’ αυτό όμως υπάρχει και ένα άλλο κεφάλαιο που αφορά την πρωτοβάθμια υγεία και έχει να κάνει με την προαγωγή και την πρόληψη της υγείας.

Γιατί ο σκοπός μας και εκείνο το οποίο μας ενδιαφέρει να αναπτύξουμε ως πεδία πολιτικής είναι ακριβώς αυτό, να μην αντιμετωπίσουμε μόνο την υπόθεση το πότε θα νοσήσει κάποιος να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα, αλλά πως θα μεταμορφώσουμε συνήθειες οι οποίες θα μας δώσουν τη δυνατότητα να υπάρχει ένας υγιής πληθυσμός.

Μέσα σε αυτό το κομμάτι υπάρχει ένα μεγάλο κεφάλαιο που λέγεται διατροφή και έχει αποδειχθεί απ’ όλες τις παγκόσμιες μελέτες οι οποίες υπάρχουν, όπως επίσης και απ’ τα ευρήματα και απ’ τις οδηγίες που ΠΟΥ, ότι σήμερα ένα πάρα πολύ μεγάλο κομμάτι, ένα μεγάλο ποσοστό, συγκεκριμένα το 60% της θνησιμότητας και το 47% της νοσηρότητας, οφείλεται σε αυτό το λόγο.

Αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχει ένα τεράστιο πεδίο πολιτικής, το οποίο είμαστε υποχρεωμένοι να το αναπτύξουμε και το επόμενο διάστημα εκείνο το οποίο θα κάνουμε είναι αυτό ακριβώς, να αναπτύξουμε δράσεις πολύ συγκεκριμένες, οι οποίες καταρχάς θα διαμορφώσουν αυτό το οποίο επιθυμούμε, μία νέα συνείδηση στον πληθυσμό και παράλληλα θα διαμορφώσουμε και κάποιες συγκεκριμένες συνήθειες.

Άρα, λοιπόν, σήμερα παρουσιάζουμε και νομίζω σας το έχουν μοιράσει οι συνεργάτες μας, την αλλαγή του πλαισίου που αφορά το τι τρώει το παιδί στο σχολείο, όπου έχουμε και θεωρούμε ότι πρέπει να ήταν και είναι η πρώτη πολιτική που παρουσιάζουμε, γιατί πιστεύουμε ότι το παιδί είναι εκείνο στο οποίο πρέπει να απευθυνθούμε.

Είναι αλήθεια και το έχουν αποδείξει οι ιατρικές έρευνες, ότι όταν και εφόσον έχουμε ένα παιδί το οποίο είναι με λίπος σε νεαρή ηλικία, θα συνεχίσει και στη μεγάλη του ηλικία αυτό το ταξίδι δυστυχώς. Εκ των πραγμάτων πρέπει να πάμε σε μία βιωματική κατάσταση, η οποία θα δώσει τη δυνατότητα στο νέο πληθυσμό να αποκτήσει αυτές τις νέες συνήθειες.

Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά γιατί κάνετε χρόνια το ρεπορτάζ του Υπουργείου Υγείας, ότι υπήρχε μία προηγούμενη υγειονομική διάταξη, η οποία εφαρμόστηκε το 2006. Αυτή κρίθηκε απαραίτητη ότι πρέπει να αλλάξει. Οι λόγοι για τους οποίους κρίθηκε απαραίτητη ότι πρέπει να αλλάξει είναι καταρχάς ότι δεν εφαρμόζεται.

Τα στοιχεία τα οποία έχουμε από τις Νομαρχίες, από τις υπηρεσίες υγείας, δείχνουν ότι το 44% των κυλικείων των σχολείων διαθέτει μη επιτρεπόμενα τρόφιμα, όπως είναι τσίχλες, γλειφιτζούρια, καραμέλες, αναψυκτικά, χυμοί κλπ. Είναι μια νέα γκάμα προϊόντων τα οποία δεν συμπεριλαμβάνονται στην προηγούμενη λίστα, αλλά δυστυχώς υπάρχουν στο μενού των κυλικείων.

Κρίθηκε παράλληλα απαραίτητο να υπάρχει η δημιουργία ενός αποτελεσματικού συστήματος ελέγχου με τη συνεργασία των αρμοδίων φορέων και υπηρεσιών και παράλληλα και να αναμορφωθεί και το κυρωτικό σύστημα. Τι γινόταν μέχρι χθες; Πήγαινε ο έλεγχος, έκανε στο κυλικείο και έβρισκε μία παρατυπία και του έκανε μία σύσταση.

Πήγαινε ξανά, ξαναέκανε έλεγχο, του έκανε δεύτερη σύσταση. Καταλαβαίνετε, η σχολική χρονιά είχε τελειώσει. Στην τρίτη σύσταση είχε τελειώσει η σχολική χρονιά και όλα πηγαίνανε μια καλά. Αυτό θα το μεταμορφώσουμε έτσι ώστε να ξέρει αυτός ο οποίος θα κάνει παράβαση, ότι εκείνη τη στιγμή θα πληρώσει και το ανάλογο πρόστιμο. Η ιστορία όπου τα πράγματα ταξιδεύανε στο μέλλον, αυτή θα σταματήσει, θα τελειώσει.

Το τρίτο κομμάτι που είναι απαραίτητο είναι να καθοριστούν ειδικοί όροι υγιεινής για τα σχολικά κυλικεία, κάτι που δεν είχε καθορίσει η προηγούμενη υπουργική διάταξη. Και παράλληλα είναι απαραίτητο να αναθεωρηθεί ο οδηγός ορθής υγιεινής πρακτικής του ΕΦΕΤ και η δημιουργία εγχειριδίων συστάσεων που θα διανεμηθεί στους διαχειριστές των κυλικείων. Αυτό τον οδηγό τώρα τον συγκροτεί ο ΕΦΕΤ.

Επίσης, ένα τέταρτο στοιχείο, ότι η ισχύουσα νομοθεσία αφορά σήμερα μόνο πλειοδοτικούς διαγωνισμούς. Πήγαινε δηλαδή ο ενδιαφερόμενος, έμπαινε μπροστά σε μία τεράστια σύγκρουση για το ποιος τελικά θα κυριαρχήσει, τα ύψη των ποσών ήταν τεράστια, με αποτέλεσμα αυτός ο οποίος τελικά πλειοδοτούσε, τι έκανε;

Δεν ενδιαφερόταν καθόλου για την υγιεινή των παιδιών, παρά μόνο για το να μπορέσει ο άνθρωπος να επιβιώσει. Όχι για το κέρδος του, γιατί μιλάμε για τον αγώνα της επιβίωσης του ανθρώπου ο οποίος έχει το κυλικείο. Άρα, λοιπόν, θεωρούμε ότι αυτό πρέπει να αλλάξει, πρέπει να μπουν συγκεκριμένα κριτήρια επιλογής και οι διαγωνισμοί να κινούνται στη λογική της μειοδοσίας και όχι της πλειοδοσίας.

Ένα άλλο κομμάτι είναι ότι υπάρχει έλλειψη διάθεσης προϊόντων που πληρούσαν τις προδιαγραφές και η έλλειψη αφορούσε τόσο τη διαθεσιμότητα των ίδιων των προϊόντων, όσο και την έλλειψη μηχανισμού ελέγχων συμφωνίας με τις προδιαγραφές. Ένα άλλο κομμάτι έκτο, είναι ότι κρίνεται απαραίτητο να οριστούν συγκεκριμένες συστάσεις που αφορούν το επίπεδο των κυριοτέρων θρεπτικών συστατικών.

Επίσης, τα τρόφιμα που καταναλώνουν τα παιδιά να είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, γι’ αυτό κρίθηκε απαραίτητη η διεύρυνση της λίστας τροφίμων που θα επιτρέπονται να διατίθενται στα σχολικά κυλικεία. Βασικός παράγοντας φυσικά που λήφθηκε υπόψη, είναι η σχέση μεταξύ ενεργειακής και θρεπτικής πυκνότητας, με αποτέλεσμα τον αποκλεισμό των τροφίμων τα οποία είναι θερμιδικά πυκνά και θρεπτικά πτωχά. Όπως είναι μια ολόκληρη γκάμα σφολιατοειδή, λιπαρές ύλες, σοκολατούχο γάλα, σοκολάτα γάλακτος, αναψυκτικά, αλμυρά, ξινά, τσίχλες, καραμέλες κλπ. Αυτά απαγορεύονται δια ροπάλου πια στα κυλικεία.

