Τετάρτη, 08 Μαΐου 2024

Χαιρετισμός του Υπουργού Υγείας, Μάκη Βορίδη, στο 2ο Διεθνές Συνέδριο για την Πρόληψη του Γαστρεντερικού Καρκίνου.

05/07/2014
Χαιρετισμός του Υπουργού Υγείας, Μάκη Βορίδη, στο 2ο Διεθνές Συνέδριο για την Πρόληψη του Γαστρεντερικού Καρκίνου.

Γραφείο Τύπου Υπουργού

Αθήνα, 5 Ιουλίου 2014


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα: Χαιρετισμός του Υπουργού Υγείας σε διεθνές συνέδριο.

Τον εναρκτήριο χαιρετισμό πραγματοποίησε σήμερα ο Υπουργός Υγείας, Μάκης Βορίδης, στο 2ο Διεθνές Συνέδριο για την Πρόληψη του Γαστρεντερικού Καρκίνου.

Κατά τον χαιρετισμό του, με θέμα «Η μεταρρύθμιση της πρωτοβάθμιας υγείας στην Ελλάδα. Μια νέα προοπτική», ο κ. Βορίδης ανέφερε:

«Από το τέλος της δεκαετίας του 70’ μέχρι σήμερα, ενώ όλοι αναγνώριζαν την αναγκαιότητα, οι προσπάθειες λειτουργίας ενός ολοκληρωμένου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας ήταν αποσπασματικές και ατελέσφορες. Το σύστημα υγείας δεν άντεχε άλλο. Η απουσία ολοκληρωμένης πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας δημιουργούσε τεράστια προβλήματα στη δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας και στρεβλώσεις εν γένει στη λειτουργία του συστήματος υγείας.

Κυρίες και κύριοι,

Όλα αυτά τα χρόνια συντηρούσαμε ένα σύστημα πρωτοβάθμιας, κυρίως με μονάδες υγείας του ΕΟΠΥΥ, στο οποίο το 65-75% του πληθυσμού προσερχόταν στην ουσία μόνο για συνταγογράφηση φαρμάκων και εξετάσεις. Αν όμως αυτό ήταν το επιδιωκόμενο, δηλαδή ουσιαστικά η πρόσβαση στη συνταγογράφηση, θα μπορούσαμε να είχαμε εφεύρει οικονομικότερους στόχους για αυτό από το να συντηρούμε τόσες μονάδες υγείας και να απασχολούμε 5.000 και πλέον γιατρούς σε αυτό το σύστημα.

Θα σας πω μόνο ένα παράδειγμα: Ο «Ευαγγελισμός», νοσοκομείο κορμού στο σύστημα εφημέρευσης στην Αθήνα, δέχεται κατά μέσο όρο 1.300 άτομα σε ημέρα εφημερίας. Έχει καταδειχθεί ότι από αυτά τα άτομα, μόνο τα 350 με 400 χρήζουν επείγουσας νοσοκομειακής φροντίδας. Όλοι οι υπόλοιποι θα μπορούσαν να μην έχουν οδηγηθεί στο νοσοκομείο. Να έχουν καταφύγει στην πρωτοβάθμια, δημιουργώντας καλύτερες συνθήκες στο νοσοκομείο και προφανώς καλύτερες συνθήκες εξυπηρέτησης των ασθενών.

Με τον πρόσφατο νόμο και τη δημιουργία του ΠΕΔΥ επιλέγουμε τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου δικτύου πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Επιδιώκουμε το ΠΕΔΥ να αποτελέσει τον Gatekeeper, τον «Πορτιέρη» μας, προς τη δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας, προσφέροντας πραγματικά υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας.

Και δεν ισχυριζόμαστε ότι ανακαλύψαμε τον τροχό. Εφαρμόζουμε αυτά που εφαρμόζει όλος ο σύγχρονος κόσμος και που η διεθνής βιβλιογραφία και εμπειρία καταδεικνύουν την αναγκαιότητα και την επιτυχία ενός τέτοιου μοντέλου.

Θέλουμε να παρέχουμε ουσιαστικές υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Μόνο έτσι θα καταφέρουμε να χρησιμοποιήσουμε αποδοτικά του πόρους του συστήματος, να το κάνουμε πιο αποτελεσματικό, πιο λειτουργικό, πιο φιλικό στον πολίτη που προσέρχεται σε αυτό. Μόνο έτσι θα βελτιώσουμε τις εκροές του συστήματος υγείας.

Ο κόσμος προχωρά, η ιατρική τεχνολογία προοδεύει, η ιατρική πρακτική εξελίσσεται. Απλώς αυτά που θα έπρεπε να έχουμε κάνει τα τελευταία τριάντα χρόνια, πρέπει τώρα να τα κάνουμε σε πάρα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Δεν έχουμε άλλο χρονικό περιθώριο, δεν έχουμε ούτε καν άλλοθι πια για να μην τα κάνουμε.