Εκείνο το οποίο μας ενδιαφέρει είναι να επιλέγονται τρόφιμα τα οποία θα είναι πλούσια σε πρωτεϊνες, υδατάνθρακες, ασβέστιο, φυτικές ίνες. Στόχος της αναφερόμενης υπουργικής διάταξης είναι η λήψη μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας, την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και των χρόνιων νοσημάτων, μέσω της δημιουργίας ενός σχολικού κυλικείου που θα λειτουργήσει ως εκπαιδευτικό μέσο πρακτικής εφαρμογής των αρχών υγιεινής διατροφής.

Πιο κάτω υπάρχει ένας κατάλογος τον οποίο θα τον δείτε, αναφέρονται μια σειρά για το τι ακριβώς απαγορεύεται και το τι επιτρέπεται να τρώνε τα παιδιά στο σχολείο πια. Δεν θα τα αναφέρω γιατί θα φάμε πάρα πολύ ώρα, αλλά νομίζω ότι σήμερα με αυτή την πολιτική προσπαθούμε να αλλάξουμε κάτι το οποίο δυστυχώς δημιουργεί στα παιδιά μία τεράστια κακή συνήθεια, όπου ενώ το σχολείο πρέπει να ήταν το πρότυπο των καλών επιλογών, δυστυχώς μέσα από αυτή τη διαδικασία αποτελεί ένα πρότυπο κακής επιλογής.

Είναι πολλοί οι γονείς εκείνοι οι οποίοι ανησυχούν για το τι τρώνε τα παιδιά στο σχολείο. Την επόμενη βδομάδα κ. Υπουργέ θα παρουσιάσουμε και σε εσάς μία έρευνα – μελέτη που αφορά ένα πρόγραμμα το οποίο θα παρουσιάζουμε στους γονείς για το τι σημαίνει να υπάρχει καλή διατροφή και φυσική δραστηριότητα, όπου μέσα από εκεί αποδεικνύουμε αυτή την τεράστια αναγκαιότητα.

Και θεωρούμε ότι αυτή η δράση είναι πολύ σημαντική και πρέπει επιτέλους να μπει σε εφαρμογή για να αλλάξει αυτό το οποίο σήμερα δυστυχώς συμβαίνει στο σχολείο.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Πόσο καιρό θα κρατήσει ο διάλογος;

ΧΡ. ΑΗΔΟΝΗΣ: Ο διάλογος θα κρατήσει Υπουργέ μου 20 μέρες το πολύ.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Και μετά είναι η κανονιστική πράξη;

ΧΡ. ΑΗΔΟΝΗΣ: Από σήμερα που μιλάμε βγαίνει στο διαδίκτυο, 20 μέρες από τώρα και μετά υπογράφεται.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Από τους Υπουργούς; Από εσένα;

ΧΡ. ΑΗΔΟΝΗΣ: Από εμένα υπογράφεται μόνο, με δική σας εξουσιοδότηση.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Το Υπουργείο Παιδείας;

ΧΡ. ΑΗΔΟΝΗΣ: Αυτό δεν αφορά το Υπουργείο Παιδείας, αφορά μόνο δική μας αρμοδιότητα. Παράλληλα στο επόμενο διάστημα θα παρουσιάσουμε μια σειρά από δράσεις που αφορούν τις δράσεις υγείας στο σχολείο σε συνεργασία Υπουργείου Υγείας και Παιδείας, όπου μέσα σε αυτή τη συνέργεια αποτελεί και αυτή η υγειονομική διάταξη ένα μέρος. Αλλά είναι πάρα πολύ μικρό μέρος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου)

ΧΡ. ΑΗΔΟΝΗΣ: Δεν είπα μειοδοτικοί διαγωνισμοί, είπα συγκεκριμένα κριτήρια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είπατε μειοδοτικοί.

ΧΡ. ΑΗΔΟΝΗΣ: Ένα πλαίσιο είναι και αυτό, να πάμε σε μειοδοσία, όχι σε πλειοδοσία. Είπα ότι μας ενδιαφέρει να προσδιορίσουμε συγκεκριμένα κριτήρια επιλογής. Είναι ένα πρόβλημα. Είπα 8 λόγους.

Κύριε Πολύζο έχετε τον λόγο να συνεχίσουμε στα ερωτήματα μετά.

Ν. ΠΟΛΥΖΟΣ: Κύριε Υπουργέ, κύριοι Υφυπουργοί, κυρίες και κύριοι εκπρόσωποι του Τύπου, αγαπητοί συνεργάτες του γραφείου μου, του Υπουργού, υπηρεσιακοί παράγοντες, έχω τη χαρά και την τιμή κ. Υπουργέ να παρουσιάσω το «ESY.net» που είναι δουλειά πολλών ανθρώπων. Δουλειά πολλών ανθρώπων τους τελευταίους μήνες. Όμως θα μου επιτρέψετε να πω και δυο λόγια ιστορικά για να δείξω το πόσο σημαντική είναι αυτή η εφαρμογή, αλλά και το πόσο ακόμα πιο σημαντικό είναι αυτή η εφαρμογή να μείνει στο διηνεκές.

Και το λέω αυτό γιατί προσπάθειες έχουν γίνει πολλές στο παρελθόν, δύο θα διαλέξω. Το 1993 με τη συνεργασία του Υπουργείου και του «ΚΥΚΗ», η βάση δεδομένων «Ιπποκράτης» που κράτησε μέχρι το 1996, εγώ κ. Υπουργέ απόλαυσα αυτής της συνεργασίας διότι έβγαλα μια διδακτορική διατριβή απ’ αυτή τη βάση δεδομένων, όμως μετά το 1996 η βάση αυτή καταργήθηκε. Δε θέλω να αναφέρω τους λόγους.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Το 1986.

Ν. ΠΟΛΥΖΟΣ: Μετά το 1986, έτσι όπως το λέτε.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Γιατί κ. Γενικέ;

Ν. ΠΟΛΥΖΟΣ: Θα σας το πω μετά τη δεύτερη μεγάλη προσπάθεια. Η δεύτερη μεγάλη προσπάθεια έγινε το 2003, περιεβλήθη τότε με την βαρύγδουπη κατά τα άλλα λέξη Υγειονομικός Χάρτης, ήταν καλύτερη τεχνικά, ήταν πιο οργανωμένη τεχνικά, την είχε πάρει πάνω της η συγχωρεμένη Υφυπουργός η κα Σπυράκη και αυτή η βάση δεδομένων δεν προχώρησε.

Εγώ έχω μια απάντηση κ. Υπουργέ. Δύο πράγματα χρειάζονται αυτές οι προσπάθειες. Εμπνευσμένο συντονισμό και ομάδα. Κάτι απ’ τα δύο δεν υπήρξε εκείνες τις δύο φορές. Δε θέλω να το πάω παρακάτω. Πιστεύω ότι τώρα υπάρχει εμπνευσμένος συντονισμός και ομάδα ανθρώπων που δουλεύει.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κύριε Γενικέ, δεν μπορεί να πάει το δικό μου μυαλό που δεν είμαι ειδικός όπως εσείς, ή ο κ. Υφυπουργός που είναι γιατρός, το δικό μου το μυαλό που είμαι άσχετος, όπως είναι και ο Υφυπουργός, είμαστε από άλλους χώρους, πάει ευκολότερα στο ότι κάποιοι δεν το θέλανε αυτό.

Ν. ΠΟΛΥΖΟΣ: Έτσι.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν το θέλανε. Δεν θέλανε να μπουν τα νοσοκομεία της χώρας στο ίδιο βαγόνι.

Μ. ΤΙΜΟΣΙΔΗΣ: Είναι πολύ κοντά η σκέψη μας πάντως.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Και η δικιά σας ως γιατρού; Δε θέλανε να υπάρχει αυτή η δυνατότητα να ξέρουμε τι γίνεται στα νοσοκομεία. Μας ρωτάνε κυρίες και κύριοι και λέμε, «μου είπαν», «όπως μου είπαν», «ενημερώνομαι ότι» και είσαι Υπουργός Υγείας. Τι Υπουργός Υγείας είσαι άμα «ενημερώνεσαι ότι»; Ποια είναι η εικόνα που έχεις;

Δε θέλανε να γίνει αυτό. Συνέφερε τα νοσοκομεία να μην πληρώνουν, εικόνα το Υπουργείο να μην έχει, κάθε πέντε χρόνια να ρυθμίζεται το δημόσιο. Τέταρτος κόσμος, ποιος τρίτος;

Μ. ΤΙΜΟΣΙΔΗΣ: Θα φαινόταν ότι ο Πρόεδρος του νοσοκομείου που διόριζε η κυβέρνηση ήταν ρεμπεσκές.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Έτσι, συμφωνώ απόλυτα.

Ν. ΠΟΛΥΖΟΣ: Δεν ξέρω αν θα φανεί αν είναι ρεμπεσκές, θα φανεί όμως…

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Συμφωνώ με αυτό που λέει.

Ν. ΠΟΛΥΖΟΣ: Εγώ θα το πω λιγάκι πιο διπλωματικά κ. Υπουργέ.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Βάζαμε εκεί τον δικό μας να μας κάνει τις παράτες και τελικώς δεν είχαμε εικόνα του τι γίνεται. Πάει ευκολότερα έτσι. Δεν ξέρω, εσείς είστε ορθολογιστής. Εμείς που δεν είμαστε, λέμε ότι κάτι άλλο είναι από πίσω.

Ν. ΠΟΛΥΖΟΣ: Εγώ θα σας πω ότι και αυτό το άλλο που λέτε, ναι, έχετε δίκιο, αλλά πάλι με εμπνευσμένο συντονισμό και ομάδα κ. Υπουργέ και θα το δείτε στο μέλλον. Να πω ότι η ιστορία αυτή δεν ξεκίνησε τώρα. Είναι δουλειά πολλών ανθρώπων από την αρχή του 2010, εξαιτίας και του μνημονίου που έπρεπε να μετρούμε στατιστικά στοιχεία, για όλο το 2010, τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι, όλη αυτή η εργασία γίνονταν με τον παραδοσιακό τρόπο του e-mail και του excel και από το Σεπτέμβριο που ήρθατε εσείς, βάλαμε σε εφαρμογή αυτό το σχέδιο.

Ένα εργαλείο απλό στο χρήστη, στους 130 χρήστες των νοσοκομείων και στους 220 των Κέντρων Υγείας. Αλλά αυτό το εργαλείο το επενδύουμε χάρη και στη δική σας παρέμβαση, με ένα Γραφείο Στατιστικής που θέλουμε να μείνει στο Υπουργείο, μαζί με ένα Help Desk. Σε λίγες μέρες θα δοθεί και το πενταψήφιο νούμερο από τον ΟΤΕ, ούτως ώστε οι πέντε υπάλληλοι αυτού του γραφείου με το πενταψήφιο νούμερο να μπορούν να επικοινωνούν με όλη τη χώρα.

Η εφαρμογή αυτή είναι μια απλή καθημερινή web εφαρμογή. Θα έλεγα τεχνικά ότι δεν είναι real time εφαρμογή, αλλά μπορεί να καταστεί real time εφαρμογή όσον αφορά δηλαδή την καθημερινή ανταποκρισιμότητα σε σχέση με τα πληροφοριακά συστήματα. Αλλά βεβαίως είναι real time και σε πραγματικό χρόνο, γιατί κάθε μέρα μπαίνουν τα στελέχη των νοσοκομείων και κάθε μέρα τους συντονίζουμε να μπαίνουν για να συμπληρώνουν τα στοιχεία.

Και αν θα μπορούσα προτού περάσουμε στην παρουσίαση κ. Υπουργέ, κ. Υφυπουργέ, να πω κάτι για τη χρήση. Η χρήση είναι για την πολιτική ηγεσία να βλέπει τα συμπεράσματα και τα αποτελέσματα.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Στα ελληνικά είναι το πρόγραμμα.

Ν. ΠΟΛΥΖΟΣ: Στα ελληνικά, ναι. Έχουμε κάνει την κεντρική φόρμα που τη δείξαμε και στην Τρόικα και θα προβλέψουμε να την κάνουμε και στο σύνολο.

Άρα αυτό που θα δείτε σήμερα είναι για χρήση. Όλα τα reports είναι για χρήση της πολιτικής ηγεσίας. Εγώ θα έλεγα κ. Υπουργέ γιατί όχι και για τη Βουλή. Το έχετε πει και εσείς ο ίδιος, παρουσίαση των αποτελεσμάτων στη Βουλή και γιατί όχι, αυτό που νομίζω είπε ο κ. Νεγκής και οι υπόλοιποι εκπρόσωποι του Τύπου, ότι πρέπει γρήγορα να φτιάξουμε το ελληνικό ranging των νοσοκομείων, την ελληνική αξιολόγηση των νοσοκομείων, ποιος είναι καλός και ποιος είναι κακός και ήδη από σήμερα θα το δείτε από τα στοιχεία ότι υπάρχουν νοσοκομεία, η πλειοψηφία τους που πάει καλά, πάει δηλαδή μέσα στις δεσμεύσεις, αλλά υπάρχουν και μερικές περιπτώσεις που αποκλίνουν. Δηλαδή από σήμερα και ιδιαίτερα από τον πρώτο μήνα φαίνεται ότι το εργαλείο αυτό αποδίδει.

Να ευχαριστήσω σ' αυτή τη φάση, αν μου επιτρέπετε, τον κ. Σαριβουγιούκα που τώρα είναι Υποδιοικητής του ΙΚΑ και ήμασταν αν θέλετε οι δύο νονοί, «ESY.net». Τους συνεργάτες του γραφείου μου, τον κ. Καρανίκα, την κα Παντελάκη, την κα Κάντζου. Δια μέσου του κ. Κωτσόπουλου τους συνεργάτες του γραφείου σας, την κα Σερεφίδου και δια μέσου των δύο Διευθυντών Οικονομικού και Πληροφορικής τα στελέχη του Υπουργείου που βοήθησαν και που από δω και πέρα, όπως έχετε πει κι εσείς, αναλαμβάνουν το μεγάλο φορτίο να το πάνε παραπέρα. Σ' αυτούς επάνω θα στηριχθεί κ. Υπουργέ για να μην τριτώσει το κακό.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θα τη γλιτώσω την παραίτηση, κ. Πολύζο;

Ν. ΠΟΛΥΖΟΣ: Εγώ θεωρώ ότι δε θα τριτώσει το κακό. Θα τη γλιτώσετε. Κύριε Καρανίκα να δούμε την κεντρική φόρμα;

Χ. ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ: Καταρχάς η πρόσβαση είναι από οποιοδήποτε σημείο ο χρήστης επιθυμεί να εισάγει τα στοιχεία ή να επεξεργαστεί τα στοιχεία. Ο συγκεκριμένος σύνδεσμος είναι από το κεντρικό site του Υπουργείου. Ο χρήστης επιλέγει να κάνει την εισαγωγή.

Εισάγει το user name και password, τα οποία έχουν ήδη μοιραστεί σε διαπιστευμένους χρήστες. Σε κάθε νοσοκομείο υπάρχει ο Αναπληρωτής ή ο Διοικητής του.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: (Τοποθέτηση εκτός μικροφώνου) Ποιο είναι το password; «Ολυμπιακός» έχετε βάλει;

Χ. ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ: Όχι, έχουμε βάλει κάποιο άλλο. Θα σας το πει ο κ. Πολύζος. Ο πρώτος χρήστης ο οποίος είναι διαπιστευμένος, είναι ο Διοικητής ή ο Αναπληρωτής Διοικητής. «Παναθηναϊκός» θα έλεγα εγώ. Ο δεύτερος υπεύθυνος είναι ο υπεύθυνος οικονομικών στοιχείων και ο τρίτος είναι υπεύθυνος για τα λειτουργικά στοιχεία.

(Διαλογικές συζητήσεις)

Χ. ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ: Αυτοί οι χρήστες έχουν δηλωθεί από το νοσοκομείο και φυσικά είναι αυτοί οι οποίοι είναι υπεύθυνοι και θα υπογράφουν για την αξιοπιστία των στοιχείων και οι οποίοι θα ελέγχονται. Είναι τρεις ανά νοσοκομείο, για τα 131 νοσοκομεία της χώρας.

Ν. ΠΟΛΥΖΟΣ: Είναι δηλαδή ο Διοικητής ή ο Αναπληρωτής Διοικητής που υπέγραψε το μνημόνιο συνεργασίας, ο Οικονομικός Διευθυντής και ο στατιστικός που μαζεύει τα στοιχεία.

Χ. ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ: Σωστά.

(Διαλογικές συζητήσεις)

Ν. ΠΟΛΥΖΟΣ: Να πω πολύ γρήγορα κ. Καρανίκα. Δε ξέρω πόση ώρα έχουμε κ. Υπουργέ.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όσο θέλετε.

Ν. ΠΟΛΥΖΟΣ: Ωραία. Να πούμε λοιπόν περιληπτικά ότι ο πρώτος πίνακας είναι ο μηνιαίος προϋπολογισμός όσον αφορά τις εισπράξεις και τις πληρωμές από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Ο δεύτερος πίνακας είναι οι μηνιαίες αγορές συγκεντρωτικά και θα επικεντρωθούμε εκεί, γιατί τα reports που έχουμε φτιάξει είναι πάνω σ' αυτό. Ο τρίτος πίνακας είναι οι μηνιαίες αγορές αναλυτικά, ανά κατηγορία φαρμάκων και διαφόρων άλλων υλικών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου) To data entry γίνεται χειρονακτικά…

Ν. ΠΟΛΥΖΟΣ: Θα σας πω και γι' αυτό. Νομίζω το είπα προηγουμένως. Θα σας πω. Αμέσως λίγο να διαβάσω τις φόρμες. Το τέταρτο στοιχείο είναι οι αναλώσεις υλικών και φαρμάκων τώρα πια ανά κλινική και ανά γιατρό, παθολογική κλινική – επίτρεψέ μου Υφυπουργέ – Τιμοσίδης, ΑΜΚΑ του κ. Τιμοσίδη και κατανάλωση του κ. Τιμοσίδη. Αλλά αυτό βέβαια δεν μπορεί να γίνει τώρα, θα γίνει στο πρώτο τρίμηνο.