Η δυναμικότητα δε ενός συστήματος υγείας –νομίζω ότι θα συμφωνήσετε όλοι- δεν μετράται σε τετραγωνικά μέτρα εγκαταστάσεων ούτε σε αριθμό κλινών αλλά στο κατά πόσο ένα σύστημα είναι αποτελεσματικό και αποδοτικό στον χρήστη των υπηρεσιών.

Προχωρούμε επομένως με όλες μας τις δυνάμεις για την ολοκλήρωση μιας ουσιαστικής μεταρρύθμισης. Προς την κατεύθυνση αυτή κερδίσαμε στο στοίχημα της διαθεσιμότητας των εργαζομένων στο ΠΕΔΥ –όσοι επέλεξαν να μείνουν στο σύστημα, παρέμειναν.

Το ΠΕΔΥ λειτούργησε ακριβώς ένα μήνα μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου, όπως προβλεπόταν. Πολύ γρήγορα η προσέλευση των πολιτών άγγιξε και ξεπέρασε τον αριθμό που προσέρχονταν στις πρώην μονάδες του ΕΟΠΥΥ. Αυτό έχει γίνει ήδη και μάλιστα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Έχουμε δρομολογήσει την πρόσληψη 900 επικουρικών ιατρών, προκειμένου να καλυφθούν ανάγκες σε ιατρικές ειδικότητες. Εντάσσουμε τους γιατρούς που επέλεξαν να παραμείνουν στο ΠΕΔΥ, στον κλάδο των ιατρών του ΕΣΥ. Η διαδικασία αξιολόγησης θα ολοκληρωθεί σύντομα και σίγουρα πριν από τους 8 μήνες που προβλέπει ο νόμος.

Ο γιατρός της πρωτοβάθμιας είναι πλέον γιατρός του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Εξορθολογίζουμε τη λειτουργία των μονάδων του ΠΕΔΥ, ενοποιώντας μονάδες. Δεν είναι δυνατό να διατηρούμε μονάδες οι οποίες απέχουν μερικά μέτρα η μία από την άλλη. Δεν είναι δυνατό να πληρώνουμε ενοίκιο σε μονάδες όπου απασχολούνται 4 και 5 γιατροί. Σταδιακά λειτουργούμε τα εργαστήρια των μονάδων. Με σχέδιο εξορθολογίζουμε τη γεωγραφική τους κατανομή και τον τρόπο λειτουργίας τους, αξιοποιώντας στο έπακρον την παραγωγική δυνατότητα βιοιατρικού εξοπλισμού.

Θα ξεκινήσουμε σύντομα τη λειτουργία κέντρων εφημέρευσης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Διασυνδέουμε τις μονάδες με τα νοσοκομεία σε λειτουργικό και επιστημονικό επίπεδο, ώστε να παρέχουμε ολοκληρωμένες υπηρεσίες. Μέχρι το τέλος του έτους θα έχουμε αναπτύξει πλήρως τη λειτουργία του συστήματος. Είναι ένα στοίχημα που θα κερδίσουμε προς όφελος της κοινωνίας, του κράτους αλλά και των οικονομικών της υγείας.

Υπάρχει ακόμα πολλή δουλειά να γίνει. Η ολοκλήρωση της πρωτοβάθμιας απαιτεί σημαντική δευτερογενή νομοθεσία. Έχουμε αρκετές υπουργικές αποφάσεις που πρέπει να εκδοθούν μέχρι να ολοκληρωθεί το θεσμικό πλαίσιο. Ωστόσο, επειδή τις υπηρεσίες υγείας δεν τις παρέχουν οι υπουργικές αποφάσεις αλλά οι δομές, υπάρχει και όλη αυτή η παρέμβαση την οποία σας περιέγραψα, η οποία γίνεται καθημερινά, προκειμένου να επιτευχθεί μία πολύ σημαντική μεταρρύθμιση η οποία ήδη έχει ξεκινήσει.

Σε αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε. Η μεταρρύθμιση η οποία έχει ξεκινήσει στο χώρο της Υγείας, είναι απολύτως απαραίτητη, προκειμένου διαμορφώσουμε ένα σύστημα υγείας βιώσιμο, μέσα στα οικονομικά μας δεδομένα αλλά και αυξάνοντας την αποδοτικότητα των χρημάτων των φορολογουμένων.

Είμαστε αποφασισμένοι για αυτό. Θα συνεχίσουμε σε αυτή την κατεύθυνση και ελπίζουμε βεβαίως ότι το σύνολο της ιατρικής κοινότητας θα βρίσκεται κοντά μας και θα υποστηρίξει αυτή τη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται στη χώρα. Που στην κατεύθυνσή της νομίζω ότι δεν μπορεί να υπάρξει σοβαρός αντίλογος και σοβαρή διαφωνία.

Εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου σας. Ούτως ή άλλως τα επιστημονικά συνέδρια είναι εξαιρετικά χρήσιμα και αθροίζουν στην απαραίτητη γνώση που χρειάζεται η επιστημονική κοινότητα για να εκτελέσει το έργο της. Σας ευχαριστώ».