Η μηνιαία παρακολούθηση των υποχρεώσεων από τις αγορές των υπηρεσιών, πόσα χρωστάνε δηλαδή τα νοσοκομεία. Η μηνιαία κατάσταση παρακολούθησης των νοσηλίων τώρα πια ανά ασφαλιστικό ταμείο και φυσικά και στους απόρους και στους μετανάστες και στους ξένους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή μη πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ούτω καθεξής.

Το νούμερο 7 είναι το σύνολο των εσόδων και του κόστους. Το νούμερο 8 και το νούμερο 9 είναι στοιχεία της μισθοδοσίας του προσωπικού. Καταγεγραμμένο όλο το προσωπικό του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Τώρα πια ξέρουμε κ. Υπουργέ πόσους έχουμε και πώς θα μισθοδοτούνται. Ένα χρόνο πριν ο αρμόδιος Διευθυντής Προσωπικού μου λέει: έχω 90.000 περίπου. Και στις λειτουργικές αναφορές από τη μέση και κάτω είναι τα λεγόμενα λειτουργικά ή στατιστικά στοιχεία.

Δύο πίνακες έχουν φτιάξει οι συνεργάτες του κ. Τιμοσίδη που παρακολουθούν την ολοήμερη λειτουργία και οι υπόλοιποι 3 πίνακες παρακολουθούν τη νοσηλευτική κίνηση, όσον αφορά τις εισόδους και τις εξόδους από τα νοσοκομεία, όσον αφορά τις εξετάσεις, τα χειρουργεία, τις διακομιδές, πόσες εισαγωγές γίνονται ανά ασφαλιστικό ταμείο, πόσες εισαγωγές γίνονται εξαιτίας ημέρας εφημέρευσης ή εξαιτίας μη ημέρας εφημέρευσης και φιλοδοξούμε στον πίνακα 12 ή 13, αν θυμάμαι καλά Χάρη, αυτά τα στοιχεία να κατεβαίνουν και ανά κλινική.

Να ξέρουμε δηλαδή πόσες εισαγωγές γίνονται στο παθολογικό, στον παθολογικό τομέα του ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ, στην παθολογική κλινική του ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ ή στην καρδιολογική κλινική και ούτω καθεξής. Να δούμε λίγο το 2 που μας ενδιαφέρει, που είναι οι μηνιαίες αγορές.

Χ. ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ: Να πάμε σε ένα συγκεκριμένο νοσοκομείο να δούμε;

Ν. ΠΟΛΥΖΟΣ: Η πρώτη γραμμή να πούμε ότι είναι οι αγορές που γίνονται και η δεύτερη γραμμή είναι ο προϋπολογισμός. Παρακολουθούμε δηλαδή αν το νοσοκομείο αυτό έχει υπερβεί ή δεν έχει υπερβεί τον προϋπολογισμό. Ο προϋπολογισμός έχει εγκριθεί υπό την παρουσία του Υπουργού ενάμιση μήνα πριν στο ΚΕΣΥΠΕ που έγινε σ' αυτή την αίθουσα, έχει μοιραστεί σε όλους, έχει δοθεί και στο Γενικό Λογιστήριο και δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από αυτό εκτός αν κάνουμε επίσημα τροποποίηση. Πήγαινε σε ένα νοσοκομείο.

Χ. ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ: Θα χρησιμοποιήσω το password του κ. Υπουργού.

Ν. ΠΟΛΥΖΟΣ: Θα πας στον ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ;

Χ. ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ: Ναι.

Ν. ΠΟΛΥΖΟΣ: ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ. Τo δίδυμο των Διευθυντών μας είναι Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Είσαι Ολυμπιακός;

Ν. ΠΟΛΥΖΟΣ: Αυτό μην το ρωτάτε.

(Διαλογικές συζητήσεις)

Ν. ΠΟΛΥΖΟΣ: Τα στοιχεία λοιπόν του ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ – δεν έχει μπει το σύνολο Χάρη στην πίστωση του προϋπολογισμού, αυτό να το συμπληρώσετε – δείχνουν ότι ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ για το μήνα Ιανουάριο είχε προϋπολογισμό αγορών 6,4 εκατομμύρια ευρώ και είναι ακριβώς στα 6,4 και κάτι. Δείχνουν πώς μπορούμε να παρακολουθούμε τον ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ.

Βέβαια υπάρχει και η ανάλυση των κατηγοριών. Μπορούμε να παρακολουθήσουμε τι γίνεται στο φάρμακο, τι γίνεται στο υγειονομικό υλικό, τι γίνεται στο ορθοπεδικό υλικό και στα υπόλοιπα. Μήπως μπορείς να βγάλεις τα reports;

Χ. ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ: Ναι.

Ν. ΠΟΛΥΖΟΣ: Να τα δούμε σε διαγράμματα και όχι σε απλά νούμερα. Μέχρι στιγμής κ. Υπουργέ, κύριοι Υφυπουργοί, αγαπητοί κυρίες και κύριοι, έχουμε βγάλει 4 reports, τον προϋπολογισμό εσόδων – εξόδων, τις αγορές, αυτό που σας δείχνουμε, και λίγα στοιχεία από την ολοήμερη που θα σας δείξουμε. Μηνιαίες αγορές.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Πάντα ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ.

Ν. ΠΟΛΥΖΟΣ: Καταρχήν Χάρη αν μπορείς να μου βγάλεις τις υγειονομικές περιφέρειες, να φανεί το σύνολο της χώρας. Μπορείς; Ωραία. Υγειονομικές περιφέρειες. Μπορούμε να δούμε την πρώτη υγειονομική περιφέρεια.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αν θέλετε ανά νοσοκομείο.

Ν. ΠΟΛΥΖΟΣ: Θα πάμε από περιφέρεια στα νοσοκομεία.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Να μη χαθεί.

Ν. ΠΟΛΥΖΟΣ: Όχι, δε θα χαθεί. Αυτή τη σειρά ακολουθούμε. Η πρώτη υγειονομική περιφέρεια, η αναλογία της…

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Έχετε πιάσει κάποιο νοσοκομείο που να πηγαίνει στα κουτουρού;

Ν. ΠΟΛΥΖΟΣ: Όχι, τα πρώτα συμπεράσματα είναι ότι τα περισσότερα νοσοκομεία είναι εντός, δεν έχουν αποκλίσεις. Λίγα έχουν αποκλίσεις και θα πω ορισμένα, αλλά υπάρχουν και ορισμένα που δεν έχουν συμπληρώσει στοιχεία.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αυτά γιατί δεν έχουν συμπληρώσει στοιχεία;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Από την Αθήνα ή από την περιφέρεια;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ναι, κι εγώ το ρωτάω αυτό, κ. Γενικέ.

Ν. ΠΟΛΥΖΟΣ: Θα σας πω σε λίγο. Θα σας πω, έχω συμπεράσματα και αποτελέσματα.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αυτά θα τα δούμε με ειδικό μάτι.

Ν. ΠΟΛΥΖΟΣ: Βεβαίως κ. Υπουργέ έχουν τον καιρό μέχρι τις 15 του Φεβρουαρίου με βάση τις δεσμεύσεις.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ωραία. Μείνανε πόσες μέρες;

Ν. ΠΟΛΥΖΟΣ: Μείνανε μόλις 3 – 4 εργάσιμες.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Μη διανοηθούν να μην έχουν τα στοιχεία. Να φέρουν και τα χαρτάκια τους μαζί, άμα δεν το κάνουν, έτσι; Να εγκαταλείψουν την προσπάθεια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και να μας πείτε ποιος ελέγχει τους συντάκτες.

Ν. ΠΟΛΥΖΟΣ: Θα σας τα πω όλα. Η 1η Υγειονομική Περιφέρεια, βλέπετε την κίτρινη γραμμή που είναι η γραμμή του προϋπολογισμού όλης της χρονιάς, 424 εκατομμύρια. Αυτό αν διαιρεθεί διά 12 είναι γύρω στα 35 εκατομμύρια. Εδώ υπάρχει μια μικρή υπέρβαση στα 38 εκατομμύρια. Ήδη έχω επικοινωνήσει με την πρώτη ΔΥΠΕ για να δούμε γιατί αυτή η υπέρβαση.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Πόση υπέρβαση είναι;

Ν. ΠΟΛΥΖΟΣ: Είναι 3 εκατομμύρια στα 38.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Μεγάλη υπέρβαση.

Ν. ΠΟΛΥΖΟΣ: 10% - 9%.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εάν πάει έτσι η πρώτη – 27, πόσα έχει; – αν πάει αυτή από τον πρώτο μήνα έτσι, γεια σας.

Ν. ΠΟΛΥΖΟΣ: Έχει σχέση όμως και με αυτό που νομίζω η κα Καλυβιώτη το ρώτησε, με την πιστοποίηση των στοιχείων αν θα είμαστε σίγουροι την Τρίτη το βράδυ ότι τα στοιχεία αυτά είναι σωστά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου) Κύριε Πολύζο δεν έχει καμία αξία αν κάποιος δεν βλέπει αυτά τα στοιχεία και να κάνει παράλληλα έλεγχο στα νοσοκομεία.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Μα, αυτό λέμε. Τώρα κα Καλυβιώτη έχουμε τη δυνατότητα.

Μ. ΤΙΜΟΣΙΔΗΣ: Αυτό μπορεί να γίνει από δω και πέρα.

Ν. ΠΟΛΥΖΟΣ: Σκεφτείτε ότι αυτά τα δύο νούμερα, 424 δια 12, 35, που έχει πάει 38, ήταν terra incognita στο παρελθόν, το καταλαβαίνετε;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν τα ξέραμε.

Ν. ΠΟΛΥΖΟΣ: Ενώ τώρα ξέρεις πού θα επέμβεις. Η 2η Υγειονομική Περιφέρεια, πολύ γρήγορα, είναι στο όριο των 14 εκατομμυρίων. Η 3η Υγειονομική Περιφέρεια είναι κάτω από το όριο. Δηλαδή πάει καλά, αλλά κι αυτό θέλει επιβεβαίωση. Ακόμα κι αν πάει παρακάτω πρέπει να ανησυχεί γιατί πάει παρακάτω, αλλά πάει παρακάτω η 3η.

Η 4η είναι στο όριο. Η 5η κι αυτή είναι παρακάτω. Η 6η είναι στο όριο και η 7η είναι παρακάτω. Άρα το πρόβλημα εδώ εντοπίζεται στην 1η Υγειονομική Περιφέρεια, που θα το κοιτάξουμε. Υπάρχουν 2 – 3 περιφέρειες που είναι ακριβώς στο όριο και 2 – 3 περιφέρειες που είναι παρακάτω. Στο σύνολο του προϋπολογισμού κ. Υπουργέ είμαστε καλά. Είμαστε παρακάτω στο σύνολο μέχρι στιγμής.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αυτό το σύνολο είναι λίγο μαγικό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και δεν μπορεί κανείς να κρυφτεί πλέον.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι, εδώ μπορεί να σου πει ψέματα. Εσύ, όμως, μπορεί να τον βρεις.

Ν. ΠΟΛΥΖΟΣ: Προφανώς αν δείτε όλους τους πίνακες, η τεράστια ανάλυση που υπάρχει, θα είναι πολύ δύσκολο να πει ψέματα. Άρα η ολοκλήρωση αυτού και η καλή του λειτουργία μήνα με μήνα σου διασφαλίζει αυτό που είπατε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Γενικέ, απλά οι άνθρωποι αυτοί που καταχωρούν τα στοιχεία είναι υπεύθυνοι για την καλή ή κακή κατάσταση. Άρα αν είναι κακή η κατάσταση, έχει κάθε λόγο αυτός που καταχωρεί να μη λέει την αλήθεια.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θα τον τσακώσεις και θα τον διώξεις.

Ν. ΠΟΛΥΖΟΣ: Όχι, υπάρχει απάντηση. Οι άνθρωποι αυτοί είναι ο Διοικητής ή ο Αναπληρωτής Διοικητής οι οποίοι διορίστηκαν εδώ και 6 μήνες.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αυτούς λέει και έχει δίκιο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα δεν είναι κάποιος άσχετος που βάζει τα στοιχεία.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι, γι' αυτό έχει ευθύνη.

Μ. ΤΙΜΟΣΙΔΗΣ: Θα κυνηγήσει να είναι σωστός ο υπάλληλος που βάζει τα στοιχεία.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Και η κατεύθυνση που τους έχουμε δώσει είναι ότι για μας αρεστός είναι ο ειλικρινής, ακόμα και παρουσιάζοντας κάτι χειρότερο από αυτό που είναι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να σας πω και κάτι; Αυτός που θα δώσει, ο Οικονομικός Διευθυντής τα δίνει στον Διοικητή…

Μ. ΤΙΜΟΣΙΔΗΣ: Σύμφωνοι, αυτός, ναι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν τα δίνει ένας άσχετος…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχουν νοσοκομεία που βγαίνει από το πληροφοριακό σύστημα αυτόματα η πληροφόρηση; Δεν μπορεί να επέμβει…

Ν. ΠΟΛΥΖΟΣ: Αυτόματα. Όλα βγαίνουν αυτόματα. Το θέμα είναι ότι χρειάζεται να πληκτρολογηθούν. Δεν υπάρχει ένα αυτόματο MIS που να πηγαίνει προς τα πάνω. Αυτό είναι το όραμα, αυτό είναι το μέλλον. Αυτό θα γίνει στο τέλος του ΄11, στο τέλος του ΄12. Αυτό είπα στην αρχή. Real time στο κομμάτι το τεχνικό, όχι. Real time στο κομμάτι εκεί που το περνάει, ναι. Έχει σχέση με αυτό που είπαμε με την κα Πετροπούλου το Σάββατο. Άρα κάνουμε και μία διόρθωση.

Να πάμε στα νοσοκομεία της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας. Ο ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ είναι κάτω από το όριο. Το πρώτο είναι ο ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ. Η δεύτερη μεγάλη μπάρα είναι ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ, είναι ακριβώς στο όριο. Το τρίτο είναι το ΛΑΪΚΟ, είναι λίγο κάτω από το όριο. Το ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ επίσης.

Το ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ είναι πάνω από το όριο, θέλει έλεγχο. Έπρεπε να είναι 5,1 εκατομμύρια ευρώ τον Ιανουάριο. Εμφανίζει 5,4. Λίγο, αλλά είναι πάνω από το όριο. Άρα πρέπει κα Παντελάκη, κ. Ρόμπα να ελέγξουμε τι συμβαίνει. Το νοσοκομείο ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ, okay. To ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ, okay. Το ΣΩΤΗΡΙΑ, okay.

Να πάμε λίγο στη 2η Υγειονομική Περιφέρεια. Αναφέρω μόνο τα μεγάλα. Καταλαβαίνετε, όπου οι μπάρες είναι μακριές. Το ΑΤΤΙΚΟ στα 3,5 εκατομμύρια που έπρεπε να έχει το δωδεκατημόριο, έχει 3,423, στο όριο. Το ΜΕΤΑΞΑ 2,5 είναι κάτω από το όριο και η Νίκαια, ο Άγιος Παντελεήμονας, έπρεπε να είναι 2,5 αλλά έχει 1,1, πρέπει να δούμε τη Νίκαια για την αληθοφάνεια των στοιχείων, δε μπορεί η Νίκαια επί 2,5 εκατομμυρίων να έχει μόνο 1,1 εκατομμύριο. Άρα υπάρχει και το αντίστοιχο.

Να πάμε στην 4η Υγειονομική Περιφέρεια: Η Αλεξανδρούπολη, ένα παράδειγμα, κ. Υπουργέ το βλέπουμε μήνες το παράδειγμα της Αλεξανδρουπόλεως που δεν είναι καλό. Έπρεπε να είναι κάτω από 3 εκατομμύρια οι δαπάνες, είναι 3,8. Και το έχουμε δει και σε άλλους δείκτες. Η Καβάλα 1,7, είναι στο 1,4, είναι εντάξει. Η Δράμα έχει μια μικρή υπέρβαση.

Το Ιπποκράτειο είναι εντάξει, το Θεαγένειο έχει υπέρβαση. Έπρεπε να είναι 3,2, είναι 3,5 εκατομμύρια. Μικρή υπέρβαση, αλλά πρέπει να το κοιτάξουμε.

Η 5η Υγειονομική Περιφέρεια είναι εντάξει, αλλά είπαμε ότι τα στοιχεία θέλουν τον έλεγχό τους.

Πάμε στην 7η που είναι μια ωραία και χαρακτηριστική περίπτωση. Εγώ θεωρώ Υπουργέ ότι οι Κρητικοί είναι των άκρων, ή πολύ πειθαρχημένοι ή πολύ επαναστάτες. Στο Ηράκλειο είμαστε ακριβώς, το ίδιο και το Βενιζέλειο. Αυτά που θέλουν προσπάθεια είναι τα Χανιά και το Ρέθυμνο. Ο Άγιος Νικόλαος είναι καλά.

Το Ρέθυμνο ενώ έχει 6,2 με τη διαίρεση βγαίνει γύρω στα 500 και κάτι, έχει αγορές 600. Μας ενδιαφέρουν και οι προσθαφαιρέσεις. Διότι μπορεί να υπάρχουν μεταφορές ασθενών, μπορεί να υπάρχουν τυχαία περιστατικά.

Να πάμε και στην 6η που την περάσαμε, είναι η Περιφέρεια η δική μου και του Υπουργού. Εδώ μέσα είναι η Κεφαλονιά, είναι η Πάτρα, είναι η Λακωνία. Το πανεπιστημιακή νοσοκομείο των Πατρών, ενώ οι δαπάνες του έπρεπε να είναι 4,1 είναι 4,8. Υπάρχει υπέρβαση. Ο «Άγιος Ανδρέας» δεν έχει καταγράψει τα στοιχεία, πρέπει να το δούμε αυτό.

Η Κέρκυρα είναι εντάξει. Το νοσοκομείο Χατζηκώστα είναι εντάξει. Το Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων δεν έχει περάσει στοιχεία.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Το Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων εάν δεν έχει τα στοιχεία, πριν πάω εγώ επάνω με τον κ. Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα έχουμε κάνει και αλλαγή. Μα είναι δυνατόν τέτοιο νοσοκομείο; Δυστροπεί εδώ και μήνες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι πολλά τα νοσοκομεία που δεν έχουν φέρει στοιχεία;

Ν. ΠΟΛΥΖΟΣ: Μικρή μειοψηφία.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δέκα τρία. Και αυτό είναι πανεπιστημιακό, με κίνηση. Δε μπορώ να σας περιγράψω τι κίνηση έχει Εξυπηρετεί τη μισή Κέρκυρα. Για να πάρουμε κανένα δραστικό μέτρο…

κα ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ: Τα Κέντρα Υγείας;

Ν. ΠΟΛΥΖΟΣ: Τα Κέντρα Υγείας έχουν στατιστικά στοιχεία, δεν είναι αυτή τη στιγμή έτοιμα. Θα είναι μέχρι τις 15. Τα Κέντρα Υγείας κα Πετροπούλου είναι παράρτημα οικονομικό των νοσοκομείων. Δεν έχουν χωριστό προϋπολογισμό.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Τα δίνει το νοσοκομείο, ή τα δίνουν τα ίδια;

Ν. ΠΟΛΥΖΟΣ: Όχι.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Το νοσοκομείο τα δίνει. Σ’ αυτά που μας δίνει τα έχει μέσα;

Ν. ΠΟΛΥΖΟΣ: Εγώ θα σας πω κάτι: Σκεφτείτε ότι τα τελευταία στοιχεία που δίνει η ΕΣΥΕ για το σύστημά μας είναι του 2006 και σκεφτείτε ότι εμείς το 2009 έχουμε πλήρη στοιχεία και σε λίγες μέρες θα έχουμε και θα τ’ ανεβάσουμε στο internet και του 2010. Δεν είναι απλή υπόθεση τα στατιστικά.

Να δούμε λιγάκι το report της ολοήμερης, εσόδων από ολοήμερη, αν και εδώ κ. Υπουργέ δεν υπάρχει προϋπολογισμός για να συγκρίνουμε, θα δούμε τους μεγάλους παίκτες, να το πούμε έτσι:

Βλέπω το «Αγία Σοφία», το «Ιπποκράτειο» και πολύ καλά πάει το «Οφθαλμιατρείο». Αυτό προς τιμήν του. Βέβαια το Οφθαλμιατρείο είναι μια ειδική περίπτωση Υπουργέ μου, καταλαβαίνετε, που εξετάζεται πολύς κόσμος, είναι στο κέντρο. Το ΚΑΤ, ο «Ευαγγελισμός» και η Νέα Ιωνία. Το Γενάρη η Νέα Ιωνία είχε αυξημένα έσοδα από την ολοήμερη.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Το «Γεννηματάς» πώς πάει;

Ν. ΠΟΛΥΖΟΣ: Το «Γεννηματάς» επειδή και στην προηγούμενη φόρμα ήταν κάπως, πρέπει να τηλεφωνήσουμε..

Έχω μια εκτίμηση, αν και είναι πρόχειρο το νούμερο, ότι πρέπει να είναι πάνω από 5 εκατομμύρια, βαδίζει δηλαδή σε ρυθμό 60 και πάνω.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αυτό δεν το περιμέναμε, 20 λέγαμε. Λοιπόν, ο κύριος Νεγκής ρώτησε για τη διασύνδεση αυτού του συστήματος με το σύστημα computerization των νοσοκομείων.

Ν. ΠΟΛΥΖΟΣ: Του απάντησα.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν το άκουσα.

Ν. ΠΟΛΥΖΟΣ: Του είπα το εξής: Ότι όλα τα νοσοκομεία έχουν με κάποια μορφή πληροφοριακό σύστημα, καλό ή κακό. Εγώ θεωρώ ότι τα μισά νοσοκομεία είναι καλά, τα άλλα μισά θέλουν πολύ μεγάλη προσπάθεια. Κανένα νοσοκομείο δε έχει management information system από τις συμβάσεις του. Αυτό είναι ένα management information system, ένα reporting system, ένα σύστημα καταγραφής αναφορών. Τους το δίνουμε, το έχουν φτιάξει, το πληκτρολογούν σ’ εμάς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όμως η αξιοπιστία εξαρτάται από τον ανθρώπινο παράγοντα…

Ν. ΠΟΛΥΖΟΣ: Και στο άλλο, επίτρεψέ μου. Απλά μειώνεται.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Έχει δίκιο. Εδώ σου περνάει τη συνολική ενημέρωση ένας, εκεί πολυπαραγοντικό σύστημα, έρχεται στο κεντρικό από τα επιμέρους. Δεν μπορεί να ψεύδονται όλοι οι επιμέρους. Έχει δίκιο.

Ν. ΠΟΛΥΖΟΣ: Κύριε Υπουργέ, για να πληκτρολογήσουν τρεις άνθρωποι πρέπει να βγάλουν ισοζύγιο. Και το ισοζύγιο βγαίνει μέσα από την Πληροφορική. Καλό είναι, αντί να βγει το ισοζύγιο σε χαρτί και κάποιος άλλος να το πάρει να το περάσει, να βγαίνει αυτόματα. Αυτή είναι η επόμενη φάση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βγάζουν τα reports. Άμα δε βγάζει report δεν είναι πληροφοριακό σύστημα, είναι καταγραφή.

Ν. ΠΟΛΥΖΟΣ: Όχι Αιμίλιε, έχεις λάθος. Καταγραφή και reports βγάζουν όλοι. Αυτά τα βγάζουν όλοι τώρα πια ενιαία, με διαφορετικά πληροφοριακά συστήματα. Το online είναι το πρόβλημα. Όπως είναι οι Τράπεζες, τα υποκαταστήματα των Τραπεζών.

Να πω ότι στη 2η Υγειονομική Περιφέρεια είναι η Νίκαια, το νοσοκομείο της ρόδου και το Ασκληπιείο. Πολύ γρήγορα να πω ότι στην 3η είναι το Παπανικολάου, το Παπαγεωργίου και πολύ καλά από τα περιφερειακά είναι η Βέροια και τα Γιαννιτσά. Τα Γιαννιτσά είναι μια έκπληξη.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Η Βέροια καλή είναι;

Ν. ΠΟΛΥΖΟΣ: Ναι. Από την 4η Υγειονομική Περιφέρεια πρωταθλήτρια είναι η Καβάλα, περνάει και το ΑΧΕΠΑ και την Αλεξανδρούπολη.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Και ουραγός η Δράμα;

Ν. ΠΟΛΥΖΟΣ: Όχι. Το Σισμανόγλειο της Κομοτηνής. Είναι λογικό εκεί Υπουργέ. Εκεί είναι λογικό γιατί είναι μια ιδιαιτερότητα.

Από την Περιφέρεια Θεσσαλίας – Στερεάς είναι τα μεγάλα, Λαμία, Βόλος, Λάρισα και η έκπληξη, τα Τρίκαλα, που έχει μεγάλη κίνηση. Από την επόμενη Υγειονομική Περιφέρεια τα μεγάλα και από τα μικρότερα ο Πύργος, η Αμαλιάδα και το Καραμανδάνειο.

Στην 7η Υγειονομική Περιφέρεια τα Χανιά και το Ηράκλειο. Περίπου το σύνολο είναι πάνω από 5 εκατομμύρια, βαδίζει με ρυθμό πάνω από 60 τη χρονιά, όχι τα διαγνωστικά.

Μ. ΤΙΜΟΣΙΔΗΣ: Το 2009 στα απογευματινά ιατρεία τα έσοδα είναι 35 εκατομμύρια ευρώ. Άρα η ολοήμερη λειτουργία για να είναι θετική, θα πρέπει να είναι πάνω από 35 εκατομμύρια κατ’ έτος.

Ν. ΠΟΛΥΖΟΣ: Αυτό λέω. Και η εκτίμηση εδώ είναι ότι πάει προς το 60.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Βάζεις και τα 5 ευρώ μέσα;

Ν. ΠΟΛΥΖΟΣ: Βάζω και τα 5 ευρώ.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αυτό δεν είναι ολοήμερο.

Μ. ΤΙΜΟΣΙΔΗΣ: Θέλω να πω όμως ότι δεν έγιναν ακόμη οι εξετάσεις των Διαγνωστικών που είναι σημαντικό κομμάτι.

Χ. ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ: Αυτό που έχει υλοποιηθεί ξεκάθαρα, είναι αυτή η κεντρική εφαρμογή όπου ομογενοποιεί όλες τις πληροφορίες από όλα τα νοσοκομεία. Δηλαδή όλη η απαιτούμενη πληροφορία σε ένα σημείο, σε ενιαίο format, σε format το οποίο μπορούμε να επεξεργαστούμε. Δηλαδή εδώ πάνω, σ’ αυτή την εφαρμογή, μπορεί να δουλέψει οποιοδήποτε σύστημα επιχειρηματικής ευφυΐας.

Δηλαδή μπορούμε να βγάλουμε τάσεις, όταν τα δεδομένα μας αποκτήσουν κάποια ιστορικότητα θα μπορούμε να δούμε και τάσεις και ομαδοποιήσεις και συσχετίσεις για να μιλάμε για τεχνικές εξόρυξης γνώσης. Αυτό είναι πλέον εφικτό και θα είναι το εύκολο.

Ν. ΠΟΛΥΖΟΣ: Και φυσικά, πριν από τον Ιανουάριο θα μπει μια στήλη που θα είναι το 2010 και μια στήλη που θα είναι το 2009. Άρα θα μπορούμε ανά πάσα στιγμή να ξέρουμε τη σύγκριση, τι έγινε το 2009, τι έγινε το 2010, τι έγινε το 2011.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στοιχεία από πού θα μαζεύετε;

Ν. ΠΟΛΥΖΟΣ: Του 2009 και του 2010 τα έχουμε μαζέψει με το e-mail και το excel.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα η λογική είναι να πάμε και πιο πίσω; Θα πάρουμε στοιχεία από ποια χρονιά;

Ν. ΠΟΛΥΖΟΣ: Η λογική είναι να τελειώσει η ΕΣΥΕ μέχρι το 2008, δε μπορούμε να καταγράψουμε από το 2008 και πίσω εμείς, η ΕΣΥΕ τελειώνει τώρα το 2007 και γρήγορα θα μπει στο 2008..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσείς τι θα θέλατε;

Ν. ΠΟΛΥΖΟΣ: Όλα τα χρόνια. Πριν το 2008 η ΕΣΥΕ, από το 2009 και μετά τα καταγράφουμε εμείς και θα τα δώσουμε στην ΕΣΥΕ. Μην ξεχνάτε ότι έχουμε υπογράψει μνημόνιο με την ΕΣΥΕ το 2010, όχι το 2009.

Για το 2009 διαπιστώσαμε και τα οικονομικά και τα λειτουργικά στοιχεία, δώσαμε το έλλειμμα στην ΕΛΣΤΑΤ και από εκεί στη Eurostat, το ίδιο θα κάνουμε για το 2010, υπογράψαμε το μνημόνιο, αυτή είναι η μετεξέλιξή του, άρα η σύνδεση ΕΛΣΤΑΤ και τούτου εδώ είναι η μεγάλη επιτυχία. Το ζητούμενο είναι αυτό το πράγμα να μείνει στο διηνεκές με την όποια βελτίωσή του.

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι μια επιχείρηση με 130 μεγάλα υποκαταστήματα και 220 μικρά υποκαταστήματα των 130 υποκαταστημάτων..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Τοποθέτηση εκτός μικροφώνου)

Ν. ΠΟΛΥΖΟΣ: Εγώ δεν έχω κανένα φόβο, όσο είναι ο κ. Λοβέρδος και οι υπόλοιποι δεν έχω κανένα φόβο. Μετά δεν ξέρω, τι να σας πω..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτή πρέπει να είναι μια προσπάθεια που να είναι να μείνει στο διηνεκές..

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δημιουργούμε καλά δεδομένα, ώστε ο επόμενος να μην τ’ αλλάξει.

Χ. ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ: Δε νοείται ενιαίο πληροφοριακό σύστημα χωρίς κεντρική διαχείριση των πληροφοριών. Αυτό είναι σαφές.

Ν. ΠΟΛΥΖΟΣ: Εμείς κ. Υπουργέ, ν’ απαντήσω σε αυτό που συζητάνε εδώ οι συνάδελφοι που είναι πολύ καλοί και οι δυο τους στην Πληροφορική, πάντα κάνουν δύσκολες ερωτήσεις, και ο κ. Νεγκής και η κα Σπαγαδώρου, ότι εχθές με τη βοήθεια των συνεργατών σας και των συνεργατών μου τελειώσαμε ό,τι έλεγε το μνημόνιο. Υποβάλλαμε στη Ψηφιακή Σύγκληση όλα τα προγράμματα και τα υπόλοιπα 35 νοσοκομεία που δεν ήταν στο σύστημα και το μεγάλο MISBI την ομπρέλα που θα συνδέονται όλα.

Φτιάξαμε ένα portal για το Υπουργείο που θα το έχουμε για να είναι όλοι οι φορείς, για λόγους τουρισμού και τα λοιπά και δώσαμε και ένα τέταρτο τεχνικό δελτίο για τη μηχανογράφηση αυτού εδώ του κτιρίου που πιστεύω να το δούμε το 2011 σε λειτουργία.

Δηλαδή ότι ήταν να κάνουμε από ενέργειες, το έχουμε κάνει, απλά θέλει παρακολούθηση αυτό το πράγμα.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Λοιπόν για να κλείσουμε, έχετε κάτι να μας πείτε για τα προηγούμενα θέματα και τα λοιπά; Νομίζω ότι όλα είναι καθαρά, όλα είναι σαφή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, αν μου επιτρέπετε σε ότι αφορά τους γιατρούς, γιατί είναι το θέμα σε εξέλιξη και γι΄ αυτό είπα ότι έπρεπε να κάνουμε τις ερωτήσεις εκεί για να είναι..

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Μα, δε θα έχει τελειώσει ακόμη τίποτα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, μπορεί να έχετε δίκιο. Έχω την αίσθηση ότι και το πολυνομοσχέδιο θυμίζει λίγο τα ρεπορτάζ των εφημερίδων που διαβάζετε πολλές φορές ότι ο τίτλος δεν έχει καμία σχέση με το κείμενο.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Διαφορετικές αμοιβές είναι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δε νομίζω ότι μπορεί να διαφωνήσει κανείς με το να δοθούν περισσότερες επιλογές στους ασθενείς, ωστόσο δημιουργούνται πολλά ερωτήματα.

Το σύστημα του ΟΠΑΔ, δηλαδή το να έχει συμβεβλημένους γιατρούς με αμοιβή κατά πράξη, έχει χρεοκοπήσει, ο Οργανισμός χρωστάει τον ετήσιο προϋπολογισμό του κι εσείς τώρα ανοίγετε στο ίδιο σύστημα, βγάζετε δηλαδή στο ίδιο σύστημα όχι μόνον τους ασφαλισμένους του ΟΠΑΔ αλλά και όλους τους ασφαλισμένους όπως ξέρετε.

Και το πρώτο ερώτημα είναι ποιος θα πληρώσει και πόσο; Έχετε υπολογίσει το κόστος αυτού του ανοίγματος σε περισσότερους γιατρούς, πως θα αμείβονται αυτοί οι άνθρωποι, πως θα βρεθούν τα χρήματα;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Να πω ότι εμείς με το άρθρο 26 κατοχυρώνουμε το καθεστώς των εργαζομένων ως έχει σήμερα και στο νέο Οργανισμό.

Έχω μιλήσει με πολύ μεγάλη ένταση γι΄ αυτό, ο ενιαίος Οργανισμός θα κάνει από την αρχή τους λογαριασμούς του και προκειμένου να διαγράψει τις νέες σχέσεις με το προσωπικό που θα συμβληθεί, θα δει ποιος τύπος τον ενδιαφέρει περισσότερο.

Και δεν σας κρύβω, ότι για τους καινούριους ο τύπος του ΟΑΕΕ είναι ένας τύπος πολύ φιλικός στη λειτουργία των Ταμείων και για όποιον από τους παλιούς, όταν λήξει η σύμβασή του, θέλει να προσχωρήσει στον καινούριο τρόπο λειτουργίας.

Ο ΟΠΑΔ ξέφυγε από πλευράς δαπανών την τελευταία πενταετία. Εσείς τα παρακολουθείτε από πιο κοντά, αλλά εγώ είδα ότι η τελευταία πενταετία ήταν δραματική για τον ΟΠΑΔ. Δεν φταίει κατά πράξη και περίπτωση η αμοιβή του γιατρού, φταίει ότι ο ΟΠΑΔ παραδόθηκε, ο ΟΠΑΔ αφέθηκε.

Εμείς με βάση το σύστημα της κατά πράξης και περίπτωσης έχουμε ξεκινήσει την πιλοτική εφαρμογή στον ΟΠΑΔ της συνταγογράφησης των παρακλινικών εξετάσεων και έχουν μπει τέσσερις χιλιάδες γιατροί και έχουμε μια αποδοτικότητα.

Θα έχουμε το δεδομένο της πληρωμής από το Φεβρουάριο αρχές Μαρτίου το αργότερο με βάση τα χρήματα που θα παίρνει ο ΟΠΑΔ από το Υπουργείο Οικονομικών της άμεσης πληρωμής, άρα αυτό θα οδηγήσει και σε μία συγκράτηση των δαπανών του. Και πάντως τον φανταζόμαστε με 150 εκατομμύρια λιγότερες δαπάνες φέτος κατά τον προϋπολογισμό του και εγώ έχω πει στον κ. Σουλιώτη ότι πρέπει να πέσει και ακόμη 100, ότι μπορεί να πέσει και ακόμη 100.

Συνεπώς, δεν φοβόμαστε το νέο σύστημα, δεν φοβόμαστε την κατά πράξη και περίπτωση αμοιβή των γιατρών του ΟΠΑΔ και φιλοδοξούμε στο ενιαίο σύστημα με τη συνεποπτεία των δύο Υπουργείων, που είναι αυτός που πληρώνει κι αυτός που προσφέρει υπηρεσίες, να πετύχουμε καλύτερη λειτουργία και καλύτερα οικονομικά.

Ο τρόπος που θέτετε το ερώτημα μου επιτρέπει να πω στους υπόλοιπους, που όταν σκέφτονται πως θα πληρώνει τους γιατρούς ο νέος οργανισμός σκέφτονται λες και έχουμε τρισεκατομμύρια για πέταμα, ότι έχουμε απεριόριστες δυνατότητες και συνεπώς δεν μας πειράζουν τώρα όλα αυτά και μπορεί και με τηλεοπτικούς διαλόγους να δίνουμε και αμοιβές, για να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες ενός τηλεοπτικού πάνελ.

Κάθε άλλο, γι΄ αυτό ο ενιαίος Οργανισμός με την ενιαία Διοίκηση θα δει το μέλλον των συμβεβλημένων γιατρών το καινούριο, θα δει το πρότυπο, το οποίο εξασφαλίζει την εύρυθμη και εξορθολογισμένη λειτουργία, ειδικά ο ΟΠΑΔ, του οποίου οι δαπάνες ξεφύγανε με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, με τον έλεγχο με τη διοίκηση εκ του σύνεγγυς, με τη συνεποπτεία των δύο Υπουργείων πρέπει να πέσει πολύ περισσότερο από τα 150 που έχει δηλώσει και ήταν τόσο θεαματικά τα αποτελέσματα με τον κ. Σουλιώτη που πιστεύω ότι θα το καταφέρουμε. Θα το καταφέρουμε.

Για να καταλάβετε, εμένα μου κάνει τρομακτική εντύπωση ότι όλη αυτή την ακαταστασία και τη ρεμούλα αρκεί να την κοιτάξεις και μόλις την κοιτάξεις αμέσως πέφτουν οι τιμές, είναι απίστευτο. Εμείς πήγαμε στο ΙΚΑ με το Γιώργο Κουτρουμάνη και καλέσαμε τον κ. Αμπατζόγλου και του λέμε πόσο πληρώνεις γι΄ αυτά, υποκοστολόγησέ τα μας και τα υποκοστολόγησε και τα ανακοινώσαμε. Μόνο ο Τέλλογλου τα σεβάστηκε, οι άλλοι δε μας πιστεύανε και τα έγραψε στην Καθημερινή.

Μετά από λίγο καιρό αυτό γινόταν ρουλεμάν, πάω ως Υπουργός Υγείας με τον κ. Τιμοσίδη στο ΑΧΕΠΑ, όπου μας λέει ο Διοικητής ότι «μόλις είδαμε την τιμή του ΙΚΑ την προσαρμόσαμε και τη δική μας και έχουμε 2009, 2010, 2011» - θα τα πούμε αυτά στη συζήτηση που θα γίνει για την επίκαιρη επερώτηση της κας. Μπακογιάννη στη Βουλή – «2009, 2010, 2011 70% κάτω τα υλικά»

Και τώρα αν συγκρίνουμε τι αγοράζουν τα νοσοκομεία με τι αγοράζουν τα στρατιωτικά νοσοκομεία, πάλι διαφορά έχουμε και το 2012 πρέπει να πέσουν κι άλλο οι τιμές και θα πέσουν. Εμπιστευόμαστε, λοιπόν, το γεγονός ότι αρκούσε να πεις στον άλλον σε βλέπω για να πέσει η τιμή δραματικά, πόσο μάλλον όταν έχεις αυτό.

Εγώ πιστεύω ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε με τον ενιαίο Οργανισμό τα πάντα, με αυτόν τον τρόπο λειτουργίας βέβαια, έτσι; Για νοσοκομεία εμείς το Υπουργείο Υγείας, για τα ασφαλιστικά μας Ταμεία μαζί με τον κ. Κουτρουμάνη με το Υπουργείο Εργασίας. Να ξέρετε ότι από αύριο που θα ψηφιστεί ο νόμος, ο ΟΠΑΔ καθίσταται Ταμείο στην εποπτεία του κ. Κουτρουμάνη, έτσι;

Φεύγει από μας και αποκτούμε συνεποπτεία από 1ης Ιουνίου που θα αρχίσει να δουλεύει ο νέος Οργανισμός.

Μ. ΤΙΜΟΣΙΔΗΣ: Κι εγώ να πω ότι ο ΟΠΑΔ ξεκίνησε και με παθητικό. Από την ημέρα που δημιουργήθηκε έφερε ένα χρέος το οποίο δεν αποπληρώθηκε ποτέ, το πήρε χρέος και το μετακυλύει κάθε χρόνο, δηλαδή δεν είναι μόνον αυτό, έτσι;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί δεν είχε πόρους.

Ν. ΠΟΛΥΖΟΣ: Αν μου επιτρέπετε να πω κάτι για το ΕΣΥ-ΝΕΤ, ότι σίγουρα μεταξύ των υγειονομικών περιφερειών μπορεί να έχουν γίνει και λαθάκια, αυτό που δεν επιδέχεται και ας με βοηθήσει ο κ. Ρόμπας, είναι ότι η διαίρεση του προϋπολογισμού δια 12 δεν μπορεί να ξεπεραστεί, διότι δεν μπορεί να πληρώσει αυτός ο άνθρωπος, είναι έτσι; Με το μητρώο δεσμεύσεων άρα του Γενικού Λογιστηρίου δεν μπορεί να πληρώσει, άρα αυτός θα χρεωθεί και τα παραπάνω χρήματα.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Τι λέτε κ. Ρόμπα;

κ. ΡΟΜΠΑΣ: Έγινε κάποια επέμβαση εκ του νόμου στα πλαίσια της 1871 και όπου για πρώτη φορά εφαρμόζεται από 1/1 για όλους τους φορείς και για τα νοσοκομεία το μητρώο δεσμεύσεων. Απαγορεύεται οποιαδήποτε δαπάνη, εάν δεν αναληφθεί η πίστωση και δε δεσμευτεί στα πλαίσια αυτών των διατάξεων, συνεπώς δεν μπορεί να γίνει καμία υπέρβαση στα πλαίσια της κατανομής του προϋπολογισμού στο δωδεκατημόριο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι είπατε πριν ότι η ενιαία Διοίκηση θα δίνει…

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Τίποτα από αυτά που είπα στην αρχή παραπάνω. Ό,τι είπα στην αρχή, ευχαριστώ πάρα πολύ.